Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De 25 beste series van 2022

Hoewel er in eigen land ook veel interessants gemaakt wordt, blijven we overweldigd door alle internationale reeksen die op ons afkomen. Wij sommen de beste series van 2022 voor je op.

Abbott Elementary seizoen 1 (Disney+)

© Disney+

Sitcoms, ik mis ze. De formulaïsche twintig minuten die je hart verwarmen terwijl je lacht en bijleert over de medemens en over jezelf, ik mis ze. Abbott Elementary maakt een einde aan dat gemis met een mockumentaire in de stijl van The Office US en Parks and Recreation vol goeie gevoelens en personages die balanceren tussen irritant heerlijk en heerlijk irritant.

In Abbott Elementary toont een jonge lerares (Quinta Brunson die de sitcom ook bedacht) het leven van leerkrachten en kinderen in een openbare school in Philadelphia. En dat leven gaat niet van een leien dakje: het budget zit krap, de leerlingen doen moeilijk en een incompetente directrice denkt enkel aan zichzelf. Brunson en haar cast overtuigen rap met personages die minder oppervlakkig zijn dan ze op het eerste gezicht lijken en moderne (TikTok, kids!) en soms pijnlijk eerlijke verhaallijnen. (Matti)

The Afterparty seizoen 1 (Apple TV+)

series-2022-afterparty
© Apple TV+

Stel: je combineert alles wat Knives Out en Brooklyn Nine-Nine zo tof maken met verschillende tropes uit een rits filmgenres en een sceptische inspecteur die commentaar geeft op het perspectief van de verdachten? Dan krijg je The Afterparty, een heerlijke comedyreeks gemaakt door komische toppers Phil Lord en Chris Miller. Het is zowel een sitcom over het drama op een middelbareschoolreünie als een moordmysterie. Dat blijkt een geslaagde combinatie dankzij een originele insteek die speelt met filmgenres, een grappig en slim script en een steengoede cast. En ook: veel succes om niet met Yeah, Sure, Whatever en de rest van de originele soundtrack in je hoofd te blijven zitten. (Elien)

Andor seizoen 1 (Disney+)

© Disney+

Ze maken Star Wars niet meer zoals vroeger en gelukkig maar. Andor toont de impact van fascisme op de gewone burger in het universum ver, ver hiervandaan. Geen tovenarij en lichtzwaarden en bovenal geen Skywalkers, wel een grijze bureaucratie en rebellen in alle vormen en maten om in te geloven. De franchise die plots volwassen is geworden. Fight the Empire! (Matti)

Barry seizoen 3 (Streamz)

© HBO

Net wanneer er wat sleet begon te zitten op het uitgangspunt van Barry – een huurmoordenaar wil zijn leven omgooien om acteur te worden – duwt Bill Hader zijn personage de dieperik in. In het derde seizoen is Barry uitzichtloos, emotioneel heftiger en visueel knapper (de muziekloze motorachtervolging is pure cinema). En wanneer die opgedreven intensiteit dan botst met iedereens favoriete maffe maffiabaas Noho Hank, dat noemen we dan ontlading. (Matti)

The Bear seizoen 1 (Disney+)

© Disney+

Man verwerkt het verlies van zijn broer in de meest chaotische broodjesbar ter wereld. The Bear is intens, pakkend en eetlust opwekkend. We raden je aan om even te gaan liggen na de eerste aflevering, een aanval op al je zintuigen. De flashy gemonteerde reeks met non-stop geschreeuw en pannengeklater stoot zich af van de absolute traagheid van andere moderne televisie. (Matti)

Better Call Saul seizoen 6 (Netflix)

beste series van 2022
© AMC

Er zijn twee soorten mensen: ofwel vind je Better Call Saul nóg beter dan Breaking Bad, ofwel heeft het er nooit aan getipt. Hoe dan ook overtrof de prequel op de beroemde misdaadserie over Walter White (Bryan Cranston) en Jessie Pinkman (Aaron Paul) alle verwachtingen. Het ontstaansverhaal van hun louche advocaat Saul Goodman (Bob Odenkirk) was – net zoals het slechte voorgevoel tijdens het kijken – een groeier.

De zelfzekere serie eindigde zoals maar weinig verhalen dat doen: perfect zoals het moest. Jimmy’s evolutie naar Saul was een strijd tussen de twee personen die hij wou zijn, tussen hem en iedereen errond (nieuwe personages en oude bekende, maar altijd bleef Better Call Saul op zichzelf staan) en nog het meest van al een gevecht van aantrekken en afstoten met Kim Wexler (Rhea Seehorn die met een blik een hart kan breken). Ze zijn elkaars vergif, ze zijn elkaars tegengif. (Matti)

Billie vs Benjamin seizoen 1 (Streamz)

© Streamz / Shana Listeš

De opzet van Billie vs Benjamin leek nogal zwart-wit en bijna als een parodie: de linksgezinde Billie leert de rechtse Benjamin kennen en ze worden verliefd. Hun vrienden snappen hun relatie niet maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Het eindresultaat is uiteindelijk allesbehalve cliché. Wereldvisies van mensen liggen steeds vaker extremer uit elkaar maar deze reeks toont ook dat we ons misschien wat meer aan andere meningen moeten blootstellen om elkaar beter te begrijpen en dat we ook niet kiezen van wie we houden. Met goeie humor, een clever script en een topcast is deze reeks zes afleveringen genieten. (Jana)

The Capture seizoen 2 (BBC One)

series-2022-the-capture
© BBC

Streamingdiensten langs alle kanten, maar BBC iPlayer heeft onze contreien helaas nog altijd niet bereikt. De lineaire zenders dus maar, en daar was dit jaar ook weer veel goeds te zien. The Capture keerde na drie jaar terug voor een tweede seizoen, met opnieuw de geweldige Holliday Grainger in de hoofdrol als agente Rachel Carey. Camerasurveillance is een nog belangrijkere tool geworden in het arsenaal van de ordediensten, maar ook techbedrijven zien er mogelijkheden in. Wanneer een parlementslid te maken krijgt met een deepfake van zichzelf, blijkt er een web aan misbruik en doofpotoperaties aan vast te hangen. Een oprecht spannende cyberthriller vol onthutsende wendingen en morele vraagstukken die doet nadenken over de heerschappij van technologie in onze maatschappij. Hopelijk komt dit seizoen net zoals het eerste binnenkort naar Canvas en VRT Max. (Elien)

Euphoria seizoen 2 (Streamz)

© HBO

Deze reeks van Sam Levinson werd al sinds het begin een fenomeen. Toch waren er tot dit jaar nog maar een seizoen en twee specials. Dit jaar kwam daar dus verandering in, en de kwaliteit werd er niet minder op. We leerden bijna alle personages beter kennen maar ook de intriges bleven komen met als orgelpunt de musical van Lexi die toch wel heel veel gelijkenissen vertoonde met de mensen die ze kende. De hele cast, waaronder Hunter Schafer en Syndney Sweeney, verdient lof maar vooral Zendaya was weer indrukwekkend. Rue worstelde meer dan ooit met haar verslaving en met enkele hartbrekende scènes lijkt Zendaya nu al een gooi te doen naar haar volgende Emmy. (Jana)

For All Mankind seizoen 3 (Apple TV+)

© Apple TV+

Wat zou er gebeurd zijn Rusland als eerste de stap op de Maan zette en de ruimtewedloop daarna nooit tot stilstand kwam? Het antwoord is een sublieme, maar nog veel te onbeminde sciencefictionserie over charmante helden met troebele principes en een blik op wat ooit kon en misschien had moeten geweest zijn. For All Mankind toont dat we verder moeten kijken dan onze neus lang is, al is het maar eens voorbij de oneindige stroom aan adaptaties, spin-offs en fletse content van veel te veel streamingdiensten.

In zijn derde seizoen heeft For All Mankind de Maan al lang achter zich gelaten. In de jaren 90 heeft NASA een nieuw doelwit: Mars. En het Amerikaanse ruimtevaartagenschap is niet alleen want naast de eeuwige vijand Rusland, heeft ook een Elon Musk-achtig type zijn zinnen gezet op de rode planeet. Ergens tussen de spectaculaire beelden onderstreept door epische muziek focust For All Mankind nog harder op familiebanden, zelfacceptatie en griezelig relevante maatschappelijke kwesties. Het kleine drama als rode draad door een serie met als uitgangspunt oneindig groeipotentieel. (Matti)

Heartstopper seizoen 1 (Netflix)

series-2022-heartstopper
© Netflix

Heartstopper is een tienerserie waar volwassenen nog iets van kunnen leren. Charlie zoekt zoals elke 14-jarige zijn weg, zowel thuis als op school. Hij outte zich het jaar ervoor, maar heeft toch een geheime, vooral toxische ‘relatie’ met klasgenoot Ben. Tot overmaat van ramp zit hij nu in de les naast Nick, de jaar oudere rugbyster op wie hij stiekem verliefd is. Maar ze raken bevriend, en bij Charlie kan Nick zichzelf zijn. Hij begint dan ook te twijfelen aan wat hij altijd over zichzelf dacht. Meer dan de personages heeft Heartstopper niet nodig om je helemaal mee te krijgen. Die voelen allemaal meteen als mensen die je kent of hebt gekend, of zelf ooit was. Heartstopper toont dat jezelf zijn altijd beter is, ook al aanvaarden sommigen je niet. Alles ziet er ook fris en kleurrijk uit, met dank aan de stilistische elementen die overgedragen zijn uit de webcomic. Meer wholesome wordt een serie niet. (Elien)

Ms. Marvel seizoen 1 (Disney+)

© Disney+

Adil en Bilall drukten dit jaar hun stempel op het MCU als regisseurs en drijvende krachten van Ms Marvel. De reeks introduceert met Kamala Kahn de eerste moslimheldin in het universum, die dan ook nog eens een echte fangirl blijkt te zijn. Vooral de eerste en laatste afleveringen worden gekenmerkt door de frisse stijl van het Belgisch duo. Kamala’s originverhaal is tegelijk boeiend en visueel maar ook historisch relevant en persoonlijker. Zijzelf is ook instant likeable, mede dankzij de prestatie van Iman Vellani. En door dat ene bepaalde woord in de finale lijkt een nieuwe deur in het MCU te zijn opengegaan. We kijken er al naar uit om Kamala terug te zien. (Jana)

Our Flag Means Death seizoen 1 (Streamz)

beste series van 2022
© HBO Max

Het is tijd om piraten terug populair te maken. Our Flag Means Death geeft de aftrap van de avonturen van de piraatgeworden aristocraat Stede Bonnet (Rhys Darby), verrassend genoeg gebaseerd op de echte Stede Bonnet die zijn rijkeluisleven in Barbados achterliet om de zeven zeeën te bevaren. Pas vanaf de introductie van Blackbeard (een sublieme rol voor Taika Waititi) slaat de vonk over: niet alleen bij de kijker, maar ook bij onze kapitein Bonnet en zijn dysfunctionele crew. Our Flag Means Death is een romantische komedie vol verliefdheid, vriendschap en natuurlijk verraad. (Matti)

The Rehearsal seizoen 1 (Streamz)

© HBO

Ik ben er nog niet uit of The Rehearsal reality-tv of fictie of een sociaal experiment of een therapiesessie voor Nathan Fielder was. De tv-maker start met een simpele opzet: hij ontmoet iemand die een grote stap moet maken in het leven en oefent daar samen voor. En nu komt het: Fielder oefende die ontmoeting vooraf om voorbereid te zijn op alle verrassingen. En daarmee is de toon gezet voor een steeds bizar wordend stukje tv waarin de grens tussen realiteit en fictie vager en vager wordt. (Matti)

Roomies seizoen 1 (VRT Max)

series-2022-roomies
© VRT / De Wereldvrede

In Roomies gaan twee 25-jarige studentes samenwonen op een appartement. Dat gaat vanzelfsprekend met ups en downs, en blijkbaar een overschot aan tafels. Het is vooral een eerlijke en onsensationele kijk op het leven van jongvolwassenenFriends maar dan realistischer en Vlaams. De spirituele zus van wtfock. En ja, dat zijn allemaal complimenten. Roomies geeft een kijk in het leven van twintigers die op een tweesprong in hun leven staan. Eerlijk, zacht en pakkend: een prachtige reeks waar je vrijwel meteen zal van houden. Deze serie moet het niet hebben van drama, maar van de naturelle manier waarop alles gedaan wordt: geacteerd, in beeld gebracht, geschreven. Ik kan er echt niks negatiefs over zeggen. (Elien)

The Sandman seizoen 1 (Netflix)

© Netflix

Hoe verfilm je een haast onverfilmbare strip? Juist, je haalt er de originele schrijver bij. De getrouwe adaptatie van Neil Gaimans meesterwerk valt op in een jaar vol fantasy op je tv met fantasierijke werelden, boeiende personages en vooral eens onverwachte verhalen en structuren en zelfs een vastberaden beeldvoering die The Sandman voorziet van een extra hoek af. En dat voor een Netflixserie. (Matti)

Severance seizoen 1 (Apple TV+)

© Apple TV+

De prijs voor meest meeslepende finale van 2022 gaat zonder twijfel naar Severance, de sciencefictionserie van onder andere Ben Stiller met Adam Scott in de hoofdrol. Scott speelt een bediende die zijn brein in twee liet splitsen: de herinneringen aan het werk bestaan apart naast die erbuiten, en vice versa. Een procedure die de werknemer een beter leven zou moeten geven, maar vooral eigenlijk beter uitkomt voor de werkgever.

Eerst leren we de gevolgen, en de motivatie, van de chirurgische en psychologische ingreep. Wat daarna volgt is een steeds intensere en schoon gebrachte jacht op de waarheid met glansrollen voor Scott, Britt Lower, Zach Cherry en John Turturro. (Matti)

She-Hulk: Attorney At Law seizoen 1 (Disney+)

© Disney+

Eindelijk kreeg een groene gigant een eigen tv-serie. Het was dit keer niet de Hulk maar zijn charmante nicht Jennifer Walters (Tatiana Maslany). (Al speelde Mark Ruffalo wel een bescheiden rol in de serie). Zij is een veelbelovend advocate die worstelt met de zaken waar veel jonge vrouwen van 30 mee worstelen. Met als bijkomende complicatie dat ze een gigantische She-Hulk is.

Het was een charmante serie die een beetje het slachtoffer werd van het feit dat Marvel er alles plus de gootsteen instopte. Voor de fans is het tof om te zien hoe een scene uit Shang-Chi werd uitgediept dankzij Tim Roth die zijn rol als Abomination weer oppikte. En de vriendschap die ontstaat tussen de chronisch dronken Madisynn (Patty Guggenheim) en Wong is de grootste verrassing. De scene waarin ze samen de Soprano’s keken, zorgde voor een schaterlach. Negeer de harde kritieken op het web en geef het een kans. (Dennis)

Shining Girls seizoen 1 (Apple TV+)

© Apple TV+

Apple TV+ trekt al lang veel toppers aan. Dit jaar hoorde ook Elisabeth Moss daarbij als producer en ster van een van de meest originele misdaadreeksen van het afgelopen jaar. Moss speelt Kirby, een vrouw die een paar jaar eerder werd aangevallen en verminkt werd achtergelaten. Sindsdien maakt ze rare dingen mee waardoor ze alles wat ze ziet en doet opschrijft in notitieboeken. Wanneer een vrouw dood wordt teruggevonden met gelijkaardige verwondingen denkt de politie dat het dezelfde dader is. Ze kruist het pad van journalist Dan en gaan samen op onderzoek uit. Het verhaal onthult langzaam de scififtwist en vanaf dan begint een spannend kat-en-muisspel. Moss, Wagner Moura en vooral Jamie Bell zijn top maar het is ook best indrukwekkend wanneer alle puzzelstukjes in elkaar vallen. (Jana)

Slow Horses seizoen 1 (Apple TV+)

© Apple TV+

Niemand kan dezelfde spionnenverhalen blijven vertellen zoals de Britten dat doen. Op papier doet Slow Horses dus weinig nieuws (iets met verraad van binnenuit) en dan zit je daar toch in het midden van de nacht de steeds weer volgende aflevering te bingewatchen. We zouden het succes enkel aan Gary Oldman kunnen toeschrijven, in de rol van platvoerse chef van een team van overschotjes uit MI6, maar het is de combinatie met vlotte babbels, emotionerende onthullingen en explosieve gebeurtenissen die de spionagereeks zo boeiend blijft houden. (Matti)

Station Eleven seizoen 1 (Streamz)

beste series van 2022
© HBO Max

Station Eleven zet post-apocalyptische visioenen op hun kop met een vertelling over de hoop die schuilgaat achter de dingen die mensen argeloos doen voor elkaar. De tien beeldschone en begeesterende uren fictie met Mackenzie Davis en Himesh Patel zullen nog veel langer blijven hangen.

Het leven na een pandemie, die in de serie het gros van de wereldbevolking decimeerde, is ontdaan van alle dehumaniserende afleidingen groener, creatiever en hoopvoller geworden. Er lopen nog steeds monsters rond, maar die zijn niet sterk genoeg om de menselijke warmte af te pakken. Het licht en donker van de mens zijn twee tegenstellingen die Station Eleven op poëtische wijze verweeft met elkaar. Twee kanten van dezelfde munt waarbij het raden is welke boven zal liggen als die uiteindelijk valt. (Matti)

Stranger Things seizoen 4 (Netflix)

beste series van 2022
© Netflix

Alle cynisme over de platgetreden nostalgie en alle kritiek over de duurtijd achterwege gelaten: Stranger Things 4 bewijst opnieuw waarom de halve wereld verliefd geworden is op deze personages, hun relaties en de buitenaardse dreiging die, binnenkort, voor een allerlaatste keer overwonnen moet worden.

In zijn vierde seizoen staat Stranger Things als een huis, een groot en uitpuilend huis. De reeks duwt je naar het einde op het puntje van je stoel, ook al moet je daar even blijven balanceren. En met even bedoelen we: enkele uren. Met afleveringen die durven oplopen tot maar liefst 150 minuten vragen we ons af wie in godsnaam de scharen verborgen hield in de montagekamer. (Matti)

This Is Going to Hurt seizoen 1 (BBC One)

series-2022-this-is-going-to-hurt
© BBC

Adam Kay is een jonge arts-specialist in opleiding op de afdeling Gynaecologie en Verloskunde van een Brits openbaar ziekenhuis. De dagen van een jonge arts verlopen minder glamoureus dan Grey’s Anatomy doet vermoeden. Te weinig mensen, te lange dagen, soms schrijnende cases – met dat alles moeten Adam en zijn collega’s zien om te gaan. En dat tonen de makers met haast bijtende humor dankzij de sarcastische kant van Adam. Een opvallende keuze die heel goed werkt en soms als een stomp in de maag contrasteert met de emotionele momenten, die bijzonder pakkend zijn. Een geweldige serie getrokken door de even geweldige Ben Whishaw. Als wij hier de loftrompet afsteken, is er misschien een zender of streamingdienst die deze serie in 2023 op het Vlaamse scherm tovert? (Elien)

The White Lotus seizoen 2 (Streamz)

© HBO

Het tweede seizoen van The White Lotus neemt ons mee naar het zonnige Sicilië waar een levenloos lichaam gevonden wordt aan het einde van een welverdiende vakantie voor rijke Amerikanen. Wie ervan legt er uiteindelijk het loodje: Aubrey Plaza in een slechte relatie, oppermillenial Haley Lu Richardson, scheefpoeper Michael Imperioli, de terugkerende Jennifer Coolidge of iemand helemaal anders? De ensemblecast doet je opnieuw smullen van de tragikomedie, al wordt The White Lotus nooit meer zo verrassend chaotisch zoals het eerste seizoen. En het vernieuwde introliedje? Nu al de feesthit van 2023. (Matti)

Yellowjackets seizoen 1 (VTM2)

© Showtime

Yellowjackets is het – toegegeven, zoveelste in parallelle tijdslijnen vertelde – verhaal van hoe mensen allemaal verschillend reageren op een levensverscheurende ramp. Het schermkluisterend melodrama wordt gebracht door ijzersterke acteurs waarvan de gelijkenissen tussen de jonge en volwassen rollen griezelig goed zitten. Nog griezeliger zijn de geheimen die aan het licht komen. Het eerste seizoen laat je niet op je honger zitten en houdt toch meer dan genoeg plek over voor een tweede gang. (Matti)

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels