Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De 17 meest memorabele popcultuurmomenten van 2022

2023 is al de tweede maand ingegaan, maar we hebben nog altijd voer genoeg om op terug te blikken. Naast de films, series, comics en games van het jaar bestaat een fan zijn ook uit de beleving errond. Onverwachte wendingen, opmerkelijk nieuws of gewoon gewaagde creatieve beslissingen… Ze leveren memorabele popcultuurmomenten op. Dit waren onze favorieten van 2022.

Let op: dit artikel bevat spoilers voor bepaalde games, films en series.

LetMesoloHer

Credit: ZEBES via Deviantart.com

Weinig verhalen uit de gamingwereld zijn zo markant als dat van LetMeSoloHer. Een beetje context. Begin dit jaar kwam Elden Ring uit, de nieuwste en eveneens mokerharde game van From Software. De reeks actie-RPG’s is voor zijn moeilijkheid gekend en gelauwerd, en om dit wat behapbaar te maken voor beginners is er sinds oudsher een systeem om andere spelers te vragen om jou te helpen. De meeste spelers proberen het eerst zonder, om de moeilijkheid in te schatten. In het begin lukt dat vaak nog, maar hoe verder in het spel, hoe groter de uitdaging, natuurlijk. Net dan kan en mag je een beroep doen op wie de baas al verslagen heeft. Hier begint het verhaal van LetMeSoloHer…

LetMeSoloHer stond wekenlang steevast aan de voordeur van de hardste baas – Malenia voor de kenners – te wachten om iedereen die het nodig had te helpen. Maar LMSH ging nog een stapje verder. Zoals de naam het zegt, mocht je geen pink uitsteken naar Malenia: LMSH zorgde voor alles. Indrukwekkend op zich, maar nog meer als je weet dat de eindbaas een extra leven krijgt voor elke speler in de pot. LMSH was dus eigenlijk de hardste baas van het spel, met 3x zo veel levens op z’n eentje aan het doen!

Al snel werd het gerucht van LMSH een fantastisch verhaal toen hij meer dan 100 andere spelers op die manier had geholpen. Hem tegenkomen tijdens een poging was het equivalent van een engel die neerdaalde om je te verlossen van je pijn, een gouden lichtstraal die je gezicht opwarmt en tranen doet vloeien. Maar Klein Tsuboi, de speler achter LMSH, werd een ware legende op 6 juli 2022, toen hij deze care package ontving van Bandai Namco zelf voor zijn altruïstische daden.

Sindsdien hebben velen de taak en iconische jarnished look van LMSH overgenomen. Een eerbetoon aan the one and only en een bewijs dat het nalatenschap van één speler het collectief geheugen kan binnentreden. LMSH wordt zo een popcultuurmoment dat Elden Ring ver overstijgt en nog maar eens in de verf zet hoe geweldig game communities soms kunnen zijn. Want dankzij LMSH hoeft niemand nog Malenia te vrezen. En dat zo lang Elden Ring zal bestaan. (Jason)

De onverwachte speech van Game Awards Kid

De game awards zijn traditioneel een schouderklopmomentje voor en door de mensen van de industrie. Een gigantische circlejerk met hier en daar reclame en nieuwe trailers, met awards die al dan niet je smaak bevestigen of aantonen hoe slecht de jury wel zijn werk doet (want iedereen weet dat enkel jouw keuzes de beste zijn). En dat was dit jaar dus niet anders, op één uitzondering na…

Elden Ring keerde die avond – terecht – terug naar huis met de prijs voor Game Of The Year. De hoofdvogel van dit gala. Eentje die je niet zomaar kan afschieten zonder speech. En dus schuifelden de hoge bonzen van From Software ongemakkelijk het podium op om in hun beste Engels deze GOTY in ontvangst te nemen. Maar tijdens die ganzenpas naar het podium greep de 15-jarige Even Matan zijn kans om op te gaan in chaos en… wel gewoon mee te gaan speechen. Geen kijker had iets in de gaten, en ook security en omstaanders waren in de luren gelegd. Iedereen doet zijn praatje en Even grijpt de micro om de nu alom bekende internet meme te verkondigen: “I think I want to nominate this award to my Reform Orthodox rabbi Bill Clinton.” 20 seconden later wordt hij van het podium geëscorteerd door de beveiliging. Enkele minuten later wordt hij gearresteerd, aldus Goeff Keighley, host en organisator van de ceremonie.

Stiekem mogen we van geluk spreken dat dit uitmondde in een vreemde shitpost en één van de meest bizarre popcultuurmomenten uit 2022. Had dit een individu met slechte bedoelingen geweest, had dit verhaal een zeer andere toon kunnen hebben, zeker in de VS. Wat Even uiteindelijk bedoelde met zijn uitspraak, zal voor eeuwig een raadsel en meme blijven. (Jason)

De Standaard schrapt Suske en Wiske

sus en wis
© Willy Vandersteen

Op 17 december 2022 verscheen de laatste strook van het Suske en Wiske-verhaal De boze boleet in De Standaard. Daarmee kwam er een einde aan een tijdperk, want de krant waarin deze twee oer-Vlaamse striphelden het levenslicht zagen, stopt met de strip te publiceren. Aangenomen wordt dat de krant een kosten-batenanalyse heeft gemaakt en daarom koos om afscheid te nemen van de strip. Wie de reeks nog volgde, kan zien dat de kwaliteit al een aantal jaar sterk daalde en dat de doelgroep ook steeds ouder wordt.

De verkoop van de albums is wel nog goed en de strip wordt nog voorgepubliceerd in de Nederlandse krant De Telegraaf, die net als De Standaard onder de paraplu van Mediahuis valt. Toch mag je na 77 jaar spreken van een schokkend moment dat de huidige beheerders van de erfenis van Willy Vandersteen toch aan het denken moet zetten. (Dennis)

De komst van AI-tekenwerk

popcultuur 2022
© Open AI

Kunstmatige intelligentie (KI of AI) spreekt al heel lang tot de verbeelding. Het speelde al een rol in de Terminator-films, en de meest aansprekende wijze waarop het werd verbeeld is waarschijnlijk Person of Interest. AI maakte in 2022 eindelijk zijn debuut in de echte wereld via de zogeheten artgeneratoren zoals DALL·E en Midjourney. Bij die websites voer je een vraag in waarbij je aangeeft wat je getekend wil hebben. Het programma tovert dan een interpretatie van jouw opdracht op het scherm. De resultaten zijn soms erg indrukwekkend. Ja, er waren slecht geprogrammeerde DALL·E-klonen die werk letterlijk kopieerden, maar dat ging toch om een minderheid.

De stripmakers die helemaal chiquita gingen, lieten vooral zien hoe weinig ze begrijpen van deze initiatieven. Deze generatoren zullen het productiewerk uit handen nemen, wat een serieuze artiest toch al niet wilde doen. De slager die zelf een logo wil ontwerpen, kan nu “een worst in een groene cirkel” typen en voilà. Daarbij wint iedereen. (Dennis)

De Illuminati in Doctor Strange in the Multiverse of Madness

illuminati
© Marvel Studios

Als geheel bleef Doctor Strange in the Multiverse of Madness niet genoeg nazinderen om in ons filmlijstje van 2022 te belanden. Maar deze sequel leverde wel wat trippy momenten op, zo ook deze scène. In een alternatieve tijdlijn moet Stephen Strange zich verantwoorden tegenover een raad van superhelden-machtshebbers. Zijn tegenhanger hadden ze omwille van wandaden moeten executeren, en hij moet dus hetzelfde lot ondergaan. Bij die Illuminati zitten bekenden voor zowel comic-als MCU-fans: Mordo (Chiwetel Ejiofor), Captain Carter (uit What If?…, nu ook echt ‘live’ gespeeld door Hayley Atwell), Captain Marvel (niet Brie Larson maar Lashana Lynch, die Monica Rambeau speelt in het MCU), Black Bolt (uit de vreselijke Inhumans-serie, waarin acteur Anson Mount beter verdiende), Reed Richards (gespeeld door fancastfavoriet John Krasinski) en X-Menleider professor Charles Xavier (natuurlijk gespeeld door Patrick Stewart).

De verschijning van Stewart had Marvel helaas weggegeven in een trailer, maar vooral de toevoeging van Krasinski zorgde voor veel gejuich in de cinemazaal. Dit is een belangrijke groep die duidelijk veel had meegemaakt, maar het ook een beetje in hun bol had gekregen. Ze houden geen rekening met de krachten van Wanda, en ze betalen ervoor. Wanda rekent een voor een met hen af, op opvallend bloederige en bijna lachwekkende wijze. Sommigen waren er fan van, sommigen vonden het leeg spektakel, maar de Illuminati tonen wel de mogelijkheden en het plezier dat Marvel Studios nog uit het Multiverse kan halen. (Elien)

De verhaallijn van Jane Foster in Thor: Love and Thunder

jane thor
© Marvel Studios

Er zijn voor elk personage in het MCU al honderden verhaallijnen de revue gepasseerd in de comics. Eentje waarvan ik nooit dacht dat ze die in de films gebruiken, was de ziekte van Jane. Maar net zoals in de comics lijdt Jane aan kanker wanneer we haar voor het eerst sinds Thor: The Dark World terugzien. Omdat er nog weinig hoop is, gaat ze naar New Asgard, waar de gebroken stukjes van Mjölnir terug een worden door haar aanwezigheid. Door de hamer krijgt ze ook de kracht van Thor, waardoor ze weer even gezond wordt. Zo komt ze Thor weer tegen, waardoor ze herinnerd worden aan hun breuk maar ook aan de redenen waarom ze een koppel waren. Thor moet even wennen aan het idee van Jane als Thor maar behandelt haar daarna als zijn gelijke.

Het moment waarop Jane als Thor onthuld werd, bezorgde me echt kippenvel. Jane is toch een van de OG vrouwen van het MCU en ondergebruikt tot nu. Normaal heeft bijna elk verhaal in het MCU, naast Endgame, een goed einde maar hier doen ze dat niet. Jane bezwijkt uiteindelijk aan haar ziekte, zoals dat in het echt ook te vaak gebeurt. Maar ze heeft er vrede mee en ook haar relatie met Thor krijgt een pakkend einde. En nog mooier: Jane komt uiteindelijk aan in Valhalla, waar oude vriend Heimdall haar opwacht. Mooi, net als de vertolking van Natalie Portman, die zo toch nog iets betekenisvols te doen kreeg. (Jana)

De strandfootballscène in Top Gun: Maverick

top gun maverick
© Paramount Pictures

Ik steek het niet onder stoelen of banken dat Top Gun: Maverick m’n favoriete film van vorig jaar was. Het (nu Oscargenomineerde) script en de (nu ook Oscargenomineerde) montage zorgden al voor een paar pareltjes (die ik gerust wil oplijsten), maar een van de meest memorabele momenten was toch de scène op het strand. De originele Top Gun had een gratuite mannelijk “blotetietenmoment” (zie het ITCH van Neveneffecten) toen de mannen passief-agressief en schaars gekleed gingen beachvolleyballen.

Dat kan nog beter, moet Tom Cruise gedacht hebben, want in Maverick bleef het niet bij vier maar waren er wel veertien knappe, schaars geklede mannen en vrouwen. Die scène, waar het plezier trouwens van af straalde en iedereen hard voor getraind had, samen met het geweldig catchy liedje I Ain’t Worried van m’n lievelingsgroep OneRepublic, werd zo een van de hoogtepunten van de film. Bedankt, Tom, en voor de liefhebbers, dit stuk in 4K. (Jana)

De gevangenisaflevering in Andor

popcultuur 2022
©2022 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

Andor was in veel opzichten een aangename verrassing in het Star Wars-universum maar de tiende aflevering was toch een hoogtepunt. Niet alleen werkten al een aantal verhaallijnen naar een hoogtepunt toe, maar de klasse qua acteerprestaties droop er ook af. Andy Serkis is een aanwinst voor elke film of serie, en ook hier liet hij dat nog eens zien. Eerst was hij een man die gewoon de regeltjes wilde volgen, maar zich dan ontpopte tot leider van een rebellie die vastberaden was om een betere toekomst te hebben. De emotie die Serkis dan ook stak in die ene hartverscheurende zin, “I can’t swim”, was om je petje van af te nemen en “nee” naar je tv te roepen. Alsof dat nog niet genoeg was, had je ook Stellan Skarsgard die eindelijk zijn bron bij de Empire ging ontmoeten. Toen die vroeg waarom hij dit allemaal deed, gaf Skarsgard een van de best geschreven speeches ooit. Wie was na deze aflevering niet omver geblazen? (Jana)

De aankondiging dat Hugh Jackman terugkeert als Wolverine

wolverine
© Ryan Reynolds / Marvel Studios

27 september 2022. Bij mij thuis klinkt ‘s avonds een gilletje. Jana stuurde me een link naar een tweet van Ryan Reynolds met een filmpje over Deadpool 3. Waarin hij een minuut lang vertelt dat hij niks te zeggen heeft. Tot hij een idee vermeldt dat ze hadden: “Hey Hugh, wil je nog één keer Wolverine spelen?” En daar! Loopt! Hugh! Jackman! Voorbij! Die nonchalant toezegt, waarop Reynolds knipoogt. De tweede Deadpool-sequel wordt de eerste officiële MCU-film met zowel Jackman als Reynolds. Beide acteurs bevestigen wel dat Logan daarmee niet teniet gedaan wordt, maar delen verder nog niks. Het is wachten tot 6 september 2024 vooraleer de film in de zalen komt. Het zal dan 7 jaar geleden zijn dat Jackman als Wolverine op het grote scherm te zien was. Als #1-Hughfan kan ik daar alleen maar blij om zijn, en jullie moeten dan maar volgen! (Elien)

De steun die Adil en Bilall kregen na de annulering van Batgirl

batgirl
© Warner Bros

Een van de meest cynische saga’s uit het filmnieuws van 2022 was die rond de machtswissel bij Warner Bros. en de beslissing om een reeks films en series in productie te schrappen. Voor een studio in niet zo schitterende papieren bleek dat een goede manier te zijn om belastingsvoordeel te krijgen. Een van de filmische slachtoffers was de Batgirl-film die onze landgenoten Adil El Arbi en Bilall Fallah aan het maken waren voor HBO Max. Er was al heel wat gefilmd, maar de postproductie moest nog beginnen. Toch claimt (zelfs tot op de dag van vandaag) WB dat de film ‘niet uit te brengen was’ en ‘DC schade zou betrokken’. Voor het bedrijf was het misschien lucratief, maar cultuurminnend zeker niet. Het regisseursduo kreeg massaal veel steun en kon zich in 2022 optrekken aan het positieve onthaal van Ms. Marvel en hun Belgische film Rebel. Pas net raakte bekend dat de vrienden zelfs al hun eerste Hollywoodsequel beet hebben: in 2024 regisseren ze de vierde Bad Boys-film. Belgen om trots op te zijn! (Elien)

De openingsscène van The Batman

popcultuur 2022
© Warner Bros

Hoe onderscheid je je nieuwe Batmanfilm van de zovele andere die hem al voorgingen? Door neonoir te gaan en met een ijzingwekkende opening te komen. Dat Matt Reeves dat kan, zagen we al in die geweldige grottenscènes in de laatste Planet of the Apes, maar deze bezorgt nog een extra rilling. We zien iemand een invloedrijk persoon in de gaten houden met een verrekijker, op de tonen van Ave Maria. Is Bruce Wayne nu al iemand aan het beschermen? Het gezin van de man gaat op stap voor Halloween. Hij kijkt naar een politiek nieuwsitem waarin Batman vermeld wordt en gaat dan de telefoon opnemen. Achter hem staat niet Batman, maar een andere figuur volledig in het zwart. Hij wordt pas zichtbaar als de tv de kamer meer verlicht. Hij blijft de man begluren, tot hij met een kreet toeslaat. Dit is The Riddler. Het is een lugubere maar krachtige opening die acteur Paul Dano meteen op de kaart zet. En dan moet er nog heel wat goeds komen. The Batman was niet voor iedereen, maar wij willen alvast Part II zien. De toon was meteen gezet. (Elien)

De Belgische prijzen in Cannes

Niet alleen in het binnenland waren de Belgische films een succes maar ook daarbuiten. Op het filmfestival van Cannes was het pas echt een feestje. Er gingen namelijk vier Belgische films in première op het festival: Close van Lukas Dhont, De Acht Bergen van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen, Rebel van Adil & Bilall en Tori et Lokita van de broers Dardenne. Alleen Rebel deed niet mee in de officiële competitie maar mocht wel het circuit van de midnight screenings openen. Uiteindelijk wonnen ook alle Belgische films in de officiële competitie een prijs: de broers Dardenne kregen een speciale prijs voor de 75ste verjaardag van het festival, Vandermeersch en Van Groeningen kregen een gedeelde juryprijs, officieus de derde plek, en Lukas Dhont een gedeelde Grand Prix, officieus de tweede plek op het festival. Een straffer jaar dan dit kan bijna niet. (Jana)

De musicalmomenten in Rebel

popcultuur 2022
© KFD

Rebel, de nieuwste film van Adil & Bilall was om veel redenen speciaal: centraal staat een jongen uit Molenbeek die verleid wordt om te gaan vechten in Syrië en wat hij daar meemaakt; zijn kleine broertje wordt gespeeld door de echte kleine broer van Adil; het regisseursduo noemt het zelf een passieproject én hij ging in première op Cannes. Maar in wat eigenlijk een oorlogsverhaal is, leggen de twee zoals altijd hun eigen accent. M’n verbazing was dan ook redelijk groot toen er ineens een soort musicalnummer begon. Niet de typische musical wel, maar eerder iets vernieuwend zoals bij Hamilton destijds. Hoofdacteur Aboubakr Bensaihi rapt namelijk zelf terwijl een heuse choreografie uitgevoerd werd door professionele dansers. Later zit er nog zo’n scène in waarin actrice Tara Abboud zingt over haar situatie als gevangen vrouw bij IS. Beide scènes zijn zo goed gemaakt en origineel dat ze hier veel meer erkenning voor verdienden. (Jana)

De exit van de Mol in De Mol

© SBS Belgium

In 2022 zou het tiende seizoen van De Mol op antenne komen. Reden te meer om een specialleke te doen, dachten Play4 en de makers. Niet alleen ging de reis deze keer naar de Canarische eilanden maar de geschiedenis van het programma zou ook verweven worden in de nieuwe opdrachten, en er zou zelfs een livefinale zijn. De afleveringen zaten zoals altijd weer geweldig in elkaar (en we slaan mea culpa omdat de reeks ontbrak in ons eindejaarslijstje), maar de grootste twist hadden ze zelf ook niet gepland. In aflevering 4 werd namelijk aangekondigd dat de Mol het spel zou verlaten.

Die bleek tot nu toe Philippe geweest te zijn, maar hij kon het mentaal en fysiek niet meer aan. Nadat hij gepraat had in z’n slaap en iets over de opdracht had verteld, durfde hij amper nog te slapen waardoor ook z’n gezondheid er onder ging lijden. Daarop werd een nieuwe Mol gekozen uit de achtergebleven groep, en moest het spel dus eigenlijk herbeginnen. De kwaliteit van het programma leed er niet onder en het was ook een mooi teken dat gezondheid nog altijd boven alles gaat. Een belangrijk statement in deze tijden. (Jana)

Het promofilmpje van de koning voor de Rode Duivels

popcultuur 2022

Op sportief vlak was het WK een van de grootste evenementen van het jaar. De Rode Duivels waren vastbesloten om hun derde plek van vorige keer te verbeteren en eigenlijk zelfs te winnen. De Duivelsgekte moest weer opleven in het land. Wat heeft dat te zien met popcultuur? Normaal niet zo veel, maar om die gekte op te wekken, werd zelfs de koning ingezet.

Op de socialmediakanalen van het koningshuis verscheen een filmpje waarin Roberto Martinez in kerststijl op bezoek mag bij de koning. Hij blijkt een truitje te hebben hangen met Filip en het nummer 1 op, een encyclopedie van de Duivels, tafels vol foto’s met hen en zelfs een notitieboekje met strategieën. Hij zegt prompt dat het deviltime is en staat daarna een training te coachen waarbij hij Kevin De Bruyne zegt waar hij moet gaan staan en aanwijzingen geeft. Als kers op de taart laat hij ook zijn tattoo met de wereldbeker zien. Onze koning zal nooit de grootste showman zijn maar in dit filmpje hebben ze dat ook ingezien en zijn grootste troef uitgespeeld: schattig maar lichtjes gekunstelde wholesomeness. Heel memorabel was de WK-campagne van de Duivels niet, maar dit filmpje is voor eeuwig. (Jana)

De worstenvingers in EEAAO

© A24/The Searchers

Everything Everywhere All At Once is sowieso een van de meest originele films van de afgelopen jaren. Zelfs als hij geen Oscars wint, zal hij uitgroeien tot een klassieker. Het multiverse heeft dan ook oneindige mogelijkheden en de Daniels hebben zich niet ingehouden. Pratende rotsblokken, zwarte gaten in de vorm van een bagel, de gekste en beste kostuums, het was allemaal voer om over te praten maar het geniaalste idee waren toch de worstenvingers.

In een van de alternatieve werelden zien vingers er namelijk niet uit zoals wij ze kennen maar als hotdogs, inclusief de flexibele vorm. Bovendien heeft Evelyn, het personage van Michelle Yeoh, daar een innige relatie met Deirdre, die in een andere wereld haar belastingagente is, gespeeld door Jamie Lee Curtis. En aanvankelijk verstopt achter de vingers, toch heeft deze wereld dankzij die relatie een mooi verhaal te vertellen over liefde en helpt het uiteindelijk om het multiverse te redden. Daarnaast heeft A24 er een mooie merchandisekans van gemaakt. Hotdogvingerhandschoenen, iemand? (Jana)

Het incident tussen Chris Rock en Will Smith op de Oscars

popcultuur 2022
© ABC

Weet je nog, die Oscars van 2022? Toen werd CODA uitgeroepen tot Beste Film, werd Troy Kotsur de eerste dove man die Beste Mannelijke Bijrol won en Ariana DeBose de eerste queer vrouw van kleur die bekroond werd voor Vrouwelijke Bijrol. Maar helaas herinneren zich nog maar weinig mensen dat. In het collectief geheugen is vooral het incident met Chris Rock en Will Smith blijven hangen. Het was dan ook ongezien, onverwacht en compleet ongepast toen Smith Rock live op antenne een klap ging verkopen omdat hij een mop had gemaakt over de ziekte van Jada Pinket-Smith.

Het was natuurlijk geen smaakvolle grap en er laaide meteen een debat op over wanneer humor gepast is, maar een ding is zeker: reageren met geweld kan niet. Smith mocht zelf later nog de prijs voor Beste Acteur ophalen, zijn eerste Oscar, maar toen was het kalf al verdronken. Waar hij toch een van de sympathiekste mannen in Hollywood leek, leed hij bij velen onherroepelijk reputatieschade. Hij nam ontslag uit de Academy en mag 10 jaar niet naar hun events gaan, wat dan ook weer buitensporig lijkt. Het is een spijtig voorval voor alle betrokkenen dus we laten het met plezier achter ons in 2022. (Jana)


Total
1
Shares
Gerelateerde artikels