Naast films en Vlaamse programma’s hebben we weer heel wat series verslonden dit jaar. Hieronder vind je de 24 series die ons het meest opvielen in 2024.
Doctor Who
Series 14 of season 1, je mag kiezen! Onze Britse 2-hartige (anti-)held is verhuisd naar het huis van de muis. Om nieuwe kijkers niet te verwarren, werd de telling opnieuw gestart.
Dit nieuwe seizoen van Doctor Who gaat gepaard met een nieuwe Doctor. Ncuti Gatwa neemt de fakkel over op het einde van de 60 jaar Doctor Who Specials. Deze 15de Doctor zit vol energie en ook zijn nieuwe compagnon, Ruby, is niet op haar mondje gevallen. Het aantal afleveringen is beperkt, maar de kwaliteit maakt dit wel goed. Er zitten een aantal heel goeie op zichzelf staande verhalen in zoals Boom of 73 Yards, maar naar het einde is er ook ruimte voor een overkoepelende boog. The Doctor is meer dan terug na een matigere periode en ondertussen is er zelfs ook al een nieuwe kerstspecial beschikbaar! (Frédéric)
Het nieuwe seizoen van Doctor Who en de specials zijn te bekijken op Disney+. Voor alle vorige seizoen moet je de BBC iPlayer raadplegen.
Moresnet
Een verfrissend idee in ons Vlaams serielandschap! Met een soort Dark-achtige set-up neemt Moresnet ons mee naar de regio van het voormalige Neutraal Moresnet. (Ik had er ook nog nooit van gehoord, maar ook zeer interessant stukje geschiedenis.)
Boris Van Severen speelt zijn eerste hoofdrol en keert terug naar zijn geboortedorp Moresnet wanneer zijn vader overlijdt. Hij komt oude vrienden tegen en ze besluiten om samen een tijdscapsule op te graven die ze een goeie 20 jaar geleden begraven hebben. Hier ontdekken ze iets dat naar een veel groter iets zou kunnen leiden…
Moresnet heeft internationale allure, zeker aangezien een groot deel van de reeks zich afspeelt in Duitsland met bijhorende topcast uit de regio. Het enige minpunt is misschien dat er net een aflevering of 2 te weinig is, waardoor er te veel in de laatste aflevering gerusht wordt. Hopelijk komt er een seizoen 2 voor iets meer uitdieping!
De eerste streaming-only reeks van Vlaanderen. Zorg dus zeker dat je hem meepikt! (Frédéric)
Dune: Prophecy
Mijn Duin. Na het geweldige filmische tweeluik kon een uitbreiding niet achter blijven. Dune: Prophecy speelt zich een dikke 10.000 jaar voor Dune af. De reeks is geïnspireerd op de The Great Schools of Dune van Brian Herbert (zoon van Frank), maar speelt zich erna af. Over het algemeen zijn de boeken die Brian geschreven heeft niet echt geliefd bij de Dune-lezers, dus het is goed om dit niet letterlijk als bron over te nemen.
Dune: Prophecy heeft meer weg van het eerste seizoen van Game of Thrones. De eerste afleveringen zijn traag en nodig om de hoofdrolspelers te leren kennen. House Harkonnen en House Atreides zijn reeds van de partij en er is ook al een keizerlijke familie. De Bene Gesserit is nog niet de orde die we kennen uit Dune, maar de Sisterhood begint wel al haar plaats op te eisen in de politieke wereld. Als hoofdpersonage volgen we vooral Mother Superior Valya Harkonnen en ze is wel een interessant personage omdat ze zowel een voet in de Harkonnen-familie heeft als in de Sisterhood. Alles verandert wanneer Desmond Hart verschijnt. Hij is een soldaat die op een Raspoetiniaanse wijze de Keizer weet in te palmen en een geschiedenis heeft met de wormen op Arrakis.
Dune: Prophecy speelt zich net te weinig af op Arrakis om de naam ‘Dune‘ te dragen, maar daar lijkt het potentiële seizoen 2 verandering in te brengen. Maar de cast van Dune: Prophecy alleen al maakt alles goed. Met Emily Watson, Olivia Williams, Travis Fimmel en Mark Strong spat het talent van het scherm. (Frédéric)
Dompel je onder in de politiek van Dune op HBO Max.
Single Bells
Een Vlaamse romcom die zich dan nog eens afspeelt tijdens kerst? Ik moet toegeven dat ik niet al te hoge verwachtingen had, want om de een of andere reden leken clichés mij niet veraf. Maar Single Bells bleek een heel aangename verrassing te zijn met een simpele, maar goed uitgevoerde opzet. Wanneer Mina (Julie Van den Steen) maar geen goed lief lijkt te vinden en ze niet weer alleen wil zijn met de feestdagen, vraagt ze haar familie om elke dag een date voor haar te regelen. Daar zitten heel wat verschillende types tussen, maar zelden op een goeie manier.
Het is de eerste rol van Julie Van den Steen maar het acteren gaat haar goed af, vooral dankzij haar geloofwaardige reacties en gezichtsuitdrukkingen. De nevenverhalen zijn wisselend interessant (Lize Feryn als chaotische zus, graag! Irritante influencers, ook al worden die gespeeld door Ruth Beeckmans, liever niet! Marleen Merckx en Frank Focketyn als licht onbeholpen ouders, ja!) maar de cast maakt dat goed, ook met gastacteurs als Jelle De Beule en Sandrine. Je weet vanaf het begin wel waar het verhaal zal eindigen maar voor de rest is het een geestig en gevat scenario dat toch weet te verrassen en soms ontroeren. Ideaal tijdens de feestdagen. Die van volgend jaar zijn ook al voorzien, want er komt een tweede seizoen. (Jana)
3 Body Problem
Qua sciencefictionboeken is de trilogie van Liu Cixin een meesterwerk. De verhaalstructuur en basisachtergrond, zeker van het eerste boek, zijn niet heel evident vanuit ons westers perspectief. De wetenschap die achter het boek zit, is echt fenomenaal accuraat, wat het plezier alleen vergroot. In boek 2 en 3 gaat alles wel iets meer in de theoriefase en komt er een meer filosofisch laagje over de reeks te liggen. Voor meer info, zonder spoilers, over het eerste boek kan je luisteren naar de podcast-special van Nerdland hierover.
3 Body Problem speelt zich af in 2 tijdlijnen. De eerste begint bij de Culturele Revolutie in China waar een jonge Ye Wenjie haar vader ziet sterven tijdens een rel. Gezien haar wetenschappelijke achtergrond wordt ze door de Chinese overheid meegenomen naar een militaire basis. In de huidige tijd vinden er vreemde gebeurtenissen plaats bij enkele voorname wetenschappers, vaak met (zelf)moord tot gevolg. Een groep wetenschappers/vrienden gaan op onderzoek naar wat er aan de hand kan zijn.
Er is in de reeks gekozen om de personages meer te verwesteren om een breder publiek aan te spreken. Ook werd er gekozen om enkele personages samen te voegen. Het boek bevat nogal veel personages, die niet allemaal een even grote rol hebben, waardoor deze keuze wel te begrijpen valt gezien de materie van het uiteindelijke plot al genoeg aandacht vraagt. De reeks neemt ook al een deel van het tweede boek, The Dark Forest, mee en een tweede en derde seizoen zijn ook al in productie zodat het volledige verhaal zeker afgerond geraakt. (Frédéric)
Laat je mee verbazen op Netflix.
Fallout
Gameverfilmingen zijn moeilijk. Vorige jaar toonde The Last of Us aan dat een tv-reeks mogelijks een beter format is hiervoor. Zo kregen we dit jaar ook Fallout.
Fallout speelt zich af na de Grote Oorlog van 2077 waarin China en de Verenigde Staten de wereld naar de knoppen hebben geholpen met atoomwapens. De reeks speelt zich echter af in een alternatieve geschiedenis waarin na de Tweede Wereldoorlog nucleaire technologie verder ontwikkeld werd. De visuele stijl van de omgeving heeft hierdoor iets heel retro-futuristisch. Na de bombardementen met atoomwapens hebben veel groepen mensen zich verscholen in bunkers oftewel ‘Vaults’. Wat velen echter niet weten, is dat veel van deze Vaults eigenlijk ontworpen zijn om sociale en psychologische experimenten uit te voeren in opdracht van Vault-Tec. In Fallout volgen we in hoofdzaak Lucy, een Vault-bewoonster in het jaar 2296 die haar bunker verlaat en in het desolate landschap van LA terecht komt, waar zich een eigen maatschappij ontwikkeld heeft.
Fallout neemt zichzelf niet al te serieus en dat is net wat er zo leuk aan is. Een combinatie van dystopische verhalen met western en nog zoveel meer zorgt voor een leuke sfeer die vlot wegkijkt. (Frédéric)
Baby Reindeer
In de lente van 2024 kon je moeilijk om Baby Reindeer heen. En terecht.
Beginnend stand-up comedian Donny Dunn werkt in een bar waar hij Martha ontmoet. Martha is duidelijk droef en hij besluit haar een beetje op te beuren. Zij neemt de signalen een beetje verkeerd op en ontwikkelt een obsessie met Donny. Hieruit volgt een verhaal over een man die niet geloofd wordt inzake stalking en komen we ook nog enkele traumatische verhalen uit Donny’s verleden te weten.
Baby Reindeer is hard. Het windt er geen doekjes om. Daarbij is de minireeks gebaseerd op de eigen ervaringen van Richard Gadd, die ook nog eens zelf de hoofdrol op zich neemt. Het feit dat hij dit via een rol allemaal opnieuw moet beleven, moet niet makkelijk zijn.
Er is reeds veel commotie geweest over het al dan niet overdrijven van de feiten. Maar los daarvan is Baby Reindeer een must-see, gewoon door zijn ruwheid en poging om ook dit soort gedrag bespreekbaar te maken. (Frédéric)
De minireeks is te bekijken op Netflix.
Rivals
Je kent ze wel, die stationsromannetjes. Dit is de verfilming van zo eentje. The Rutshire Chronicles is een reeks van romantische boeken geschreven door Dame Jilly Cooper en Rivals is hier deel van. Verwacht niet al te veel diepgang, maar vooral veel entertainende nonsense.
Rivals speelt zich af in de jaren 80 in het fictieve Rutshire. In de reeks staan Rupert Campbell-Black en Tony Baddingham tegenover elkaar. De eerste is lid van het parlement, ex-olympiër en Britse adel en Tony is meer de nouveau-rich en baas van een televisiestation. Als point-of-view krijgen we vooral het beeld te zien van Declan O’Hara en zijn familie (de ‘normale’ mensen). Declan is een Ierse, voormalige BBC-reporter die voor Baddingham mag gaan werken. Samen brengen ze tijd door op een landgoed in Rutshire met alle nodige feestjes en het ongeloofwaardige drama.
Verwacht geen meesterwerk, maar pure popcorn die makkelijk weg kijkt (er komt een 2de seizoen!). En ja, David Tennant speelt Tony Baddingham en dat was voor mij reden genoeg. (Frédéric)
Reis mee af in de krochten van de Britse bourgeoisie op Disney+.
The Boys S4
Dit vierde seizoen van ons lievelingsgroepje ongeregeld qua superhelden is meer van hetzelfde, maar zet alle schaakstukken klaar voor het vijfde en laatste seizoen.
In dit seizoen werken The Boys samen met de CIA om Victoria Neuman te ontmaskeren/liquideren zodat ze de macht niet kan grijpen. Homelander heeft zich eens te meer overgegeven aan zijn tirannieke zelve en is meer openbaar een bullebak, waardoor hij soms meer als karikatuur van zichzelf overkomt. Butcher probeert met de beperkte tijd die hij nog heeft de wereld te redden, ook al heeft hij The Boys niet meer aan zijn kant.
Samen met het tweede seizoen van Gen V zal dit seizoen van The Boys eerder een brug vormen naar de grote finale. Maar hoe meer tijd we kunnen doorbrengen met The Boys, hoe beter! (Frédéric)
The Boys staat op Amazon Prime.
The Dragon Prince S6 en S7
Vorig jaar vertelde ik al dat The Dragon Prince een van de meest doodgezwegen parels op Netflix is. Dit artikel was naar aanleiding van het 5de seizoen. In 2024 kwam Netflix niet enkel met seizoen 6, maar direct ook met seizoen 7 op de proppen. Het eerste verscheen in de zomer en het tweede net voor kerst.
De wereld van Xadia blijft prachtig en ook de humor blijft van hetzelfde niveau als we gewoon zijn (de makers zijn dezelfde als Avatar: The Last Airbender, dus dan heb je een idee). Echter gaat het verhaal nu ook zeer sterk vooruit. De grote dreiging neemt toe naarmate de reeks vordert en ook onze jonge koning Ezran moet keuzes maken waar hij eigenlijk nog niet klaar voor is. Het verschil tussen lange termijn en korte termijn of het blindstaren op de verkeerde zaken komen vaker aan bod. Dit zijn nu eenmaal moeilijkere thema’s voor zo’n jonge leider. Wederom slaagt The Dragon Prince erin om dit op niveau voor jong en oud te brengen.
De eerlijkheid gebiedt mij wel om te zeggen dat ik de allerlaatste aflevering nod moet zien, dus ik weet niet of de uiteindelijke ontknoping even geniaal is als bij Avatar, maar alle afleveringen ervoor zijn alvast zeker de moeite! (Frédéric)
The Dragon Prince is helemaal te bekijken op Netflix.
The Rings of Power S2
In alle opzichten is The Rings of Power een verbetering ten opzichte van het eerste seizoen. Visueel ziet het er nog steeds goed uit (al valt er nog te discussiëren over de harnassen van Numenor). Narratief gaat dit tweede seizoen wel een trapje sneller.
Waar seizoen 1 zich focuste op de vraag “wie is Sauron”, gaat seizoen 2 volledig verder met te tonen hoe alle ringen tot stand gekomen zijn. Vooral het personage van Celebrimbor krijgt meer aandacht, maar dat wisten de meesten al aangezien hij door Sauron gemanipuleerd moet worden tot het smeden van de ringen. Waar in seizoen 1 Sauron een beetje zwak overkwam, zien we hem hier traag evolueren naar een machtsgeile man die niets uit de weg gaat. Eigenlijk past deze wissel volledig in de lijn van de meester-manipulator.
Er worden doorheen de reeks een hoop elementen uit de grote excel, die Silmarillion en de appendices van the Lord of the Rings zijn, samengevoegd. Op zich is dit logisch om een coherent verhaal te vertellen. Als er elke aflevering een hele hoop nieuwe personages moeten komen opdraven door de grote tijdssprongen, is het niet mogelijk om personages uit te diepen. De reeks probeert hier een goed evenwicht in te vinden. Lukt dit altijd even goed? Nee. Is dit erg? Nee. The Rings of Power wordt steeds een beetje beter en ik kijk alvast uit naar het volgende seizoen. En zoals een groot poëet ooit zei: Haters gonna hate, hate, hate. (Frédéric)
Reis mee naar Middle-Earth op Amazon Prime.
Only Murders in the Building S4
Steve Martin, Martin Short en Selena Gomez. Niemand had ooit gedacht dat dit trio zo geniaal zou zijn. Het vierde seizoen gaat verder op de gekende formule en weet het fris genoeg te houden.
Wederom moet er een moord in het gebouw opgelost worden, al laat ik nog even in het midden welke moord. Dit is namelijk een spoiler voor de voorgaande seizoenen. Dit vierde seizoen wordt echter opgefleurd door Zach Galifianakis, Eugene Levy en Eva Longoria. Zij spelen een gefictionaliseerde versie van zichzelf waarin ze alle drie gecast zijn om een verfilming te maken van de gebeurtenissen uit de vorige seizoenen. Tussen het oplossen van de moord door levert dit leuke momenten op. Zeker de interactie tussen personages en hun acteurs zijn om van te smullen.
Samen met de reeds opgebouwde topcast (zoals Paul Rudd en Meryl Streep) blijft Only Murders in the Building leuk om naar te kijken en lijkt iedereen zich uitermate te amuseren. Met nog een vijfde seizoen in de maak kunnen we alleen maar uitkijken naar meer Charles, Oliver en Mabel! (Frédéric)
Doe mee met de true crime op Disney+.
The Jetty
Ja, ik ben zo iemand die bijna alleen maar series bekijkt als ze nog op de klassieke kanalen worden uitgezonden. Daar valt ook de BBC en BBC First onder, waar deze vierdelige reeks werd uitgezonden. Jenna Coleman speelt Ember, een politieagente die een jaar geleden haar man verloor. Nu onderzoekt ze een brand in een boothuis die mogelijk verband houdt met een verdwijningszaak van vroeger. Zeker wanneer haar man daarbij betrokken lijkt, komt Ember voor enkele dilemma’s te staan.
Zonder te veel te zeggen lijkt dit aanvankelijk een standaardreeks, maar gaandeweg vallen steeds meer puzzelstukken in elkaar, met redelijk onverwachte resultaten. The Jetty heeft ook wel wat te zeggen over de behandeling van jonge meisjes en vrouwen, met name in kleine stadjes, ook al is het niet altijd subtiel. Coleman is wel erg goed in de rol en met maar 4 afleveringen was het ideaal om te bingen. (Jana)
Misschien nog te herbekijken op BBC First.
Styx
Ook in 2025 komt er met Dood Spoor een reeks uit die voor Vlaanderen redelijk gewaagd is. Maar in 2024 was er Styx. Daarin wordt Raphaël Styx (Sebastien Dewaele) vermoord, waarna hij gewoon weer rechtstaat. Hij ontdekt wel dat er iets vreemd met z’n lichaam gebeurt en langzaam beseft hij dat nu redelijk ondood is, en erger nog, ook honger krijgt naar mensenvlees. Ondertussen wil hij uitzoeken hoe dat kan met louche dokter Vrancken (Koen De Bouw), z’n moordenaar vinden en z’n gezin bij elkaar houden.
Ik moet toegeven dat ik de reeks nog niet volledig heb uitgekeken, maar dat ligt eerder aan mezelf en de lange lijst van dingen die ik elke week opneem. Ik vond het alleszins veelbelovend, met goeie special effects en de nodige humor om rekening te houden met de nuchtere, ongelovige Vlaming. Ik ben nog steeds benieuwd waar het allemaal naartoe gaat, en misschien slaat het einde de bal helemaal mis, maar ik zou het alleen al voor de risico’s die Styx nam een plaats op deze lijst geven. (Jana)
A Good Girl’s Guide To Murder
A Good Girl’s Guide to Murder is de Netflixverfilming van het populaire youngadultboek. Het verhaal zet introvert tienermeisje Pip in het midden van een onopgelost moordonderzoek. Door haar link met de zaak voelt ze zich geneigd om haar nieuwsgierigheid erop in te zetten. Ze leert zichzelf maar ook de harde wereld erdoor kennen. Coming-of-age met een licht duister randje, dus. De pittoreske setting, sterke cast geleid door Emma Myers van Wednesday en een script dat er de vaart in houdt, zorgen voor een balans tussen luchtig en serieuzer. Net geen vier uur tof Brits vertier. Seizoen twee is ondertussen ook al in de maak! (Elien)
Interview With the Vampire S2
Deze serieversie van Anne Rices Interview with the Vampire is nog intenser dan de filmklassieker uit 1994, en daardoor ook beter. Het verhaal van Louis du Pointe du Lac en Lestat de Lioncourt krijgt alle ruimte, en elke laag ervan wordt verkend. In seizoen twee volgen we Claudia en Louis in Europa, in hun zoektocht naar andere vampieren die ze wel kunnen vertrouwen. Ze vinden er Armand en zijn theatergroep. Een nieuwe liefde breekt aan, maar ook nieuw verraad. De Amerikaanse critici krijgen eindelijk stilaan wind van deze serie, maar wij zijn nu al mee — geweldig vormgegeven, geschreven en met klassevertolkingen van Jacob Anderson en Sam Reid. Toptv. (Elien)
Mr Bates vs The Post Office
Wie het nieuws uit Groot-Brittannië wat volgt, zal wel al van het postschandaal gehoord hebben. Waar bij ons Bpost verantwoordelijk is voor alles wat met post te maken heeft, is dat daar lichtjes anders. Daar kunnen zelfstandigen postkantoren uitbaten in naam van het nationale Post Office, genaamd subpostmasters. Door een fout in de software die ze moesten gebruiken, werden honderden van hen onterecht beschuldigd van diefstal na kastekorten. Sommigen belandden zelfs in de gevangenis. Pas 10 jaar later kwam de waarheid aan het licht.
Deze vierdelige reeks toont de impact op de levens van de subpostmasters, vertolkt door acteurs als Toby Jones, de Mr Bates in kwestie die ging graven, Monica Dolan en Ian Hart. Het is meeslepend maar ook grotendeels frustrerend om te kijken hoe de post liever geloofde dat honderden mensen slechte bedoelingen haddan dan dat de fout bij hen lag. De reeks zorgde voor grote woede in het VK, waardoor er nieuwe wetgeving kwam en de voormalige CEO haar koninklijke onderscheiding moest teruggeven. Jammer genoeg is de reeks bij ons nog niet uitgezonden, maar we konden ze wel zien op NPO. (Jana)
Agatha All Along
Kathryn Hahn is opnieuw heerlijk als Agatha Harkness in haar eigen spin-off van WandaVision. De heks moet nu op anderen rekenen om haar krachten terug te krijgen. Ze haalt daarom een groep verschillende heksen bij elkaar die elkaar niet kennen of kunnen luchten. Samen moeten ze een aantal beproevingen doorstaan op zoek naar hun vurigste wens. Daarbij komen een paar mysteries, magie en een kijk in de achtergrond van een aantal personages. Baanbrekende tv was het niet, behalve misschien de 7e afleveringe, maar wel een spannende, grappige en meeslepende reeks, perfect voor Halloween. Het was goed dat Marvel zich dit jaar herinnerde dat het ook zo kan. (Elien)
The Penguin
Van alle franchises die dit jaar een tv-spin-off op ons loslieten, was dit wellicht de meest universeel gelauwerde. Aangezien Oswald Cobblepot (Colin Farrell) maar een nevenpersonage was in The Batman, was er nog veel grond te ontginnen. In The Penguin volgen we de zocktocht van Oz naar macht in het verdeelde Gotham. Daarbij komt hij lijnrecht tegenover Sofia Falcone (Cristin Milioti), de dochter van voormalig onderwereldheerser Carmine. Het werd een schaakspel en misdaadserie die even intens als slim was, met complexe personages, intrigerende relaties en een kijk op wat het kwaad is en kan worden. The Penguin was niet zomaar voor de comiclezers, maar voor alle fans van het misdaadgenre. Het bewijs dat we franchises niet nodig hebben om goede verhalen te vertellen, maar dat de verwachtingen die erbij horen ook kunnen leiden tot iets groots. (Elien)
Douglas Is Cancelled
Steven Moffat is vooral gekend als de schrijver van Sherlock en Doctor Who, maar is in het algemeen een begenadigd scenarist. Dat bewijst ook de vierdelige reeks Douglas Is Cancelled, die, zoals je kan vermoeden, iets te zeggen heeft over cancel culture. Madeline (Karen Gillan) en Douglas (Hugh Bonneville) presenteren samen een nieuwsprogramma, met groot succes. Maar wanneer iemand in een tweet beweert dat Douglas op een trouwfeest een seksistische mop maakte, gaat de bal aan het rollen.
Madeline lijkt hem te willen helpen, maar lijkt ook wel een eigen agenda te hebben. Moffat wil hier duidelijk deels voor satire gaan en zijn snedige manier van schrijven past daar perfect bij. Wat ik niet verwacht had, was de emotionele impact, vooral van de laatste aflevering. Want naast cancel culture worden ook grensoverschrijdend gedrag en machtsverhoudingen aangehaald. Karen Gillan en Hugh Bonneville zijn allebei uitstekend en met maar 4 afleveringen was deze reeks eigenlijk nog te kort. (Jana)
Misschien nog te bekijken op BBC First.
All Creatures Great and Small S5
Wat is jouw favoriete cosy show? Vulture omschrijft ze als “lieflijk en voornamelijk stressloze” series “die zich bijna altijd afspelen in kleine dorpjes” met “over het algemeen oprecht goede personages”. Mijn favoriet is al een paar jaar All Creatures Great and Small, een remake van de populaire Britse reeks uit de jaren 70, zelf gebaseerd op de boeken van een dierenarts uit de jaren 40.
In de adembenemend mooie Yorkshire Dales komt de jonge Schotse arts James Herriot in een afgelegen dorpje terecht, met alle kleurrijke inwoners van dien. Elke week komen er nieuwe huis- en boerderijdieren opdraven en worden James en zijn collega’s en huisgenoten een hechtere familie. All Creatures is wholesome tot en met, maar in seizoen 5 wordt het iets dramatischer nu WOII echt uitgebroken is en dat gevolgen heeft voor iedereen. Elk seizoen bevat maar 6 afleveringen en een kerstspecial, maar de rest van het jaar kijk ik steevast weer uit naar wat volgt. (Elien)
Te zien op BBC First.
Bridgerton S3
In seizoen drie van het populaire kostuumdrama volgden we vooral Penelope (Nicola Coughlan) en Colin (Luke Newton), die van jeugdvrienden en buren gaan naar meer dan dat. Wanneer Penelope per se een man wil vinden, werpt Colin — die nog iets goed te maken had — zich op als mentor. Gaandeweg kijkt hij dan eindelijk eens verder dan zijn neus lang is. Dit seizoen was een ode aan de klassieke romcom met herkenbare momenten en meer humor, maar natuurlijk ook een portie drama. Ik zal nooit beweren dat Bridgerton kwaliteitstelevisie is, maar niemand kan ontkennen dat het derde seizoen van het kostuumdrama een fenomeen was. De eerste vier dagen keken meer dan 45 miljoen mensen naar het eerste deel van seizoen drie, en ook ik was geneigd om te bingen. En Nicola Coughlan brak deze zomer als gevolg terecht door in Hollywood. (Elien)
X-Men ’97
Zoals bij veel millennials was de X-Men-animatiereeks uit de jaren 90 voor mij een popcultuurmijlpaal. Die intro alleen al is iconisch. Dat er een vervolg kwam, wekte dus veel scepsis op. Onterecht, zo bleek, want X-Men ‘97 was een schot in de roos. Na de verdwijning van Professor Xavier hebben de X-Men geen leider meer. Tot Magneto die taak op zich neemt om het nalatenschap van zijn vriend te eren. Wanneer de tweedracht tussen mensen en mutanten nieuwe dieptes kent, heeft dat ook grote gevolgen voor het team. Veel originele personages kregen een diepgaande verhaallijn, de thema’s waren complex, de stemacteurs even geniaal als vroeger. Ook nieuwkomers als Theo James zijn een meerwaarde. Daarnaast gaven we al een pluim aan componisten The Newton Brothers, die kozen voor een oldschool orkestrale score voor een even oldschool serie. (Elien)
Nonkels S2
Het eerste seizoen was al een schot in de roos, en dat was voor het tweede dit jaar niet anders. Om ervoor te zorgen dat Innocent in België mocht blijven, trouwden hij en Pol aan het einde van seizoen 1. Nu moeten ze de schijn hoog zien te houden, maar dat wordt moeilijk wanneer Innocent iemand leert kennen in de Nederlandse les. Luc wil dan weer z’n eigen ding doen en begint te werken bij tuincentrum Van Eeden, tot ongenoegen van Carine en Willy. Er zat nog geen sleet op de humor, met heel wat geweldige oneliners en absurde situaties. We blijven ons kostelijk amuseren en daar draait het om. (Jana)
Te bekijken op GoPlay en Streamz.
Wat waren jouw favorieten series van dit jaar? Laat het ons zeker weten!