Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Black Widow spoilerbijbel: beter laat dan nooit

Fase 4 van het MCU in de cinema is officieel begonnen (en ondertussen al goed onderweg). En ook al is Black Widow een prequel, toch rekenen we de film erbij want we krijgen er wat broodnodige achtergrond voor Natasha door die we graag 4 jaar geleden al hadden gehad. Maar met de post-creditsscène geeft het ook wat perspectief op de toekomst. Net zoals altijd ontleden we dus alle belangrijke plot points en easter eggs.

© Marvel Studios

black widow spoilers
© Marvel Studios

De goeie, ouwe tijd?

Een meisje, Nat, rijdt met haar fiets rond de buurt. We zijn in Ohio in 1995. Nat speelt met een ander meisje, haar zusje. Wanneer Yelena valt, komt haar moeder naar buiten om haar te troosten. Ze wijst hen op de vuurvliegjes en hoe ze werken. Binnen gaan ze aan tafel wanneer hun vader wat depri thuiskomt. Hij zegt tegen zijn vrouw dat ze weg moeten, en dat ze nog maar een uur hebben. Ze nemen alleen de hoogstnodige spullen mee, een kopie van een diskette en een geweer en vertrekken. Ze komen aan bij een vliegveld waar ze een klein vliegtuigje van onder het stof halen. Ze kunnen nipt ontsnappen van de vele wagens die hen proberen tegen te houden maar de moeder wordt neergeschoten. Ze komen aan in Cuba, waar de vader door een oude vriend Dreykov wordt opgewacht. De moeder wordt weggebracht. Wanneer de mannen Yelena willen meenemen, steelt Natasha een wapen om haar te beschermen. De vader praat op hen in maar zo worden ze verdoofd en meegenomen. Tijdens de opening credits zien we hoe de zusjes worden gescheiden, en hoe Natasha wordt opgeleid.

 • Kreeg je ook kippenvel toen je het Marvel-logo terug op het grote scherm zag?
 • Natasha is nooit vies geweest van verschillende kapsels en hier heeft ze een best gewaagde blauwe kleur gekozen.
  © Marvel Studios
 • Jonge Nat wordt trouwens gespeeld door Ever Anderson, de dochter van actie-icoon Mila Jovovich en Paul W.S. Anderson. Ze kreeg de rol mede omdat ze Russisch spreekt en ook een groene gordel heeft in taekwondo.
 • We zijn in Ohio in 1995. Dat is officieel gezien wanneer Captain Marvel zich afspeelt. Natasha is volgens Wikia geboren in 1984 (net als Scarlett Johansson), dus is ze hier ongeveer 11 jaar oud.
 • Het huis waar dit gefilmd is, is een privéwoning in Georgia. Als je ooit in de buurt bent, kan je er eens voorbijrijden.
 • Hier zien we ook voor de eerste keer het fluitsignaal dat de zussen gebruiken om elkaar te herkennen. Vooral op het einde zorgt dat voor nog wat hartzeer. Het deed me bovendien denken aan het signaal tussen Rue en Katniss in The Hunger Games. Nog zo’n filmtrauma dat ik nooit te boven ben gekomen.
 • © Marvel Studios

  De kleine Yelena wordt trouwens gespeeld door Violet McGraw, die de jonge Nell speelde in The Haunting of Hill House en ook heel erg lijkt op Florence Pugh.

 • De meisjes maken allebei een brug op de grond en dagen elkaar uit om het langst te blijven staan. Daarbij zegt Yelena “We’re both upside down.” Dat komt op het einde van de film nog eens terug.
 • Als reactie op de val van Yelena zegt Melina hier al een van de slagzinnen van de film. “Your pain only makes you stronger.”
 • Voor de liefhebbers, hier wat meer informatie over de bioluminescentie van de vuurvliegjes.
 • Net zoals er een parallel was van het begin van Endgame met het einde (de muziek en speech van Tony) doet Cate Shortland hetzelfde. We openden namelijk op een shot van bomen die ritselen in de wind en zien later de vuurvliegjes. Op het einde komen die ook terug.
 • Wanneer Natasha, Yelena and Melina binnenkomen, speelt er op de tv in de achtergrond een aflevering van DuckTales. Want ja, waarom niet, DuckTales heerst.
 • Naast Rachel Weisz hebben ze ook op David Harbour ze de verjongingsmagie laten werken. Hoewel het wel leuk is om dezelfde acteurs te kunnen gebruiken, toch moet je hier wat leeftijden negeren. Zo is Harbour maar 9 jaar ouder dan Scarlett Johansson en Rachel Weisz 14 jaar. Hoe goed ik hen ook gecast vind, zijn ze toch net iets te jong om geloofwaardig haar ouders te kunnen spelen. En oké, het zijn niet haar echte ouders maar ze moesten wel de schijn ophouden natuurlijk.
 • De valse familie Russische spionnen die in Amerika een heel uitgebreid dubbelleven leiden, heeft natuurlijk wel weg van de geweldige FX-serie The Americans.
 • Wanneer Aleksei tegen Melina zegt dat ze nog maar een uur hebben voor ze komen, zegt ze dat ze niet weg wil. Later heeft ze het ook over hoe hun gezin deel was van een list en het dus niet telde, maar hier al zien we hoe ze zich er echt over voelde.
 • © Marvel Studios

  Aleksei neemt een diskette mee. Eerst dacht ik dat die nogal leek op die die Natasha meeneemt aan het einde van de film maar hier gaat het over alle data van het North Institute-project. Later meer.

 • Melina zegt dan weer tegen Natasha dat ze het fotoalbum moet laten liggen. Later zien we dat ze het zelf meegenomen heeft.
 • In de auto zegt Yelena dat ze haar liedje wil en dat blijkt American Pie te zijn van Don McLean. Dit krijgt nog een mooie callback later. Ook de thema’s van het liedje, nostalgie en je onschuld verliezen, past bij de film. De zin “This’ll be the day that I die” lijkt Aleksei en Melina dan ook wel wat ongemakkelijk te maken.
 • Terwijl ze rijden passeren ze een baseballveld. Ik denk niet dat dat iets speciaals wil zeggen, maar dat samen met het liedje moet een beeld scheppen van een rustig Amerika waarvan Natasha weet dat ze het moeten achterlaten. Dat stadium is trouwens Barron Stadium in Rome, Georgia.
 • Wanneer ze uitstapt, zien we dat Natasha een strookje foto’s neemt zoals uit een fotohokje. Die zijn later ook nog belangrijk.
  © Marvel Studios
 • Ze komen uiteindelijk aan bij een klein vliegveld waar ze een vliegtuig kunnen gebruiken. Terwijl Melina en de meisjes instappen, gooit Aleksei een zware container zomaar opzij. Dit is de eerste indicatie dat hij superkrachten heeft.
 • © Marvel Studios

  De mensen die hen achterna komen, hebben S.H.I.E.L.D.-logo’s op hun wagen staan. Met wat we later weten over hun infiltratie van het North Institute, een faciliteit voor SHIELD/Hydra-wetenschappers, kunnen we dus gokken dat S.H.I.E.L.D. hen ontmaskerde als spionnen. Ah, die goeie ouwe tijd toen S.H.I.E.L.D. nog overal hun logo’s opzette.

 • Het vliegtuig heeft nummer 258. In Incredible Hulk #258 verschijnen de Sovjet Super Soldiers, een communistische versie van de Avengers. Het originele team bestond uit Ursa Major (zie later), Darkstar, Vanguard, en de vijfde Crimson Dynamo (later!).
 • Is er nog iemand die lichtjes emotioneel wordt van het feit dat Natasha later bijna altijd met de Quinjets vloog, zeker als je haar ervaring met vliegen hier ziet?
 • Hun vliegtuig komt uiteindelijk aan in Cuba en dat is ook geen toeval. Door de Cubacrisis was de relatie tussen Cuba en de VS allesbehalve goed, maar die tussen Rusland en Cuba des te beter destijds. Er was dan ook geen uitleveringsverdrag tussen de VS en Cuba.
 • © Marvel Studios

  Deze scène is echter niet in Cuba gefilmd maar op twee verschillende locaties. De shots van de zee komen van de Bahamas en de scènes op het land werden gedraaid op een oude Amerikaanse legerbasis uit WOII buiten Londen. Dat onthulde Kevin Feige bij de Premier Access-watch party.

 • Generaal Dreykov staat te wachten, hier gespeeld door Ray Winstone. Hem hebben we natuurlijk al eerder horen vermelden. In The Avengers wanneer Loki Natasha op stang probeert te jagen over al het “red in haar ledger” (en mislukt) heeft hij het over “Dreykov’s daughter“. Na bijna 9 jaar wordt die verwijzing dus eindelijk opgelost, later meer.
 • © Marvel Comics

  Hij staat vooral Aleksei op te wachten. Dreykov noemt hem voor het eerst “Red Guardian“. We wisten natuurlijk al op voorhand dat David Harbour de Red Guardian zou spelen. Hij is, zoals hij later zelf zegt, een van de eerste super soldiers van de Sovjet Unie. In de film leren we niet precies hoe hij aan zijn krachten komt, maar in de comics had hij die niet echt. Hij was een talentvolle piloot die getrouwd was met Natasha. Hij werd gekozen als Red Guardian en zijn dood werd in scène gezet, ook voor Natasha. Zij ging later naar de VS en hij werd een meester in de vechtkunst. Red Guardian zat niet bij de originele communistische Avengers, maar later wel. Het ging dan wel om Josef Petkus en niet Alexei Shostakov.

 • Aleksei vraagt ook om hem geen undercoverwerk meer te laten doen. Hij wil terug in z’n pak. Als je nog niet wist wie hij speelde, is dit nog een aanwijzing dat hij een soort superheld is.
 • Hier vraagt Dreykov al naar het North Institute, dat later nog wordt uitgelegd.
 • Voor Melina weggedragen wordt, zegt ze nog: “Never let them take your heart.” Ook dat komt later nog terug. Zo veel callbacks!
 • Yelena wil naar Aleksei toelopen maar wordt tegengehouden door een soldaat. Meteen komt Natasha voor haar op. Ze schopt de soldaat z’n hand opzij, steelt z’n geweer en gaat voor Yelena staan. Hier zien we duidelijk haar Red Room-training al aan het werk.
 • Natasha heeft door waar ze haar en Yelena naartoe sturen en zegt dat ze dat niet kunnen maken omdat Yelena amper 6 jaar is. Daarop zegt Aleksei dat zij nog jonger was. Naast redelijk gruwelijk is het ook een callback die we al eens eerder gehoord hebben. In The Avengers stuurt Natasha namelijk het kleine meisje om Bruce Banner weg te lokken van de stad. Daarop vraagt hij of zij ook een spion is, en of ze zo jong beginnen. Natasha zei toen dat dat bij haar wel zo was. Nu weten we daar dus iets meer over.

  • Dit wil trouwens ook zeggen dat Yelena en Natasha maar 5 jaar verschillen, terwijl dat voor Johansson en Pugh 11 jaar is.
 • Voor het eerst sinds Guardians of the Galaxy krijgen we nog eens opening credits voor een Marvelfilm. Deze zijn wel heel indrukwekkend en trekken je meteen in de sfeer van de film.
  • Deze credits waren een idee van regisseur Cate Shortland.
  • Over de credits speelt een cover van Nirvana’s Smells Like Teen Spirit door Malia J. Perfect gekozen voor de sfeer maar ook wel voor de tekst. Wapens, doen alsof, een façade opzetten… Allemaal herkenbaar voor Widows.
  • We zien hoe Natasha en Yelena weggevoerd worden samen met andere kinderen. Wanneer de deuren van de container opengaan, zijn alle kinderen in paniek. Dreykov zegt om alle “gebrekkigen” eruit te halen. Yelena en Natasha worden van elkaar gescheiden maar ze kan nog net de foto’s aan Yelena geven.
  • Ondertussen wordt ook op het nieuws de impact van hun vertrek duidelijk. Het is bekend geraakt dat ze een Russische sleeper cell waren van spionnen.
   • © Marvel Studios

    Het kanaal van die berichten is trouwens WHIH25, vermoedelijk een lokale afdeling van WHIH, de zender die al vaak in het MCU is opgedoken. Onlangs ook nog in WandaVision en Falcon And the Winter Soldier.

  • We krijgen flitsen van Natasha haar opleiding in de Red Room: leren schieten, kijken naar waarschijnlijk hersenspoelende cartoons. Maar we zien ook beelden van Yelena en Natasha die voor een valse achtergrond staan. Ook dat is belangrijk voor later.
  • Daarnaast zien we ook het belang van Dreykov. Zo krijgen we foto’s van hem met onder andere Bill Clinton, Boris Yeltsin, Condoleeza Rice en Vladimir Putin. We zien ook beelden van explosies en oorlogen, van Widows aan het werk. Zijn invloed was dus heel erg groot.
   © Marvel Studios
  • Trouwens, tot ik de credits zag, was ik er nog van overtuigd dat Alexandre Desplat de componist was voor deze film. Maar blijkbaar werd hij door Marvel verwijderd van het project toen de post-productie al lang bezig was. Toch niet zo slim van hen voor het vriendenboekje, hoewel de score van Lorne Balfe wel heel goed was.
  • Er zitten trouwens 2 Oscarwinnaars in de cast, William Hurt en Rachel Weisz, en 2 Oscargenomineerden, Scarlett Johansson en Florence Pugh. Die laatste twee waren in 2020 zelfs samen genomineerd voor respectievelijk Jojo Rabbit en Little Women.
black widow spoilers
© Marvel Studios

Op de vlucht

21 jaar later is Natasha op de vlucht van Ross. Ze is hem te slim af en blijkt op een boot naar Noorwegen te zitten. In Marokko proberen vrouwelijke huurmoordenaars hun doelwit uit te schakelen. Een van hen krijgt een rode stof over haar heen, waardoor ze wakker lijkt te worden en het doelwit herkent. Ze moet van haar ‘de rest’ ook bevrijden en neemt de andere flesjes mee. Ze wordt door een ander teamlid aangegeven als deserteur waardoor het Task Master-protocol wordt gestart. In Noorwegen gaat Natasha naar een caravan die een contact van haar heeft geregeld. Als de generator van de caravan leeg blijkt, trekt ze naar de stad om benzine. Onderweg wordt haar auto van de weg geblazen. Een gemaskerd figuur heeft het gemunt op een koffertje in haar auto. Natasha kan nog net de inhoud meegraaien voor ze in de rivier wordt gegooid: flacons. In de flacons zit een foto die haar zegt wie die gestuurd heeft.

 • We zijn nu 21 jaar later dus is Natasha dan 32. Dit deel van de film speelt zich dan af in 2016 en dus inderdaad tussen Civil War en Infinity War. Dat wordt ook meteen duidelijker.
 • © Marvel Studios

  In de echte wereld-chronologie duikt generaal Thaddeus Ross voor het eerst terug op sinds zijn hologramoptreden in Infinity War. Toen voelde hij Rhodey aan de tand over de “criminelen” Cap, Sam en Natasha die Vision hadden gered. In de Marvel-chronologie voor deze film heeft hij Natasha nog maar net gezien toen hij de Sokovia Accords kwam voorstellen in Civil War. Nu ze die verbroken heeft, maakt hij dus jacht op haar. In de Black Widow Prelude-comic wordt verteld hoe hij daartoe gekomen is.

 • Het station waar de troepen zich bevonden, was trouwens het magnifieke historische station van Macon in Georgia.
 • Ross zegt ook dat Natasha de koning van Wakanda heeft aangevallen en er daarom een voorbeeld van haar gemaakt moet worden. Daarmee heeft hij het waarschijnlijk over deze scène. Maar zeg nu zelf, waarschijnlijk heeft T’Challa zelf niet eens gevraagd dat ze daarvoor opgepakt moest worden maar was het gewoon een goed excuus.
 • Terwijl Natasha belt met Ross zegt ze dat hij wel wat rust kan gebruiken na zijn tweede triple bypass. In Civil War onthulde Ross dan ook dat hij vijf jaar eerder een hartaanval had gehad en een triple bypass. Sinds het begin van Civil War en dit moment heeft hij er dus nog eentje gehad. Die Avengers, toch.

 • Daarnaast zegt hij ook dat ze alleen is want de rest, Barton, Wilson en de “incredible shrinking convict” aka Scott Lang, zitten opgesloten, en Rogers is op de vlucht geslagen. Dit wil dus zeggen dat de film zich technisch gezien nog tijdens Civil War afspeelt en voor het einde, want die film sloot af met het beeld van Steve die in de Raft opdook. *mind explodes*
 • We beginnen meteen met een misdirect want ze is natuurlijk niet waar de agenten op dat moment binnenvallen. Ze vinden wel haar Black Widow-kostuum die blijkbaar een tracker in de riem had zitten. We konden dus al meteen een nieuw kostuum verwachten. Zij duikt dan weer op op een ferry in Noorwegen waar ze haar gsm overboord gooit. Stap 1 richting haar verdere digitale detox. De fjord waar dit gefilmd is, heet trouwens de Hjørundfjorden in Noorwegen en is bij mooi weer nog mooier dan hier. Ook de ferry is trouwens de echte ferry die de kanten van de fjord met elkaar verbindt.
  © Marvel Studios
 • In Marokko krijgen we 2 Widows te zien op missie. Pas na die straffe stunt op de muur en hele vechtsscène met Oksana komen we officieel te weten dat dit de volwassen Yelena is. Ze is dus een Widow, bovendien teamleider en net bevrijd van een chemische controle door een rode stof in een kleine flacon. De gevluchte Widow had er een heel koffertje vol van waarmee ze de anderen moeten bevrijden. Ook Yelena had een tracker die ze achterlaat maar het koffertje neemt ze mee.
  • © Marvel Comics

   Yelena Belova is ook een personage uit de comics. Ze dook voor het eerst op in Inhumans en had ongeveer hetzelfde achtergrondverhaal als hier. Alleen waren ze natuurlijk geen zussen.

  • De naam Oksana heeft trouwens in de comics ook wat connecties met Natasha. Er was ooit een personage Oksana Bolishinko, die de balletlerares was van Natasha voor ze bij de KGB ging. Daarnaast was er ook een Oksana Davis die als de Red Widow opdook, ook een alumnus van de Red Room.
  • Deze scènes zijn trouwens echt gefilmd in Marokko, meerbepaald in Tanger. Daar daalde Florence Pugh dan ook echt af van een muur. Ziehier fotografisch bewijs.
   © Marvel Studios
 • Nog wat bevestiging dat ze een Black Widow is: Dreykov wordt gealarmeerd. Hij activeert dan ook het Taskmaster-protocol en zo zien we voor het eerst de MCU-versie van de bekende villain. Het was al bekend dat Taskmaster zijn opwachting zou maken maar wie die precies zou spelen was de vraag.
  • In de comics is Anthony Masters de Taskmaster. Hij is een voormalig S.H.I.E.L.D.-agent die daarna het slechte pad opging als huurmoordenaar. Door zijn extreem fotografische reflexen kon hij iemands fysieke kwaliteiten perfect nabootsen.
  • In het MCU zien we hetzelfde terugkomen want de Taskmaster bekijkt beelden van een gevecht tussen Hawkeye en T’Challa uit Civil War, vermoedelijk om ze daarna te imiteren.
  • Zijn look is ook geïnspireerd op die uit de comics maar ook weer wat realistischer want één schedel-achtige villain in het MCU is meer dan genoeg.
 • In Noorwegen gaat Natasha verder met haar digitale detox. Eerst gaat ze naar de winkel in een lokaal dorpje en daarna trekt ze naar een caravan in de bergen. Daar ligt Rick Mason haar op te wachten, gespeeld door O-T Fagbenle.
  • Dat dorpje is trouwens Sæbø in Noorwegen, waar de lokale pers toen Scarlett gespot had.
  • Ook Rick Mason is een personage uit de comics. Daar werkte hij als huurling voor S.H.I.E.L.D. en is hij de zoon van de villain de Tinkerer, die ook in Spider-Man: Homecoming voorkwam. Maar hier is hij eerder een oude kennis van Natasha en dus haar fixer. Hij heeft naast de caravan ook paspoorten, visums en rijbewijzen mee. Op voorhand dacht iedereen dat hij de Taskmaster zou blijken te zijn en tot dit moment kon het zeker nog.
 • © Marvel Studios

  Als je goed kijkt, zie je dat Natasha weer haar pijlketting aan heeft. Dat blijkt trouwens ook een idee te zijn van Scarlett Johansson.

 • Rick probeert om een vriend te zijn voor Natasha maar dat is duidelijk superongemakkelijk voor haar want ze zegt dat ze al vrienden heeft. Daarop zegt hij dat mensen met vrienden hem meestal niet bellen. Daar had ze niet van terug dus slaat ze defensief terug door te zeggen dat ze hem niet betaalt om ongerust te zijn over haar. Auwch. Toch heeft dit op het einde van de film nog een mooi staartje.
  • Ik shipte hen trouwens zo hard maar het heeft dus niet mogen zijn. *huilt*
 • Mason heeft ook een doos afgeleverd met spullen uit het safehouse in Boedapest. Boedapest hebben we natuurlijk al een paar keer gehoord in het MCU. Eerst in The Avengers en zelfs na het verhaal van deze film ook nog in Endgame toen Nat en Clint met hun schip richting Vormir gingen.
 • Ze kibbelen ook over de correcte uitspraak van Boedapest. Is het nu Boedapest of Boedapesht? In het Nederlands is het alvast dat eerste. Volgens Cambridge Dictionary heeft Rick gelijk maar Natasha heeft dan weer de Hongaarse uitspraak beet. Punten voor allebei!
 • Subtiel zoomshot alert! Terwijl Natasha de doos in de koffer zet, blijft de camera wel heel lang hangen. Natuurlijk omdat het het koffertje is dat Yelena meenam.
 • © Marvel Studios

  Foreshadowing alert! Natasha kijkt naar een doosje blonde haarverf en die tease wordt later nog ingelost.

 • Voor de rest doet Natasha verder met haar digitale detox. Want ja, een oude film op een laptop bekijken telt niet. Die film is trouwens Moonraker, de elfde Bondfilm. En ze heeft hem blijkbaar al vaak gezien want ze kan hem zo meezeggen. Later nog meer Bond-verwijzingen!
 • Volgens Kevin Feige zit ze tijdens het bekijken van de film Russische kaviaar te eten, maar ik ben niet helemaal zeker of hij dat serieus bedoelt.
 • In de auto op weg naar de stad speelt Cheap Thrills van Sia. Best verrassend want we hebben nog niet zo vaak moderne muziek in het MCU tijdens de scènes zelf gehoord.
 • Natasha wordt van de baan geschoten door de Taskmaster. Daar laat Taskmaster ook zien dat hij inderdaad wat trucjes heeft opgepikt van de Avengers: de trucjes met het schild van Cap, de behendige trappen van T’Challa en natuurlijk ook de moves van Natasha zelf.
 • © Marvel Studios

  Ze wordt met een stevige trap in de rivier gegooid maar kon wel de flacons uit het koffertje halen. In het bundeltje vindt ze de foto’s die ze destijds aan Yelena had gegeven en dus valt de euro.

  • Ik zei trouwens al dat het echt in Noorwegen is opgenomen en volgens onze triviabron Kevin Feige was dit ook niet opgenomen in een warme watertank in een studio. De crew verbleef daar ook niet op hotel maar in een boot die ‘s nachts van de ene locatie naar de andere voer.
black widow spoilers
© Marvel Studios

Sister, sister

In Boedapest wacht Yelena Natasha op bij het safehouse. Ze vechten maar houden wapenstilstand. Yelena legt uit dat de flacons mind control tegengaan. Ze dacht dat Captain America de Red Room zou gaan opdoeken, maar Natasha was ervan overtuigd dat die al lang niet meer bestond. Ze vertelt hoe ze Dreykov heeft uitgeschakeld, maar dan komen de Widows binnengevallen. Ze kunnen ontsnappen en nemen de motor. Daarna stelen ze een auto en proberen ze de Taskmaster te slim af te zijn. Maar hij gooit een bom onder hun auto en ze belanden in het metrostation. Hij volgt hun dwaalbloedspoor, waardoor ze veilig zijn en verder trekken. Ze doen wat inkopen en buiten de stad praten ze over hoe hun leven tot dan verlopen is. Ze besluiten om de Red Room ten val te brengen maar daarvoor moeten ze eerst weten waar die is.

 • De delen in Boedapest zijn ook echt daar opgenomen. Hier beginnen de tips voor je volgende citytrip. Zo arriveert Natasha in het station Budapest-Keleti, het belangrijkste station van de stad. De straat die daarna getoond wordt, is trouwens deze. Het gebouw dat ze daarna binnengaat, is ook niet onbekend voor filmliefhebbers zoals ik al zei in de podcast. Er werd namelijk gefilmd voor Red Sparrow en Spy. Een geliefd gebouw voor spionnen dus. Sindsdien heb ik denk ik ook uitgevogeld waar het gebouw te vinden is. Het is het oude Adria Palace, een prachtig gebouw dat nu wel verlaten is. Architectuurfans kunnen er hier meer over leren en hier meer van zien. (Het staat de politie vrij om mij aan te nemen als rechercheur.)
 • De eerste keer dat Yelena en Natasha elkaar terugzien verloopt dus niet van een leien dakje. Het doet Natasha wel duidelijk iets om haar kleine zusje terug te zien. Maar ze vertrouwen elkaar niet dus al snel vechten ze het uit. Die vechtscène toont heel goed dat Yelena en Natasha wel degelijk dezelfde opleiding kregen, en dat er in beide een Jason Bourne schuilt, door de voorwerpen uit hun omgeving te gebruiken zoals borden en gordijnen. Het gevecht eindigt dan ook vooral in een gelijkspel, met het voordeel voor Natasha. Deze vechtscène, en waarschijnlijk vele andere, hebben we volgens Kevin Feige te danken aan fight coordinator James Young en stunt coordinator Rob Inch. Hier is trouwens een breakdown van de scène door Cate Shortland, waarin ze onder andere zegt dat bijna alles hiervan ook echt door Johansson en Pugh is gedaan.
 • © Marvel Studios

  In het safehouse zijn ook sporen van Hawkeye terug te vinden. “What kind of bullet does that?” vraagt Yelena aan Natasha, wijzend naar gaten met uitsteeksels. “Arrows“, klinkt het. Die Clint toch. Mocht hij thuis ook in de muren schieten?

 • Zowat alle Avengers krijgen een vermelding in deze film. We hadden eerst al Hawkeye. Hier vraagt Yelena of ze het tegengif niet aan een van haar superwetenschapsvrienden kan geven zoals Tony Stark. Daarna zegt ze dat ze altijd nieuwsberichten verwachtte waarin Captain America de Red Room ten val bracht. Van de OGs zijn enkel nog Thor en Bruce te gaan.
 • © Marvel Studios

  Met dat mopje over Cap en de Red Room maakt Yelena wel iets los bij Natasha. Zij dacht namelijk dat die al jaren niet meer bestond, aangezien ze Dreykov vermoord had. Maar niks is minder waar en dus moet Natasha uitleggen hoe dat gebeurde. Zij en Clint bliezen een gebouw van vijf verdiepingen op om Dreykov te vermoorden, want dat was haar laatste opdracht om bij S.H.I.E.L.D. binnen te geraken. Daarna moesten ze nog uit een vuurgevecht geraken met de Hongaarse speciale eenheden en 10 dagen onderduiken voor ze uit Boedapest weg geraakten. Yelena vraagt of ze zelf kon bevestigen dat hij dood was maar er was geen lichaam meer om te controleren. Toch lijkt Natasha niet meer zeker van haar stuk. Yelena herinnert haar dan ook aan de dochter van Dreykov.

  • Dit hele verhaal legt dus eindelijk uit waarom Boedapest zo belangrijk is voor Natasha en Clint. Als je ziet wat ze daar hebben meegemaakt, zou je het voor minder blijven oprakelen. Het maakt ook voor een deel goed waarom we alleen in Age of Ultron iets over de Red Room hoorden en daarna niet meer. Natasha was zelf overtuigd dat die niet meer bestond.
 • Voor ze verder kunnen praten, komen de Widows Yelena en Natasha op het spoor en zetten de achtervolging in rond het appartement als ze vluchten. Een van de Widows valt en is zwaargewond, maar voor Yelena de flacon kan gebruiken om haar te helpen, gaat er een toestel af in haar hoofd en wordt ze gedood. Nu beseft Natasha wel echt dat haar belangrijkste missie toen gefaald had en dat de Red Room wel nog bestaat.
  • © Marvel Studios

   Het dak waarover Natasha en Yelena ontsnappen, is dat van het Exchange Palace in Boedapest.

  • Natasha lijkt op dit punt wel een kat, want ze valt naar beneden en komt drie keer hard terecht onderweg maar landt toch nog op haar voeten. Straf.
  • Ergens in een controlekamer ziet Dreykov de toestand van de Widow waarna hij het toestel activeert. Dit moment toont wel echt aan hoe weerzinwekkend hij is.
  • Dit soort technologie, een bom in het hoofd, lijkt op een systeem dat eerder al gebruikt werd in Agents of SHIELD. Daarbij kregen verschillende mensen, onder wie de latere Deathlok, een artificieel oog ingeplant dat hen kon doden als ze niet deden wat van hen gevraagd werd.
  • Het moment dat Yelena aankomt met het flesje is een van de favoriete momenten van Kevin Feige.
 • Yelena en Natasha ontsnappen met de motor van Yelena. De Taskmaster zit Natasha en Yelena daarna op de hielen, maar kunnen hem op een dwaalspoor brengen. Ze schuilen in een kruipruimte in het plafond, waar Nastasha ook al enkele dagen met Clint had gezeten.
  • © Marvel Studios

   Nog een bestemming voor je Black Widow-tour in Boedapest: wanneer Natasha en Yelena naar de motor lopen, komen ze hier buiten en lopen ze dan verder tot waar de motor staat. Daarna komt er een auto door de straat gevlogen dus gelukkig voor Boedapest dat er special effects bestaan.

  • Terwijl ze rijden vraagt Yelena of Natasha een plan heeft of “should I stay duck and cover“? Duck and cover is wat Amerikaanse schollkinderen moesten doen tijdens de Koude Oorlog mocht er ooit een nucleaire aanval komen.
  • © Marvel Studios

   Voor het wijde shot met de rivier op de rechterkant wanneer ze weer richting binnenstad rijden, zitten we intussen iets verder, aan het parlement in Boedapest en een beeld van Attila Jozsef, een belangrijke dichter.

  • Taskmaster gebruikt tijdens de achtervolging een boog die wel heel erg lijkt op die van Clint, inclusief de ontploffende pijlen. Het shot doet ook wat denken aan hoe Fury van de weg werd geblazen door Bucky in The Winter Soldier.
  • Natasha en Yelena zijn straffe madammen, maar aan die autocrash in dat metrostation hadden ze wellicht iets meer moeten overhouden, niet?
  • Dat station is trouwens het Nyugati-metrostation. Velen zagen hier trouwens een X-Men easter egg want je kan een restaurant/winkel zien met de naam Princess. Velen dachten aan de Princess Bar uit Madripoor maar die verscheen dan ook in Falcon and the Winter Soldier. Het is trouwens een echte bakkerij dus geen easter egg.
  • © Marvel Studios

   We krijgen te zien waar Natasha en Clint zich enkele dagen mee bezig hebben gehouden toen ze opgesloten zaten in die ventilatieschacht. Kunnen superspionnen niets interessanters bedenken om te doen dan O-X-O en galgje? Het woord zou trouwens weleens “butterfly” kunnen zijn.

  • Dan krijgen we eindelijk het volledige verhaal te horen over “Dreykov’s daughter“. Of zelfs te zien in een flashback. Een jongere Natasha zit in een auto te kijken hoe de dochter van Dreykov het gebouw binnengaat waar Dreykov ook zit. Ze zegt dat de kust veilig is waarop het gebouw ontploft. Z’n dochter was nevenschade die nodig was om zeker te zijn. Dat het voor niks was, komt duidelijk aan bij Natasha. Geen wonder dat Loki het gebruikte om Natasha overstuur te maken.
   • In deze scène maakt Jeremy Renner trouwens een cameo als de stem aan de telefoon.
 • Iets buiten de stad komen Natasha en Yelena op hun positieven en hebben het over hun leven en de keuzes die ze gemaakt hebben.
  • Nog een goede uitleg voor waarom Dreykov en de Red Room nooit opdoken in de films: je valt natuurlijk geen Avenger aan als je verborgen wil blijven. De argumenten voor het verhaal van deze prequel blijken logischer dan ik gedacht had.
  • Natasha krijgt ook nog een steek van Yelena, die haar de zwakste Avenger noemt. “De God uit de ruimte moet wellicht geen Ibuprofen nemen na een gevecht”. Misschien waar, maar rude. We zagen ook al eerder dat haar rug vol stond met blauwe plekken na het gevecht met Taskmaster. Daarom is Natasha misschien wel de moedigste Avenger.
  • Yelena vraagt Natasha of ze zich nooit afvroeg waar ze was. Nat hoopte dat ze ontsnapt was en ergens een normaal leven had. Ze nam nooit contact op omdat Natasha dacht dat Yelena haar niet zou willen zien. Yelena zegt dan weer dat ze gewoon niet wou dat haar kleine zusje met haar meeging. Daarop antwoordt Natasha botweg dat ze nooit haar zus was.
  • © Marvel Studios

   Ook Natasha’s bekende landingshouding wordt onderworpen aan Yelena’s kritische blik. Ze noemt Natasha een echte “poser”. Dit stukje dialoog kwam in het script terecht na een opmerking van Florence Pugh op de set. Toen ze de bekende driepuntslanding voor het eerst zag, kon ze niet negeren hoe idioot die er eigenlijk uitziet. De stuntmannen beaamden dat als je zo zou landen, je wellicht je rug zou breken. Nou. Schrijver Eric Pearson hoorde het gesprek en voegde het toe.

  • Ze voegt eraan toe dat ze met de Avengers probeert om haar wandaden goed te maken. Om meer te zijn dan een getrainde moordenaar. Yelena herinnert eraan dat dat wel is wat ze zijn, maar dat kleine meisjes haar geen heldin noemen. Dat is een ironische uitspraak om twee redenen:
   • Onder voormalig Disney-baas Ike Perlmutter had overzienend producer Kevin Feige niet alle creatieve zeggenschap. Perlmutter besliste mee over welke films groen licht kregen. Pas nadat Disney geherstructureerd werd en Marvel Studios niet meer onder Perlmutter viel, werden Black Panther en Captain Marvel goedgekeurd. Toen die films in productie gingen, kwam de kans er voor Black Widow. Jaren eerder had Perlmutter de productie van Widow-actiefiguren verminderd omdat hij “wist” dat actiefiguren van vrouwelijke personages minder goed verkopen. Toch is Natasha Romanoff populair gebleven bij het publiek. Justice!
   • Vrijwel meteen nadat Black Widow uitkwam, regende het complimenten voor Florence Pugh en haar vertolking van Yelena. Voor veel kinderen is ze nu al een voorbeeld. 🥺
  • Nadien gaan ze samen zitten terwijl Yelena haar wonde verzorgt. Ze legt het verschil uit tussen wat ze meemaakten. Natasha haar conditionering was psychologisch, maar die van Yelena was chemisch. Dat is dus waarschijnlijk via de filmpjes en dingen die we in de intro al zagen. Toen dat blijkbaar niet meer genoeg was, zijn ze waarschijnlijk overgeschakeld.
   © Marvel Studios
  • Ze zien een gezin liefdevol met elkaar omgaan en hun gesprek wordt persoonlijker.
   • Yelena vraagt of Natasha ooit naar haar ouders is gaan zoeken. Ze antwoordt dat haar moeder haar achterliet op straat als vuilnis. Later meer daarover. Haar vader vermeldt ze niet. We weten uit Endgame dat ze hem namelijk niet kende, want ze hoorde zijn naam voor het eerst van de Red Skull.
   • Volgens Yelena is haar geboorteakte vernietigd dus heeft ze haar eigen verhaal bedacht. Haar ouders wonen nog in Ohio. Ze had een zus die naar het westen was verhuisd en leerkracht wetenschappen was, maar parttime werkte na de geboorte van haar zoon. De man van haar zus renoveert huizen. In een trailer volgde nog: “You’re thinking about moving but you’re going to wait until the interest rates go down.” maar dat is dus geknipt.
   • Yelena vraagt aan Natasha wat haar verhaal precies is. Ze antwoordt dat ze zichzelf nog nooit lang genoeg alleen liet zijn om daaraan te denken. Ook vraagt Yelena of ze graag kinderen wou maar Natasha antwoordt niet echt. Yelena wil gewoon een hond. (#relatable) En het maakt de post-creditsscène wel heel mooi.
   • Deze scène waarin beide dames een leven beschrijven dat ze allebei maar heel moeilijk zouden kunnen krijgen, deed me even terugdenken aan het gesprek dat Natasha had met Bruce in Age of Ultron. Daaruit bleek dat Natasha wel degelijk had nagedacht over een ‘normaal’ leven, eentje met hem. ☹️ (Ja, ik shipte hen, fight me!)
    It Came With The Frame (Just my annual rant that the utter abandonment of...)
    © Marvel Studios
 • Als Natasha vraagt wat Yelena nu van plan is, geeft ze toe dat ze het niet weet. Voor het eerst heeft ze een keuze. Ze besluit uiteindelijk in te gaan op de uitnodiging van Natasha om Dreykov en de Red Room op te doeken. Ze stelen de auto van de man met het gezin (moreel niet oké).
 • In de auto vertelt Yelena over de kaki vest die ze draagt, aangezien die het eerste is wat ze voor zichzelf gekocht heeft. Natasha vraagt of het uit de legerdepot komt, maar Yelena verdedigt haar keuze. Was iets ooit herkenbaarder voor mensen die vaak kleedjes, rokken of ongemakkelijke broeken dragen dan de nood aan zakken om je brol in te stoppen? Ik dacht het niet. De vest van Yelena heeft dan ook heeeeel veeeel zakken. Handig!
black widow spoilers
© Marvel Studios

Familiereünie

Mason heeft voor een oud vliegtuig en andere uitrusting gezorgd. Daarmee vliegen ze naar hun “vader” Aleksei, die in de gevangenis zit in de besneeuwde bergen. Via een binnengesmokkeld oortje proberen ze hem uit te breken. Uiteindelijk moet Natasha hem gaan helpen. Hun reünie verloopt nogal stroef. Ook hij weet niet waar de Red Room is dus gaan ze naar “mama” Melina, want zij werkt er nog voor. Ook die reünie is niet zo hartelijk. Aleksei en Melina willen herinneringen ophalen maar Natasha wil to the point komen. Melina legt uit hoe de agenten onder controle worden gehouden. Yelena wordt boos omdat zij een van hen was. Natasha komt de waarheid over haar moeder te weten van Melina maar zij heeft de Red Room al opgeroepen. Aleksei en Yelena halen de banden weer aan tot de Red Room-troepen aankomen. Iedereen behalve Melina wordt overmeesterd en overgebracht naar het vliegende schip van de Red Room.

 • © Marvel Studios

  De helikopter die Mason voorziet, is een EMERCOM MIL MI-8 die wordt gebruikt als medische spoedhelikopter in Rusland.

 • Wanneer Yelena zijn professionaliteit in vraag stelt, vraagt hij of het gratis appartement en de levenslange voorraad kissel haar niet beviel. Kissel is blijkbaar een Oost-Europees dessert.
 • De witte kostuums die Rick Mason mee heeft, zijn waarschijnlijk een verwijzing naar de comicreeks Black Widow: Deadly Origin, waarin Natasha een wit kostuum had.
 • Terwijl Aleksei zit te armworstelen, zie je tattoos op z’n rechterarm in het Russisch. Dat zijn de namen Natasha en Yelena in het Cyrillische alfabet. Hij heeft er ook een van Melina die blijkbaar gebaseerd is op hoe Rachel Weisz er vroeger uitzag. Je kan dus al meteen zijn beweringen dat ze niks voor hem betekenden negeren.
 • Daarnaast zit hij ook een langgesponnen verhaal te vertellen over hoe hij het tegen Captain America opnam en van hem won. Tot er iemand tegenover hem komt zitten die vraagt in welk jaar dat precies was. Aleksei zegt in 1983 of 1984, waarop de andere, Ursa genaamd, zegt dat Cap toen nog vastzat in het ijs. Ik zat eigenlijk net hetzelfde te denken dus I am Ursa, Ursa is me en elke Marvelfan ooit als die fouten in de tijdlijn opmerkt.
  • © Marvel Comics

   Ursa is bevestigd als de MCU-versie van het personage Mikhail Ursus of Ursa Major. In de comics was hij de eerste Russische mutant die in een beer kon veranderen en zo aan zijn naam kwam. Aleksei noemt hem hier ook “big bear”. Ursa maakte ook deel uit van de Soviet Super-Soldiers en van de Winter Guard samen met de Red Guardian.

  • Ursa wordt hier trouwens vertolkt door de Nederlandse acteur Olivier Richters.
 • Aleksei krijgt een actiefiguur opgestuurd van de Red Guardian, compleet met licht en geluid. De actiefiguur die in het echt van Red Guardian is verschenen, heeft die jammer genoeg niet.
 • De gevangenis is trouwens geïnspireerd op een elektriciteitscentrale in Noorwegen maar volledig opnieuw gebouwd in Pinewood Studios. Volgens visual effects supervisor Sean Walker was het trouwens ontzettend heet toen deze scènes gefilmd werden dus het was zeker geen echte sneeuw. Volgens Kevin Feige werd alle valse sneeuw dan ook nog eens weggespoeld door een regenstorm een dag voor de opnames.
 • Natasha springt uit het vliegtuig aan een touw om daarna te landen op de brug met haar kenmerkende pose. Yelena noemt haar na haar eerdere uitleg dan ook meteen een poser.
 • Yelena veroorzaakt per ongeluk een lawine met haar raketlanceerder maar ze noemt het toch een coole manier om te sterven.
 • Aleksei springt via een schild naar grotere hoogte net zoals Natasha dat deed in The Avengers.
 • Wanneer Aleksei de helikopter binnenkomt, geeft Yelena hem meteen een mep in het gezicht. Hij wil meteen de lolbroek uithangen en vraagt of ze zo agressief is omdat het “haar tijd van de maand is”. Een grap die wel meer gemaakt wordt maar haar antwoord is meer dan verrassend. Yelena zegt namelijk meteen dat ze geen maandstonden krijgt omdat ze geen baarmoeder heeft. Daarna beschrijft ze nog uitvoerig hoe dat komt. Bij de Red Room doen ze een onvrijwillige hysterectomie en verwijderen ze al je voortplantingsorganen zodat je geen kinderen kan krijgen. Al snel wil Aleksei er niks meer van horen, want het was te klinisch. Deze scène is echt te goed.
  • Volgens verschillende interviews zat die mop van Aleksei al lang in het script van Eric Pearson met de bedoeling om direct te tonen hoe Aleksei in elkaar zat als personage. Maar regisseur Cate Shortland en Scarlett Johansson vonden dat dat niet duidelijk genoeg overkwam en het was eigenlijk op initiatief van schrijfster Nicole Holofcener dat het directe antwoord van Yelena er kwam.
  • Dit is ook nog eens een herinnering aan de scène tussen Natasha en Bruce, waarin ze hem hetzelfde vertelt. Toen was het natuurlijk heel emotioneel. Dat ze er hier mee grappen over maakt, wil misschien toch zeggen dat ze het langzaam aanvaardt.
 • Het wordt al snel duidelijk dat de schijnbaar hartelijke ontvangst van Aleksei door Dreykov van korte duur was. Hij vertelt hoe Dreykov van hem de eerste super soldier van de Sovjet-Unie maakte om hem daarna op “die stomme missie” in Ohio te sturen. Toen hij terugkwam, werd hij voor de rest van zijn leven naar de gevangenis gestuurd. Ah, echte vrienden.
 • Natasha en Yelena dachten blijkbaar al die jaren dat Melina dood was nadat ze haar wegdroegen op Cuba. Zij werkte echter rechtstreeks voor Dreykov en de Red Room en nu nog steeds. Ze doet telewerk vanuit Sint-Petersburg. Hoe modern.
 • © Marvel Studios

  Melina krijgt een perimeteralarm wanneer Natasha, Yelena en Aleksei haar domein binnen komen. Daarop haalt ze een redelijk groot geweer boven, wat wel voor wat verbaasd gelach zorgde in de bioscoop. Terwijl ik zocht welk geweer het dan wel was (blijkbaar een Duits sluipschuttergeweer) stootte ik op de IMFDB, of de Internet Movie Firearms Database. Zoals het klinkt, is het een variant van IMDB maar dan om van verschillende films de gebruikte wapens op te lijsten. Black Widow heeft er een eigen pagina, samen met heel wat andere films. Amerikaanser kan niet, denk ik dan.

 • Melina heeft een hele verborgen materiaalkamer achter haar voorraadkast. Daarin zien we veel wapens en pruiken maar volgens mij ook al de maskers die ze later zal gebruiken. Anderen zien in de metalen hoofden dan weer een verwijzing naar het masker van Iron Maiden, de identiteit van Melina in de comics.
 • Op een gegeven moment terwijl Aleksei zijn oude kostuum weer aantrekt, zit hij een beetje vast. Volgens Kevin Feige stond dit niet in het script en had David Harbour dit echt voor.
 • De hele scène aan tafel is een perfect voorbeeld van hoe ze blijven zeggen dat ze zogezegd geen echte familie zijn maar zich er toch als een gedragen: de ouders die de kinderen ongemakkelijk doen voelen, de ouders die commentaar geven op de houding van de kinderen, gekibbel, bemoederd worden… Heerlijk.
 • Tijdens deze scènes komen ook wel veel waarheden en emoties boven. Melina onthult hier ook waaraan ze eigenlijk werkte toen ze in Ohio waren. Ze laat zien dat ze via haar tablet de wil van haar varkens kan controleren. Het North Institute was dan wel een S.H.I.E.L.D.-gebouw maar er werkten toen eigenlijk vooral HYDRA-wetenschappers. Samen met het Winter Soldier-project hadden ze het menselijk brein zo ontleed dat ze een blauwdruk hadden op celniveau van de basale ganglia. Daarmee konden ze de vrije wil overnemen. Het is zelfs zo precies geworden dat ze iemand kunnen opdragen om te stoppen met ademen en die niet anders kan dan gehoorzamen. Dat laat ze dan ook zien aan de hand van haar varken. Yelena haar gezicht spreekt boekdelen dus vraagt ze dan ook of ze weet op wie ze het testen. Maar Melina antwoordt dat dat haar afdeling niet was. Aleksei begint met haar te kibbelen waarop Natasha hen allebei op hun plaats zet. Ze doet er nog een schepje bovenop door te zeggen dat hun gezin nooit echt was. Maar Yelena heeft het gehad. Voor haar was het wel echt terwijl de rest wist dat het nep was en ze niks gezegd hebben. Daarnaast richt ze haar pijlen ook op Melina door haar te confronteren met het feit dat Yelena een van de agenten was waarop ze die mind control gebruikten. Tegen Natasha zegt ze nog dat zij wel kon ontsnappen en dat na haar voor niemand meer lukte. Ze neemt de fles drank mee en gaat naar een andere kamer.
  • Een paar verwijzingen naar Winter Soldier hier. Het North Institute behoorde dus eigenlijk tot S.H.I.E.L.D. maar uiteindelijk bleken dat allemaal dubbelagenten van HYDRA te zijn zoals ook bleek in Winter Soldier. Daarna vermeldt Melina ook dat de mind control eigenlijk tot stand is gekomen door het Winter Soldier-project. We wisten inderdaad wel dat Bucky gecontroleerd werd, al leek het minder gesofisticeerd dan bij de Widows: zijn geheugen werd altijd gerest met elektriciteit.
   • Het North Institute komt trouwens uit de comics, meerbepaald de Black Widow-reeks uit 2004. Daar is het wel geen lab maar een agentschap dat huurmoordenaars stuurt om deserteurs uit de Red Room op te sporen.
  • Nu even over de varkens van Melina. Volgens Weta Digital visual effects supervisor Sean Walker werd een groot deel van hun scènes ook echt opgenomen met echte getrainde varkens. Het varken dat binnenkomt, is een Kunekune-varken genaamd Toggle dat ook echt kon vallen. Het probleem was alleen dat natuurlijk nog altijd bewoog dus werd het daarna vervangen door een CGI-versie. Die werd dan gebruikt voor het stikken maar ook het terug rechtspringen.

   • Op Humane Hollywood kan je trouwens zien welke andere scènes met dieren er waren en hoe ze die aangepakt hebben. Het varken kon dus toch niet zelf de deur open doen.
  • Er is al trouwens al een meme over Florence Pugh en dat haar acteerwerk geweldig wordt als ze dit gezicht 🙁 maakt. Ook in deze scène is dat het geval wanneer ze emotioneel wordt.
   © Marvel Studios
 • Natasha zegt tegen Melina dat ze de tweede moeder is die haar in de steek laat, zoals ze voordien ook al tegen Yelena had verteld. Maar Melina zegt haar wat er echt gebeurde. Ze werd niet achtergelaten maar uitgekozen door een programma op basis van haar genetische eigenschappen als kind. Ze werd dus meegenomen, wel nadat een soort van deal werd gesloten, maar toch bleef haar moeder altijd naar haar zoeken. Daarom liet Dreykov haar ook vermoorden want ze was een bedreiging voor de Red Room. Natasha geeft daarop toe dat ze elke dag van haar leven aan haar moeder gedacht heeft, of ze dat nu wilde toegeven of niet.
  • Dankzij Black Widow had je pas echt door hoe weinig we eigenlijk wisten over het persoonlijk leven van Natasha. Uit Endgame wisten we al dat ze de naam van haar vader niet kende, en dat wordt hier ook wel wat bevestigd want er wordt niet echt van een vader gesproken.
 • © Marvel Studios

  Natasha vindt het fotoalbum dat zij eerst wou meenemen toen ze vertrokken uit Ohio. Natasha herinnert zich nog dat ze toen op een dag foto’s namen voor Kerstmis, Thanksgiving, Pasen en de zomervakantie. Daarvan zagen we inderdaad ook de achtergronden toen ze moesten poseren al in de intro.

 • Ook over Melina haar verleden leren we wat meer. Ze had blijkbaar al 4 keer de Red Room doorstaan nog voor Natasha geboren werd. De reden dat ze er nog werkt, is omdat ze nooit iets anders gekend heeft. We weten niet hoe oud Melina is maar Natasha is hier ondertussen al 32 dus moet ze ook wel heel jong geweest zijn.
 • Melina zei aan het begin van de film dat Natasha en Yelena hun hart niet mochten laten afpakken. Hier vraagt ze aan Natasha hoe haar dat gelukt is. In een mooi moment antwoordt ze dat dat kwam door de zin die Melina hen altijd voorhield: “Pain only makes us stronger”. Door wat zij hen leerde, hebben ze het overleefd. Dat raakt Melina duidelijk wel. En zij allemaal maar doen alsof het hen niks kon schelen, tss.
 • Aleksei ging ondertussen met Yelena praten maar probeert met een raar verhaal duidelijk te maken dat vaders alles doen voor hun kinderen. Maar Yelena herinnert hem eraan dat hij altijd maar herhaalde hoe hard tegen zijn zin hij de missie deed. Voor haar was hij alles maar daar geeft hij niet om, alleen om zichzelf. Ze stuurt hem weg maar opeens begint hij te zingen: American Pie van Don McLean, het favoriete liedje van Yelena toen ze klein was. Opnieuw een mooi, veelzeggend moment met all the feels.
  • Yelena zegt dat hij altijd zit te vertellen over zijn tijd als de Crimson Dynamo, wat natuurlijk fout is. Maar de Crimson Dynamo is een echt personage in de comics. Het is zelfs het alter-ego van Anton Vanko, de vader van het personage van Mickey Rourke in Iron Man 2. Het is eigenlijk de naam van het armour dat Vanko uitvond en elektromagnetisme kon controleren. Hij was ook een Iron Man-villain en zat in de Winter Guard en de Soviet Super-Soldiers waarover we het eerder al hadden.
  • Volgens Kevin Feige was het zingen een idee van David Harbour tijdens de repetities. Straf.
 • Wanneer de agenten van de Red Room binnenvallen, draagt Melina een Black Widow-pak dat heel erg lijkt op het klassieke Black Widow-pak uit de comics.
  © Marvel Studios
 • In het vliegtuig naar de Red Room liggen Natasha en Yelena in dezelfde houding als toen ze vanuit Cuba weggevoerd werden.
 • De trend van “flying fortresses” in het MCU gaat verder. Na de de helicarrier in The Avengers en Age of Ultron en de Insight-schepen in Winter Soldier zit nu ook de Red Room in een vliegend schip.
  • Dat was vroeger trouwens anders, tenzij deze film de flashbacks uit Age of Ultron en Agent Carter retcont. In AoU zagen we namelijk flitsen van Natasha’s opleiding in een gebouw op het platteland aan de bomen te zien. In Agent Carter belandden Peggy en de Howling Commandos in de originele opleidingsplaats maar die was in Wit-Rusland.
black widow spoilers
© Marvel Studios

Keet in de Red Room

In de Red Room praat Melina tegen Dreykov. Hij heeft hen door want Melina blijkt Natasha te zijn met een masker en omgekeerd. Melina breekt zo Aleksei uit de cel en zorgt ervoor dat Yelena zich kan bevrijden. Door een feromonaal slot kan Natasha Dreykov niet aanvallen dus doet ze hem zijn plan onthullen. Melina wil ondertussen de basis doen crashen terwijl Yelena de flacons tegengif zoekt om de Widows bloot te stellen. Dreykov laat Natasha alle Widows zien over de hele wereld en onthult dat Taskmaster eigenlijk zijn dochter is, die door Natasha werd opgeblazen. Aleksei neemt het op tegen Taskmaster. Van Melina hoorde Natasha hoe ze het feromonaal slot moet ontwijken: de reukzenuw blokkeren. Dat doet ze waardoor ze Dreykov ervan langs geeft tot de Widows hem komen verdedigen. Yelena komt net op tijd met de flesjes waardoor ze Widows zichzelf worden.

 • Dreykov wil Yelena opereren om haar terug onder controle te krijgen. Terwijl ze een lijn op haar gezicht tekenen zegt Yelena dat, in tegenstelling tot de lawine, dit een minder coole manier is om te sterven. Het is maar hoe je het bekijkt.
 • Dreykov heeft snel door dat dit niet Melina is die voor hem zit. Hij deactiveert het nanomasker dat ze aanhad, waarop Natasha terug verschijnt. Natasha is wel fan van de truc met het masker. In Winter Soldier vermomde ze zich ook zo als lid van de World Security Council om zo bij Alexander Pierce te geraken. Dat masker dook daarnaast ook nog op in Agents of SHIELD, waar Agent 33 het gebruikte om eruit te zien als Agent May. En onlangs in Falcon and The Winter Soldier, waar Sharon Carter het gebruikte om haar identiteit als de Power Broker te verbergen.
 • Opnieuw is Aleksei een beetje de dupe. Hij steekt een emotionele verontschuldiging af tegen Natasha maar het blijkt dus Melina te zijn. Zij heeft een oortje om te communiceren met Yelena en Natasha. Aleksei denkt dat hij ook eentje heeft dus steekt hij zijn speech opnieuw af. Maar hij heeft geen oortje omdat dat geen deel uitmaakte van het plan. Dus krijgen we het plan te zien: Melina had de Red Room ingelicht om ze te kunnen binnendringen. Daarna zou Natasha haar tracker activeren om Ross en zijn troepen te lokken. Melina moest dan het schip doen landen. Yelena moet de resterende Widows bevrijden met het tegengif.
 • Natasha vraagt Dreykov naar de naam van haar moeder maar die geeft hij haar natuurlijk niet. Hij vertelt haar wel dat ze begraven is onder een roze bloesem, maar of dat waar is natuurlijk… Zo is Natasha dus nooit te weten gekomen hoe haar moeder heette maar later dus wel van haar vader. Als ze het had overleefd, had ze dus naar meer informatie over haar ouders op zoek kunnen gaan.
 • © Marvel Studios

  Natasha vraagt of hij iets voelde toen ze zijn dochter vermoordde. Maar hij bedankt haar voor hem zijn grootste wapen te geven: de Taskmaster. In het kostuum zit dus niet O-T maar wel Dreykov z’n dochter Antonia, gespeeld door Olga Kurylenko. Zij is verbrand geraakt bij de explosie en Dreykov heeft daarna een chip in haar nek ingeplant om haar te controleren. Mede daardoor is ze zo’n perfecte imitator. Hier gaan ze dus ook een andere richting uit dan in de comics.

  • Kevin Feige bedankte haar tijdens de watch party om dit geheim 2 jaar lang te bewaren. Haar naam viel me al op tijdens de credits en dat was misschien wel wat riskant voor iemand die zo laat opduikt. Maar door haar Russisch-klinkende naam stel je je daar niet zo veel vragen bij.
  • Naast Moonraker hebben we met Kurylenko eigenlijk nog een verwijzing naar James Bond want ze speelde een Bond-girl in Quantum of Solace. Als Natasha dan Bondfan is en alle andere films ook bestaan in het MCU, hebben we hier dan weer te maken met de Celebrity Paradox? Er is zelfs nog een Bondverwijzing als je denkt aan het feit dat Rachel Weisz getrouwd is met Daniel Craig, die net afzwaait als 007.
  • Daarnaast is er nog een voorbeeld dat leeftijd relatief is. Want gezien de flashback moet Antonia toch redelijk wat jonger zijn dan Natasha. Maar in het echt is Kurylenko 41 en dus 5 jaar ouder dan Johansson.
 • Natasha probeert Dreykov te vermoorden maar een feromonaal slot houdt haar tegen. Dit was voor mij een van de “dwazere” plotpoints maar die maatregel komt ook uit de Black Widow-reeks uit 2004. Net als de manier waarop ze ervan af geraakt dus als comicfan kon je dat al voorspellen.
 • © Marvel Studios

  Wanneer Yelena uit een luchtschacht springt, landt ze in een pose zoals Natasha altijd doet. Dat beseft ze, waarop ze zegt “Ugh, that’s disgusting.” Geweldige pay-off van alle “poser”-opmerkingen.

 • Ondertussen daagt Natasha Dreykov uit waarop hij begint te preken en hij haar onder andere toont hoe hij in het systeem geraakt en waar ter wereld er overal Widows zitten. Hij vertelt ook dat hij met de Widows eigenlijk alles in de wereld in handen heeft. Als hij ook Natasha controleert, kan hij eindelijk uit de schaduw komen door de enige grondstof te gebruiken waar de wereld er te veel van heeft: meisjes. Niet heel subtiel maar er bestaan in het echt ook zeker mannen zoals hij.
  • Veel van de meisjes die getoond worden, zijn trouwens dochters van de crew die aan de film heeft gewerkt, aldus Kevin Feige.
 • Maar Natasha is niet onder de indruk en lacht hem wat uit. Dan zegt ze “Thank you for your cooperation.” Ze moest namelijk van Melina te weten komen waar de database is en hoe je erin moet geraken. Die zin hebben we natuurlijk nog al eens gehoord van haar in The Avengers. Toen ging ze mee in Loki z’n verhaal om hem uit te horen, en nu deed ze natuurlijk net hetzelfde. Classic Natasha.
 • Dan is er nog het obstakel van het feromonaal slot. Zolang ze Dreykov kunnen ruiken, kunnen ze hem niks doen. Het volstaat ook niet om je adem in te houden want om echt niks meer te kunnen ruiken, moet je de zenuw doorsnijden. Om Dreykov nog wat verder te vernederen, zegt ze dat hij niet sterk genoeg was om het te doen dus doet ze het zelf maar. Daarop bonkt ze haar hoofd op tafel en breekt haar neus waardoor de zenuw doorgesneden wordt. Daarop klopt ze Dreykov op z’n gezicht. Super bad-ass.
 • Net wanneer Natasha Dreykov wil afmaken, houden de Widows haar tegen. Een gevecht breekt uit waarbij we heel wat zot stuntwerk te zien krijgen. Maar Natasha krijgt er flink van langs tot Yelena het tegengif laat ontploffen over de groep waardoor er een nevel ontstaat. Ze worden zo wakker uit hun controle en kunnen nu zelf hun leven bepalen.
  • © Marvel Studios

   Dit was trouwens een heel mooi shot van cinematograaf Gabriel Beristáin. Hij deed destijds ook de cinematografie van Agent Carter.

  • Een van de Widows werd trouwens gespeeld door Jade Xu, een drievoudig wereldkampioene in het wushu. Op de watchparty zei Kevin Feige dat ze een cameo heeft in een toekomstige Marvelfilm. We weten nu al de welke en dus is hierbij de spoilerbijbel van Shang-Chi al half begonnen. In de fight club van Xu Xialing, de zus van Shang-Chi, zien we Jade Xu’s Widow vechten tegen iemand met wat lijkt op Extremis in z’n lijf? Dat kan je hier zien in deze clip.

 

black widow spoilers
© Marvel Studios

Wegen scheiden

De basis begint op te blazen maar Natasha verzamelt nog snel alle gegevens voor ze zich een weg naar buiten baant, en Taskmaster vrijlaat. Yelena blaast het vliegtuig van Dreykov op. Op de grond kan Natasha ook het tegengif aan Antonia geven. Yelena is ongedeerd en Natasha geeft toe dat hun gezin ook echt was voor haar. Melina en Aleksei zijn ook ongedeerd, en samen met Yelena en de Widows gaan ze alle overblijvende Widows bevrijden. Ondertussen maakt Natasha zich klaar om het tegen de troepen van Ross op te nemen. 2 weken later ziet Natasha Rick Mason weer. Ze is intussen blond en hij heeft een Quinjet voor haar. Daarmee is ze van plan om de Avengers uit de gevangenis halen. 5 jaar later komt Yelena naar het graf van Natasha. Valentina duikt op met haar volgende doelwit: de man die verantwoordelijk is voor de dood van haar zus, Clint Barton.

 • Het is duidelijk dat het voor Natasha niet alleen kan eindigen met het vernietigen van de Red Room. Ze downloadt de gegevens van de Widows en neemt ook de laatste flesjes antiserum mee. Daarnaast laat ze ook Antonia vrij, ook al weet ze dat die achter haar aan zal komen. Ze wil haar fout goedmaken door er nu zeker van te zijn dat de Red Room opgedoekt is en alle vrouwen bevrijd worden.
 • Tijdens het gevecht met Aleksei kopieert Antonia weer wat moves van de Avengers waaronder de klauwen van Black Panther en het omhoogtrappen van het schild zoals Cap dat doet.
  Shield Taskmaster GIF - Shield Taskmaster Black Widow - Discover & Share GIFs
  © Marvel Studios
 • Wanneer Dreykov dreigt te ontsnappen, baant Yelena zich een weg naar het dak van zijn vliegtuig. Vlak voor ze een stok in de motor steekt, roept ze nog naar Natasha: “This was fun.” Net zoals Natasha haar gezegd had dat het zou zijn toen ze samen wat zaten te drinken in Boedapest. Door de explosie vliegt ze van het toestel maar komt ook Dreykov wel om. Uiteindelijk kan Natasha haar een parachute aandoen in de lucht om haar te redden.
  • Volgens Kevin Feige zijn veel van de sprongen ook niet met CGI gedaan maar door echte skydivers.
 • Antonia kwam Natasha inderdaad achterna maar na een kort gevecht op de grond, kan ze ook bevrijd worden met een van de flesjes die Natasha had meegenomen. Natasha zegt dat het haar spijt, waarop Antonia vraagt of hij weg is. Dit vond ik een heel mooi moment waardoor ze het eigenlijk allebei voor een deel kunnen afsluiten.
 • De parachute van Yelena is intussen neergekomen maar wel in een rare houding. Uiteindelijk wordt ze wakker maar kijkt Natasha ondersteboven aan en zegt: “We’re both upside down.” Dit is een throwback naar de allereerste scène waarin ze beiden een brug maakten.
  fonsecalimal Tumblr blog with posts - Tumbral.com
  © Marvel Studios
 • Natasha vraagt of haar kleine zusje haar kan vergeven want ze had voor haar terug moeten komen. Van Yelena hoeft ze dat niet te zeggen maar eindelijk geeft Natasha toe dat het voor haar ook echt was. Deze scène pakte me ook echt want van alles in deze film vond ik hun relatie het beste en ook hun chemie uitstekend.
 • Er volgt ook nog een reünie van het hele gezin. Natasha vraagt of Aleksei nog iets wil zeggen maar hij zegt dat hij het alleen maar zou verpesten. Daarop geeft hij haar een hand, die ze aanneemt. Ook hier had ik alle feels. Wat een uitstekende cast.
 • En dan volgt opnieuw het afscheid. In de verte komt Ross al aan met een tiental auto’s. De rest wil Natasha helpen vechten maar ze moet gaan van hen. Ze denkt tenslotte dat als het tussen hen goed kan komen, dat er ook wat hoop is voor de Avengers. Daarop geeft Yelena haar vest aan Natasha. Zij geeft Yelena dan weer de schijf met alle Widows op. Daarna landt een vliegtuig met alle bevrijde Widows. Zij zouden hen niet achter laten. Natasha en Melina nemen ook afscheid van elkaar. Ze nemen trouwens ook Antonia mee. Yelena en Natasha fluiten nog eens naar elkaar zoals in het begin voor ze allemaal vertrekken. Natasha maakt zich klaar om het tegen de agenten op te nemen maar dat gevecht krijgen we niet meer te zien. Wel dit geweldig eindshot waarbij ik al bijna aan het huilen was.
  © Marvel Studios

  • Wanneer de auto’s aankomen zegt Natasha trouwens: “Here comes the cavalry.” Het zou verboden moeten worden om die term nog te gebruiken in het MCU want die behoort voor altijd toe aan Melinda May uit Agents of SHIELD.
 • Twee weken later is Natasha blond en heeft ze de vest van Yelena aan. Ze heeft afgesproken met Rick Mason. Hij heeft voor haar nu een Quinjet kunnen regelen en daarvan is ze onder de indruk. Eindelijk geeft ze tegenover hem ook wat toe, want ze zegt dat hij altijd een goeie vriend is geweest voor haar. Daarop zegt hij dat alle mannen dat graag horen. Hij vraagt waar ze naartoe gaat. Haar hele leven dacht ze dat ze geen familie had maar nu blijkt dat ze er twee heeft. Een ervan ligt wat in puin dus gaat ze er een paar uit de gevangenis halen en kijken of ze niet kan helpen om de dingen goed te maken. Daarop stapt ze in de Quinjet en stijgt op. In de bomen zien we nog wat vuurvliegjes.
  • Nu weten we dus wanneer Natasha besloot om blond te worden. Waarschijnlijk vocht ze zich een weg uit de troepen van Ross en wilde ze daarna onder de radar blijven. Ze zal de kleuring die ze had in de caravan in Noorwegen dus opnieuw gekocht hebben.
  • © Marvel Studios

   De vest! Haar outfit in Infinity War krijgt ineens zo veel meer betekenis. Ook al is het een beetje een retcon na het feit, het blijft een mooie touch om in deze film te verwerken. Dat was trouwens ook de bedoeling die de makers voor ogen hadden.

  • Ik hoop ook dat we van O-T Fagbenle nog meer te zien krijgen nu hij de Taskmaster niet blijkt te zijn. Misschien zal hij nu de fixer worden van Yelena.
  • Mag ik trouwens even huilen dat het Natasha haar idee was om iedereen uit de gevangenis te gaan halen om alles goed te proberen maken? Het is dus dankzij haar dat ze op tijd waren om Vision en Wanda te redden in Edinburgh. Het is dus ook waarschijnlijk dat dit de Quinjet is die ze daar gebruiken.
  • En dan speelt ook nog het Avengers theme wanneer ze opstijgt met de Quinjet. Want wat ze hierna gaat doen en dan haar hele vasthouden aan de Avengers na de Snap, tonen toch echt aan dat zij misschien wel de trouwste Avengers was. Veeg me maar bij elkaar.
  • Om me het helemaal af te maken, zien we nog vuurvliegjes in de bomen wanneer de Quinjet wegvliegt. En dat zorgt voor een mooie maar bitterzoete verbinding met begin van de film. Ja, ik ben er nog niet over dat we Natasha niet meer zullen zien.
 • In een aftercreditsscène zien we Yelena met een hond genaamd Fanny. Ze komt op een begraafplaats bij de grafsteen van Natasha. Yelena heeft het moeilijk en fluit het melodietje nu op haar eentje. Opeens komt er iemand naast haar staan. De vrouw heet Valentina en werkt samen met Yelena. Maar Valentina heeft haar volgende doelwit. De man die verantwoordelijk is voor de dood van haar zus, Clint Barton.
  • Nu zijn we dus vijf jaar verder dan het hoofdverhaal van de film. We weten wel niet of Yelena ook slachtoffer was van de Snap, en of ze dus vijf jaar is weggeweest. Dat leren we volgens Kevin Feige later nog, waarschijnlijk in Hawkeye. Het lijkt alvast niet de eerste keer dat ze hier komt.
  • Yelena zei al tijdens het gesprek met Natasha voor ze naar de Red Room gingen zoeken, dat ze een hond wou. Ze heeft dus wel echt haar leven in handen genomen en de dingen gedaan die ze wil doen. De hond heet trouwens Fanny, en het is wel heel toevallig dat Fanny Longbottom net een van de aliassen was die Natasha kreeg van Rick.
  • © Marvel Studios

   Op Natasha haar graf staat “Daughter Sister Avenger” (😭). Ik gok dus dat Yelena en misschien ook Melina en Aleksei daar verantwoordelijk voor zijn. Ik denk niet dat Natasha nog veel over haar gezin heeft kunnen meegeven aan de andere Avengers, tenzij Steve misschien maar heel waarschijnlijk is het niet na zijn veroudering. Het feit dat ze precies die woorden er hebben laten opzetten, wil toch wel heel veel zeggen. Natuurlijk was hun band hersteld toen ze afscheid namen maar ze namen het haar toch wat kwalijk dat ze was vertrokken om Avenger te worden. Maar hiermee willen ze er haar toch voor eren.

  • De plaats lijkt redelijk afgelegen en toch staat het vol knuffels, bloemen en kaarsen. Is dat dan gewoon van toevallige voorbijgangers of is haar begraafplaats toch bekend? Er lijken foto’s van andere mensen tussen de beeldjes van heiligen te staan, dus misschien mensen die teruggekomen zijn dankzij Natasha?
  • © Marvel Studios

   Op het moment dat Julia Louis-Dreyfus verschijnt, kon je de Disney+-abonnees van de meer casual Marvel-cinemafans onderscheiden. Want zij duikt hier natuurlijk op als haar personage Valentina uit The Falcon and the Winter Soldier. Daar zagen we haar al Wyatt Russell/John Walker rekruteren. In de spoilerbijbel voor de serie hebben we het al uitgebreid over haar gehad. Toen deed het al de ronde dat ze voor het eerst in het MCU zou opduiken in Black Widow. Daarom speculeerden we toen al het volgende: Duikt Valentina op in de post-credits van de film om Yelena Belova (Florence Pugh) ook op te nemen in haar achterban[…]? Nou, bijna spot-on zeg ik dan. Maar Yelena lijkt wel al langere tijd voor Valentina te werken. En zij lijkt ook niet de baas te zijn want Yelena zegt dat ze een loonsverhoging wil, waarop Valentina zegt dat ze hetzelfde wil. Zij beslist daar dus niet over. En dus gaat het mysterie over de kingpin verder. Ross lijkt nu wel minder waarschijnlijk door zijn rol in deze film, maar door de opdracht die ze krijgt dan weer wel. Maar ik ga ervan uit dat het iemand is die we nu nog niet kennen.

  • We weten ook niet precies waar Natasha begraven is maar Valentina zegt wel dat ze allergisch is voor het Midwest. En laat Ohio nu net in het Midwest liggen, de stad waar ze in haar jeugd toch het gelukkigste was.
  • © Marvel Studios

   Ook nog een hartverscheurend detail: het graf van Natasha lijkt onder een roze bloesem te staan, net zoals dat bij haar moeder was volgens Dreykov.

  • We zagen al in Spider-Man: No Way Home dat Natasha ook deel uitmaakte van het herdenkingsfilmpje. Daarnaast zegt Valentina hier ook “What this woman did, honestly, I can’t even imagine“. Dus is het blijkbaar toch gekend wat Natasha precies gedaan heeft, en maar goed ook.
  • Yelena wordt dus achter Hawkeye aangestuurd. Valentina noemt hem dan ook de man die verantwoordelijk is voor haar dood. Thanos lijkt een betere kandidaat, maar het is natuurlijk te begrijpen. Ook al heeft Natasha zich zelf voor hem opgeofferd, daardoor is ook hij deels de reden dat ze dood is. Het werd al bevestigd dat ze in Hawkeye de serie zal opduiken dus Yelena zullen we snel terug zien.

Voor Natasha Romanoff en Scarlett Johansson valt hier echter het doek. Ik blijf erbij dat de film veel eerder had moeten komen, maar tegelijk ben ik blij dat we toch nog meer over haar te weten zijn gekomen. En alleszins ben ik ook benieuwd naar de toekomst van Yelena in het MCU, waardoor deze film zeker niet overbodig was. Het is wel jammer van de hele heisa tussen Scarlett Johansson en Disney na de release, ook al is het intussen opgelost. Zeker gezien deze woorden van Kevin Feige zelf over waarom het zo leuk was om met Scarlett te werken:

En dan is er tenslotte nog dit om af te sluiten. Ik ben oké, hoor.

https://jjeangrey.tumblr.com/post/656316991180800000/the-first-shot-of-natasha-in-the-mcu-is-her

De volgende spoilerbijbel wordt die voor Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings.

Black Widow is vanaf vandaag voor alle abonnees beschikbaar op Disney+. Daarnaast is de film vanaf vrijdag ook te koop via bol.com of andere winkels. black widow spoilers

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels