Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

7 griezelige bordspellen om te spelen op Halloween

Horrorfilms kijken, verkleden, feesten en snoep aftroggelen van je buren hun kinderen. Halloween kan je op veel manieren vieren, ook met een van deze zeven bordspellen gevuld met monsters en tovenarij.

Gezellig huiveren rond de tafel is niet de meest voor de hand liggende keuze voor een avondje Halloween, maar misschien wel de plezantste. Verzamel je vrienden, gezin of wederhelft – of installeer je lekker alleen – om op monsters te jagen, uit alternatieve dimensies te vluchten en elkaar te verraden met de volgende boardgames.

Horrified (1 tot 5 spelers)

bordspellen halloween
© Ravensburger

Voor de kenners: Horrified is Pandemic in een ouderwets, maar kleurrijk horrorfilmjasje. Jouw taak is deze keer niet om samen de verspreiding van een dodelijk virus te voorkomen, wel om de vraatzucht van een iconisch beest in te perken.

Het spelbord is een donker gehucht met hulpeloze dorpelingen waarop de filmmonsters zich wispelturig voortbewegen, moeilijker gemaakt door hoe meer ervan rondlopen. Pak de juiste beslissingen en werk samen (als je met meer speelt) om inwoners te redden en voorwerpen te verzamelen waarmee je op verrassende manieren de booswichten verslaat. Zo kunnen het monster van Frankenstein en zijn bruid verliefd worden op elkaar.

Greenville 1989 (3 tot 6 spelers)

© Sorry We Are French

Van horrorjasjes gesproken: Greenville 1989 is Dixit geïnspireerd door Stranger Things. Een groepje tieners uit de jaren 80 wordt getransporteerd naar uiteenlopende dimensies, op de tafel zijn dat tekeningen met stevige invloeden van enge popcultuur. Een rondje gaat als volgt: de spelers beschrijven hun omgeving en wat hun plannen zijn, waarna een wisselende gids kaarten kiest die daarbij passen en de rest samenwerkt om die gekozen kaarten aan de juiste spelers te linken. Een fout gemaakt? Dan slorpt een duisternis de tieners op. Greenville 1989 is een verhaal om samen te vertellen voor mensen met een beetje verbeeldingszin.

Mythic Mischief (1 tot 4 spelers)

bordspellen halloween
© IV Games

In Mythic Mischief speel je als een clubje studenten in een hogeschool voor mythische monsters. Als de klok middernacht slaat, sluipen jullie naar de bibliotheek waar de bibliothecaris iedereen berispt die op zijn pad komt. Jouw doel: zorgen dat je tegenstander gepakt wordt. Elke fractie (zombies, tovenaars, vampieren en trollen) hebben lichtjes andere regels.

Mythic Mischief is een verbluffend vormgegeven spel dat veel abstracter is dan zijn thematische laag doet vermoeden. Je begint het te spelen voor de figuurtjes, je blijft het spelen om de perfecte strategie te meesteren.

De Weerwolven van Wakkerdam (8-18 spelers)

© 999 Games

Moeten we je deze klassieker wel nog uitleggen? De Weerwolven van Wakkerdam gaat al jaren mee en blijft het perfecte partyspel voor grote groepen, tenminste als verraad en verhitte discussies niemand afschuwen. De meeste spelers zijn onschuldige burgers, een deel heeft een speciale rol en de rest zijn de beesten uit de titel die spelers uit het spel elimineren. Toch beu gespeeld? Probeer dan zeker het volgende spel, Salem 1692.

Salem 1692 (4-12 spelers)

bordspellen halloween
© Facade Games

Weerwolven, maar dan met heksen (en voor een kleiner aantal spelers). In Salem 1692 jaag je op heksen of voorkom je dat je als heks beticht wordt en moet hangen voor je daden. Op papier klinkt de opzet iets ingewikkelder dan zijn voorganger: je speelt kaarten om andere spelers te beschuldigen of te verdedigen, terwijl je moet voorkomen dat jouw ware identiteit onthuld wordt (een reeks van kaarten die bovendien kan wisselen). Bovendien kan je ook actiekaarten trekken uit een stapel, maar pas op: als die op is, begint de nacht en kiezen de heksen iemand die moet sterven en het spel verlaten. Sommige dingen veranderen nooit.

Hellboy: The Board Game (1 tot 4 spelers)

© Mantic Games

Na de sublieme comics, twee plezante films en eentje om te negeren, stuurt Hellboy je zelf op pad als een lid van het Bureau for Paranormal Research and Defense (als Hellboy, Abe Sapien, Liz Sherman of Johann Kraus). Je tegenstanders: Rasputin, een tentakelmonster en veel, heel veel grote kikkers. Per missie verken je diepere kerkers en grotere herenhuizen én worden de spelregels ingewikkelder. Een coöperatieve ervaring met plastieken figuurtjes, overgoten in de unieke stijl van stripmaker Mike Mignola.

Skull (3 tot 6 spelers)

bordspellen halloween
© Space Cowboys

Het toegankelijkste spel uit de lijst heet Skull, een potje bluf met dodelijke gevolgen. Elke speler heeft twee soorten kaarten: rozen en schedels. Om de beurt legt iedereen die verborgen neer tot iemand gokt hoeveel kaarten op tafel ze om kunnen draaien zonder gedood te worden door een doodshoofd. De hoogste bieder mag dat pas doen. De kleurrijke kartonnen schijven maken dit simpele kaartspel enkel beter, maar Skull is op zijn best met echte liegebeesten.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels