Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Freaky review: geslaagde, bloederige bodyswap

De cinema’s zijn terug! En horrorfilms die zichzelf niet zo serieus nemen zijn ideaal voor de fans die niet zo graag anderhalf uur psychologische terreur meemaken. Horrorkomedies worden ook steeds beter. Denk maar aan Ready or Not, onze eigen Yummy en de Happy Death Day-films. Van de regisseur van die laatste is er nu Freaky, een leuke en verrassend diepzinnige én bloederige aanvulling op het genre, een crowdpleaser met een glansrol voor Vince Vaughn.

Gore en Jason Bourne

Het dorpje Blissfield is al decennialang gekend als de jachtvelden van de Butcher (Vince Vaugh), een koelbloedige seriemoordenaar die in de jaren 90 voor tragedies zorgde maar ondertussen eerder een mythe is. Tot hij vier tieners opjaagt in een landhuis en hen een voor een vermoordt. Tijdens zijn moordtocht raakt hij in de ban van een magische dolk, die hij wil uittesten op zijn volgende slachtoffer.

Freaky is een homage aan verschillende slasherklassiekers zoals Scream en Friday the 13th, maar tegelijk ook aan bodyswap-parels zoals Freaky Friday.

Dat is de 17-jarige Millie (Kathryn Newton, Big Little Lies). Zij heeft het de laatste tijd niet makkelijk gehad. Haar vader is het jaar daarvoor overleden en sindsdien is haar moeder serieus de weg kwijt. Ze zoekt troost in alcohol, waardoor Millie zich verantwoordelijk voelt voor haar en daardoor haar eigen leven en jeugd op de achtergrond schuift. Op school is ze niet populair omdat ze erg stil en verlegen is en het niet breed heeft. Enkel haar twee beste vrienden proberen haar uit haar schelp te lokken.

freaky kathryn newton
© Sony Pictures Releasing

Maar na een footballwedstrijd op school, waar Millie de mascotte is, vergeet haar moeder haar op te halen en blijft ze alleen achter. Ze is dus een makkelijke prooi voor de Butcher. Maar wanneer hij haar neersteekt met de dolk, krijgt hij dezelfde wonde. Om middernacht gaat er nog meer verkeerd: Millie en de Butcher wisselen van lichaam… op vrijdag de 13de. Zij wordt nu dus gezocht voor moord, terwijl hij vrije baan heeft om opnieuw zijn slag te slaan – en nog wel in een drukbevolkte middelbare school.

Dieper kijken

Freaky is een homage aan verschillende slasherklassiekers zoals Scream en natuurlijk Friday the 13th, maar tegelijk ook aan bodyswap-parels zoals Freaky Friday. In Millie’s lichaam heeft de Butcher eigenlijk bijna niets te vrezen. Haar blonde haren en tengere uitstraling zijn genoeg om er compleet onschuldig uit te zien, en haar reputatie als onaantrekkelijke nerd (lol, heb je Kathryn Newton al gezien?) versterkt dat alleen maar.

Regisseur en schrijver Christopher Landon heeft iets in petto voor de gore-liefhebber en de Jason Bourne-fans.

Daardoor kan de Butcher dus nog heel wat afmoorden. En dat doorheen heel de film op onverwacht bloederige wijze. Regisseur en schrijver Christopher Landon heeft iets in petto voor de gore-liefhebber en de Jason Bourne-fans: de moordpartijen zijn vindingrijk en origineel, en gebeuren dus vaak met voorwerpen die in de buurt zijn. Denk een wc-pot, een houtzaag in de les houtbewerking of een fles wijn.

Maar het is de andere kant van de bodyswap die een opvallende laag extra aan Freaky toevoegt. Kathryn Newton zet een sterke kwaadaardige blik neer, maar heeft na de lichaamswissel wel de minst opvallende rol. Gelukkig speelt ze ook Millie zelf niet al te schuchter, maar als iemand die het anderen vooral makkelijk wil maken. De Butcher geeft haar zelfvertrouwen en vastberadenheid die ze normaal verbergt. Zo krijgen de slachtoffers die de Butcher kiest als Millie ook een extra betekenis. Omdat het vooral de pesters zijn die haar blijven lastigvallen en aanspreken, worden zij nu ineens de gemakkelijke prooi.

Vooroordelen

freaky vince vaughn
© Sony Pictures Releasing

Millie zelf ondervindt net het omgekeerde: als grote, Vince Vaughn-achtige man komt ze nergens mee weg en is ze dus bij het minste verdacht. Freaky zegt dat iedereen met vooroordelen te maken krijgt, maar ook dat die meer en meer overbodig worden. Zo heeft Millie als man een gesprek met haar eigen moeder, met wie ze zo meer kan delen dan anders. Dat gebrek aan machismo bevalt haar trouwens wel en wordt in de scène ook niet in het belachelijke getrokken. Dat komt nog meer aan bod in de scènes tussen Millie en haar crush Booker (Uriah Shelton). Ondanks dat mannelijke lichaam heeft die er weinig problemen mee om met Millie te flirten. Dat is een hele evolutie van de vroegere ‘gay panic’-trope (mannen die woedend werden als een andere man hen benaderde) die vroeger vaak in dit soort scènes opdook.

De fluïde omgang met en aanvaarding van verschillende identiteiten komt ook oprecht over dankzij het acteerwerk. Vince Vaughn is heerlijk als Millie.

Die fluïde omgang met en aanvaarding van verschillende identiteiten komt ook oprecht over dankzij het acteerwerk. Vince Vaughn is heerlijk als Millie. Hij speelt haar niet overdreven vrouwelijk of over de top, maar focust op een paar kleine dingen die een jonge vrouw kan hebben, zoals een loopje (elke keer weer heel grappig), een manier van spreken of een bepaalde houding. Maar ook de oprechte kant van Millie en de moordzuchtige Butcher geloof je zo.

Vaughn was in de vroege jaren 2000 een comedyster, maar toen ook de kwaliteit van de romcoms achteruit ging, zagen we hem ook minder en minder. In 2017 ging hij de actietour op met Brawl in Cell Block 39, en wellicht haalde Christopher Landon daar het idee om Vaughn te casten. Ik ben er alvast blij om, want Freaky behoort tot zijn betere werk. Een leuke trip naar de cinema—een film die echt ideaal is om samen met mensen op een ongedwongen zomeravond te zien.

Freaky is vanaf 9 juni te zien in de bioscoop. Woohoo!

Tof

Tof
3 5 0 1
Freaky is een grappige, dolle rit met genoeg humor én gore om de horrorfans te behagen. Vince Vaughn is geniaal in deze bodyswapkomedie die meer is dan die op het eerste gezicht lijkt. Hoe toepasselijk.
Freaky is een grappige, dolle rit met genoeg humor én gore om de horrorfans te behagen. Vince Vaughn is geniaal in deze bodyswapkomedie die meer is dan die op het eerste gezicht lijkt. Hoe toepasselijk.
3/5
Total Score
Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels