Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Eternals spoilerbijbel: to infinity and beyond

Met Eternals breekt er een nieuw kosmisch tijdperk aan in het MCU. Er worden ook meteen ongeveer 10 nieuwe personages aan ons voorgesteld en redelijk wat verhaal om bij te houden. Ik kan best een opfrisser gebruiken dus zoals altijd ontleden we wat er gebeurd is, kijken we vooruit en geven jou de beste weetjes, spoilers en easter eggs mee.

© Marvel Studios

PlotHoe zit het nu weer allemaal?

Eternals introduceert meer dan 10 personages maar ook wat kosmische achtergrond, die dan ook gelogen blijkt. Daarom een overzicht van alle personages en de origins en hoe het nu weer allemaal precies zat.

eternals spoilers
Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Celestials

In het MCU breidt het universum niet zomaar vanzelf uit en is de oerknal ook niet echt een ding. De Celestials creëren nieuwe planeten en nieuw leven. Daarvoor moeten ze geboren worden door de energie van intelligent leven te absorberen. Maar dat verwoest tegelijk de planeet waaruit ze ontstaan. Enkele van de gekende Celestials zijn Arishem maar ook Jemiah, Nezarr, Hargen en Eson, die we zagen in de uiteenzetting van Arishem.

© Marvel Studios

We hoorden al eerder over Celestials in het MCU. Zo is het hoofd dat de planeet Knowhere vormt eigenlijk de schedel van een dode Celestial. De eerste levende Celestial zagen we in Guardians 2: Ego. Hij creëerde een planeet rond zich en een menselijke vorm. Om machtiger te worden, plantte hij zaadjes op heel wat planeten waaruit dan meer versies van zichzelf konden ontstaan. Maar daarvoor had hij de kracht van een tweede Celestial nodig. Om die te vinden kreeg hij duizenden kinderen maar geen enkele bezat de kracht, behalve dan Peter Quill. Dus ja, mocht je het ook even vergeten zijn, hij is half Celestial. Interessant.

In de comics zijn de Celestials zelf dan weer gecreëerd door The First Firmament, de verpersoonlijking van het eerste universum dat ooit bestond. Die maakte ook de kwaadaardige equivalenten van de Celestials, de Aspirants, waartegen de Celestials het opnamen in de Eerste Multiversal War. In de comics gaan de Celestials vooral naar planeten om op de bewoners te experimenteren en hen te beoordelen. Er is echter een aparte continuïteit in de comics, Earth X, waarin Celestials binnenin planeten worden geplaatst om geboren te worden. Volgens een van de schrijvers van de reeks, Jim Krueger, is Kevin Feige grote fan van de reeks en daarom kozen ze in het MCU voor dit verhaal.

Photo courtesy of Marvel Studios. © 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Arishem

Arishem is de Prime Celestial. Hij bepaalt op welke planeten nieuwe Celestials geboren worden. Hij schiep de Deviants om de roofdieren op aarde uit te roeien en zo de mensheid te helpen groeien, maar ze evolueerden en keerden zich tegen de mensen. Daarom creëerde hij de Eternals in de World Forge om de mensheid tegen hen te beschermen. Hij houdt hun herinneringen bij wanneer ze gereset worden om de Deviants te bestuderen. Hij communiceerde ook met Ajak om het plan vlot te laten verlopen. Daarna vertelde hij de waarheid aan Sersi toen Ajak stierf.

Nadat de Eternals Tiamut hadden gedood, dook hij op in de lucht boven Londen waar Sersi en Dane stonden te praten. Hij haalde Sersi, Kingo en Phastos bij hem om hen te straffen voor de dood van Tiamut want ze hebben een Celestial opgeofferd voor de mensheid. Hij belooft de mensen te sparen maar zal via hun herinneringen kijken of ze dat waard waren. Hij zal terugkomen voor zijn oordeel, waarop hij de Eternals meeneemt.

In de comics is zijn bijnaam dan ook Arishem The Judge. Daar was hij niet de leider van de Celestials maar degene die oordeelde of de mensen van een bepaalde planeet mochten blijven leven of niet. De echte leider van de Eternals was The One Above All.

Photo courtesy of Marvel Studios. © 2021 Marvel Studios. All Rights Reserved.

Deviants

De Deviants zijn dus door Arishem gecreëerd om de mensheid voldoende te laten groeien. De Eternals kregen de opdracht om hen uit te roeien toen ze mensen begonnen aan te vallen. Het zijn dierachtige wezens met intrekbare tentakels. Ze zwerven op aarde rond tot de Eternals de laatste uitroeien in 1521. In 2024 komen ze echter weer tot leven wanneer het ijs waarin ze gevangen zaten, ontdooit door de Emergence (en niet klimaatverandering? Oef!).

Blijkbaar kunnen ze ook de krachten van Eternals absorberen. Hierdoor krijgt een van hen, Kro, de kracht om zichzelf te genezen van Ajak, en meer macht en het vermogen om te spreken van Gilgamesh. Hij gaat daarna achter Thena aan maar zij kan hem uiteindelijk doden. De andere Deviants werden al door de Eternals gedood, onder andere in Londen, Australië en Brazilië.

In de comics zijn de Deviants eigenlijk de vroege mensen, homo erectus om precies te zijn, die werden gemuteerd door de Celestials die naar de aarde kwamen. Hierdoor hadden ze allemaal een redelijk willekeurige mutatie waardoor ze afzichtelijk werden, en dus het tegengestelde van de Eternals.

Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Eternals

Zij zijn dus eigenlijk geen aliens of godachtigen maar androids die gecreëerd zijn door Arishem in de World Forge. Ze bestaan al miljoenen jaren waarin ze Celestials hielpen om geboren te worden door de bevolking van een planeet te beschermen en vooruit te helpen. Na elke Emergence van een Celestial worden de herinneringen van een Eternal gereset en bijgehouden door Arishem. Soms is die reset echter niet helemaal geslaagd waardoor de Eternals Mahd Wy’ry kunnen krijgen, een soort aandoening waarbij ze herinneringen van vroeger te zien krijgen en zo de controle verliezen.

Volgens Arishem zijn er nog andere Eternals verspreid over het universum die hetzelfde doen als die op aarde. Elke Eternal heeft ook een specifieke kracht.

In de comics zijn de Eternals een geëvolueerde vorm van de mensheid ontstaan door experimenten van de Celestials zo’n miljoen jaar geleden. Sindsdien leefden ze ondergedoken op aarde.

Ajak (Salma Hayek)

©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Ajak was de Prime Eternal, dus de leider van de groep. Zij wist van het plan van Arishem dus werden haar herinneringen niet gereset. Zij communiceerde via een bol met Arishem over de vooruitgang van de Emergence op aarde. Ze fungeerde een beetje als de moederfiguur voor de Eternals. Haar voornaamste kracht was genezen maar ze kon met haar krachten bijvoorbeeld ook Thena in bedwang houden.

Ajak stuurde iedereen weg om een eigen leven te leiden in 1521 en reisde sindsdien rond om de mensheid beter te leren kennen. Daardoor is ze van het volk beginnen houden waardoor ze ook de Emergence wou tegenhouden. Ikaris vond dit verraad en gooide haar in een put met Deviants, die haar konden doden. Toen Ikaris, Sprite en Sersi haar lichaam vonden, ging haar communicatiebol over naar Sersi.

In de comics was Ajak in het begin een vrouw maar werd daarna herboren als man. Hij woonde vooral bij de Polar Eternals, een groep die in Siberië woonde, en was erg bezig met leren communiceren met de Celestials. In de recente reeks van de Eternals kwam Ajak terug uit de dood als vrouw.

Sersi (Gemma Chan)

©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Sersi heeft de kracht om materie te transformeren. Eerst kan ze alleen niet-levende dingen veranderen, zoals aarde in water of een beeld in stof, maar later verandert ze een Deviant in een boom, en via de Uni-Mind kan ze ook Tiamut in steen veranderen en Sprite in een mens. Wanneer de Eternals op aarde aankomen in 5000 voor Christus is zij de eerste die communiceert met de mensen. Doorheen de tijd wordt ze verliefd op mede-Eternal Ikaris. Ze vormen een koppel in 575 v.C. en trouwen in 400 n.C. Dat blijven ze ook nadat de Eternals opsplitsen in 1521 tot Ikaris op een gegeven moment vertrekt zonder haar.

In het heden woont Sersi in Londen en geeft ze les in het Natural History Museum. Ze heeft een relatie met Dane Whitman en woont samen met Sprite. Op zijn verjaardag vraagt hij aan haar of ze willen samenwonen. Nadat ze worden aangevallen, vertelt ze hem wie ze echt is. Wanneer ze het lichaam van Ajak vinden, gaat de communicatiebol van Ajak naar haar over. In Australië kan ze hem voor het eerst zelf gebruiken en ontdekt ze de waarheid over wie ze zijn en wat ze op aarde doen. Het is haar idee om de Emergence proberen tegen te houden.

Wanneer de groep weer herenigd is, ontdekken ze het verraad van Ikaris en dat hij al jaren tegen haar moest liegen. Nadat de eerste poging van Phastos tot Uni-Mind vernietigd wordt, haalt hij de bol uit Sersi om het opnieuw te proberen. Bij het Verschijningspunt beslist Sersi om zelf te proberen Tiamut tegen te houden met haar krachten. Ze wordt neergestoken door Sprite maar slaagt er door de Uni-Mind toch in om hem in steen te veranderen. Ze neemt nog afscheid van Ikaris voor hij de zon in vliegt. Met haar overgebleven kracht verandert Sersi Sprite in een gewoon mens. Ze spreekt terug af met Dane maar op het moment dat hij iets wil vertellen, wordt ze meegenomen door Arishem.

In de comics is Sersi bijna een socialite die veel feestjes organiseert. Ze is ook lid geweest van de Avengers en had vaak een relatie met Makkari, die een man is in de comics.

Ikaris (Richard Madden)

©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Ikaris kan vliegen en laserstralen uit z’n ogen schieten. Hij gelooft sterk in het plan van Arishem maar Ajak moedigt hem aan om een eigen leven te hebben. Hij wordt verliefd op Sersi en trouwt met haar. Maar op dat moment heeft hij de waarheid over hun missie al te horen gekregen van Ajak. Uit schuldgevoel verlaat hij Sersi enige tijd nadat de groep opsplitst in Tenochtitlan. In het heden duikt hij op bij het huis van Ajak, waar ze vertelt dat ze de Emergence wil tegenhouden.

Hij neemt haar mee naar een bevroren meer waar er terug Deviants lopen nadat ze ontdooit zijn uit het ijs dat hen gevangenhield. Hij veroordeelt haar voor haar verraad en gooit haar op het ijs bij de Deviants, die haar kunnen doden. Haar lichaam brengt hij terug naar haar huis om het op een Deviant-aanval te doen lijken. Daarna gaat hij naar Londen om Sersi te vinden. Daar redt hij haar en Sprite van de Deviants. Zo leert hij ook Dane kennen.

Hij probeert de anderen te vertragen zodat ze de Emergence niet meer kunnen stoppen. Hij houdt zich uiteindelijk nogal op de achtergrond tot iedereen bij elkaar is. Pas wanneer Phastos een manier heeft gevonden om Druig meer kracht te geven en Makkari het verschijningspunt heeft gevonden, vernietigt hij de oplossing van Phastos en onthult hij dat hij het al wist. Ze komen er ook achter dat hij Ajak vermoord heeft. Hij vertrekt om hen tegen te houden en Sprite gaat mee.

Aan de vulkaan waar het Verschijningspunt is, wacht hij de rest op en vernietigt het schip. Hij kan Druig verslaan maar wordt door Makkari, Phastos en Thena opgehouden zodat Sersi kon proberen om Tiamut tegen te houden. Hij kan losbreken maar kan Sersi niks doen en wordt uiteindelijk zelf deel van de Uni-Mind. Daarna zegt hij nog tegen Sersi dat het hem spijt, waarop hij wegvliegt naar de ruimte en uiteindelijk de zon in vliegt.

In de comics wordt Ikaris gezien als de leider van de Eternals. Hij leidt dan ook veel gevechten tegen de Deviants en wijdde zijn leven aan het voorbereiden van de terugkeer van de Celestials. Dat is niet zo anders dan.

Sprite (Lia McHugh)

©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Zij is de enige Eternal die eruit ziet als een tiener. Haar kracht is om illusies te creëren. Al in Babylon entertainde ze de mensen met haar illusies door ermee verhalen uit te beelden, onder andere over Gilgamesh. Ze was niet bijster enthousiast bij het huwelijk van Ikaris en Sersi 1000 jaar later. Tussendoor vertelde zij ook aan de bevolking verhalen over Ikaris en Thena zodat deze in de mythologie opgenomen werden als Icarus en Athena.

Nadat ze zijn opgesplitst heeft ze een tijdje bij Kingo in Macedonië gewoond, en daarna ook bij Ajak in South Dakota. Zij raadde Sprite aan om naar Londen te gaan om bij Sersi te gaan wonen. In het heden woont ze daar nog altijd maar ze voelt zich niet helemaal op haar plaats. Ze moedigt Sersi ook aan om met Dane te gaan samenwonen maar is ook heel blij wanneer Ikaris opduikt.

Bij de reünie met Kingo is ze eerder haar sarcastische zelf. Bij Gilgamesh krijgt zij een alcoholvrije versie van de wijn die hij zelf maakte, waarop ze hem met haar krachten een babypak aandoet. In het Amazonewoud confronteert Kingo haar met het feit dat hij weet dat ze verliefd is op Ikaris en het daardoor moeilijk heeft. Wanneer Ikaris dan ook onthult wat zijn echt intenties zijn, gaat Sprite met hem mee.

Ze steekt zelfs Sersi neer om haar tegen te houden omdat ze haar verwijt dat ze net zoals de mensen op aarde wil zijn. Ze wil nu weten hoe het is om op te groeien en een gezin te krijgen maar dat kan niet voor haar. Druig slaat haar echter neer voor ze nog meer kan doen. Later maakt ze ook deel uit van de Uni-Mind. Met de laatste krachten daarvan kan Sersi haar nog veranderen in een mens. Enkele dagen later belooft ze om Sersi te bezoeken als ze vrij heeft van school en rijdt ze weg met Karun en Kingo.

In de comics was Sprite origineel een jongen. Sprite wordt gezien als een trickster die vaak kattenkwaad uithaalt. Net als in de films worstelde hij in de comics met het jong zijn. Zo wiste hij eens de herinneringen van alle Eternals omdat hij zo zou kunnen opgroeien. Het mislukte echter en hij werd terechtgesteld. Na zijn verrijzenis kwam hij terug als meisje en werd in de gaten gehouden door Ikaris.

Kingo (Kumail Nanjiani)

©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Kingo kan energie uit zijn handen schieten en neemt het dus altijd mee op tegen de Deviants. Door de krachten van Sprite werd hij verliefd op het vertellen van verhalen en werd hij acteur in Bollywood. Op het moment dat de andere Eternals hem komen opzoeken, neemt hij net een dansscène op. Hij is al een hele tijd beroemd en het feit dat hij niet verouderde, hield hij verborgen door te zeggen dat zijn grootvader en vader ook acteur waren. Hij heeft al 50 jaar een vaste assistent, Karun. Met het vliegtuig van Kingo gaan de Eternals de wereld rond om de rest te vinden.

Kingo is wel de lolbroek van de groep en verlicht de situatie dus vaak met een mopje. Maar hij is ook oprecht en heeft als enige door dat Sprite al lang verliefd is op Ikaris. Wanneer de ware aard van Ikaris onthuld wordt, deelt hij zijn mening en houdt hij de Emergence dus liever niet tegen. Maar hij wil de anderen ook niks aandoen omdat zij dat wel willen proberen. Daarom gaat hij niet mee naar het Verschijningspunt. We zien hem pas terug na het gevecht wanneer hij en Karun met Sprite vertrekken. Daarna wordt hij samen met Sersi en Phastos meegenomen door Arishem.

In de comics woont Kingo in een Japanse nederzetting van Eternals. Hij trainde als samoerai en gebruikte die vaardigheden om filmster te worden.

Gilgamesh (Donnie Lee)

©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Hij heeft ijzersterke vuisten en is daardoor de krachtpatser van de groep. Hij heeft veel respect voor Thena dus wanneer zij Mahd Wy’ry krijgt, houdt hij haar tegen. Daarna stelt hij voor om haar te beschermen zodat haar herinneringen niet moeten gewist worden. In het heden wonen ze dan ook op een afgelegen plek in Australië. Hij blijkt een uitstekend kok te zijn en heeft zelfs een eigen drank uitgevonden. Maar hij is ook erg wijs en lief want hij helpt Sersi om te communiceren met Arishem.

In Brazilië bedankt Thena hem om voor haar te zorgen, maar hij antwoordt gewoon dat hij het zo opnieuw zou doen. Wanneer de Deviants aanvallen, heeft Kro het op hem gemunt. Gilgamesh probeert Thena weer uit haar Mahd Wy’ry te halen maar daardoor kan Kro hem doden en een deel van z’n krachten stelen. Hij krijgt een afscheidsceremonie waarbij Thena z’n as uitstrooit in de rivier.

In de comics wordt Gilgamesh ook als de krachtigste Eternal gezien. Hij was wel een buitenbeentje en verkoos daarom om tussen de mensen te leven. In plaats van met Thena trok hij daar veel op met Hercules.

Thena (Angelina Jolie)

©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Thena heeft de kracht om wapens op te roepen en is een van de meest begaafde vechters. Door Athene te beschermen maakte Sprite een verhaal over haar waardoor ze de Godin van de Oorlog werd genoemd. Ze is eerder op zichzelf en redelijk sarcastisch. Bij het verslaan van de laatste Deviants in 1521 krijgt ze echter Mahd Wy’ry waardoor ze even zichzelf niet meer is en de andere Eternals aanvalt. Gilgamesh kan haar tegenhouden maar Ajak wil haar geheugen resetten om het te voorkomen. Gilgamesh stelt echter voor om voor haar te zorgen zodat dat niet hoeft.

In het heden zitten ze voor de veiligheid afgelegen in Australië maar ze heeft nog steeds aanvallen. Wanneer de rest de waarheid hoort over wie ze zijn, beseft iedereen dat Thena niet gek werd maar dat de reset van haar herinneringen niet goed gelukt was. Ze zag dus eigenlijk fragmenten van hun vorige leven. Ze is er het hart van in wanneer Gilgamesh sterft maar gebruikt zijn herinnering om de aanvallen tegen te gaan.

Nadat de ware aard van Ikaris bovenkomt en Sersi aan zichzelf twijfelt, spreekt Thena haar moed in. Daarna helpt zij om het tegen hem op te nemen. Ze had namelijk altijd al eens tegen hem willen vechten. Na de eerste poging om de Uni-Mind te activeren, wordt ze door Makkari naar het strand gebracht. Daar neemt zij het op tegen de Deviant Kro. Die probeert haar te misleiden wanneer ze weer een aanval heeft van Mahd Wy’ry maar ze doorziet hem en kan hem doden. Daarna helpt ze Phastos en Makkari met Ikaris en wordt ze deel van de Uni-Mind. Na het gevecht gaat ze met Druig en Makkari mee op zoek naar de andere Eternals in het universum.

In de comics had Thena eerst de naam Azura maar ten tijde van de Grieken leerde ze Zeus en zijn dochter Athena kennen. Vanwege hun gelijkenissen besloten de Griekse goden en de Eternals een verbond te sluiten. Azura veranderde haar naam naar Thena als eerbetoon daaraan. Daarnaast had Thena vaak een relatie met de Deviant Kro, maar daar werd op neergekeken. Uiteindelijk kregen ze wel zelfs kinderen.

Druig (Barry Keoghan)

©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Hij kan mensen hun gedachten beïnvloeden en controleren. Hij gebruikt het in Mesopotamië om de mensen hun wapens te laten neerleggen wanneer de Eternals voor het eerst verschijnen. In Babylon heeft hij al een sterke band met Makkari en vertaalt hij haar gebaren voor de mensen op aarde. Maar in 1521 is hij niet meer overtuigd van hun missie omdat de mensen alleen maar tegen elkaar vechten en oorlog voeren. Hij kan ervoor zorgen dat dat allemaal verleden tijd is maar mag niet van Ajak. Daarom kiest hij ervoor om de groep te verlaten, waarna hij een deel van de bevolking onder mind control plaatst waardoor ze met hem meegaan.

In het heden woont hij afgelegen in het Amazonewoud, waar hij nog steeds een dorp mensen controleert. Wanneer hij de waarheid hoort en ze hem vragen om Tiamut te verdoven, moest hij even niet van hun plannen weten. Maar na de aanval van de Deviants en de dood van Gilgamesh wil hij het proberen. Wanneer de groep naar de Domo gaat zodat Phastos een manier kan vinden om hen sterker te maken, wordt hij herenigd met Makkari, die al enige tijd op het schip was. De anderen waren nog niet op de hoogte dat er iets tussen hen speelde.

Druig probeert aanvankelijk met de Uni-Mind om Tiamut te verdoven, maar hij wordt tijdelijk uitgeschakeld door Ikaris. Hij kan echter terug mee vechten en duikt op bij Sersi, waar hij Sprite neerslaat die haar net had neergestoken. Ook hij wordt deel van de Uni-Mind. Daarna wordt hij weer herenigd met Makkari, die dacht dat hij dood was na de aanval van Ikaris. Samen met Thena en Makkari gaat hij op zoek naar de andere Eternals in het universum.

In de comics heeft Druig zijn mede-Eternals al vaak verraden in een poging om over hen te kunnen heersen. Zo heeft hij onder andere de KGB, Genghis Khan en ook Thanos geholpen in hun strijd.

Phastos (Brian Tyree Henry)

©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Phastos is de uitvinder van de groep. Hij houdt zich meestal op de achtergrond, bijvoorbeeld in Babylon wanneer Ajak vraagt of hij naar het feestje is geweest en hij ja antwoordt maar Druig hem verraadt. Hij had de stoommotor uitgevonden voor de mensen maar het was te vroeg daarvoor. In plaats daarvan gaf hij hen de ploeg. Hij blijft meehelpen aan de technologie van de mens, ook wanneer de groep opsplitst. Na de ramp in Hiroshima acht hij zichzelf verantwoordelijk maar vindt hij ook dat de mens het niet verdient om geholpen te worden. Daarom trekt hij zich terug van de mensheid.

Maar in het heden heeft hij een echtgenoot en een zoon en woont bij in een normale buurt. Hij ontvangt Sersi en Ikaris daarom met enige tegenzin en wil hen aanvankelijk niet helpen. Ook zegt hij dat hij zijn krachten al lang niet gebruikt heeft maar dat is niet waar want zijn huis is versterkt. Zijn man spoort hem aan om hen toch te helpen zodat ze hun zoon zien opgroeien.

Phastos brengt hen terug naar de Domo waar hij iets maakt om hen allemaal te verbinden waardoor Druig sterker kan worden. Hij noemt het de Uni-Mind maar zijn eerste poging wordt vernietigd door Ikaris. Daarna heeft hij het idee om de communicatiebol van Sersi te gebruiken omdat die haar verbond met Arishem en het dus voor hen allemaal mogelijk zou moeten zijn. Voor hij de bol uit haar haalt, voegt Thena nog toe dat hij haar niet mag doden maar het lukt hem. Zo maakt hij armbanden van het materiaal van de bol.

De Uni-Mind werkt want de Eternals worden verbonden en hun gezamenlijke kracht gaat naar Druig. Nadat Druig tijdelijk verslagen wordt door Ikaris, vraagt Sersi om Ikaris te vertragen. Phastos heeft wapens gemaakt waarmee hij plasma kan schieten. Daarna gebruikt hij ringen die een soorten touwen creëren om Ikaris vast te pinnen en zijn krachten te bedwingen. Hij wou die blijkbaar al lang gebruiken. Samen met Makkari en Thena kan hij hem even afhouden. Uiteindelijk activeert Sersi de Uni-Mind en kunnen ze Tiamut doden.

Na het gevecht herstelde Phastos de Domo voor Druig, Thena en Makkari. Zelf ging hij terug naar huis met z’n man en zoon. Tenminste tot hij samen met Sersi en Kingo door Arishem werd opgeroepen en van de aarde verdween.

In de comics was Phastos wapensmid waardoor hij vaak verward werd met de Griekse God Hephaistos, de god van de ambachtslieden. Hij leefde ook een tijd als mens en was toen ingenieur. Wel zocht hij constant naar de zin van het leven en was het duidelijk dat hij een grote bron van verdriet had waar hij nooit over sprak.

Makkari (Lauren Ridloff)

©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Zij is een speedster en dus ongelofelijk snel. Ze is ook doof en gebruikt gebarentaal. Van karakter is ze eerder speels en kan ze het goed vinden met Druig. In Mesopotamië en Babylon helpt ze vechten tegen de Deviants. Daarnaast is ze in Babylon ook bezig met handel drijven om objecten te verzamelen. In Tenochtitlan werd ze verwond door Thena. Waar zij naartoe is gegaan daarna, weten we niet helemaal zeker.

Wel weten we dat ze in tussentijd veel heeft verzameld in de Domo. Wanneer de groep naar de Domo komt voor de oplossing van Phastos zit ze daar te lezen. Ze is blij met de hereniging met Druig. Zij vindt uiteindelijk ook het Verschijningspunt door de hele wereld te verkennen. Daarna helpt ze Ikaris tegen te houden. Ze is even van slag wanneer het lijkt alsof Druig gedood wordt maar maakt het Ikaris daarom knap lastig. Ze wordt ook deel van de Uni-Mind. Daarna is ze opgelucht dat ze Druig terugziet. Zij, Druig en Thena vertrekken uiteindelijk met de Domo om de andere Eternals te gaan zoeken.

In de comics was Makkari lang een man. Hij hielp vooral de mensheid in het oude Egypte en Griekenland. Hij was ook enige tijd de vigilante Hurricane maar werd het meeste verward met de god Mercurius, die ook bekend stond om z’n snelheid. In de meest recente reeks herrees Makkari als vrouw en probeerde ze de Dreaming Celestial terug te brengen uit de dood. Maar het lukte haar niet en ze verloor daardoor haar gehoor en spraak, in navolging met de film.

Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Het einde

Het grote doel van de film was dus om de Emergence van de Celestial Tiamut op aarde tegen te houden, want daardoor zou de aarde vernietigd worden. Daar slagen ze uiteindelijk ook in, ondanks de pogingen van Ikaris en Sprite. Ikaris kan niet met zijn keuzes leven en vliegt uiteindelijk de zon in. Heel symbolisch wel maar ook jammer dat Richard Madden nu al uit het MCU verdwijnt. Sprite kiest er dan weer voor om mens te worden en op te groeien. De versteende Tiamut zorgt ondertussen voor beroering op het nieuws.

Daarna gaat iedereen terug wat z’n eigen weg. Van Arishem kwamen ze te weten dat zij niet de enige Eternals zijn en dat ze allemaal hetzelfde lot ondergaan als zij. Druig, Thena en Makkari gaan daarom op zoek naar alle anderen in het universum om hen de waarheid te vertellen. Daarvoor vertrekken ze met de Domo. Phastos gaat terug naar huis met z’n man en zoon. Sersi is terug in Londen om afscheid te nemen van Sprite, die naar school gaat. Kingo en Karun nemen haar mee met de auto.

Sersi heeft afgesproken met Dane, die haar een familiegeheim wil vertellen. Maar net op dat moment gebeurt er iets met Sersi en doemt Arishem op in de lucht boven Londen. Hij laat Sersi, Kingo en Phastos bevriezen en tot bij hem komen. Natuurlijk weet hij dat de Emergence niet gebeurd is en dat ze daardoor dus Tiamut opgeofferd hebben voor de mensen op aarde. Hij zal hun opgeslagen herinneringen bekijken om te zien of de mensen dat waard waren en komt dan terug voor het oordeel. Daarop verdwijnt hij met Sersi, Kingo en Phastos. Dane blijft verweesd achter.

En nu?

Uit de omstaanders kunnen we afleiden dat iedereen Arishem gezien heeft. Alleen is de vraag tot hoever dat was. Arishem leek veel plaats in te nemen in de hemel maar hoever konden mensen hem dan zien? Anders komen er naast het stenen beeld nog wat vragen bij. Deze keer zijn het geen relatief kleine aliens maar een gigantisch wezen dat zomaar opduikt. Er zijn niet zoveel mensen meer op aarde die weten wat er speelt. Die Ikaris komt er makkelijk vanaf zo. De enige die nog iets weet, is Sprite. Aangezien Kingo bij haar was, zal ze er zeker weet van hebben dat hij verdween. Zo kan ze misschien nog in latere films verschijnen om hulp te zoeken. Ik word dan weer triest van de gedachte dat Phastos gewoon weer bij z’n man en kind is weggehaald. Voor onbepaalde duur deze keer.

En als we het over dat oordeel hebben, hangt het lot van de mensheid af van wie hij precies de herinneringen zal bekijken. Sersi laat ons er alvast beter uitzien dan we zijn, maar Phastos dan weer helemaal niet voor een bepaalde tijd. Zijn gezin spreekt dan weer in ons voordeel. Als Kingo dan de doorslag geeft, hebben we ook die lieve Karun om hem te overtuigen van het goede van de mens. Alleszins introduceert dit moment al een belangrijke toekomstige vijand en gebeurtenis voor verder in het MCU. De vraag is alleen wanneer we hier precies de gevolgen van zullen zien.

©Marvel Studios

Mid-creditsscène

Op de Domo hebben Makkari, Druig en Thena al weken niks gehoord van de rest op aarde. Ze hebben al snel door dat Arishem er voor iets tussen moet zitten en zijn van plan om terug te keren. Maar Makkari en Thena voelen iets op het schip naderen. Opeens komt er een wezen door een soort kleurenportal gelopen/gevallen. Hij blijkt Pip te heten, met de stem van Patton Oswalt, en kondigt de komst aan van Eros, de broer van Thanos, gespeeld door Harry Styles. Hij begroet zijn mede-Eternals en zegt dat hun vrienden in de problemen zitten maar dat zij weten waar ze hen kunnen vinden. In z’n hand heeft hij een communicatiebol als die van Sersi.

Het opduiken van Harry Styles zorgde in de voorstellingen waar ik bij was voor ofwel enthousiaste ofwel geïrriteerde reacties. Ik ben alleszins benieuwd om hem in de toekomst te zien. Volgens Chloé Zhao was ze zijn carrière beginnen volgen toen hij in Dunkirk gecast werd omdat ze “let op alle mensen die Christopher Nolan cast”. Geen slecht plan. Maar nu meer over wie Pip en Eros zijn.

Pip

©Marvel Studios

Pip Gofern is een personage uit de comics dat gecreëerd werd door Jim Starlin, de co-creator van Thanos. In die comics werd hij geboren als een edelman op de planeet Laxidazia. Daar woonde ook een groep trollen en na een nachtje drinken met hen begon hij meer en meer op een trol te lijken. Blijkbaar was hun drank betoverd om meer trollen te creëren. Verder trok hij in de comics vooral op met Adam Warlock, en hielp hij hem met het verslaan van diens alter ego Magus. Daarnaast maakte hij ook deel uit van de Ravagers. Warlock zal natuurlijk ook in het MCU opduiken, in Guardians of the Galaxy 3, gespeeld door Will Poulter. Dus misschien kennen we Pip zijn toekomst in het MCU al.

Eros

©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Eros is in de comics de broer van Thanos en stond bekend als een womanizer. Toen Thanos het slechte pad opging, vocht hij met Captain Mar-Vell en de Avengers mee tegen zijn broer. Later werd hij zelfs toegelaten tot het trainingsprogramma van de Avengers, waar hij de codenaam Starfox kreeg. Hij heeft een lange geschiedenis maar een interessant stuk is toen hij een groep van de sterkste Eternals van Titan leidde in een gevecht tegen Thanos. Door zijn krachten kan hij de beloningscentra in de hersenen beïnvloeden van iedereen in zijn directe omgeving. Daarom heeft hij het imago van player maar het heeft hem ook al in de problemen gebracht, een gewaagdere kant die ze in het MCU vast niet zullen verkennen.

Hier is hij ook een Eternal, net als in de comics, aangegeven door zijn “fellow Eternals”-begroeting. Daarnaast zegt Pip nog een aantal zaken: kroonprins van Titan, broer van Thanos, letterlijk de Hartenboer (Knave of Hearts), overwinnaar op Black Roger, de grote avonturier, Starfox. In sommige dingen volgen ze dus de comics: als broer van Thanos die er wel als een mens uitzag en dus als jongere broer ook troongerechtigd. Maar er rijst wel de vraag: als Eternals synthetisch zijn, hoe kan Eros dan de broer van Thanos zijn?

Hoe hij aan die bol kwam, is ook iets raadselachtiger. Hij is een Eternal dus misschien was die bol van hem en communiceerde hij ook met Arishem. Dan moet hij ook de waarheid al geweten hebben en was hij die misschien ook beu. Maar dan zou hij misschien ook meegenomen zijn. Waarschijnlijk deed hij dus niet mee met het hele Celestial-geboortesysteem en is hij er achtergekomen wat er met die Eternals gebeurde die niet meer mee wilden doen. Hoe hij de Domo dan vond en ontdekte dat Sersi, Phastos en Kingo in de problemen zaten, is ook nog een vraagteken.

Alleszins lijkt het er dus wel op dat Druig, Makkari en Thena een reddingsactie zullen opzetten met Eros om de rest te gaan bevrijden. Wanneer dat is, is voorlopig nog niet duidelijk dus het zal nog even wachten zijn op antwoorden.

Er zijn naar verluidt wel wat deleted scenes waarin Styles al zou opduiken dus misschien krijgen we zo nog wat meer informatie over wie hij precies is. Dan vul ik dat hier meteen aan.

©Marvel Studios

Post-creditsscène

Dane is terug in het Natural History Museum en kijkt naar een grote, oude doos. Wanneer hij die opent, ligt er een zwaard in dat omzwachteld lijkt. Op de doos staat Mors Mihi Lucrum, wat vertaald is als “death is my reward”. Hij zegt dat het hem spijt maar dat hij het moet proberen. Hij reikt naar het zwaard waarop een soort vezels naar z’n hand omhoog gaan. Net wanneer hij het wil aanraken, vraagt een stem: “Are you sure you’re ready for that, Mr Whitman?

Blade

Ali met serieuze Blade-vibes in Alita: Battle Angel © Disney

M’n zus hoorde het direct en Chloé Zhao heeft het intussen bevestigd: het was de stem van Mahershala Ali als Blade. In 2019 werd al aangekondigd dat Blade naar het MCU zou komen en dat Ali gecast was in de hoofdrol. (Weet je z’n schattige reactie nog??) De film zou ergens voor 2023 zijn maar we weten nog niet precies wanneer. Hier krijgen we dus een eerste, miniem voorproefje maar Ali lag er blijkbaar wel al wakker van. Vooral omdat hij ook niet fysiek op de set was en hij dus het personage niet echt “speelde”, maar hij moest wel al beslissen hoe hij zou klinken. Voorlopig klinkt hij dus vooral nog als zichzelf en heel anders moet dan voor mij ook niet zijn.

Dane Whitman

eternals spoilers
© Marvel Comics

Maar laten we ook Dane niet vergeten. Comicfans zullen het voor de film uitkwam ook al geweten hebben: in de comics is Dane Whitman namelijk Black Knight. Daar heeft hij weinig te maken met de Eternals buiten het feit dat hij op een gegeven moment samen met Sersi bij de Avengers zit. Hij wilde Sersi vertellen over zijn complexe familiegeschiedenis want de titel van Black Knight is eentje die wordt doorgegeven aan afstammelingen. Zo was Sir Percy of Candia de eerste Black Knight en tegelijk een ridder van de Ronde Tafel. (En zijn kostuum zou je kunnen zien in Spider-Man: Far From Home.)

Het zwaard dat hij heeft, en dat Dane hier dus wil opnemen, is het Ebony Blade, een zwaard dat door Merlin zelf uitgehouwen werd uit een meteoor. Later nam ook Nathan Garrett, een van de afstammelingen van Percy, de titel over. Het Ebony Blade stootte hem echter af waardoor hij het slechte pad opging en zelf wapens maakte. Vlak voor zijn dood riep hij zijn neef Dane bij hem om de mantle van Black Knight over te nemen. (En Sersi raadde Dane toch aan om het goed te maken met zijn oom?) Hij zou het nalatenschap van Percy weer op het goede pad moeten brengen, en vindt het Ebony Blade pas enige tijd later.

Dane en Sersi zaten in de comics samen in de Avengers. Daar werden ze ook verliefd met een heuse love triangle en complex verhaal tot gevolg. Sersi maakte op een gegeven moment z’n hart wel van steen zodat hij beter kon vechten voor de mensheid.

Ebony Blade

© Marvel Comics

Maar waarom leek het zo’n groot probleem om het zwaard vast te nemen voor Dane? Eigenlijk rust er op het zwaard een soort vloek. Wanneer het gebruikt wordt om bloed te vergieten, verandert degene die het hanteert in hetzelfde metaal als het zwaard. Daarom vraagt Blade ook of hij wel zeker is. Het zwaard voedt zich ook met de donkere kant van de houder. Maar zolang je het zwaard “goed” gebruikt, kan je herrijzen als je sterft met het zwaard in je hand.

Blade en Dane

© Marvel Comics

Blade en Dane hebben ook een connectie in de comics. Daar zitten ze samen in MI-13, een geheim Brits agentschap zoals MI5 dat specialiseert in bovennatuurlijke bedreigingen (eigenlijk het Britse S.H.I.E.L.D dus). MI-13 heeft heel wat leden gehad, waarvan Captain Britain nog het meest bekend is. (En hebben we in What If eigenlijk Captain Britain niet gezien?)

In MI-13 denkt Dane op een gegeven moment dat hij, na een hele historie, terug “verbonden” wordt met het Ebony Blade maar het blijkt een zwaard te zijn dat gemaakt werd door Dracula om Whitman terug naar de dark side te krijgen. Dracula, dan zitten we natuurlijk niet ver weg van Blade.

Hier lijkt het zwaard wel het echte Ebony Blade te zijn aan de oude kist te zien en het feit dat het zwaard omzwachteld was, waarschijnlijk om te voorkomen dat je het per ongeluk aanraakt. Het leek ook te reiken naar Dane om met hem te kunnen verbinden. Die spreuk lijkt me dan weer eerder een lugubere waarschuwing van een oude eigenaar dan een echt motto van de Black Knight.

En hoe past Blade dan in het plaatje? Is hij misschien op het spoor van magische voorwerpen zoals een soort Nick Fury? Of misschien kwam hij de familiegeschiedenis van Dane tegen of volgde hij het zwaard doorheen de eeuwen? Alleszins zie ik een samenwerking tussen Kit Harington en Mahershala Ali wel heel erg zitten. Voorlopig hebben we echter geen idee wanneer die er zit aan te komen.

eternals spoilers
Photo by Sophie Mutevelian. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Weetjes en easter eggs

Aangezien de film net op Disney+ staat, kan ik van de meeste zaken nog geen foto’s invoegen maar die komen er later aan.

 • Aan het begin van de film waande je je even in een Star Wars-film want het is de eerste keer in de geschiedenis van het MCU dat er een zogenaamde openingcrawl gebruikt wordt om wat context te geven aan het verhaal. Hier blijkt de crawl later dan nog eens misleidend ook en dus een onbetrouwbare verteller.
  • Die begint trouwens met de woorden “In the beginning”, wat ook de openingswoorden zijn van het boek Genesis in de Bijbel. Wel toepasselijk als je later hoort hoe belangrijk de Celestials en Eternals voor het universum zijn geweest.
  • ©Marvel Studios

   Er wordt ook verwezen naar de six singularities, wat de Infinity Stones zijn. Die term werd voor het eerst gebruikt door de Collector in Guardians of the Galaxy en daarna ook door Wong in Infinity War.

 • De Eternals krijgen hun kostuum in de Domo, hun ruimteschip. Die is waarschijnlijk genoemd naar het gelijknamige personage uit de comics. Daar is Domo een Eternal die verantwoordelijk was voor de geavanceerde systemen op Olympia.
 • Eternals is zeker een film voor de geschiedenisliefhebbers want we krijgen heel wat oude locaties en tijdsperiodes te zien. De eerste is Mesopotamië in 5000 v.Chr. De naam “Mesopotamië” komt van het Grieks voor “tussen rivieren” en sloeg op het gebied tussen de Tigris en de Eufraat. Dat komt overeen met het huidige Irak en delen van Syrië, Turkije en Iran. Daar zien we hoe Sersi een mes uit metaal geeft aan de inwoners. In het echt is volgens Wikipedia rond die tijd ook echt de metaalbewerking ontstaan. De taal die ze daar spraken, was normaal Soemerisch.
 • ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

  Tijdens de eerste vechtscène in Mesopotamië zien we Makkari voor het eerst American Sign Language gebruiken. Haar man Douglas is de ASL-consultant voor de film en heeft samen met Lauren een paar easter eggs in de naamgebaren van de personages gestoken, dat zijn de gebaren om een bepaalde naam voor te stellen. Zo is het gebaar voor Kingo gebaseerd op zijn krachten maar is het tegelijkertijd ook het naamgebaar voor Wyatt, de zoon van Lauren Ridloff. Dat van Makkari verwijst naar haar oorringen en haar snelheid maar is ook het gebaar van haar man Douglas. Actrice Lauren Ridloff heeft trouwens in een filmpje voor Marvel de naamgebaren voor alle personages en hun eigenschappen aan de cast getoond.

 • Ik schreef het al in de spoilerbijbel voor Hawkeye, maar hier viel het me eerst op: in het logo van Marvel Studios zijn nu beelden opgenomen van Black Widow en Shang-Chi. Blijkbaar was het shot van Natasha en Yelena zelfs al te zien voor Shang-Chi maar toen had ik het dus nog niet opgemerkt. In het logo van Spider-Man: No Way Home kon ik ze ook nog niet meteen zien.
 • Er speelt ook andere muziek over het logo waardoor we de gewoonlijke fanfare dus niet te horen krijgen. Dat is toch alweer geleden van Spider-Man: Far From Home toen I Will Always Love You van Whitney Houston speelde om dan over te gaan in de In Memoriam. Hier krijgen we een deel van Time van Pink Floyd te horen, wat wel toepasselijk is.
 • ©Marvel Studios

  Dan komen we in het heden, maar wanneer is dat precies? Van later in de film leren we dat de Blip, dus de terugkeer, al achter de rug is. Maar we weten niet precies hoe lang. Aan de kleren die Sersi draagt in het heden, lijkt het me geen zomer meer. Ook later krijgen we nog indicaties. In de timeline order op Disney+ staat Eternals alvast na Shang-Chi en voor Hawkeye, dus ik gok ergens rond september/oktober 2024.
 • De dolk die Sersi gaf aan de jongen in Mesopotamië zien we terug als campagnebeeld voor de tentoonstelling Artifacts That Shaped Human History in het Natural History Museum.
 • Nog in de achtergrond kan je op het scherm een advertentie zien voor de Global Repatriation Council, de organisatie die voor het eerst opdook in Falcon and the Winter Soldier.
  ©Marvel Studios
 • Sersi loopt op dat moment in Piccadilly Circus in Londen. Het centrum is nog niet vaak aan bod gekomen in de MCU-films. Een stuk van Thor: The Dark World speelde zich af in Greenwich en Spider-Man: Far From Home was vooral rond de Tower.
  • ©Marvel Studios

   In de achtergrond kan je een affiche zien op het Criterion Theater voor het toneel The Comedy About A Bank Robbery. Die productie liep van maart 2016 tot maart 2020, toen ze moesten stoppen vanwege de pandemie.
 • Vandaar neemt Sersi de metro naar het Natural History Museum. Voor de geïnteresseerden: om rechtstreeks te gaan nam ze daarvoor waarschijnlijk de Piccadilly Line naar Gloucester Road, want die route heb ik al een paar keer gedaan. :3
 • Het Natural History Museum is voor mij een van de mooiste gebouwen ter wereld en Sersi mag er werken! Onderweg naar het klaslokaal zegt ze “I know I’m late, Charlie.” en passeert ze het standbeeld van Charles Darwin dat in het midden van de trap staat. Dat standbeeld staat er al sinds 1885, vier jaar nadat het museum opende.
 • Dane Whitman staat les te geven tot Sersi komt. Hij geeft les over poëzie en draagt het gedicht Song of the Universal van Walt Whitman voor. (Hoe toepasselijk!) Volgens hem getuigt het van een optimisme voor de mensheid, die wat lijkt op het gevoel van overwinning toen recent de helft van de bevolking terugkwam.
 • Voor als je je Eternals-tour van Londen wil verder zetten: de eerste Deviant in het heden duikt op in het water voor Butler’s Wharf.
 • Er is een verjaardagsfeestje voor Dane in wat lijkt op een pub. Volgens Kit Harington was dat The Old Queen’s Head in Islington, zijn lokale pub vlakbij zijn huis.
 • Wanneer Sersi niet happig lijkt om bij Dane te gaan wonen, vraagt hij of ze een tovenaar is net als Doctor Strange. Blijkbaar zijn mensen dus echt op de hoogte van wat hij juist is.
 • ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

  De plaats waar het gevecht met de Deviants zich afspeelt, is eerst ergens op het pad rond Regent’s Canal en dan de brug over Camden Lock Regent’s Canal waar Camden High Street loopt. Voor Kit Harington was het redelijk speciaal om daar te filmen aangezien hij naar eigen zeggen vaak uitging in Camden met Richard Madden en Gemma Chan. Het gebouw waar de Deviant in wordt gegooid was trouwens een kleine voormalige giftshop.

 • Het moment waarop Richard Madden uit het gebouw komt gestapt, deed me een beetje denken aan de entree van Cap in Endgame. Nog een badass.
 • Sprite had blijkbaar al hints gegeven over de Eternals, waaronder dat ze een vriendje had die kon vliegen. Sersi antwoordde daarop dat hij piloot was. Dat leidt tot de uitstekende mop van Dane wanneer hij Ikaris ontmoet: “You must be the pilot.”
 • Telkens als er ouder volk opduikt in een geschiedenis als het MCU is het altijd de vraag waarom we niet van hen hoorden tot nu, maar daar is een uitleg voor: ze mochten zich niet bemoeien met conflicten en oorlogen tenzij er Deviants bij betrokken waren. Anders was de mensheid nooit zo geëvolueerd zoals ze deden.
 • Dane moet bij Ikaris ook meteen denken aan Icarus, de figuur uit de Griekse mythologie. Hij wilde vliegen en maakte daarvoor vleugels bijeengehouden door was. Daarom mocht hij niet te dicht tegen de zon vliegen of ze zouden smelten, maar dat deed hij toch en hij stortte in de zee. Dat verhaal blijkt verzonnen te zijn door Sprite voor haar illusies.
  • ©Marvel Studios

   Als je erop let, zie je ook dat bij shots van Ikaris de zon vaak in z’n rug zit, zoals even later in Babylon. Symbolisch.
 • Iets wat me niet helemaal juist lijkt: Sersi zegt dat zij en Ikaris 5000 jaar samen waren, maar ze werden pas een koppel in Babylon in 575 v.C. Bedoelt ze dan gewoon dat ze elkaar al zolang kennen?
 • Op de tv zien ze nieuwsberichten over de aardbeving. De zender is WHIH UK, de Britse tak van de zender die we de laatste tijd veel zien in het MCU. Ze dachten trouwens dat die aardbeving een connectie had met de Blip maar dat is dus niet zo.
  ©Marvel Studios
 • Als je de film herbekijkt, zie je in de vertolking van Richard Madden wel dat Ikaris wat louche is. Zo zegt hij bijvoorbeeld dat hij van de Deviants niets wist en hij hen kwam zoeken door de aardbeving.
 • ©Marvel Studios

  De tweede historische plek is Babylon in 575 v.C., nog steeds Mesopotamië. Rond die datum zou de Isjtarpoort gebouwd zijn, de blauwe poort waar we Gilgamesh een Deviant zien verslaan. Die maakte deel uit van een omwalling rond de stad. Er zijn tegenwoordig delen van de poort te bezichtigen in musea, waaronder het Pergamon museum in Berlijn. De poort was ooit een van de klassieke zeven wereldwonderen maar werd geschrapt voor de Pharos in Alexandrië. Vandaag de dag zijn er alleen nog ruïnes over van de stad maar hier werd ze dus even opnieuw tot leven gebracht, compeet met hangende tuinen en de toren van Babel.

  • Is het trouwens toeval dat de kleuren van het kostuum van Ajak, blauw en goud, hetzelfde zijn als die van de poort rond Babylon of is het een eerbetoon?
 • De stem van Arishem wordt ingesproken door acteur David Kaye, vooral bekend van animatiewerk, zoals Ben 10 en Ratchet & Clank. Maar hij doet ook de voice-over voor Last Week Tonight dus dan kan je je volgende keer indenken dat Arishem dat doet.
 • Phastos laat zijn nieuwe uitvinding, de stoommachine, zien maar de anderen vinden het te vroeg. Ook omdat ze nog maar 1000 jaar het wiel hebben, maar volgens historische bronnen bestaat het al sinds 3500 v.C. Uiteindelijk zou de stoommachine pas in de jaren 1700 uitgevonden worden, inderdaad wat te vroeg dus. In plaats daarvan bedenkt hij de ploeg, die de bewoners al gebruiken in de scène na het feestje.
  ©Marvel Studios
 • Sprite vertelt het verhaal van Gilgamesh en Enkidu. Gilgamesh kennen we intussen maar ook in het echt komt hij voor in de Mesopotamische mythologie samen met Enkidu, een vriend en strijdmakker van Gilgamesh. Enkidu is dan waarschijnlijk een gewone mens want een Eternal is hij alleszins niet. De taal die ze toen spraken, was trouwens het Akkadisch maar ik weet niet of Sprite dat hier ook spreekt want het is eigenlijk een dode taal.
 • Makkari heeft objecten gezocht om te ruilen voor de Smaragden Tafel. Ook dat is een echt object uit de geschiedenis. Het was een korte cryptische tekst die de basis zou zijn geweest voor de alchemie. De mannen in Babylon zeggen dat het een mythe is, en die eerste referenties naar de Tafel werden ook pas later gevonden.
 • Ikaris heeft de taal van de mensen geleerd maar zegt per ongeluk “I am very beautiful”. Dit was vast gewoon een mop van de schrijvers om voor een nieuwe meme te zorgen.
 • Na 13 jaar is ook de eerste seksscène in het MCU een feit. Regisseur Chloé Zhao wou dat moment echt in de film omdat Sersi en Ikaris elkaar op dat moment al eeuwen kennen en het niet geloofwaardig zou zijn als ze dan gewoon zouden kussen en ze dan een koppel waren. Ook bij Marvel stribbelden ze niet tegen en de uiteindelijke rating van de film is ook PG-13 net als de meeste andere films.
 • ©Marvel Studios

  In 400 n.C. zitten we in het Gupta Rijk. Dat is een oud Indisch rijk dat bestond van de 3e eeuw tot ongeveer de 6e eeuw. Volgens geschiedkundigen was die periode het gouden tijdperk van de Indiase geschiedenis. Daar trouwen Sersi en Ikaris. Wanneer ze de andere Eternals laten zien, kan je trouwens al zien dat de meesten zo kijken 😍 maar Sprite eerder zo kijkt 😐. Wat foreshadowen naar wat Kingo later ontdekt.
 • Kijk Ikaris eens duchtig rondkijken als ze ontdekken dat Ajak dood is om te zien “door wie het kwam” en hij gauw zegt “It was the Deviants”. Achteraf toch niet zo subtiel. Het deed me een beetje denken aan een van m’n favoriete stukken uit Scary Movie 3.
 • De volgende plek in de geschiedenis is Tenochtitlan in 1521. Tenochtitlan was een stadstaat in wat nu het historische centrum van Mexico is. Het was eigenlijk een eiland gelegen in het Texcoco-meer, een natuurlijk meer in de vallei van Mexico. In 1521 werd de stad veroverd door Hernan Cortés en de Spaanse kolonisten en bijna volledig verwoest. Dat zijn dan ook de gevechten die de Eternals zien gebeuren.
 • Van de scène waarin ze beslissen over Thena zijn trouwens schattige gifs van achter de schermen.

  https://theavengers.tumblr.com/post/664779781954584576/the-cast-of-eternals-behind-the-scenes-of-the

 • Het liedje waarop Kingo danst in de Bollywood-scène heet Nach Mera Hero en werd ingezongen de Australische zangeres Celina Sharma, die Indiase roots heeft. De zangers doet echter niet meer in de film maar wel actrice Nikkita Chadha, die tot nu toe vooral danseres was. Er kwam echter wat kritiek op het liedje. Volgens sommige fans was het niet Bollywood genoeg omdat het deels in het Engels was. Ik vond het alleszins wel een indrukwekkende scène.
 • Volgens Kumail Nanjiani zelf had Chloé Zhao hem eigenlijk een beetje misleid om hem de dansscène te laten doen. Toen ze het hem voor de eerste keer vroeg, weigerde hij eigenlijk en zei ze dat ze een Bollywood-actiescène zouden doen. Maanden later zei ze dat ze gelogen had en trainde Nanjiani vier maanden voor de dans met 51 professionele dansers rond hem.
 • Karun en Kingo spreken naast Engels soms ook Hindi.
 • Zowel Kingo als Phastos later verwijzen naar de anderen als hun vrienden van de unief, maar voor Sprite geldt dat niet echt natuurlijk.
 • Kingo is aan het filmen voor Shadow Warrior 3, de eerste van een trilogie. In het echt is Shadow Warrior een videogamereeks waarvan de derde game volgend jaar uitkomt. De twee hebben waarschijnlijk geen verband met elkaar.
 • Kingo zei nog dat ze net BTS hadden gestrikt voor een cameo en in de volgende scène op het vliegtuig speelt het liedje Friends van BTS.
 • ©Marvel Studios

  De achterste muur van het vliegtuig heeft op de linkerkant een kast met trofeeën (ik kon niet echt zien welke) maar aan de rechterkant lijkt een oude versie van het schild van Captain America te hangen.
 • Sersi is volgens Sprite verslaafd aan haar smartphone. Ze laat Ikaris een filter zien waardoor hij er ouder uitziet. Het is niet helemaal duidelijk of dit shot dan echt via een filter is gedaan of toch via VFX.
 • In deze scène staat er achter Ikaris een tv te spelen. Daar is blijkbaar Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back te zien, meerbepaald de iconische scène waarin Leia tegen Han zegt dat ze van hem houdt en hij zegt: “I love you.”
 • Kingo heeft posters van zijn films door de jaren heen (hier en hier). Het team van Nanjiani heeft ervoor gezorgd dat hij de posters mee naar huis kreeg en volgens z’n vrouw Emily is het het beste cadeau dat hij ooit kreeg. Nanjiani onthulde trouwens zelf dat hij ook echt poseerde voor de posters en daarbij zelf z’n baard liet staan.

 • Ik vond het wel geweldig dat Gilgamesh de sterkste is maar tegelijk een geweldige kok. Wanneer zijn taart dan ook uit zijn pan gleed, was ik een beetje zoals Damian uit Mean Girls. Zijn Kiss The Cook-schort kan je trouwens kopen op Etsy.
  ©Marvel Studios
 • Wanneer Harun tegen Gilgamesh zegt dat hij de valet is van Kingo, zegt Gilgamesh “Like Alfred in Batman.” Ik denk dat dit de eerste keer is dat er naar DC-personages verwezen wordt in het MCU. Dat wil zeggen dat de comics en misschien ook de films etc bestaan in het MCU. Volgens Chloé Zhao was het vooral om echt thuis te brengen dat dit bijna onze wereld is, en dat er ook fictionele superhelden zijn in het MCU.
 • Tijdens haar opstoot van Mahd Wy’ry vermeldt Thena dat iedereen op Centuri-Six zou sterven. Later weten we dat dat door een Emergence kwam. Centuri-Six komt ook voor in de comics maar daar is het een planeet waarvan de bevolking in de slavernij verkocht is.
 • Gilgamesh reikt z’n hand uit naar Thena om haar uit de Mahd Wy’ry te helpen. Hier kreeg ik wel erge flashbacks naar hoe Natasha Hulk benaderde om terug Bruce te worden.
 • Gilgamesh maakte z’n eigen drank door een mengeling van bier, wijn en mede. Hij gaf Thena de non-alcoholische versie en grapt dat hij dat ook deed voor Sprite. Daarop laat zij hem eruit zien als een baby maar ondertussen zegt hij iets wat een belletje doet rinkelen. Dat van Sprite was eigenlijk een geheim brouwsel dat Odin hem leerde nadat de Eternals hem geholpen hadden om Laufeys leger te verslaan in Thonsberg. Hier heeft hij het over de Battle of Thonsberg, waarover Odin vertelt in Thor. In 965 ging koning Laufey van Jothunheim (vader van Loki) in tegen het vredesverdrag met Odin en wilde hij de Nine Realms veroveren. Hij begon bij de aarde waar hij dus het stadje Thonsberg binnenviel en in een eeuwige winter wou storten. Odin verzamelde toen een leger om hen te verslaan en de Eternals hoorden daar dus blijkbaar bij. Wel raar omdat ze eigenlijk alleen mochten tussenkomen als er Deviants betrokken waren.
 • ©Marvel Studios

  Kingo zegt ook nog dat Thor hem vroeger als een hondje volgde maar dat hij nu een beroemde Avenger is die hem niet terugbelt. De Eternals hebben dus blijkbaar nog enige tijd met hen doorgebracht. Dat is in de The Mighty Thor-comics ook zo, waar Thor de Eternals ontmoet.
 • Door hun verblijf op aarde weten weten de Eternals ook van de Avengers want Sprite vraagt wie de Avengers zou leiden nu Captain Rogers en Iron Man er niet meer zijn. Daarop zegt Ikaris dat hij dat zou kunnen. Dan komt Gilgamesh met een goeie burn: Ajak koos hem niet eens om ons te leiden. Ja, en voor een duidelijke reden dus.
  • Het is ook wel specifiek dat Sprite het heeft over Captain Rogers, terwijl hij vooral in de oorlog zo genoemd werd. Waarschijnlijk is dat omdat ze in die tijd voor het eerst van hem hoorden aangezien ze al op aarde rondliepen.
 • De drank van Gilgamesh valt in de smaak bij Kingo, die het wel wil verkopen. Daarop legt Gilgamesh uit hoe hij het maakt: het bestaat uit maïs waarbij hij zelf op elke korrel knabbelt en het dan fermenteert in zijn speeksel. In het echt bestaat zo’n drank ook. Het heet chicha en wordt vooral in sommige Peruaanse culturen nog op een soortgelijke manier als Gilgamesh gemaakt. Dat doen ze omdat de natuurlijk enzymen in speeksel het zetmeel van de maïs omzetten naar suiker waardoor het kon fermenteren. Maar wat Gilgamesh niet vermeldt is dat het daarna nog gekookt wordt, waardoor het niet zo vies is als het lijkt.
 • Ze krijgt ook te horen dat Olympia niet bestaat want in het MCU worden de Eternals gemaakt in de Worldforge. In de comics bestaat die niet en is er eigenlijk de Machine die het leven van de Eternals creëert en regelt en ook de dode Eternals regenereert. In de comics bestaat Olympia wel echt.
 • De ringtone van Sersi voor Dane is Juice van Lizzo. En dat dan 5 jaar nadat het liedje voor het eerst uitkwam.
 • Ook geweldig hoe casual Thena een leguaan zit te aaien wanneer ze in de kerk bij Druig zijn.
  ©Marvel Studios
 • Voor de mensen die het zich nog afvroegen: Barry Keoghan heeft een Iers accent en Richard Madden een Schots. Dat zijn ook echt hun eigen accenten en dat was blijkbaar op vraag van Chloé Zhao om zoveel mogelijk van zichzelf in de rol te leggen.
 • Kingo vergelijkt Ikaris met Peter Pan, Sersi met Wendy, Sprite met Tinkerbell en de rest met de Lost Boys. Zijn punt is dat Tinkerbell altijd verliefd is geweest op Peter maar dat het moeilijk was voor haar omdat ze nooit samen konden zijn. Ik heb Peter Pan nooit uitgekeken maar ik had toch geen love triangle verwacht in een Disney-film.
  • In de comics wordt onthuld dat J.M. Barrie Peter Pan gebaseerd zou hebben op Sprite.
 • Dane heeft duidelijk opzoekingswerk gedaan want hij vraagt of zij koning Midas was, die alles wat hij aanraakte in goud kon veranderen. Ze antwoordt er niet op maar het kan best een van de verhalen van Sprite zijn.
 • Karun staat te filmen wanneer de Deviants aanvallen in de Amazone want “ze hebben actiescènes nodig”. Grappig, want dat is net wat de Marvel-films volgens sommigen te veel hebben. Terwijl anderen net vonden dat Eternals niet aanvoelde als een Marvelfilm omdat er niet genoeg actie was. Make it make sense.
 • Sprite vraagt hoeveel camera’s Harun zo wel bij heeft en zegt daarbij “young man“. Dit deed me direct denken aan het moment waarop Wenwu in Shang-Chi tegen Guang Bo hetzelfde zegt. Die onsterfelijken toch.
 • In de Amazone gebruikt Kingo z’n krachten om een soort vuurbal te maken. Shang-Chi deed ook iets gelijkaardigs tegen de draak. Ze hebben vast allebei Dragonball Z gezien.
 • Ikaris neemt het op een gegeven moment op tegen een Deviant en kan maar moeilijk stand houden. De Deviant kan hem zelfs tegen de grond drukken. Het is een redelijke lange take die volgens Chloé Zhao geïnspireerd was op de scène met de beer in The Revenant, maar dan PG.

 • De stem van de Deviant Kro wordt ingesproken door Bill Skarsgard, vooral bekend van It. Toch een hele verandering hier.
 • De begrafenis van Gilgamesh vind ik een hele pakkende scène. Een van de mooiste details daarbij zijn Karun en Kingo die allebei gebeden in het Hindi opzeggen, wat veel menselijkheid aan de scène toevoegt.
 • Een van de meer cringey momenten was voor mij de flashback naar augustus 1945 in Hiroshima. De atoombom was net gevallen en Phastos gaf zichzelf de schuld. Dit vond ik niet echt werken, misschien omdat dit nog redelijk recente geschiedenis is en meteen zo gruwelijk was. Maar ook omdat het net het enige zwarte mannelijke personage was dat zich verantwoordelijk voelde, toch wel een rare bijklank.
 • Technisch gezien is dit de derde superheldenfilm voor Brian Tyree Henry na Joker en Spider-Man Into The Spider-Verse. En als die laatste dan toch ooit nog deel wordt van het MCU, krijgen we last van de Character Paradox.
 • Phastos woont nu in Chicago met zijn man en zoon. Ook dat is een primeur, want zo is hij de eerste openlijk homoseksuele superheld in de films. Hij is ook meteen pas de vierde superheld met een gezin, na Clint, Tony en recent Wanda technisch gezien.
 • Nog een reden waarom ik denk dat de film zich in het najaar afspeelt: aan de huizen lijken er pompoenen te liggen dus moet het ergens rond Halloween zijn.
  ©Marvel Studios
 • Net als Kingo verwijst Phastos naar Ikaris en Sersi als zijn vrienden van de unief, en dat werkt wel beter zonder Sprite erbij. Hij gaat wel nog een stap verder en maakt van hen Sylvia en Isaac. In de comics ging Sersi ook onder de naam Sylvia Sersi om minder op te vallen en Ikaris nam dan de naam Ike aan.
 • Dan krijgen we de tweede DC-verwijzing. De zoon van Phastos, Jack, noemt Ikaris Superman nadat hij hem op tv zag in Londen. Hij had een cape en schoot lasers uit z’n ogen. Maar Ikaris zegt dat hij geen cape had. Als personage lijkt hij inderdaad heel goed op Superman, en toch dacht ik als eerste aan Cyclops en niet Superman. Phastos noemt hem daarna ook Clark.
 • Zijn zoon heet trouwens Jack, wat een verwijzing kan zijn naar Jack Kirby, die de Eternals creëerde in 1976.
 • ©Marvel Studios

  Op de tafel bij Phastos ligt een kleurboek van Star Wars die Ikaris vastneemt om te doen alsof ze niet aan het luisteren waren, namelijk Star Wars Doodles. We wisten al dat Star Wars bestond door de quote van Peter in Infinity War.
 • Ikaris is ervan overtuigd dat Phastos toch z’n krachten heeft gebruikt om het perfecte safehouse te maken. Hij vraagt ook naar de tafel en of die soms van vibranium is, waarop hij ze kapot slaat. Ikaris gaat er dus vanuit dat hij aan vibranium kan komen en dus een link heeft met Wakanda. Uh, ja, we zullen maar niks zeggen.
 • De man van Phastos, Ben, wordt gespeeld door acteur Haaz Sleiman, die geboren werd in Libanon en later naar de VS verhuisde. Hij is, als ik me niet vergis, de eerste moslim die in het MCU een personage vertolkt en ook de eerste openlijk homoseksuele acteur in het MCU. Toch wel redelijk opmerkelijk op een niet zo positieve manier.
  • ©Marvel Studios

   In de comics is Phastos ook getrouwd, maar met een vrouw. Zij kent haar man als Phil Stoss want ze weet niet dat hij een Eternal is. Phastos lijkt hier ook dezelfde schuilnaam te hebben want Ben citeert z’n moeder in het Arabisch en heeft het daarbij over “Phil”.
 • Nog wat Star Wars want Jack heeft een Yoda-lamp op z’n nachtkastje staan. Aan de muur hangt ook een zelfgemaakte tekening van een lightsaber.
  ©Marvel Studios
 • Tot nu toe voelde de LGBTQ+-representatie in het MCU altijd wat half-assed. Het eerste personage was dat van Joe Russo in de praatgroep bij Cap maar daar werd er alleen over gepraat. Hier is er echt moeite gedaan om een gezin voor te stellen. Daardoor voelde de kus tussen Phastos en Ben ook meteen meer verdiend. Een goeie stap vooruit.
 • De groep trekt naar Irak, waar archeologen opgravingen doen. Daar ligt de Domo begraven, wat wel wat vragen oproept. Ik meen daaronder de ruïnes van Babylon te zien, maar de groep is het laatst samen geweest in Zuid-Amerika dus is er toch iemand, of de meesten, met het schip teruggekeerd. Het wordt wel nooit precies uitgelegd.
 • Kingo noemt Makkari Miss Havisham naar het personage uit Great Expectations van Dickens. Nadat ze achtergelaten wordt aan het altaar sluit ze zich op in haar huis en houdt ze haar hele leven haar trouwjurk aan. Door de jaren raakt het huis in verval. Er is zelfs een ziekte het Syndroom van Diogenes die als andere bijnaam Havisham-syndroom heeft, waarbij mensen vaak gaan hoarden en zich afsluiten van de buitenwereld. En Makkari heeft duidelijk wel wat verzameld over de jaren.
 • ©Marvel Studios

  Makkari heeft trouwens een t-shirt aan van H.G. Wells, de schrijver van War of The Worlds. Alvast een subtiele verwijzing naar het einde?
 • Een van die dingen die Makkari verzamelde is een zwaard waarvan Sprite vraagt of dat het Ebony Blade is. Een leuk stukje foreshadowing dus. Maar Thena zegt dat het Excalibur is, het zwaard van koning Arthur, waarop Sprite toevoegt dat hij altijd verliefd was op Thena. Het is nog altijd niet bewezen of hij echt bestaan heeft, maar volgens de legendes zou hij dan geleefd hebben rond de zesde eeuw. Dan waren de Eternals rond dat moment in Engeland.
 • Druig ruilt met Ikaris een doos Twinkies voor een stenen tablet. Later horen we dan dat dit de Emerald Tablet was die ze al zocht in Babylon. Druig vraagt hoe ze eraan is gekomen en noemt haar nu ook weer “Beautiful, beautiful Makkari“. Ze flirten duidelijk waardoor Phastos en Kingo wat geshockeerd zijn. Maar Drukkari was geboren en Lauren Ridloff en Barry Keoghan zijn zelf captains of the ship. Het is ook wel eens wat anders dat er een romance is tussen een vrouw van 43 (ja echt, fountain of youth!) en een man van 29, en niet altijd omgekeerd. Voor de Eternals is dat natuurlijk niet zo want ze zijn allemaal even oud.
 • Om te blijven leven bestaan de Eternals uit kosmische energie. Die energie gebruiken ze ook voor hun krachten. Phastos wil de regeneratie uitschakelen zodat ze meer en meer energie krijgen. Als ze dan verbonden zijn, kan een van hen al die extra energie gebruiken en een Uni-Mind vormen. Iedereen vindt het een domme naam en Kingo stelt Brainstorm voor. Maar die naam komt niet onverwacht uit de comics. Alleen was de Uni-Mind in de comics een entiteit op zichzelf gemaakt uit licht en energie, die alleen kon opgeroepen worden door de Prime Eternal.
 • Wanneer Sersi voorstelt om de mensen naar een andere planeet te brengen, vraagt Sprite sarcastisch of ze ook een groot schip gaan bouwen en 2 exemplaren van elk dier meenemen. Daarmee verwijst ze natuurlijk naar de Ark van Noach, de Bijbelse figuur. Grappig genoeg is volgens sommigen het Bijbelse verhaal gebaseerd op het Gilgamesj-epos uit ongeveer 2000 v.C., waarin ook een zondvloed voorkomt.
 • ©Marvel Studios

  In de flashback bezoekt Ikaris Ajak in South Dakota, die komt aangereden op een paard. Dit zag ik als een onofficiële verwijzing naar The Rider, de film die de doorbraak van Chloé Zhao betekende en over een rodeorijder gaat die op een reservaat in South Dakota woonde.
 • Ikaris vraagt aan haar hoe lang ze nog hebben, waarop Ajak antwoordt: “Seven days“. En sorry, maar elke keer als ik dit iemand hoor zeggen, moet ik denken aan Scary Movie 3 en dit fragment.
 • Blijkbaar heeft Thanos de vernietiging van de aarde tegengehouden omdat er door de Emergence niet genoeg mensen overbleven. Ajak weet ook dat ze terugkwamen door “the snap of a finger” dus zijn er blijkbaar wel nog veel details gekend. Zouden ze dan ook weten dat het door Hulk kwam of toch eerder door Tony?
 • Het feit dat Ikaris Ajak opofferde om zijn doel te bereiken, heeft wel een parallel met Thanos en Gamora. Ze voelen er zich beiden ook redelijk slecht over. Ikaris zal dus vast wel een tas gehad hebben met “Thanos was right” op.
 • Makkari moet het Verschijningspunt gaan zoeken, en daarbij passeert ze het Glennfinnan Viaduct in Schotland, het standbeeld van Christus De Verlosser in Rio, en arriveert ze op een eiland in de Indische Oceaan.
 • Druig en Thena staan naar een schilderij te kijken dat Makkari verzameld heeft. Als iemand me kan vertellen welk het is, want ik heb het nog niet gevonden. Leve screencaps en Google Lens. Blijkbaar heeft Makkari het schilderij Der Mönch am Meer van Caspar David Friedrich. Het hangt normaal in de Alte Nationalgalerie in Berlijn dus welk is dan het echte?

  ©Marvel Studios
 • Ik denk toch dat Thena en Phastos stiekem Ikaris nooit hebben kunnen uitstaan. Toen zij het tegen hem opnam in de Domo zei hij: “You’ve never had to fight me.” En zij antwoordt: “But I’ve always wanted to.” En Phastos zegt: “I’ve been wanting to clip your wings for a long time.” Nou, subtiel.
 • De ringen die Phastos heeft gemaakt, lijken een beetje op de ringen waarmee de legendarische Pokémon gevangen werden in Pokémon 2000. Anyway, om te ontsnappen aan de ringen gebruikt Ikaris zijn laserstralen om zich te bevrijden. De pose die hij daarbij aanneemt, lijkt op die van een cover van de Eternals-comics.
  ©Marvel Studios
 • We houden van een goeie emotionele pay-off. Vlak voor Gilgamesh sterft, zegt hij nog tegen Thena: “Remember.” Later op het strand probeert Kro Thena te misleiden door zich voor te doen als Gilgamesh. Ze krijgt weer last van haar Mahd Wy’ry en vlak voor hij haar krachten wil absorberen, zegt hij nog dat ze het zich moet herinneren. Daarop wordt ze terug wakker en roept ze wapens op waarmee ze hem letterlijk in stukken snijdt. Daarna zegt ze “I remember.” Gah, mooi en toch badass.
 • De hand en het hoofd van Tiamut kwam al deels uit de aarde steken. Door de energie van Tiamut kan Sersi haar kracht vergroten en wordt de Uni-Mind geactiveerd en iedereen erbij betrokken, ook Sprite en Ikaris. Zo kan Sersi Tiamut verstenen. Arishem gebruikte dan later blijkbaar niet de Uni-Mind om iedereen te pakken te krijgen want anders had dat zeker gewerkt. Ik dacht trouwens wel even dat ze hem in ijs veranderd had en hij in de volgende scène al begon te smelten. Jeesh.
 • Redelijk ironisch dat Ikaris dan toch nog de legende van Icarus doet uitkomen, alleen vliegt hij dan net recht de zon in, in plaats van te verdrinken door de zon. Er gingen wel al wat memes rond over het feit dat hij liever de zon in vliegt dan op aarde zijn problemen aan te pakken. En dan is er nog deze:

 • Ik was al verkocht door Drukkari maar toen kwam deze reünie en was het helemaal voorbij.
 • Twee weken later is de verschijning (haha) van de stenen Tiamut nog op het nieuws. Volgens de VFX supervisor Matt Aitken zou Tiamut trouwens zo’n 500 km hoog zijn dus valt hij inderdaad wel op. In de rest van het MCU is het voorlopig nog niet vermeld maar aangezien dit misschien oktober is, kon het alleen al bij Hawkeye en Spider-Man: No Way Home geweest zijn. En daar hebben ze er niks over gezegd.
  ©Marvel Studios
 • Twee weken later zijn Thena, Phastos, Druig en Makkari terug in het huis van Ajak, waar ze waarschijnlijk even ondergedoken zijn met Jack en Ben. Jack vraagt aan Thena wat haar superkracht is, waarop ze een zwaard tovert dat vlak bij zijn hoofd een appel spiest. Phastos is not amused en trekt haar babysitrechten in.
 • Sprite belooft om Sersi te komen bezoeken, maar alleen wanneer ze vrij heeft van school. We weten niet meteen in welk jaar ze zal terechtkomen. Actrice Lia McHugh is zelf 16 dus zal ze misschien in het vierde middelbaar zitten.
 • Ze nemen afscheid op Belzise Lane in Londen. Daar vertelde Sersi ook de waarheid aan Dane voor de Launderette in het begin van de film.
 • ©Marvel Studios

  Dane en Sersi gaan naar Parliament Hill in Hampstead Heath. Dat is het hoogste punt van Londen waar je een geweldig zicht hebt op de stad. Ik was er toevallig zelf voor de eerste keer in september. Maar laat je me zeggen dat je echt niet zo elegant bovenkomt als zij dat doen, hoor, want het is best een steile klim.
 • Het effect van Arishem die in de lucht verschijnt is wel heel cool en deed me wat denken aan hoe de Watcher altijd opdook in de achtergrond van afleveringen. Maar alle andere mensen op de heuvel hebben hem duidelijk ook gezien. Daarna zien we dat hij eigenlijk vlak naast de aarde hangt, dus dan moeten de mensen hem vanop aarde kunnen zien toch? Benieuwd of dat in volgende projecten nog opduikt. In Hawkeye en No Way Home alvast niet.
 • Harry Styles had nog maar een film op z’n naam staan en toch is het nu de tweede keer dat hij in dezelfde film zit als Barry Keoghan. Hier hebben ze wel echt een scène samen en in Dunkirk niet.
 • Black Roger die Pip vermeldt is waarschijnlijk een versie van Dark Roger uit de comics.
 • En nog iets speciaal: dit is trouwens de eerste MCU-film sinds Iron Man waarin geen bestaande personages opduiken.
 • We sluiten leuk af met de bloopers van de film die al gelost zijn.

Bedankt om alweer mee te lezen! De volgende spoilerbijbel wordt ook een knaller: die van Spider-Man: No Way Home.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels