Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

she-hulk easter eggs

She-Hulk spoilerbijbel: not easy being green

Na een paar gemiste films en series door this thing we call life, doe ik een nieuwe poging voor een MCU-spoilerbijbel. Niks beter dan de aanwezigheid van Mark Ruffalo om me terug in gang te doen schieten. Door onze voorsprong voor de review van She-Hulk lijkt het al dat we niet echt moeten raden naar een centraal mysterie maar eerder easter eggs rapen. Dat gaan we dan ook doen (en proberen vol te houden).

Aflevering 1Aflevering 4Aflevering 7
Aflevering 2Aflevering 5Aflevering 8
Aflevering 3Aflevering 6Aflevering 9
she-hulk easter eggs
Photo courtesy of Marvel Studios. © 2022 MARVEL

Aflevering 1: A Normal Amount of Rage

Jennifer Walters oefent een slotpleidooi en onthult dat ze al Hulk is. Ze doet het verhaal meteen uit de doeken. Ze was op roadtrip met Bruce toen ze een ongeluk kregen. Door een wonde raakt haar bloed vermengd met dat van Bruce, waardoor ze ook Hulk wordt. Ze gaat naar een bar waar ze voor het eerst Hulk wordt door een paar enge mannen. Ze wordt wakker in het afgelegen, paradijselijke hutje van Bruce. Daar werd hij de Smart Hulk en hij wil Jennifer nu leren om met haar nieuwe krachten om te gaan. Bij haar Hulk-vorm behoudt ze echter haar eigen persoonlijkheid, waardoor ze sneller met alles weg is. Ze wil dan ook al snel naar haar leven terug. Daar moet ze tijdens een proces Hulk worden omdat iemand met krachten binnenvalt.

 • In het logo van Marvel Studios kan je Ms. Marvel zien in de R aan het einde maar tussen de beelden daarvoor ook (spoilers voor Thor: Love And Thunder!!!) Jane Foster als Thor. Dan kan je je afvragen waarom zij er precies in zit. Het was best een monumentaal moment voor veel vrouwen maar ze overleeft het uiteindelijk niet. Aan de andere kant zitten er ook nog steeds beelden van Tony in dus is het misschien niet zo raar en gewoon een mooie erkenning.
 • Nikki verwijst naar haar “savage Jen Walters look” om de jury te overtuigen. Dat zal een verwijzing zijn naar de Savage She-Hulk-reeks in de comics.
 • Jennifer (of Jen voor de vrienden) kijkt al meteen naar de camera terwijl ze haar pleidooi oefent in haar kantoor. Deze zogenaamde “fourth wall break” kennen we al uit Deadpool, maar She-Hulk deed het zelfs al in de comics, waarin ze via de ruimte tussen panelen afstanden aflegde of doorscheurde naar een volgende pagina.
© Marvel Comics
 • Terwijl het beeld uitzoomt, zien we achter haar dat ze naar de University of Californa (of UCLA) geweest is. In haar kast zien we onder andere een tas van UCLA, een beeldje van Ruth Bader Ginsburg met de tekst “I am not arguing. I’m just explaining why I am right” op de sokkel, een tas met “see you later litigators”, een exemplaar van The Great Book of Badass Women, een paar uilenbeeldjes en een foto van haar ouders.
she-hulk easter eggs
© Marvel Studios
 • De collega van Jen, Dennis, die constant commentaar staat te geven, is ook een personage uit de comics, namelijk Dennis “Buck” Bukowski. Hij was betrokken bij de zaak waardoor Jennifer Hulk werd, en maakte ook constant moppen op haar kap.
 • De zaak waarvoor ze gaat pleiten, gaat over een bedrijf dat door niks te doen eigenlijk ook schade heeft aangericht. Ze eindigt met “those with the most power, have the most to answer for.” Dit is toch wel thematisch te linken aan de Sokovia Accords maar ook de beroemde Spider-Man-quote “With great power comes great responsibility“. Het staat ook wel in contrast met het standpunt dat Jen later inneemt: ze wil geen superheld zijn maar Bruce stelt haar ook de vraag wie de wereld dan zal beschermen. Redelijk meta dus.
© Marvel Studios
 • We zagen al in Shang-Chi dat Bruce ineens weer z’n menselijke vorm had, en hij een apparaatje op z’n arm leek te dragen. Hier krijgen we al wat bevestiging van onze theorie. Hij heeft het apparaatje inderdaad zelf gebouwd en het zorgt ervoor dat hij z’n menselijke vorm behoudt. Jammer dat het even later kapot gaat. Het was ook nog een prototype en dus waarschijnlijk niet zo makkelijk om opnieuw te bouwen.
 • Jen heeft ook haar eigen theorie, en wel over Steve Rogers. Volgens History Channel had hij geen vriendin voor hij naar de oorlog vertrok. Toen raakte hij ingevroren en, naar wat Bruce haar verteld heeft, gaat hij van ramp naar ramp en uiteindelijk moest hij zelfs onderduiken. Hij had het dus erg druk. (Bruce noemt hem zijn vriend en collega 🥺) Zo besluit ze dat Captain America nog maagd was. We hebben zelf nu al veel theorieën proberen op te lossen maar bij deze had ik eerlijk gezegd nog nooit stilgestaan. Op het einde van de aflevering komt er nog meer info.
 • Jen eet blijkbaar Cheetos met chopsticks om geen kaashanden ter krijgen. Slim, en ze volgt het voorbeeld van Oscar Isaac.
 • Ze worden uiteindelijk van de weg gereden door een ruimteschip dat verschijnt. Ze bloeden allebei en terwijl ze Bruce uit de auto helpt, komt er wat van zijn bloed in haar wonde terecht. Meteen verandert ze in haar versie van de Hulk. In de comics is haar origin toch wat anders. Daar wordt ze neergeschoten door een maffiabaas die dacht dat ze bewijs verzameld had om hem te veroordelen. Toen gaf Bruce haar een transfusie met zijn bloed om haar te redden.
she-hulk easter eggs
© Marvel Studios
 • Jen komt verweesd aan bij een bar waar ze zich wil opfrissen in het toilet. Net voor ze binnengaat, hangt er een QR-code aan de muur. Als je die scant, kan je gratis het eerste nummer van Savage She-Hulk lezen. Hier, een helpend handje. Binnen komt ze zo mogelijk de meest behulpzame groep vrouwen ooit tegen.
 • Buiten komen een paar mannen teleurgesteld de bar uit en proberen ze met Jen te praten, maar ze probeert hen te ontwijken. Ze houden niet af en uit schrik verandert Jen in de Hulk. Dit deed me wat denken aan de scène in Captain Marvel waarin de biker aan Carol zei dat ze moest glimlachen.
© Marvel Studios
 • Jen wordt wakker in een hutje op het strand. Daar zijn wat interessante voorwerpen te zien uit het verleden van Bruce en die wat aanwijzingen geven over wie er geweest is. Eerst ziet ze een Led Zeppelin-t-shirt, wat me direct aan Tony deed denken, want hij had toch vaak een shirt aan van bands, zoals Black Sabbath in The Avengers. Daarna passeert ze een kapot Iron Man-achtig masker. Dat zou het hoofd zijn van een van de robots van het Iron Legion uit Iron Man 3 of Age Of Ultron. Ook kan je in de achtergrond de helm zien die Hulk aanhad op Sakaar en het theme van de Avengers horen.
 • Het is volgens mij de eerste keer in het MCU iemand Bruce Smart Hulk noemt. Hij zegt ook dat hij de naam niet zelf heeft bedacht, en dat is zo voor de meeste namen in het MCU als je erover nadenkt.
 • We wisten niet meteen waar Bruce precies gezeten had in Endgame. We wisten dat hij die 5 jaar gebruikt had om Smart Hulk te worden in een gammalab maar nu weten we dus dat dat in dit Mexicaans hutje met ondergronds lab was. Niet slecht. Het werd trouwens gebouwd door Tony. (😭) Er zijn dan ook een paar Stark Industries-logo’s te zien op de apparaten in het lab. Het zou zelfs kunnen dat Tony zichzelf op het idee heeft gebracht. Wanneer ze in Age of Ultron praten over de voordelen van het creëren van Ultron zegt hij namelijk tegen Bruce: “What if you were sipping margaritas on a sun-drenched beach, turning brown instead of green?”
 • Bruce zegt dat het ruimteschip uit Sakaar kwam (een Class Eight courier craft) en waarschijnlijk een boodschap kwam brengen. Het lijkt ook bijzonder goed op het schip van de Grandmaster dat ze kaapten in Thor: Ragnarok. Veel kans dus dat hij zal terugkeren naar de planeet om te weten wat er aan de hand is. Velen denken dat Skaar misschien geïntroduceerd zal worden in het MCU. Dat is de zoon van Hulk, die verwekt werd tijdens zijn tijd op Sakaar in de Planet Hulk-reeks. We zagen dat Hulk in Ragnarok wel degelijk zelf kon nadenken dus lijkt dit niet zo vergezocht. Bovendien zijn we intussen heel wat jaren later in het MCU, en tijd leek iets anders te werken op Sakaar, dus kan de zoon al iets ouder zijn. Er is door Marvel Comics ook net een vervolg aangekondigd voor Planet Hulk dus lijkt dat geen toeval. Misschien krijgen we zo ook de aanleiding voor de World War Hulk-film waar veel fans op wachten.
  • Aangezien hij het schip kon identificeren, kan hij door het samenvoegen van Hulk en Banner zich blijkbaar toch z’n periode op Sakaar herinneren. Toen hij in Ragnarok net terug veranderde naar Banner kon hij zich namelijk niks herinneren.
 • Bruce legt ook uit dat hij en Jen een zeldzame combinatie genetische eigenschappen delen waardoor ze gammastraling kunnen omzetten. Door haar bloed kon hij trouwens ook zijn arm genezen, die redelijk beschadigd was na zijn Snap in Endgame. De manier waarop hij het heeft over eigenschappen deed me aan iets anders denken. (Spoiler voor Ms Marvel.) Adil & Billal mochten in hun finale van de reeks namelijk toch een bommetje droppen. Beste vriend Bruno ontdekte namelijk dat de genen van Kamala anders zijn dan die van haar familie. Een mutatie als het ware, met daaronder het theme van de X-Men-animatiereeks uit de jaren 90. Kan het nog duidelijker? Die situatie klinkt dus wel zoals die van Bruce en Jen. Zullen zijn ook mutants blijken te zijn? De X-Men komen er duidelijk aan.
© Marvel Studios
 • Bruce vernietigt het bloed ook redelijk dramatisch met lasers. Zoals hij zegt is dit om geen andere Hulks te maken, maar ook gewone mensen te beschermen. In The Incredible Hulk kwam er namelijk bloed van hem in limonade terecht die Stan Lee in z’n cameo toen uitdronk en waarschijnlijk wat stralingsziekte veroorzaakte. Jeesh.
 • Behulpzaam en wetenschappelijk als hij is heeft Bruce een hele map vol notities en instructies van zijn traject als Hulk. Nu kan Jen die gebruiken om er sneller te geraken dan hij. Hij is tenslotte al 15 jaar bezig. We wisten al dat de transformatie van Jen na Shang-Chi gebeurt want in die postcreditsscène was Bruce z’n arm nog onbruikbaar en had hij het apparaatje nog. Volgens MCU wikia is het heden in Shang-Chi 2024, dus enige tijd na de Snap, die in oktober 2023 zou zijn. The Incredible Hulk is dan weer uit 2008 en toen volgden ze nog ongeveer de huidige tijd. Dus eigenlijk is hij hier al 16 jaar of langer bezig, want in TIH was hij al Hulk toen het verhaal begon.
 • Ze willen uittesten wat haar triggert om te transformeren. Volgens Bruce gebeurt dat als ze overstuur en emotioneel zijn. Dus stelt Jen voor om een Pixarfilm op te zetten, meerbepaald Inside Out en het fragment waarin Bing Bong uit de wagen springt zodat Joy kan ontsnappen. Het is ook bij Bruce een licht trauma blijkbaar, net zoals bij velen van ons. Dit is meteen ook het eerste bewijs dat Pixar bestaat in het MCU. (Als je de verschijning van een dumpling uit de kortfilm Bao in Thor: Love and Thunder niet meerekent.)
 • Wanneer Bruce zegt: “Your transformations are triggered by anger and fear.” lacht Jen en zegt ze: “Those are the baseline of any woman just existing.” Voor mij is dit een van de beste zinnen sinds “What is grief if not love persevering?”.
she-hulk easter eggs
© Marvel Studios
 • Wanneer Jen verandert en uit de glazen kooi breekt, lijkt Bruce haar te willen kalmeren als een wild paard. Tja, een techniek zoals een ander. Ze heeft dus geen alter ego maar kan wel nog niet controleren wanneer ze verandert. Jen vraagt hoe dat bij hem ging en hij maakt een lijstje: normaal valt hij uit een jet (Ragnarok), wordt hij bewusteloos geslagen door een robot (Hulkbuster in Age of Ultron) of een tijdje zei Natasha ook een slaapliedje (ook Age of Ultron). Wanneer ze vraagt hoe dat nu juist werkte, zegt hij dat hij er zelf ook niet zo’n goeie uitleg voor heeft. Zelfs in het MCU maken ze nu al mopjes daarover.
 • Hij zegt ook nog: “When people start seeing you as a monster that never goes away.” Als ze bij het samenvoegen van Hulk en Banner inderdaad elkaars herinneringen kregen, kan hij zich nu bijvoorbeeld dit moment uit The Avengers of Age of Ultron herinneren. (😥)
 • Bruce gebruikt “dialectical behavioral therapy”, iets wat eigenlijk vooral bedoeld is voor borderlinepatiënten.
© Marvel Studios
 • Tijdens het trainen doet Bruce een typische superhero-landing, waar bijvoorbeeld Yelena al mee lachte in Black Widow, terwijl Jen eentje doet waarbij je veel praktischer kan landen. Such a poser. Ook hilarisch hoe ze daarna rondstampt terwijl ze “Men!” roept.
 • Net als bij Steve kunnen Bruce en Jen als Hulk niet dronken worden omdat de alcohol te snel wordt afgebroken. De kater kan Jen later wel niet ontwijken. Dat was voor Steve ook geen probleem.
 • Nog eentje voor de sads: hij en Tony hebben de bar zelf gebouwd, alleen dronk Tony vooral en klaagde hij over Steve. Hun initialen staan ook in de bar gekerfd. 😭 Ik dacht eerst dat dat dus na Civil War was maar toen zat Bruce natuurlijk in de ruimte. Maar het was waarschijnlijk in die 5 jaar na de Snap, toen Tony verzwakt terugkwam uit de ruimte. Toen was de reünie niet zo hartelijk en was er duidelijk ook een periode waarin hij even genoeg had van Steve. Toen is hij wel bij Bruce z’n hart kunnen gaan luchten. Ik vond het trouwens wel een goeie touch om te zien dat Bruce, net als Clint bij Natasha, nog altijd niet over de dood van Tony is.
she-hulk easter eggs
© Marvel Studios
 • Jen dropt ook nog enkele harde waarheden: als vrouw is ze gewoon veel beter in het onder controle houden van woede want ze moet het zo veel vaker doen dan Bruce, bijvoorbeeld als ze nageroepen wordt op straat of een minder bekwame man haar haar werk uitlegt, of ook gewoon om niet vermoord te worden. Ze wil ook geen superheld worden om net zoals Bruce haar leven niet meer in handen te hebben. Hij zit nu immers alleen op een verlaten eiland, zonder vrienden of een relatie en zonder dat hij z’n familie kan zien, maar wel met een tiental jaar aan trauma. Oké, harsh maar wel waar. Met alle comedy die in het MCU zit, zouden we toch bijna vergeten dat deze personages serieus wat meemaken.
 • Het blijkt ook wel een ding te worden dat steeds meer familieleden weten dat ze een superheld in de familie hebben. Bij Ms. Marvel wisten haar vrienden het eerst en uiteindelijk haar familie ook al tegen het einde van de reeks.
 • Over Ms. Marvel gesproken, in aflevering 1 waren al 2 She-Hulk-acteurs “te zien”. Op het prikbord van Damage Control kan je Titania zien en een ander personage dat in de trailer zat. Het kan dus zijn dat Damage Control ook nog opduikt en het pad van Jen kruist.
© Marvel Studios
 • Tijdens hun gevecht wanneer Jen wil vertrekken, gebruikt Bruce de Thunder Clap op haar. Dat is een bekende move van Hulk uit de comics maar werd niet meer gezien in het MCU sinds The Incredible Hulk, waarin Hulk het gebruikt om een vuur te doven.
she-hulk easter eggs
© Marvel Studios
 • Jennifer klapt dan weer meerdere keren waardoor een soort geluidsgolven ontstaan zoals het Sonic Cannon van Tony waarmee het leger Hulk probeerde tegen te houden in The Incredible Hulk. (En dat ook werd gebruikt door Damage Control in Ms. Marvel.)
© Marvel Studios
 • Op het einde van de aflevering valt iemand met krachten binnen. Jen wordt de Hulk en schakelt haar uit. Op dit moment weten we haar naam eigenlijk nog niet maar dit is Titania, die wordt omschreven als een influencer met superkrachten, gespeeld door Jameela Jamil. Jamil zelf heeft al gezegd op Twitter dat we tot aflevering 5 moeten wachten om haar nog eens te zien. In de comics wordt Mary MacPherran Titania door een aanbod van Doctor Doom aan te nemen om superkrachten te krijgen. Ze wordt zo supersterk en ontwikkelt een rivaliteit met She-Hulk omdat zij de sterkste wil zijn. Hier lijkt ze eerder op zoek te zijn naar iemand. Misschien de veroordeelde.
 • Tijdens de credits zien we tekeningen van momenten die (waarschijnlijk) in de serie te zien zullen zijn. Zo houdt ze een beker op met “Avongers” op, wat kan wijzen op een copyrightrechtzaak. In een andere tekening zien we het S.H.I.E.L.D.-logo op een dossier dus misschien komt er iets aan bod dat te maken heeft met de organisatie. (M’n hoop op een verwijzing naar Agents of S.H.I.E.L.D. slinkt met de dag.)
 • Als postcreditsscène komt Jen terug op haar theorie over Steve. Schijnbaar dronken drukt ze haar medelijden uit voor Steve. Hij heeft zo veel voor het land gedaan maar heeft seks nooit mogen meemaken. Bruce is het beu en zegt dat Steve geen maagd is. Hij werd in 1943 ontmaagd door een meisje tijdens de USO-tour, de tour die hij deed om oorlogsobligaties te verkopen. Daarop wordt Jen prompt nuchter en blij want ze roept: “Captain America fu…” En op dat gepaste moment, net voor de rating aangepast moet worden, eindigt de aflevering. Naast opheldering over dit kleine mysterie zijn er nog wat interessante dingen:
  • Jen zegt ook: “Did you see that ass?” Da’s natuurlijk nog eens een verwijzing naar het moment in Avengers: Endgame waarin Tony en Scott het hebben over het achterwerk van Steve in z’n Avengers-kostuum. Dat was dan weer een knipoog naar Evans’ zijn eigen ongenoegen over z’n kostuum en de aandacht van de fans ervoor.
  • Sinds de aflevering is uitgezonden proberen fans ook te achterhalen wie het meisje zou kunnen zijn. Velen dachten meteen aan Laura Haddock, die in Captain America: The First Avenger “Autograph Seeker” speelde. Zij nam later ook de rol van Meredith Quill op zich, waardoor sommigen dachten dat Autograph Seeker wel eens de oma van Peter kon zijn. Sommigen dachten zelfs dat Cap z’n grootvader kon zijn, maar James Gunn zelf heeft dit intussen al ontkend.
  • Schrijfster Jessica Gao heeft trouwens gezegd dat niemand minder dan Kevin Feige hen het antwoord op deze vraag heeft gegeven. Waarschijnlijk was dat dan weer na een aanzet van Markus en McFeeley, de schrijvers van alle Cap-films, die het er zelf al over gehad hebben.
  • Chris Evans heeft zelf ook al gereageerd op de onthullingen op Twitter: 😂😂😂🤐 Waarop Mark Ruffalo antwoordde: “Sorry bro. It was under extreme duress.”
  • Het interessantste van allemaal is dat Bruce over Steve spreekt in de tegenwoordige tijd. Hij zegt letterlijk: “Steve Rogers is not a virgin.” Over Tony en Natasha spreekt hij wel in de verleden tijd dus valt dit wel op. We wisten inderdaad niet wat er met Steve gebeurd is sinds hij opdook als oude man aan het einde van Endgame. Als we op deze zin kunnen afgaan, moet hij dus nog altijd leven. Ik denk niet dat iedereen dat weet, want in Spider-Man: Far From Home maakte hij immers deel uit van het In memoriam-filmpje. Ik hoop alleszins dat het zo is want dan zijn toch niet al Bruce z’n vrienden dood of onbereikbaar. 🥺 Bovenal ben ik blij dat het MCU toch nog niet klaar is met Bruce, en dat we meer over hem geleerd hebben in deze aflevering dan in alle films samen. En voor mij is Jen nu al een geslaagd nieuw personage.
she-hulk easter eggs
Photo courtesy of Marvel Studios. © 2022 MARVEL.

Aflevering 2: Superhuman Law

Jen wordt bekend door haar gevecht met Titania. Daardoor wordt ze wel ontslagen. Ze gaat ook bij haar familie eten, die op de hoogte is. Uiteindelijk krijgt ze een job aangeboden bij GLKH, als hoofd van de superhuman law-afdeling. Daarvoor moet ze zoveel mogelijk in She-Hulkvorm blijven. Haar eerste zaak is de voorwaardelijke vrijlating van Emil Blonsky, aka The Abomination. Eerst wil ze niet door belangenvermenging omdat hij Bruce wilde vermoorden, maar hij heeft er geen probleem mee. Wanneer ze hem gaat bezoeken in de gevangenis blijkt hij echt veranderd te zijn. Hij kan z’n transformaties controleren en zegt ook dat hij in opdracht van de overheid werkte toen hij op ramkoers ging in Harlem. Jen weet niet of ze hem moet geloven maar hij wil gewoon een rustig leven. Bruce zegt dat ze het hebben bijgelegd en vertrekt naar Sakaar. Uiteindelijk neemt Jen de zaak aan, maar net dan verschijnt er een video van The Abomination in een ondergrondse vechtclub.

 • Zenders KPVK Action News LA en KZYO berichten over het incident in de rechtbank. Titania wordt hier omschreven als “super influencer”, dus ik ben benieuwd wat ze dus precies doet. Volgens haar advocaten was het te wijten aan een “extreem geval van lage bloedsuiker”.
  • Beide zenders hadden ook al een reportage over Giant-Man in Ant-Man and the Wasp. Zowel hij als Jen wonen namelijk in dezelfde staat.
 • Het stond denk ik ook al op de deur van haar kantoor in de vorige aflevering maar door het nieuwsbericht komen we te weten dat ze “deputy district attorney” is of adjunct-openbaar aanklager. Bij ons staat dat ongeveer gelijk aan een procureur.
 • Jen krijgt haar superheronaam van een reporter die een ooggetuige interviewt. Hij zei dat hij een “chick-Hulk” zag, waarop de journalist vraagt: “ A She-Hulk?” En zo koos ze inderdaad ook haar naam niet zelf. In de volgende scène klaagt ze er zelfs over, net als het feit dat het nog steeds een afgeleide is van de Hulk. In de comics krijgt ze de naam van een groep huurmoordenaars die het op haar gemunt hadden toen ze veranderde.
she-hulk easter eggs
© Marvel Studios
 • De bar waar ze zitten en hun stamcafé zal blijven heet Legal Ease, wat vast een pun is op het woord “legalese”. Dat is volgens het woordenboek van Cambridge “language used by lawyers and in legal documents that is difficult for ordinary people to understand”. De andere betekenis is waarschijnlijk dat veel advocaten er zich duidelijk op hun gemak voelen.
 • Jen noemt een vigilante zijn iets voor miljardairs, narcisten en volwassen weeskinderen. De eerste twee termen slaan vast op Tony maar het derde komt inderdaad vaker voor: Tony, Steve, Thor, Natasha, Clint weten we niet zeker, Peter Parker, Peter Quill, Wanda, Gamora…
 • Wanneer Nikki zegt dat Jen misschien een Avenger kan worden maar zij haalt dan wat rake punten over hoe hun werksituatie nu precies is. Hebben ze ziekteverzekering, zwangerschapsverlof, pensioen, of zelfs een salaris? Ik ging er altijd van uit dat Tony alles voorzag voor iedereen maar nu hij er niet meer is, vraag ik me toch af hoe dat zit. Ook in Falcon and the Winter Soldier werd Sam ernaar gevraagd maar ook hij gaf niet echt meer informatie.
 • Het kantoor waarvan ze net de zaak verloren hebben en die haar later aanneemt heet GLK&H. Dat komt ook voor in de comics en staat voor Goodman, Lieber, Kurtzberg en Holloway. De eerste drie namen verwijzen naar de oprichters van Marvel Comics Martin Goodman, Stanley Lieber (of Stan Lee) en Jacob Kurtzberg (of Jack Kirby).
  • Buiten in deze reeks werd het kantoor, of toch hoe het vroeger was, vermeld in aflevering 2 van Agent Carter. Daarin heeft Angie het tegen Peggy over Mary, een andere bewoonster van The Griffith: “She’s a legal secretary at Goodman, Kurtzberg & Holliway.”
© Marvel Studios
 • Terwijl Jen en Nikki naar nieuwe jobs zoeken, bekijkt ze een artikel met 10 onconventionele jobs voor mensen die een nieuw begin willen. De eerste is mascotte van een Zwitsers dorp. Maar interessanter zijn de dingen rond het artikel.
  • Bij de categorieën bovenaan staat er bijvoorbeeld “Find Ant-Man”, “Noorse mythologie” en “Avengers”. Er is ook een advertentie voor Iron Man Three’s, wat sneakers lijken te zijn.
   De beste zitten echter bij de gerelateerde artikels.
  • De eerste kop is “Man fights with metal claws in bar brawl”, en dat klinkt nu toch wel heel erg als iets wat Wolverine zou doen. Zouden we inderdaad ooit een MCU-versie zien?
  • De tweede zegt “Why there is a giant statue of a man sticking out of the ocean”, wat slaat op de halfverrezen Tiamut die door de Sersi versteend werd in Eternals. We vroegen ons toen al af hoe lang het zou duren voor iemand het zou opmerken en het heeft best nog lang geduurd.
  • Naast de titel van het artikel staat er weer een QR-code die leidt naar een gratis She-Hulk-comic. Deze keer is het She-Hulk #1 uit 2004, de run van Dan Slott.
she-hulk easter eggs
© Marvel Studios
 • Jen krijgt een berichtje van haar moeder om haar aan het familie-etentje te herinneren. Zo kunnen we zien dat de achtergrond van haar lockscreen een foto is van het achterwerk van Captain America, te zien aan het schild. Welke foto het precies is heb ik nog niet gevonden maar m’n Google-zoekgeschiedenis ziet er nu wel redelijk raar uit.
 • Op het familiediner vraagt Jens vader wat er eigenlijk gebeurt met de pijlen van Hawkeye. Moet hij die altijd gaan halen als hij klaar is. We zagen al in Hawkeye dat hij de meeste pijlen inderdaad kwijt is als hij ze niet terughaalt.
 • We vragen ons altijd af hoeveel de gewone mensen weten van het gevecht tegen Thanos, maar de familie weet wel dat Bruce degene is die iedereen terug heeft gebracht met z’n Snap. Maar heeft hij hen dat zelf verteld of is dat wijder bekend?
 • Terwijl Jen vertelt over haar problemen door de Hulk te zijn, zegt haar vader dat ze al weten hoe het is om een Hulk in de familie te hebben. En zij heeft niet eens een stad verwoest. Dit kan eigenlijk op twee dingen slaan: Harlem uit The Incredible Hulk en Johannesburg uit Age of Ultron.
© Marvel Studios
 • Wanneer Jen iets gaat drinken in de bar, hangt er een tv te spelen boven de toog. Daarop kan je blijkbaar een aflevering van Ally McBeal zien, de reeks waarmee She-Hulk toch vaak vergeleken wordt. En wie zat er ook in Ally McBeal? Robert Downey Jr. Daar is die Celebrity Paradox weer.
 • Holden Holliway, de man die Jen een nieuwe job aanbiedt, is ook een personage uit de comics. Daar had hij een kleindochter Sasha die een villain genaamd Southpaw werd. Daarom pleitte hij voor het opstarten van een afdeling supermensenrecht. Zo kon hij voorbereid zijn op wat z’n kleindochter te wachten kon staan. In het MCU ontstonden die wetten waarschijnlijk na de Sokovia Accords.
 • Voor haar nieuwe job moet ze werken als She-Hulk. In de comics gaat Jen ook bij GLK&H werken maar daar moet ze Jen zijn in plaats van She-Hulk.
she-hulk easter eggs
© Marvel Studios
 • Wanneer Jen door het kantoor loopt van GLK&H passeert ze het kantoor van iemand die een muur vol comics hangen heeft. In de comics had het kantoor een kelder met alle Marvel Comics die ooit gemaakt waren. Ze gebruikten vaak echte momenten uit die comics als wettelijke precedenten. Hier zullen ze in latere afleveringen misschien hetzelfde doen.
  • Ryan van ScreenCrush heeft trouwens enkele van de comics herkend en ze blijken allemaal relevant voor het MCU.
 • Haar nieuwe collega Pug, is Augustus Pugliese, ook een personage uit de comics, gecreëerd door Dan Slott en Juan Bobillo in She-Hulk #1 uit 2014. Daar was hij eerst een rechtenstudent en portier die gered wordt door Spider-Man. Hierdoor wil hij het opnemen voor supermensen in de rechtbank, waardoor hij bij GLK&H. begint te werken. Zo wordt hij collega, vriend en zelfs huisgenoot van Jen. Hij werd later verliefd op haar maar zij niet op hem, waardoor hij een drankje aannam van een heks om zijn gevoelens te onderdrukken.
 • Haar eerste zaak is dus de voorwaardelijke vrijlating van Emil Blonsky, die zijn straf heeft doorgebracht in een ultrabeveiligde gevangenis. Hij is sinds The Incredible Hulk enkel nog vermeld in Agents of SHIELD, waar Coulson dreigde om Ward weg te sturen naar Alaska om de cryocel van Blonsky te bewaken. Hier zit hij blijkbaar al enige tijd in een gevangenis van Damage Control, vermoedelijk in Amerika. Weer iets geretconned dus. 🙃
 • Ik heb het zelf nog niet gevonden maar de code A113 zou te zien zijn in de gevangenis van Damage Control. Dat is eigenlijk de beroemde easter egg van Pixar, die in alle films heeft gezeten. In het MCU is het de derde keer dat ze te zien is na The Avengers en Spider-Man: Homecoming.
 • Deze gevangenis was ook al te zien in aflevering 4 van Ms Marvel wanneer de Clandestines (Najima, Fariha, Saleem en Aadam) en Kamran binnengebracht worden en daar ontsnappen.
 • Er zijn heel veel maatregelen voor de ontmoeting met Blonksy, zoals een gele lijn om achter te blijven en een formulier in geval van verwondingen. Jen vraagt dan ook of hij haar zal serveren met “some fava beans and a nice chianti”, natuurlijk een verwijzing naar Hannibal Lecter en Silence of the Lambs. Deze scène waarin de cipier haar de regels vertelt, lijkt ook heel erg op die wanneer Clarice Lecter voor het eerst gaat bezoeken. Het contrast met hoe Blonksy er dan bijzit, kan niet groter.
 • Blonsky heeft geleerd hoe hij z’n veranderingen kan controleren en kiest ervoor om gewoon Emil te zijn. Ook beweert hij dat hij bevolen werd door de Amerikaanse overheid om Bruce te doden. En de ramkoers door Harlem was omdat ze hem vol Super Soldier Serum hadden gepompt. Hij was een onderscheiden soldaat die een dreiging moest uitschakelen en verwachtte een soort Captain America te worden, en nu is die dreiging een held en zit hij vast. Hij heeft ook haiku’s geschreven voor z’n slachtoffers. Dit zet wel de ethische kant van veel Marvel-villains in de verf en is inderdaad wel interessant voer voor een advocatenserie.
 • Veel sites vermelden ook de “seven soulmates” waarover Blonsky het heeft. Hij leerde hen kennen via het pennenvriendenprogramma van de gevangenis en wil met hen gaan samenwonen wanneer hij vrijkomt. Anderen zagen dit als een verwijzing naar de Thunderbolts, die net aangekondigd zijn door Marvel als afsluiter van Phase 5. Maar met m’n voorkennis van volgende afleveringen weet ik het antwoord hier al op. 😏
she-hulk easter eggs
© Marvel Studios
 • Wanneer Jen belt naar Bruce om z’n goedkeuring te vragen, zegt hij dat Blonsky hem enkele jaren geleden een mooie brief schreef, en een haiku recht uit het hart. Dus hebben ze alles achter zich gelaten. Dat gevecht was tenslotte heel veel jaren geleden en hij is een totaal ander mens nu, letterlijk. Daarop lacht Jen naar de camera. Hij bedoelt natuurlijk dat hij toen nog gewoon Banner en Hulk was en nu Smart Hulk, maar voor ons is het toch de langverwachte mop over hoe Edward Norton na The Incredible Hulk vervangen werd door Mark Ruffalo. Ook Ruffalo zelf vindt het goed dat het eindelijk gebeurd is.
  • Wanneer ze hem belt, zie je ook dat ze bij zijn contacten staat als “Fuzzball”, de bijnaam die hij haar een paar keer geeft. Dat blijkt trouwens een van haar favoriete improvisatiemomenten want Mark Ruffalo noemde haar zo tijdens een van hun scènes door haar krullen. Die hebben ze dan uiteindelijk overgenomen. Te schattig.
© Marvel Studios
 • Bruce vertrekt in een Sakariaans ruimteschip zoals dat dat hen van de baan reed en zegt dat hij even niet in LA zal zijn. Hij heeft een paar dingen die hij moet afhandelen. Het ziet ernaar uit dat hij alleen vertrekt maar misschien is het schip voor hem achtergelaten. Het lijkt er dus op dat hij niet meteen zal terugkeren (😥) dus zullen we moeten wachten of het echt te maken heeft met Skaar en World War Hulk. Volgens Jessica Gao was het vooral zodat de kijkers niet zouden verwachten dat hij elke week opduikt.
 • Net wanneer ze de zaak aanneemt, is Blonsky op het nieuws. Er zijn beelden gelekt van hoe hij uit de gevangenis is ontsnapt en meedoet aan een ondergrondse vechtclub. Dat was natuurlijk in Shang-Chi toen hij met Wong ging vechten in de Golden Daggers-club van Shang-Chi z’n zus Xialing. Toen speculeerden we al dat hij in She-Hulk zou opduiken en dat blijkt dus zo. 😉
 • In de postcreditsscène helpt Jen haar familie met wat dingen in huis zoals een auto opheffen, een tv ophangen en waterflessen binnendragen. Want ja, iedereen zou daar toch gebruik van maken.

Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2022. All Rights Reserved.

Aflevering 3: The People vs Emil Blonsky

Jen gaat Blonsky confronteren na de beelden van zijn ontsnapping. Volgens hem moest hij de gevangenis verlaten van Wong dus wil ze hem als getuige voor de zitting. Bij GLK&H krijgt Pug de zaak van Jens ex-collega Dennis Bukowski toegewezen. Hij werd opgelicht door een elf uit New Asgard die zich voordeed als Megan Thee Stallion en wil haar aanklagen. Wong geeft toe dat hij verantwoordelijk voor de ontsnapping van Blonsky. Op de zitting heeft Jen verschillende getuigen in het voordeel van Blonsky, maar Wong laat op zich wachten. Wanneer hij er eindelijk is, doet het z’n zaak goed tot Emil zelf in Abomination verandert. Toch geeft ze er een positieve draai aan. Pug vraagt Jen om hulp bij de zaak door te getuigen over het karakter van Dennis. Daardoor kunnen ze winnen. Ook Emil boekt succes en mag voorwaardelijk vrij. Op weg naar huis wordt Jen overvallen door een groep met Asgardiaans gereedschap. Ze wilden haar bloed maar Jen kan ze afschrikken.

© Marvel Studios
 • Terwijl Nikki meer informatie zoekt over Wong vindt ze iets wat eigenlijk zijn LinkedIn-profiel is. Daarop staat inderdaad dat hij nu Sorcerer Supreme is, bibliothecaris geweest is in Kamar Taj en, grappig genoeg, Target Sales Associate bij Kamar-Taj. Sommige sites denken dat er een vestiging van de winkel Target in Kamar-Taj zat, en dat hij daar dus werkte. Het doet me wat denken aan de mop van Okoye over een Starbucks in Wakanda. We zien ook dat ze een gemeenschappelijke connectie hebben, namelijk Bruce. Zijn interesses krijgen we jammer genoeg niet te zien.
  • Normaal staan ook de jaartallen bij je werkgeschiedenis maar daar zullen ze bij Marvel misschien van willen wegblijven. Toch kunnen we zelf al wat analyseren. Uit Spider-Man: No Way Home leerden we dat Wong Sorcerer Supreme is geworden na de Snap omdat Doctor Strange er niet meer was. Die Snap gebeurde in 2018 dus is Wong nu ongeveer 5 à 6 jaar Sorcerer Supreme. Dan was hij dus vanaf 2007 bibliothecaris en als die overlapten, vanaf 2009 Target Sales Associate en anders van 1998.
 • Jen waarschuwt ons dat er niet elke week een cameo zal volgen. Behalve Bruce dan, en Blonsky, en Wong. En we mogen niet vergeten over wie de show echt gaat voor de titel verschijnt. Misschien is dit ook wel een subtiele knipoog naar de verwachtingen van de fans en de wilde theorieën.
 • Wanneer het nieuws bekend raakt dat Jen Blonsky zal vertegenwoordigen, wordt er in de media veel aandacht aan besteed. We hadden al van bij de eerste aflevering door dat deze reeks het ook zou hebben over hoe het is als vrouwelijke superheld in de media. Zo vermelden ze bijvoorbeeld dat er al meteen vragen kwamen over haar kwalificaties om hem te verdedigen, zoals we in het echte leven ook vaak zien. Daarna komen er nog wat filmpjes en berichten van mannen die klagen over het feit dat alle superhelden nu vrouwelijk moeten zijn, of dat ze maar een kopie is naar de Hulk. Het is vast wel een verwijzing naar alle backlash die er kwam toen bijvoorbeeld Captain Marvel uitkwam. Ook nu is het wel een goeie lik op stuk na alle reviewbombs die de eerste aflevering kreeg op IMDB.
  • Een man in een video zegt ook over She-Hulk: “I’d smash that.”, wat vast een knipoog is naar de slagzin van Hulk.
© Marvel Studios
 • In een van de nieuwsuitzendingen praten ze met Gideon Wilson, de originele aanklager die ervoor zorgde dat Blonsky naar de gevangenis moest. In de comics is hij oud-minister en de broer van Sam Wilson. Hij kreeg later zelf krachten door blootstelling aan gammastraling en maakte deel uit van het Gamma Corps.
 • Tijdens de meeting met Dennis Bukowksi komt ook Mallory Book binnen, gespeeld door Renée Elise Goldsberry, die bekend is van die andere advocatenserie The Good Wife. Book zit ook in de superhuman law division en komt uit de comics. Daar staat ze bekend als supergoeie advocate maar ook als supermooie vrouw. Ze was de beste van GLK&H tot Jen er ook begon te werken en ze rivalen werden. Het zou dus wel kunnen dat het hier dezelfde kant op gaat. Goldsberry cast je ook niet zomaar.
 • Dennis werd gefopt door een “light elf” uit New Asgard die zich voordeed als rapper Megan Thee Stallion. De light elves komen ook uit de comics maar daar behoort shapeshiften niet echt tot hun krachten. Ze werden ook al indirect vermeld in Thor: The Dark World, toen ze na de vernietiging van de Rainbow Bridge een van de rassen waren die kwetsbaar waren zonder bescherming van Asgard. En ook in Thor Ragnarok ging het over hen: Hela en de Asgardiaanse troepen brachten toen de Nine Realms onder Asgardiaanse bewind, waaronder de Light Elves.
 • Het mysterie rond het gevecht tussen Blonsky en Wong in Shang-Chi is nu eindelijk opgeklaard: Wong wou een waardige tegenstander tijdens zijn training om Sorcerer Supreme te worden. Hoe hij dan precies op Blonsky is uitgekomen, is nog maar de vraag.
 • Wong denkt dat Jen vraagt om iedereens geheugen te wissen, maar dat wil hij niet nog eens want het is heel rommelig. Daarmee verwijst hij waarschijnlijk naar de spreuk die Doctor Strange gebruikte in Spider-Man: No Way Home en alle gevolgen vandien. Maar ik vraag me af hoe dat net zit. Kunnen beiden zich dan nog herinneren dat ze spreuk hebben gebruikt, en ook waarvoor dan? Want Peter Parker zijn ze intussen vergeten, of daar gingen we van uit. Maar Wong lijkt het precies nog te weten. Is het omdat hij Sorcerer Supreme is? In Multiverse of Madness vermeldt Doctor Strange namelijk ook een feestje dat Wong zich niet meer kan herinneren na die spreuk.
 • Wong stelt voor om hem naar de Mirror Dimension of de Shadow Dimension te sturen. Vooral die laatste is interessant. We zagen namelijk al de Dark Dimension met Dormammu in Doctor Strange, Ghost Rider in Agents of SHIELD, Cloak in Cloak & Dagger, Morgan Le Fay in The Runaways en laatst nog Clea, gespeeld door Charlize Theron, die in Doctor Strange In The Multiverse of Madness een poort opende naar de Dark Dimension. Maar de Shadow Dimension werd nog niet vermeld, tot in Thor: Love And Thunder misschien. Gorr wachtte namelijk op een plek die daar de Shadow Realm heette, waar alle kleur weggetrokken was en die Gorr gebruikte om schaduwmonsters op te roepen. Het zou dus wel kunnen dat de Shadow Realm en Dimension hetzelfde zijn.
© Marvel Studios
 • Wanneer Pug onderzoekt doet naar de Light Elf die Dennis oplichtte, vindt hij op YouScreen (haha) een filmpje van Runa die vecht met iemand als Megan Thee Stallion. De gerelateerde filmpjes aan de zijkant zijn ook goed: Pony imposter thinks it’s a stallion, ook een eerlijke review van de Iron Man Three-sneakers waarvoor we een advertentie zagen in de vorige aflevering, en iets wat lijkt op een muziekvideo: In Spite of You van Malgrado Te.
  • Dat is eigenlijk de titel van een kortfilm door Kevin Rodengen, een productieassistent voor She-Hulk.
  • Er is ook weer een QR-code naast de titel van het filmpje die leidt naar een nieuwe gratis She-Hulk-comic, Savage She-Hulk #2.
 • Dennis belt terwijl nep-Dennis bij Pug zit en hij vermeldt een parkeerplaats van een Cybertruck. Als je net zoals ik geen idee had wat dit was: het is de Cybertruck van Tesla die vanaf 2023 geproduceerd wordt en ook dat jaar zal geleverd worden. Aangezien we She-Hulk zich in 2024 afspeelt, is dit wel een leuke eater egg.
 • Op de lijst met getuigen op de zitting staat naast “Wong” ook Amy Chance vermeld, de vrouw die het heeft over de “toilet kombucha”. Haar naam verwijst naar de production supervisor voor de serie en ook voor Loki.
© Marvel Studios
 • Wanneer Wong eindelijk in de rechtbank verschijnt, zien we in de achtergrond van de portal dat hij precies uit de woonkamer van Kamar-Taj of het Sanctum kwam. Gezellig.
 • Wong vraagt of ze al gehoord hebben van een kumite. Ik niet, maar dat is dus een onderdeel van karate (en andere Japanse vechtsporten) waarin men met een partner traint of vecht. Dat is dus inderdaad waarom hij Blonsky uit de cel haalde.
 • Ook in het MCU bestaat er diplomatie want Runa is de dochter van een elf-diplomaat op Asgard en nu in New Asgard. Daardoor heeft ze diplomatische immuniteit, maar alleen in New Asgard en daar zijn ze nu niet. Daarop zegt Runa: “Asgard is not a place, it is a people.” Maar de rechter antwoordt al gauw dat de inspirerende speeches van Thor niet toegestaan zijn in de rechtbank. Dat is natuurlijk een verwijzing naar de zin die steeds terugkwam in Thor: Ragnarok, gezegd door Odin, Heimdall en uiteindelijk Thor zelf. Het is wel grappig hoe die serieuze momenten in het MCU later toch nog op een grappige manier terugkomen.
 • Terwijl Jen buitenkomt, stellen journalisten haar allerlei vragen. Een daarvan is of ze haar krachten echt heeft gekregen na een mislukte moordpoging door de maffia. Dit is dus een verwijzing naar hoe ze haar krachten kreeg in de comics, zoals we eerder al zeiden.
© Marvel Studios
 • Nog een voorbeeld van hoe bekende vrouwen in de media komen: Nikki vindt een artikel over het gerucht dat Jen zwanger is van de Abomination en ze zelfs een “baby bump” heeft. Er zijn al zo veel vrouwelijke celebrities geweest die zogezegd zwanger zijn wanneer ze eens goed gegeten hebben.
 • Dankzij de getuigenis van Jen, die tegelijk een lange burn is, wint Dennis de zaak en wordt Runa veroordeeld ondat ze zich uitgaf voor een rechter. Daarop verschijnt de echte Megan Thee Stallion, die in de rechtbank zat en zegt dat er inderdaad maar een echte Megan Thee Stallion is. Volgens schrijfster Jessica Gao zochten ze een mooie, succesvolle bekende vrouw om naar te refereren. Jameela Jamil had al met Megan samengewerkt, dus stelde ze haar voor. Megan was fan van Marvel en superhelden dus ging ze akkoord.
 • Na de raad van Emil gaat Jen toch akkoord met een interview zodat ze een zeg heeft in de verhalen die over haar rondgaan. Ze kan alleen het ontstaan van haar naam nog ophelderen, maar daarna is er al een onderbreking en wordt ze verwacht om haar dieet- en trainingsgeheimen te onthullen. Nog zoiets waar vooral actrices die een superheld of gewoon actieheld spelen naar gevraagd worden. Er is zelfs een interview met Mark Ruffalo en Scarlett Johansson waarin die vragen aan hem gesteld worden.
© Marvel Studios
 • De mannen die Jen aanvallen hebben hun spullen gestolen van een Asgardiaanse werkman. Die hebben ze dan waarschijnlijk gehaald uit New Asgard want in Thor: Love and Thunder zagen we dat Asgard al wat uitgebreid is sinds Endgame dus logisch dat er wat werkmannen rondliepen.
 • Ze waren blijkbaar uit op het bloed van Jen om aan hun baas te geven. Ze blijken de Wrecking Crew te zijn uit de comics. Daar hadden ze materiaal van aarde dat betoverd werd door Loki en ze nemen het vaak op tegen Thor. De leden zijn de Wrecker, Piledriver, Bulldozer en Thunderball. Nu is de vraag wie hen gestuurd heeft en waarom.
  • Die tweede vraag is misschien iets makkelijker. Bruce vernietigde hun bloedstalen om te voorkomen dat er meer Hulks zouden komen. Waarschijnlijk willen ze nu haar bloed om iemand superkrachten te kunnen geven.
  • Voor de eerste vraag zijn er een paar kandidaten: een eerste mogelijkheid is dat het iemand nieuw is die we nog niet gezien hebben. Het kan ook Tim Blake Nelson zijn als zijn personage uit The Incredible Hulk. Hij begon namelijk te muteren aan het einde van de film maar daar is niks meer mee gedaan. In de comics wordt hij The Leader, een groen wezen met een opvallend groot brein en de aartsvijand van Hulk. De meest waarschijnlijke kandidaat is echter Kingpin, die in Hawkeye teruggebracht werd. Hij werd door Maya Lopez neergeschoten maar we vermoedden al dat dat niet het einde zou zijn. Misschien heeft hij haar bloed dus nodig om weer sterk te worden na zijn verwondingen. (Spoilers voor latere afleveringen!) We weten ook al dat Matt Murdock zal opduiken in de reeks dus lijkt dit een streepje bij voor deze theorie.
 • In de tekeningen tijdens de credits zien we bijvoorbeeld de foto die Nikki naar Wong stuurde, Emil die de gevangenis verlaat en Dennis tijdens een etentje met “Megan Thee Stallion “.
 • In de postcreditsscène blijkt dat Jen Megan Thee Stallion nu als client heeft en dansen/twerken ze ook samen. Het is geen onverdeeld succes bij de fans maar Tatiana Maslany was blijkbaar grote fan dus dat is al goed genoeg voor mij.
© Marvel Studios

she-hulk
Photo by Chuck Zlotnick. © 2022 MARVEL.

Aflevering 4: Is This Not Real Magic?

Donny Blaze is goochelaar maar niet erg succesvol. Daarom gebruikt hij de magie van de mystic arts en stuurt hij vrijwilliger Madisynn door een portal. Ze komt bij Wong terecht, die kwaad is en de hulp van Jen als advocaat inschakelt maar zij zegt dat hij niet zoveel kans maakt. Jen maakt ook een datingaccount aan maar krijgt niet veel matches. Ook haar dates zijn niet zo succesvol. De rechtszaak van Wong tegen Blaze loopt ondanks de getuigenis van Maysinn niet zo goed. Jen maakt op aanraden van Nikki een datingaccount voor She-Hulk, waardoor ze wel matches krijgt. Maar de meeste mannen blijken het niet serieus te menen, behalve een , Arthur. Blaze krijgt ondertussen moeilijkheden tijdens een show wanneer hij een portal opent en er kleine demons uitkomen. Hij roept de hulp in van Wong die dan weer Jen gaat halen tijdens haar date. Ze helpt hen verslaan als Blaze akkoord gaat om geen magie meer te gebruiken. Daarna gaat ze terug naar Arthur, waar de date goed afloopt. ‘s Morgens ontdekt ze dat Titania is vrijgelaten, en blijkt Arthur niet geïnteresseerd in haar menselijke vorm. Even later wordt ze gedagvaard: Titania klaagt haar aan want zij heeft het copyright op de naam She-Hulk.

Johnny Blaze in Agents of S.H.I.E.L.D. © Marvel Television
 • De goochelaar waarover deze aflevering gaat, heet Donny Blaze. Dit lijkt wel heel erg op Johnny Blaze, de echte naam van Ghost Rider, het laatst gespeeld door Nicolas Cage. Aangezien Donny het later niet zo nauw met de regels lijkt te nemen, kan het zijn dat hij die naam koos om van de associatie met Johnny Blaze te profiteren, want hij is namelijk een bekende stuntman die misschien al bestaat in het MCU. Het kan ook z’n echte naam zijn en dan zijn ze misschien broers.
  • Je hoort me al komen maar Ghost Rider zagen we al in Agents Of S.H.I.E.L.D. De focus laf daar vooral op de Robbie Reyes-versie, die de Spirit of Vengeance overnam. Daar kon hij trouwens portalen openen met z’n ketting, en die leken altijd wel heel erg op die van Doctor Strange. De Darkhold speelde daarbij ook een rol. Zelfs van Johnny Blaze konden we een glimp opvangen, want hij gaf z’n krachten door aan Robbie. De kans is klein dat dit erkend wordt in het MCU, net als de rest van de reeks, maar het kan wel dat de versie van Johnny Blaze er zit aan te komen. Kevin Feige heeft hem zelfs al vermeld in interviews.
 • De reden waarom Donny niet meer populair is, is natuurlijk omdat ze in een wereld van superhelden en echte tovenaars leven. Daarom houdt natuurlijk niemand meer van een gewone goochelaar, behalve onze vriend Jimmy Woo natuurlijk. (Die trouwens terugkeert in Ant-Man and the Wasp: Quantumania.)
© Marvel Studios
 • De acteur die Donny speelt, is trouwens Rhys Coiro, de man van de regisseur van deze aflevering Kat Coiro.
Hello darkness, my old friend © Marvel Studios
 • Wanneer er verschijnt dat we naar Kathmandu in Nepal gaan, dan weten we dat we in Kamar-Taj zitten. Daar komt Madisynn via een portal aan, waar Wong naar aflevering 12 van seizoen 5 van The Sopranos aan het kijken is. Even later verklapt Madisynn dat dit de aflevering is waarin Adriana vermoord wordt, gespeeld door Drea De Mateo. Wong z’n gezicht is het gezicht van iedereen die al eens gespoiled werd. (Inclusief mezelf want ik heb The Sopranos nog niet gezien.) Hij zat dan ook al 40 minuten ver.
 • Madisynn vraagt aan Wong of hij de Goblin King is. Dat is een alias die door Norman Osbourne werd aangenomen in de Superior Spider-Man-comics en daarna door Phil Urlrich. Zij heeft het waarschijnlijk wel over de leider van een groep goblins die ze in de andere dimensie tegenkwam.
© Marvel Studios
 • Terwijl Jen in haar appartement staat, zien we dat haar kleren veel te groot zijn. Zo vermijdt ze het probleem dat haar kleren constant scheuren zoals Bruce altijd had. Toch een mooi detail van kostuumdesigner Ann Foley, die dat ook was voor Agents of S.H.I.E.L.D.
 • Jen heeft een lijstje in Microsoft To Do (dat ik nog nooit gebruikt heb) met wat ze allemaal moet doen vandaag. Er staan enkele leuke dingen tussen:
  • fluostiften bestellen in paars en groen, natuurlijk de kleuren van de Hulk en ook She-Hulk
  • het boek How To Make Friends and Influence People kopen en lezen, maar de correcte titel is How To Win Friends and Influence People van Dale Carnegie. Dat is een bekend zelfhulpboek uit 1936.
  • nieuwe Cheetos bestellen,
  • meer chopsticks bestellen en ze minder verspillen,
  • meer water drinken,
  • precedenten opzoeken en een verbod opstellen voor Ms Pete en de zaak Pete vs Runa. Megan Thee Stallion, haar nieuwe cliënt, heet in het echt namelijk Megan Pete.
  • werken aan de zaken Kraft vs Soule, Jansen, en Lee vs Byrne. Die eerste twee namen verwijzen naar David Anthony Kraft en Charles Soule, twee schrijvers voor She-Hulk. Jansen was een inkter voor She-Hulk en de andere namen staan voor Stan Lee en John Byrne. Lee creëerde het personage en Byrne tekende en schreef voor het personage in de Sensational She-Hulk-reeks.
 • Als login voor haar Matcher-account heeft ze JWaltersESQ. Die letters staan voor “esquire”, een titel die advocaten krijgen in Amerika en vooral advocaten in New York.
 • Blaze blijkt een voormalig leerling van Kamar-Taj te zijn, die zijn magie misbruikte. Wong wil een precedent hebben zodat onbevoegde personen de mystic arts niet meer mogen beoefenen. Maar Kamar-Taj blijkt het niet zo op geschreven documenten te hebben en dus wordt het moeilijk. Ze zegt ook dat alles volgens het boekje moet gebeuren. Wong gaat ervan uit dat dat het Book of Vishanti is, maar het is het boek van Amerikaanse wetten natuurlijk. Het Book of Vishanti zagen we al in Doctor Strange In The Multiverse of Madness. Dat was eigenlijk het tegengestelde van de Darkhold. Daarom wilden ze het gebruiken tegen Scarlet Witch maar daar stak zij een stokje voor.
© Marvel Studios
 • De baas van Mystic Castle, waar Donny Blaze z’n shows opvoert, heet Cornelius P. Willows en wordt gespeeld door Leon Lamar. Je kan hem kennen uit The Hunger Games en hij is intussen 104 jaar oud, waardoor hij de oudste acteur in het MCU wordt.
 • Op de muur van het kantoor hangen posters van Harry Keller en Houdini, twee bekende goochelaars.
 • De bar waar Jen naartoe gaat voor haar date heet Finley’s, wat een verwijzing kan zijn naar Christoper Finley, de visual effects production manager voor de reeks.
 • Wanneer Jen Madisynn oproept als getuige vraagt Wong Guanyin om extra genade. Guanyin is een bodhisattva, iemand die op weg is naar verlichting of bodhi. Ze wordt ook wel de godin van medeleven en genade genoemd.
© Marvel Comics
 • Madisynn getuigt dat, om te ontsnappen uit het vuurland, ze een deal sloot met een demon genaamd Jake. Die stuurde haar naar het huis van Wong. Ze had in het begin ook al gezegd dat het een pratende geit was. Al die elementen samen doen de geruchten van Mephisto terug oplaaien. Hij nam vaak de vorm van een geit aan, regeerde over de Marvelversie van de hel maar gebruikte niet de naam “Jake” maar eerder “Jack Scratch”. Maar deze keer blijven we rustig en zien we het gewoon als een toeval.
 • Na haar eerste spoiler over The Sopranos doet Madisynn er nog een schepje bovenop: ze was namelijk wat over de serie heen toen Tony Christopher vermoordde. Ook ik heb The Sopranos nog niet gezien, maar kan je nog van spoilers spreken voor een reeks die in 2007 stopte? De aflevering in kwestie is trouwens aflevering 6 van seizoen 6, het laatste seizoen.
 • Dan volgen de rampzalige dates van She-Hulk.
  • De eerste date die vraagt hoeveel ze kan deadliften, wordt gespeeld door David Otunga, voormalig WWE-worstelaar en body builder, en ook advocaat.
  • Een volgende zegt dat hij al fan was voor ze matchten. Hij noemt haar gevecht met Titania “incredible”, waarop zij zegt dat mensen dat woord graag gebruiken waar ze bij is, door haar neef. Maar bij mijn weten hebben ze in het MCU nog niet, of toch niet vaak, over The Incredible Hulk gesproken.
   • Hij vraagt ook of haar huid nu echt ondoordringbaar is, zelfs voor vibranium. Het kan een vraag van een fan zijn, maar is ook een beetje raar gezien de bende die haar in de vorige aflevering heeft aangevallen.
  • Al de dates in deze aflevering lijken me trouwens goed advies over wat niet te doen.
© Marvel Studios
 • Wong is blijkbaar een bingewatcher want later ligt hij te kijken naar This Is Us, meerbepaald aflevering 15 van seizoen 2, The Car. Ik ga hier, in tegenstelling tot Madisynn, geen spoilers vertellen maar aangezien Wong triest kussens ligt te knuffelen, kan ik zeggen dat het een trieste aflevering is.
 • Wanneer Jen terugkeert van de situatie met de demons ligt Arthur het boek Bad Feminist te lezen van Roxane Gay. Het is een verzameling van essays over hoe je feminist kan zijn en tegelijk van dingen houden die op het eerste gezicht niet feministisch zijn. She-Hulk gebruiken om een betere date te krijgen, valt misschien wel onder die categorie.
 • Het nieuws vermeldt dat er een Free Titania-beweging is die vierde dat Titania vrijgesproken was. Het is vast wel een verwijzing naar de Free Britney-beweging, die de aandacht vestigde op de problematische curatele van Britney Spears en er waarschijnlijk mee voor zorgde dat die opgeheven werd.
© Marvel Studios
 • Jen krijgt een dagvaarding van Titania voor inbreuk op handelsmerk, want zij is eigenaar van de titel She-Hulk. Op de dagvaarding zien we trouwens de echte naam van Titania, Mary MacPherran, de naam die ze ook in de comics had.
 • Op de tekeningen in de credits zien we het moment waarop Madisynn de deal met Jake tekent, She-Hulk die de demon goo van haar afwast en Wong die Blaze naar de Mirror Dimension stuurt.
 • In de postcreditsscène zitten Wong en Madisynn samen naar nog een aflevering van This Is Us te kijken, namelijk aflevering 10 van seizoen 4, Light and Shadows. Gelukkig zeggen ze er verder niks meer over want zo ver zit ik nog niet.
 • Ze vraagt hem ook naar de alcohol die hij al gedronken heeft: Tequila Sunrise ✅, Long Island Ice Tea ✅, Blue Curaçao ❌, Manhattan ✅, Sloe gin fizz , pure vodka ❌, Goldschlagers ❌, maar wel vodka met yakmelk, maar dat was hem duidelijk niet goed bevallen.
  • Hij zegt ook dat ze nog wat over hebben van het huwelijk. Bedoelen ze dat van Christine? Waarschijnlijk niet, maar wie is er dan wel getrouwd in Kamar-Taj?
  • Zijn favoriet blijkt uiteindelijk gin-tonic te zijn en daar lijkt Madisynn ook blij mee. Sommigen denken dat Madisynn niet een gewoon leuk nevenpersonage is, maar misschien een verwijzing kan zijn naar Gin Genie. Dat was een superheld die krachtiger werd naarmate ze meer gedronken had.
 • Over het algemeen lijkt Wong zich wel goed te amuseren in zijn vrije tijd als Sorcerer Supreme: kooivechten, bingewatchen, karaoke…

Kom volgende week terug voor de easter eggs uit aflevering 5 van She-Hulk.

Total
10
Shares
Gerelateerde artikels