Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

52 films om naar uit te kijken in 2023

Uit het oog, uit het hart, films van 2022. Want ook in 2023 zullen we weer veel in de cinema kunnen vertoeven en in onze zetel ploffen voor de volgende kleppers waar we naar uitkijken.

The Banshees of Inisherin (04/01)

Martin McDonagh blijft een van de meeste unieke filmmakers van het moment. Wij konden zijn nieuwste al zien op Film Fest Gent en waren direct verkocht. Pádraic (Colin Farrell) en Colm (Brendan Gleeson) zijn beste vrienden tot Colm niks meer met Pádraic te maken wil hebben. Die snapt er natuurlijk niks van maar Colm blijft koppig stand houden en gaat zelfs redelijk ver om dat duidelijk te maken. McDonagh z’n typische schrijfstijl is hier ook onmiskenbaar met snelle en geestige dialogen, en redelijk wat absurditeit. Maar ook met een boodschap over wat succes nu precies is en wat je wil nalaten. Farrell en Gleeson zijn top in hun rollen en zouden sowieso meer comedy moeten doen. Deze maakt zeker kans op wat nominaties en waarschijnlijk beeldjes in het komende awardsseizoen. (Jana)

Tár (25/01)

Klassieke muziek blijft een zeldzaam onderwerp in films. Daar brengt Todd Field verandering met deze film over de ondergang van een prestigieuze dirigente en componiste, Lydia Tár, gespeeld door Cate Blanchett. In de VS is de film al enige tijd uit en reeg hij de nominaties en prijzen aan elkaar, waaronder 3 Golden Globe-nominaties en de prijs voor Beste Actrice op het filmfestival van Venetië. Eind januari kunnen ook wij zien waarom. (Jana)

Knock at the Cabin (01/02)

Na het bizarre Old in 2021 is M. Night Shyamalan ook dit jaar terug met een nieuwe horrorfilm die er al even gestoord uitziet. Eric en Andrew zijn met hun dochtertje op vakantie wanneer vier mensen hun afgelegen hutje binnenvallen met een dilemma: als ze een iemand van hun gezin opofferen, kunnen ze een wereldwijde apocalyps tegenhouden. Het is vooral uitkijken naar wat Shyamalan nu weer zijn mouw schudt, en naar de cast met onder andere Dave Bautista, Rupert Grint en Jonathan Groff in een eindelijk grotere filmrol (die niet geanimeerd is). (Jana)

Aftersun (01/02)

Deze festivallieveling had ook even tijd nodig om bij ons een verdeler te vinden, maar gelukkig krijgen we hem toch te zien. Het debuut van Charlotte Wells over een jonge vader (Paul Mescal) die op reis gaat met z’n dochter belandde ook al op de eindejaarslijsten van de National Board of Review en Sight and Sound. Vooral het script en de vertolkingen van Mescal en nieuwkomer Frankie Corio zouden van Aftersun een pareltje maken. (Jana)

Magic Mike’s Last Dance (08/02)

Na een redelijk serieuze eerste film van Steven Soderbergh en een veel te amusante sequel keert Soderbergh nu terug voor het laatste deel in de Magic Mike-trilogie. Veel is er nog niet geweten behalve dat Mike nu in een hotel lijkt te werken als barman en daar het nog ongenoemde personage van Selma Hayek ontmoet. De vonk slaat over en uiteindelijk beslissen ze om samen een show op te zetten in Londen, die Mike z’n laatste dans wordt. Het lijkt een beetje geïnspireerd op de Magic Mike Live-show in Londen en dus verwachten we ons allemaal aan een groot spektakel en wederom een speciale sfeer in de cinemazaal. (Jana)

The Chapel (08/02)

Amper twee weken na Tár volgt daar al een andere film over een vrouw in klassieke muziek. De Koningin Elisabethwedstrijd is voor veel muzikanten nog steeds het summum van erkenning, en het feit dat ze gedurende de wedstrijd afgezonderd worden in een kapel, blijft intrigerend. Dominique Deruddere haalde daar zijn inspiratie voor zijn nieuwste film. Pianiste Jennifer Rogiers (Taeke Nicolaï) is een van de kandidaten maar tijdens haar isolerend verblijf in de kapel begint haar verleden haar parten te spelen. (Jana)

Women Talking (15/02)

Nog een awardsfavoriet, maar eentje die voorlopig alleen te zien lijkt op het filmfestival van Oostende. Regisseur Sarah Polley verzamelt nochtans een topcast met onder andere Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Ben Whishaw, en Frances McDormand, om het verhaal te vertellen van een groep vrouwen uit een mennonietenkolonie. Hun geloof wordt op de proef gesteld wanneer ze ontdekken dat een aantal mannen uit hun gemeenschap meisjes misbruikten. De film wordt al getipt als een van de genomineerden voor de Oscar voor Beste Film dus zijn we blij dat hij toch nog een algemene release kreeg in ons land. (Jana)

Winnie-the-Pooh: Blood and Honey (15/02)

Nadat Christopher Robin in 2019 m’n traanbuizen brak, mag het wel geweten zijn dat ik geweldig fan ben van Winnie de Poeh. Daarom kijk ik tegelijk geïntrigeerd en bang uit naar deze film. Poeh en Knorretje zijn namelijk wild en bloeddorstig geworden nadat een oudere Janneman Robinson hen al een hele tijd niet gezien heeft. De invulling van Poeh en Knorretje lijkt wel heel erg op een mens met een masker en het resultaat zou heel slecht kunnen zijn, maar misschien ook wel zo slecht dat het goed wordt. (Jana)

Plane (15/02)

Gerard Butler is intussen de meester van de (mini-)apocalyps geworden. Na de Has Fallen-trilogie, Geostorm en Greenland is Butler deze keer piloot van een vliegtuig dat een noodlanding moet maken op een afgelegen eiland. Dat is in handen van een rogue nation militie die de passagiers gijzelt in ruil voor losgeld. Natuurlijk is het dan aan Butler en een veroordeelde moordenaar (Mike Colter) om de passagiers te gaan bevrijden. Klinkt als een onmogelijke opdracht met gestoorde actie, bring it. (Jana)

Ant-Man and the Wasp: Quantumania (15/02)

Er valt niet te ontkennen dat er met de films en de reeksen op Disney+ misschien toch wat Marvelmoeheid is opgetreden. Er komen wel leuke, nieuwe personages en wendingen bij maar het is nog wat zoeken naar het nieuwe grote doel na Endgame. Een eerste glimp kunnen we opvangen in de derde Ant-Manfilm. Na zijn introductie in Loki maakt Jonathan Majors opnieuw zijn opwachting als Kang The Conqueror. Scott (Paul Rudd) heeft het duidelijk nog lastig met de tijd die hij verloor met Cassie (nu Kathryn Newton) door de Blip. Daarom lijkt hij een deal met Kang te sluiten tot hij beseft op wat die kan uitdraaien. Zoals Ant-Man and the Wasp al een grote aanzet gaf voor Infinity War en Endgame zal Quantumania nu waarschijnlijk hetzelfde doen voor Avengers: The Kang Dynasty. M’n moeheid lijkt op slag verdwenen na deze trailer. (Jana)

The Fabelmans (22/02)

Na West Side Story in 2021 is Steven Spielberg terug met wellicht zijn meest persoonlijke film tot nu toe. Hij vertelt namelijk zijn eigen verhaal in The Fabelmans. Hoe zijn liefde voor film begon en groeide, de problemen van zijn moeder en moeilijke relatie tussen zijn ouders, de dingen waar hij zelf mee worstelde, het komt allemaal aan bod. De hoofdcast, en vooral Michelle Williams, wordt getipt voor de Oscars. En de dag dat we niet meer uitkijken naar nieuw Spielbergmateriaal zou een heel trieste zijn. (Elien)

Cocaine Bear (22/02)

Met zo’n titel verwacht je niet meteen de woorden “gebaseerd op een waargebeurd verhaal”, maar toch is het zo. In 1985 deed een zwarte beer zich per ongeluk tegoed aan een karrenvracht cocaïne en ging hij volledig loco. Een groep totaal verschillende mensen probeerden de beer te helpen. Geregisseerd door Elizabeth Banks en met o.a. Keri Russell en de laatste vertolking van de altijd intense Ray Liotta lijkt dit een onversneden (kuch) stukje plezier te worden. (Elien)

The Son (01/03)

Wie The Father zag in 2021, was erdoor weggeblazen. Regisseur Florian Zeller heeft nu ook zijn tweede toneelstuk verfilmd. In The Son volgen we vooral de ouders van Nick wanneer ze ontdekken dat hun zoon depressief is en niet meer wil leven. Opnieuw een zware film dus, maar Laura Dern, Vanessa Kirby en Hugh Jackman zijn altijd het kijken waard. Jackman kan na Bad Education opnieuw een andere kant tonen, dus automatisch komt deze op de lijst. (Elien)

Creed III (01/03)

De Creed-films horen bij de sterkste legacyfilms ooit gemaakt. De tweede had niet de impact van de eerste, maar was nog altijd een goede film. Een aantal zaken stemmen ons heel hoopvol voor deze afsluiter van de trilogie. Hoofdrolspeler Michael B. Jordan neemt voor Creed III voor het eerst plaats in de regiestoel en laat Adonis echt loskomen van Rocky, maar niet van zijn verleden. Een jeugvriend komt hem er namelijk aan herinneren dat hij zijn succes niet alleen aan zichzelf te danken heeft. Jordan komt daardoor recht tegenover Jonathan Majors te staan, van wie we ondertussen grote fan zijn. Dat wordt een tweestrijd om u tegen te zeggen. (Elien)

The Whale (08/03)

Regisseur Darren Aronofsky is zes jaar na mother! terug met een nieuwe film. Even kleinschalig, maar veel herkenbaarder dan dat vreemde beestje. In dit drama gebaseerd op een toneelstuk speelt The Mummy-acteur Brendan Frazer een professor Engels die zich door zijn overgewicht al jaren afzondert van anderen. Hij geeft les via internet zonder camera en heeft zelfs geen interactie met de mensen die zijn eten leveren. Als ultieme laatste poging probeert hij opnieuw in contact te komen met zijn dochter. De film riep al controverse op voor het beeld dat geschetst wordt van mensen met obesitas, maar Frasers vertolking is naar verluidt zijn beste in jaren. (Elien)

Scream 6 (08/03)

Na een pauze van 11 jaar kregen we nog maar een jaar geleden de vijfde film in de Scream-franchise. Ze lieten geen gras groeien over het vernieuwde momentum en lossen daarom een zesde film. De nieuwe personages uit Scream 5 laten Woodsboro achter zich en trekken naar New York, maar daar staan ze opnieuw oog in oog met Ghostface. Neve Campbell zal niet terugkeren maar wel Courtney Cox en ook Hayden Panetierre uit Scream 4. Benieuwd wat Ghostface nu weer uit zijn mouw zal schudden. (Jana)

65 (15/03)

Adam Driver komt samen met een meisje dat hij moet beschermen terecht op een vreemde planeet die niet bepaald herbergzaam is voor de mensheid. Zeker niet wanneer het duo beseft waar ze precies zijn: niet op een andere planeet, zo blijkt, maar op Aarde, 65 miljoen jaar geleden. Deze keer komen de dinosaurussen niet naar ons, maar de mensheid naar hen. Deze avonturenfilm slash thriller komt van de co-auteurs van A Quiet Place, Nightlight en Haunt en belooft dus spannend te worden. Adam Driver kreeg niet al te veel actie op zijn bord tijdens of sinds zijn Star Wars-periode, dus benieuwd wat dit brengt. (Elien)

Shazam! Fury of the Gods (15/03)

De DC-film die voorlopig het meeste kans heeft om nog echt uit te komen, is het vervolg op het plezante Shazam uit 2019. Een jaar later dan gepland kunnen we in maart zien hoe Billy Batson en zijn broers en zussen het moeten opnemen tegen de Daughters of Atlas, die kwaad zijn dat kinderen nu de krachten van de goden hebben. Zachary Levi brengt nog steeds de luchtigheid die we wat misten in het DCEU maar de grootste trekpleister zijn voor mij toch iconen Helen Mirren en Lucy Liu die gecast zijn als de Daughters. Willen we nog wel dat de helden winnen dan? (Jana)

John Wick: Chapter 4 (22/03)

Wie ook nog niet zijn [voeg wapen naar keuze toe] aan de haak heeft gehangen, is John Wick. Het gaat intussen al lang niet meer over z’n vermoorde hondje maar wel over zijn strijd tegen de High Table. Daarvoor sloeg hij aan het einde van de derde film de handen in elkaar met de Bowery King (Laurence Fishburne). Afgaand op de trailer ziet alles er weer visueel top uit met een paar indrukwekkende stuntscènes, mede omdat martial artist Donnie Yen een van de tegenstanders speelt. Voor onvervalst actieplezier en waarschijnlijk weer een glansprestatie van Keanu Reeves moeten we bij dit intussen vierde deel van de reeks zijn. (Jana)

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (29/03)

Ik heb niets met Dungeons & Dragons, en ook niet altijd iets met verregaande ‘high’ fantasy. Voor mij is dit dan ook eerder een zaak van weinig verwachtingen en je schrap zetten voor wat komt. Fans van de tabletop zullen wellicht aan een herkenningstocht kunnen beginnen, maar ik ben vooral hoopvol. Door de luchtige toon van de trailer, het regieduo dat ook Game Night maakte, en de cast onder leiding van Chris Pine, die danst en luit speelt! Geweldig. (Elien)

The Super Mario Bros. Movie (05/04)

Over de aankomende animatiefilm van Super Mario zitten we in een tweestrijd. Chris Pratt als Mario blijft een grote fout, maar langs de andere kant heb je ook Jack Black als Bowser en Seth Rogen die zijn droge stem verleent aan Donkey Kong. Misschien wordt dit hetzelfde verhaal als bij The LEGO Movie en worden alle negatieve verwachtingen ferm overtroffen. (Matti)

Baghdad Messi (12/04)

Na het succesvolle najaar voor films van eigen bodem staan er weer enkele veelbelovende projecten op de kalender dit jaar. Het eerste is de tweede langspeelfilm van Sahim Omar Kalifa na Zagros, gebaseerd op z’n eigen Oscargenomineerde kortfilm. Die ging over de 11-jarige Hamoudi, die leeft voor voetbal en ooit zo goed wil zijn als zijn voetbalheld Messi. Wanneer Hamoudi zwaargewond raakt bij een aanslag, wil hij toch z’n droom niet opgeven. Een vast aangrijpende maar ook hoopvolle film die eerst in première gaat op het filmfestival van Oostende. De algemene releasedatum is nog niet precies bekend. (Jana)

Evil Dead Rise (19/04)

10 jaar na de vorige film krijgt ook het Evil Dead-verhaal een nieuw hoofdstuk. Bruce Campbell speelt opnieuw niet de hoofdrol maar hij en Sam Raimi zijn wel executive producer. De relatief onbekende regisseur Leen Cronin neemt plaats in de regiestoel met een verhaal over twee zussen. Beth (Lilly Sullivan) reist naar haar oudere zus Ellie (Alyssa Sutherland), die drie kinderen opvoedt in een klein appartement in LA. Maar door een mysterieus boek uit de kelder van het gebouw barst al snel de hel los. De redbandtrailer ziet er gestoord en geweldig gory uit dus zorg dat je gegeten hebt voor je deze gaat bekijken. (Jana)

Beau Is Afraid (26/04?)

Even mysterieus als intrigerend is de nieuwe film van nu al horrorfenomeen Ari Aster. Na Florence Pugh strikt hij nu Joaquin Phoenix voor de hoofdrol. Volgens de synopsis zou deze een “surrealistische horrorfilm zijn die tientallen jaren overbrugt en waarin Phoenix een angstige man speelt die na de dood van zijn moeder op weg naar huis allerlei bovennatuurlijke bedreigingen tegenkomt”. Als je de trailer bekijkt die nog maar net is uitgekomen, ben je zo mogelijk nog meer in de war. Een ding is zeker: het zal sowieso weer uniek zijn. (Jana)

Guardians of the Galaxy Vol. 3 (03/05)

De Guardians-triologie komt wellicht ten einde met dit derde volume, aangezien regisseur James Gunn de grote creatieve baas is geworden van Marvel-concullega DC. En dat vertaalt zich ook in de toon van de eerste trailer, die veel emoties belooft. Na Endgame moet het team voort zonder Gamora. Om daar iets positiefs uit te halen, kopen de Guardians Knowhere van The Collector om er een veilige haven voor aliens van te maken. Maar na een brutale aanval moet het team op missie om een van hen te redden, en dat kan wel eens fout aflopen. Of de Guardians op een hoogtepunt kunnen stoppen, zien we in mei. (Elien)

Fast X (17/05)

© Universal Pictures

Ik heb eerlijk gezegd alleen de eerste twee films in de Fast and the Furious-reeks gezien maar van elke nieuwe toevoeging hoor ik dat ze alleen maar gekker worden, en dat familie heel belangrijk is. Ik kan dus ook niet zeggen wat er precies in de vorige gebeurde maar volgens de plotbeschrijving nemen hier Cipher (Charlize Theron) en Dante (Jason Mamoa) het op tegen Dom (Vin Diesel) en z’n team, waaronder nieuwkomer Tess (Brie Larson). Buiten dit en het feit dat er elektrische wagens te zien zullen zijn, is er nog niet veel geweten over het verhaal. Een trailer kunnen we naar verluidt verwachten tijdens de SuperBowl in februari. Misschien is het tijd dat ik deze films eens inhaal. (Jana)

The Little Mermaid (24/05)

De eerste teaser voor deze Disney-remake zorgde voor een hele lading aan mooie reactievideo’s van kindjes die zichzelf herkenden in het iconische personage. In deze versie geregisseerd door Rob Marshall (van Mary Poppins Returns) is zeemeermin Ariël zwart. Die overweldigende reactie toont hoe mooi en nodig diverse representatie nog altijd is. Bovendien is Melissa McCarthy geniale casting als Ursula en lijken de onderwaterbeelden alvast geslaagd. Actrice Halle Bailey kan ook een serieus stukje zingen, dus we zijn nu al benieuwd naar Part of Your World. (Elien)

Spider-Man: Across the Spider-Verse Part One (31/05)

De beste superheldenfilm aller tijden krijgt niet één, maar meteen al twee vervolgen. De eerste daarvan komt er dit jaar aan en introduceert deze keer Spider-Man 2099 (Oscar Isaac), Spider-Woman (Issa Rae), Spider-Punk (Daniel Kaluuya) en de Japanse Spider-Man uit 1978. Sowieso volgt er nog een hele hoop, maar daarmee willen we het liefst ook verrast worden. En nu hopen dat het verhaal maar even goed blijft. (Matti)

Transformers: Rise of the Beasts (07/06)

Deze zevende film in de Transformers-franchise is net als Bumblebee een soort prequel, want het verhaal speelt zich af in de jaren 90. In New York en Peru stuiten de Autobots met twee archeologen op een oude strijd tussen de Maximals, Predacons en Terrorcons. Om eerlijk te zijn, heb ik weinig met de Transformers of de films. Ik weet daarom ook niet helemaal wat ik net geschreven heb. Maar dit is een soort vervolg op Bumblebee, en die vond ik heel charmant. Bovendien heeft Rise of the Beasts in de hoofdrollen Anthony Ramos en Dominique Fishback, dus deze wil ik best een kans geven. (Elien)

The Flash (14/06)

Ik was eerlijk gezegd al bijna vergeten dat deze film bestond. Hij is al een tijdje in de maak maar zou dit jaar echt uitkomen, en zou bovendien Flashpoint, de populaire verhaallijn uit de comics, voor het eerst naar het grote scherm brengen. Daar gaat wat tijdreizen bij gepaard zoals ook de aanwezigheid van bepaalde castleden heeft aangetoond. Maar we blijven bij de voorwaardelijke wijs na de recente mentale problemen van hoofdrolspeler Ezra Miller en het DCEU dat op z’n grondvesten davert nu James Gunn en Peter Saffran het hebben overgenomen. (Jana)

Asteroid City (14/06)

© Focus Features

In dit romantisch en komisch drama komen leerlingen en ouders uit heel de VS samen in een woestijndorp voor de Stargazer Convention, waar scholen het tegen elkaar opnemen. Filmfans zullen verheugd zijn door het feit dat Anderson opnieuw het scenario schreef samen met Roman Coppola. Hij verzamelt zijn grootste cast tot nu toe — en daarmee zeggen we wel wat — voor Asteroid City: onder andere Tilda Swinton, Adrien Brod, Tom Hanks, Margot Robbie, Rupert Friend, Scarlett Johansson, Bryan Cranston, Jeff Goldblum, Jeffrey Wright, Liev Schreiber, Maya Hawke, Edward Norton, Steve Carell, Hong Chau en Willem Dafoe. Amai. (Elien)

Elemental (14/06)

Pixar is op hun best wanneer ze iets onder handen nemen wat we allemaal kennen en hun unieke visie erop toepassen. Zo lijkt het ook te gaan in hun nieuwste. In Element City leven wezens van de verschillende elementen samen. Daar ontmoeten ook Wade, een waterelemental, en Ember, een vuurelemental, elkaar. Ze lijken dus tegenpolen, want we weten allemaal wat er met vuur gebeurd als het in aanraking komt met water. We kunnen ons dus wel verwachten aan een haat-liefdeverhouding, met misschien wel heftige Pushing Daisies-vibes. Klinkt als nog een Pixarsucces. (Jana)

Indiana Jones and the Dial of Destiny (28/06)

Na het vergeetbare The Crystal Skull nemen Steven Spielberg en George Lucas een stapje terug als regisseur en schrijver van de Indiana Jones-franchise en geven ze de verantwoordelijkheid door aan James Mangold. Verrassend genoeg gaan we terug in de tijd naar 1969, waar de ruimtewedloop tussen de VS en USSR volop woedt. Indy is sceptisch over de rekrutering van voormalige Nazi’s om de VS te helpen, en dat blijkt terecht. Samen met zijn petekind probeert hij daar een stokje voor te steken. Harrison Ford keert terug als Indiana Jones dankzij verjongingssoftware, met onder andere Phoebe Waller-Bridge en Mads Mikkelsen als nieuwe toevoegingen. Kan Mangold Indiana Jones dit jaar een even waardig (vermoedelijk) afscheid geven als Wolverine in Logan? We zien het in juni. Nog een extra emotioneel laagje: mogelijk wordt dit ook de laatste film van componist John Williams. (Elien)

Insidious: The Red Door (05/07)

Bij gebrek aan materiaal, hier een leuke still uit de eerste Insidious © Sony Pictures Releasing

De laatste film in de Insidious-horrorfranchise is intussen al 5 jaar oud. Dit jaar wordt er dus nieuw leven in geblazen maar dan met een sequel op de tweede film, intussen zelfs al tien jaar oud. Het verhaal is nog steeds van Leigh Wannell maar dit keer kruipt acteur Patrick Wilson voor het eerst achter de camera. Maar geen paniek (zeg ik tegen mezelf) want hij, Rose Byrne en Ty Simpkins spelen ook opnieuw de hoofdrol. De jonge Dalton gaat intussen naar de unief maar daar steken de oude demonen weer de kop op. Ik heb al gezegd dat horrorfilms met Patrick Wilson m’n comfortfilms zijn geworden dus meer redenen hoef ik niet te geven om uit te kijken naar deze. (Jana)

Mission: Impossible – Dead Reckoning – Part One (12/07)

Na de beste Mission: Impossible-film zijn we heel benieuwd wat filmmaker Christopher McQuarrie deze keer uit zijn mouw schudt. Er zijn drie stunts die we al kennen: een trein is aan een 100 km per uur van een ontplofte brug geschoten en Tom Cruise zelf scheurt van een schans naar beneden op een motor. De derde stunt is de gelekte geluidsband waarin Tom Cruise als een bezetene schreeuwt tegen enkele crewleden omdat ze de coronamaatregelen niet volgden. De sequel is voor volgend jaar. (Matti)

Oppenheimer (19/07)

19 juli wordt mijn nationale feestdag, want twee van mijn meest geanticipeerde films verschijnen dan. De films van Christopher Nolan kan je tegenwoordig misschien nog moeilijk ondergewaardeerd noemen, maar Tenet is het toch. De release van die film zorgde ervoor dat de regisseur van Warner Bros naar Universal trok voor zijn nieuwste. In Oppenheimer zet hij de gelijknamige theoretische fysicus centraal, zijn rol in WOII en de uitvinding van de atoombom. Nolan verzamelde opnieuw een absolute topcast, met Florence Pugh, Robert Downey Jr., Matt Damon, Emily Blunt en voorop Cillian Murphy in zijn eerste Nolan-hoofdrol. Bovendien liet hij voor deze film een nieuw soort zwartwit-IMAX-camera maken. Wat dat allemaal geeft, zien we in juli. (Elien)

Barbie (19/07)

Na het zwart-wit krijgen we een emmer kleur over ons heen met Barbie, de nieuwe film van Greta Gerwig. In zowat de beste trailer van 2022 duikt de geliefde pop in de vorm van Margot Robbie op als monoliet voor spelende meisjes, een knipoog naar 2001: A Space Odyssey. De rest van de eerste teaser belooft een knotsgekke film, maar ook eentje met iets te zeggen. Barbie wordt namelijk uit Barbieland verbannen omdat ze geen perfecte pop blijkt te zijn. Daarom gaat ze naar de mensenwereld om geluk te zoeken. Ook hier heb je een zotte cast, met naast Margot Robbie ook Ryan Gosling als Ken, Will Ferrell, Simu Liu, America Ferrera, Ncuti Gatwa, Emma Mackey, Michael Cera, Issa Rae, Kingsley Ben-Adir en Kate McKinnon. Dat wordt een speciale dubbelvertoning met Oppenheimer. (Elien)

The Nun 2 (06/09)

© Warner Bros. Pictures

Naast m’n crush op Patrick Wilson heeft de Conjuring-franchise nog meer aangewakkerd, namelijk spin-offs. Eerst was er Annabelle, en toen volgde een film over de stand-out geest van The Conjuring 2, het best te smaken The Nun. Valak, zoals de kwaadaardige non ook genoemd werd, leek verslagen aan het einde van die eerste film, maar niks is natuurlijk minder waar. Taissa Farmiga en de Belg Jonas Bloquet hernemen hun rollen, maar ook Storm Reid en Anna Popplewell vervoegen de cast. Deze sequel zou zich afspelen in Frankrijk, waar een priester vermoord is, wat op het lijf van Valak geschreven is. (Jana)

A Haunting in Venice (13/09)

films 2023
© 20th Century Studios

Na het ontstaansverhaal van de snor en “genoeg champagne om de Nijl te vullen” vervult Kenneth Branagh zijn Hercule Poirot-trilogie met A Haunting in Venice, gebaseerd op het boek Hallowe’en Party van Agatha Christie. De ondertussen gepensioneerde Belgische detective moet opnieuw zijn skills van onder het stof halen om een moord op te lossen bij een seance die hij bijwoont. Met Jamie Dornan, Tina Fey en Michelle Yeoh in de cast ben je alvast goed vertrokken. (Elien)

The Exorcist: Believer (11/10)

Het iconische shot uit het origineel © Warner Bros Pictures

Na de Halloween-reeks probeert David Gordon Green dit jaar ook nieuw leven te blazen in een andere culttitel. Het wordt ook deze keer geen reboot maar een sequel op de originele film uit 1973. Ellen Burstyn herneemt namelijk haar rol als Chris MacNeil, die gecontacteerd wordt door Tanner (Leslie Odom Jr) omdat hij denkt dat z’n kind ook bezeten is. Ook Ann Dowd zal te zien zijn, maar verder is niks meer geweten. Eerst dook er wat protest op tegen de film maar door het succes van David Gordon Green met Halloween en de betrokkenheid van Blumhouse kunnen we toch optimistisch zijn. (Jana)

Killers of the Flower Moon (19/10)

films 2022
© Apple

Over The Irishman waren de meningen verdeeld (die van mij ook), maar naar een nieuwe film van Martin Scorsese kijken we altijd uit. Deze keer ruilt hij Netflix om voor Apple TV+ voor “eventfilm” Killers of the Flower Moon, de populaire truecrimeroman van David Grann. De westernthriller speelt zich af in het Oklahoma van de 20ste eeuw, toen racisme tegen de oorspronkelijke bewoners nog steeds diepe sporen naliet. Voor het eerst spelen Scorsese-getrouwen Leonardo DiCaprio en Robert De Niro samen in een film, en dat is al reden genoeg om te (gaan) kijken. (Elien)

Het Smelt (25/10)

films 2023
© Savage Film

Over het Vlaamse filmaanbod van 2023 is nog niet zo veel bekend, maar deze kunnen we al uitkijken. De bestseller Het Smelt van Lize Spit wordt namelijk dit jaar verfilmd door niemand minder dan Veerle Baetens, die daarmee haar regiedebuut maakt. In Spits verhaal worden Eva en haar beste vrienden verscheurd door de gebeurtenissen tijdens een dramatische zomer, en jaren later komt zij terug met een blok ijs, om af te rekenen met haar verleden. Baetens zullen we zelf niet zien acteren in de film, maar wel Charlotte De Bruyne, Sebastien Dewaele, Olga Leyers en Spencer Bogaert. 2022 was een topjaar voor de Vlaamse film, dus hopelijk zetten we die trend verder. (Elien)

The Marvels (08/11)

Bij gebrek aan materiaal deze leuke selfie van Larson, DaCosta, Parris en Vellani © Brie Larson

De derde Marvelfilm van het jaar is meteen ook de eerste voor regisseur Nia DaCosta in het MCU. Centraal staan Carol Danvers aka Captain Marvel, Kamala Khan aka Ms Marvel en Monica Rambeau, gespeeld door Brie Larson, Iman Vellani en Teyonah Parris. Maar ook Zawe Ashton en Park Seo-joon maken hun opwachting. We zagen aan het einde van Ms Marvel al dat hun krachten op een of andere manier met elkaar gelinkt zijn dus proberen ze uit te zoeken hoe dat komt. Let’s be real, dit is misschien wel de film waar trolls het meest verontwaardigd over zullen zijn dit jaar. (Jana)

The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes (15/11)

© Lionsgate

Zeven jaar na het einde van de Hunger Games-reeks keren we nu terug in de tijd voor een prequel op het gekende verhaal. Die is gebaseerd op het gelijknamige boek van Suzanne Collins en gaat over de jeugd van Coriolanus Snow, de latere president van Panem (Donald Sutherland). Die wordt nu vertolkt door de minder bekende Tom Blyth, maar de rest wordt opgevuld door bekendere namen als Rachel Zegler, Hunter Schafer, Peter Dinklage en Viola Davis. De wereld gecreëerd door Collins zat goed in mekaar dus ik ben benieuwd of deze dezelfde kwaliteit als de reeks kan halen, en ons misschien Snow beter kan doen begrijpen. (Jana)

Wonka (13/12)

films 2023
© Warner Bros Pictures

In 2023 heeft Timothée Chalamet nog een grote release in het verschiet, namelijk het onstaansverhaal van Willy Wonka uit Charlie and the Chocolate Factory. In deze prequel ontdekken we hoe Wonka de Oompa-Loompa ontmoette tijdens een avontuur uit zijn jeugd, toen hij nog een excentrieke chocolatier was. Ook Olivia Colman en Rowan Atkinson zijn van de partij in Wonka, die overigens een onversneden musical wordt. Chalamet verklapte al dat hij zo’n zeven nummers uitvoert. Regisseur Paul King liet de derde Paddington-film schieten voor Wonka, dus deze film moet gewoon goed zijn om dat te compenseren. (Elien)

Next Goal Wins (20/12)

© Searchlight Pictures

Na Thor: Love and Thunder keert Taika Waititi dit jaar terug naar zijn indieroots met een film over de Nederlands-Amerikaanse voetbalcoach Thomas Rongen, gespeeld door Michael Fassbender. Hij kwam in 2011 aan het hoofd van het Amerikaans-Samoaanse nationale elftal, een van de zwakste voetbalteams ter wereld, en moest daar verandering in zien te brengen. Het verhaal lijkt dus wat weg te hebben van Cool Runnings of Eddie The Eagle, en met Taika Waititi aan het roer verwachten we ons aan dezelfde feelgoodvibe. (Jana)

Aquaman and the Lost Kingdom (20/12)

© Warner Bros Pictures

Als alles goed gaat, krijgen we een jaar later dan verwacht ook de tweede soloverschijning van Aquaman voorgeschoteld. De eerste film was gestoord op een goeie manier, en heel plezant, vooral dankzij Jason Mamoa. Over het plot is nog niet zoveel geweten behalve dat Arthur Curry een onverwacht team moet vormen om de wereld te beschermen tegen een oud kwaad. Kandidaten voor dat team lijken Orm (Patrick Wilson), de halfbroer van Arthur die het slechte pad opging, en Black Manta (Yahya Abdul-Mateen II), wiens vader stierf door Arthur. Hopelijk krijgen we dus een leuk odd couple-verhaal en evenveel plezier te zien als in de eerste film. (Jana)

Legally Blonde 3 (2024)

© MGM / 20th Century Studios

Zonder trailer of foto’s van op de set voelt deze film voor mij nog altijd te mooi om waar te zijn, maar we blijven positief! Het enige dat we weten is dat advocate Elle ook 20 jaar ouder zal zijn, maar verder houdt iedereen de lippen stijf op elkaar. Maar we kunnen alvast kracht putten uit het feit dat Reese Witherspoon terugkeert, net als Jennifer Coolidge, Alanna Ubach en Jessica Cauffiel als Paulette, Serena en Margot. Ook de scenaristen van de eerste film keren terug, en ze krijgen versterking van Dan Goor (Parks and Rec, Brooklyn Nine-Nine) en Mindy Kaling. En meer info dan dat hebben we eigenlijk niet nodig. Hou je bend and snap maar klaar! (Elien)

Argylle (31/01/2024)

films 2023
© AppleTV+

Na die ene reeks over spionnen, Kingsman, heeft Matthew Vaughn zich nu opnieuw op het genre gestort. Henry Cavill speelt de gelijknamige spion, die geheugenverlies krijgt en daardoor denkt dat hij een bestsellerauteur is van spionnenverhalen. Wanneer zijn geheugen en Liam Neeson-skills terugkeren, gaat hij achter de organisatie aan waarvoor hij werkte, de Division. De film is gebaseerd op een boek dat nog moet verschijnen en waar wat mysterie rondhangt. Alleszins is de cast ook al indrukwekkend, met naast Cavill nog onder andere Sam Rockwell, Bryce Dallas-Howard, Samuel L. Jackson en zelfs Dua Lipa. (Jana)

Dune: Part Two (13/03/2024)

films 2023
© Warner Bros Pictures

Dat Dune zo goed was, kan je haast een mirakel noemen, aangezien het boek omverfilmbaar werd genoemd. Maar in Denis Villeneuve we trust, en dus kijken we heel hard uit naar deel twee van het verhaal. Nu Paul en Lady Jessica onderdak gevonden hebben bij de Fremen, kan Pauls training beginnen om een vreselijke toekomst te vermijden die hij alleen kan zien. Maar de Atreides-clan krijgt ook te maken met een nieuw koningshuis, en natuurlijk heeft House Harkonnen het nog altijd op hen gemunt. In Part Two krijgen Timothée Chalamet, Zendaya en Rebecca Ferguson gezelschap van Christopher Walken, Florence Pugh en Austin Butler, en dat is een ensemble waarop wij alvast niet kunnen wachten. (Elien)

Challengers (24/04/2024)

films 2023

Van Bones and All waren we niet zo’n grote fan, maar Luca Guadagnino blijft genres uitproberen en dat juichen we alleen maar toe. In deze romantische sportkomedie probeert een coach haar vriend en grandslamwinnaar opnieuw op te peppen door hem een ‘eenvoudig’ toernooi te laten spelen. Alleen komt hij daar oog in oog met zijn voormalige beste vriend en de ex van zijn vriendin. Timothée Chalamet blijft voor een keer thuis, maar Guadagnino lijfde Zendaya, Josh O’Connor en Mike Faist in om hun rackets boven te halen. Da’s pas een interessant trio. (Elien)

Kraven The Hunter (28/08/2024)

films 2023
© Sony Pictures Releasing

Aaron Taylor-Johnson is het titelpersonage in deze nieuwste Sony-Marvelfilm. Kraven wordt dus wellicht geen deel van het Marvel Cinematic Universe. De kans bestaat wel dat hij Venom of Morbius tegen het lijf zal lopen. Voorlopig doet hij het wel alleen in deze film van JC Chandor (Margin Call). De Russische immigrant Sergei Kravinoff wil bewijzen dat hij de beste jager ter wereld is. Maar op wie hij jaagt, is voorlopig nog niet bekend. De altijd geweldige Taylor-Johnson wordt in Kraven the Hunter vergezeld door onder meer Ariana DeBose en Russell Crowe. Hoewel we de Venom-films nog amusant vinden, wachten we nog altijd op een echt goede Sony-Marvelfilm. Wordt het deze? (Elien)

Naar welke films kijk jij nog uit in 2023?

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels