Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Avengers: Endgame spoilerbijbel – easter eggs deel 1

Nu Avengers: Endgame meer dan 6 weken uit is, en we eindelijk wat bekomen zijn, wordt het tijd om eens met een loep over de film te gaan en alle callbacks en easter eggs op te lijsten. Aangezien de film drie uur lang is en hij vol verwijzingen zit, is dit pas deel 1.

De terugkeer

 
© Marvel Studios

We beginnen met de terugkeer van Clint Barton. Hij leert zijn dochter boogschieten en ze kan haar vader meteen het vuur aan de schenen leggen. Iets verderop spelen zijn zonen met een bal en zorgt zijn vrouw voor het eten. Wanneer Lila haar pijl gaat oprapen, is ze opeens verdwenen. We zien de stofdeeltjes nog dwarrelen. Ook de rest van zijn gezin is opeens verdwenen. Clint blijft alleen achter. Dan krijgen we het Marvel-logo. Tony zit op de Benatar in de ruimte terwijl hij een boodschap voor Pepper opneemt. Hij en Nebula zitten al drie weken vast op het ruimteschip maar hun eten en zuurstof is bijna op. Hij vertelt hoe ze hebben proberen te overleven en neemt afscheid van Pepper. Tony valt langzaam in slaap tot hij wakker wordt door een licht. Carol Danvers heeft hem gevonden.

 • Een stuk van de scène van Clint zat al in een van de trailers. Toen had ik al voorspeld dat deze zich waarschijnlijk voor de Snap afspeelde want Clint had zijn enkelband nog aan. Dat bleek dus inderdaad zo te zijn.
 • Clint noemt zijn dochter “Hawkeye”. Dit is pas de derde keer in het MCU dat we deze bijnaam horen. In The Avengers noemt Natasha hem zo en in Age of Ultron gebruikt zijn vrouw de naam om met haar man te spotten. Daarvoor werd Clint zelf meestal Barton genoemd, en een keer “The Hawk” door Selvig.
 • Sommigen dachten op voorhand dat het meisje Kate Bishop zou zijn. Zij maakt in de comics deel uit van de Young Avengers waar zij de mantle van Hawkeye heeft. Haar debuut is dus niet in deze film maar naar verluidt wel in de Hawkeye-reeks die binnenkort op Disney+ verschijnt.
 • Maar eentje van de acteurs die de kinderen van Clint speelden in Age Of Ultron, is teruggekeerd: Ben Sakamoto, die toen al Cooper speelde. De jongste, Nathaniel, is tenslotte maar op het einde van de film geboren. Die acteur, Cade Woodward, kan je trouwens kennen van A Quiet Place, waarin hij de jongste zoon speelde. Het meisje dat nu Lila speelt, Ava Russo, is trouwens de dochter van regisseur Joe Russo. Ook Linda Cardellini keert terug als Clint z’n vrouw.
 • Er is iets speciaals aan het Marvel-logo: alle personages die gesnapt werden, zijn uit hun gewoonlijke beelden verwijderd. Het duidelijkste voorbeeld is het Sanctum Santorum zonder een zwevende Doctor Strange.
 • Een groot deel van de scène met Tony zat dus al in de trailers. Alleen krijgen we hier weer een voorbeeld van hoe ze de promo’s gemanipuleerd hebben: in de film zelf is Tony na 21 dagen erg vermagerd terwijl dat in de trailers nog niet te zien is.
 • Het masker dat Tony gebruikt is dat van het pak dat hij al had in Infinity War en heeft de naam Mark L. Het is het vijftigste pak, een jubileumversie dus.
 • Gerelateerde afbeeldingNebula geeft het laatste beetje eten aan Tony waardoor ik besefte dat het me nooit echt was opgevallen of zij ooit at of niet. Het werd nooit echt uitgelegd hoeveel van Nebula nog organisch is. In Guardians 2 zien we haar wel om eten vragen en een stuk Yaro Root eten, dus heeft ze wel voedsel nodig maar waarschijnlijk minder dan een mens. De band tussen Nebula en Tony was trouwens verrassend aandoenlijk.
 • Marvel gaat er wel echt vanuit dat we Captain Marvel en de endcreditsscène gezien hebben want die wordt niet meer herhaald. Daarin zagen we hoe Carol aankomt bij de overgebleven Avengers door de pieper van Fury. Wat er tussen die en deze scène komt, weten we niet. Waarschijnlijk zit er niet zo veel tijd tussen, maar later meer daarover.
 • Ook een opmerkelijk feit: deze film is de eerste ervaring van Brie Larson als Carol. Haar eigen film is namelijk pas na Endgame opgenomen.

De confrontaties

© Marvel Studios

Steve is zich aan het scheren wanneer het gebouw begint te beven. Carol heeft de Benatar terug naar de aarde gebracht. Steve, Natasha, Bruce, Rhodey, Rocket en Pepper staan Nebula en Tony op te wachten. Steve helpt Tony naar buiten en daar ziet hij Pepper weer. Binnen overloopt het team wat er nu precies gebeurd is. Steve wil van Tony weten of er een manier is om hem te verslaan, maar Tony is aangeslagen en zakt na een discussie in elkaar. Nebula vertelt waar Thanos altijd zei dat hij naartoe zou gaan. De groep maakt een plan om hem te verslaan en ze zien dat hij de stenen nog eens gebruikt heeft. De groep trekt de ruimte in. Thanos is helemaal alleen en nog meer verzwakt door de stenen. Hij vertelt dat hij de stenen gebruikt heeft om ze te vernietigen. Thor vermoordt Thanos uiteindelijk.

 • RIP, de beard van Cap. *mop over Sharon Carter*
 • Nog een scène die gemanipuleerd was in de trailer: bij het groepsshot buiten dachten we al dat er opvallend veel ruimte was tussen Bruce en Rhodey. Er is echter niemand gewist maar plaats gelaten voor Pepper, die als laatste in beeld komt. Ook zij heeft dus de snap overleefd.
 • Dit is de eerste keer dat Tony en Steve elkaar weer zien sinds Civil War. Het is dan ook logisch dat er Tony een aantal dingen van het hart moeten. Wanneer hij vermeldt dat hij een “suit of armour around the world” wilde, verwijst hij duidelijk naar Age Of Ultron.
 • De groep kijkt naar statistieken van de verdwenen mensen en daarbij zijn ook foto’s van de verdwenen Avengers en nevenpersonages te zien. Zo komen we te weten dat ook Sharon Carter en Erik Selvig verdwenen zijn. (De mop klopt dus eigenlijk wel.)
 • Afbeeldingsresultaat voor not that kind of doctor iron man 3Nadat Bruce in Iron Man 3 volhield dat hij “not that kind of doctor” was en dus geen psycholoog, wordt zijn PhD weer in de wind geslagen en is hij nu opeens een medische dokter aangezien hij zich over Tony ontfermt.
 • Zoals ik al zei, is deze film waarschijnlijk niet lang na de scène uit Captain Marvel. Carol is namelijk erg aangeslagen wanneer ze Fury ziet verschijnen onder de vermisten. Ook wil ze er meteen op uit trekken om Thanos te doden, terwijl dat niet de stijl is van de Avengers. Veel fans vroegen zich al af hoe ze de jarenlange afwezigheid van Carol in het MCU zouden verklaren. Rhodey stelt haar dan ook de vraag en ze antwoordt dat ze planeten beschermde die geen Avengers hadden. Goed antwoord, lijkt me.
 • Tony noemt Rocket Build-a-Bear, naar een Amerikaanse winkel die je zelf je eigen teddyberen laat maken. Grappig genoeg is Rocket ooit beschikbaar geweest als model voor een Build-a-Bear.
 • The Garden waar Thanos naartoe is gegaan, is eigenlijk de planeet Planet 0259-S, maar die heeft jammer genoeg geen speciale betekenis.
 • Na de “language”-mop in Age of Ultron vloekt Cap vlak voor de title card: “Let’s go get this son of a bitch.” How times have changed.
 • Wanneer de groep naar de ruimte vertrekt, vraagt Rocket wie er nog niet in de ruimte is geweest. Alleen Rhodey, Steve en Natasha steken hun hand op. Met alle kosmische avonturen die het MCU de voorbije jaren op ons los heeft gelaten, zou je bijna vergeten dat sommige mensen wel degelijk niks kennen buiten de aarde.
 • Afbeeldingsresultaat voor shocked laughEen van de meest schokkende momenten aan het begin van de films is wanneer Thor Thanos onthoofdt. Rocket vraagt geschokt: “What did you do?!” Waarop Thor droogweg antwoordt: “I went for the head.” Een goeie pay-off voor die opmerking van Thanos in Infinity War maar bijna iedereen in de cinema lachte geschokt.

Verdergaan

 © Marvel Studios

We zijn 5 jaar later. Steve leidt een hulpgroep voor de mensen die achtergebleven zijn na de Snap. Natasha probeert de Avengers te leiden om nieuwe dreigingen op te sporen. Rhodey zit Clint op het spoor maar die is op het verkeerde pad beland. Steve bezoekt een verslagen Natasha en ze praten over het feit dat ze niet echt verder kunnen met hun leven.

 • Net als het einde van Infinity War een straffe zet was, is overschakelen naar vijf jaar later er ook een. We zien de impact die de Snap op de wereld, met de verlaten boten en stadia, en de mensen heeft gehad. Veel van wat er in die periode gebeurd is, komen we ook niet echt te weten. Tijd voor fanfics dus.
 • Het feit dat we vijf jaar later zijn, betekent dat de tijdlijn weer verandert. Aangezien Infinity War zich afspeelde in 2018, speelt Endgame zich vanaf dat moment af in 2023. Voor alle films die volgen, zoals Spider-Man: Far From Home, is dat dan ook het geval.
 • Als leider van een hulpgroep volgt Steve waarschijnlijk het voorbeeld van Sam in Winter Soldier.
 • © Marvel Studios

  Regisseur Joe Russo speelt in deze scène de man die op date is geweest. Daarmee zet hij zijn cameo’s uit de vorige films door. Zo speelde hij de dokter van Fury in Winter Soldier en professor Broussard, die vermoord werd door Zemo, in Civil War.

 • Zijn personage is zogezegd ook het eerste openlijk homoseksuele personage in het MCU, maar tv-reeksen als Agents of S.H.I.E.L.D., Daredevil en Jessica Jones gingen hen eigenlijk al voor. “In de films” wordt er daarom maar handig bijgezwierd.
  © Jim Starlin/Marvel Studios
 • De kale man die ook in de groep zit, is trouwens Jim Starlin, de bedenker/schrijver van de Infinity Gauntlet-reeks.
 • De andere man in die foto is Jimmy Ray Pickens. Hij is sinds Iron Man 2 transportation captain voor verschillende MCU-films geweest.
 • Vijf jaar in de toekomst bestaan de Avengers uit Natasha, Nebula, Rocket, Carol, Okoye en Rhodey. Ze monitoren elk hun eigen onregelmatigheden. Zo heeft Okoye het onder bevingen onder de zee, waardoor velen denken dat Namor zijn opwachting zou kunnen maken in de Black Panther-sequel.
 • We weten trouwens niks over hoe de situatie in Wakanda zou zijn. We weten dat T’Challa en Shuri gesnapt waren, maar verder niks. Zou Ramonda terug koningin geworden zijn, of zou M’Baku het hebben overgenomen? Okoye heeft alleszins haar Dora Milaje-kostuum nog aan, dus zit er wel degelijk nog een vorst op de troon.
 • Carol ziet er trouwens anders uit: haar kapsel is nu hetzelfde als de iconische look in de comics van Kelly Sue DeConnick. Ze gaat andere planeten beschermen en zal daardoor een hele tijd niet bereikbaar zijn, wat al meteen haar afwezigheid voor het grootste deel van de film verklaart.
 • © Marvel Comics

  Sommige mensen merkten blijkbaar chemie op tussen Carol en Rhodey en denken nu dus dat er een romance in de maak is. Dat baseren ze waarschijnlijk op de comics, waarin de twee een koppel zijn geweest. Ik denk wel niet dat ze in de films die kant zullen opgaan want acteur Don Cheadle is met z’n 54 jaar namelijk 25 jaar ouder dan Brie Larson.

 • Eindelijk krijgen we nog eens een duidelijke glimp van de band tussen Natasha en Steve zoals die in Winter Soldier werd neergezet. Bljkbaar komt Steve niet meer zo veel langs aan Natasha’s opmerking te horen: “Are you here to do your laundry?” Steve is dus blijkbaar heel slecht in het huishouden want koken kan hij ook al niet: “I’d offer to cook you dinner, but you seem pretty miserable already.
 • Natasha heeft het erg lastig en zo krijgen we haar zelden te zien. Op een van de stoelen rond de tafel liggen er trouwens balletschoenen, die verwijzen naar haar verleden als ballerina in de comics. Misschien krijgen we hier meer van te zien in haar eigen film.

Nieuwe hoop

© Marvel Studios

In San Francisco komt Scott Lang terug uit het Quantum Realm. Hij weet niet wat er gebeurd is en vindt uiteindelijk een vijf jaar oudere Cassie. Hij gaat naar het hoofdkwartier en legt uit dat er voor hem maar 5 uur voorbijgegaan zijn en dat tijd er dus anders werkt, wat de sleutel kan zijn om alles ongedaan te maken. Ze gaan op bezoek bij Tony om zijn hulp te vragen. Hij is ondertussen getrouwd met Pepper en heeft een dochter Morgan. Daarom wil hij liever niet betrokken raken.

 • In de opslagplaats activeert een rat de Quantum Tunnel. Die rat is een held.
 • Het Lang-hokje heeft als nummer trouwens 616. Dit nummer komt vaak terug in de films en is een referentie naar de “prime” Marvel continuity uit de comics, Earth-616.
 • De bewaker van de opslagplaats wordt gespeeld door Ken Jeong aka Ben Chang uit Community, de tv-reeks van de broers Russo. Daarmee staat de Community-cameoteller nu op 3. Jim Rash zat eerder in Civil War en Danny Pudi in Winter Soldier.
 • Het monument in San Francisco heet de Wall of the Vanished. De belangrijkste naam die Scott daarop ziet, is nog natuurlijk die van hem, maar de kolommen staan eigenlijk vol namen van de crew. Een Redditor heeft een hele lijst opgezocht, maar er zijn er waarschijnlijk nog meer.
 • De scène waarin Scott Cassie terugziet bewijst nog maar eens wat voor een goeie acteur Paul Rudd is, aangezien hij moeiteloos humor en emotie kan combineren. Wel vroeg ik me af of Cassie nog in het huis van haar moeder Maggie woont en wat er met haar en Paxton is gebeurd? Ook later komen we er niks over te weten. Het huis van Scott zag er alleszins anders uit maar dat van Maggie ook. Misschien komen we het later nog te weten.
 • Nog een beeld dat gemanipuleerd was: de scène waarin Scott aankomt bij HQ zat in de trailer maar daar had Natasha nog haar blond haar, waarschijnlijk om te verbergen dat er zoveel tijd voorbijgegaan was. Over dat andere misleidende element in die beelden, de tijdsstempel in het verleden, zullen we moeten speculeren tot de film beschikbaar is om thuis te bekijken. Het was alleszins een goed afleidingsmanoeuvre.
 • De dochter van Tony en Pepper heet Morgan. Er werd al naar die naam gehint in Infinity War, die dus komt van Peppers excentrieke oom. Ze heeft de helm trouwens al vast van het Rescue-pak waarin Pepper later meevecht.
 • Actrice Gwyneth Paltrow had het huwelijk en Morgan trouwens eigenlijk al gespoiled in het officiële Infinity War-magazine. En iedereen is dan bezorgd over Mark Ruffalo en Tom Holland.
 • We weten niet echt hoe lang het geleden is dat Tony de rest heeft gezien. Waarschijnlijk geen vijf jaar want Steve en Natasha leken niet verbaasd om Morgan te zien. Het zou ook raar zijn als ze niet naar de bruiloft van Pepper en Tony zouden gegaan zijn. Maar het is toch al enige tijd geleden aan hun gedrag te zien en het feit dat Tony blij is om hen te zien.
 • Voor de eagle-eyed fans onder ons: in deze scène heeft Natasha de ketting met het pijltje terug aan dat ze voor het eerst droeg in Winter Soldier. Dat was toen al een verwijzing naar haar hechte vriendschap met Clint en dit toont dus dat ze hem nog steeds niet vergeten is. Mooi, toch?
 • Bij het bespreken van de Time Heist haalt Tony enkele wetenschappelijke begrippen aan. “Quantum fluctuation messes with the Planck scale, which then triggers the Deutsch proposition. Can we agree on that?”
  • Kwantumfluctuatie is ingewikkeld om uit te leggen, en in tegenstelling tot Natasha, heb ik geen kwantumfysica gestudeerd om mee te kunnen praten.
  • Hetzelfde geldt voor de Planck-schaal.
  • De Deutsch proposition bestaat dan weer niet echt, maar is waarschijnlijk een verwijzing naar kwantumfysicus David Deutsch. Hij is een voorstander van het “many worlds”-principe binnen de kwantumfysica. Die stelt dat er voor elke mogelijkheid of elke keuze die gemaakt wordt, een andere wereld bestaat waarin die uitgekomen is. Eigenlijk komt dit neer op de multiverse-theorie en de manier van tijdreizen waarbij er verschillende tijdlijnen worden gecreëerd, zoals dat in de film uiteindelijk ook gebeurt.

Lees verder in deel 2.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels