Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

phase4

Alles wat je moet weten van Phase 4 van het Marvel Cinematic Universe

In ons hoofd zitten we in het Marvel Cinematic Universe nog altijd in een post-Endgame tijdperk, maar ondertussen is er zelfs al een hele nieuwe fase afgesloten. Deze week verschijnt Ant-Man and the Wasp: Quantumania in de zalen, de start van Phase 5. Daarom sommen we nog even alle belangrijkste conclusies uit de films en series van Phase 4 voor je op.

Phase 4 was er algemeen een van verandering, en niet enkel in de verhalen. Voor het eerst maakte Marvel Studios zelf series en kregen we ineens veel meer Marvel op je bord. Op twee jaar tijd konden we maar liefst 8 series van minstens 6 afleveringen bekijken op Disney+ en 7 films van minstens 2 uur 10 min zien in de bioscoop. Dat is heel wat, en eigenlijk wat te veel. Voor Endgame was elke MCU-film een echt cinematisch evenement. Nu voelt alles volgen zelfs voor mij soms als een taak aan. (Zelfs onze spoilerbijbels konden we zo niet volhouden.) Ben je niet snel genoeg, dan mis je misschien het volgende al. Een beetje meer flexibiliteit en niet halsstarrig vasthouden aan die vaste sloten zou de studio misschien wat goodwill opleveren bij de visualeffectsbedrijven en het publiek dit alles wat minder vanzelfsprekend doen vinden.

WandaVisionEternalsThor: Love and Thunder
Falcon and the Winter SoldierHawkeyeI Am Groot
LokiSpider-Man: No Way HomeShe-Hulk: Attorney At Law
Black WidowMoon KnightWerewolf By Night
Shang-Chi and the Legend of the Ten RingsDoctor Strange in the Multiverse of MadnessBlack Panther: Wakanda Forever
What IfMs MarvelThe Guardians of the Galaxy Holiday Special

WandaVision (januari – maart 2021)

© Marvel Studios

Spider-Man: Far From Home sloot in 2019 phase 3 van het MCU af. Door corona werd de originele planning van phase 4 toch wat in de war gestuurd. Na de lancering van Disney+ werd WandaVision uiteindelijk de opener van die nieuwe fase. Na Endgame moet Wanda verder zonder Vision, of dat dachten we toch. Over de 9 afleveringen ontdekken we dat ze door haar verdriet zelf een volledig stadje betoverde, waardoor niemand binnen en buiten kon. Elke aflevering belandde iedereen in een bepaalde periode van de tv-geschiedenis. En het belangrijkste: in deze wereld leeft Vision nog. Meer zelfs, ze krijgen uiteindelijk 2 kinderen samen.

De buitenwereld heeft dat natuurlijk opgemerkt en dus komt S.W.O.R.D. proberen om er een einde aan te maken. Daarvoor sturen ze de volwassen Monica Rambeau, dochter van Maria uit Captain Marvel, naar binnen maar ze wordt ontmaskerd. Wanneer ze terug naar binnen gaat door het krachtveld, krijgt ze zelf krachten. Buurvrouw Agatha is ondertussen bewust in de stad om meer te weten te komen over de krachten van Wanda. Haar moeder was ooit de Scarlet Witch en met de krachten van Wanda kan ze dat ook worden. Maar uiteindelijk is het toch Wanda die Scarlet Witch wordt.

Ze maakt uiteindelijk zelf de spreuk over de stad ongedaan maar moet daardoor afscheid nemen van Vision en haar kinderen. Ze blijkt uiteindelijk het demonische boek de Darkhold meegenomen te hebben naar een afgelegen hutje, waar ze zwarte magie beoefent. Monica wordt ondertussen door een Skrull bij Fury geroepen, die in de ruimte zit. En oh ja, er vliegt nog ergens een witte Vision rond, het lijk van Vision dat weer tot leven werd gewekt door de krachten van Wanda. Later meer over Wanda, en Monica krijgen we opnieuw te zien in The Marvels dit jaar. (Jana)

Falcon and the Winter Soldier (maart – april 2021)

falcon winter soldier phase 4
© Disney+

Falcon and the Winter Soldier is wellicht de minst goede Marvel-serie tot nu toe, maar wel een belangrijke voor het grote geheel. De grootste ontwikkeling: vanaf nu hebben we opnieuw een Captain America, en het is Sam Wilson. Aan het einde van Endgame gaf Steve Rogers hem zijn schild, maar Sam worstelt met wat het voor hem als zwarte man zou betekenen. Hij weigert, en de regering geeft het schild aan militair John Walker, die niet zo rechtschapen blijkt. Ook Bucky, die amnestie kreeg en nu therapie volgt, is het niet eens met die aanstelling, maar hij en Sam moeten de krachten bundelen met Walker om een groepering tegen te houden die een nieuwe variant van supsoldatenserum gebruikt. De Flag Smashers zijn tegen de verplichte herplaatsing van ontwrichte mensen sinds de Blip, maar hun activisme verandert in terrorisme.

Om meer te weten over het serum gaat Sam te rade bij Isaiah Bradley, een pre-Steve supersoldaat die de regering opsloot om als proefkonijn te dienen. Hij wil hen niet helpen, en daarom bevrijdt Bucky Helmut Zemo uit de gevangenis. Hij had namelijk de andere supersoldaten in Civil War gedood. Hun zoektocht naar het serum leidt hen naar Madripoor en Sharon Carter, die er nu woont. Samen komen ze te weten dat ene Power Broker het serum probeert na te maken. De leider van de Flag Smashers stal een aantal buisjes, en dat zint de Broker niet. Ze gaan achter de Smashers aan en komen onderweg in aanraking met de Dora Milaje, die kwaad zijn omdat Bucky samenwerkt met de moordenaar van T’Chaka. Het komt tot een confrontatie met hen en de Smashers, waarbij Zemo ontsnapt en Walker ook weer tussenkomt. Hij neemt een dosis serum in en vermoordt een Smasher met het schild van Cap, nadat zijn beste vriend sterft in het gevecht. Dat aanvaardt zelfs de regering niet, en Walker is Cap af. Hij wordt benaderd door Valentina, gespeeld door Julia Louis-Dreyfus, die plannen heeft voor hem.

Bucky heeft zijn verleden verwerkt bij de Dora, en dus erkent hij zijn fout en spoort Zemo op zodat de Dora hem naar de gevangenis kunnen brengen. Sam gaat opnieuw langs bij Isaiah. Het onrecht dat hem is aangedaan wil Sam niet in de vergetelheid doen belanden, en dat kan hij alleen als hij zelf verantwoordelijkheid neemt. Bucky leert hem om het schild te gebruiken. Van de Wakandans kreeg Sam nog een cadeau: een nieuw pak om echt de nieuwe Captain America te worden. Daar mag hij meteen werk van maken, want de Flag Smashers vallen de Global Repatriation Council aan, die de herplaatsing wou doorvoeren.

Samen met Bucky, Sharon en uiteindelijk Walker kan Sam de Smashers uitschakelen en de plannen voor herplaatsing stopzetten, maar er wordt nog wat onthuld. Sharon blijkt de Power Broker te zijn. Ze mag zelfs opnieuw bij de CIA, waarna ze meteen contact opneemt met haar handlangers in Madripoor. Sam en Bucky zijn zich van geen kwaad bewust en gaan verder met hun leven. Bucky vervolgt zijn plan om de mensen te helpen die hij pijn deed als de Winter Soldier, en proeft van een iets normaler leven. Sam laat Isaiahs verhaal toevoegen aan de Cap-tentoonstelling zodat iedereen van zijn heldendaden kan leren. Uiteindelijk zijn Sam en Bucky echte vrienden geworden.

Hier zijn dus best nog veel losse eindjes: Sam en Isaiah zien we volgend jaar al zeker terug, in de vierde Captain America-film, New World Order. Bucky duikt opnieuw op in Thunderbolts, een soort Marvelversie van The Suicide Squad, samen met John Walker. Sharon Carter gaat wellicht het slechte pad op, en kan misschien een uitdaging zijn voor Rhodey in Armor Wars. Val zagen we in Phase 4 nog twee keer terug, en is daarmee nu al een soort Nick Fury in deze nieuwe saga. (Elien)

Loki (juni – juli 2021)

© Marvel Studios

Het verhaal van Loki leek ten einde toen hij door Thanos werd vermoord in Endgame. Maar niks is minder waar want in een van de flashbacks zagen we hem de Tesseract stelen en zo de tijdlijn veranderen. Daardoor wordt hij aangehouden door de TVA, die vertakkingen van de tijdlijnen snoeit. Hij wordt uiteindelijk door hen ingelijfd en werkt samen met Morbius om de zaak van een variant op te lossen die mensen van de TVA vermoordt. Het blijkt een Loki-variant te zijn genaamd Sylvie, met wie hij uiteindelijk een band opbouwt. Zij willen weten wie er achter de TVA zit en komen na heel wat omzwervingen terecht bij een kasteel aan het eind van de hoofdtijdlijn.

Daar blijkt een man te zitten genaamd He Who Remains, gespeeld door Jonathan Majors. Door deze meta-onthulling weten we dat He Who Remains dus eigenlijk Kang The Conqueror is. Hij vertelt over de Multiversal War die in de toekomst zal ontstaan, waarbij varianten van hem andere werelden in het multiversum wilden veroveren. Hij en de TVA waren er dus om die te voorkomen. Uiteindelijk vermoordt Sylvie deze Kang, waardoor onmiddellijk tijdlijnen beginnen te vertakken en andere varianten elk moment kunnen arriveren. Wanneer Loki de citadel verlaat, blijkt hij bij de TVA in een andere tijdlijn te zitten, waar Morbius hem niet herkent.

Met wat we weten over het verdere verloop van het MCU en vooral Avengers: The Kang Dynasty in phase 6, bleek Loki dus een belangrijke schakel te zijn, vooral met de introductie van Kang. Als je je geheugen nog wat meer wil opfrissen, lees dan onze spoilerbijbel voor aflevering 6. (Jana)

Black Widow (7 juli 2021)

phase 4
© Marvel Studios

In haar veel te late solofilm is Natasha Romanoff op de vlucht na de gebeurtenissen uit Civil War. Ze krijgt een safehouse van haar vroegere fixer en vindt er een pakket met buisjes. Ze wordt aangevallen door Taskmaster, die uit is op de buisjes. Die blijken opgestuurd door Yelena Belova, Natasha’s spirituele zus (Florence Pugh!). Zij is ook een Widow en ontdekt dat alle spionnen onder chemische invloed zijn van Red Room-baas Dreykov. Om hem te vinden schakelt ze de hulp in van Yelena en hun vroegere spionnenouders: Alexei aka Red Guardian, de vroegere Soviet-tegenhanger van Captain America en Milena, een Widow-wetenschapper. Blijkt dat Dreykov zelfs zijn eigen dochter Antonia gebruikte, als Taskmaster, terwijl Natasha altijd dacht dat zij haar had gedood toen ze jong was.

Na de strijd om Dreykov neer te halen, verzoenen Natasha en Yelena zich en stuurt Natasha haar op missie: de andere Widows vinden en hen letterlijk en figuurlijk vrijlaten. Zij vertrekt op het einde van de film samen met Antonia, Alexei en Milena. In de post-creditsscène bezoekt Yelena het graf van Natasha na Endgame en krijgt ze van Val haar volgende doelwit: Hawkeye. We zagen haar dan ook terug in de serie. We weten ook dat zij, Alexei en Antonia terugkeren in Thunderbolts. Geen Thunderbolts zonder ‘Thunderbolt’ Ross, lijkt ons dan. Helaas was Black Widow de laatste film van acteur William Hurts voor hij overleed. Het personage zal toch opduiken in Thunderbolts, gespeeld door niemand minder dan Harrison Ford. Een mooi eerbetoon. (Elien)

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (1 september 2021)

Phase 4 draaide ook wel rond het introduceren van nieuwe personages. De eerste met een eigen film was Shang-Chi, die een schijnbaar normaal leven leed tot zijn vader weer boven water kwam. Hij was de eigenaar van de Ten Rings, waardoor hij onsterfelijk en uitzonderlijk krachtig werd. Hij wil nu zijn overleden vrouw bevrijden uit de mythische stad Ta Lo, maar zal daarmee het kwaad loslaten. Met behulp van Shang-Chi’s vervreemde zus Xialing, beste vriendin Katy en zelfs Trevor Slattery gaan ze naar de stad om hem tegen te houden.

Daar leert Shang-Chi zijn tante kennen, die hem traint in de krachten van z’n moeder. Wanneer Wenwu aankomt om de poort te openen, staat een leger klaar om hem tegen te houden. Uiteindelijk gaat de poort ver genoeg open om het monster dat Wenwu riep naar buiten te laten komen. Shang-Chi probeert zelf z’n vader te verslaan maar de ziel van z’n vader wordt uiteindelijk geabsorbeerd door het monster. Wenwu geeft hem nog net zijn ringen door voor hij sterft. Shang-Chi is nu de nieuwe meester van de Ten Rings. Volgens Wong en Bruce Banner zijn ze een baken dat blijkbaar een signaal uitzendt maar ze weten niet naar waar. Xialing wordt ondertussen de nieuwe leider van de organisatie achter de Ten Rings. (Jana)

What If…? (august – oktober 2021)

phase 4
© Marvel Studios

Technisch gezien moeten we niks onthouden uit Marvel Studios’ eerste animatiereeks, want de verhaallijnen van de alternatieve tijdlijnen behoren per definitie niet tot de canon. Toch doken er al elementen uit de reeks elders op. Zo kregen we een versie van de duistere Stephen Strange te zien in Multiverse of Madness, net als Captain Carter.

Er was wel één constante in de afleveringen: de Watcher die het multiversum observeert en zich niet mag mengen… maar dat uiteindelijk toch doet. Wanneer een hyperbewuste Ultron door de verschillende tijdlijnen heen kijkt, ontdekt hij ook The Watcher. Die wil hij natuurlijk uitschakelen, waarop The Watcher in de universa die hij observeerde, helden haalt om hem te helpen. Dat lukt en de helden keren terug naar hun wereld, wetende dat The Watcher opnieuw observeert. In What If…? wordt The Watcher ingesproken door Jeffrey Wright. Het personage dook deze fase zelfs nog twee keer indirect op. In Thor: Love and Thunder zien we zijn beeltenis in het eindgevecht en in de She-Hulk-finale op foto. Nu er een multiversumoorlog lijkt aan te komen, verwachten we hem alleszins nog terug te zien. (Elien)

Eternals (3 november 2021)

© Marvel Studios

Deze film introduceerde meteen meer dan tien personages in een keer. Ajak, Sersi, Kingo, Phastos, Druig, Thena, Makkari, Ikaris en Sprite, of de Eternals, werden duizenden jaren geleden gecreëerd door de Celestials om het leven te beschermen tegen de Deviants. Ze bleven uiteindelijk op aarde door de eeuwen heen om de mensheid vooruit te helpen. Ze gaan elk hun eigen weg tot de Deviants terug blijken te zijn en hun leider Ajak vermoord wordt. De groep komt terug bij elkaar in het heden en Sersi ontdekt zo hoe het echt zit: de Eternals zijn robotachtigen die gemaakt zijn om planeten voor te bereiden op de geboorte van een Celestial, waarna hun geheugen gereset wordt.

Nu moet de aarde dienen voor de geboorte van Celestial Tiamut. Die Emergence willen ze tegenhouden, maar dat is buiten Ikaris gerekend, die nog altijd gelooft in dat plan. Hij vermoordde er zelfs Ajak voor. Sersi kan de Emergence toch tegenhouden met de hulp van de anderen en haar eigen krachten, maar er blijft wel een gigantisch standbeeld achter. Ikaris kan niet met zichzelf leven en vliegt de zon in. Sersi, Kingo en Phastos worden door Arishem meegenomen omdat ze tegen hem zijn ingegaan. Hij zal terugkomen om de mensheid te beoordelen. Maar Druig, Thena en Makkari waren ondertussen vertrokken om de andere Eternals te gaan zoeken en hen de waarheid te vertellen. Zij krijgen bezoek van Eros, die hen wil helpen om Sersi, Kingo en Phastos te redden. De menselijke vriend van Sersi, Dane, krijgt ondertussen te maken met het Ebony Blade en wordt benaderd door vampierenjager Blade. (Jana)

Hawkeye (november – december 2021)

phase 4
© Marvel Studios

Ook de andere helft van het Avengers-spionnenduo kreeg zijn eerste soloproject. Clint Barton heeft het vanzelfsprekend nog altijd moeilijk met de dood van zijn beste vriendin, maar hij probeert de draad weer op te pikken. In New York woont hij met zijn kinderen de première bij van een Avengers-musical, licht tegen zijn zin. Op het nieuws ziet hij een geest uit het verleden opduiken: het Ronin-pak waarmee hij dood en verderf zaaide tijdens de Blip. Dat wordt nu gedragen door Kate Bishop, een 22-jarige studente en boogschutter die ermee begon door Hawkeye te zien in de Battle of New York.

Zij bezoekt haar moeder Eleanor voor de feestdagen maar wantrouwt haar stiefvader Jack en zijn vader. Ze ontdekt dat ze betrokken zijn bij een zwarte markt voor Avengersspullen. Zo krijgt ze het pak in handen om onherkenbaar te blijven wanneer een groep boeven in trainingspak de verkoop willen roven. Ze wordt onderschept door Barton en meteen ook door die Tracksuit Maffia. Ze komen in handen van Maya Lopez, die wraak wil op Ronin voor de dood van haar vader. Clint en Kate kunnen ontsnappen, maar Kate wil ook nog altijd weten waar Jack mee bezig is. Blijkt dat hij onder een hoedje speelt met de Tracksuit Maffia en geld voor hen witwast zonder dat Eleanor het wist.

Kate ontdekt ook dat Bartons gezin in de gaten gehouden werd, en zelfs door twee mensen: Maya Lopez en Yelena Belova, die Barton in opdracht komt doden omdat ze gelooft dat hij verantwoordelijk is voor Natasha’s dood. We kwamen te weten dat Yelena verdwenen was na de Snap en hoe traumatisch dat was. Clint maant Kate aan om zich erbuiten te houden, maar Yelena zoekt haar op en de jonge vrouwen lijken elkaar wel te mogen. Clint wil zijn conflict met de Tracksuits en Maya afronden en legt haar uit dat hij ingehuurd was door haar baas. Ook Eleanor werkt met hem samen: Wilson Fisk aka Kingpin uit Daredevil. Jack was er wel degelijk ingeluisd.

Clint en Kate willen met hen afrekenen, maar de Tracksuits houden hen bezig. Ook Yelena komt zich nog moeien, maar als ze hoort dat Natasha zich opofferde voor Clint, laat ze hem gaan. Eleanor wordt gearresteerd en Fisk neergeschoten door Maya, die nu van het verraad afweet. Clint en Kate vieren kerst bij hem thuis, en we leren dat Laura Barton vroeger een SHIELD-agente was. Clint lijkt klaar om de naam Hawkeye door te geven. Wanneer we Clint en Kate opnieuw zien, is niet duidelijk. Yelena verschijnt wellicht niet meer voor Thunderbolts. Maya Lopez zien we terug in haar eigen serie Echo, en Fisk zal te zien zijn in Daredevil: Born Again. We willen best ook nog wat meer zien van Laura Barton als SHIELD-agente! (Elien)

Spider-Man: No Way Home (15 december 2021)

© Marvel Studios

Nadat de hele wereld te weten komt dat Peter Parker Spider-Man is, staat zijn leven en dat van iedereen die hij graag ziet op z’n kop. Om het ongedaan te maken, vraagt hij hulp aan Doctor Strange, die een spreuk wil uitspreken zodat iedereen vergeet dat hij Spider-Man is. Maar omdat Peter nog uitzonderingen wil, mislukt de spreuk en duiken schurken uit andere universa op zoals Doc Ock, de Green Goblin, Electro, Sandman en de Lizard. Ze kennen andere Peters en het blijkt dat het nooit goed met hen afliep. Peter wil hen daarom helpen maar Green Goblin blijkt niet echt te willen veranderen. Na een gevecht raakt May gewond, waardoor ze uiteindelijk sterft.

Peter is ten einde raad maar bij MJ en Ned zijn de andere Peters intussen aangekomen. Zij weten Peter te overtuigen om zijn plan door te zetten met hun hulp. Uiteindelijk weten ze alle villains een goed einde te bezorgen, behalve Norman. Door hem ontploft de spreuk die Doctor Strange in bedwang had gehouden, waardoor er scheuren in het universum ontstaan. Die kunnen alleen tegengehouden worden door ervoor te zorgen dat iedereen Peter Parker vergeet. Peter kan nog afscheid nemen van Doctor Strange, MJ en Ned maar daarna kennen ze hem niet meer. Peter gaat alleen in een appartementje wonen maar blijft nog steeds Spider-Man. Het metagehalte zorgde mee voor het succes van de film maar we kregen ook een eerste glimp van de mogelijkheden het multiversum. (Jana)

Moon Knight (maart – mei 2022)

phase 4
© Marvel Studios

In Moon Knight kregen we zowel nieuw bloed als Hollywood royalty in het MCU, want niemand minder dan Oscar Isaac hoort er nu bij. Hij speelt maar liefst vier rollen in dit eerste seizoen. We ontmoeten hem hier als Steven Grant maar eigenlijk is hij ook Marc Spector. Als jongen verloor hij zijn broer in een ongeluk, en Marcs moeder gaf hem altijd de schuld. Ze mishandelde hem en daardoor ging zijn brein in beschermingsmodus. Hij kreeg een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis en creëert een alter ego. Dat had hij lang onder controle, tot hij vernam dat zijn moeder gestorven was. Daarom ontmoeten we aan het begin van dit avontuur enkel Steven, die in Londen woont en in de National Gallery werkt. Hij wordt na een blackout wakker in Oostenrijk en achtervolgd door boeven. Steven is niet tegen hen opgewassen, maar Marc wel. Hij sloot namelijk een deal met de Egyptische god Konshu toen Marc op sterven na dood lag als militair. Hij kon blijven leven als hij de avatar werd van Konshu. Daardoor kan hij veranderen in de Moon Knight, een krijger met bovennatuurlijke kracht.

Konshu heeft het gemunt op Arthur Harrow, een man die de godin Ammit wil vrijlaten om zondaars te doden voor ze de kans krijgen om iets slechts te doen. Om hem te stoppen krijgen ze de hulp van Layla El-Faouly, die getrouwd is met Marc maar niet afwist van Stevens bestaan. Ook zij blijkt meer in haar mars te hebben dan ze beseft, want een andere god, Taweret, vraagt haar om haar avatar te zijn. Zo verandert ze in de Scarlet Scarab. In het ultieme gevecht binden ze de vrijgekomen Ammit aan Harrow zodat ze hen beiden kunnen uitschakelen. Spector sluit een nieuwe deal met Konshu om hen daarvoor vrij te laten. Konshu gaat akkoord maar Stephen en Marc voelen dat er iets niet klopt, want een paar keer had geen van hen de controle. Helemaal op het einde blijkt waarom: er is nog een derde alter, taxichauffeur Jake Lockley. Hij werkt nog samen met Konshu en geeft geen genade aan Harrow en Ammit, maar de kogel. Wordt zeker vervolgd, wellicht in seizoen twee! (Elien)

Doctor Strange in the Multiverse of Madness (4 mei 2022)

© Marvel Studios

De sequel op Doctor Strange zou pas echt het tijdperk van het multiversum inleiden. En hoe. Er heeft iemand het gemunt op America Chavez die de kracht heeft om naar andere universa te reizen. Ze roep de hulp in van Doctor Strange, die te rade gaat bij Wanda. Zij blijkt echter achter de aanval te zitten, want ze wil America’s krachten gebruiken om terug bij haar kinderen te zijn. America en Stephen vluchten naar een ander universum, waar de Illuminati het voor het zeggen, een groep die bestaat uit Mordo, Black Bolt, Captain Carter, Captain Marvel, Reed Richards en Charles Xavier. Zij worden echter door Wanda vermoord en ze neemt America terug mee haar de hoofdtijdlijn terwijl ze Stephen en Christine naar een realiteit stuurt die op het punt staat te verdwijnen, genaamd een incursion.

In Tamar-Kaj wordt de Darkhold vernietigd, waardoor Wong Wanda moet meenemen naar de plaats waar zulke magie nog bestaat, Mount Wundagore. In het andere universum werd de Strange van daar gecorrumpeerd door de Darkhold waardoor hij een derde oog kreeg. Toch gebruikt onze Strange het om America aan te moedigen in onze wereld. Zo stuurt ze Wanda naar het universum waar haar kinderen nog leven, maar die zijn bang van haar. Zo beseft ze wat ze heeft aangericht waardoor ze alle Darkholds vernielt en bedolven wordt onder de ingestorte grot. America blijft in onze wereld en wordt leerling bij Wong in Kamar-Taj. Doctor Strange keert dan weer terug naar New York, waar hij opeens ook een derde oog krijgt omdat hij de Darkhold gebruikte. Daarna wordt hij aangesproken door Clea, die hem vertelt dat hij een incursion veroorzaakt heeft en ze die moeten oplossen. Ze stappen samen door een portal naar de Dark Dimension. Hij is dus duidelijk nog niet klaar met andere universa. (Jana)

Ms. Marvel (juni – juli 2022)

phase 4
© Marvel Studios

In New Jersey woont de allergrootste Captain Marvel-fan. Kamala Khan cosplayt als haar voor AvengerCon met een eigen toets: een armband die ze van haar grootmoeder kreeg. Ze wordt erdoor naar een andere wereld geflitst en kan daarna hard licht uit haar handen produceren. Ze heeft dus krachten, en het departement Damage Control wil weten wie ze is. Kamala ontdekt dat haar DNA anders is, en ze blijft vreemde dingen meemaken. Tijdens een etentje luistert ze opnieuw naar het verhaal van haar grootmoeder die na de Deling vluchtte uit Pakistan, haar vader kwijtraakte in het treinstation en teruggebracht werd ‘door de sterren’. Terwijl ze dat hoort, ziet Kamala een flits van een vrouw die naar haar wijst. Zelfs school is niet meer normaal, want al snel blijkt haar crush Kamran ook niet is wie hij beweert. Zijn moeder Najma wil Kamala’s hulp, want hun families zijn allebei Clandestines, een niet echt menselijk ras dat lang geleden op aarde belandde en nu terug wil naar hun thuiswereld, de Noor-dimensie. Kamala wil helpen, maar doet dat volgens hen niet snel genoeg, en als ze haar aanvallen, worden ze gearresteerd door Damage Control.

Kamala wil meer weten over wie ze is en gaat met haar moeder op vraag van haar oma naar Karachi. Daar ontmoet ze de Red Dagger en zijn handlangers, die haar willen waarschuwen voor de gevaren van de Noor-dimensie en de Clandestines. Die zijn kunnen ontsnappen en zijn Kamala gevolgd naar Pakistan. Het komt opnieuw tot een gevecht, waarbij Kamala’s armband geraakt wordt en ze terug getransporteerd wordt naar 1947, de avond waarop haar grootmoeder en overgrootouders vluchtten. Ze ziet haar overgrootmoeder Aisha neergestoken worden door Najma en gaat op zoek naar haar andere familieleden. Haar grootmoeder is helemaal verloren, en Kamala maakt een lichtbrug om haar bij haar vader te brengen. Zij was al die tijd degene uit de familielegende die de sterren gemaakt had.

Opnieuw in het heden opent Najma de Noor-dimensie, maar als mensen die opening aanraken, veranderen ze in stof. Ze beseft haar fout en ten koste van haar eigen leven sluit ze de dimensie. Kamala’s moeder en oma hebben alles gezien en weten nu dat ze een superheld is. Terug in de VS doet de dood van zijn moeder krachten ontwaken in Kamran, die woedend is over haar dood. Hij kan zijn krachten niet meer inperken en Kamala moet de hare gebruiken om hem te beschermen van Damage Control. Kamala laat hem vluchten naar de Red Dagger in Pakistan, en de DODC-agenten moeten afdruipen. Kamala’s beste vriend Bruno heeft in de tussentijd nog wat onderzoek gedaan naar haar DNA, en wat blijkt? Ze heeft mutaties. Cue het themanummer van de geanimeerde X-Men-reeks! Wanneer ze thuiskomt, voelt ze plots een energiepuls opkomen. Het lijkt erop dat ze teleporteert, en meteen daarna zien we Kamala niet meer in haar slaapkamer maar wel Carol Danvers. Wordt vervolgd in The Marvels in 2024. (Elien)

Thor: Love and Thunder (6 juli 2022)

© Marvel Studios

Thor is nog steeds op pad met de Guardians of the Galaxy maar is niet meer zo tevreden met zijn leven. Hij wil eigenlijk stoppen met vechten maar dan duikt er een onverwachte dreiging op. Gorr heeft op goden gemunt omdat ze zijn dochter hebben laten sterven. Zijn volgende doelwit is New Asgard, waar Jane Foster is aangekomen. Zij zoekt naar een manier om haar kanker te overwinnen, waarvoor de wetenschap niks meer kan doen. Via de gebroken stukjes van Mjolnir krijgt ze zo de kracht van Thor. Net wanneer Thor ook aankomt en ze elkaar terugzien, ontvoert Gorr de kinderen van new Asgard. Via Axl, de zoon van Heimdall, komen ze te weten dat de kinderen in het Shadow Realm zijn.

Nadat Zeus weigert om hen te helpen, gaan ze hen zelf achterna maar het blijkt een val om Stormbreaker te krijgen. Daarmee kan Gorr via de Bifrost naar Eternity, waar hij de kracht heeft om alle goden te doden. Thor gaat er alleen op af want Jane is door de hamer erg verzwakt in plaats van beter geworden. Thor geeft de kinderen tijdelijk zijn krachten om hem te helpen tegen Gorr maar hij kan hem niet overmeesteren. Uiteindelijk duikt Jane op als Thor en kan ze Gorr z’n zwaard vernietigen, waardoor hij zal sterven maar ook zij uitgeput raakt. Toch geraakt hij in Eternity, waardoor z’n dochter terug tot leven komt. Thor belooft om voor haar te zorgen maar Jane en Gorr sterven. Thor voedt het meisje daarna op als z’n eigen dochter en gaan mensen over het hele universum helpen. Jane wordt uiteindelijk in Valhalla begroet door Heimdall. Deze film had dus op zich weinig te maken met het multiversum maar meer met wat closure en een nieuw doel voor Thor. Het is dus nog niet duidelijk wanneer we hem terugzien. (Jana)

I Am Groot (10 augustus 2022)

phase 4
© Marvel Studios

Deze vijf shorts waren vooral bedoeld om in te zetten op de schattigheid van Baby Groot, die we al niet meer gezien hadden sinds Guardians of the Galaxy 2. Zo zien we hem bijvoorbeeld z’n eerste stapjes nemen uit z’n pot, vechten met kleine aliens, dansen met een shapeshiftende alien, een modderbad nemen waardoor hij een blaadjeskapsel krijgt en een gat in het schip van de Guardians blazen om glitter te krijgen voor een tekening. Het is allemaal heel schattig, maar draagt verder weinig bij aan het grotere verhaal, vooral omdat Groot in de derde Guardians-film dit jaar een tiener zal zijn. (Jana)

She-Hulk (augustus – oktober 2022)

© Marvel Studios

Jennifer Walters is advocate en de nicht van Bruce Banner. Terwijl ze op roadtrip zijn, worden ze van de weg gereden door een ruimteschip van Sakaar. Door het ongeluk komt er bloed van Bruce in het hare terecht en verandert ze in een Hulk. Hij wil haar opleiden maar ze heeft nu al meer controle dan Bruce. Wanneer ze ontslagen wordt op haar werk, mag ze de superhuman law-afdeling gaan leiden bij GLKH, waar ze samen met haar vrienden Nikki en Pug zaken oplost die te maken hebben met superhelden. Zo komt ze in aanraking met onder andere Emil Blonsky of the Abomination, Wong, Megan Thee Stallion en superheldeninfluencer Titania. Er heeft het ook iemand gemunt op haar bloed. Bovenal probeert Jen ook een evenwicht te vinden tussen Jen zijn en She-Hulk, maar dat loopt niet van een leien dakje. Tot ze Matt Murdock ontmoet, van wie ze later ontdekt dat hij ook Daredevil is, die haar wel voor beide kanten apprecieert.

Uiteindelijk ontmaskert ze ook wie er achter haar aan zat, de leider van een groep seksistische mannen. Maar in het ultieme gevecht vindt Jen alles een beetje cliché, waardoor ze de fourth wall letterlijk breekt en bij robot K.E.V.I.N. belandt in het hoofdkwartier van Marvel Studios. Hij beslist wat er gebeurt maar ze kan hem overtuigen om het plot te veranderen. Zo krijgt ze toch een goede afloop en neemt ze Matt mee naar een etentje bij haar familie. Daar komt ook Hulk terug aan nadat hij naar de ruimte was geweest en hij stelt iedereen voor aan zijn zoon Skaar. De reeks had dus ook minder te zien met het multiverse, tenzij die achter the fourth wall meetelt, maar introduceerde Jennifer Walters, herintroduceerde dus wel Matt Murdock in het MCU, bracht Emil Blonsky terug en bracht eindelijk wat schot in de verhaallijn van Bruce. (Jana)

Werewolf by Night (7 oktober 2022)

phase 4

Dit was de eerste special presentation van Marvel Studios, een reeks van tv-specials voor Disney+ die wel in de continuïteit thuishoren. Werewolf By Night heeft echter niet veel te maken met de continuïteit die we kennen. Het verhaal draait rond de dood van Ulysses Bloodstone, de patriach van de gelijknamige familie die al jarenlang monsters bestrijdt met de Bloodstone, een machtig wapen. Nu hij dood is, kunnen monsterjagers hun kans wagen om de Bloodstone te veroveren. Onder de aanwezigen zijn Jack Russell, monsterjagers Liorn, Azarel en Barasso, Joshua Jovan, Elsa, de dochter van Ulysses, en zijn vrouw Verussa. De steen zal aan het monster Man-Thing gehangen worden, en die moeten ze zien te veroveren.

Doorheen de “wedstrijd” gebeurt er natuurlijk veel, maar het belangrijkste is dat Russell onthult dat hij een weerwolf is. Verussa laat hem dan ook veranderen zodat hij haar dochter zou doden, maar dat doet hij niet en hij kan vluchten. Uiteindelijk wordt Verussa gedood door Man-Thing en blijft Elsa achter met de Bloodstone. Russell wordt terug wakker als mens en leeft rustig samen met Man-Thing. Misschien dat deze personages nog terugkomen wanneer Blade z’n opwachting maakt. (Jana)

Black Panther: Wakanda Forever (9 november 2022)

© Marvel Studios

We wisten allemaal dat het kwam maar toch begon de sequel op Black Panther op een ontnuchterende manier. Een ongenoemde ziekte velt T’Challa, en hoewel Shuri er alles aan doet om hem te redden, overlijdt hij toch. Zijn familie en koninkrijk is in diepe rouw maar ze moeten ook verder. Een jaar later is Ramonda dan ook koningin en zijn andere landen uit op hun vibranium. Tegelijk worden Amerikanen bij een vibraniummijn in de zee aangevallen door de inwoners van Talokan, die ook vibranium hebben. Namor, hun leider, komt Ramonda en Shuri om hulp vragen maar daar wil de koningin niet van weten. Hij zegt dat hij achter de wetenschapper aangaat die de vibraniumdetector heeft gemaakt die de Amerikanen gebruikten, RiRi Williams. Dat willen Shuri en Okoye niet zomaar laten gebeuren, maar na een gevecht met de Talokan worden RiRi en Shuri toch meegenomen. Ramonda gaat naar Haïti, waar Nakia al zes jaar zit. Nakia kan RiRi en Shuri bevrijden uit Talokan, maar als gevolg vallen de Talokanis Wakanda binnen.

Daarbij komt Ramonda om het leven, waardoor Shuri koningin wordt. Ze kan ook eindelijk het Hartvormige Kruid recreëren waardoor ze ook de nieuwe Black Panther wordt. Ze bouwt een pak voor zichzelf en ook RiRi bouwt een nieuw armor. Shuri wil wraak op Namor maar M’Baku raadt dat af. Toch gaat ze hem achterna en staat ze uiteindelijk op het punt om hem te doden. Maar door de herinneringen aan T’Challa doet ze dat niet, op voorwaarde dat Namor terugkeert naar Talokan. Shuri besluit om niet te vechten voor de troon maar M’Baku doet dat in haar plaats. Okoye onderschept Everett Ross ondertussen op weg naar de gevangenis. Hij werd namelijk gearresteerd door zijn ex-vrouw Valentina wegens verraad omdat hij Wakanda probeerde te helpen. Shuri gaat uiteindelijk naar Nakia in Haïti om echt afscheid te nemen van haar broer. Daar stelt Nakia haar voor aan haar zoon met T’Challa, de 6-jarige Toussaint in z’n Haïtiaanse naam of prins T’Challa II. (Jana)

The Guardians of the Galaxy Holiday Special (24 november 2022)

phase 4
© Marvel Studios

Veel series krijgen tegenwoordig een holiday special, en zo ook voor de Guardians in aanloop naar hun nieuwe film. Zij hebben ondertussen Knowhere gekocht van de Collector en Cosmo de Spacedog geadopteerd die daar ooit in een cel zat. Kraglin vertelt dat Yondo vroeger niet wou dat hij en Peter Quill kerst vierden. Daarom willen Mantis en Drax een perfect cadeau gaan halen: Kevin Bacon. Ze vinden hem in Hollywood en nemen de doodsbange acteur mee naar Knowhere, waar ze ontdekken dat hij geen echte held is maar acteur.

De Guardians verrassen Peter met een kerstfeestje en hun cadeau maar hij is verontwaardigd over wat ze Kevin Bacon hebben aangedaan. Peter vraagt aan Mantis waarom ze zoveel moeite deed voor hem, waarop ze het verhaal van Yondu aanhaalt. Maar Peter onthult dat Yondu hem uiteindelijk toch een cadeau gaf. Daarop zegt Mantis dat ze hem gelukkig wilde maken, omdat ze eigenlijk zijn zus is, en dat is voor Peter nog een mooier cadeau. (Jana)

Zo, nu ben je weer mee en helemaal klaar voor Phase 5.

Total
0
Shares
Gerelateerde artikels