Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Boys seizoen 3 review: persifleert iets te voorzichtig verder

Dankzij onze vrienden bij Amazon, kregen we de kans om de eerste 3 afleveringen van het nieuwe seizoen van The Boys in première te bekijken. De anticipatie voor de reeks is voelbaar aangezien de kwaliteit van de reeks in stijgende lijn ging. Het tweede seizoen wist iedereen te verrassen door het malafide Vought de nodige diepgang te geven. Wat begon als een satire op het superheldengenre groeide uit tot een persiflage van de volledige Amerikaanse entertainmentindustrie. Echter: hoe kan The Boys nog verder gaan? Maatschappijkritiek lonkt om de hoek maar blijft, althans in de eerste afleveringen, nog verlegen in de schaduw.

Afleveringen gezien: 3/8

Subtiel? Helemaal niet. Heb ik gelachen? Absoluut.

Eigenlijk zal het niemand echt verbazen dat The Boys verder gaat met zijn kritiek. Om de fans zoet te houden, werden er op hun YouTube-kanaal kleine fragmenten van het fictieve Vought News Network gedeeld. Vooral de stukjes met presentator Cameron Coleman vielen op. Zelden is er zo’n botte parodie gebracht op Tucker Carlson, het gezicht van FOX. Met een schaapachtige glimlach brengt de man propaganda en veinst hij overdreven verontwaardiging over de meest triviale zaken. En zo blijkt dat andere lelijke kanten van Amerika ook op de korrel worden genomen. Geen grote spoiler maar het verhaal leidt ons op een gegeven moment naar een wapenbeurs waar de camera langzaam in beeld brengt hoe er een kinderspeelhoek aanwezig is. Subtiel? Helemaal niet. Heb ik gelachen? Absoluut.

Butcher (Karl Urban) & Homelander (Anthony Starr) staan terug lijnrecht tegenover elkaar © Amazon Studios

The Boys are back in town

Wie het laatste seizoen had uitgekeken, wist dat ons heldenteam uit elkaar was gebrokkeld. Hughie besloot om samen te werken met congreslid Victoria Neumann om de strijd tegen Supes op legale manier te voeren. Mother’s Milk trok zich terug om zich te focussen op zijn gezin. Enkel Butcher, Frenchie en Kimiko bleven over om het werk op te pikken.

Alles wat we intussen kennen van The Boys vind je in dit seizoen terug.

De echo’s van de gebeurtenissen uit het tweede seizoen zinderen nog na bij Homelander en Vought International. Intussen weet de hele wereld dat Stormfront een nazi was en dat schijnt een vreselijk licht op Homelander, die als haar man zich nu overal moet verontschuldigen. We zien meer van Stan Edgar (Giancarlo Esposito) die als CEO van het entertainmentbedrijf zoveel mogelijk aan schadebeperking wil doen. Meer schermtijd voor Giancarlo betekent ook dat de man meer emotie kan steken in de rol. Gelukkig, want tot op heden was Edgar een kloon van Gus Fring uit Breaking Bad. Het doet me een plezier te zien dat we eens een andere kant van hem zien.

De eerste afleveringen worden gebruikt om te duiden wat er intussen allemaal gebeurd is. Hoewel alles vrij goed geschreven is, voelt het toch echt wel aan een manier om de bende terug samen te krijgen. Wat niet wil zeggen dat het per sé saai is. Alles wat we intussen kennen van The Boys vind je terug, inclusief de gratuite gore scènes en Homelanders psychotische momenten.

The Boys
Congreslid Victoria Neumann (Claudia Doumit) probeert de Supes aan banden te leggen via de juiste instanties © Amazon Studios

Is hier nog ruimte voor?

The Boys is doorspekt van het cynisme en satire, waar sowieso een publiek voor is.

Dat is de vraag die ik me stelde bij het kijken van het nieuwe seizoen. Het eerste seizoen van The Boys dateert van 2019 en voelde toen aan als een nieuwe wind. Echter, bij het zien van de nieuwe afleveringen kon ik me niet van het gevoel ontdoen dat ik dit allemaal al had gezien. Voor veel mensen zal dit net iets positiefs zijn. De reeks heeft een distinctieve feel en manier van hun verhaal te vertellen. Het is doorspekt van het cynisme en satire, waar sowieso een publiek voor is. Er zijn momenten waar ik in een kramp van plaatsvervangende pijn mijn ogen licht toeknijpend en het gezicht weg draaide. Voor de echte fans zal het terug smullen zijn.

Voor mij is er duidelijk een grens voor gratuite goorheid en ik voel dat ik tijdens dit seizoen er naartoe aan het wandelen ben. Ik stel me ook luidop de vraag of dit concept niet beter werkt in animatievorm. Vorig jaar kwam Invincible op Amazon Prime Video, die een soortgelijke persiflage brengt van het superheldengenre en om eerlijk te zijn: dat werkte toen beter.

Is het vanwege de animatiestijl of omdat Invincible een hoopvoller verhaal brengt? Mark Grayson is nog steeds de verpersoonlijking van wat wij zien als de doorsnee superheld, ook al zit hij in een nietsontziende wereld. Het antwoord zal ik jullie helaas schuldig moeten blijven. Wat ik wel weet is dat als The Boys zijn positie wil behouden, ze dit seizoen toch misschien de kritiek een tikkeltje hoger mogen schakelen. Laat dat dan hun niche zijn.

De eerste drie afleveringen van The Boys zijn vanaf 3 juni te bekijken op Amazon Prime Video met dan elke vrijdag een nieuwe aflevering.

the boys seizoen 3
3 5 0 1
Het is altijd moeilijk oordelen op basis van de eerste 3 afleveringen dus neem deze kritiek natuurlijk met de nodige context. Het derde seizoen brengt meer van hetzelfde maar dat is een mes dat aan twee kanten snijdt. Handen omhoog van geluk want we hebben onze helden terug. Beetje teleurgesteld omdat je hoopte dat ze nieuwe horizonten gingen opzoeken. Er zijn in totaal acht afleveringen gepland en in die tijd kan er veel veranderen.
Het is altijd moeilijk oordelen op basis van de eerste 3 afleveringen dus neem deze kritiek natuurlijk met de nodige context. Het derde seizoen brengt meer van hetzelfde maar dat is een mes dat aan twee kanten snijdt. Handen omhoog van geluk want we hebben onze helden terug. Beetje teleurgesteld omdat je hoopte dat ze nieuwe horizonten gingen opzoeken. Er zijn in totaal acht afleveringen gepland en in die tijd kan er veel veranderen.
3/5
Total Score

Raak

  • Distinctieve stijl is terug
  • Gaat verder in persifleren

Braak

  • Het voelt allemaal aan als hetzelfde
  • Durft nog niet ver genoeg gaan in de kritiek
Total
7
Shares
Gerelateerde artikels