Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Rings of Power review: de adembenemende terugkeer van The Lord of the Rings

De duurste televisieserie ooit – de boekhouder spreekt van een miljardje voor de geplande vijf seizoenen – reist terug naar het Midden-aarde van J.R.R. Tolkien dat kleurrijker en echter dan ooit tevoren aanvoelt. En toch is het een klein wonder dat The Lord of the Rings: The Rings of Power vanaf de meet alle concurrentie verbrijzelt in de strijd om de kroon der fantasy.

Afleveringen gezien: 2 van de 8

In de wedloop om de volgende Game of Thrones te maken, grepen de gretige kluwen van een grootmacht waarmee in vergelijking Sauron zelfs betere werkvoorwaarden biedt, het literair werk van J.R.R. Tolkien vast. Bodemloze zakken geld, de zegen van de familie en één vakkundig creatief team later presenteert Amazon Prime Video eindelijk de lang-of-bang-verwachte spin-off van The Lord of the Rings.

Stop me als je dit al hebt gehoord: begeleid door epische muziek vertelt een vrouwenstem hoe een kwaadaardige heer verrijst en een held hun thuis moet verlaten voor een missie voorbij de hoogste toppen en langs de diepste dalen waar trollen schuilen, een rood licht aan de horizon besmet groene glooiende velden, corrumperende artefacten slingeren rond, veilige havens worden verlaten, verboden liefde sluimert en onverwachte vriendschappen worden gesloten. The Rings of Power is een herinnering aan The Lord of the Rings, opgeblinkt en vernieuwd en goed op weg om even meeslepend te worden.

© Prime Video

De vertelling van de Tweede Era van Midden-aarde

The Rings of Power is een adaptatie – noem het geen vervolg of prequel van The Lord of the Rings, de filmtrilogie – van duizenden jaren aan fictieve geschiedenis uit de bijlages van Tolkiens boeken. De ambitieuze reeks puurt de vertellingen over de opkomst van de donkere heer Sauron uit, met als gevolg het laatste verbond tussen elven en mensen en de val van het elfenrijk Númenor. Dat het niet goed eindigt, weten we al. Maar de reis is belangrijker en is bezaaid met gloednieuwe namen (tenzij je een wandelende Tolkienpedia bent).

Alleszins twee bekende: Galadriel (Morfydd Clark, Saint Maud) in haar jonge(re) jaren en Elrond (Robert Aramayo). Galadriel is nog geen beruchte heks, wel een koppige krijger met Sauron in haar vizier. Een avonturier die moet kiezen tussen haar volk en een belofte aan haar broer. Ondertussen verenigt Elrond de elf Celebrimbor (Charles Edwards) met dwergprins Durin (Owain Arthur) en wederhelft Disa (Sofia Nomvete) om de ringen uit de titel te smeden.

the rings of power
© Prime Video

De spilfiguren uit de geschiedenis van Midden-aarde worden bijgestaan door nieuwe personages bedacht voor The Rings of Power. Een tipje van de sluier: Bronwyn (Nazanin Boniadi uit Homeland) en haar geliefde boogschutter Arondir (Ismael Cruz Córdova), een beetje de Arwen en Aragon van de serie maar dan omgekeerd, en de luchthartige voorlopers van de Hobbits waarvan Nori Brandyfoot (Markella Kavenagh) de nieuwsgierige kleine is die de lokroep naar de buitenwereld niet kan weerstaan. Nieuwe namen en vooral ook nieuwe koppen, met hun onbekendheid als een grens getekend tussen de realiteit en de schoonheid van dit fantasyrijk.

The Rings of Power is gemaakt voor het grootst mogelijke scherm

Voor een serie die zich wil afscheiden van het werk van Peter Jackson, doen de makers (nieuwkomers Patrick McKay en John D. Payne met schitterende vakmensen achter zich waaronder regisseurs J. A. Bayona en Charlotte Brändström) hun verdomde best om de sfeer uit de eerste trilogie te evenaren. Het grote verschil is dat in The Rings of Power de rijken en de rassen op hun hoogst zijn, waardoor de fantasy dat ook is.

Ouderwetse letters versieren locatiewissels tussen weelderige bossen om in te springen, weidse velden bezaaid met ruïnes en imposante steden badend in het gouden avondlicht want in Midden-aarde is het altijd golden hour. Een unicum: The Rings of Power weet wat contrast is, in licht en in kleur, in tegenstelling tot de fletse drab van zoveel andere fantasy, scifi en superheldenblockbusters rollend van de lopende band. De 60 miljoen dollar per aflevering trekken de kijker binnen in een universum waar fysieke sets, handgemaakte trucs en make-up en afgelikte animatie op verbluffende wijze samensmelten. Dit is verre van de plastieken digitale rommel uit The Hobbit. Dit is een adembenemende plek die je wil en bijna kan aanraken.

The Lord of the Rings: The Rings of Power begint vrijdag 2 september met twee afleveringen op Prime Video.

The Rings of Power is fantasy op zijn hoogst

the rings of power
4 5 0 1
Na twee afleveringen is het nog vroeg om grote oordelen te vellen over The Lord of the Rings: The Rings of Power, maar Midden-aarde ademt leven en kleur zoals weinig andere hedendaagse fantasy en voor nu is dat het belangrijkste.
Na twee afleveringen is het nog vroeg om grote oordelen te vellen over The Lord of the Rings: The Rings of Power, maar Midden-aarde ademt leven en kleur zoals weinig andere hedendaagse fantasy en voor nu is dat het belangrijkste.
4/5
Total Score

Raak

  • Een prachtige incarnatie van Midden-aarde
  • Helden die hun eigen keuzes maken

Braak

  • Het notitieboekje met belangrijke namen staat al vol na enkele afleveringen
Total
10
Shares
Gerelateerde artikels