Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

hawkeye spoilers

Hawkeye spoilerbijbel: lady and the grump

Na een rustmomentje tijdens What If zijn we ook op het kleine scherm terug met de spoilerbijbels. Deze keer wordt het iets minder trippy want we volgen Hawkeye die tegen wil en dank de jonge Kate Bishop onder zijn hoede moet nemen. Zoals altijd ontleden we wat er gebeurd is, kijken we vooruit en geven jou de beste weetjes, spoilers en easter eggs mee.

© Marvel Studios

 

hawkeye spoilers
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 1: Never Meet Your Heroes

In 2012 woont een jong meisje met haar ouders in New York. Kate hoort haar ouders ruziën. Opeens breekt de Battle of New York uit en wordt het huis getroffen. Kate wordt het doelwit van de Chitauri maar ze wordt gered door een pijl van Hawkeye. Ze kan vluchten met haar moeder maar haar vader overleeft het niet. Op de begrafenis besluit ze om er alles aan te doen om de volgende keer voorbereid te zijn. Tijdens de credits zien we dat ze door de jaren trainde en daarbij veel trofeeën in de wacht sleepte.

 • Ik merkte het voor het eerst op bij Eternals (dus verwacht het in die spoilerbijbel ook eens) maar hier is het natuurlijk makkelijker te herbekijken. Marvel Studios heeft hun logo namelijk geüpdatet met een beeld van Natasha en Yelena uit Black Widow in de V van Marvel (rond 00:26) en eentje van Shang-Chi in de M (rond 00:29).
 • In de eerste shots kan je al zien dat Kate toen al bezig was met schermen, boogschieten en gevechtssport want ze had al medailles op haar kamer. Later leek het wel alsof ze pas ging boogschieten nadat ze Clint had gezien, maar een van de medailles hier heeft een roos en pijlen erop. In het volgende beeld heeft ze ook een beeldje ervan. Op een foto zie je haar ook klimmen met haar vader.
 • © Marvel Comics

  Naast het bed van Kate staat een knuffelgiraf, die blijkbaar al in enkele Marvelfilms en -series is opgedoken zoals WandaVision, Avengers: Endgame (in de kamer van Morgan) en Ant-Man and the Wasp. Wil dit iets zeggen of is het gewoon een leuke running gag van de set decorators? We zien ook een knuffelhaai, die wellicht verwijst naar de comics. Jeffrey the Land Shark was het ‘huisdier’ van Gwenpool tijdens haar tijd bij de West Coast Avengers, waar Clint ook bij zat. Sommige fans speculeren al dat die misschien ook zullen ontstaan in het MCU. Ik wil er Jeff alvast bij, want hij is te schattig!

 • Door de ramen zien we de Chitauri-invasie in New York beginnen. Uiteindelijk wordt het appartement geraakt en door het gat in de muur kan ze de Avengers Tower zien staan en ziet ze Clint een van de Chitauri uitschakelen met zijn pijl. Van haar vader vernemen we niks.
  • Dit hele stuk was wel erg goed gedaan. We hebben altijd relatief weinig geweten over hoe gewone mensen geraakt zijn buiten die die we in The Avengers zelf zagen.
  • Wat we Hawkeye zien doen in de verte, is dat iconische shot uit The Avengers, waarbij hij van het gebouw springt en in een verdieping eronder terechtkomt. Alleen klopt de opstelling dan niet helemaal want daar was de Stark/Avengers Tower niet in de omgeving te bekennen. En toen misten er ook meer letters dan hier. Maar als we dat even negeren, is het een leuke easter egg.
   hawkeye spoilers
   © Marvel Studios
 • Het blijkt dat de vader van Kate is omgekomen bij de invasie. In de comics was het haar moeder die stierf, om dan een paar jaar later te ontdekken dat ze nog leefde en tegen Kate had gewerkt. Ik ga hier meteen al een soortgelijke wilde theorie opgooien. Ik denk dat hij niet echt dood is om een paar redenen.
  • Haar ouders maakten ruzie over geld want Eleanor wil het penthouse verkopen. In de tweede aflevering zien we dat het bedrijf Bishop Security heet dus zat dat bedrijf hier vast wat in de problemen. Eleanor zegt later deze aflevering ook dat Kate altijd rijk is geweest en zij niet, dus komt de rijkdom van de kant van Derek. Tijdens het gesprek tussen Kate en haar vader vraagt zij wat hij zou doen bij een orkaan. Hij antwoordt dat hij zou doen wat hij altijd doet: haar beschermen. Daarop gaat hij naar zijn kantoor beneden. We zien niet wat er in dat kantoor gebeurd is maar dat hij meteen wordt aangevallen, lijkt me sterk. Hij heeft haar dan ook niet echt beschermd. Een rijk iemand heeft meestal wel een levensverzekering en een goeie manier om wat dingen te omzeilen, is om je dood in scène te zetten.
  • Daarnaast cast je iemand als Brian d’Arcy James niet gewoon als vader om hem maar in één scène te stoppen. Nee, volgens mij is er meer aan de hand.
 • Tijdens de openingcredits zien we hoe ze verder traint en steeds beter wordt. Naast boogschieten traint ze ook in schermen, gevechtssport en turnen. Het originverhaal van Kate is hier dus wel drastisch veranderd want in de comics begint ze te trainen nadat ze verkracht werd in Central Park. Maar dat was wellicht veel te dark voor een Marvel-reeks.
Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Zoveel jaar later heeft Kate een weddenschap verloren, waardoor ze de bel in een kloktoren moet laten luiden met haar pijl en boog. Het lukt haar maar daardoor stort de hele toren in en wordt ze betrapt. In New York gaat Clint met z’n kinderen naar Rogers: The Musical kijken maar het zien van Natasha raakt hem. Kate komt aan in New York en gaat haar moeder bezoeken. Ze gaat naar een liefdadigheidsveiling maar geeft Kate al een uitbrander over de toren. Haar nieuwe vriend Jack gaat ook met hen mee. Tijdens het eten belooft Clint om de favoriete activiteiten van hun kinderen te doen tot kerst.

 • Even een poging om de tijdlijn te maken. Volgens regisseur Rhys Thomas speelt de reeks zich een jaar na Endgame af. Aangezien Endgame plaatsvond in oktober 2023 en we nu in de kerstperiode zitten, speelt Hawkeye zich af in december 2024. In verhouding tot de andere projecten moet Peter Parker zijn identiteit al bekend zijn, want Far From Home speelde zich af in de zomer van 2024. We weten niet hoeveel er geweten is van de gebeurtenissen in Westview, maar dat is dan al bijna anderhalf jaar geleden. In Falcon and the Winter Soldier was de Blip enkele maanden geleden dus is dat rond het begin van 2024. Clint moet dan ook wel al gehoord hebben van de nieuwe Cap. Shang-Chi is volgens de officiële tijdlijn na FATWS en we zeiden toen al dat het rond april 2024 moest zijn. Hawkeye is dus het verste in de toekomst.
 • hawkeye spoilers
  © Marvel Studios

  Buiten het gebouw waar Kate de bel moet doen luiden, hangt een bordje met daarop Stane Tower. Die naam doet wel een belletje rinkelen, en als we kijken naar de tekst eronder, wordt ons vermoeden bevestigd. “The oldest university bell tower in the United States. Its cornerstone was placed on October 20 1725. Rededicated on July 6, 2006 in honor of Obadiah Stane.” De toren is dus inderdaad genoemd naar het personage van Jeff Bridges in Iron Man. Deze toren werd hernoemd toen Stane nog leefde, want hij stierf in 2009 na het gevecht met Tony. Ik zou de naam van een crimineel niet op m’n toren willen, maar voor de buitenwereld is hij dat ook niet. Na zijn dood kwam Coulson namelijk met het verhaal dat Stane was omgekomen in een vliegtuigcrash. Da’s pas een deep dive om maar 2 seconden in beeld te zijn.

 • Het klimmen met haar vader van eerder op de foto komt hier al van pas om het gebouw binnen te komen.
 • Door de info op de toren kunnen we raden dat Kate hier naar school gaat en weten we ook dat Jane en Greer vriendinnen zijn van op de unief. Die haar wel compleet in de steek laten. De naam Greer is blijkbaar ook een verwijzing naar de comics want Greer Grant heeft daar het alter ego Tigra, een katachtige. Ze is samen met Hawkeye een van de oprichters van de West Coast Avengers. De bedenker van het personage, Roy Thomas, wordt ook bedankt in de credits dus is dit dan bevestigd?
 • De schaatspiste die getoond wordt, is die aan Rockefeller Center.
 • Dan het fenomeen dat Rogers: The Musical nu al is.
  © Marvel Studios
  • Het loopt in het Lunt-Fontanne-theater waar nu Tina te zien is. Hier zie je hoe het zonder de Rogers-poster eruitziet. Het is wel wat raar dat ze het Richard Rodgers-theater verderop (achter de camera) niet gebruikt hebben, want 1) de naam is te toepasselijk en 2) daar is sinds 2015 Hamilton te zien, waarvan de posters wel heel gelijkaardig zijn. Daarbij zei maker Jonathan Igla in een interview dat de musical ook geïnspireerd is op Hamilton.
  • De tag van de musical is “A Timeless Story of a Timeless Hero”. Enkele “reviewquotes” zijn dan weer “As American as the Captain Himself” en “A Super-Powered Sensation”.
  • Dan zijn er ook nog de personages. De eerste die we zien is Coulson volgens mij, en dan is het redelijk duidelijk: Hulk, Thor, Tony, Steve, Clint, Natasha en Ant-Man. Op de achtergrond zien we ook wat Chitauri en Loki.
   • Clint zegt ook dat Ant-Man er toen niet bij was. Als je het vanuit het standpunt van Endgame bekijkt, was hij er eigenlijk wel in de flashback. Is dit dan de versie die iedereen nu kent? Het kan misschien wel een verwijzing zijn naar het feit dat Hank Pym in de comics een van de oprichters was van de Avengers, en Ant-Man maakte daar wel deel uit van de Avengers toen die tegen Loki vochten.
    hawkeye spoilers
    © Marvel Studios
  • Het liedje dat hier wordt gezongen heet Save The City en werd zelfs geschreven door Scott Whitman en Marc Shaiman. De twee schreven samen de musical Hairspray en werkten onlangs nog samen voor Mary Poppins Returns. Ook enkele Broadwayacteurs zongen het liedje in zoals Adam Pascal (Rent) als Cap. De zin die mij het meeste aansprak was: “And Lord know they’re easy on the eyes”. Net alsof ze in m’n gedachten keken. Het volledige liedje is trouwens te beluisteren op Spotify en de lyrics zijn hier te vinden.
   • De zin die een paar keer terug komt in het liedje “I could do this all day” hoeven we je vast niet meer uit te leggen, maar we doen het toch. Cap zei het namelijk voor het eerst in The First Avenger wanneer hij verliest tegen een pestkop. Daarna gebruikt hij het ook in Civil War tegen Tony en in Endgame zegt de 2012-Cap het tegen de latere versie van zichzelf.
 • De kinderen van Clint worden nog altijd gespeeld door Ben Sakamoto (sinds Age of Ultron), Ava Russo (dochter van Joe Russo) en Cade Woodward (beiden sinds Endgame).
 • Door deze scène zien we dat Clint (zeker gedeeltelijk) doof is geworden. Hij had namelijk zijn hoorapparaat uitstaan tijdens de musical. Dit is een nod naar de comics. In 1983 werd hij gedeeltelijk doof door een gevecht met de villain Sonic. Maar het werd pas echt belangrijk in de Hawkeye-reeks van Matt Fraction en David Aja uit 2012, waar deze serie echt op gebaseerd is (ook qua verhaal en look). In die issues gebruikt Clint ook American Sign Language. Alleszins komt er met deze ontwikkeling, die van de tweede aflevering, en Makkari in Eternals, eindelijk wat representatie voor dove en slechthorende fans.
 • © Marvel Studios

  Op de wasbak in het theater heeft iemand “Thanos was right” geschreven. Nou, tof. Het verwijst misschien naar de discussie die er in het echte leven is gekomen op de motieven van Thanos, en hoe die volgens sommigen nog niet zo slecht waren. Dit kan een variant zijn op de zin “Magneto was right”, die de motieven van Magneto rechtvaardigt en een echte meme is geworden. Het deed ook denken aan de motieven van de Flag Smashers in Falcon and the Winter Soldier.

 • Ik dacht dat Clint niet populair was, maar ik moet m’n woorden al intrekken want zelfs op het toilet houdt iemand niet af tot hij een selfie met hem heeft. hawkeye spoilers
 • Clint is duidelijk nog niet over de dood van Natasha heen. Tijdens de voorstelling zwaait een meisje met een rode vlecht naar hem en op het podium gaat z’n aandacht vooral naar de actrice die Natasha speelt. Ook z’n dochter had het door want ze zegt “I know everyone misses her but she was your best friend.” Ik hoop toch stiekem dat het hier niet bij blijft en we nog wat meer van zijn gevoelens hierover zullen zien. Lijden zal je doen, Clint!
 • Kate mag dan wel rijk zijn, ze neemt nog gewoon de trein (want ze komt van Grand Central) en is vriendelijk tegen de portier.
 • hawkeye spoilers
  © Marvel Studios

  Niks was zo indrukwekkend deze aflevering dan Vera Farmiga in dat rood kleed. Het is trouwens een Valentino van meer dan 3000 euro zoals je hier kan zien.

 • Het is wel duidelijk dat Eleanor niet rijk was voor ze met Derek trouwde. Als Kate “ugh” zegt over de liefdadigheidsveiling antwoordt ze sarcastisch: “All those poor people and nonprofits relying on the more fortunate.” Daarna zegt ze ook dat jongeren en rijke mensen denken dat ze onoverwinnelijk zijn maar dat ze van iemand die dat niet was, moet aannemen dat ze niet onoverwinnelijk zijn.
 • Het valt Kate op dat er een paar zwaarden in het appartement staan. Je kan er al 2 zien wanneer Kate het kleed van Eleanor vasthaakt, en dan dat dat ze zelf opmerkt. Daarna komt Jack binnen. Dat blijkt Jack Duquesne te zijn (gespeeld door Better Call Saul-acteur Tony Dalton), die zijn roots heeft in de comics.
  • © Marvel Comics

   Daar heet hij eigenlijk Jacques Duquesne en heeft hij de bijnaam Swordsman. Hij was een circusartiest die erg begaafd was met messen en zwaarden. Hij werd later de mentor van Clint Barton en maakte deel uit van de Avengers. Een van zijn zwaarden had de technologie van de Makluan, waardoor hij met knopjes verschillende aanvallen kon activeren. Z’n kostuum had ook een hoog camp-gehalte.

  • De connectie met de zwaarden is dus duidelijk. Hij zal vast niet de mentor van Clint blijken te zijn maar kan wel zijn pad gekruist hebben als de Ronin. Hij is alleszins louche. De vraag is of het zwaard uit de comics hier ook zal opduiken? Want waar hebben we de Makluans onlangs nog gehoord? Bij Shang-Chi natuurlijk, waar de ringen ook van Makluaanse oorsprong waren. Hmmm…
 • In het Chinese restaurant staat een gouden kattenbeeld waarvan de poot beweegt. Ik kreeg meteen een flashback naar Falcon and the Winter Soldier waarin Bucky de arm van zo’n kat probeerde te stoppen. Het stukje uit de spoilerbijbel van toen: Het kattenbeeldje dat Bucky probeert te stoppen, is trouwens een Maneki-neko. Dat beeldje komt vaak voor in Japan omdat het geluk zou brengen. De Pokémon Meowth is trouwens geïnspireerd op zo’n beeldje.
 • De kerstboom waar Clint het over heeft op restaurant is waarschijnlijk de kerstboom aan het Rockefeller Center.
 • Clint z’n vrouw Laura belt om te vragen hoe het gaat. Ook Linda Cardellini herneemt haar rol sinds Age of Ultron.
 • Hij hoeft niks te betalen voor het eten want het is van het huis, omdat hij hun stad gered heeft. Het doet hem duidelijk ongemakkelijk voelen. Ook in de tweede aflevering zien we meer en meer dat hij eigenlijk niet bekend wil zijn.
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Op de veiling komt Kate te weten dat Jack en haar moeder verloofd zijn van zijn oom Armand. Later hoort ze hem Eleanor bedreigen waarop ze hem volgt naar een veiling in de wijnkelder. Jack is er ook en ze bieden op het zwaard en kostuum van de Ronin. Een bende valt de veiling binnen op zoek naar een horloge. Jack kan het zwaard meenemen terwijl Kate het pak aandoet om de mensen te beschermen. Buiten vindt een handlanger het horloge maar een hond probeert hem tegen te houden. Wanneer de hond vlucht, redt Kate hem van het verkeer. Clint ziet haar actie op het nieuws. Kate neemt de hond mee naar haar appartement voor ze gaat inbreken bij Armand, die vermoord is. Kate raakt weg maar wordt achtervolgd door de bende. Clint redt haar en doet haar masker af.

 • hawkeye spoilers
  © Marvel Studios

  Een man verwart Kate met het personeel. Het blijkt Armand Duquesne te zijn, de oom van Jack. In de comics is hij de vader van Jacques Duquesne en een overheidsmedewerker in de stad Sin-Cong.

  • In dit gesprek zeggen ze twee zaken die toch wel wat onduidelijk waren voor mij:
   • “You used to come to my brownstone for brunch.” Een brownstone verwijst hier naar de bekende rijhuizen van bruine zandsteen die je in New York (en films) vaak ziet. Tegenwoordig wonen in die huizen vaak rijkere mensen.
   • “Build your own blintz bar.” Een blintz of in het Nederlands blintse is een soort opgevulde pannenkoek uit de joodse keuken. De vulling kan verschillen dus kon je er bij Armand zelf eentje kiezen. hawkeye spoilers
 • Armand heeft veel praatjes en lijkt charmant maar was eigenlijk heel onbeschoft:
  • Hij geeft Kate eerst een dubbelzinnig compliment: hij zegt dat het oneerlijk is dat hij er nooit zo goed heeft uitgezien in een kostuum maar dat hij hoopt dat ze iets vrouwelijkers aandoet voor de bruiloft.
  • Dan vertelt hij dat haar moeder en Jack gaan trouwen.
  • Dan zegt hij zomaar dat hij hem heeft proberen van gedachten te doen veranderen.
  • Wanneer Kate zegt dat hij de jackpot heeft gewonnen, antwoordt hij dat hij daar niet zeker van is.
 • Blijkbaar zijn Eleanor en Jack nogal snel verloofd. Dat voelt al wat louche. Later meer.
 • © Marvel Studios

  Kate hoort een gesprek tussen Armand en Eleanor dat wel interessant is maar ook louche. Hij zegt namelijk dat haar imperium gebouwd is op een leugen. Ze zegt dat zij het vanaf nul heeft opgebouwd dus wat hij ook gezien had, was niet waar. Maar hij wil er niet van weten. Hij heeft ook machtige vrienden. Wanneer Kate haar moeder erover aanspreekt, maakt ze er niet zoveel van.

  • Eleanor heeft het imperium opgebouwd, en dus niet Derek zoals ik dacht. Of bedoelt ze dat het terug op punt heeft gezet na zijn dood? En wat is die leugen waar Armand over spreekt? Hij heeft iets gezien maar wat precies? Bewijs dat Derek nog leeft zoals ik denk? Is de verloving van Jack en Eleanor dan een verstandshuwelijk voor meer rijkdom? Of bespeelt hij haar om toegang te krijgen tot het bedrijf? Voorlopig hebben we nog niet veel aanwijzingen, maar het wordt nog loucher. hawkeye spoilers
 • Kate volgt Armand naar een veiling in de kelder, die er ook helemaal niet louche uitziet(!) Ook Jack komt er aan en gaat naast Armand zitten. Ze kunnen het duidelijk niet met elkaar vinden en maken ruzie over Eleanor. Onthou het voor later.
 • hawkeye spoilers
  © Marvel Studios

  Het was al duidelijk toen ze de dinosaurusschedel verkochten dat de veiling illegaal was, want ze mochten niet zeggen waar het vandaan kwam. Daarna is het zwaard van Ronin, dus Clint, aan de beurt dat “gevonden werd in het puin van de Avengers-basis”. Zijn identiteit is nog altijd onbekend. Jack biedt mee op het zwaard maar Armand zegt dat hij zoveel geld niet heeft. Daarop antwoordt hij dat hij het wel ooit zal erven. Als volgende komt het pak van Ronin aan bod maar dan dringt een bende de veiling binnen. In de chaos neemt Jack het zwaard mee. Enkele bedenkingen:

  • We weten vast nog wel van Clint z’n donkere periode als Ronin. Toen z’n gezin verdween in Endgame, besloot hij de criminele onderwereld met veel geweld te lijf te gaan. Natasha droeg toen Rhodey op om hem te volgen. Toen ze een plan hadden om terug te gaan in de tijd, is ze hem gaan halen om hem terug bij het team te brengen. Aangezien hij toen z’n kostuum nog aanhad en z’n zwaard net wat dudes had neergestoken, is het dus logisch dat beide in de Avengers-basis lagen.
  • © Marvel Studios

   Het feit dat ze het kostuum ‘in het puin van de basis hebben gevonden” is iets raarder. Ik dacht namelijk dat de basis terug opgebouwd zou worden. In de achtergrond wanneer Steve vertrekt met de Stones zie je dan ook helikopters puin ruimen. Of het volledig heropgebouwd is, daar weten we voorlopig nog niet veel van maar het doet wel de vragen rijzen vanwaar Carol en vooral Bruce belden in Shang-Chi. Aangezien Tony altijd de geldschieter was, kan je je afvragen hoe dat nu moet. Zeker nu we uit Falcon and the Winter Soldier ook weten dat de Avengers er toch niet allemaal warmpjes bijzitten (want Sam kon geen lening krijgen). Of zijn die mannen van de veiling tussen het puin gaan zoeken toen er even niemand was? Hopelijk krijgen we daar nog een antwoord op.

  • Jack zegt dat hij ooit het geld wel zal erven. Ik gok dus dat hij van Armand bedoelt, of kan hij het ook over Eleanor hebben? Het is wel raar dat hij geen geld lijkt te hebben en Armand wel. En nu heeft hij ook nog eens dat zwaard meegegraaid. De kans dat hij Eleanor aan het misleiden is, wordt nog groter voor mij.
 • hawkeye spoilers
  © Marvel Studios

  Dan deel 1 van de ontknoping. De bende lijkt te zoeken naar een horloge terwijl Kate het Ronin-pak aantrekt en de bende probeert uit te schakelen. Iedereen noemt haar dan ook Ronin. Buiten vindt een van de handlangers het horloge dat ze zochten. Het heeft ook het label waarop staat dat het uit de Avengers-basis komt. De hond die Kate eerder zag, bijt in de man z’n been en daarom schopt de man erop. Kate slaat hem bewusteloos maar de hond gaat lopen. Ze redt hem uiteindelijk van in het verkeer. Een van de mannen van de bende heet blijkbaar Kazi. hawkeye spoilers

  • Over het horloge dat ze zochten, heb ik geen idee eigenlijk. Wie in de groep had een horloge dat iets waard zou kunnen zijn? Tony was wel fan van dure accessoires en in Civil War had hij een smartwatch van waaruit hij een deel van z’n pak kon activeren. Maar dit is geen smartwatch. Tony kreeg ooit een horloge van Obadiah Stane en daar lijkt het wel een beetje op, maar ik kan het eerlijk gezegd niet goed genoeg zien.
  • Kazi is waarschijnlijk de MCU-versie van het personage Kazimierz Kazimierczak of de Clown. Hij was een Poolse circusartiest die naar Amerika verhuisde toen zijn gezelschap vermoord werd. Later werd hij ingehuurd door onder andere Kingpin en The Owl om Clint Barton te vermoorden. Hij was ook leider van de Tracksuit Draculas.
 • Op tv ziet Clint het nieuws over de explosie op het gala en dat de Ronin zou gesignaleerd zijn.
  • © Marvel Studios

   Spectrum News NY1 is een echte zender die lokaal nieuws brengt uit New York City zelf. Het anker hier, Pat Kiernan, verscheen dan ook als zichzelf. Hij dook eerder al op in The Avengers, Iron Man 3, Doctor Strange, Spider-Man: Far From Home en afleveringen van Daredevil, The Defenders en The Punisher.

  • Het gebouw waar het gala plaatsvond was op Park Avenue en 68th Street, waar het Harold Pratt House staat. Maar daar hebben ze niet echt gefilmd. De buitenkant van het gala is namelijk van het Lotte New York Palace Hotel. Fans van Gossip Girl zullen het dan ook herkennen aangezien het vaak in de serie voorkwam.
  • De zin van Lila is trouwens te goed: “A ninja saved a dog.” Zijn kinderen weten wel duidelijk niet dat hij Ronin was en maar goed ook.
 • Kate neemt de hond mee naar haar appartement. Ze heeft alleen nog een stuk pizza over, dat hij gretig opeet. Ze besluit om bij Armand te gaan kijken om te zien wat hij verbergt en laat de hond achter. Armand blijkt echter dood te liggen in z’n huis door een messteek.
  • hawkeye spoilers
   ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

   Hier heeft de hond nog geen naam maar aan de pizza en het oog te zien, is hij de MCU-versie van Lucky The Pizza Dog uit de Hawkeye-run van Matt Fraction en David Aja. Daar is hij eerst de hond van de Tracksuit Draculas voor Clint Barton zich over hem ontfermt. Later wordt hij de hond van Kate. Hij was trouwens gebaseerd op de hond van Fraction, Captain Applejack, die hij moest laten inslapen vlak voor hij aan Hawkeye begon. Hier is de hond voorlopig vooral van Kate. Hij wordt gespeeld door Jolt, die trouwens wel 2 ogen heeft.

  • Kate gebruikt een app van Bishop Security om Armand op te sporen. Hieruit weten we dus dat het imperium van Eleanor in de beveilingssector zit. Kan nog belangrijk zijn voor later.
  • Armand heeft boterbabbelaars (of babelutten voor de Vlamingen) met zijn eigen initialen op het etiket. Het lijkt een teken van zijn decadentie maar is eigenlijk een plotpoint voor de volgende aflevering.
 • De bende staat Kate op te wachten en ze lijken haar de baas te kunnen tot iemand haar komt helpen. Het blijkt Clint te zijn die haar masker aftrekt en verbaasd is dat ze zo jong is. Zij kan niet geloven dat het Hawkeye is.

Korte recap

Clint draagt nu een hoorapparaat door alle gevechten van de voorbije jaren. Hij voelt ook wel degelijk de nasleep van Endgame zoals het verlies van Natasha en de gevolgen van zijn tijd als Ronin. De bende die achter Clint aan zit, wil een horloge uit de Avengers-basis waar we voorlopig nog niet veel over weten.

Kate moet dan weer omgaan met de verloving van haar moeder met Jack Duquesne, die toch wat louche bedoelingen lijkt te hebben en een liefde voor zwaarden. Tony Dalton zegt alvast dat je hem niet zo snel mag beoordelen. Zijn oom Armand had pas nog Eleanor bedreigd en dan werd hij ineens vermoord. Maar ook Eleanor lijkt iets te verzwijgen dat Armand gezien had. En hoe zit het dan met de vader van Kate?

Oh, en dit ben ik met de hond als je Arlo vervangt door Lucky:

I've Only Had Arlo For A Day And A Half | Know Your Meme

 ^ Terug naar boven

 

hawkeye spoilers
Photo by Mary Cybulski. © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 2: Hide and Seek

Kate neemt Clint mee naar haar appartement. Daar vindt de Tracksuit Maffia hen, die het appartement in brand steekt. Clint en Kate moeten daardoor het Ronin-pak achterlaten. Ze gaan voorraad inslaan en gaan naar het appartement van Kates tante. Clint gaat terug voor het pak maar het is intussen weg. Hij ziet wel een sticker van de NYC LARP. Terug in het appartement helpt hij Kate haar wonden verzorgen en ontdekt hij wie het kostuum heeft. De volgende dag vertrekken zijn kinderen naar huis. Hij belooft terug te zijn voor kerst.

 • Kate haar appartement is boven de pizzazaak Herman’s Hearty Slice. Dat is geen echte zaak en is ook niet echt in New York. Het werd namelijk gefilmd in een straat in Atlanta. Die straat werd toevallig destijds voor Endgame omgetoverd tot de straat waarin Ronin de Yakuza te lijf gaat.
 • We wisten al dat Kate op de unief zat, maar ze is blijkbaar 22, en niet 18 zoals Clint zei. Hailee Steinfeld is nu zelf 25.
 • © Marvel Studios

  De bende blijkt dus de Tracksuit Mafia te heten in de serie en niet de Tracksuit Draculas zoals in de comics. Daar hadden ze nooit echt een officiële naam, maar was het Clint die hen de naam gaf. De “Draculas” sloeg op het feit dat ze het leven uit de buurt zogen met hun criminaliteit. In de comics zeiden ze ook wel de hele tijd “bro” tegen elkaar, dus is het wel grappig dat ze dat behouden hebben.

 • Het was al redelijk duidelijk maar de Tracksuit Mafia waren een van de vijanden die Clint maakte tijdens zijn periode als Ronin. Een specifieke reden geeft hij er niet bij dus was het misschien gewoon omdat hij achter werkelijk iedereen aan ging.
 • Clint en Kate nemen de metro in de halte Chambers Street dus woont ze waarschijnlijk daar ergens in de buurt.
 • De scène waarin Clint en Kate “supplies” gaan halen in de winkel deed me wat denken aan de scène in Black Widow waarin Natasha en Yelena ibuprofen gaan kopen. Het herinnert er ons nog maar eens aan dat deze mensen geen superkrachten hebben.
 • Kate vraagt of Clint z’n safehouse in Avengers Tower is, maar Clint zegt dat Tony die enkele jaren geleden verkocht, wat “sad is on so many levels”. We hadden het onlangs nog over de toren in de spoilerbijbel van Loki, waarin we een versie van de toren zagen in de Void:

  We zien dus weer de Avengers Tower in de Void, maar die blijkt eigenlijk de Qeng Tower te zijn. Dat is het hoofdkwartier van Qeng Industries, het bedrijf waaraan Tony Avengers Tower verkocht in de comics. Later werd dan onthuld dat Kang the Conqueror aan het hoofd stond van Qeng Industries. Hmmm.

  Maar de echte verklaring is waarschijnlijk minder spectaculair. We zien Tony van alles overvliegen van de toren naar een nieuw gebouw in Spider-Man: Homecoming, waar Vulture het vliegtuig probeert te onderscheppen. In Far From Home zien we daarna dat Peter erdoor slingert en het nu helemaal veranderd is want er zit een tuin in het midden.

 • Op de bel aan het appartement zien we verschillende namen staan.
  • © Marvel Studios

   De tante van Kate heet Moira Brandon. Ze is blijkbaar actrice want Clint loopt in haar appartement voorbij een poster van Creature of the Dark Galaxy waarop haar naam staat. Haar co-star Luke Ballard zou een verwijzing zijn een digital artist met dezelfde naam die al aan een aantal Marvel-films heeft meegewerkt.

  • Ook dit is een personage uit de comics en ook daar is ze actrice. Daar was ze echter ook de eigenares van het landhuis dat als hoofdkwartier diende voor de West Coast Avengers. Ze werd een ere-Avenger toen ze stierf terwijl ze Hawkeye en Mockingbird redde. (Dat laatste personage werd in Agents of SHIELD gespeeld door Adrienne Palicki, dus ik zou er zoveel geld voor over hebben om haar hier te zien opduiken.)
  • hawkeye spoilers
   © Marvel Studios

   Daarnaast lijken er ook enkele Marvel-werknemers op te staan, onder andere tekenaar Marcelo Sosa, schrijver Robert Bernstein en schrijver/tekenaar Sam Moskowitz

 • De locatie van het appartement van Moira is blijkbaar hetzelfde appartement als waar de familie van het personage van Natalie Portman woonde in de film Leon: The Professional.
 • Kate belt met haar moeder waardoor duidelijk wordt dat zij niks wist van de veiling waar Jack was. Een streepje bij in de “Jack is louche”-kolom.
 • Clint hoort Kate tegen haar moeder zeggen dat ze van haar houdt waarop hij zich luidop vraagt wanneer iedereen dat constant is beginnen zeggen. Daarop zegt Kate “When did your heart shrink three sizes?” en hij antwoordt “When a little girl in a ninja costume stole my Christmas.” Beide zijn natuurlijk verwijzingen naar de Grinch uit het boek van Dr Seuss of de iconische film How the Grinch Stole Christmas met Jim Carrey.
 • Een mooie EHBO-les van oom Clint: bij sneeën moet je een pleister loodrecht op de wonde hangen want daardoor geneest het sneller.
 • Kate studeert dus inderdaad geen kunst zoals Clint opmerkt want ze maakt een tekening van de Tracksuit Mafia die totaal niet helpt. Hilarisch wel.
  © Marvel Studios
 • Clint wist dus niet wat Larpers zijn want hij moest het opzoeken. Onze eigen Kyria legt in haar artikel uit wat het is:

  LARP, of voluit, Live Action Role Play, is een spel waarbij je net als bij Dungeons & Dragons, in de rol van een personage kruipt. Het grote verschil tussen LARP en D&D, is dat je hier ook nog de hele avond rondloopt als dat personage, en niet enkel van aan een tafeltje dobbelstenen rolt.

 • Clint en z’n kinderen verbleven in The Peninsula. Dat is een vijfsterrenhotel op Fifth Avenue waar je toch gemakkelijk 1000 dollar per nacht betaalt. Nou.
 • De gehoorproblemen van Clint spelen blijkbaar toch al een tijdje want Nate gebruikt gebarentaal tegen hem en hij antwoordt.
 • Nieuwsanker Pat Kiernan keert terug om over de dood van Armand te berichten. De Engelse ondertitels hebben het hier wel over Ducane in plaats van Duquesne, wat toch een foutje is.
hawkeye spoilers
Photo by Chuck Zlotnick. © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Ze gaan samen naar het bedrijf van Eleanor maar Clint geeft z’n nummer en neemt al afscheid. Binnen is Jack weer bij Eleanor waarop ze hem ondervraagt over Armand. Clint komt aan bij de Larpers maar moet meedoen om bij de man te komen die het kostuum heeft. Kate wordt gevraagd naar het politiebureau. Clint belt even naar huis om te zeggen dat hij langer blijft.

 • hawkeye spoilers
  © Marvel Studios

  Op weg naar het bedrijf van Eleanor lopen Clint en Kate over Times Square. Links achter hen zie je de Disney-winkel. Ah, mooie product placement voor de business daddy.

 • Kate merkt op dat Clint aan de buitenkant loopt en noemt hem daarom een gentleman. Blijkbaar is dat echt een teken van gentlemanly behaviour en wel hierom.
 • Maar Clint doet het vooral zodat hij haar kan horen. Kate vraagt wat er gebeurd is en het antwoord is een montage van verwondingen en explosies rond Clint de afgelopen jaren, waarop hij zegt “Too hard to tell.” Een redelijk droog moment dat dan weer helemaal past bij wie Clint is. Omdat hij het zo beschrijft, kunnen we stellen dat hij lijdt aan lawaaislechthorendheid, veroorzaakt dus door constant blootgesteld te worden aan harde geluiden zoals explosies.
 • © Marvel Studios

  Een kind zegt op de achtergrond “Mommy, mommy, a superhero” waarop die gedag wil zeggen. Clint denkt dat het over hem gaat, dus wel een beetje awkward. Daarna zien we een vrouwelijke boogschieter waardoor Kate zegt dat die op hem gebaseerd is. Maar Clint antwoordt dat dat Katniss Everdeen is. Dit vond ik een geweldige grap.

  • Dat betekent dus wel dat de Hunger Games-boeken en/of -film bestaan in het MCU. Als we op de outfit afgaan, denk ik dat de films ook bestaan en daardoor hebben we wat nieuwe Celebrity Paradoxes. Stanley Tucci en Toby Jones zaten namelijk in de films en zouden vooral voor Cap toch bekend voorkomen als Erskine en Arnim Zola. Als The Watcher uit What If dan ooit in het echte MCU opduikt, lijkt zijn stem wel heel erg op die van Beetie of Jeffrey Wright. Ook de toekomstige Blade, Mahershala Ali, doet mee in The Hunger Games. En als Liam Hemsworth dan bestaat, heeft hij dan ook een bekende broer? De Paradox komt wel heel dichtbij.
  • Blijkbaar was Hailee Steinfeld destijds ook een van de topkandidaten voor de rol van Katniss in de films dus dubbel grappig.
 • Kate probeert te verklaren waarom hij minder populair is. Blijkbaar is het branding. Sinds de Avengers voor het eerst verschenen is dat cynische en coole van hem niet meer wat mensen willen. Ze willen iemand met het hart op de tong. Maar bij hem zit z’n hard diep verborgen onder een beschermend pak en dan nog 16 lagen zelfbescherming. Hij wil het misschien niet maar hij inspireert wel mensen. Dit is eigenlijk een van de beste beschrijvingen van zijn personage ooit.
 • Clint vindt de Larpers in Central Park, waar hij moet meedoen om met de man te praten die het pak heeft. Het is best een grappige scène, zeker met de slowmotionstukken, die een indruk geeft van een LARP. Het kan ook wel een grappige metaverwijzing zijn naar de stunts op de Marvel-sets, die eigenlijk ook een soort van LARP zijn. Voor Jeremy Renner was het eerder een ode aan de fans die hij op comic cons vaak tegenkomt. Toch zeggen echte Larpers op Reddit dat in een geval van diefstal de LARP zou worden stilgelegd en ze er dus niet zo nonchalant mee zouden omgaan.
 • hawkeye spoilers
  © Marvel Studios

  Ondanks de waarschuwing van Clint om zijn nummer alleen in noodgevallen te gebruiken, sms’t ze hem al een goeie burn. Maar als je goed kijkt, typt Hailee Steinfeld helemaal niet de berichten die verstuurd worden want ze gebruikt helemaal niet de juiste letters. Volgens MCU wikia zou ze eerder AMSSJSNSHZAKBAMJZJSHUXJ typen.

 • Kate wordt gebeld door detective Caudle van de NYPD over de brand in haar appartement. Ze zou er de volgende ochtend langsgaan maar dat zal gezien wat er later gebeurt vast niet zo zijn. Ook Caudle is een personage uit de comics. Daar werkt hij bij de politie van Santa Monica, waar Kate Bishop hem om hulp vroeg om Flynt Ward te arresteren.
 • De man die het Ronin-pak mee had genomen, blijkt Grills te heten. Hij kan Clint laten zeggen dat hij het toch een beetje leuk vond, wat al een prestatie is. Die naam is ook uit de comics genomen want Grills is daar de buurman van Clint die uiteindelijk vermoord wordt door de Clown, of Kazi.
 • Clint z’n vrouw vraagt hoe het is met de “problematic wardrobe” en wanneer hij de Tracksuit Mafia vermeldt, reageert ze met “die idioten”. Het is dus wel duidelijk dat Laura weet van zijn periode als Ronin en wat hij toen allemaal uitgespookt heeft. Goed zo, Clint! Ik denk dat dit de gezondste relatie moet zijn uit het MCU (naast het nieuw samengesteld gezin van Scott Lang).
 • Latest Shes Amazing GIFs | Gfycat
  © Marvel Studios

  Nog een Natasha-vermelding! Laura vraagt wat zijn plan is en hij zegt “a little catch release“. Ze antwoordt “Nice. One of Nat’s old moves.” Hij wil zich dus laten vangen door hen om erachter te komen wat ze willen. Het bekendste voorbeeld daarvan is in The Avengers toen ze in handen was van de Rus en ze hem zijn hele plan uit de doeken liet doen. In Black Widow zagen we het dan nog een keer bij Dreykov.

hawkeye spoilers
Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Kate gaat naar het etentje met Jack en daagt hem uit tot een schermwedstrijd. Hij is veel beter dan hij laat uitschijnen. Kate probeert haar moeder te laten inzien dat hij niet deugt. Ze krijgt ook een aanwijzing dat hij betrokken is bij de dood van Armand. Clint laat zich vangen door de Tracksuit Maffia. Kate kan hem opsporen en valt binnen met weinig resultaat. De leider van de bende maakt haar intrede.

 • Op het etentje zegt Kate tegen Jack dat hij kan koken, attent is en rijk, wat hem bijna te mooi om waar te zijn maakt. Maar in de vorige afleveringen hoorden we Armand al zeggen dat hij eigenlijk het geld niet had om het Ronin-zwaard te kopen. Blijkbaar doet hij dan toch alsof hij wel geld heeft en dus misleidt hij zeker Eleanor.
 • Kate vraagt of hij meer een “épéé, foil or sabre” man is. Het zijn de drie types wapen die bij schermen gebruikt worden. Een “épée” heet bij ons een degen en is een zwaarder wapen. Een “foil” heet bij ons floret en is het meest gebruikt. Een “sabre” is een sabel en is vooral een slagwapen. Voilà, nu zijn we ook mee.
 • Via een schermwedstrijdje probeert Kate te laten zien dat Jack liegt. Hij kan dan ook een onverwachte steek van Kate pareren. Hij houdt dus niet alleen van zwaarden maar kan er ook goed mee vechten, net als zijn alter ego Swordsman in de comics. Hmmm, louche!
 • Blijkbaar zit Kate in haar laatste jaar van de unief want ze studeert af in de herfst en gaat dan bij Bishop Security werken. Zo hadden ze het altijd gepland. Dat plan staat haar alleen niet meer zo aan precies. We weten ook nog altijd niet wat ze studeert.
 • © Marvel Studios

  De echte red flag van de aflevering is wanneer Jack Kate een van de snoepjes aanbiedt met het monogram van Armand erop. Tenzij Armand die overal loopt uit te delen, is dit toch een duidelijk teken dat hij er geweest is en zelfs schuldig is. Deed hij het voor het geld of om het geheim van Eleanor te beschermen? Zijn ze dan samen louche?? Jack twirlt daarna bijna z’n moustache en ik vind het nu al een geweldig personage.

 • Wanneer Kate op de software van Bishop Security inlogt om Clint te vinden, is haar gebruikersnaam Bishop112012. Dit is waarschijnlijk weer een verwijzing naar de Hawkeye-reeks waarop de serie is geïnspireerd, die in 2012 verscheen. Issue 11 van die run is trouwens volledig verteld uit het perspectief van de hond! Een hele aflevering zo is waarschijnlijk te veel gevraagd maar dan toch 5 minuten.
  hawkeye spoilers
  © Marvel Studios
 • Clint is meegegaan met de Tracksuit-mannen om hun baas te kunnen spreken. Hij denkt dat het Kazi is maar ze zeiden duidelijk dat “zij” hem levend wil. Zij denken dan weer dat Kate Ronin is. Uiteindelijk staat de leider van de groep in een kamer met grote boxen en voelt ze aan de golven die ze zenden. Door de actrice, Alaqua Fox, komen we nu al te weten dat het Maya Lopez is, oftewel Echo. Later meer over haar.
 • Het liedje dat bij de introductie van Echo speelt, is trouwens wel echt supercool. Ik dacht dat het een theme was van componist Christophe Beck, maar het is blijkbaar een stuk uit het liedje Christmas Island van Depeche Mode.
 • Bij de credits staat nog dat de ASL consultant voor de reeks Douglas Ridloff is, net als bij Eternals. Hij is dan ook de man van Eternals-actrice Lauren Ridloff (Makkari).
 • Daarnaast staat Matt Fraction gecredit als Consulting Producer terwijl artiest David Aja alleen vermeld wordt bij de Special Thanks. Blijkbaar kreeg hij ook geen compensatie als deel van de serie terwijl zijn tekeningen de poster en de credits rechtstreeks inspireerden zoals je hier kan zien. Hopelijk kan Marvel hier hun verantwoordelijkheid nemen en dit rechtzetten.

De villains

© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Jack

Oké, we kunnen nu wel stellen dat er iets niet pluis is met Jack. Hij heeft hoogstwaarschijnlijk Armand vermoord, is helemaal niet rijk en is goed met zwaarden. Eleanor weet niet dat hij op de veiling was maar of ze al weet dat hij geen geld heeft, is niet helemaal duidelijk. Wel verzwijgen ze allebei iets.

Het is voorlopig nog niet helemaal duidelijk wat hij nu precies wil. Aangezien ik bij de eerste aflevering al vermeldde dat hij in de comics connecties heeft met Kingpin, denken sommigen dat Vincent D’onofrio, die hem speelde in Daredevil, ook in deze serie zal opduiken. Maar als Yelena ook nog haar opwachting moet maken, weet ik niet hoe realistisch dat is. Ook al omdat Marvel de Marvel Television-reeksen tot nu toe grotendeels negeert. Het is in elk geval intrigerend om zo weinig te weten over hem.

hawkeye spoilers
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Echo en de Tracksuit Mafia

De leider van de Tracksuit Mafia blijkt dus niet Kazi te zijn maar wel Maya Lopez, of Echo. Zij is ook een personage uit de comics. Maya is inheems-Amerikaans en doof geboren. Haar vader werkte voor Kingpin, die hem ook liet vermoorden. Fisk nam haar in huis en gebruikte haar dan om Daredevil te proberen verslaan. Hierdoor ontdekte ze dat ze mensen hun bewegingen vlot kon kopiëren waardoor ze de naam Echo aannam. Ze is ook heel bedreven in gevechtssport. Interessant is dat zij ook nog het alter ego Ronin heeft gehad en ook banden had met Moon Knight, het hoofdpersonage van de volgende Disney+-reeks.

Met Hawkeye heeft ze in de comics niks speciaals te maken dus is het niet helemaal duidelijk waarom ze hier Clint zocht. Misschien heeft hij haar familie aangepakt tijdens zijn tijd als Ronin en stuurde ze daarom de Tracksuit bros op hem af. Maar er is ook dat horloge nog natuurlijk, dus lijkt het alsof er toch iets speciaals zal zijn daaraan. Ik gok dat we de volgende aflevering wel al meer zullen weten. Alleszins is het nu al redelijk zeker dat Maya Lopez de reeks zal overleven want Marvel kondigde op Disney+-dag aan dat er een reeks over Echo komt (tenzij het een prequel is).

Actrice Alaqua Cox is ook een perfecte keuze voor de rol. Ze is zelf inheems-Amerikaans en werd doof geboren. Ze zorgt dus al op 2 vlakken voor wat nodige representatie maar daarnaast heeft ze ook een beenprothese, waardoor ze dus de eerste acteur is in het MCU met een fysieke beperking. Maar laat je niet misleiden want ze kan al meer dan haar eigen gewicht opheffen. Het is haar eerste rol dus ben ik wel benieuwd wat ze mag laten zien.

Yelena?

Het werd al aangekondigd dat Yelena Belova ook in Hawkeye te zien zal zijn. Met al een derde van de reeks gereleaset zal ze waarschijnlijk opduiken in haar zoektocht naar Clint en dus misschien de zaken nog wat moeilijker maken. Ik kijk er wel al naar uit om haar en Kate met elkaar te zien omgaan. En het zal ook wel wat emoties naar boven brengen voor Clint, wat ik ook wel intrigerend vind.

 ^ Terug naar boven

Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 3: Echoes

In 2007 probeert een jonge Maya Lopez lessen te volgen op school terwijl ze zelf doof is en door te liplezen lukt het haar ook. Haar vader kan geen speciale school betalen en zegt dat ze moet blijven kijken om bij beide werelden te horen. Dat past ze ook toe in haar karateles. Ongeveer 16 jaar later komt ze terug van bokstraining wanneer Ronin de werknemers van het bedrijf en haar vader vermoordt. Clint en Kate zitten nog steeds gevangen bij de Tracksuits. Maya Lopez probeert Clint te ondervragen over Ronin maar hij begrijpt haar niet en dus moet Kazi helpen. Bij Kate raakt ze haar geduld kwijt waardoor Kate wat bang wordt. Clint kan zich bevrijden en neemt het op tegen de Tracksuits, Kazi en Maya. Ze trapt zijn hoorapparaat kapot. Clint kan Maya wat vertragen en Kate bevrijden, die het opneemt tegen Kazi.

 • Het meisje dat hier een jonge Maya speelt, Darnell Besaw, is het nichtje van actrice Alaqua Cox en had ook nog nooit geacteerd. Dat heeft Cox zelf bevestigd op Instagram. A+ casting dus!
 • Aangezien Maya hier leert schrijven, gok ik dat ze ongeveer 8 jaar is in deze scène. Dat wil zeggen dat ze in 2024 ongeveer 25 is, en dus niet veel ouder dan Kate.
 • In België en Nederland zijn we ondertitels wel gewoon, zelfs bij programma’s in het Nederlands maar in Amerika is het niet zo vanzelfsprekend. Deze scène met de jonge Maya toont al heel goed hoe moeilijk het moet zijn voor iemand met gehoorproblemen als er geen tolk is of iemand niet duidelijk genoeg spreekt. De ontbrekende delen worden ook niet meer uitgelegd. Zo vraagt de lerares vermoedelijk of Maya alles wel begrijpt zonder tolk, en precies ook dat ze moet opletten, maar net als zij weten we dat dus niet zeker.
 • © Marvel Studios

  In het boekje moeten ze woorden aanvullen. Maya heeft het volgende ingevuld:
  I hate recess. My favorite games to play are solitaire and eye spy. This year I want to learn capoiera. When we play tag I run as fast as a dragon. […] I turn to kick the ball into the street. Recess was over.
  Ze heeft er zelfs een draak bij getekend. Ze heeft capoeira wel verkeerd geschreven maar ik moest zelfs nu nog opzoeken hoe het geschreven wordt, laat staan dat ik het toen kende. Hetzelfde geldt voor de solitaire. In de comics was Maya erg begaafd, vooral door haar goeie geheugen, dus dat lijkt hier ook zo te zijn. Daarnaast merkte iemand op dat de andere kinderen ouder lijken dan zij dus misschien heeft ze een jaar mogen overslaan.

 • Maya maakt met haar vader shaduwpopppen op de muuur. Dit was blijkbaar geïnspireerd op de comics van David Mack en Joe Quesada.
 • Op de muur in haar kamer hangt een US Karate Semi-finalist Achievement Award, dus doet ze al een tijdje aan karate en is ze best goed.
  © Marvel Studios
 • Boven haar bed zie je een kader met een M en daarboven het handgebaar in American Sign Language (ASL). Waarschijnlijk heeft ze die dus voor haar volledige voornaam. Hier kan je trouwens zien wat jouw voornaam in de Vlaamse Gebarentaal is.
 • Maya vraagt aan haar vader welk geluid de lucht maakt, waarop hij zegt dat die geen geluid maakt net als zij. Ik denk dus dat Maya niet spreekt of niet kan spreken. Ze vraagt ook hoe draken klinken, waarop hij gromt en zegt dat draken misschien bestaan maar in een andere wereld leven. En als ze in onze wereld zouden komen, zouden ze sterker zijn. Inderdaad, vader Lopez, draken leven in een andere dimensie genaamd Ta-Lo. 😉
 • De vader van Maya wordt trouwens gespeeld door acteur Zahn McClarnon, die je misschien kan kennen uit Fargo of Westworld.
 • © Marvel Studios

  Op de karateles zegt haar vader dat “Uncle” haar zal komen halen na de les. Daarna zien we een man in een donker pak in de wang van Maya knijpen. We gaven de geschiedenis uit de comics vorige week al aan en aangezien iedereen wel de caruur kent van het personage, wordt hier toch wel erg gehint dat het om Kingpin gaat.

  • Hier had haar vader trouwens al zo’n rood trainingspak aan als de Tracksuit Guys die we in het heden zien.
  • Het jongetje waar Maya eerst naar kijkt in de les is blijkbaar een jonge Kazi, zoals bevestigd door schrijver Tanner Bean.
 • Terwijl ze naar de mat stapt, zien we dat Maya een prothese heeft. Dit komt dus niet uit de comics maar voor de continuïteit met actrice Alaqua Fox.
 • De garage waar haar vader werkt, heet “Fat Man auto repair”. Die Fat Man is blijkbaar een veel gebruikte bijnaam voor Kingpin en dus nog een verwijzing.
  © Marvel Studios
 • De vader van Maya zat dus in de Tracksuit Mafia of hij leidde ze misschien voor Uncle. We weten niet precies wat ze allemaal deden maar het was blijkbaar genoeg om op de radar van Ronin te komen. Nu weten we ook meteen waarom de Tracksuits zo geïnteresseerd waren in de Ronin in de eerste twee afleveringen.
  • We weten nu ook zeker dat Maya en haar vader niet gesnapt waren.
  • Ik vond de sterfscène van McClarnon al redelijk emotioneel om maar zo lang in beeld geweest te zijn, maar hij is wel heel lovable. Op zijn IMDB-pagina staat dat hij in de volgende afleveringen ook nog meedoet dus gok ik dat we nog wat flashbacks zullen zien. Ofwel klopt de pagina gewoon niet.
   • We zeiden al na de vorige aflevering dat in de comics de vader van Maya ook sterft. Daar laat hij een bloedige handdruk achter midden op haar gezicht en die gebruikt ze later in kaar kostuum als een witte hand. Hier gebeurt bijna hetzelfde.
 • Clint en Kate worden vastgehouden in een oude winkel van KB Toys. Dat is een speeldgoedwinkelketen die in Amerika echt bestaan heeft. Het was ooit de tweede grootste speelgoedketen in Amerika maar ging failliet in 2009. Er stond wel best nog veel speelgoed in die winkel om al zo lang failliet te zijn.
 • Een van de Bros vertelt tegen Kate dat hij tickets voor Imagine Dragons had gekocht voor z’n vriendin en dat zij nu iemand anders ging meenemen. Ik zie het bij ons niet anders gaan maar het is wel leuk voor de groep dat ze in het MCU in 2024 nog steeds op tour gaan. Kate is precies iets minder fan.
  • Imagine Dragons zongen trouwens het theme in voor Arcane, waarin Hailee Steinfeld een stem inspreekt.
 • © Marvel Studios

  Maya ziet Clint z’n hoorapparaat en begint tegen hem in ASL maar hij begrijpt haar niet en vraagt haar blijkbaar naar meer koekjes. Dat kunnen we dan ook als we in Amerika zijn. Uiteindelijk helpt Kazi met de vertaling. Dit laat wel zien dat Clint z’n gehoorproblemen toch nog niet zo lang aan de gang zijn als ik eerst dacht, of is hij tenminste nog niet zo lang ASL aan het leren. Hier kan je trouwens zien wat ze eigenlijk vroeg.

  • Volgens Alaqua Cox deden de andere acteurs wel moeite om goed met haar te kunnen communiceren. In een interview in D23 magazine zei ze dit:
   “It was such an honor to work with them both. I think they are spectacular actors, and I have learned a lot from watching them work behind the scenes… I remember meeting Jeremy on my first day of work on-set; I was a nervous wreck, as this was my very first acting job. He then complimented me in American Sign Language (ASL), which comforted me. Hailee also spelled out her name to me in ASL at the studio where we were doing our stunt training sessions. I thought it was sweet of them putting in efforts to learn basic ASL to communicate with me. It means a lot to me as a Deaf person.”
   Na Makkari in Eternals en nu Maya zou ik anders ook wel graag een cursus VGT volgen.
  • In een featurette over Alaqua Cox van Marvel kan je trouwens zien wat Disney is in ASL. Te goed.
 • Maya vraagt naar Ronin maar Clint zegt dat het maar een gerucht is dat die terug is omdat Ronin volgens hem dood is. Ze vraagt wie dat dan heeft gedaan en Clint antwoordt Natasha Romanoff, wat Kazi vertaalt als Black Widow. Maya vindt het natuurlijk makkelijk dat Ronin en Natasha dood zijn maar Clint zegt dat hij er zelf bij was. Mag ik even huilen over een paar dingen in deze korte dialoog.
  • Dat Clint zegt dat Ronin dood is, is tegelijk heel mooi en ook heel geruststellend. Die donkere periode ligt echt helemaal achter hem nu zijn familie terug is.
  • Ronin is dood door Natasha. Ofwel bedoelt hij daarmee al het moment dat ze hem kwam halen toen ze een plan hadden om iedereen terug te halen, en kon hij zo Ronin achter zich laten. Ofwel heeft hij het over haar opoffering in Endgame zodat hij terug naar z’n gezin kon gaan. Ik was hoe dan ook moved.
  • Het zegt ook wel wat dat Clint het heeft over Natasha en dat Kazi dat direct vertaalt naar Black Widow. Clint had het over de persoon en Kazi meer over de superheld. Zo’n goeie touch, deze paar zinnen.
Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Samen kunnen Kate en Clint ontsnappen maar hij hoort Kate niet altijd even goed. Ze stelen een auto om te ontsnappen maar Maya, Kazi en de Tracksuits zetten de achtervolging in. Onderweg gebruikt Kate de trick arrows van Clint. Op een brug kunnen ze via een pijl slingeren tot op de metro en ontkomen. Ze beslissen naar het appartement te gaan om de hond uit te laten. Clint is even alleen en hoort Kate niet binnen komen. Z’n zoon belt maar hij hoort het niet dus helpt Kate hem. Maya en haar bende verhuizen uit de plaats waar ze Clint en Kate vasthielden. Ze hebben een discussie over haar methodes.

 • Niet per se een weetje, maar props voor het stuntteam want ze maakten wel leuk gebruik van de speelgoedwinkel toen Clint en Kate ontsnapten, bijvoorbeeld de trampoline om naar boven te gaan of Clint die zich verstopte in het ballenbad.
 • De ’72 Challenger die Clint niet wil beschadigen is van het merk Dodge. Nu zijn die auto’s nog altijd meer dan 20.000 tot wel 50.000 waard dus ik snap hem. Jammer genoeg wordt hij later in de aflevering toch nog serieus beschadigd.
  © Marvel Studios
 • Wanneer Clint op het dashboard van de andere auto slaat, begint Dance of the Sugar Plum Fairy van Tjaikovski te spelen. Dat liedje komt uit het ballet De Notenkraker en wordt vaak opgevoerd rond Kerstmis omdat het zich afspeelt rond een kerstfeest.
 • Een paar van de Tracksuits kruipen in een bestelwagen met het opschrift Trust a Bro Moving Company (zoals je hierboven kan zien). Dit is dus waarschijnlijk hun dekmantel voor de dingen die ze echt uitspoken. Die naam is trouwens geweldig.
 • © Marvel Studios

  Dan begint een minutenlange one-take achtervolgingsscène die volgens de regisseurs grotendeels praktisch gefilmd was, dus in een echte auto met een echte camera, maar wel met stuntmensen waar nodig. Alles wat in die rotatie gebeurt, was ook zorgvuldig gepland zodat je nooit echt een leeg frame hebt.

  • Deze scène is trouwens weer geïnspireerd op de Hawkeye-reeks van Fraction en Aja, waarin Clint een rode 1970 Challenger heeft genaamd Cherry, die hij in volume 3 gebruikt in een achtervolging. Uiteindelijk raakt die beschadigd op de Manhattan Bridge, net als de auto van Maya. In de comics is het echter Kate die rijdt en niet Clint.
 • De gewone pijlen zijn op dus moet Kate trick arrows gebruiken. In een heel grappig moment haalt Clint er nog een paar uit die te gevaarlijk zijn. Uiteindelijk krijgen we deze soorten te zien:
  • © Marvel Studios

   Putty-pijl: die pijl laat paarse zogenaamde putty vrij, een mix tussen slijm en playdoh. Volgens Clint moest ze die op hun banden schieten maar ze doet het op het raam waardoor ze niks meer zien.

  • Explosieve pijl: die was iets sterker dan verwacht en blaast de Trust a Bro-truck op.
  • Ontstopperpijl: die plakt heel erg. Kate kraakt de pijl eerst af omdat hij nutteloos lijkt, maar later gebruikt Clint hem zodat ze niet van de metro vallen, en dan snapt ze het nut.
  • Spin-achtige trekkerpijl: wanneer de pijl zijn doel bereikt, komen er verschillende kleine grijparmen uit die voorwerpen in de omgeving vast nemen en naar de pijl toetrekken. Hier blijkt het dus handig om kerstbomen aan de auto van Kazi en Ivan te laten plakken.
  • Zuurpijlen: laten een zuur vrij waarmee Kate de verkeerslichten laat vallen.
  • Rookbompijl: weer redelijk duidelijk maar opnieuw passend met het kleurenschema blaast deze paarse rook.
  • © Marvel Studios

   Blauwe Pym-pijl: een pijl die de objecten waarmee hij in aanraking komt, groter kan maken, genoemd dus naar Hank Pym. We konden al zien dat hij dingen groter zou maken door de kleur, want de disks die Ant-Man gebruikt in het pak zijn ook rood en blauw, waarbij rood verkleint en blauw vergroot. Clint gebruikt deze hier om een gewone pijl groter en dus gevaarlijker te maken waardoor de achterkant van de pick-up van Kazi en Ivan vernietigd wordt.

  • USB-pijl: Ik gok dat je deze kan gebruiken als USB-stick die je vanop afstand kan afvuren om gegevens op te slaan? Hier wordt hij vooral gebruikt als afleidingsmanoeuver. Dit lijkt me een variatie op de pijl die Clint in The Avengers gebruikte om info van de Helicarrier te hacken.
   • © Marvel Studios

    In aflevering 8 van What If schiet Clint een USB-pijl in het lijf van Ultron waarop Zola opgeladen was, die hem zo kan overnemen. Toch niet zo nutteloos dus!

  • Enterhaak-pijl: Of hoe je zo’n ding ook noemt. Deze boort zich in de brug waardoor Clint en Kate niet vallen en op de metro onder de brug kunnen slingeren.
  • Op Screenrant is er trouwens een overzicht van alle andere trick arrows die Clint al gehad heeft.
 • Kate en Clint recreëren het shot uit The Avengers en uit de eerste aflevering waardoor Kate fan is geworden van Hawkeye. Aww.
 • Op de metro zegt Clint dat Kate geen ongelijk heeft als ze zichzelf “the world’s greatest archer” noemt. Dat zei ze toen in de tweede aflevering vlak nadat ze elkaar leerden kennen maar Clint lachte er toen mee. Dubbel awww.
 • © Marvel Studios

  De tante van Kate is inderdaad wel verzot van katten want op de koelkast hangen er twee foto’s en aan de zijkant een kattenkalender.

 • Tijdens het gesprek met Nathaniel brak m’n hart echt in duizend stukken toen hij zei dat het oké was als hij niet naar huis kon komen. En nog een beetje meer toen Clint zei dat hij zo blij was om z’n stem te horen terwijl hij dat eigenlijk niet kon. Ik vond dit ook oprecht een van Jeremy Renner zijn beste scènes ooit.
 • Het is een redelijk vaag gesprek tussen Maya en Kazi maar toch kunnen we er een aantal dingen uithalen:
  • Kazi is dus de enige die echt met Maya kan communiceren want de rest kan geen ASL.
  • Ze moeten zich eigenlijk gedeisd houden want Kazi hoopt dat Uncle er niet achterkomt dat ze achter Ronin aanzitten.
  • Wanneer Kazi dat vermeldt, herinnert ze hem eraan dat zij de leiding heeft.
  • Ik zou hieruit dus afleiden dat Uncle de eindbaas is en de uiteindelijke leiding heeft over de Tracksuits. Maar Maya lijkt dan zijn tweede in rang te zijn want ze heeft wel nog iets voor het zeggen. Uncle heeft ook precies niet bevolen om Ronin op te sporen dus Maya lijkt hier het heft in eigen handen te nemen.
©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Kate en Clint laten z’n hoorapparaat herstellen en gaan daarna iets eten. Ze praten over het superheldenleven en Clint z’n kostuum. Tijdens het wandelen geeft Clint aan dat hij geschiedenis heeft met Maya, Kazi en de Tracksuits. Ze gaan naar het huis van Kate om informatie te zoeken in de database van Bishop Security en te zien of er geen link is met Jack. Terwijl ze zoekt, hoort Clint een deur kraken. Als hij gaat kijken, krijgt hij plots het zwaard van Jack voor zich.

 • Terwijl ze voor de deur van de dokter zitten te wachten kan je naast Kate een poster zien met daarop “Happy New” en “202”. Aangezien het Kerstmis is, hangen er dus ook al posters op voor het nieuwe jaar. Misschien wisten ze het exacte jaar toen nog niet want we weten intussen dat het zich afspeelt in 2024. Maar op de poster staat ook een slang en aangezien het gebouw in een Aziatische wijk staat, heb ik even opgezocht welk jaar het jaar van de slang is. Dat is 2025, dus toch geen cop-out.
  ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.
 • Het is intussen de tweede keer dat Clint z’n hoorapparaat uitzet tegen onaangename geluiden, deze keer het gepraat van Kate. Droog maar ook wat onbeleefd.
 • We komen ook wat meer te weten over Derek Bishop. Volgens Kate was hij fearless en wijdde hij heel z’n leven aan het helpen van mensen. Het kan wel een beetje kloppen met het feit dat ze een beveiligingsbedrijf hadden, maar dat was niet meteen de vibe die ik kreeg uit de korte scène die we van hem zagen. Ik zie dit dan ook als een verdere aanwijzing dat er iets louche is aan hem.
 • We komen te weten dat Clint waarschijnlijk al 20 jaar Hawkeye is, want hij zegt dat het al 20 jaar de bedoeling is dat hij niet herkend wordt. Aangezien het daar 2024 is, werkt hij al bij S.H.I.E.L.D. sinds 2004. Dat is zo’n 7 jaar voor we hem voor het eerst zagen in Thor. Chronologisch gezien hoorden we al vroeger van zijn loopbaan bij S.H.I.E.L.D. toen hij Natasha moest opsporen en inlijven. We hoorden ook zijn stem in Black Widow toen ze het huis van Dreykov moest opblazen.
 • Kate toont hem een tekening van hoe zijn kostuum er zou moeten uitzien. In het paars en met een soort vleugels en een grote H. En laat dat nu net het kostuum zijn dat Clint had in de comics.
 • Clint zegt dat Kate de hond nog een naam moet geven. Ze stelt hem de volgende namen voor:
  • Little Ol’ Caesar: als dit een verwijzing is, heb ik geen idee naar wat.
  • Dogfather: deze is duidelijker
  • Sir Dog of Pizza: te goed
  • Pizza Dog: DE HOND LACHTE NEE HAHA IK BEN OKÉ
  #marvel from MARVELLADIESDAILY
  © Marvel Studios

  Het lijkt erop alsof hij dus niet Lucky zal heten zoals in de comics.

 • Clint kende Kazi dus duidelijk ook al, ook al zag ik hem daar tijdens zijn murder spree niet rondlopen. Of hoorde hij gewoon z’n naam voor het eerst die ochtend? Wanneer Kate zegt dat de Tracksuits waarschijnlijk betrokken waren bij “bad stuff”, lijkt hij het bevestigend te herhalen maar hij lacht ook. Is het nu een echte bevestiging of niet? Op het eerste gezicht leken ze inderdaad niet zo eng maar ze hebben wel Kate haar appartement in brand gestoken toen ze nog binnen was.
 • Hij heeft het wel over “the guy at the top” die er alles voor over heeft om de organisatie te doen groeien. Maya is dus niet de baas maar er is nog iemand boven haar “who you don’t want to mess with”. Hij onthult ook hoe Ronin ertussen zat. Hij trof de leverancier aan de andere kant en dan het kader van de Tracksuits, dus Maya’s vader en de rest. Hij stelt ook de vraag of ze iets zochten bij de veiling want het zou redelijk eng zijn voor hem als er iets uit de Avengers-basis zou circuleren. Kate gelooft dan weer dat Jack er bij betrokken is. Later meer hierover.
 • Het gebouw waarin het penthouse van de Bishops ligt, werd blijkbaar gebouwd door de over-, over-, over-, overgrootvader van Kate. De Bishops hebben dus inderdaad al enige tijd geld.
 • Wanneer Clint het huis van Kate ziet zegt hij dat hij de verkeerde branche zit. Aren’t we all? Hij kon anders ook wel een verblijf in The Peninsula betalen.
 • © Marvel Studios

  Bij lijstjes van namen is het altijd uitkijken naar easter eggs.

  • Geen eater egg maar Victoria Kafka is een vroegere werkneemster van Bishop Security te zijn van 2006 tot 2011.
  • Kazi blijkt te werken voor Sloan Limited, dat werd opgericht in 2011. Het bedrijf komt Clint allezins bekend voor. Ik heb er voorlopig wel niet echt iets over kunnen vinden.
  • Kemp M. is dan weer een bekende naam voor mensen die de Marvel Television-reeks Daredevil gezien hebben. Hij is ook een personage uit de Daredevil-comics maar komt ook in de reeks voor. Hij was een gevangene in Ryker’s Island die Nelson en Murdock aangewezen kreeg als advocaten. In ruil voor informatie over het Albanian Syndicate kon hij strafvermindering krijgen. Matt Murdock ging toen naar de gevangenis om hem te ontmoeten.
  • Kadlec zonder voornaam zou kunnen verwijzen naar een Inhuman met de bijnaam The Seeker. Over de andere namen is voorlopig niks te vinden.
 • Clint hoorde een deur kraken en wanneer hij door een deurlijst loopt, schuift Jack het zwaard van Ronin uit vlak voor hem.

The plot thickens

Kingpin

© Marvel Television / Netflix

We hadden het vorige week al over de connectie tussen Maya en Kingpin in de comics. Er zitten nu ook zoveel verwijzingen, subtiel en minder subtiel, in de serie naar Wilson Fisk aka Kingpin dat het nu wel erg sneu zou zijn, mocht hij niet opduiken. Veel fans van de Netflix-reeks zijn er dan ook redelijk zeker van dat het Vincent D’Onofrio was die de korte scène heeft ingeblikt, want zijn lach zou nogal herkenbaar zijn. (In een onkarakteristieke move van mij heb ik de Marvel Netflix-reeksen nog altijd niet gezien, don’t shoot me.) Zelf heeft hij het al ontkend, maar ik vertrouw Marvel-gerelateerde acteurs nu gewoon niet meer als ze zoiets zeggen.

Daarnaast dropte Kevin Feige ook net het bommetje dat als Daredevil ooit zou opduiken in het MCU, dat hij gespeeld zou worden door Charlie Cox, de acteur die hem ook speelde in de Netflix-reeksen. Er ging ook al het gerucht dat Cox zelf in Spider-Man: No Way Home zou zitten. Het staat al langer ter discussie of de Marvel Television-reeksen (op Netflix en ABC) zich nu in het MCU afspelen of niet. Dan is dit toch alleszins een stap in de juiste richting. En zeker als D’Onofrio en Cox hun rol hernemen.

Of hij het nu is of niet, het staat vast dat er een redelijk zwaar figuur aan het hoofd staat van de Tracksuits. We weten ook nog altijd niet wat ze nu precies doen, al zegt Clint wel dat er een leverancier mee gemoeid was. Ik gok (en hoop) dat ze toch met louche zaken bezig waren om de aandacht van Ronin te trekken, en ik vraag me af hoe die zaken geëvolueerd zijn sinds Ronin weg is.

En hoe zit het dan met die horloge? Clint zegt zelf dat er best niet te veel dingen uit het puin van de basis rondslingeren. Maar die horloge ziet er op het eerste zicht gewoon uit als een horloge. Misschien is het gewoon een teken van macht om die te hebben, vooral als ze van Tony is zoals we vorige week dachten. Of kan ze toch iets specialers wat Kingpin nodig heeft voor zijn operatie? Met nog 3 afleveringen te gaan, blijft het allemaal nog redelijk vaag.

Jack

© Marvel Studios

Een persoon waar we toch wat opheldering mogen verwachten volgende week, is Jack. Het was wel al verdacht dat Kate ineens buitengesloten werd uit het systeem net toen ze hem wou opzoeken. Maar misschien kwam hij net thuis met Eleanor, hoorde hij verdachte stemmen en wou hij haar alleen beschermen? We weten namelijk uit trailers dat Eleanor ook nog kennismaakt met Clint. Maar dan is het niet zo slim om hem te bedreigen met het zwaard dat je net illegaal verkregen hebt.

Zijn Jack en Eleanor misschien betrokken bij de zaken van de bende? En was Armand daar achter gekomen? Met een beveiligingsbedrijf aan je kant wordt het wel wat makkelijker om misdrijven te plegen. Kate denkt alvast dat de Tracksuits en Jack met elkaar te maken hebben. Of weet Jack er niks van en is het alleen Eleanor? Vera Farmiga heeft nu nog niet zoveel te doen gehad dus dat is op zich wel raar.

Misschien zijn het allemaal misdirects die verwijzen Kingpin en heeft hij helemaal niet de leiding over de bende, maar is het Jack. Dit lijkt me iets verder gezocht maar ook niet onmogelijk. Ofwel zit ik er volledig naast en is het toch een goeie gast die alleen geobsedeerd is door zwaarden.

Maya

Aan de interacties met haar vader te zien denk ik dat Maya helemaal geen villain is. Ze is gewoon zo gezind op wraak voor haar vader dat ze helemaal verblind wordt. Het lijkt me ook sterk dat Marvel haar een serie zou geven als ze op het einde van de rit een villain wordt. Ik denk dat ze zich af zal keren van de praktijken van Uncle, en dat ze Clint uiteindelijk zal helpen. Ik ben ook benieuwd om nog meer van haar vaardigheden aan het werk te zien.

Yelena

Volgens een nieuwe trailer duikt er in de volgende afleveringen een personage op met een raar soort masker op. Die look lijkt heel erg op een nachtkijker die Yelena ook had als Black Widow. Zij zal vast nog wat roet in het eten gooien terwijl Kate en Clint uitzoeken wat er gaande is.

 ^ Terug naar boven

 

Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 4: Partners, Am I Right?

Jack en Eleanor blijken net thuisgekomen en willen een verklaring waarom Kate en Clint in hun huis zijn. Kate maakt duidelijk dat ze partners zijn die aan een zaak werken en Clint geeft dat met tegenzin toe. Clint ziet ook het Ronin-zwaard staan. Eleanor begeleidt hem naar buiten en vraagt hem om Kate te beschermen. Daarna belt ze dringend naar iemand. Laura heeft Sloan Limited opgezocht en Jack blijkt de CEO te zijn. Ze vraagt of er nog iets uit de basis verdwenen is en ze gaan de transmitter op het voorwerp checken. Kate wil Eleanor spreken over Jack maar hij maakt haar duidelijk gelukkig. Zelfs Kate lijkt aan hem te wennen.

 • Soms denk ik dat ik beter scenario’s zou gaan schrijven want over het laatste shot met Jack zei ik vorige week nog dit:

  Maar misschien kwam hij net thuis met Eleanor, hoorde hij verdachte stemmen en wou hij haar alleen beschermen? We weten namelijk uit trailers dat Eleanor ook nog kennismaakt met Clint. Maar dan is het niet zo slim om hem te bedreigen met het zwaard dat je net illegaal verkregen hebt.

  Allemaal waar, ik verbaas mezelf.

 • Jack zegt tegen Clint dat hij Archer is. Hij heeft het natuurlijk op het feit dat hij boogschutter is, maar ik moest ook meteen denken aan de animatiereeks. Die ging over geheimagenten die vaak niet echt overeen kwamen en zo soms meer kwaad deden dan goed. Toepasselijk. Maar waarschijnlijk is het een verwijzing naar de alternatieve Clints in de comics: Clinton Archer was de Hawkeye op Earth-9602 bij de Judgment League Avengers en Earth-712 had Wyatt McDonald die de namen Golden Archer en Black Archer had naast Hawkeye. Voor Kate is het nog een aanwijzing van zijn branding issue.
 • © Marvel Studios

  Jack drinkt uit een tas met groene hexagons en bijen. Die zouden een knipoog zijn naar de bekendste rol van Tony Dalton als Lallo Salamanca in Better Call Saul, de spin-off van Breaking Bad waarin beide symbolen vaak voorkomen. Of het kan de terugkeer zijn van dezelfde paranoia uit WandaVision??

 • Kate noemt Clint CB-One, met weinig succes. Misschien iets uit de comics dacht ik maar nee, dus ik snap zijn reactie wel.
 • Eleanor probeert Clint duidelijk te maken dat Kate geen superheld is. Dat weet hij ondanks dat ze best goed is. En dan komt Eleanor met de kick to the gonads: Natasha was ook heel goed in wat ze deed, maar dat is niet altijd genoeg om je in leven te houden. Wow, die kwam aan.
 • We hebben al overal zwaarden gezien als een verwijzing naar het comics-alterego van Jack, Swordsman. Wel, er staan er ook in de paraplumand.
  © Marvel Studios
 • Nadat Clint weg is, belt Eleanor naar iemand maar die neemt niet op. Ze zegt dat die haar dringend moet terugbellen. Is Eleanor dan toch louche?? Later meer.
 • Sloan Limited is dus de dekmantel voor de praktijken van de Tracksuit Mafia en Jack is de CEO. Zo wassen ze geld wit voor het echte hoofd van de organisatie, die Clint “the big guy” noemt. Ook later meer.
 • Dan spreekt Laura opeens Duits tegen Clint! Ze vraagt of de Rolex ook uit de basis verdwenen is. Clint ging ervan uit dat die jaren geleden vernietigd werd en dat dacht zij ook, maar toen kwam het Ronin-pak boven water. Ze gaan de transmitter van het voorwerp bekijken om te zien waar het is. Nog eens later meer.
 • Jack is onder de indruk dat Kate zo kalm is bij haar grote idool. Als hij Huey Lewis zou ontmoeten, zou hij een wrak zijn. Huey Lewis is de frontman van de band Huey Lewis & The News, die vooral bekend is van liedjes als The Power of Love en Hip To Be Square.
 • Eleanor wil Kate spreken over het Bishop-kerstfeestje voor de werknemers. Ik gok dat dat nog een gelegenheid is waar Yelena misschien roet in het eten komt gooien, of misschien gewoon alles samenkomt. Het lijkt te uitdrukkelijk vermeld om later niet terug te komen.
 • Jack is trouwens te charmant in deze scène. Het liedje dat hij zingt, is The Christmas Song (Chestnuts Roasting on an Open Fire), origineel opgenomen door Nat King Cole. Daarna werd het door veel artiesten gecoverd onder wie Christina Aguilera, Céline Dion, Ariana Grande, The Jackson 5, Frank Sinatra en de King of Christmas Michael Bublé.
 • Wanneer Jack zegt “Life is short. You never know what you’re gonna get.” barsten Kate en Eleanor in lachen uit. Kate zegt dat hij aforismes altijd verkeerd gebruikt. Ik had dat woord eerlijk gezegd nog nooit gehoord, maar het is blijkbaar een soort uitdrukking waar iets van waarheid in zit. Bijvoorbeeld “De zon heeft nooit een schaduw gezien.” Hier verwart hij waarschijnlijk de quote uit Forrest Gump met iets anders.
Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Clint zit alleen op het appartement wanneer Kate aankomt met kerstspullen en films voor de marathon. Clint brengt haar op de hoogte over Jack. Ze praten over de trick arrows die achter zijn gebleven en andere boogschutterzaken. Hij leert haar ook een trucje. Na wat aarzelen vertelt hij over het beste shot dat hij nooit nam: toen hij met Natasha moest afrekenen maar dat niet deed. Het maakt hem emotioneel. Kate vraagt of hij bij de Blip z’n familie verloren is, en ze heeft door dat hij Ronin was. Die periode hangt samen met z’n familie, daarom kan hij niet weg voor het opgelost is. De volgende dag gaat Clint naar Kazi en moet Kate naar de LARPers om de pijlen terug te halen. Bij hen sluit ze een deal met een agente en de groep.

 • De scène waarin Kate naar Clint gaat om onder andere het appartement te versieren is ook geïnspireerd op de Hawkeye-reeks van Fraction en Aja. In issue #6, bijgenaamd het Christmas issue, is het Tony die het appartement van Clint komt versieren.
 • © Marvel Studios

  Er hangen een aantal foto’s in het appartement van een blonde vrouw. Bijvoorbeeld naast de deur als Kate binnenkomt met de pizza en spullen. Vermoedelijk zijn dat foto’s van de echte Moira Brandon want ze zien er wel uit als headshots.

 • Kate heeft een aantal films bij voor de marathon waaronder The Santa Clause, Rudolph the Red-Nosed Reindeer, The Polar Express, National Lampoon’s Christmas Vacation, Die Hard en Elf. Natuurlijk ga ik dan op zoek naar een Celebrity Paradox en ik heb er gevonden. Nieuwkomer Contessa Valentina aka Julia-Louis Dreyfuss zat in National Lampoon en Eitri-acteur Peter Dinklage zat in Elf. Daarnaast maakt Kate haar standpunt meteen duidelijk in het debat of Die Hard een kerstfilm is. Discuss!
 • De tante van Kate heeft een tas met “Thanos was right“. Blijkbaar is het inderdaad een soort slagzin geworden en misschien zelfs een politiek standpunt onder gewone mensen ook. Dan staat zij toch aan de verkeerde kant? Discuss!
 • Een variant van de trui die Clint en Kate aanhebben, kan je trouwens kopen bij Marvel zelf.
 • © Marvel Studios

  Kate schrijft hun plan op een poster van A Chance of Love, weer een film waarin haar tante meespeelt want haar naam staat boven de titel. Een andere naam die erop staat is Shawn Bronson, die art director is voor de serie.

 • Clint zegt dat er geen nieuwe trick arrows meer zijn, alleen nog wat trick pijlpunten. Het klinkt banaal maar is de reden daarvoor niet redelijk tragisch? Ik ga er namelijk vanuit dat Tony die altijd maakte dus zonder hem is de voorraad inderdaad eindig. ☹️
 • Kate vraagt Clint of hij ook boomerangpijlen heeft, maar hij ziet er het nut niet van in. Ook die kwamen voor in de Hawkeye-reeks van Fraction en Aja. Daar maakt hij deel uit van de collectie van Hawkeye en vindt Kate het maar belachelijk. Later wordt Clint onder schot gehouden, en wanneer de dader Kate opdraagt om de pijl in de lucht te laten schieten, doet ze dat ook. Maar het blijkt een boomerangpijl te zijn, die de dader uitschakelt. Is dit misschien ook wat foreshadowing naar zo’n moment?
 • Clint legt uit hoe je een pijl een andere pijl kan laten splitsen. Volgens hem moet de eerste pijl van hout zijn en dan lukt het. Toevallig hoorde ik in een interview van Ali Plumb met Hailee Steinfeld dat zo’n trucje een Robin Hood heet.
 • Daar blijft het niet bij want hij zegt ook dat hij met een muntje iemand bewusteloos kan slaan vanop zo’n 6 meter. Daarna geeft hij een voorproefje en schakelt hij de tv uit met de munt. Ook dit zou kunnen verwijzen naar Hawkeye-comics maar iets minder smakelijk. In de reeks Ultimates 2 werd Clint namelijk gevangengenomen door de Liberators en om hen uit te schakelen, rukte hij z’n vingernagel uit en schoot hij hem op die manier af. Ik denk niet dat we die versie te zien zullen krijgen.
 • © Marvel Studios

  Op de muur zien we nog een filmposter van Moira Brandon: Savage Hyrax. Een hyrax, of de klipdas in het Nederlands, is een klein knaagdier dat vooral op rotsen of in bomen leeft en planten eet. Schattig! Maar in de film precies niet.

 • Dan wordt het gesprek iets serieuzer. Kate vraagt wat zijn beste schot ooit is. Hij antwoordt “the one I didn’t take” en als Black Widow-fan wist ik direct waar dit naartoe ging. We hebben het verhaal al eerder gehoord van Natasha haar kant in The Avengers, maar nu ook van hem. Toen hij haar moest gaan uitschakelen, kon hij het niet want hij voelde dat ze weg wilde. Kate heeft door dat hij het over Natasha heeft en Clint wordt emotioneel. Kate leeft met hem mee maar hij zegt dat bij wat hij doet, je moet leren hoe je met verlies moet omgaan.
 • Op de tv speelt de film It’s A Wonderful Life, een echte kerstklassieker met Jimmy Stewart over een man die ontdekt hoe anders zijn stad was geweest als hij nooit geboren was.
  © Marvel Studios
 • Door het filmfragment vraagt Kate of hij zijn gezin is verloren in de Blip en dat dat verschrikkelijk moet geweest zijn. Hij zegt dat er geen woorden voor waren en krijgt het weer moeilijk. Ze vraagt of hij zo de Ronin heeft leren kennen maar hij antwoordt niet. Daarop vraagt ze of hij het was. Hij zegt dat iedereen op zijn eigen manier met de Blip omging. Hij deed verder met wat hij al deed: mensen beschermen maar uiteindelijk ook altijd mensen pijn doen. Hij was een wapen dat gericht werd op de juiste doelen. Zijn fouten uit het verleden zijn nog steeds verbonden aan zijn familie. Daarom kan hij niet weg voor hij het oplost.
  • Clint en Natasha zijn inderdaad altijd een beetje de buitenbeentjes geweest van de Avengers. Niet alleen omdat ze geen superkrachten hadden, maar omdat ze al een heel verleden bij S.H.I.E.L.D. hadden. Zeker toen S.H.I.E.L.D. viel bij Winter Soldier wist Natasha ook niet meer goed of ze nu eigenlijk bij de goeieriken hoorde. Het is dus opvallend hoe parallel hun levens zijn. Deze stillere scènes in de reeks vind ik trouwens echt heel goed. Zeker om het personage beter te leren kennen.
 • Voor hij gaat slapen, flitsen er nog wat herinneringen door zijn hoofd. We zien beelden van zijn kinderen voor ze verdwenen in Endgame, en een beeld met Laura nadat ze weer herenigd waren. Dan krijgen we Ronin nog wat in actie te zien en een fragment van Natasha vlak voor ze sprong. Alsof dat laatste nog niet in m’n geheugen gegrift staat. Jeremy Renner zei zelf al in een paar interviews dat hij Endgame waarschijnlijk niet snel zal herbekijken omdat vooral de scènes met Scarlett Johansson toen heel emotioneel waren.
 • Het radiostation waar Clint naar luistert is Light FM op frequentie 107.6 in New York. Dat is geen echte radiozender maar er is wel een Lite FM op 106.7 FM dat zichzelf omschrijft als New York’s Christmas Music Station.
 • Kate heeft een t-shirt aan met de naam Laika in het Russisch en daaronder een raket met een hondenkop in. Dat is natuurlijk een verwijzing naar die andere brave hond die in 1957 het eerste dier werd dat in een baan om de aarde ging. Kate draagt dezelfde t-shirt in de Hawkeye-reeks van Fraction & Aja.
© Marvel Studios

Clint probeert Kazi te overtuigen dat hij Maya op andere gedachten moet brengen over haar zoektocht naar Ronin. Bij de LARPers sluit Kate een deal voor de pijlen als zij hen materiaal bezorgt voor kostuums. Clint komt van Laura te weten waar het horloge is. Kate dringt het appartement binnen en vindt het horloge. Maar het appartement blijkt van Maya te zijn. Ze valt Kate aan en ondertussen valt iemand anders ook Clint aan. Uiteindelijk belanden ze allemaal samen op het dak. Het lijkt even alsof Kate van het dak valt waarop Clint wil dat ze vertrekt maar ze doet het niet. Maya kan ontsnappen. De mysterieuze figuur blijkt Yelena Belova te zijn en ook zij kan ontsnappen. Clint vindt het te gevaarlijk worden voor Kate en maakt haar duidelijk dat het voorbij is.

 • In het appartement van de LARPer hangt een poster van Dungeons & Dragons en staat een exemplaar van de Xbox-game Rise of the Tomb Raider. Die game werd uitgebracht in 2015 en is dus hier al 10 jaar oud. In die game is er een stealth modus waarbij Lara pijl en boog gebruikt om vijanden uit te schakelen.
  © Marvel Studios
 • Terwijl Kate het Viking-kostuum aantrekt, speelt in de achtergrond het liedje Bells, Bells, Bells van het Star Wars-kerstalbum Christmas In The Stars. Dat liedje werd dan ook ingezongen door Anthony Daniels als C3PO.
 • Het horloge blijkt een Rolex te zijn die nu te vinden is op 3715 Godfrey Road. Het is geen adres of verwijzing naar de comics dus later meer.
 • Er hangt ook een poster voor Valravn. Ik kan er niet direct meer uit opmaken maar het was wel de naam van een Deens/Faeröerse band die zich inspireerde op volksmuziek. De valravn is dan ook een bovennatuurlijke raven uit de Deense folklore.
 • Grills roept op iemand met de naam Orville. Dat kan een verwijzing zijn naar Orville Bock, de echte naam van de villain Oddball uit de comics. Hij komt voor in een issue van een Hawkeye-reeks uit 2017 waarin hij samenspant met Madame Masque.
 • Uit de vorige scène weten we dat de agente Wendy Conrad heet. Hier zegt ze dat haar vrouw een tas voor haar maakte met Bombshell op. Wendy Conrad is een villain uit de comics die opereerde onder de naam Bombshell. Ze gebruikte dan ook vooral granaten op haar vijanden. Ze verscheen voor het eerst in de Hawkeye-reeks uit ’83 waar ze het opnam tegen Hawkeye en zijn partner Mockingbird.
 • © Marvel Studios

  Clint bedenkt een plan om in te breken maar Kate raakt binnen door een man te helpen met z’n boodschappen. Daarbij heeft ze wel last van die grote boog, waarop Clint zegt dat hij er een heeft die opvouwbaar is. Dat weten inderdaad van coole shots zoals deze.

 • Wanneer Kate binnenkomt, gaan er lichten af. Clint heeft later door dat dit een alarm is voor mensen met gehoorproblemen. Ik had met Halloween net de film Hush gezien, waarin een dove vrouw te maken krijgt met een psychopaat die haar huis wil binnendringen. Daar heeft de vrouw ook zo’n alarm dus ik wist het net een paar seconden eerder. Het is wel weer een mooi voorbeeld van accurate representatie.
 • Clint zegt wat meer over het horloge. Dat is van iemand met wie hij vroeger werkte. Zij zijn al lang uit het wereldje gestapt maar hun identiteit is nog steeds verbonden aan het horloge. Als de Tracksuits ervan zouden weten, was hun dekmantel verloren. Later meer.
 • Het blijkt dus het appartement van Maya te zijn en is best nog gezellig voor iemand die een beetje het slechte pad is aan het opgaan. Ze heeft ook een bokszak hangen om te kunnen trainen.
 • Clint vecht ondertussen tegen iemand met dezelfde gauntlets als Natasha destijds die ook kleine elektrische disks afvuurt. Alleen was de kleur bij Natasha meestal blauw en is die hier rood. Hier konden we er dus al vanuit gaan dat het iets te maken had met de Widows, en hoogstwaarschijnlijk Yelena was.
 • Op een gegeven moment gooit Yelena Kate over het dak. Clint rent meteen in paniek naar de rand maar Yelena had Kate vastgemaakt met een haak in de grond en bleef dus hangen in de lucht. Maar Clint z’n gezicht spreekt hier boekdelen want het is natuurlijk een verschrikkelijke flashback naar hoe Natasha om het leven kwam. De muziek die op dat moment speelt, is trouwens dezelfde melodie als de track uit Endgame bij de scènes met Natasha en Clint. Alan Silvestri staat dan ook in de credits. Een veelzeggend moment dat ook wel echt binnenkwam.

  • Het apparaat waarmee ze vasthing is trouwens hetzelfde dat Natasha gebruikte om Clint te redden.
 • Een nieuwe pijl in het arsenaal: Kate vuurt een soort stungranaatpijl af waardoor iedereen even wordt weggeblazen en Clint even respijt heeft van Maya en Yelena.
 • Kate kan Maya verwonden met een pijl in de schouder, waarop ze wegvlucht. Clint trekt ondertussen het masker van de Black Widow af en het blijkt inderdaad Yelena te zijn. Kate houdt haar onder schot maar Yelena schudt met haar hoofd waardoor Kate niet schiet en Yelena kan ontsnappen. Maar wanneer Kate vraagt wie dat was, zegt Clint dat ze het niet wil weten. Hij zegt ook dat ze nooit partners zijn geweest. Iemand heeft een “Black Widow assassin” heeft ingehuurd waardoor het nu te gevaarlijk is geworden. Maar Kate zegt dat ze de risico’s begrijpt en er toch wil zijn. Clint wil het echter niet en zegt dat het voorbij is.
  • © Marvel Studios

   Ook hier horen we een bestaand theme. Wanneer Yelena onthuld wordt, wordt het Black Widow theme van Lorne Balfe gespeeld.

  • En grappig genoeg, terwijl ze Kate op de grond gooit, doet ze de superhero pose van Natasha die ze belachelijk vond.
  • Ze heeft ook haar haar in een vlecht zoals Natasha toen ze elkaar terugzagen.
© Marvel Studios

Yelena

We verwachtten het al maar Yelena is dus officieel teruggekeerd in het MCU. De eerste vraag die ik me stel is of Clint haar kent. Want hij zegt tegen Kate “you don’t want to know” wat lijkt alsof hij het dan wel weet. Maar daarna omschrijft hij haar als een “Black Widow assassin” dus leidt hij het waarschijnlijk gewoon af uit haar uitrusting. Ik gok dus op dat laatste en dat de nog pijnlijkere waarheid nog moet volgen.

Wij weten natuurlijk al wie haar stuurde en waarom door de creditsscène van Black Widow. Alleen weten we niet wat er in die zes jaar gebeurd is. Want Yelena ging toen op weg om de Widows op te doeken maar nu heeft ze wel opnieuw de uitrusting en de wapens. Dus is er toch iets misgelopen met die missie en heeft Valentina de Red Room weer opgericht? Hopelijk komen we daarover ook wat meer te weten. Alleszins lijkt er al een soort connectie te zijn tussen Kate en Yelena die veelbelovend is.

© Marvel Studios

Jack, Eleanor, Maya en de Tracksuits

Jack leek dus inderdaad gewoon beschermend te zijn toen hij met dat zwaard stond te zwaaien. En ook in bijzijn van Eleanor en Kate was hij echt aandoenlijk en likeable. Maar dan bleek hij de CEO van de lege vennootschap van de Tracksuits te zijn. Ik begin nu echter meer en meer te denken dat hij maar een afleiding is.

Want er worden meer dingen verdacht te worden aan Eleanor. Zo was er al dat gesprek met Armand waarin ze blijkbaar had gelogen. Armand werd toen vermoord met een zwaard maar er liggen er genoeg in de loft voor Eleanor om te gebruiken. Toen Kate Jack wou opzoeken in het systeem van Bishop Security, werd Kate uit het systeem gesloten. En nadat Clint vertrok, belde ze naar iemand om iets dringends te zeggen. Ik gok dat het was om te zeggen dat Hawkeye net bij haar langs was geweest. Daarbij komt er nog het rare feit dat de dood van Derek Bishop zo belangrijk leek in het begin maar hij verder weinig vernoemd wordt.

Ik begin dus eigenlijk te denken dat niet Jack maar Eleanor bij de Tracksuits betrokken is en dat Jack eigenlijk wat gebruikt wordt. Misschien is hij gewoon echt dol op zwaarden en op Eleanor. En dan is de grote baas van de organisatie misschien helemaal niet Kingpin maar Derek Bishop, die toch niet zo dood is. De connectie tussen hen en Maya en Bishop Security is me wel nog niet helemaal duidelijk. En Clint zegt wel dat Jack dan werkt voor “the big guy” dus dat is dan wel een verwijzing naar Kingpin. Maar ik blijf erbij: Vera Farmiga cast je volgens mij niet zomaar in een gastrol.

© Marvel Studios

In de achtergrond wanneer ze belt zien we een schilderij van een vrouw met een wit gezicht. Later zien we er nog een in het appartement van Maya. Dat lijkt volgens sommigen op hoe Madame Masque er meestal in de comics uitziet. In de comics heeft Eleanor zoals al gezegd een connectie met haar. Eleanor zette haar dood in scène en bleek Madame Masque te helpen om achter Kate aan te gaan. Dat zal hier niet het geval zijn denk ik, maar Eleanor kan wel een incarnatie van Madame Masque spelen. Alleen is er daar dan ook weer een klein overlapprobleem. Een versie van dat personage werd al gespeeld door Wynn Everett in Agent Carter. De naam Madam Masque is toen nooit gevallen, maar ze heette wel Whitney Frost, wat een alias was van MM. Ik denk dus dat Eleanor iemand anders of gewoon zichzelf zal zijn.

© Marvel Studios

Horloge

Het horloge is al een mysterie sinds de eerste aflevering maar het wordt steeds raarder. Laura wist namelijk van het horloge en dat het eigenlijk vernietigd zou moeten zijn. Ze sprak zelfs Duits tegen Clint en gebruikte ook trackersoftware. Tegelijk had Clint het erover dat het horloge van iemand was met wie hij nog gewerkt had, maar nu niet meer actief was. Eerst leek het een gadget van Tony te zijn, maar dat is al van tafel. Het kon nog van Natasha zijn, maar de persoon waarover hij het had leeft nog.

© Marvel Studios

Dus denk ik, en velen met mij, dat het horloge van Laura is, en zij ook nog een spion of agent is geweest. Het zou ook leuk zijn om wat meer met Linda Cardellini te doen. Het is best logisch als je er nu over nadenkt want hoe zou Clint anders iemand hebben leren kennen? Als het horloge van haar was of misschien een cadeau van haar want het lijkt eerder een mannenhorloge, dan heeft Clint die vast bijgehouden toen ze gesnapt werd en is die zo in de basis beland. Toen ze terugkeerden naar het verleden hadden ze allemaal speciale pakken aan dus had hij het horloge vast niet om. Ik gok dus dat die horloge bij de andere spullen van Clint lag zoals zijn kostuum en zo op de veiling is beland.

En is Laura dan iemand uit de comics? Ik deed deze spoilerbijbels nog niet ten tijde van Age of Ultron, dus heb ik me nooit echt vragen gesteld bij Laura. Er zijn nochtans wel wat Laura’s in de comics. In de meeste is Laura Barton inderdaad gewoon de vrouw van Clint. Maar we weten eigenlijk haar echte achternaam niet dus zijn er nog mogelijkheden. Er is ook een Laura Brown, die de dochter was van de leider van Hydra. Ze keerde zich af van de ideeën van haar vader en redde het leven van Fury. Daarna volgden nog veel ingewikkelde verhaallijnen maar uiteindelijk werd ze wel een agent of S.H.I.E.LD. De andere kandidaten lijken minder waarschijnlijk.

© Marvel Comics

De meeste stemmen gaan echter uit naar Mockingbird, of toch een versie van haar. Want in de comics was Mockingbird een agent of S.H.I.E.L.D. die uitgroeide tot een partner van Hawkeye. Zo hadden ze zelfs hun eigen reeks in de jaren 80, waarin ze ook trouwden. Daarna maakten ze beiden deel uit van de West Coast Avengers en waren ze ook de drijvende kracht. Dat verhaal zou dus best passen, alleen is de echte naam van Mockingbird Barbara “Bobbi” Morse. Laura kan natuurlijk een schuilnaam zijn. Maar dan is er, voor mij toch, nog een probleem: het personage bestaat ook al in het MCU. Ze werd gespeeld door Adrienne Palicki in Agents of S.H.I.EL.D. Ik hoop dus dat ze iets anders doen want dan wordt de reeks echt helemaal genegeerd, maar ik denk dat ik eraan ben voor de moeite.

Met nog twee afleveringen te gaan, zullen de antwoorden eindelijk beginnen te komen!

 ^ Terug naar boven

 

Photo by Mary Cybulski. © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 5: Ronin

In 2018 dringen Yelena en een andere vroegere Widow het huis van een Widow binnen. Ze vechten met Ana en laten het serum vrij maar blijkt dat ze niet gebrainwasht was. Ze is zelf rijk omdat ze huurmoordenaar is. Yelena heeft al veel Widows geholpen en hoopt om, als het voorbij is, snel herenigd te worden met Natasha. Op het toilet wordt ze weggesnapt en blipt ze terug. Het huis ziet er anders uit en Ana zelf heeft intussen een gezin. Het is vijf jaar later en dus wil Yelena Natasha zo snel mogelijk vinden. Kate komt thuis en haar moeder is van streek over hoe ze eraan toe is. Tijdens het verzorgen van haar wonden praten ze over Clint en over hoe ze altijd een superheld wou worden. Kate waarschuwt Eleanor over wat ze ontdekten over Jack. Maya vertelt Kazi over Yelena in het gevecht. Hij zegt dat hij haar zal helpen Ronin te vermoorden maar daarna moet het stoppen.

 • Tijdens de voice-over horen we fragmenten uit Black Widow: Yelena die vertelt over het serum tegen de hersenspoeling en Natasha aan het einde van de film die Yelena zegt dat zij de Widows moet gaan helpen.
 • We zitten in 2018, wat dus ongeveer 3 jaar na het hoofdverhaal van Black Widow is.
 • Ana wordt gespeeld door actrice Annie Hamilton, die dit jaar ook in een aflevering zat van Dickinson met Hailee Steinfeld in de hoofdrol.
 • Yelena heeft nog altijd haar witte Widow-kostuum aan dat ze kreeg van Mason in Black Widow om Aleksei te gaan bevrijden. Aangezien ze nu opnieuw in een sneeuwachtige omgeving zitten, is het logische keuze. Ze heeft ook weer een vest aan maar een andere dan vroeger natuurlijk, want die gaf ze aan Natasha.
  © Marvel Studios
 • Na 3 jaar was Yelena dus nog steeds bezig met Widows te helpen en ze had er blijkbaar al veel geholpen. Ondanks de schijf met gegevens die Natasha haar gegeven had, zegt ze dat het ook moeilijk is om hen te vinden.
 • Blijkbaar weten de andere Widows ook echt over Natasha en dat ze haar zus is. Daarnaast leren we ook wel dat Yelena waarschijnlijk contact had met Natasha want ze weet dat het goed met haar gaat. De andere Widow, Sonya, zegt dat ze een leven à la Sex and the City zullen gaan leiden in New York zodra ze herenigd zijn.
  • Alleen op het jaartal afgegaan was Natasha rond deze tijd eigenlijk nog op de vlucht met Steve en Sam. Later weten natuurlijk meer over het exacte tijdstip en was Natasha op dit moment aan het verliezen van Thanos.
  • Yelena lijkt er wel wat triest op te reageren. Misschien omdat ze nog zo veel Widows te gaan hebben en ze niet weet wanneer ze Natasha echt terug zal zien. Of omdat ze weet dat ze beiden nooit echt een zorgeloos leven zoals Sex and the City zouden hebben.
 • © Marvel Studios

  Opeens wordt Yelena weggesnapt en keert ze ook meteen terug. In de andere kamer is ineens alles anders en dat overvalt haar. Ze wil Natasha laten weten dat ze oké is maar Ana haar gezicht spreekt vermoedelijk boekdelen.

  • Dit is de eerste keer dat we echt zien hoe het was voor iemand om de Snap en de Blip te beleven. Wij kregen natuurlijk altijd het moment te zien van de Snap en dan die lange vijf jaar te zien waarin ze weg waren maar deze scène laat goed de verwarring zien die ze zelf voelden als ze terugkeren. We zagen al een keer het Blip-gedeelte met Monica in WandaVision, maar niet volledig.
  • Daarmee kunnen we ook de vragen opbergen over wat Yelena gedaan had tussen het hoofdverhaal van Black Widow en de post-creditsscène. Niks dus. Waarschijnlijk vertelde Ana haar hier van de dood van Natasha. Ze nam daarna vast de raad van Ana aan om weer huurcontracten te sluiten, waardoor ze met Valentina in contact kwam. Zo kon ze dan tussen haar opdrachten door het graf van Natasha gaan bezoeken. Uit Black Widow weten we dat Yelena 6 was in 1995 dus is ze hier 23 en blijft ze dat ook in 2023.
  • Hoe tragisch is het eigenlijk om te zien dat Natasha en Yelena nog steeds van elkaar hoorden en om elkaar gaven, dat Yelena toen ze terugkwam meteen aan Natasha dacht en dan haar reactie te zien toen Ana niet antwoordde. 😢 Als ze nog contact hielden, dan wist Natasha waarschijnlijk ook dat Yelena gesnapt was toen ze niks van haar hoorde. Dat maakt haar fanatisme voor het plan nog ontroerender. 😭
  • Om het dan even in perspectief te zetten: dit is het moment waarop Hulk net gesnapt heeft en Clint telefoon krijgt van Laura.
 • Ana vertelt dat ze in die vijf jaar een dochter hebben geadopteerd. Als je erover begint na te denken kan dat wel wat akelige gevolgen hebben. Want waarschijnlijk zijn er veel kinderen wees geworden door de Snap dus moesten die een nieuwe thuis krijgen. Dat beseft Ana op dat moment nog niet maar als de ouders nu ook teruggekeerd zijn, kan dat lastig worden. Net voor momenten zoals deze zou ik graag een serie zien over de gevolgen van de Snap voor gewone mensen. (En nee, niet The Leftovers.)
 • Op de kamer van Kate zien we achter haar een poster van Hawkeye.
  Klik om hem beter te zien © Marvel Studios
 • Wanneer Kate het aan haar moeder vertelt van Jack lijkt ze helemaal niet verrast. Later weten we natuurlijk waarom.
Photo by Chuck Zlotnick. © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

In haar appartement wordt Kate opgewacht door Yelena. Ze heeft macaroni gemaakt en wil praten. Kate is op haar hoede maar geeft toe. Clint gaat met Pizza Dog naar Grills. Yelena is op zakenreis in New York maar wil wat bezichtigen. Kate gaat mee in het gesprek maar voelt zich ongemakkelijk. Yelena weet veel over Kate en onthult dat ze in New York is om Clint te doden. Ze vraagt ook waarom iedereen hem zomaar vergeeft, en zo ontdekt Kate dat Yelena de zus van Natasha is. Kate verdedigt Clint maar Yelena wil er niet van weten en zegt dat Natasha dood is door hem. Dat gelooft Kate dan weer niet. Yelena laat ook vallen dat dit een opdracht is dus zegt Kate dat ze eens moet kijken naar wie die gegeven heeft. Volgens Yelena is het toch onvermijdelijk en ze waarschuwt Kate nog voor ze vertrekt. Clint mag bij Grills op de zetel slapen. Terug in de loft wordt Jack meegenomen door de politie maar zegt dat hij onschuldig is. Clint gaat naar een herdenkingsplek voor de Battle of New York, waar Natasha haar naam mee op staat. Hij zegt haar dat hij probeert te verdienen wat ze hem gaf maar verontschuldigt zich voor wat hij nu gaat doen.

 • Volgens regisseurs Bert & Bertie is veel van de scène tussen Yelena en Kate geïmproviseerd, waaronder het deel met de hot sauce. In het echt is Florence Pugh verzot op hot sauce maar Hailee Steinfeld niet, dus daarvan kwam het stukje waarin Yelena wacht om de saus erop te doen tot Kate klaar is. Ze had er blijkbaar ook geen probleem mee om take na take ervan te blijven eten, want het was wel echte hot sauce.
 • Ook de hele situatie met het bestek was geïmproviseerd. Tijdens de repetitie had Florence gemerkt dat er maar een vork was dus gebruikte ze dat tijdens de echte take. Het antwoord van Hailee Steinfeld, “I’m one person”, is dan ook echt van het moment zelf.
 • Terwijl Yelena Kate probeert te overtuigen om mee te eten van de macaroni (die heel lekker is!), zegt ze: “My daddy says it’s good for you.” Bedoelt ze daar dan Aleksei mee of gewoon als een gezegde? Want als ze het echt over Aleksei heeft, is hun relatie duidelijk heel erg verbeterd.
 • De macaroni is trouwens ook wel speciaal want uit Black Widow weten we dat het als kind haar lievelingsgerecht was. Terwijl Melina en Yelena naar de tafel gingen om te eten, zei Yelena dat ze mac and cheese wou.
 • Yelena zegt dat ze houdt van Amerikaanse kerst, en dat komt dan weer door haar kindertijd in Ohio die we ook zagen in Black Widow.
 • © Marvel Studios

  Yelena is voor de eerste keer in New York en heeft het over de verschillende monumenten die ze wil zien. Het Empire State Building, “the new and improved Statue of Liberty” en het Rockefeller Center. Het interessantste hier is het tweede dat ze vermeldt. Uit de trailers voor Spider-Man: No Way Home zagen we al dat het Vrijheidsbeeld nu het schild van Cap zou hebben.

 • Kate geeft ook wat tips voor New York: de High Line en de kerstmarkt op Union Square. De High Line is een openbaar park aangelegd op een oude spoorlijn boven de straten van de West Side. Ik had er nog niet van gehoord maar het lijkt wel leuk inderdaad. De officiële naam van de kerstmarkt op Union Square is dan weer de Holiday Market, vermoedelijk om neutraal te blijven qua religie.
 • Yelena maakt duidelijk dat ze veel over Kate weet door het adres van haar moeder, de dood van haar vader te vermelden en te zeggen dat ze enkele dagen geleden in het nieuws kwam nadat ze een hond gered had. Daarvoor krijgt ze punten van Yelena, same. Dat wil ook wel zeggen dat Yelena doorhad dat zij het Ronin-pak aanhad en niet Clint. Misschien zat ze ook eerst op het Ronin-spoor door de foto die Valentina haar toonde.
 • Yelena vraagt waarom Kate haar leven waagt voor Clint, en waarom iedereen zijn verleden vergeeft. Een reden natuurlijk is omdat niemand weet dat hij Ronin is geweest, als ze het daar over heeft. Voor Kate is het omdat hij de wereld heeft gered. Daarop antwoordt Yelena: “No. My sister saved the world. Natasha Romanoff, she saved the world.” Dit was natuurlijk de grote reveal voor Kate van wie Yelena is maar ik zat ondertussen zo 😢 want ze heeft ook gelijk.
 • Yelena zegt ook vlakaf dat Natasha er niet meer is door Clint. Maar Kate kan dat niet geloven. Eigenlijk is dit ook waar maar wel in de juiste context. Yelena lijkt die details te weten dus vraag ik me af hoeveel er publiekelijk bekend is gemaakt. Kate weet alleszins niet wat er precies gebeurd is. Of weet ze enkel wat Valentina haar toen vertelde? Zij vroeg namelijk of ze achter de man wilde aangaan die verantwoordelijk was voor de dood van haar zus.
  • © Marvel Studios

   Hier zien we ook de terugkeer van de ☹️ van Florence Pugh waarover ik al vertelde in de Black Widow-spoilerbijbel. Zodra ze zo doet, wordt het emotioneel.

 • Voor Yelena zal het niet moeilijk zijn haar opdracht uit te voeren en hem te doden. Zo komen we er dus achter dat Yelena niet echt uit zichzelf achter Clint is aangegaan. Valentina vroeg het haar wel maar het was dus blijkbaar echt een opdracht die was binnen gekomen. Later meer.
 • Kate zegt dat als haar opdrachtgever zegt dat Clint zo slecht is, dan moet Yelena zich afvragen welk soort persoon haar heeft ingehuurd. Ja, dat komen we later te weten.
 • Na de vorige aflevering duikt Grills nog een keer op. Nu hij meer en meer een band begint te krijgen met Clint begin ik te vrezen dat zijn lot hetzelfde zal zijn als in de comics: daar werd hij vermoord door de Clown, aka Kazi.
 • Grills zegt dat de pakken voor hem en Kate klaar zijn en vraagt of hij ze wil zien. Je kon ze al zien staan achter hem want ze waren ingepakt als cadeaus.
  © Marvel Studios
 • Als Kate naar huis gaat, wordt Jack net opgepakt. Eleanor had het onderzocht en ze had gelijk. Jack ontkent alles want hij heeft nog geen dag in z’n leven gewerkt en de enige Sloan die hij kende was een irritante ex. Eleanor heeft er wel heel weinig emoties bij. Later meer.
 • © Marvel Studios

  Er blijkt dus een herdenkingsplaat voor de Battle of New York gemaakt te zijn. Die heeft het logo van de Avengers en het wapen van New York City en daaronder de tekst: “On this site in 2012 during the Battle of New York, the Avengers first assembled.” En daaronder staan dan hun namen.

  • De plaat verwijst uiteraard naar dit iconische shot en verder. Belangrijk wel is dat Scott Lang er hier niet bijstaat. Dat wil zeggen dat Rogers: The Musical hem er gewoon zelf had bijgestoken.
   © Marvel Studios
  • De verwijzing naar “assemble” komt natuurlijk uit de comics want toen was het woord nog niet gevallen in het MCU. Maar grappig genoeg heet de track van de score van Alan Silvestri die bij het shot hoorde wel Assemble.
  • Die plaat hangt trouwens aan een pilaar van het Park Avenue Viaduct over 42nd Street vlak voor Grand Central Station.
  • Ik kon hier al bijna wenen van Clint z’n gezicht als hij de plaat zag. En in de achtergrond hoor je dan weer het theme dat ook speelde in Vormir.
 • Clint praat tegen Natasha. Hij zegt dat ze de moedigste was van hen allen, loyaal en koppig. Ze moest ook altijd winnen, en dat voor een stomme oranje steen. Hij heeft dat moment al een miljoen keer afgespeeld in z’n hoofd, hopend op een andere afloop. Maar hij doet elke dag z’n best om te verdienen wat zij hem gegeven heeft. Hij wil ook gewoon zeggen dat hij haar mist. Hij zegt ook sorry voor wat hij nu ging doen.
  • Jeremy Renner is echt zo goed in deze scènes. Ik ben ook echt blij met alle aandacht voor Natasha.
  • Ik gok dat hij zich verontschuldigt voor het feit dat hij weer het Ronin-pak gaat aandoen.
Photo courtesy of Marvel Studios. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Kate laat verschillende berichten achter bij Clint en maakt zichzelf zo kwaad dat ze achter hem aangaat. Clint schiet een pijl met een boodschap voor Maya naar de Bros. Clint belt naar Laura met een update: dat Maya het horloge heeft en weet van hen. Ze vertrouwt en begrijpt hem. Maya wacht hem op aan de garage met de Tracksuits en Kazi verdoken opgesteld. Hij schakelt hem een voor een uit. Na een gevecht laat hij Maya zijn gezicht zien. Hij bedreigt haar om niet achter hem of zijn gezin aan te gaan. Ze waren allebei wapens met blinde woede en die kunnen makkelijk gemanipuleerd worden. Hij zegt nog dat hij die avond een tip kreeg van een informant die werkt voor haar baas om haar vader te doden. Ze kan zijn zwaard bemachtigen maar Kate redt hem met een pijl. Maya wantrouwt Kazi omdat hij er de avond van de aanval niet was. Kate vertelt Clint over Yelena. Zij volgt Eleanor en sms’t Kate dat zij haar opdrachtgever is. Ze is ook samen gezien met Kingpin.

 • © Marvel Studios

  Boven het bed van Kate hangt een schilderij van een vrouw die aan het boogschieten is. Dat is het schilderij The Fair Toxophiles van William Powell Frith uit 1872. Hier kan je er meer over lezen. Het is wel heel toepasselijk voor Kate.

 • Op haar kast staan nog wat bekers voor boogschieten en schermen, een foto van haar en haar vader op een berg, een foto van haar ouders vermoedelijk en ook een boomerang (vandaar die boomerangpijlen?).
  © Marvel Studios
 • Aan de muur hangt ook een getuigschrift van de National Honor Society. Dat is een organisatie van studenten die worden gekozen op basis van uitstekende punten (scholarship), leiderschap, dienstbaarheid en karakter. Die studenten moeten dan ook veel bijdragen aan hun gemeenschap.
  • Op dat blad staat ook dat het uitgereikt werd op de Spence School in 2018. Die school is een prestigieuze meisjesschool voor lager onderwijs in New York. Ze was ook een inspiratie voor de serie Gossip Girl zoals het uniform. Aangezien Kate nu 22 is, was ze dus ongeveer 16 toen ze lid werd van de society. Goed bezig.
 • Op een andere muur hangen nog meer getuigschriften zoals eentje voor jonge begaafde boogschutters, Kates diploma van de middelbare school en van JOAD, het Junior Olympic Archery Development-programma, waarmee jonge boogschutters training kunnen krijgen en wedstrijden kunnen gaan doen.
 • Op een prikbord hangen dan weer foto’s van vriendinnen, skipassen, scorekaarten van boogschietwedstrijden, zelfgemaakte tekeningen, medailles en een foto van Hawkeye met de woorden “hero worship” op. Dat is een term geïnspireerd door de Griekse goden, die wil zeggen dat je iemand heel erg bewondert en gelooft dat ze perfect zijn. Dat hadden we wel al door.
  © Marvel Studios
 • Daarnaast hangt er ook een uitnodiging op voor de Bishop Holiday Party, het feestje waar Eleanor al over vertelde. Het vindt plaats op 24 december 2024 op 30 Rock (gekend van de serie). Dat ligt vlak aan Rockefeller Center waar ook de ijspiste ligt. In de trailers konden we al beelden zien van een gevecht op de piste dus zal het feestje inderdaad nog belangrijk worden.
 • De Tracksuit Bros bespreken de meest iconische tracksuits. Die zijn blijkbaar van de band Run-DMC, die van atleet Tommie Smith op de Olympische Spelen die destijds de bekende Black Power-groet deed tijdens de medailleceremonie met een andere atleet, die van de Royal Tenenbaums en die van Tony Soprano.
 • © Marvel Studios

  Een nieuwe soort pijl voor de collectie: een pijl waarvan een deurtje opengaat als hij landt en zo een berichtje onthult. In TVTropes heet zoiets een arrowgram.

  • Ik zoek altijd naar een manier om m’n favoriete films te pluggen. De manier waarop die afgeleverd wordt, vlak voor de neus van een van de bros, doet me denken aan een van m’n favoriete scènes uit Get Smart, waarbij Alan Arkin bijna gespiest wordt door een zwaardvis.
 • Clint belt nog even met Laura om zijn hart wat te luchten. Laura sluit dat gesprek af door te zeggen “dat zij het beter begrijpt dan wie ook”. De S.H.I.E.L.D.-agent/Mockingbird-theorie wordt steeds waarschijnlijker.
 • Clint onthult z’n gezicht aan Maya. Hij zegt dat hij er die avond was toen haar vader stierf omdat hij een tip had gekregen van een informant. Haar baas wilde haar vader dood. Later meer.
 • Net wanneer Maya Clint wil neersteken met z’n eigen zwaard schiet Kate een pijl af waardoor hij kan ontsnappen. Haar vluchtauto blijkt een Uber voor Tabitha te zijn. De toekomst van moderne missies.
 • Maya wordt achterdochtig en legt Kazi wat op de rooster. Hij was die avond in de stad maar was niet aanwezig ondanks het feit dat hij zijn nummer twee was. Die “hij” slaat dan vast op haar vader na het gesprek tussen Clint en Kazi, maar hij wordt ineens toch verdacht.
 • Kate vertelt Clint dat het de zus van Natasha is die ze hebben ingehuurd. Hij vraagt daarop “Yelena?”. Natasha heeft hem dus duidelijk verteld over haar. Aangezien ze voor de gebeurtenissen van Black Widow haar niet echt als een zus beschouwde, moet het daarna geweest zijn. Natasha was toen op de vlucht met Cap en Sam tot ze Wanda en Vision gingen redden in Infinity War. Clint zat toen nog thuis met z’n enkelband en zagen elkaar dus maar terug toen zij hem ging halen als Ronin. Waarschijnlijk heeft ze hem dan in de basis op de hoogte gebracht van alles terwijl ze de Time Heist voorbereidden. Zijn gezicht sprak alweer boekdelen. 😢
 • © Marvel Studios

  Terwijl ze uit de auto stappen en weglopen, geeft Clint de pijl terug die Kate geschoten had om hem te redden. Terwijl ze hem vastneemt, laat hij ook even nog niet los waardoor ze hem samen vasthouden. Dit is ook geïnspireerd door de comics. Kate wil daar echter even solo gaan en Clint geeft haar daar toestemming voor en zegt dat ze zijn beste vriendin is. Daarop zegt Kate dat hij nog altijd haar held is en houden ze ook de pijl samen vast. Hier kan je het panel bekijken.

 • Yelena achtervolgt Eleanor en even later stuurt ze Kate een bericht om te zeggen dat het Eleanor is die haar heeft ingehuurd. Ze stuurt ook een foto mee waarop er nog iemand bij haar staat. Volgens Clint is het de persoon waarvoor hij de hele tijd al vreesde: Kingpin, ook dit keer weer gespeeld door Vincent D’Onofrio. 💣
  • Yelena heeft in deze scène een Statue of Liberty-zonnebril wat waarschijnlijk wil zeggen dat ze het toch gaan bezoeken is.
 • Het liedje dat over de credits speelt, is You’re A Mean One, Mr Grinch, dat geschreven werd voor de cartoon special van How The Grinch Stole Christmas in 1966. Verwijst het hier naar Kingpin die kerst gaat verpesten?
 • Aan het einde van de credits zien we Kingpin z’n figuur over de stad hangen.
© Marvel Studios

Kingpin

Er werd al sinds aflevering 3 gespeculeerd over wie nu de “uncle” van Maya was en dus de baas van de Tracksuits of “the big guy” waar Clint het over had. Iedereen was het erover eens: het moest wel Kingpin zijn, en gelukkig waren het geen loze teases (zoals WandaVision en Mephisto!) maar is het nu ook officieel bevestigd in een blurry foto. In de credits staat Vincent D’Onofrio ook vermeld dus we kunnen wel zeker zijn dat hij het is. D’Onofrio tweette er zelf ook al over.

Dit is dus de eerste keer dat een acteur uit de Marvel Television-reeksen zijn rol herneemt in “het officiële MCU”. Er zijn wel nog wat vragen want is het wel dezelfde versie als in Daredevil? De laatste keer dat we hem zagen, belandde hij weer in de gevangenis. Dat was in 2018, het jaar van de Snap. Misschien heeft hij van die chaos gebruik gemaakt om te ontsnappen, want hij leidde inderdaad de Tracksuits ook tijdens die 5 jaar.

Of, nu het multiverse geïntroduceerd is, is het misschien een alternatieve versie van de Kingpin op Netflix? Eentje die geen hele geschiedenis heeft met Daredevil en op zijn eigen houtje opgeklommen is. Anderen vragen zich ook af of hij misschien het Avengers-gebouw heeft gekocht, al lijkt dat misschien wat te onbelangrijk voor nu. Een kleine easter egg is er wel al te zien in de foto want hij lijkt een wandelstok te hebben. Die had hij ook in de comics en daarin zat eigenlijk een wapen verscholen.

Clint heeft dus wel al een verleden met hem want hij was ook al baas van de Tracksuits toen Clint z’n gang ging. Hij vertelt Maya dan ook dat hij het was die haar vader dood wou. Maar waarom precies? Ik krijg ineens de zotte theorie dat Kazi misschien z’n zoon is of zo en hij er daarom ook niet was die avond. En waarom moet Clint nu precies dood? Ik ben benieuwd.

© Marvel Studios

Eleanor

En wat doet hij dan bij Eleanor? Ik vermoedde het vorige week dus al maar nu is het bevestigd: Eleanor is louche! Zij is dus degene die Valentina heeft ingeschakeld om Yelena Clint te laten doden. Ik denk niet dat het om persoonlijke redenen zal zijn want ze weet dat Kate dol was op hem aan de posters te zien. Zij zal waarschijnlijk de rechterhand zijn van Kingpin of hem alleszins beschermen. Dat is ook niet zo moeilijk als hoofd van een securitybedrijf.

We wisten al dat het bedrijf in moeilijkheden zat toen Derek nog leefde dus misschien ging Eleanor dan bij hem aankloppen voor geld? En dan ben je hem inderdaad wel wat verschuldigd. Is dat ook waar Armand haar in de eerste aflevering mee bedreigde? Of wist hij toen al dat ze Jack gebruikte als zondebok? Ze volgen alleszins wat het verhaal van Eleanor uit de comics, waar ze dus, zoals al gezegd, ook het slechte pad opging. Kate zal er alleszins wel het hart van in zijn. Maar ik zei het al: Vera Farmiga cast je niet zomaar. (Mijn theorie over Derek wordt dan wel weer minder waarschijnlijk.)

Jack

Hij zal dus gewoon een zondebok blijken te zijn, want hij leek echt van niets te weten. Zijn personage uit de comics zal daarbij geholpen hebben om ons te misleiden. Hij beloofde wel nog om terug te zijn voor het kerstfeestje dus misschien komt daar zijn villainheid naar boven, voor een tweede seizoen misschien?

Maya

Zij weet nu eindelijk op wie ze al die jaren aan het jagen was. Door wat hij zei, begon ze Kazi ook al te wantrouwen en ze leek toch niet helemaal overtuigd door zijn uitleg. Het zal ook wel moeilijk zijn voor haar als haar “uncle” achter de moord op haar vader blijkt te zitten. Dat is dan ook weer zoals in de comics. Als de waarheid verder naar bovenkomt, gok ik dat ze uiteindelijk aan Clint z’n kant zal staan. Zeker met haar spin-off in het vooruitzicht.

Yelena

Ze lijkt dus gewoon een opdracht uit te voeren maar ze staat er wel achter. Ze wil vooral gerechtigheid voor haar zus dus ik ben benieuwd wat er zal gebeuren als hij haar vertelt hoe de vork in de steel zat. Een permanente team-up tussen haar en Kate zie ik alvast wel zitten.

Laura

Ik gok dat we in de volgende aflevering ook de waarheid over het horloge en dus over Laura zullen te weten komen. Mockingbird lijkt er dus zeker in te zitten.

 ^ Terug naar boven

 

Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 6: So This Is Christmas?

Kingpin en Eleanor werkten samen zodat ze de schuld van haar man kon terugbetalen. Maar nu Kate dichterbij komt, wil ze ermee ophouden en om dat te kunnen doen, heeft ze van alles bewijzen bewaard. Kate krijgt het gesprek te zien via Yelena en is overstuur. Ze wil dat Clint naar zijn gezin gaat maar hij wil blijven om te helpen. Maya probeert Kingpin te overtuigen dat ze haar zoektocht zal laten rusten maar hij heeft haar door. Door haar, de Ronin, Hawkeye en Eleanor wil hij zich laten gelden in de stad. Clint maakt met de hulp van Kate nieuwe trick arrows. Hij vraagt zich af of ze wel klaar is om te doen wat moet. Kate vertelt over de eerste keer dat ze Hawkeye zag en dat hij haar toonde dat iedereen een held kan zijn. De Tracksuits stellen zich op rond de locatie van het feest. Clint en Kate zijn er ook en krijgen hulp van de Larpers. Jack is er ook al terug op vrije voeten. Daarna komt Yelena ook aan, gevolgd door Eleanor. Kate confronteert haar met wat ze weet. Kazi probeert Clint te raken, waardoor er chaos uitbreekt. Hij gaat naar beneden en Yelena volgt maar Kate kan haar vertragen in de lift. Iedereen wordt geëvacueerd maar Eleanor is weg. Kate vecht tegen Yelena om haar tegen te houden maar ze kan toch ontsnappen.

 • De titel van de aflevering komt uit het liedje Happy Xmas (War is Over) van Yoko Ono en John Lennon.
 • © Marvel Studios

  We zagen het vorige keer maar nu is het echt officieel bevestigd: Vincent D’Onofrio neemt weer de rol van Wilson Fisk, aka Kingpin voor z’n rekening. We krijgen ook een beter beeld van zijn wandelstok en die heeft inderdaad een soort diamant aan de punt, net als in de comics. Voorlopig zien we hem er wel niks mee uithalen, want in die comics bevat de stok ook een laserstraal waarmee hij wapens kan verpulveren. Die stok heeft dan ook de bijnaam Disintegrator Cane.

 • De reden waarom ze samenwerkt met Kingpin is dus omdat haar man Derek hem een klein fortuin schuldig was. We zagen hen in de flashback in de eerste aflevering inderdaad ruziemaken om geld want Eleanor wou het penthouse toen verkopen. Zo blijkt dus dat ik al de hele tijd verkeerd was en Derek dus echt dood is. Sorry, Brian d’Arcy James, je was dus echt blink and you misss it.
 • Eleanor vertelt ook dat zij Armand heeft afgehandeld zoals hij gevraagd had. In de eerste aflevering overhoorden we een gesprek tussen hem en Eleanor waarin hij zei dat haar imperium gebaseerd was op een leugen. Die leugen was waarschijnlijk dat het bedrijf niet van zichzelf terug gezond is geworden, maar dus met wat hulp van Fisk. Het was dus niet die arme Jack die Armand vermoordde zoals we dachten, dus heeft ze vast haar best gedaan om hem verdacht te maken. Hij is daarnaast ook de zondebok voor Sloan.
 • Yelena stuurt Kate bewakingsbeelden van het gesprek tussen Fisk en haar moeder, waardoor ze door heeft dat zij degene is die Yelena heeft ingehuurd om Clint te vermoorden. Dat is dus vast pas gekomen omdat hij opeens opdook in haar huis en Kate hielp bij haar onderzoek naar Jack.
 • © Marvel Studios

  Wanneer Kate haar moeder probeert te bellen, kan je achter haar een poster zien van Dragons of Despair. Dungeons & Dragons-fans zullen die titel herkennen als het eerste deel van de 16-delige serie Dragonlance. Die reeks bevatte modules om te spelen in DnD.

 • Kate zegt dat Clint maar beter terug naar huis kan gaan zodat hij nog op tijd thuis is voor kerst. Hij antwoordt dat ze zijn partner is en haar problemen ook die van hem zijn. Nadat hij haar zei dat ze geen partners waren in aflevering 4 is Clint nu dus bijgedraaid. 🥺
 • Wanneer Maya arriveert bij Kingpin zegt hij dat hij haar al na een aantal moeilijke wedstrijden heeft gezien, maar dat dit toch nog iets anders is. We wisten al dat ze met vechtsport bezig was, maar blijkbaar doet ze het dus ook competitief. Misschien komt dat nog aan bod in haar eigen reeks.
 • Kingpin heeft z’n traditioneel wit kostuum aan uit de comics maar met een Hawaiiaans hemd. Dat is de look van Kingpin uit de graphic novel Amazing Spider-Man: Family Business.
 • Clint gaat aan de slag om meer trick arrows te maken. Ik ging er eigenlijk van uit dat er zonder Tony geen trick arrows meer gemaakt konden worden. Maar toen Clint zei dat er geen meer waren, wilde hij er dus blijkbaar gewoon geen meer maken op dat moment. Ik heb je onderschat, Clint, sorry daarvoor.
 • Ze maken de pijlen in het appartement van Grills, want je kon in de vorige aflevering het gereedschap al op de muur zien. Ik vermoed dat de pepperspray dan ook van hem komt. Ik dacht dat het etiket met de naam The Guardian verwees naar het alter ego van James Hudson uit de comics maar het is blijkbaar de naam van een merk pepperspray.
 • Terwijl ze bezig zijn, zien we weer een arsenaal pijlen tot stand komen:
  • Een pijl met pepperspray in, vermoedelijk.
  • Een enterhaakpijl om vast te hangen.
  • Een capsule van Pym, met dus de verkleinings- of vergrotingsformule. Aan de rode kleur moeten we al het eerste gokken en later zien we dat dat ook zo was.
  • © Marvel Studios

   Een pijl dat wat lijkt op een geavanceerd potlood die Clint veel te gevaarlijk vindt.

  • Door de labels die ze maakt, komen we er nog te weten: airbagpijl, bevriezingspijl, flitsgranaatpijl en eentje die ijs breekt.
   • De labels zijn trouwens een leuke verwijzing naar aflevering 3. Toen Clint en Kate in de auto achtervolgd werden door de Tracksuits en Clint er alle gevaarlijke pijlen eerst moet uithalen, wees Kate hem nog terecht dat hij ze beter had gelabeld. En nu doet ze het zelf dus maar.
  • Een magneetpijl.
  • Hij doet ook een doosje open met pijlpunten waar Stark opstaat. Die komen dus wel van Tony maar het is eerder vaag wat ze doen. Bij het overzicht van alle pijlen zien we uiteindelijk 2 Stark-pijlen liggen. Die zullen dus wel na een tijdje opgeraken. ☹️
  • Een pijl met vier andere stokjes aan? Ik denk dat die zo misschien open geklapt waren.
  • Een pijl met verdovingsmiddel in.
 • Clint wil zeker zijn dat Kate klaar is voor het eindgevecht. Daarop vertelt Kate het verhaal van hoe ze Clint voor het eerst zag. Hij vocht tegen aliens met een stok en een koordje en sprong van een gebouw ook al had hij geen superkrachten. Als hij dat kon, wist ze dat ze niet bang moest zijn. Hij toonde haar dat een held zijn niet alleen is weggelegd voor mensen die kunnen vliegen of lasers uit hun handen kunnen schieten. Het is voor iedereen die moedig genoeg is om het juiste te doen, koste wat het kost. Clint moet toch glimlachen als hij het hoort. Zo schattig deze twee. 🥰
 • Op het feestje vraagt Clint haar om de bedreigingen aan te duiden. De grootste is volgens haar Gary, die haar ontsloeg van een van de enige jobs die ze ooit had. Dat verwijst naar de eerste aflevering toen Kate zich voordeed als kelner om in de kelderveiling binnen te geraken. Toen Gary doorhad dat er iets niet klopte, vroeg hij hoe ze heette, waarop ze verontwaardigd was dat hij haar naam niet kende en daarom haar ontslag gaf.

   

 • Hun bondgenoten op het feestje zijn dan weer de LARPers Grills, Wendy, Orville en Missy.
 • Ook Jack is er en hij heeft bovendien een zwaard aan z’n riem hangen. Clint merkt het verbaasd op omdat hij net uit de gevangenis is nadat hij verdacht was van iemand vermoord te hebben met een zwaard. Kate zegt dat hij zo misschien wil bewijzen dat hij onschuldig is. Clint noemt het een “weird flex but sure.” Deze uitdrukking circuleert al even op Twitter maar het is toch raar om die uit de mond van Clint te horen.
 • Het hele gesprek tussen Jack en Armand VII is een geweldig steekspel (hah). Eerst zegt Armand droogweg dat hij dacht dat Jack in de gevangenis zat. Dan doet hij er nog een schepje bovenop door te zeggen dat zijn moeder zei dat hij zijn wijncollectie zou krijgen, maar Jack antwoordt dat hij niet oud genoeg is om zijn wijncollectie te appreciëren. Ooit zal hij dat wel zijn maar tegen dan is de wijn al over haar hoogtepunt heen, behalve als hij terug naar de gevangenis moet. Jack levert echter de genadesteek als hij Armand herinnert aan het feit dat hij ooit in z’n broek plaste in de Hamptons.
 • © Marvel Studios

  Hoe geweldig is het haar van Florence Pugh wanneer ze op het feestje aankomt?? Teach me your ways.

 • Daarna krijgen we ook de glorieuze liftscène waarin Yelena doorheeft op welke verdieping Clint zich bevindt dus glipt Kate de lift in om haar tegen te houden. Terwijl Kate probeert om de lift op een andere verdieping te doen stoppen, onderschept Yelena haar pogingen. Zo heeft ze ook per ongeluk haar jas vast waardoor we zien dat Kate daaronder haar pak aanhad. Dit is het nieuwe pak dat gemaakt werd door Missy en is gebaseerd op haar pak uit de comics.
  © Marvel Comics
 • Vlak voor Yelena uitstapt zegt Yelena iets in het Russisch, en dat blijkt “cyka” te zijn wat “bitch” betekent. Uh, zo grof tegen je beste vriendin!
 • Yelena heeft ook niet zo veel interpersoonlijk inzicht. Wanneer Kate vraagt of ze niet gewoon iets kunnen gaan drinken nu het kerstavond is, antwoordt ze: “Sure, after I kill Barton.” Dus nadat ze een van Kates beste nieuwe vrienden zou vermoord hebben, zou ze daarna nog gezellig iets willen drinken. Dit is nu al een van de beste rivaliteiten/vriendschappen ooit.
 • Terwijl ze vechten, komen ze voorbij een glazen deur met het opschrift Tanner, Dees & Associates. De twee namen zijn verwijzingen naar crewleden van Hawkeye, namelijk Tanner Bean, die schrijver was voor de serie, en Courtney Dees, die deel is van het art department.
 • Vanaf hier zien we het pijlenarsenaal in actie. Als eerste hebben we de rookbompijl die Kazi afleidt.
 • Dezelfde radiozender met kerstmuziek die Clint opzette in het appartement, Lite FM, speelt ook bij de man die nog zit te werken als Yelena en Kate voorbij komen. Op kerstavond werken, respect man.
 • Yelena loopt toch graag van gebouwen. In Black Widow deed ze het al in Marokko om Oksana uit te schakelen en nu springt ze van binnenuit recht op de buitenmuur en loopt naar beneden om Clint te kunnen neerschieten. Heel badass.
Photo by Chuck Zlotnick. ©Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Daarna neemt Kate het op tegen de Tracksuits, waarbij ze hulp krijgt van Jack. Clint gaat dan weer op de vuist met Kazi maar moet vluchten voor andere Tracksuits, waardoor hij in de boom op Rockefeller Center belandt. De Larpers verschijnen in kostuum omdat de mensen zo wel luisteren. Kate laat de boom omvallen om Clint te bevrijden. Er komen alsmaar meer Tracksuits aan en dus gebruiken ze de trick arrows om hen te verslaan. Ze boeken vooruitgang maar dan duikt Yelena op. Ze wil weten wat er gebeurd is met Natasha. Ook Maya komt aan om Kazi te confronteren. Ze wil dit leven achterlaten met Kazi maar voor hem zou dat niet lukken. Eleanor wordt onderschept door Kingpin dus neemt Kate het tegen hem op. Clint vertelt dat Natasha zichzelf opofferde om de wereld te redden maar ze gelooft hem niet. Kate kan Kingpin opblazen maar laat Eleanor aanhouden. Clint zegt aan Yelena dat Natasha veel over haar vertelde maar dat Natasha een keuze maakte waarmee ze allebei moeten leren leven. Daarna vertrekt ze. Kingpin blijkt nog te leven maar komt Maya tegen, die hem neerschiet. Jack ontmoet de LARPers. Clint uit zijn bewondering voor Kate na heel hun avontuur. Op kerstdag neemt hij Kate mee naar zijn gezin om te vieren. Daar geeft hij het horloge terug aan Laura en verbrandt hij het Ronin-pak.

 • Terwijl Kate de Tracksuits uitschakelt, spreekt een van hen haar aan. Het is de bro die in aflevering 3 Imagine Dragons-tickets had gekocht voor zijn vriendin, die hem dan niet ging meenemen. Hij bedankt haar voor haar advies en zegt dat het gewerkt heeft en ze in de plaats naar Maroon 5 zijn geweest. Ze is blij voor hem maar slaat hem toch neer. Weer een leuke callback naar een eerdere aflevering.
 • © Marvel Studios

  Net wanneer een van de bros Kate wil neerschieten, gebruikt Jack z’n zwaard om het geweer uit z’n handen te slaan en slaat hij hem neer. Daarop zegt hij “Hello sweetie”, en zien we nog wat van zijn zwaardvechtkunsten. Zo wordt hij toch nog Swordsman. Kate verontschuldigt zich en vraagt of hij oké is, waarop hij antwoordt: “Never been better.” Wow, Jack is echt te schattig en vergevingsgezind. Ze deed allesbehalve aardig tegen hem en toch redt hij haar leven. Sorry dat we je verdachten, Jack!

 • Tijdens het gevecht met Kazi gebruikt Clint een knopje op z’n boog om een explosie te veroorzaken. Dat hadden we hem volgens mij nog niet zien doen. Meestal ontploffen de pijlen wanneer ze hun doel raken.
 • © Marvel Studios

  Clint springt uit het raam om aan de Tracksuits te ontkomen en landt gelukkig in de kerstboom van Rockefeller Center. Vlak voor hem zit een uil, waardoor hij even moet lachen. Die uil is niet zo random want deze scène is gefilmd in december 2020. In de boom die toen op Rockefeller stond, zat blijkbaar echt een kleine uil, die de bijnaam Rocky kreeg. Hij was 270 km meegekomen met de boom die uit het noorden van New York kwam. Hij werd gered en naar een opvang gebracht.

 • Kate gaat naar een speelgoedwinkel voor het plein waar ze vanuit het grote raam een beter zicht en bereik heeft op de Tracksuits. In de winkel stapt ze op een piano die op de grond ligt. Deze winkel is FAO Schwarz, die bekend is geworden door de Walking Piano, die gebruikt werd door Tom Hanks in de film Big. De winkel is even gesloten geweest maar opende terug in 2018, waardoor de piano terug is.
 • De LARPers proberen mensen te evacueren maar die luisteren niet. Daarom besluiten ze hun kostuums aan te trekken, wat het gewenste effect lijkt te hebben. O nee, had Mysterio dan toch gelijk toen hij dit zei in Far From Home: “Unless you’re flying around with a cape, or shooting lasers with your hands, no one will even listen.”
 • Om Clint uit de boom te halen, schiet Kate hem los zodat hij omvalt. Die boom is toch een redelijk belangrijke trekpleister voor New York dus zouden ze die daarna dan beschadigd terug recht gezet hebben? Normaal blijft de boom dan ook tot in januari staan en wordt hij op kerstdag verlicht. De lichtjes werken alleszins nog dus dat is een geluk.
 • Nu komen de pijlen pas echt in actie. Zo gebruikt Clint de magneetpijl die dan de wapens van de Tracksuits aan de palen rond de schaatspiste laat vasthangen.
 • Ook Clint heeft het kostuum van Missy aan onder z’n hemd. Kate is daar geweldig blij mee en zegt hem dan ook dat het hem heel goed staat, zoals ze op voorhand gezegd had. Dit kostuum komt ook uit de comics, meerbepaald die van Fraction en Aja, te zien aan de pijl op z’n borst.
 • Het is redelijk hilarisch met hoeveel de Tracksuits ineens zijn. Om in de kerstsfeer te blijven, hebben ze ook allemaal rode of groene pakken aan.
 • Clint haalt een aantal van de trick arrows uit zijn eigen koker en geeft ze aan Kate. Op de labels zien we onder andere de ijsbrekerpijl, een sonische pijl en eentje met het label “too dangerous”.
 • Pijlalarm:
  • Kate gebruikt een soort flarepijl om de Bros te verblinden.
  • Daarna de rare pijl met de stokjes eraan, die beginnen rond te draaien om zo als een soort naalden in het rond te schieten.
  • Clint gebruikt een ijspijl waardoor iemand z’n been bevriest.
  • Daarna is er een pijl die zich rond iemand z’n been wikkelt en een repulsor wordt die de Bro in de lucht heft. Dit is vast een van de Stark-pijlen.
  • Clint gebruikt dan een pijl die met een soort elektrisch veld iemand in bedwang houdt. Dit deed me wat denken aan de schijven die Natasha en Yelena gebruiken.
  • Dan is er een pijl waaruit kleinere pijltjes komen en op de mensen errond worden afgevuurd, die daarna neervallen. Dit is vast de verdovingspijl waarvoor Kate vloeistof uit een flesje trok.
  • Daarna volgt een pijl die een oranje gas loslaat. Het effect is niet meteen duidelijk, de pepperspray misschien?
 • Slowmotionshot-alarm: zoals het partners betaamt, vechten ze ook zij aan zij met een heel cool shot tot gevolg.
 • Nog meer pijlen:
  • Kate gebruikt de airbagpijl waardoor wat Bros de hoogte in vliegen.
  • Wanneer een van de vrachtwagens van de Bros op de piste komt aangestormd, gebruikt Kate de Pym-pijl, waardoor de vrachtwagen ineens superklein wordt. Binnen hoor je de Bros met hoge stemmetjes panikeren.
   • Kate vraagt wat er nu met hen gebeurt maar Clint weet het ook niet. Hij besluit dat hij het Scott zal moeten vragen. Dat is natuurlijk Scott Lang, waarvan we op dit moment in het MCU niet weten wat hij uitspookt. Iets voor Quantumania waarschijnlijk? Tegelijk kan het nog een opstap zijn naar de Young Avengers, want als Kate nog meer Pym-pijlen nodig heeft, zal ze bij Scott moeten aankloppen en misschien Cassie ontmoeten, die ook deel is van dat team.
   • Op dat moment komt ook de uil-tease full circle wanneer die wegvliegt met het kleine autootje, waarop de mannen weer met hoge stemmetjes gillen. Te goed, ook omdat de Engelse ondertitels voor slechthorenden hier zeiden: “(Children shouting)”. 😂 (Wel wat gruwelijk voor die mannen om zo klein te blijven maar kom.)
  • Clint gebruikt dan nog een goeie ouwe explosieve pijl en schiet die af zonder zelfs te kijken. Cool.
   © Marvel Studios
  • Wanneer Kazi en twee anderen nog opduiken, vuurt Clint 2 pijlen na elkaar af. De eerste is van hout waardoor de tweede de eerste splitst en die zo de twee mannen raken. In aflevering 4 hadden Clint en Kate er nog over in het appartement, dus Clint loog niet en kan echt een Robin Hood uitvoeren. Kazi kan hem echter wel vangen. Even dacht ik dat die nog zou ontploffen zoals bij Loki in The Avengers.
 • Maya maakt ook nogal een entree door even te bowlen met haar motor en zo nog wat Bros uitschakelt.
 • Yelena wil weten wat er gebeurd is met Natasha, maar Clint zegt dat hij haar toch niet zou geloven. Ja, haar vertellen dat een van hen moest sterven om een oranje steen te kunnen krijgen, om die dan met een magische handschoen te kunnen gebruiken om iedereen terug te brengen, zou wel wat raar zijn.
 • Kazi heeft duidelijk de opdracht om met Maya af te rekenen, maar zij wil hem niet doden. Ze wil gewoon samen alles achter zich laten. Hij lijkt echter jaloers en zegt dat dit niet haar leven had moeten zijn maar dat van hem. Hij had dus verwacht dat hij William zou opvolgen en niet Maya. Hij zegt ook nog dat hij, in tegenstelling tot zij, niet tot 2 werelden kan behoren. Dat verwijst dan weer naar wat haar vader tegen Maya zei in de derde aflevering toen ze niet naar de school voor slechthorenden mocht. Kazi neemt een pijl die in de grond zat waarmee hij haar probeert neer te steken, maar uiteindelijk belandt hij in z’n eigen buik. Hij zegt Maya nog dat ze moet vluchten en sterft daarna. Eigenlijk heeft hij nooit bekend dat hij Ronin getipt heeft maar we kunnen het er wel uit afleiden.
  • Terwijl hij sterft, legt hij z’n hand op haar kaak, net zoals haar vader deed toen hij stierf. Het is dus goed mogelijk dat ze in haar eigen serie haar make-up uit de comics zullen volgen.
 • Nog een pijl! In het gevecht tegen Kingpin gebruikt Kate een pijl die een soort net afvuurt waar dan stroom op komt. Zo kan hij niet ontsnappen. Hij breekt wel haar pijlen zo in tweeën. Uiteindelijk kan ze met een klein object een van de gebroken pijlen activeren, waardoor een explosieve pijl getriggerd wordt. Die had nog net het label “too dangerous” voor hij ontploft en Kingpin de volle laag krijgt. Uit die pijl komen kleine vuurwerkpijlen die in het rond schieten, en is dus echt wel gevaarlijk. Maar zo komt die truc van Clint echt nog van pas.
  © Marvel Studios
  • Dat object blijkt trouwens een van de manchetknopen te zijn van Kingpin zelf. In Daredevil droeg hij die als herinnering aan zijn vader.
 • Wanneer Eleanor Kate ziet, verontschuldigt ze zich maar ze probeert ook goed te praten wat ze gedaan heeft. Ze heeft het voor Kate gedaan omdat zij het niet zou aankunnen om niks te hebben. Volgens haar denkt Kate dat ze kan leven zonder de gevolgen te dragen maar iemand moet uiteindelijk z’n verantwoordelijkheid nemen. Dat is inderdaad zo want inspecteur Caudle komt aan om Eleanor te arresteren voor de moord op Armand. Kate heeft dus zijn nummer bijgehouden nadat hij haar belde in aflevering 2 en vermoedelijk de video doorgestuurd. Eleanor vraagt nog of dat is wat helden doen: hun moeders laten arresteren op Kerstmis? Daarop zegt Kate dat het haar spijt en dat ze van haar houdt. Veel pijnlijke eindes in deze aflevering.
  © Marvel Studios
 • © Marvel Studios

  Ondertussen is er nog het gevecht tussen Clint en Yelena. Wanneer Clint zegt dat Natasha zich opofferde voor hem, vraagt Yelena waarom ze dat zou doen en waarom hij dat verdient. Hij antwoordt dat hij het ook niet verdiende. Yelena besluit dat ze stierf omdat hij dat toeliet, maar hij zegt dat hij er voor gevochten heeft maar zij beter was dan hij. Daarop zegt ze dat hij harder had moeten vechten en ze begint hem te slaan met haar stok. Als ze hem onder schot houdt, fluit Clint ineens het deuntje dat Yelena en Natasha gebruikten in Black Widow. Ze vraagt hoe hij dat kent en hij zegt dat dat hun geheime fluitsignaal was. Ze had het voortdurend over haar waarop Yelena vraagt wat ze dan gezegd had. Hij weet dat ze als kind gescheiden werden en ze daarvoor met een vliegtuig vloog. Hij had gevraagd of Natasha toen bang was maar ze was alleen maar bezig met Yelena haar veiligheid. Dat was nooit veranderd want Natasha hield van haar en wilde altijd dat ze veilig was. Yelena zegt dat hij zo veel tijd met haar gekregen heeft, en dat het zo niet had mogen gaan. Als zij er was bij geweest, had ze haar kunnen stoppen. Maar Clint maakt duidelijk dat niks haar had kunnen tegenhouden want ze kende Natasha. Ze heeft haar eigen keuze gemaakt en ze moeten allebei leren om daarmee te leven. Yelena zegt dat ze zoveel van haar hield waarop Clint zegt dat hij dat ook deed. Yelena stopt haar pistool weg en helpt Clint recht. Hij zegt dat het hem spijt en ze vertrekt.

  • Opnieuw een heel goeie scène van Florence Pugh en Jeremy Renner. Later meer.
  • Wanneer hij het heeft over het vliegtuig, ging het natuurlijk over de openingsscène van Black Widow waarin ze ontsnappen uit Ohio.
  • We wisten van de vorige aflevering al dat Clint Yelena kende. Ik speculeerde toen ook over hoe lang hij dat al wist en zei toen dit: ”Aangezien ze voor de gebeurtenissen van Black Widow haar niet echt als een zus beschouwde, moet het daarna geweest zijn. Natasha was toen op de vlucht met Cap en Sam tot ze Wanda en Vision gingen redden in Infinity War. Clint zat toen nog thuis met z’n enkelband en zagen elkaar dus maar terug toen zij hem ging halen als Ronin. Waarschijnlijk heeft ze hem dan in de basis op de hoogte gebracht van alles terwijl ze de Time Heist voorbereidden.” Maar nu twijfel ik hieraan wel. Waarschijnlijk wist hij het al veel langer, zelfs voor ze het goed gemaakt hebben. Want ook al hadden ze geen contact meer, dat wilde niet zeggen dat Natasha niet aan haar dacht. Tijdens Endgame heeft ze hem vast wel op de hoogte gebracht van hun reünie.
 • Onkruid vergaat niet want Kingpin leeft nog na de ontploffing, maar is wel gewond. Maya komt aangereden met een Trust A Bro-camionette. Ze richt een pistool op hem. Hij zegt nog dat ze familie zijn en die het niet altijd eens zijn met elkaar, maar ze laat hem niet uitspreken en schiet hem neer. Toch weten we niet of hij wel echt dood is, want we krijgen het niet te zien. Deze scène is bijna letterlijk overgenomen uit de comics. In Daredevil #15 uit 1998 komt ze te weten dat Kingpin de opdracht gaf voor de moord op haar vader, houdt ze hem dan onder schot en schiet ze hem neer buiten “beeld”. Hij overleeft het maar wordt blind. De kans is dus groot dat ze die richting uitgaan.

  https://kellyaldrich.tumblr.com/post/671317236863156224/hawkeye-1×06-2021-daredevil-1998-15

 • Bij de politie leggen de LARPers uit dat ze bij Hawkeye horen en bijna Avengers zijn. Dat doet me eraan denken dat we nog altijd niet weten wie hen nu eigenlijk leidt. Clint heeft het er alvast niet echt over gehad. Wendy probeert ondertussen Jack te rekruteren voor hun LARP omwille van zijn zwaardkunsten.
 • © Marvel Studios

  Clint en Kate zitten in de ambulance (want het blijven inderdaad gewone mensen). Hij zegt dat het eerlijk gezegd niet vaak gebeurt maar af en toe ontmoet je iemand die je gewoon op elk vlak beter maakt. En die Missy heeft zichzelf echt overtroffen met hun pakken. 😒 Maar hij wordt weer serieus en zegt dat hij weet dat ze veel heeft moeten verduren die avond. Ze nam het alleen tegen Kingpin op en niet velen kunnen het dan nog navertellen. Hij is heel trots op haar en neemt haar hand vast. Ze bedankt hem en ze blijven gewoon zo zitten. Dan zegt hij nog dat ze de hond moeten uitlaten en Kate gaat akkoord. Het enige wat ik hierop kan zeggen is: 😊

 • Op kerstdag komt Clint thuis aan met cadeautjes, maar ook Kate en Pizza Dog, die nu Lucky heet zoals in de comics. Lila zegt dat hij zijn belofte gehouden heeft. Laura is ook blij en opgelucht dat hij het gehaald heeft. Kate wordt met open armen ontvangen. Hij heeft ook de horloge terug mee en op de achterkant staat het logo van S.H.I.E.L.D. en het nummer 19. Hij gaat met Kate buiten het Ronin-kostuum verbranden. Ze vraagt wat hij denkt van “Lady Hawk”, maar hij vindt het vreselijk, net als “Hawk Eve”, “Hawk Shot” en “Lady Arrow”. Maar hij heeft een idee en dan komt de titel in beeld. Subtiel.
  • © Marvel Studios

   De 19 bevestigt dat Laura Mockingbird is, of toch een versie daarvan, want haar codenaam was Agent 19 in de comics. Zoals gezegd speelde Adrienne Palicki ook Mockingbird in Agents of S.H.I.E.L.D. maar zij werd nooit Agent 19 of Mockingbird genoemd. Misschien is het dan ook een soort mantle en kunnen beiden gewoon naast elkaar bestaan. *fingers crossed*

  • Ladyhawk is in de comics de codenaam van de tweeling Regina en Rosetta Morgan, die samen een superheldenidentiteit delen. Ze doken vooral op in Spider-Mancomics en hadden niet echt krachten maar gebruikten vooral martial arts en wapens.
  • Hawk Eve, Hawkshot en Lady Arrow bestaan niet, maar wel Miss Arrow, wat een alias was van The Other. Dat lijkt een heel raar personage uit de Spider-Mancomics die niet echt iets te maken had met boogschieten.
  • In de comics had Kate ook de codenaam Hawkeye, maar ook nog een paar bijnamen zoals Hawkette, Hawkingbird, Kate-Hawk, Lady Hawkeye en Lady Hawkman(?).
  • © Marvel Studios

   Terwijl ze weglopen, gaat de focus naar de roos die buiten aan de boom hangt. Dat is nog steeds die waarmee hij Lila leerde schieten in Endgame vlak voor zijn gezin verdween en Clint Ronin werd. Het is dus een mooie verwijzing en een full circle-moment.

 • Na de credits krijgen we de volledige versie van de scène die werd opgenomen van Rogers: The Musical. De dirigent daar wordt gespeeld door Marc Shaiman, die mee het liedje schreef. Het was zeker goed gemaakt, maar ik had toch liever iets anders gezien.

Eind goed, al goed

Nu de reeks afgelopen is, kunnen we even overschouwen wat er allemaal gebeurd is en hoe we vanaf hier misschien verder gaan.

© Marvel Studios

Clint & Laura

Hij had heel wat om mee af te rekenen. Zijn verleden als Ronin heeft hij nu wel achter zich gelaten door af te rekenen met de Tracksuits. Zeker nu het kostuum weg is, kan hij echt verder gaan.

Hij lijkt ook al beter om te kunnen met het verlies van Natasha. Ik was vanaf het begin blij met alle verwijzingen naar Natasha en Black Widow. Ik zei toen na aflevering 1 “lijden zal je doen, Clint” en dat heeft hij eigenlijk zeker gedaan. Daarom vond hij het eerst wel leuk om Kate onder zijn hoede te nemen maar zodra het gevaarlijk werd, werd hij aan Natasha herinnerd. Maar net als Natasha had ze een sterke wil, waardoor hij wel moest aanvaarden dat ze haar eigen keuzes maakt.

We kwamen ook te weten dat er niet een maar twee S.H.I.E.L.D-agenten in het gezin zijn. Laura blijkt agent 19 geweest te zijn, waardoor het wel logisch lijkt dat Fury zoveel moeite wou doen om hun gezin te verbergen. Hopelijk krijgen we ooit wat meer te zien van haar verleden.

En nu? Clint heeft al een paar keer gezegd dat hij met pensioen gaat, en nu hij praktisch voorstelde dat Kate de naam Hawkeye zou gebruiken, kan het verhaal wel eens afgelopen zijn voor Clint Barton. Misschien doet hij nog wel eens een cameo, om Kate verder op te leiden bijvoorbeeld, maar als dit het laatste was wat we van hem zagen, kan je je geen beter einde wensen.

© Marvel Studios

Kate, Eleanor & Jack

Zij kon eindelijk per toeval haar grote held ontmoeten, maar kwam zo terecht in het vizier van de Trackuits. Ze moest ook omgaan met Jack, de nieuwe vriend van haar moeder die toch wat louche leek. Ze bleef koppig wanneer Clint haar aan de kant probeerde te zetten, en kon zich met haar vaardigheden goed uit de slag trekken. Ze adopteerde ook Pizza Dog en lijkt een beginnende vriendschap te hebben met Yelena. Uiteindelijk ontdekte ze de ware aard van haar moeder, die samenwerkte met Kingpin, en liet ze haar arresteren. Jack bleek onschuldig te zijn. Haar vader blijkt dan toch niet meer te leven dus heeft ze naast Clint en Jack eigenlijk niemand.

En nu? Vermoedelijk zal Kate teruggaan naar het penthouse maar de vraag is ook wat er met Bishop Security zal gebeuren nu haar moeder in de gevangenis zit. Het lijkt me niet dat zij er nog iets mee zal te maken hebben, maar dat ze op het Hawkeye-pad blijft. Ook van haar weten we nog niet wanneer we haar terugzien, misschien pas wanneer de Young Avengers er eindelijk aankomen.

© Marvel Studios

Maya, Kingpin, Kazi en de Tracksuits

Zij had dus de Tracksuits achter Ronin aangestuurd omdat die haar vader vermoord had. Ze wilde hem ontmaskeren maar toen ze ontdekte dat het Clint was en hij haar spaarde, wilde ze alles liever achter zich laten. Kingpin was de eindbaas en een soort oom voor haar, maar kwam toch achter haar aan. Ze schoot hem neer maar we zagen het natuurlijk nooit gebeuren, dus kan je je afvragen of dat echt zo was. Kazi was haar beste vriend maar waarschijnlijk verantwoordelijk voor de dood van haar vader. Hij wilde niet met haar vluchten en stierf uiteindelijk zelf.

En nu? Nu ook de Tracksuits opgedoekt zijn, staat Maya er dus ook redelijk alleen voor, zelfs als Kingpin nog leeft. Want ik denk niet dat ze nog iets met hem te maken wil hebben. We weten al dat ze haar eigen serie krijgt op Disney+ dus misschien zal ze daar proberen om van hem los te komen en het rechte pad op te gaan. Ofwel is hij echt dood en moet ze nu op de vlucht slaan. Benieuwd waar ze met haar naartoe gaan in het MCU.

© Marvel Studios

Yelena

Na Black Widow ging ze op pad om Widows te bevrijden tot ze slachtoffer werd van de Snap. Toen ze terugkeerde, werd ze weer huurmoordenaar. Zij werd dus door Eleanor ingehuurd om Clint te vermoorden toen die te dicht kwam. Ze had echter haar eigen eitje te pellen met hem want ze wist dat hij Natasha goed kende. Terwijl ze hem zocht, leerde ze Kate kennen, met wie ze het goed kon vinden. Ze kon hem uiteindelijk confronteren maar wanneer ze de waarheid hoort, laat ze hem gaan en vertrekt ze. Het was wel een geweldig idee om haar na haar introductie al in de reeks te laten opduiken, want het maakt Black Widow toch relevant ondanks dat het een prequel was.

En nu? Ook van haar weten we niet waar ze naartoe gaat. Iets zegt me wel dat ze niet lang meer huurcontracten zal aannemen, maar meer in de voetsporen van Natasha zal treden. Ofwel blijft ze toch bij de supergroep die Valentina lijkt op te richten. Ik hoop dat ze nog veel mag opduiken en naar haar hopelijke reünie met Kate kijk ik ook al uit.

Uiteindelijk was Hawkeye een toffe reeks met enkele mysteries die ons bezig hielden, veel easter eggs uit de comcs maar vooral een verfrissend klein verhaal, veel mooie scènes voor Jeremy Renner, een geweldige nieuwe rol voor Hailee Steinfeld en een van de beste mentorrelaties die we al zagen. Zo mogen er meer zijn.

Ben je intussen benieuwd naar de comics waarop dit gebaseerd is? De volledige bundel Hawkeye: The Saga of Barton and Bishop is te koop bij bol.com.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels