Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Werewolf By Night review: gruwelend genieten

Werewolf By Night was dé verrassing van D23 Expo vorige maand. Marvel Studios geeft hiermee precies het startshot voor Halloween. Het feit dat we zo snel al de special kunnen bekijken, is natuurlijk de perfecte kers op de taart. Kan deze horror flick de vloek doorbreken waar Marvel Studios de laatste jaren mee kampt? Het antwoord is vette, goed gearticuleerde “JA” want net als een uitgehongerde vampier die zich nog snel kon laven aan een eerste slachtoffer, hunker je achteraf naar meer.

Giacchino weet alles samen te brengen alsof hij al jaren regisseert.

Buiten het feit dat Marvel Studios al enkele jaren bezig was met deze special, was de grootste verrassing dat dit geregisseerd werd door niemand minder dan Michael Giacchino, componist in hart en nieren. Het is achteraf gezien een voor de hand liggende keuze. Wanneer je een ode wilt brengen aan de horrorklassiekers van weleer, speelt de muziek een onvermijdelijk belangrijke rol. Je wil iemand in de regiestoel hebben die muziek ademt, om de synergie tussen beeld en klank harmonieus te maken. Giacchino weet alles samen te brengen alsof hij al jaren regisseert. Nochtans, een kleine blik op IMDB verklapt ons dat hij eigenlijk maar 2 andere regieprojecten op zijn palmares heeft staan. Hulde aan de man om deze stap te zetten. Benieuwd of we nu meer van dit zullen zien.

De opzet voor deze special is hoegenaamd simpel: Ulysses Bloodstone is komen te overlijden en om hem te eren komen de grootste jagers samen. Als eigenaar van de mysterieuze Bloodstone is het aan de Bloodstones om een nieuwe hoofdjager te vinden. Daarom organiseert vrouwe Bloodstone een ceremoniële jacht. Een monster krijgt de Bloodstone aan zich gekoppeld en de jagers moeten het beest zien neer te halen. De jager die wint, wint ook de vereerde Bloodstone. Dochter des huize Elsa Bloodstone, gespeeld door Laura Donnely, waagt ook een kans. Het hoofdpersonage van de reeks, Jack (gespeeld door de voor mij onbekende Gael García Bernal) heeft al de meeste geslaagde jachten en dus grootste kanshebber op de steen. De jacht gaat van start en al snel wordt duidelijk dat het verhaal dieper gaat dan gedacht.

Jack heeft al de meeste geslaagde jachten en is dus de grootste kanshebber op de steen. © Marvel Studios

De keuze om alles in zwart-wit te tonen zorgt er ook voor dat de Marvel Studios wat bloed in beeld kan brengen.

Zodra de jacht van start gaat, voel je ook dat de focus verlegd wordt van ode aan retro horror naar uitdiepen van het Marvel Universum. Werewolf By Night toont namelijk dat de monsters waar we op jagen, altijd al een deel hebben uitgemaakt van het MCU. Zonder te veel weg te geven, het monster in kwestie zal dan ook de stripliefhebbers van het eerste uur een glimlach op het gezicht brengen. De keuze om alles in zwart-wit te tonen zorgt er ook voor dat de Marvel Studios wat bloed in beeld kan brengen. Iets wat leidt tot enkele van de meest gruwelijke scènes binnen het MCU. Er wordt ook gekozen om niet alles via CGI te doen, met enkele monsters die duidelijk via make-up zijn uitgewerkt. Niet alleen een leuke knipoog naar de klassiekers, maar het geeft het geheel ook de nodige charme. Over charme gesproken: Bernal en Donnely schitteren als een onwaarschijnlijk duo.

Deze special voelt heel hard aan als een goed gemaakte one-shot. One-shots is een term binnen het stripmedium en gaat over op zich staande verhalen, los van verstikkende continuïteit, die door eender wie kan opgepikt worden. Werewolf By Night speelt zich duidelijk af in dezelfde wereld als de rest van het MCU, maar speelt niet volgens dezelfde regels. Deze special is niet bedoeld om een nieuwe held te introduceren. Het voelt niet aan als een zoveelste, verplichte schakel binnen een groter verhaal. Kort gezegd: het is een verademing.

Werewolf by night
Dochter des huize Elsa Bloodstone waagt ook een kans op de Bloodstone. © Marvel Studios

Hoewel ik hier dus vol lof zit te praten over Werewolf By Night, heb ik toch een beetje kritiek op het schrijven. Op bepaalde momenten had ik toch het gevoel dat de schrijvers een beetje creatief zijn geweest met hoe personages omgaan met de situaties. Het voelde allemaal net iets té gemakkelijk aan, waardoor er toch enkele gemiste kansen zijn. Nu, alles hangt af van je verwachtingen. Zoek je een luchtige, leuke special om al direct in de stemming van Halloween te geraken? Dan is Werewolf by Night perfect voor je. Het ambieert gewoon niet om meer te zijn dan het is en dat is ok!

Werewolf by Night is vanaf 7 oktober te zien op Disney+.

Werewolf by night
4 5 0 1
Werewolf by Night is lekker genieten. Een liefdesbrief aan retro horror met charmante hoofdpersonages en een mysterieus plot. Het is officieel spooktober, tijd om de pompoen boven te halen.
Werewolf by Night is lekker genieten. Een liefdesbrief aan retro horror met charmante hoofdpersonages en een mysterieus plot. Het is officieel spooktober, tijd om de pompoen boven te halen.
4/5
Total Score

Raak

  • Cinematografie
  • Mooie ode
  • Charmante hoofdpersonages

Braak

  • Situaties worden soms té gemakkelijk afgehandeld
Total
27
Shares
Gerelateerde artikels