Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Styx review: gedurfd horrorbegin

Genreliefhebbers, verenig u. Ik durf wel al vaker te zeggen dat we wat meer buiten de verwachte lijntjes mogen kleuren in Vlaanderen. Het aantal films blijft voorlopig beperkt, met Welp, Yummy of Duyster die ik meteen voor de geest kan halen. Maar ook op het kleine scherm gebeurt het steeds meer met reeksen als Tabula Rasa, Déjà Vu of recent Arcadia die het ook qua kijkcijfers niet slecht doen. Voor mij gaat de nieuwste aanwinst, misdaadhorrorreeks Styx, moedig genoeg een stapje verder. Wij konden de eerste twee afleveringen bekijken op Filmfestival Oostende.

Afleveringen gezien: 2/8

De ultieme comeback

Het leven van Raphaël Styx (Sebastien Dewaele, Eigen Kweek, De Dag) gaat de laatste tijd niet zo vlot. Z’n vrouw (Loes Haverkort) wil scheiden en z’n kinderen Vic (Jul Goossens, De Twaalf) en Fran (Elena Missiaen) denken dat hij aan de drank is. Hij kan er ook maar moeilijk mee om dat z’n vader (Serge-Henri Valcke) euthanasie wil plegen. Daarnaast werkt hij als politieagent in Oostende maar is hij ook betrokken bij louche leveringen in de haven. Via de jonge Gino (Aimé Claeys, 1985) tipt hij een criminele organisatie over politiecontroles. Na een afspraak waarbij hij z’n geld eist voor z’n diensten gaat hij nog wat wandelen met z’n hond Shelley (een mogelijke verwijzing naar auteur Mary Shelley, bekend van Frankenstein). Op de strekdam ziet hij een man gewurgd worden dus gaat hij achter de gemaskerde dader aan. Voor Styx iets kan doen, schiet de man hem neer en wordt hij in het water gegooid.

De cast en crew van Styx bij de screening: Bavo Dhooge – Gunter Schmid – Michel Sabbe – presentatrice Anushka Melkonian – Jeroen Dumoelein – Aimé Claeys – Koen De Bouw – Loes Haverkort – Sebastien Dewaele (eigen foto)

Einde verhaal lijkt het, maar de volgende dag wordt hij wakker in de zee. Hij heeft niet meteen door wat er met hem aan de hand is, dus schakelt hij de hulp in van dokter Vrancken (Koen De Bouw). Langzaam beseft hij dat hij eigenlijk dood is, maar toch gaat z’n gewone leven verder terwijl hij probeert te ontdekken wie er verantwoordelijk is. Alleen blijkt dat hij niet gewoon uit de dood is opgestaan, en dat z’n rommelende maag niet gestild kan worden met gewoon voedsel, met alle gevolgen vandien…

Eens iets anders

Na 2 afleveringen is het zeker duidelijk dat Styx onder “horror” geklasseerd kan worden.

Er gebeurt best veel in de eerste twee afleveringen want er worden nog een paar verhaallijnen opgezet die ik nog niet eens vermeld heb. Toch gaat de opbouw gestaag genoeg om niet overrompelend te zijn. Dat is de verdienste van scenarist Michel Sabbe (Spitbroers), die het gelijknamige boek van Bavo Dhooge adapteerde, maar ook die van hoofdrolspeler Sebastien Dewaele, die in deze afleveringen al een sterke prestatie neerzet. Ik weet niet of de meeste mensen in onze zaal wisten dat de reeks het voortzetsel “horror” had, maar na de eerste twee afleveringen hadden ze het wel door. Gevoelige magen zullen toch wel een paar keer moeten wegkijken.

Hij had duidelijk een slechte dag. © Eyeworks

Het “ondode” aspect begint wel nogal kalm. Styx ontdekt eerst dat er iets mis is omdat hij een gat in z’n hand heeft, en belangrijker, in z’n borst. En zo blijven de details zich opstapelen, tot de eerste tekenen van een erger neveneffect duidelijk beginnen te worden. Zonder te veel te willen verklappen wordt dit wel op impactvolle wijze in beeld gebracht, met een indrukwekkende switch van Dewaele waarbij de schuine kadrering, make-up en visuele effecten elkaar goed ondersteunen en de noemer horror al begint te komen. Maar daar blijft het niet bij, want ook het bloed vloeit op redelijk schokkende wijze. Ik ben een horrorfan en dus veel ongeloofwaardigere plots gewend, maar voor sommige mensen zal het misschien wennen zijn of een stap te ver.

Horror op z’n Vlaams

Genre-invloeden in Vlaanderen gaan ook vaak gepaard met wat humor om de nuchterheid van de Vlaming te verzachten.

Het is ook niet allemaal angst en drama, want genre-invloeden in Vlaanderen gaan ook vaak gepaard met wat humor om de nuchterheid van de Vlaming te verzachten. Zo zijn er wel een aantal momenten die grappig overkomen omdat het zo onwerkelijk is. Maar ook de onwetende reacties van personages en wat onverwachte wendingen laten je soms lachen. Soms is het wel moeilijk in te schatten of dat de bedoeling is. Daarnaast is er ook het echte misdaadmysterie rond de moordenaar van Styx en hoe dit nu allemaal kon gebeuren. Voor ieder wat wils dus. In tegenstelling tot het boek (volgens auteur Bavo Dhooge in De Morgen, maar opgelet voor spoilers) komen we daarover al snel wat meer te weten. Ook over het verleden van Styx moeten we duidelijk nog wat leren.

styx
© Eyeworks

Daarnaast ziet de reeks er ook goed uit, want regisseur Jeroen Dumoelein (Chantal, Gent West) en DP Diego Dezuttere (De Rodenburgs, Storm Lara) weten duidelijk wat ze willen. Ik haalde de kadrering al aan en die komt ook nog op andere plaatsen goed tot z’n recht om wat scares uit te lokken. Ook de mooie belichting viel me op, vooral in de nachtscènes, met neonlichten in de rosse buurt die de personages van alle kanten belichten of het contrast met de kille lichten in het labo van de dokter. De muziek van Merlijk Snitker (Ritueel, Red Sandra) overheerst niet te veel maar geeft met de strijkers en soms gitaar wel een uitstekende sfeer, die me deed denken aan de muziek van Hildur Guðnadóttir. (Het volledige album is al te beluisteren op Spotify of YouTube maar ik zou oppassen voor spoilers in de tracknamen.)

Qua cast zaten ze dus alleen al met Sebastien Dewaele goed, want hij laat meteen zijn veelzijdigheid zien.

Leuk is ook dat de reeks is opgenomen in Oostende, waardoor er voor inwoners best wat te herkennen valt. Maar ook ik keek met grote ogen want ik meende het statige huis van dokter Koen De Bouw direct ter herkennen uit mijn thuisstad Zottegem. (Echte bevestiging mag altijd. 😉 ) Qua cast zaten ze dus alleen al met Sebastien Dewaele goed, want hij laat meteen zijn veelzijdigheid zien, maar de rest mag er ook zijn. Vooral Koen De Bouw gaf meteen excentrieke professor-vibes en lijkt zich nog maar eens van een andere kant te kunnen laten zien. Daarnaast duiken ook nog acteurs op als Dahlia Pessemiers-Benamar, Wim Willaert, Anemone Valcke en Werner Kolf. We zullen moeten zien hoe alle verschillende verhaallijnen samenkomen, of de verklaring uiteindelijk steek houdt, en het allemaal zo goed gebalanceerd blijft als nu, maar na twee afleveringen ben ik zeker dat het iets voor mij is.

Bekijk zeker onze filmpjes met quotes van regisseur Jeroen Dumoelein, Sebastien Dewaele en Koen De Bouw op Instagram of TikTok.

De eerste twee afleveringen van Styx zijn vanaf vandaag (02/02) te bekijken op Streamz met daarna elke vrijdag een nieuwe aflevering.

Benieuwd naar meer

Styx
4 5 0 1
De eerste echte Vlaamse horrormisdaadreeks Styx schiet meteen uit de startblokken. Er worden veel verhaallijnen opgezet maar het voelt niet als te veel aan. Het hoofdverhaal rond Styx en zijn onwerkelijke situatie wordt al goed verkend, met soms wat humor tot gevolg. Maar de term horror wordt al meteen waargemaakt en effectief in beeld gebracht. Sebastien Dewaele zet nu al een straffe hoofdrol neer, dus hopelijk blijft het verhaal een goeie balans houden.
De eerste echte Vlaamse horrormisdaadreeks Styx schiet meteen uit de startblokken. Er worden veel verhaallijnen opgezet maar het voelt niet als te veel aan. Het hoofdverhaal rond Styx en zijn onwerkelijke situatie wordt al goed verkend, met soms wat humor tot gevolg. Maar de term horror wordt al meteen waargemaakt en effectief in beeld gebracht. Sebastien Dewaele zet nu al een straffe hoofdrol neer, dus hopelijk blijft het verhaal een goeie balans houden.
4/5
Total Score

Raak

  • Een zeldzaam genre in Vlaanderen
  • Horrorelementen zijn al aanwezig
  • Sebastien Dewaele in de hoofdrol

Braak

  • Niet voor iedereen wellicht
  • Veel verhaallijnen om verder te zetten
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels