Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De beste onbekende games van 2022

De grote games van het voorbije jaar zitten nog vers in het geheugen. Er waren echter nog andere pareltjes die je misschien vergeten bent, of die aan je voorbij gegaan zijn en die toch het spelen waard zijn. Welke minder bekende games staken boven de rest uit in 2022? In dit artikel beschrijven we dus geen Elden Ring, God of War Ragnarök of Horizon Forbidden West, maar eerder enkele misschien onbekende games die toch het vermelden en spelen waard zijn.

Card Shark

Voor fans van gelijkaardige games als: Pentiment, The Pillars of The Earth

Kaartentrucks en meeslepende woorden staan centraal in deze game die zich afspeelde in de 18de eeuw. Card Shark neemt je mee in een spannend verhaal waarin jij als speler moet leren inspelen op de handigheidjes van je begeleider. Het speelt zich af in mooie villa’s waar je centen probeert te verdienen en de woonwagens op het Franse platteland die je meer trucs leren. Gaandeweg ontwikkelt zich een interessant verhaal, maar ondertussen moet je steeds bij de pinken blijven om de kaartentrucs naar behoren uit te voeren. Pokeren is hiermee niet meer aan het lot overgelaten. Vooral de stijl van de game, die een beetje doet denken aan die van Pentiment, en de mooie muziek onderscheiden het van andere indiegames uit 2022. Het is te vinden op de Nintendo Switch en PC, en als handheld-ervaring heel aangenaam. Een game om mee op de zetel te gaan zitten en je te laten meevoeren in de unieke wereld van kaartentrucs terwijl je je tegenstanders te snel af weet te zijn. (Aaricia)

Chained Echoes

Voor fans van gelijkaardige games zoals: Chrono Trigger, Final Fantasy 6, Xenogears

Zin in een old-school 16-bit RPG die je meteen doet denken aan de gouden tijd van JRPG’s? Dan kunnen we volmondig Chained Echoes aanraden. In deze 35-50 uren durende RPG moet je (in het begin) proberen een op macht beluste heerser tegen te houden. De gevechten zijn turn-based en hebben een uniek Overdrive-systeem dat je dwingt om tactisch over de types van je aanvallen of skills na te denken en al je personages goed te gebruiken. Daarnaast zijn er ook een aantal gevechten in mechs! De graphics doen je meteen denken aan Chrono Trigger en de muziek is schitterend. Ook indrukwekkend: het overgrote deel van het spel is van de hand van slechts één persoon! (Michiel)

Dicey Dungeons Reunions

Voor fans van gelijkaardige games als: Slice & Dice, Slay the Spire

Dicey Dungeons is geen game van dit jaar, dat geef ik toe. De ontwikkelaars waren toch verliefd genoeg op hun dobbelsteen roguelike dat ze dit jaar (en dus mag het wel in dit artikel) terugkwamen met de gepast genaamde Reunion. Een gratis DLC zo groot, dat de stap op zich al lovenswaardig is. Maar de content is ook gewoon steengoed, met ondanks de tonnen ideeën van de base game alweer gloednieuwe gamemodi om je kop op te breken. Een fantastische comeback voor een al geweldig spel en dus ook het beste excuus om deze game op te pikken als dat nog niet het geval was. (Jason)

Endling: Extinction is Forever

Voor fans van gelijkaardige games als: Spirit of the North, Stray

Een lieve vossenmama met vier vossenpups. Daar gaat Endlings verhaal over. Het speelt zich af in een klimaat-apocalyptische wereld, zonder dat het je terecht wil wijzen. In tegendeel, de game houdt zich vast aan het show-don’t-tell principe, en laat jou deze wereld ontdekken. Elke dag, vossen leven vooral ‘s nachts, moet je op tijd in je nest terug zijn zodat de kleintjes kunnen slapen. ‘s Nachts moet je voldoende eten voor ze vinden terwijl je mensen ontwijkt waar je je zintuigen voor gebruikt. Zo kun je je pups veilig laten opgroeien. Het verhaal is langzaam maar gestaag, en doet je langer spelen dan je voorhad. Het is rond de 12 uur speeltijd met een hele mooie animatiestijl. Je kunt je wel aan enkele traantjes verwachten. (Aaricia)

Expeditions: Rome

Voor fans van gelijkaardige games als: Divinity: Original Sin 2, Baldur’s Gate 3, Triangle Strategy, Mario + Rabbids

In Expeditions: Rome kan je de geschiedenis van de Oudheid veranderen. Je neemt namelijk (deels) de plaats in van Julius Caesar en beleeft alternatieve avonturen in Klein-Azië (tegen Mithridates), Egypte en Gallië (ja, Gallië pas na Egypte!). Als jonge man (of vrouw!) van een patricische familie moet je proberen een ambitieuze vijand tegen te houden, meerdere vijandelijke legers te verslaan en (Are we the baddies?) plaatsen te veroveren. Je doet dit deels in heel leuke XCOM-achtige gevechten met een klein team met elk hun eigen mogelijkheden en deels in grotere legerfases (die eigenlijk heel eenvoudig zijn). Met 4 aktes, interessante personages, een leuk (doch ahistorisch) verhaal en verschillende eindes ben je in ieder geval een tijdje zoet met deze fijne isometrische turn-based rpg. (Michiel)

FAR: Changing Tides

Voor fans van gelijkaardige games als: Little Nightmares, FAR: Lone Sails, Ori and the Will of the Wisps

Dit vervolg op FAR: Lone Sails laat je opnieuw aan de slag gaan met een uniek samengesteld schip. Het is een side scroller waarbij je probeert puzzels op te lossen en je schip gaande te houden. Ondertussen kun je ook vernieuwingen vinden om de tocht door de post-apocalyptische wereld gemakkelijker te maken. Het is een vrij stille en meenemende game. Je leeft mee met de jonge bestuurder wiens naam je niet kent, en probeert het traject zo goed mogelijk af te leggen. Dat parcours kan doordat het zich deels boven en deels onder water afspeelt, best intens zijn. (Aaricia)

Hard West 2

Voor fans van gelijkaardige games als: XCOM, Desperados III, Marvel’s Midnight Suns, Songs of Conquest

In Hard West 2 speel je als een groepje in het Wilde Westen dat na een domme en foutgelopen deal met de Duivel moet proberen hun zielen terug te winnen en te jagen op de Gevallen Engel. Hard West 2 is een tactisch isometrisch turn-based spel. Je personages hebben AP, kunnen zich een beperkt aantal vakjes verplaatsen en hebben elk hun eigen skills. Een beetje XCOM dus, maar in een bovennatuurlijk wild westen. Een groot en leuk verschil is wel dat als je een vijand doodt, je meteen je AP terugkrijgt en dat je dus moet proberen om zoveel mogelijk vijanden in één beurt te doden. Door het grote aantal vijanden en de soms strenge timers kan het spel daardoor ook meer een puzzel worden. (Michiel)

OlliOlli World

Voor fans van gelijkaardige games als: Rollerdrome, Tony Hawk series

Skateboard in een kleurrijke sidescroller met verschillende opgaves en tests. Dat is OlliOllie World. Het is een herintroductie van de serie, maar met een eigen flair en speelsheid. Er is meer skatewereld om te ontdekken, die je meeneemt naar verschillende plekken om doorheen te skaten. De levels zijn mooi en vrolijk, ze geven je meteen een zomers gevoel. De chille muziek op de achtergrond bevestigt dat gevoel. De levels afronden is goed en opent nieuwe plekken, maar je hebt altijd de mogelijkheid om extra’s te behalen. Levels opnieuw spelen is dus een leuke bezigheid. Een heel level afwerken zonder problemen en met zalige skatetricks geeft een machtig gevoel. (Aaricia)

Ravenous Devils

Voor fans van gelijkaardige games als: Godlike Burger, The Sims, management sims

Een rustige eet-en kledingzaak in Fleet Street, Londen. Daar speelt Ravenous Devils zich af. Als de straatnaam je niets zegt, dan zal de game je niet lang in het ongewisse laten. Je moet zowel de eetzaak beneden, inclusies ‘vlees’ versnijden en bakken, als de kledingzaak bovenin managen. Daar lijken sommige klanten zo tevreden, dat ze nooit meer naar huis gaan. Er is ook een verhaal aan verbonden dat zich na een afgesloten werkdag voltrekt. Ondertussen moet je voldoende geld binnenhalen om de zaak op te waarderen. Je krijgt als het ware een momentopname te beleven van dit koppel met wel erg specifieke voorkeuren. Een korte maar grappige game met wel wat leedvermaak. (Aaricia)

Rogue Genesia

Voor fans van gelijkaardige games als: Vampire Survivors, Magic Survival

2022 is ongetwijfeld ook het jaar geweest van de bullet heaven-games. Vampire Survivors is de ambassadeur van dienst, maar in mijn mening gaat een ander spel in het genre met de kroon lopen: Rogue Genesia. Naast de gebruikelijke dopaminestroom van kogels en kills biedt Rogue Genesia een unieke laag roguelike dankzij een levelkeuze zoals Slay the Spire. Daarnaast bevat het ook een ton uitdagingen en achievements die op hun beurt meer mogelijkheden vrijspelen voor je deck met aanvallen tijdens een run. Dat betekent dat er altijd nog iets vrij te spelen valt in Rogue Genesia en er altijd wel nog een grens te verleggen valt. Oh en het beste? Het is momenteel voor minder dan 5 euro te koop. Enige nadeel: de tijd vliegt als je dit speelt. Geloof mij, zet een timer voor je eraan begint. Het beste van twee genres, de ultieme verslaving. (Jason)

Strange Horticulture

Voor fans van gelijkaardige games als: Potion Craft, Monkey Island, Wytchwood

Planten zijn tot veel in staat en kunnen ons genezen, of vergiftigen. Strange Horticulture neemt je mee doorheen een eerder kort verhaal waarbij je een plantenzaak overneemt. Je spendeert het meeste van je tijd met het ordenen van je planten terwijl je klanten bedient. Sommigen van hen hebben ideeën waar je nieuwe planten kunt vinden om aan je collectie en het dikke boek dat je als encyclopedie voor planten gebruikt, toe te voegen. Het verhaal ontwikkelt zich aan de hand van brieven en een kaart waarmee je een steeds groter mysterie oplost en waar je zelf steeds meer mee te maken krijgt. De rustgevende regen, muziek en de zwarte kat op je aanrecht (ja, je kunt de kat aaien, is aan te raden!) vormen het raamwerk waarin je werkt. (Aaricia)

Welke onbekende games heb jij gespeeld in 2022? Zijn er spellen bij die wij in deze lijst nog niet vermeld hebben? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of Discord.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels