Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

beste series van 2020

De 10 beste series van 2020

Series waren in dit lockdownjaar populairder dan ooit. Er is, met al het streaminggeweld, dan ook een gigantisch aanbod. Daarom was kiezen extra moeilijk dit jaar: niet iedereen heeft elke dienst of heeft elke reeks gezien. We hielden verschillende eilandraden en kwamen uiteindelijk bij het compromis van deze lijst van de 10 beste series van 2020.

Omdat dat al moeilijk genoeg was, hebben we de series niet gerangschikt, maar zetten we ze in alfabetische volgorde.

beste series van 2020
© Netflix

BoJack Horseman seizoen 6

We zouden het kunnen vergeten, maar in 2020 hebben we ook afscheid moet nemen van ons favoriete tekenfilmpaard. Bijna voor echt. Wat BoJack zelf geleerd heeft, is dat je nooit echt afscheid kan nemen van het verleden, hoe hard hij dat ook probeert met alcohol en excuses. Om beter te worden, moet hij zijn daden als een onderdeel van zichzelf meedragen. Own your shit.

BoJack Horseman is een geflipte tekenfilmserie die de ene mop na de andere op je afvuurt, knipper nooit met je ogen, en durft te experimenteren met het medium. Net omdat het zo’n grappige sitcom is, kan het zo hard aankomen. Niemand in BoJack Horseman is veilig voor het vallen en opstaan in het leven, de serie omarmt relevante onderwerpen (#MeToo) en durft je de afgrond in te duwen wanneer het dat verdient heeft. Een van de beste series van het jaar, een van de beste series tout court. (Matti)

Te bekijken op Netflix.

beste series van 2020
© FX

DEVS

Alles ligt vast en niks zal dat veranderen. De miniserie Devs hoort met zijn onrustwekkend determinisme in hetzelfde rijtje thuis als sci-fi series Watchmen, Dark en Westworld. Alex Garland (Ex Machina, Annihilation) stelt in Devs dat vrije wil voorgeprogrammeerd is, en het hoofdpersonage wil die wet koste wat kost doorbreken.

In de reeks ontrafelt Lily (Sonoya Mizuno) een veel groter mysterie wanneer ze vragen begint te stellen over de dood van haar vriendje, die overleed in het computerbedrijf van de megalomane Forest (een verrassend serieuze rol voor Nick Offerman). Een trage zoektocht naar onze menselijkheid die blijft plakken. (Matti)

© AMC

Dispatches from Elsewhere

Dispatches from Elsewhere is een serie voor wie het buitenspelen met vrienden mist. Het is de zoektocht van Jason Segel (How I Met Your Mother) naar de schoonheid van het leven en die vindt hij, plotwending, bij de mensen rond hem. Segels visie verkondigt een mooie boodschap die creativiteit aanwakkert en je minder alleen doet voelen.

De absurde queeste naar een verdwenen meisje – bestaat ze echt of niet? – haalt het beste naar boven uit vier excentrieke personages (vertolkt door Segel, Eve Lindey, Sally Field en André Benjamin). En als je Dispatches from Elsewhere op de juiste manier bekijkt, zonder die bril der cynisme, doet de serie dat ook met jou. (Matti)

Te bekijken op Amazon Prime.

© HBO

Euphoria (special)

Hoe straf moet een reeks zijn als je zelfs met één enkele aflevering in onze toplijst terechtkomt? Het tweede seizoen van Euphoria kwam er door de conoracrisis niet, maar bedenker Sam Levinson ging met een beperkte ploeg aan de slag om twee eindejaarsspecials te maken. De tweede, waarin Jules centraal staat, komt in januari onze richting uit. De aflevering over Rue, Trouble Don’t Last Always, kregen we voor kerst.

Rue droomt over de gelukkige afloop die zij en Jules hebben nadat ze samen wegliepen, maar wij weten wel beter. Ze is hervallen in hun drugsverslaving en probeert dat te verstoppen voor haar sponsor Ali. Hij kijkt dwars door haar heen. Wat volgt is een bijna uurlang gesprek over verslaving, zelfwaarde, opoffering, medelijden en de zin van het leven. Dat klinkt zwaarmoedig, en bij momenten is dat misschien zo, maar de vertolkingen van Zendaya en Colman Domingo zijn zo doorleefd en vol empathie dat je er ook gewoon hoop uit kan putten. Prachtige en pakkende televisie die aantoont dat de reeks ook werkt zonder de stilistische speciallekes. (Elien)

Te bekijken op Streamz.

© HBO

His Dark Materials seizoen 2

Vorig jaar waren we erg blij met het eerste seizoen van His Dark Materials, de bewerking van Philip Pullmans fantasy-trilogie. Jaren geleden voldeed de film The Golden Compass niet aan de verwachtingen, maar in serievorm krijgt het materiaal ruimte om te ademen.

Lyra Belacqua heeft intussen een andere wereld bereikt en ontmoet Will, die zijn eigen belangrijke rol in de profetie heeft en bijgevolg in de toekomst van een heel universum. Lyra wordt nog steeds op de hielen gezeten door het Magisterium, Lord Boreal en haar eigen moeder, maar kan op rekenen op bondgenoten zoals de heksen en Lee Scoresby. Dit seizoen vervoegt ook eindelijk Wills vader de reeks. De topcast, met Dafne Keen, James McAvoy, Lin-Manuel Miranda en Ruth Wilson, wordt zo aangevuld met niemand minder dan Andrew Scott (Hot Priest voor de vrienden). Ook de prachtige muziek van Lorne Balfe en hoogwaardige productie zorgen ervoor dat His Dark Materials tot de top van de genretelevisie behoort. (Elien)

Te bekijken op Streamz.

© HBO

I Know This Much Is True

Deze reeks van HBO is bij het grote publiek wat onder de radar gevlogen maar was toch een indrukwekkend staaltje drama. Derek Cianfrance (Blue Valentine) regisseert Mark Ruffalo naar Emmy-winst voor zijn dubbelrol als de broers Birdsey. De ene broer lijdt aan schizofrenie en moet na een incident noodgedwongen opgenomen worden. De andere broer heeft ook zo zijn demonen. Hij probeert verder te gaan na een scheiding maar heeft ook een moeilijke relatie met z’n stiefvader. Ondertussen moet hij ook nog de zorg voor zijn broer voor zijn rekening nemen.

In 6 afleveringen gaat de reeks diep in op de personages, wat voor een echte karakterstudie zorgt. Ruffalo leunt deels op een fysiek verschil tussen de broers maar ook andere elementen van zijn vertolking zorgen ervoor dat je vergeet dat hij beide rollen op zich neemt. Het is niet echt een reeks waar je vrolijk van wordt maar de broederliefde doet je blijven kijken. De flashbackstructuur houdt bovendien de vaart in het verhaal. Er komen veel moeilijke onderwerpen aan bod, maar het is zeker de moeite waard. (Jana)

Te bekijken op Streamz.

© HBO

I May Destroy You

Met I May Destroy You heeft actrice, scenariste en regisseur Michaela Coel zichzelf meteen stevig op de kaart gezet in de entertainmentindustrie. In haar brutaal eerlijke en veelzijdige reeks volgen we auteur Arabella, die de deadline voor haar tweede boek maar voor zich uitschuift en liever van het leven en succes van haar eerste boek wil genieten. Na een avondje uit krijgt ze echter flitsen van een traumatische gebeurtenis die haar leven zal veranderen. Ze is gedrogeerd en verkracht, maar kan zich niet herinneren door wie.

Coel heeft over veel onderwerpen heel genuanceerde en veelzijdige dingen te zeggen. Van de aanpak van de politie bij verkrachtingen tot ieders eigen (seksueel) gedrag, vriendschap tussen (zwarte, Britse) vrouwen en omgaan met trauma en je eigen verleden. Een schitterende soundtrack en cast vol acteurs om in de gaten te houden maken dit een van de beste series van de laatste jaren. (Elien)

Te bekijken op Streamz.

© BBC

Once Upon a Time in Iraq

De enige docureeks in deze lijst blikt in 5 afleveringen terug op de oorlog in Irak en de impact daarvan op burgers en soldaten. De verschillende fasen van het conflict komen chronologisch aan bod, van het omvergooien van het regime van Saddam Hoessein over de burgeroorlog tot de oorlog met IS. De serie wordt verteld door Andy Serkis maar het zijn de getuigen die alles leiden. Sommigen hebben zelf beeldmateriaal van vroeger, het verhaal van anderen wordt ondersteund door archiefbeelden.

Van absolute partijdigheid kan je de makers niet beschuldigen want niet alleen tegenstanders van de oorlog worden aan het woord gelaten maar ook enkele voorstanders. Doordat elke aflevering een andere fase behandelt, is dit niet alleen leerrijk voor mensen die al een mening hebben, maar ook voor hen die niet zo bekend zijn met alle aspecten van het conflict. Zeker is wel dat geen enkele aflevering je onberoerd laat. (Jana)

Te bekijken online.

beste series van 2020
© HBO

The Plot Against America

Wat als we de woorden en ambities van een populist, xenofoob en antisemiet niet serieus nemen? Dan kan hij zomaar president worden. Dat is precies wat er gebeurt in The Plot Against America, de HBO-reeks van David Simon (The Wire) die het gelijknamige boek van Philip Roth verfilmt.

Hebben we het niet even gehad met leiders die hun volk meer slechts dan goeds toewensen? Blijkbaar niet, als je de verkiezingsuitslagen in steeds meer landen bekijkt. Simon en co. herinneren ons aan de gevolgen voor de meest kwetsbare groepen. In deze alternatieve geschiedenis zijn dat Joodse gezinnen en buurten, die belaagd en gediscrimineerd worden. Het gezin Levin probeert de hoop erin te houden terwijl ze hun land zien veranderen. The Plot Against America is bedachtzame televisie die bij momenten erg spannend is en – hoe kan het ook anders – stevig wat maatschappijkritiek bevat, tot bij het laatste beeld. (Elien)

Te bekijken op Streamz.

beste series van 2020
© FX

What We Do in the Shadows seizoen 2

Onze lijst was tot hiertoe redelijk zwaar als we het zo bekijken. Blijkbaar hielden we van wat tragedie, zelfs in dit rampjaar. Toch sluiten we af met een komische noot. De vampierenreeks van Taika Waititi ging het tweede seizoen in maar verliest niks van de kwaliteit van het eerste. Daardoor fleurde het onze dagen weer eens op.

Nadat Guillermo ontdekte dat hij een afstammeling van Van Helsing was en dus bijzonder goed is in het vermoorden van vampieren, vecht hij nog steeds voor erkenning van Laszlo, Nandor en Nadja. Daarnaast stapelen de hilarische vindingrijke plots zich weer op. Deze reeks is op zijn best wanneer je niet weet wat te verwachten. Om dus niet te veel te verklappen maar toch wat te teasen: dit seizoen krijgt de bende te kampen met een geest in hun huis, de gevreesde kettingbriefvloek, moet Nandor onderduiken in Pennsylvania en gaan ze naar een Superb Owl-feestje. We kunnen al niet wachten tot het derde seizoen. (Jana)

Deels te bekijken op VTMGo.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels