Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

25 horrorfilms om te bekijken op Halloween (en waar)

De feestdag voor griezelfans komt er opnieuw aan. Dit zijn onze 25 filmtips (en waar je ze kan bekijken) voor een avondje huiveren op Halloween.

Onze jaarlijkse horrorlijst is in 2022 gevuld met klassiekers, verrassende vervolgen, bizarre trips, kleine parels en een gothische anthologieserie van Guillermo del Toro. Halloweentip: vervolledig de griezelige avond met een bordspel.

Censor (Streamz+)


© Vertigo Releasing

Enid is filmcensor in de jaren 80 en bekijkt daarvoor de zogenaamde video nasties, de meest gore horrorfilms die zomaar uitkwamen op VHS. Op een dag komt ze eentje tegen die lijkt geïnspireerd te zijn op haar eigen verleden, en dus gaat ze op onderzoek uit. Deze ging vorig jaar in première op Sundance en vooral de Britse pers was er lovend over. (Jana)

Poltergeist (Netflix)

© Netflix/United International Pictures

In deze klassieker uit 1982 schittert een charismatische familie die belaagd worden door geesten. Het begint nogal onschuldig met een stoelendans en bereikt het kookpunt wanneer de dochter des huizes ontvoerd wordt via de televisie. Steven Spielbergs trage scenario komt tot leven op de bizarre momenten en bij de introductie van het brutale medium. Stranger Things heeft misschien wel het meest afgekeken van Poltergeist. (Matti)

Fresh (Disney Plus)

© Disney+

De horror van daten kan je elke dag meemaken, maar hopelijk maak je nooit mee wat Noa overkomt in Fresh. Na een reeks rampzalige dates ontmoet ze Steve in de winkel en de vonk slaat over. Hun relatie verloopt sprookjesachtig, tot ze samen op weekend gaan en Steve een groot geheim onthult. Fresh is een film waarover je absoluut niks mag opzoeken om de beste kijkervaring te krijgen. Deze thriller is compact, best nog subtiel en gaat niet altijd hoe je verwacht. En bovendien krijg je er twee geweldige vertolkingen bij van Daisy Edgar-Jones en Sebastian Stan. (Elien)

Prey (Disney Plus)

© Photo by David Bukach | 2022 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Zo om de paar jaar, als de stand van de maan precies juist staat en de filmgoden het ons gunstig zijn, komt er een film die een verlepte franchise onverwacht uit de dood doet verrijzen. Prey doet dat in 2022 voor de Predator-reeks. De tocht naar de ultieme confrontatie verveelt nooit, maar pas naar de finale toe ontpopt Prey zich tot de meest entertainende actiefilm van het jaar met een schitterende Amber Midthunder in de hoofdrol als onverwachte actieheld. (Matti)

The Innocents (te huur via AppleTV/Picl)

© Cherry Pickers Film

Kinderen zijn eng. Dat bewijst deze film van Joachim Trier. Hij en schrijver Eskil Vogt laten zien hoe makkelijk beïnvloedbaar kinderen zijn, en wat er zou gebeuren als ze superkrachten hadden. Het resultaat is vaak ongemeend spannend en vaak schokkender dan je verwacht. Voor de spanning loopt ook op omdat het scenario bepaalde zaadjes plant die dan later op nagelbijtende wijze terugkeren. (Jana)

A Quiet Place: Part II (Netflix)

© Sony Pictures Releasing/Netflix

Met A Quiet Place ontpopte Jim uit The Office zich als een volleerde bangmaker. John Krasinski’s vervolg – een logische zet na het onverwachte succes van de horrorfilm waarin aliens alles uitmoorden dat geluid maakt – volgt misschien iets te veel hetzelfde stramien en maakt de kinderen iets te dom voor hun eigen welzijn, maar compenseert dat wel met een Cillian Murphy en een zoals altijd Emily Blunt waarmee je niet wil sollen. (Matti)

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (Disney Plus)

© 20th Century Fox/Disney Plus

Deze actievolle en heel serieuze biografische film legt het verborgen leven van Amerika’s bekendste president bloot. Als kind zag Lincoln hoe een vampier zijn moeder verorberde en zwoer hij om wraak. Een keuze die zijn persoonlijk leven én dat van het land bepaalde. Want wist je dat de Confederatie vampieren in hun rangen had? (Matti)

It: Chapter Two (Netflix)

© Warner Bros Pictures/Netflix

Als je graag wat meer emotie in je horror hebt, is het vervolg op It wel een aanrader. De Losers Club is nu volwassen maar draagt de trauma’s uit hun verleden nog mee. Ze komen terug naar Derry wanneer Pennywise terug begint te moorden maar moeten veel meer aanpakken dan alleen het monster zelf. Met een zotte cast en een trouwe verfilming bekoorde deze de fans wel. (Jana)

Midsommar (Netflix, Sooner)

© A24/Netflix

Midsommar van Ari Aster met Florence Pugh in haar doorbraakrol tekende de krijtlijnen uit voor de typische A24-horrorfilm: trauma’s weerspiegeld in rare, ongemakkelijk makende shit. De shit waarmee Dani (Pugh) worstelt in Midsommar is een zus die haar eigen leven nam en een lief dat ze beter kwijt dan rijk is. Een gekke Zweedse sekte, veel bloemen en drugs en een beer later overwint ze haar trauma’s. (Matti)

Mandy (Netflix)

© Netflix/RLJE Films

Van weird shit gesproken: wanneer het leven van een gelukkig en afgezonderd koppel brutaal verstoord wordt door een sekte, vertrekt de man ervan op een eindeloze wraaktrip. De man in kwestie: de heer Nicolas Cage. Regisseur Panos Cosmatos vindt in Cage de perfecte partner om de bizarre, hallucinante en gewelddadig speciale tocht tot leven te wekken. (Matti)

Candyman (Prime Video)

© Parrish Lewis/Universal Pictures and MGM Pictures

De legacysequel was een ding dit jaar en ook in het horrorgenre deden ze eraan mee. De iconische film Candyman kreeg een vervolg met Yahya Abdul-Matheen III in de hoofdrol. Het verhaal blijkt verbonden met dat origineel maar ook met de wat er tegenwoordig in de maatschappij gebeurt, zowel met Afro-Amerikanen als met gentrificatie. Deze van Nia DaCosta is toch een film voor mensen die willen griezelen maar ook wat meer relevantie willen. (Jana)

Werewolf by Night (Disney Plus)

© Marvel Studios

Last van Marvelmoeheid? Welkom bij de club, het geneesmiddel is… meer Marvel. Werewolf by Night is een apart en fris kortverhaal binnen het filmuniversum – vergelijk het gerust met een comic – in de stijl van een zwart-witte monsterfilm. Van de partij: de felle Elsa Bloodstone (Laura Donnelly), een hoopje vergeetbare jagers en onvergetelijke monsters en de ondubbelzinnig genaamde Jack Russel (Gael García Bernal). (Matti)

Smile (bioscoop)

© Paramount Pictures

Waarom thuisblijven als je op Halloween kan gaan griezelen met anderen in de bioscoop? Dan is Smile een goeie keuze. Psychiater Rose Cotter raakt betrokken bij een mysterieuze kettingvloek waarbij een entiteit zich vermomt in bekenden die dan eng naar je beginnen lachen. Geen enkel slachtoffer overleefde het, maar daar probeert Rose een stokje voor te steken. Het debuut van Parker Finn is bijzonder verontrustend en doeltreffend met een geweldige prestatie van Sosie Bacon. (Jana)

The Empty Man (Disney Plus)

© 20th Century Studios

The Empty Man is een raar beestje dat geleden heeft onder een geplaagde productie. Het eindresultaat is een pure cultfilm waarin een ex-flik enkele verdwijningen onderzoekt en traag op het spoort komt van een sekte die een donkere entiteit aanbidt. Dit soort kosmische horror wordt niet genoeg gemaakt. (Matti)

Fear Street (Netflix)

© Netflix

Fear Street bundelt drie films, gebaseerd op boeken van R. L. Stine (de schrijver van Kippenvel) en naar Netflix-gewoonte keihard afgekeken van enkele klassiekers. Maar het is plezant. Het overkoepelende verhaal is het mysterie achter gruwelijke moorden die om de zoveel jaar plaatsvinden, waarna we steeds verder in de tijd reizen – tot de heksenvervolgingen in 1666 om precies te zijn – om de oorsprong én de oplossing ervan te vinden. (Matti)

Barbarian (Disney Plus)

© 20th Century Studios

Een vrouw huurt een huis in Detroit, waar ze moet solliciteren, en ontdekt dat het al gehuurd is door een andere man. Ze besluiten allebei te blijven maar alles blijkt toch niet pluis te zijn in het huis. Deze film met Georgina Campbell (Suspicion), Bill Skarsgård (It) en Justin Long heeft best al wat hype opgewekt in de VS. Sinds vorige week staat hij op Disney+ waardoor je zelf kan ontdekken of die terecht is. (Jana)

Freaky (AppleTV+)

© Sony Pictures Releasing

Als het niet eng maar wel gory mag zijn, dan is Freaky iets voor jou. In deze horrorcomedy wisselen een tienermeisje en een seriemoordenaar van lichaam, en op een middelbare school heeft zo’n bloeddorstige geest natuurlijk opeens veel mogelijke slachtoffers. De jonge Millie moet de vloek dus ongedaan zien te maken. Een bodyswapkomedie blijft leuk, en zeker als het gaat om een man als Vince Vaughn en een jonge vrouw als Kathryn Newton. De manier waarop Vaughn een tiener speelt, is oprecht hilarisch en aandoenlijk, en Newton kan volledig losgaan als de moordenaar, met veel bloedvergieten tot gevolg. (Elien)

Host (Sooner)

© Vertigo Releasing

Een horrorfilm die 100% heeft op Rotten Tomatoes, het komt niet zoveel voor. Deze film brengt je terug naar 2020 toen we allemaal in lockdown zaten. Zes vrienden besluiten daarom om elke week een Zoom-gesprek te doen om in contact te blijven. Maar als een van hen een medium uitnodigt voor een séance begint het mis te lopen. Host staat al een tijdje op m’n lijst om te bekijken en nu zal het er eindelijk van komen. (Jana)

Halloween (Netflix, VTM3, VTMGO)

© Universal Pictures

Veertig jaar na de originele Halloween-film verrasten komediemakers David Gordon Green en Danny McBride met een direct vervolg dat nooit te nostalgisch aanvoelt. Ontdaan van paranormale of lachwekkende wendingen, gaat het duo spaarzaam om met wat de fans verlangen. Halloween volgt het klassieke patroon van elke slasherfilm, maar voelt nooit als herkauwwerk aan. En dat is te danken aan de verzameling aandoenlijke personages. (Matti)

Studio 666 (Streamz+)

© Sony Pictures Releasing

Voor wat lichter horrorvertier kan je rekenen op de film van de Foo Fighters (jawel). Zij gaan naar een oud huis waar ze van hun plantenbaas aan hun nieuw album moeten werken. Dave Grohl raakt in de ban van het huis en vindt in de kelder satanische objecten, waarna hij bezeten wordt door de geest van een frontman van een band die ooit z’n crewleden uitmoordde. Vanaf dat moment wordt het alsmaar gekker en blijkbaar ook bloederiger. (Jana)

Paranormal Activity (Play6, GoPlay)

© IM Global

Met klassiekers kan je nooit verkeerd gaan. Het is waarschijnlijk een van de meest winstgevende horrorfilms ooit en blijft voor mij toch bijzonder effectief. Als zestienjarige sliep ik een paar nachten niet en had ik ook barstende koppijn door heel de tijd in de langzaam bewegende camerabeelden te zoeken naar geesten of andere verschijningen. Tijd voor een rewatch dus. (Jana)

Scream 5 (Sooner, AppleTV)

© Paramount Pictures

Het meest recente hoofdstuk in de Scream-franchise kwam dit voorjaar in de bioscoop en raar genoeg niet rond Halloween. Wel net op tijd om op VOD-services te verschijnen. Misschien niet heel eng maar toch spannend en met wat twists zoals gewoonlijk. De hoofdrol wordt daarnaast ook erg goed vertolkt door rijzende ster Melissa Barrera. Tijd voor nog een date met Ghostface? (Jana)

Scary Movie (Netflix)

© Dimension Films

Heb je het toch niet zo voor angst en onbehagen? Dan kan je ook gewoon ontspannen op Halloween met Scary Movie, de horrorparodiehit die ook vandaag nog altijd stand houdt. De film steekt onder andere de draak met Scream, I Know What You Did Last Summer en The Ring zonder afbreuk te doen aan de originele versies. Anna Faris en Regina Hall zijn nog altijd top, en stiekem hopen we dat de parodiefranchise ooit nog eens terugkomt. Heb je nog wat meer tijd over? Bekijk dan ook nog de derde film, onze persoonlijke favoriet. (Elien)

28 Days Later (Disney Plus)

© Fox Searchlight Pictures

Deze kleine, doeltreffende film van Danny Boyle met een jonge Cillian Murphy in de hoofdrol injecteerde het zombiegenre met nieuwe energie. In 28 Days Later gedragen de wandelende doden zich als opgefokte moordlustige beesten, maar zijn de echte slechteriken – zoals het betaamt – de levende mensen zelf. Vervolledig de duologie nog met 28 Weeks Later (helaas zonder Murphy en Boyle) en wacht daarna eeuwig met ons op het beloofde vervolg 28 Months Later. (Matti)

Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities (Netflix)

© Netflix

We zeuren met de afsluiter want Guillermo del Toro’s Cabinet of Curiosities is geen film, maar een anthologieserie. Del Toro’s naam betekent een verzameling van kortverhalen gedrenkt in gothische horrorfantasy, geregisseerd en geschreven door enkele topnamen zoals Ana Lily Amirpour, Panos Cosmatos en David Prior. Elke aflevering wordt prachtig ingeleid door de glorieuze verschijning van de goede man zelf. Of hoe Netflix soms toch aan de juiste mensen grote zakken met geld geeft. (Matti)

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels