Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

WandaVision spoilers

WandaVision spoilerbijbel: a trippy day in the neighbourhood

Hoera, na bijna 1,5 jaar is het MCU opnieuw in ons leven! Intussen is er wel wat veranderd voor Marvel Studios. Zo is het hoofdstuk Marvel Television vorig jaar afgesloten met het zevende en laatste seizoen van Agents of S.H.I.E.L.D. en zetten ze het nu zelf verder op Disney+. Normaal zou Black Widow vorig jaar fase 4 van het MCU aftrappen maar daar stak corona dus een stokje voor. Daarom gaat de eer nu naar WandaVision. De reeks laat al een frisse wind door het MCU waaien qua genre maar doet dus ook het stof opwaaien van onze reeks spoilerbijbels. WandaVision belooft trippy te worden dus in dit artikel houden we bij wat we van elke aflevering moeten onthouden.

© Marvel Studios

Inhoud

wandavision spoilers
© Marvel Studios

Aflevering 1: “Filmed Before a Live Studio Audience”

Plot

Wanda en Vision settelen zich in WestView in de jaren 50. Wanda blijft thuis terwijl Vision gaat werken in een soort IT-bedrijf. Op een dag proberen ze uit te zoeken wat het hartje op hun kalender betekent. Wanda denkt dat ze een jubileum vieren. Al snel komt buurvrouw Agnes zich voorstellen en biedt ze haar hulp aan. Op het werk komt Vision te weten dat het hartje staat voor een etentje met zijn baas en zijn vrouw. Eens het zo ver is, volgen de misverstanden elkaar op.

Easter eggs en speculeren maar

 • De eerste easter egg zit al aan het begin van de aflevering. Het logo van Marvel Studios mag dan nog steeds dezelfde muziek hebben, de beelden in het logo zijn wel veranderd. Zo zijn er heel wat toegevoegd van de derde fase van het MCU: Tony en Pepper in Endgame, Captain Marvel, de Avengers die door de portal gaan in Endgame, Doctor Strange z’n truc met de armen uit Infinity War, de vrouwelijke Avengers, Cap met Mjölnir en Tony die Thanos de vergetelheid in snapt. Bekijk hem hier zelf opnieuw.
 • Het introliedje is geschreven door Kristen Anderson-Lopez and Robert Lopez van Frozen.
 • wandavision spoilers vision
  © Marvel Studios

   

  Tot nu toe weten we nog niks over hoe Wanda en Vision daar beland zijn. Want voor het geval dat je het vergeten was, Vision kwam aan zijn einde in Infinity War. Het is waarschijnlijk dat hij niet echt terug leeft maar later meer daarover. Iemand grapte wel al dat de reeks vast in zwart-wit begint omdat dat de kleuren waren die Vision had toen we hem het laatst zagen. Auwch.

 • Hun huisnummer is 2800. Dat lijkt nog niks te betekenen maar onthou het toch maar.
 • De datum op de kalender die ze zich proberen herinneren is 23 augustus. Het zou Marvel niet zijn mocht hier geen betekenis achter zitten. Nummer 238 van de comics-reeks Avengers gaat namelijk over Vision die probeert te heractiveren, en op de cover daarvan staat ook Monica Rambeau, die in de tweede aflevering verschijnt. Maar het kan ook een verwijzing zijn naar het aantal MCU-films die voor de reeks kwamen, hoewel dat minder waarschijnlijk is aangezien er normaal wel nog moesten volgen voor de reeks uitkwam.
 • © Marvel Studios

   

  Tijdens de aflevering verschijnt er een reclamespotje voor een broodrooster: de ToastMate 2000 van Stark Industries. Op zich zou dat kunnen kloppen want Howard Stark was ongeveer 40 in de jaren 50 en had Stark Industries al opgericht. Al is het minder waarschijnlijk dat ze een broodrooster zouden verkopen. Er is dan ook iets raars mee aan de hand. Het ding heeft een rood lichtje dat begint te flikkeren en het begint ook te piepen. Dit kan wel eens een verwijzing kunnen zijn naar de raket waarover Pietro en Wanda vertelden in Age of Ultron. Die viel op hun huis in Sokovia waarna ze dagen lagen te wachten tot die zou ontploffen. Dit was een traumatische ervaring dus het is niet gek dat dit haar nog steeds achtervolgt. “Toaster” was blijkbaar ook een scheldwoord dat in de comics door mensen gebruikt werd om Vision te beschrijven. En nog een laatste leuk feitje over de broodrooster: als je goed luistert terwijl de vrouw het brood erin doet, hoor je het geluid van de repulsors van Iron Man die opstarten.

 • De das van Vision op kantoor viel ook wel direct op. Er staat een patroon op dat niet echt veel voorkomt. Sommigen denken dat dit een verwijzing is naar de das die Vision aanhad in de comicreeks van Tom King en Gabriel Hernandez Walta, maar het lijkt er niet echt op. Misschien komt het patroon later nog terug. Daarnaast werkt Vision in het bedrijf Computational Services Inc. Geen idee of we daar meer achter moeten zoeken, of het gewoon een grapje is op het feit dat Vision zelf ooit een computer was.
 • Agnes wordt duidelijk een belangrijk personage in de reeks (gespeeld door de heerlijke Kathryn Hahn) en stuurt zeker al de gebeurtenissen in de eerste aflevering. Ze vermeldt ook dat haar huwelijksverjaardag met haar man Ralph op 2 juni is. En net op die dag in 1692 begonnen de heksenprocessen in Salem. Er werd al langer gespeculeerd dat Agnes eigenlijk het personage Agatha Harkness zal spelen. In de comics wordt zij voorgesteld als een van originele heksen uit Salem. Ze werd ook een mentor voor Wanda en leerde haar meer over haar krachten. Ze delen daarnaast nog heel wat verhaallijnen: zo wiste Agatha ooit de kinderen van Wanda uit haar geheugen nadat ze vermoord werden door Mephisto, om zo haar leed te verzachten. Zo’n scenario klinkt ook wel bekend…
  © Marvel Studios
 • Debra Jo Rupp speelt Mrs Hart, de vrouw van de baas. Zij is natuurlijk zelf bekend van een sitcom, That 70s Show, waarin ze Kitty speelde. De naam Hart verwijst misschien naar comicschrijver Steve Englehart, die in 1985 de minireeks The Vision and the Scarlet Witch creëerde samen met Richard Howell. Die reeks zou WandaVision heel erg beïnvloed hebben.
 • Daarnaast zijn er ook verwijzingen naar andere sitcoms. Zo zou de stijl van de reeks heel erg lijken op The Dick Van Dyke Show. Naar verluidt zouden de makers ook aan hem raad gevraagd hebben.
 • © Marvel Studios

   

  De wijn die ze drinken heet “Maison Du Mepris”, wat een verwijzing lijkt naar House of M. Er staat zelfs een grote M op de fles. Dat is de grote verhaallijn in de comics waarin Wanda de controle over haar krachten verliest en de realiteit verandert. Nou…

 • Tijdens het etentje verslikt Mr Hart zich en begint hij te stikken. Maar Wanda en Vision proberen zich te herinneren hoe ze in WestView zijn gekomen en doen dus niks. Mrs Hart zegt ondertussen dat ze moet ophouden, tot Wanda uit haar impasse komt en ze Vision vraagt om hem te redden. Hier begint m’n hoofdtheorie pas echt vorm te krijgen. De hele serie speelt zich zo goed als zeker af in het hoofd van Wanda. In welke staat ze zich ook bevindt, door deze scène denk ik dat ze toch nog haar krachten kan gebruiken en iemand in haar nabije omgeving aan het wurgen was. Anderen denken dan weer dat dit staat voor haar schuldgevoel tegenover Vision omdat ze hem niet kon redden. Zo is er de grap waarbij Vision een bord tegen z’n hoofd krijgt en het hem niks doet, waarop Wanda lacht “My husband and his indestructible head“. We weten dat dat zeker niet het geval was in Infinity War.
 • © Marvel Studios

   

  Op het einde van de aflevering toveren Wanda en Vision trouwringen voor zichzelf, waarna ze kussen en de credits beginnen te lopen. Die credits zijn ook in de sitcomstijl maar zijn niet de echte credits voor WandaVision maar eerder voor de sitcomaflevering. De meeste namen hebben dan ook geen betekenis behalve Abe Brown. Abraham Brown is namelijk een klasgenoot van Peter Parker die samen met hem in het quizteam zat in Homecoming. Hij bleek de Snap van Thanos overleefd te hebben en is dus al afgestudeerd wanneer Peter en de rest van z’n klas terugkeren. Misschien is dit gewoon een easter egg ofwel komt hij nog voor in latere afleveringen en mogen nog meer MCU-bewoners verwachten.

 • wandavision spoilers
  © Marvel Studios

   

  De laatste scène bevestigt mijn vorige theorie wat mij betreft. Iemand blijkt dan ook mee te kijken met de gebeurtenissen in het hoofd van Wanda. Op een schriftje bij het scherm staat een logo, dat dat van S.W.O.R.D. blijkt te zijn. In de comics is S.W.O.R.D. is een subdivisie van S.H.I.E.L.D. die zich vooral bezighoudt met buitenaardse bedreigingen. Na Spider-Man: Far From Home dachten veel mensen dat Nick Fury nu deel uitmaakte van een S.W.O.R.D.-basis waar hij Skrulls leidt maar dat is nog niet zeker. Ook in Agents of S.H.I.E.L.D. werd er gealludeerd naar S.W.O.R.D. (spoilers voor seizoen 7!): Daisy Johnson, haar zus Kora en Daniel Sousa zijn nog steeds agenten van S.H.I.E.L.D. maar vertrekken op officiële missie naar de ruimte. Maar in WandaVision lijkt hun aanwezigheid dus officieel bevestigd. In ieder geval lijkt de organisatie wel controle over te hebben over de situatie van Wanda want iemand zet het beeld op pauze. Maar zijn zij er verantwoordelijk voor om haar buiten strijd te houden of proberen ze haar er net uit te helpen? Dat valt nog af te wachten.

 ^ Terug naar boven

 

wandavision spoilers
© Marvel Studios

Aflevering 2: “Don’t Touch That Dial”

Plot

Wanda en Vision zitten intussen in de jaren 60. Op een avond horen ze rare geluiden buiten maar het blijkt gewoon een boom te zijn. De volgende dag bereiden ze een goochelshow voor om op te voeren voor de buurt. Vision gaat ook naar de vergadering van de buurtwacht om kennis te maken met de buurmannen. Ondertussen wordt Wanda uitgenodigd door Agnes voor een bijeenkomst bij Dottie Jones, de meest invloedrijke vrouw uit de buurt. Daar leert ze Geraldine kennen. Opnieuw gebeurt er iets dat Wanda van de melk brengt. Wanneer Vision aankomt op de talentenjacht voor de goochelshow lijkt hij wel dronken te zijn. Hij gebruikt z’n krachten voor de buren maar Wanda doet het met haar krachten lijken alsof er een simpele verklaring voor was. Alles komt uiteindelijk goed en eenmaal thuis blijkt Wanda zwanger te zijn. Opeens horen ze buiten die geluiden weer en zien ze een imker uit de riool kruipen. Maar Wanda draait alles terug waardoor alleen haar zwangerschapsaankondiging blijft hangen. De wereld krijgt opeens kleur en we schieten weer vooruit in de tijd.

Easter eggs en speculeren maar

 • De intro is deze keer niet gezongen maar geanimeerd. De makers hebben waarschijnlijk de mosterd gehaald bij Bewitched, de iconische serie uit de jaren 60 met ook een heks in de hoofdrol. Maar om enige gelijkenis te vermijden, herhalen ze de naam van deze serie voor de zekerheid een paar keer. De tune is trouwens ook redelijk verslavend en werd weer gecomponeerd door Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez. Bekijk de intro hier opnieuw.
 • Ook in de intro zelf zitten er een paar easter eggs:
  • Zo verschijnt er een cirkel aan het begin met bolletjes er rond. Dit lijkt eerder een verwijzing naar de zes Infinity Stones in het MCU dan naar de maan.
  • Wanneer Wanda in de supermarkt staat, kan je een affiche zien hangen van “Bova milk“. In de comics is Bova een koe die kan praten en stappen als een mens. Ze heeft zelfs geholpen bij de geboorte van Wanda en Pietro. Ik verwacht wel niet dat we Bova nog te zien krijgen.
  • wandavision spoilers
   © Marvel Studios

    

   Nog eentje die echt wel blink-and-you-miss-it is: wanneer Vision van z’n kleerkast naar de keuken gaat, vliegt hij door de vloer en tussen de verdiepingen kan je de helm zien van Grim Reaper. Dat is een van de oudste villains uit de comics, met ook een geschiedenis met Vision en Scarlet Witch. Hij is ook een van de villains in de comicreeks Vision van Tom King en Gabriel Hernandez Walda, die ik ook al in de vorige aflevering vermeldde.

  • Op een gegeven moment staan Wanda en Vision voor een bord van WestView met de tekst “Home is where you make it“. Slaat dit op het feit dat Wanda misschien zelf een aandeel heeft in de situatie?
  • Wanneer Vision dan terug thuiskomt, staat er op het bijzettafeltje wel een heel raar voorwerp dat wat lijkt op een beker. Dit zou een verwijzing zijn naar Robert Frank of The Whizzer. Dat personage kwam trouwens ook voor in Jessica Jones, maar voor WandaVision is vooral van belang dat hij de Amerikaanse adoptievader was van Wanda en Pietro in de comics.
wandavision spoilers
© Marvel Studios
 • In het begin van de aflevering slapen Wanda en Vision in aparte bedden. Dat lijkt nu erg komisch maar kwam blijkbaar vaker voor bij oude sitcoms. Zo werd er vroeger zwaar gecensureerd op vlak van naakt maar zelfs iets “suggestiefs” als een man en vrouw die in hetzelfde bed liggen, moest eraan geloven. Het resultaat was deze trope, die in WandaVision overgenomen wordt maar die Wanda al snel ongedaan maakt met haar krachten. Leuk detail: de eerste sitcom waarin deze trope verbroken werd door een ongetrouwd koppel, was trouwens Bewitched.
 • wandavision spoilers
  © Marvel Studios

   

  Voor de goochelshow gebruikt Vision een “Cabinet of Mysteries“. Op de voorkant staat een tekening die waarschijnlijk moet lijken op de Mind Stone wanneer die stralen afgeeft. De positie lijkt er toch ideaal voor. Toch blijft dit ook wat raar want in de reeks heeft Vision de Mind Stone nog steeds, terwijl die vernietigd werd door Thanos. Hij wordt dus duidelijk voorgesteld zoals hij was voor het einde van Infinity War.

 • Voor de show geven Wanda en Vision zichzelf de namen Illusion en Glamour. Dat zijn dan weer de “made up names” van Ilya en Glynis Zarkov. Zij deden zich in de comics ook voor als goochelaars terwijl ze hun echte krachten gebruiken om de trucs te doen. Het is dan ook toepasselijk dat Wanda en Vision later in de aflevering hetzelfde doen. Daarnaast hebben de Zarkovs ook een directe connectie met Wanda en Vision: ze woonden in dezelfde buurt in New Jersey waar de Zarkovs hen beschermden tegen de bekrompen buren.
 • Er zijn ook meer theorieën over hun huisnummer. Zo denken sommigen dat 2800 kan verwijzen naar Earth-2800, wat de benaming kan zijn voor de realiteit waar ze in zitten. Zo is Earth-616 bijvoorbeeld de benaming voor de hoofdverhaallijn in de comics.
 • Als je even goed kijkt in hun woonkamer zou je op het behang een foto kunnen zien van de Hydra-basis uit Age of Ultron waar we Wanda en Pietro voor het eerst zien.
  © The Direct / Marvel Studios
 • wandavision spoilers
  © Marvel Studios

   

  Wanneer Vision weg is, hoort Wanda buiten lawaai en ze ontdekt uiteindelijk een helikoptertje dat neergestort is in de haag. Alleen is dat helikoptertje niet zwart-wit maar heeft het de kleuren rood en geel, niet toevallig de kleuren van Iron Man. Maar daarnaast staat ook het logo van S.W.O.R.D. erop. Dat is dus al de tweede keer dat de organisatie zijn opwachting maakt. Wanda legt ook meteen het verband met het lawaai in hun slaapkamer. Is de helikopter een drone vermomd als iets uit die tijd en probeerde die binnen te geraken in het huis? De Iron Man-kleuren zijn ook wel weer opvallend. Gebruikt S.W.O.R.D. technologie van Tony om haar realiteit te observeren of binnen te komen en maakt Wanda zo de connectie? Of herinnert het haar weer aan de raket? Daarnaast is het getal 57 op de helikopter ook bewust. Vision verscheen namelijk voor het eerst in issue 57 van Avengers uit 1968.

 • Wanneer Agnes Wanda komt ophalen om naar Dottie te gaan, zegt ze: “She is the key to everything.” Daarna heeft ze wel over een aantal banale zaken uit de wijk maar dit stak er wel bovenuit voor mij. Het zegt misschien wel wat dat de casting van Emma Caulfield maar zo laat is vrijgegeven. Want net als bij Debra Jo Rupp denken sommigen dat de bekendste rol van Caulfield, die van Anya in Buffy The Vampire Slayer, iets met haar huidige te maken kan hebben. Daar was ze namelijk een wraakdemon voor ze mens werd en deel uitmaakte van de vriendengroep van Buffy. Misschien is het hier omgekeerd. In elk geval weten we nog niet zo veel over haar.
 • © Marvel Television

   

  De naam Dottie is trouwens al voorgekomen in het MCU. Dorothy “Dottie” Underwood was een personage uit Agent Carter. Zij deed zich eerst voor als een vrouw uit het gebouw waar Peggy woonde maar bleek een Sovjet-spionne die ook opgeleid werd in de Red Room, net als Black Widow. Ik denk niet dat Marvel Studios daar rekening mee heeft gehouden maar Agent Carter-fans weten dat iemand met de naam Dottie niet te vertrouwen is.

 • Op de bijeenkomst ontmoet Wanda ook Geraldine, gespeeld door Teyonah Parris. Van haar is al geweten dat ze eigenlijk de rol van Monica Rambeau op zich zal nemen. Haar zagen we eerst als klein meisje in Captain Marvel, dat zich afspeelde in de jaren 90. In de comics volgt Monica in de voetsporen van Carol Danvers als de tweede Captain Marvel maar ze is ook de superhelden Photon, Pulsar en Spectrum geweest. We weten al dat ze ook in Captain Marvel 2 zal voorkomen maar haar rol hier is nog onduidelijk. Wanneer ze zich voorstelt, lijkt ze dan ook te twijfelen aan haar naam. Is Monica op een of andere manier meegezogen in de alternatieve realiteit van Wanda of is ze misschien een S.W.O.R.D.-agent die Wanda van binnenuit in de gaten moet houden? Zij is ook een van de weinige mensen die afweet van het bestaan van de Skrulls dus zou ze wel een aanwinst zijn. Voorlopig hebben we er nog het raden naar, maar ze is ook zeker van de partij in volgende afleveringen.

   

  wandavision spoilers
  De kleine Monica in Captain Marvel © Marvel Studios
 • De talentenjacht blijkt een benefiet te zijn voor de basisschool van WestView. Het wordt een paar keer herhaald, want alles wat ze doen is dus “For the children“. Dit geeft toch een rare sfeer en iets sekte-achtigs. Zeker omdat je nog nergens kinderen hebt zien rondlopen. Misschien heeft het iets te maken met de ontwikkeling op het einde van de aflevering.
 • Op de bijeenkomst van de buurtwacht zitten er subtiele verwijzingen naar Vision z’n verleden als Jarvis zoals “do you interface directly with the police” and “what are your protocols for…“.
 • Tijdens deze aflevering leren we meer van de buren kennen: Norm, Dottie, Dennis de postbode, Herb en Phil, naast Fred Hart en Mrs Hart die we al kenden. Er gaan al geruchten dat dit niet toevallig zeven mensen zijn, als je Herb er niet bij rekent. Zij zouden blijkbaar wel eens de Satan’s Seven kunnen zijn uit de comics. Dat zijn een soort magiërs die de kinderen zijn van Nicholas Scratch, een villain van de Fantastic Four. En laat hij dan net de zoon zijn van Agatha Harkness, oftewel mogelijk Agnes. Is het dan toeval dat het konijn van Agnes Señor Scratchy heet? De Satan Seven zouden volgens Den Of Geek ook wel eens de handlangers van Mephisto kunnen zijn. Later meer daarover.
  • Herb deelt trouwens een naam met Herbert Edgar Wyndham, een villain uit de comics die ze de High Evolutionary noemen. Hij is in sommige originverhalen voor Wanda en Pietro verantwoordelijk voor hun krachten. Daarom wordt hij niet bij de Satan’s Seven gerekend.
 • wandavision spoilers
  © Marvel Studios

   

  Wanneer ze alleen is met Dottie en Wanda zegt dat ze niemand kwaad wil doen, horen we een stem door de radio die vraagt of ze hem kan horen en wie haar dit aandoet. Dit is duidelijk de stem van Randall Park, die Jimmy Woo speelde in Ant-Man and the Wasp. Hij was eerst S.H.I.E.L.D.-agent maar na de val van de organisatie sloot hij zich aan bij de FBI. Hier wordt het hele S.W.O.R.D.-verhaal wat ingewikkelder. Door zijn interventie lijkt het terug alsof Wanda zelf geen controle heeft over de realiteit waar ze nu in zit. Het zou dus kunnen dat S.W.O.R.D. het misschien niet voor Wanda’s eigen goed doet. Zo lijkt het ook alsof Jimmy niet bij S.W.O.R.D. zit als hij niet weet wie verantwoordelijk is. Misschien heeft iemand dan de hulp ingeroepen van de FBI om Wanda te bevrijden. Er zijn zo eigenlijk meer vragen bij gekomen dan beantwoord. Stay tuned dus.

  • Gemixt door de stem van Randall Park horen we ook het liedje Help me Rhonda van de Beach Boys. Ik kan me niet voorstellen dat zij iets met Marvel te maken hebben dus moet je het maar in de lyrics zoeken. Die zijn namelijk pijnlijk toepasselijk:
   She was gonna be my wife/And I was gonna be her man/But she let another guy come between us/And it shattered our plans
 • Daarna volgt weer zo’n reclamespotje maar dit keer voor Strücker-horloges. Op de wijzerplaat staat ook HYDRA vermeld en hun logo. Dit zijn weer duidelijke verwijzingen naar het pijnlijk verleden van Wanda. Baron Von Strücker was namelijk verantwoordelijk voor de experimenten die Wanda en Pietro hun krachten gaven. Hij werkte dan weer voor HYDRA. Ook het uur kan belangrijk zijn. Als je 02:42 omzet in cijfers kan je een verwijzing vinden naar Avengers 242. Daarin worden Wanda en Vision herenigd nadat Vision bezweek aan zijn verwondingen. Best toepasselijk dus.

   

  wandavision spoilers
  © Marvel Studios
 • Op de talentenjacht heeft Vision wat last van z’n ingeslikte kauwgom en gebruikt hij dus z’n echte krachten om de trucs te doen. Lag het aan mij of was Dottie daar niet echt verbaasd over? Agnes daarentegen kijkt wel heel erg opgelucht wanneer Wanda een touw tevoorschijn tovert om te laten uitschijnen alsof het toch opgezet spel was. Wanneer Wanda en Vision later van podium stappen, maar Dottie hen terugroept, kijkt Geraldine ook verschrikt op. Ik krijg toch de indruk dat zij beter weet wat er aan de hand is en zo mijn eerdere gedachte ondersteunt.
 • Volgens IMDb zou de award die ze krijgen voor Comedy Performance of the Year trouwens dezelfde prop zijn als de trofee die Scott van Cassie kreeg in Ant-Man and the Wasp voor World’s Greatest Grandma. En ze lijken inderdaad wel hard op elkaar. Marvel recycleert dus ook.
 • Op het einde van de aflevering blijkt Wanda ineens zwanger te zijn. Ze vraagt aan Vision of het echt gebeurt en daarop keert het geklop buiten terug. Het blijkt gebonk van onder een rioolput te zijn, waar even later een imker uit kruipt. Dit heeft duidelijk een betekenis voor Wanda want ze zegt “No” waarop alles teruggedraaid wordt, Vision haar geruststelt dat het echt gebeurt en er een gelukkig einde volgt.

   

  • Dat laatste kan betekenen dat Wanda dus wel enige controle heeft over de realiteit ofwel zorgde S.W.O.R.D. voor het terugspoelen. Misschien willen ze zo informatie loskrijgen maar is het nog te vroeg ervoor. Is dit misschien waar die “for the children” op slaat? Zal ze de realiteit zelf mee in stand houden om een gezin te kunnen hebben?
  • © Marvel Comics

    

   Over dat gezin gesproken, het kan zijn dat we met deze verhaallijn een redelijk donker hoofdstuk tegemoet gaan. Het is al geweten dat ze twee kinderen zullen hebben in de serie en dat was ook in de comics zo. Daar gebruikt Wanda haar krachten om twee zonen te creëren, Billy en Tommy. En ik had al bij Mephisto gezegd dat er later meer zou komen dus bij deze: de jongens zijn eigenlijk fragmenten van de ziel van Mephisto. Later wordt de spreuk verbroken waardoor de jongens verdwijnen en Wanda’s verdriet daardoor leidt tot House of M, wat al aan bod kwam in de eerste aflevering. Hierdoor kan die “for the children” snel heel donker worden.

  • Mephisto © Marvel Comics

    

   Op Reddit gaan theorieën de ronde dat Wanda zichzelf in verschillende realiteiten plaatst, op zoek naar een waar ze met Vision kan verder leven. Hier zou dus al sprake zijn van het multiverse nog voor de nieuwe Doctor Strange-film. Dat zou ook de casting van Evan Peters kunnen verklaren. Hij speelde namelijk Quicksilver in de X-Menfilms dus misschien herneemt hij hier zijn rol als een Pietro uit een andere realiteit. Of hij zou Mephisto kunnen spelen natuurlijk. Die staat er blijkbaar voor gekend om deals te sluiten met mensen die dan in hun nadeel werken. Misschien heeft ze een deal met hem gesloten om een leven op te bouwen met Vision in een andere realiteit, maar komen er af en toe scheuren in die realiteit.

  • wandavision spoilers
   © Marvel Studios

    

   Maar wie is die imker nu? Hij heeft alleszins ook een S.W.O.R.D.-logo op z’n rug maar toch weten we niet zeker dat hij erbij hoort. Het imkerkostuum zou namelijk een verwijzing zijn naar Advanced Idea Mechanics of A.I.M. Dat bedrijf speelde een grote rol in Iron Man 3 door hun uitvinding Extremis. En hun uniform heeft in de comics heeft veel weg van een imkerkostuum. Dit kan ook een link zijn naar de reclame voor het Strücker-horloge. In de comics is namelijk niet Aldrich Kilian de oprichter van A.I.M. maar wel Strücker, en werd het opgezet als R&D-afdeling van Hydra. Strücker zelf werd vermoord door Ultron maar dat neemt niet weg dat hij niet in deze realiteit kan voorkomen. Met een nieuwe organisatie in de mix lijkt het opeens wel raar dat S.W.O.R.D. z’n logo overal openlijk zou opzetten terwijl ze Wanda onder controle willen houden. Misschien doet AIM zich voor als S.W.O.R.D. om iedereen van de wijs te brengen. Het wordt alleszins nog interessant.

   © Marvel Comics
 • Vlak na het heugelijke nieuws krijgt alles kleur, wat weer een verwijzing kan zijn naar Bewitched, dat ook naar kleur overschakelde na 2 seizoenen. Daarna kussen Wanda en Vision tot de boodschap van Jimmy Woo terugkeert. Daarna volgt er een scherm met “Please stand by”. Is er weer iets fout gelopen in de simulatie van S.W.O.R.D. of A.I.M. of staakt Wanda die zelf even om het volgende tijdperk voor te bereiden? Misschien vernemen we meer in de volgende aflevering.
 ^ Terug naar boven

 

© Marvel Studios

Aflevering 3: “Now In Color”

Plot

De serie is nu in kleur en speelt zich af in de jaren 70 in een nieuw huis. Wanda’s zwangerschap blijkt intussen razendsnel vooruit te gaan. Wanneer Vision de dokter buitenlaat, doen zowel hij als Herb raar. Terug binnen bereiden Wanda en Vision zich al voor op de baby. Ze maken een kinderkamer en discussiëren over namen. De baby blijft groeien en al snel moet ze bevallen. Vision haast zich dan om de dokter te halen. Ondertussen krijgt Wanda bezoek van Geraldine dus moet ze haar ongewone zwangerschap proberen te verbergen. Uiteindelijk heeft ze geen keuze en helpt Geraldine haar bij de bevalling. Een jongen is net geboren wanneer Vision terugkomt met de dokter. Maar dan blijkt er nog een tweede baby te zijn. Opnieuw laat Vision de dokter uit waardoor hij ziet dat Agnes en Herb vreemd staan te fluisteren. Wanda vertelt intussen over haar broer maar wordt achterdochtig als Geraldine haar vraagt of hij door Ultron vermoord werd. Wanneer Vision terug binnenkomt, is ze weg. Buiten de grens van Westview zien we Geraldine uit een krachtveld gegooid worden, waarop tientallen wagens naar haar toe gaan.

Easter eggs en speculeren maar

 • Opnieuw is de intro aangepast aan het tijdperk. 
  • Dit keer is het weer een liedje, opnieuw geschreven door Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez, en getiteld We Got Something Cooking. Die titel en de tekst verwijzen allemaal naar de zwangerschap van Wanda. Zo is er bijvoorbeeld We’ve got something cooking / And who knew we could, wat verwijst naar het feit dat Vision natuurlijk geen echte mens is en een zwangerschap dus moeilijk is. En uiteindelijk Together, one plus one / Is more than two, in dit geval is het zelfs 4.
  • De kleurrijke opmaak van de titel in het begin zou een hommage zijn aan The Mary Tyler Moore Show, terwijl inspiratie voor de titelcard op het einde gehaald werd bij The Brady Bunch.

    

  •  Ook komen er hexagons voor in dat laatste beeld en dat is niet de eerste keer. De eerste aflevering eindigde al met eentje. Het feit dat dit blijft terugkomen, kan ook wel een steun zijn voor m’n theorie uit de vorige aflevering. De hexagon wordt in de comics namelijk vaak geassocieerd met A.I.M, en ook nog onlangs in de game Marvel’s Avengers was dat het logo van de organisatie. Een hexagon is namelijk ook de vorm van een bijengraat, en hoe zagen hun kostuums er al weer uit?

   © Square Enix
 • Er was al wat verwarring over hoeveel tijd er nu precies zit tussen de afleveringen. Want hoewel de setting steeds 10 jaar opschuift, doet de tijdlijn van het verhaal dat niet. Vision zegt namelijk dat ze pas 12 uur geleden ontdekten dat Wanda zwanger was. Alles sluit dus netjes op elkaar aan.
 • © ABC

   

  Met het nieuwe tijdperk volgt ook een nieuw huis, en dat is deze keer een replica van dat van The Brady Bunch, tot en met het bakstenen opstapje en de trap toe.

 • Dr Nielsen komt Wanda onderzoeken. De naam heeft op het eerste gezicht geen link met iets anders binnen Marvel dus is vast gewoon de lokale dokter uit WestView. De enige logische link kan je leggen met het Amerikaanse systeem om de kijkcijfers te bepalen, dat werd ontwikkeld door Nielsen Media Research. De Nielsen-ratings werden sinds de jaren 50 belangrijker om bijvoorbeeld reclame te verkopen. De dokter is trouwens van plan om met z’n vrouw naar Bermuda te vertrekken. Maar ook dat heeft geen speciale betekenis in het MCU. Had het nu Tahiti geweest…
 • © Marvel Studios

   

  Door de komst van de dokter ziet Vision ook wel iets raars: buurman Herb was zijn haag aan het snoeien, maar nu zaagt hij opeens in het muurtje naast de haag. Later komt daar wel wat meer duidelijkheid over. Toch leek dit volgens gameliefhebbers verrassend veel op NPC’s (non-playable characters) die aan het glitchen zijn, zoals recent in Cyberpunk 2077. Daarom lijkt het nog meer alsof de andere personages zichzelf niet onder controle hebben.

 • Terug binnen discussiëren Wanda en Vision over de naam van hun kind. Wanda wil Tommy terwijl Vision het heeft voor Billy. Het motto van de vorige aflevering “for the children” is dus inderdaad uitgekomen, net als de voorspelling van de mogelijke namen. Wanda kiest daarnaast ook voor Tommy omdat het een Amerikaanse naam is. Dat is ook wel opvallend voor iemand uit Sokovia die vroeger Amerika haatte, maar wel inspeelt op de vibe van de typisch Amerikaanse sitcoms.
  • Vision vermeldt ook een quote van Shakespeare wanneer hij voor Billy pleit. “All the world’s a stage. All the men and women, merely players.” En dit is nu net een perfecte beschrijving voor wat er in het stadje gebeurt.
 • Wanneer Wanda ter sprake brengt dat de buren al een aantal keer bijna hun geheim hebben ontdekt, beseft Vision dat er inderdaad iets mis is. Zo was er het etentje en daarnet Herb. Vision herhaalt dat er iets mis is, maar opeens flikkert het beeld een beetje en staat Vision weer waar hij stond voor hij zijn twijfels uitte. Het is nu wel duidelijk dat ofwel Wanda ofwel de mensen achter de knoppen controle hebben over de realiteit en alles zo lang mogelijk zo normaal mogelijk wil houden, zelfs wanneer het Vision is die Wanda’s realiteit bedreigt.
 • Naarmate de zwangerschap verder vordert, verliest Wanda ook meer de controle over haar krachten. Dit is ook een vaak voorkomende trope bij series rond magische wezens, zeker als de moeder zelf al magisch is, namelijk de Mystical pregnancy. Zo tovert ze bijvoorbeeld een ooievaar tevoorschijn of begint het te regenen in het huis wanneer Wanda haar water breekt.
  • © Marvel Studios

    

   Een van de dingen die gebeuren, is dat de mobiel in de kinderkamer verandert is vlinders, onder andere een monarchvlinder die op Vision z’n neus gaat zitten. Volgens velen zou dit een verwijzing kunnen zijn naar Doctor Strange. Hij zag dezelfde vlinder toen hij voor het eerst een demonstratie kreeg van de mystic arts, en vlinders komen ook terug wanneer hij zijn krachten tegen Thanos gebruikt in Infinity War. Aangezien ze nu allebei de realiteit kunnen manipuleren en Wanda ook zal voorkomen in Doctor Strange 2 kan het inderdaad wat foreshadowing zijn.

  • Daarnaast is de dialoog van The Ancient One aan het begin van die scène in Doctor Strange ook wel toepasselijk: “What is real? What mysteries lie beyond the reach of your senses? At the root of existence, mind and matter meet. Thoughts shape reality.” Toeval bestaat niet?
 • Wanneer Wanda in de keuken staat, is ze waarschijnlijk de ananas aan het snijden die Agnes in de eerste aflevering mee gebracht had.
 • De verf die Wanda gebruikt om de kinderkamer te verven, is van het merk “Simser”. Dit is vast een hommage aan de storyboard artist van de reeks, Jeremy Simser. Daarnaast zal hij ook werken aan Doctor Strange in the Multiverse of Madness, en She-Hulk.
 • Wanneer Vision oefent om luiers aan te doen, lijkt op de Kitty Karry-all-pop die het personage Cindy heeft in The Brady Bunch.

   

  © Decider / Marvel Studios / ABC
 • Vlak voor de lichten uitvallen door Wanda zat Phil, de man van Dottie, de krant te lezen. De kop van die krant is “Two fire hydrants added on main street“, wat al een verwijzing kan zijn naar de tweeling die Wanda daarna krijgt.
 • © Marvel Studios

   

  Het reclamespotje is deze keer voor badpoeder. Een vrouw heeft het lastig met al haar taken dus heeft ze een pauze nodig. De tekst van het spotje zelf is al heel subtiel: “Escape to a world all your own where your problems float away“. Dit is nog meer bewijs dat Wanda miscchien zelf verantwoordelijk is. Daarnaast zijn de naam van de zeep Hydra Soak en de slogan “Find the goddess within” nog wat meer verwijzingen naar het verleden van Wanda. Natuurlijk was het Hydra die verantwoordelijk was voor haar krachten maar misschien toont dit dat haar krachten er niet gekomen zijn door Hydra, maar dat ze alleen “ontketend” zijn door hen. (Een beetje zoals de Inhumans in Agents of S.H.I.E.L.D. die actieve krachten kregen na blootstelling aan de Terrigen Mist.) Ofwel willen ze hiermee duidelijk maken dat Wanda altijd al de echte realiteit heeft kunnen beïnvloeden maar dat ze dit nu pas gebruikt en zo dichter bij een “goddess” komt.

  • Zeep van Hydra kwam trouwens al eerder in het MCU voor. In seizoen 4 van Agents of S.H.I.E.L.D. zat het team namelijk zelf in een alternatieve realiteit (door een computersysteem weliswaar). Daar was Coulson nooit bij S.H.I.E.L.D. gegaan maar was hij een gewone leraar die sprak over “mind control soap”. Misschien keek schrijver Jac Shaeffer naar de serie en vindt WandaVision dus plaats in een realiteit waar het MCU er wel rekening mee houdt. Waarschijnlijk is het puur toeval maar toch een leuke callback.

    

   © Marvel Television / ABC
  • De commercial is trouwens een spoof van een spotje van Calgon in de jaren 70 dat de slogan “Take me away” had.
 • Wanneer het toch zo ver blijkt te zijn, zet Vision het op een lopen om de dokter te halen. Het is wel opvallend dat hij deze aflevering opeens superspeed heeft. In het MCU kan hij wel vliegen maar hij was nooit supersnel. Dit kan ook al wat foreshadowing zijn naar het moment met Pietro dat nog volgt.
 • © Marvel Studios

   

  Wanneer Geraldine op bezoek komt, probeert Wanda haar zwangerschap nog verborgen te houden. Daarvoor gebruikt ze allerlei dingen zoals een grote jas, bloemen en een fruitkom. Dit is vast een verwijzing naar de trope die nog altijd in veel tv-series wordt gebruikt. Daarbij worden allerlei voorwerpen gebruikt om de zwangerschap van actrices te verbergen met soms grappige resultaten. Kijk maar eens bij de voorbeelden in de link.

 • Het is altijd uitkijken naar namen die casually gedropt worden dus toen Geraldine over Mr Haddox begon, schreef ik het direct op. Maar blijkbaar letten we op te veel dingen want ook deze naam heeft geen directe connectie met iets uit het Marvel-universum.
 • Uiteindelijk bevalt Wanda van zoontjes Tommy en Billy. Zoals we al zeiden na de vorige aflevering is dat een stap verder in de richting van House Of M. Wanneer de dokter na de bevalling weggaat, verontschuldigt Vision zich voor het feit dat hij hun reisplannen verstoord heeft. Daarop antwoordt dr. Nielsen: “I don’t think we’ll get away after all. Small towns, you know. So hard to… escape.” Dit is een eerste hint voor het feit dat dit misschien niet echt een realiteit is die niet bestaat, maar dat een bestaand stadje in de greep is van Wanda haar krachten. Later zien we dan ook waarom.
 • © Marvel Studios

   

  Net nadat de dokter weg is, ziet Vision Agnes en Herb aan de haag staan te fluisteren tegen elkaar. Ze zeggen dingen als “What is she doing in there?” en “Did you see her go inside?“. Vision weet niet goed wat hij ervan moet denken dus zegt hij dat hij terug binnengaat bij Wanda. Maar plots vragen ze of Geraldine binnen is bij Wanda. Ze uitten al snel hun bezorgdheden: zo is Geraldine nieuw in de stad maar is ze ook helemaal alleen en heeft geen thuis. “She came here because we’re all…” Maar Agnes en Herb haken verder af. Met de woorden van de dokter en wat nog komt in het achterhoofd is het waarschijnlijk dat het woord “trapped” zou volgen. Misschien is Geraldine de buren langzaamaan beginnen te vertellen dat er iets niet klopt aan al wat er gebeurt. En zijn ze zo op Wanda en Vision beginnen te letten, maar net als de projections in de dromen bij Inception zijn ze zich tegen Geraldine gekeerd. Het wordt alleszins spannend om te zien hoe dat verder gaat.

 • De bevalling zorgt ook voor een onverwacht pakkend moment: voor het eerst sinds Age of Ultron spreekt Wanda over haar broer Pietro. Daarna zingt ze een slaapliedje in het Sokoviaans (of is het Russisch?). Het is wel raar dat Wanda zichzelf niet tegenhoudt op dit moment want normaal wil ze alles wat pijnlijk is, bannen uit deze realiteit. Maar de tweeling zien bracht emoties boven.
  • De tekst van dat liedje is ondertussen ook uitgevogeld:
   I waited for you and this day has come.My heart became a home full of light, full of light.
   Het feit dat Wanda zegt dat ze op de kinderen gewacht heeft, bevestigt al wat we in de vorige aflevering ook dachten: alles was dus zeker “for the children”. 
 • Tot Geraldine wat te ver gaat en vraagt: “He was killed by Ultron, wasn’t he?” Wanda heeft natuurlijk meteen door er iets niet klopt en vraagt wie ze is. Maar Geraldine doet alsof er niks aan de hand is. Dan ziet Wanda de ketting die ze aan heeft, en laat dat nu net het logo van S.W.O.R.D. zijn. Als Vision dan terug binnenkomt, is Geraldine er niet en zegt Wanda dat ze naar huis moest.

   

  © Marvel Studios
 • Vlak daarna zien we ook waarom ze zo plots weg was. We zien WestView net aan de rand van de stad waar veiligheidsblokken staan. Opeens ontstaat er een gat in een krachtveld en wordt Geraldine op het gras geslingerd. Meteen komen er tientallen wagens naar haar toe gereden en daarna krijgen we nog een glimp van lampen die over een krachtveld schijnen.
  • Op het einde speelt het liedje “Daydream Believer” van The Monkees. Naast het feit dat de tekst over dagdromen gaat en zo wel toepasselijk is, is er nog een obscure link met The Brady Bunch. Zanger Davy Jones was namelijk de favoriete zanger van Marcia Brady in de aflevering Getting Davy Jones.

Theorieën

Er zijn dus meteen wat dingen duidelijker geworden. 

Wanda heeft enige of zelfs volledige controle over de realiteit. Wanneer er iets niet naar haar zin gaat, verandert ze dat gewoon. Ook de buren lijken te beseffen dat ze vastzitten en hun gedrag wordt waarschijnlijk beïnvloed door Wanda. Ze hebben uiteindelijk door dat er Geraldine oorspronkelijk niet in de nieuwe realiteit zat, waardoor ze haar begonnen te verdenken. De nieuwe realiteit wordt beschermd door een krachtveld zodat niemand er zomaar in of uit kan. Waarschijnlijk bestaat het stadje dan ook echt maar wat de connectie met Wanda is, is voorlopig niet duidelijk. Wel is zeker dat Wanda koste wat het kost haar ideale leven zal beschermen.

Geraldine werkt voor S.W.O.R.D. Het was waarschijnlijk een dekmantel voor Monica Rambeau om in het stadje te infiltreren en hen zo uit de andere realiteit te halen. Bij Wanda ging ze uiteindelijk wat te ver waardoor Wanda wist dat Geraldine er niet thuishoorde. Het valt ook nog af te wachten hoe Vision zal blijven reageren. En zal Agnes dan uiteindelijk een gewone buurvrouw blijken te zijn of toch Agatha Harkness? Dat kan alleszins nog steeds.

© Marvel Studios

Waarom is het precies Monica Rambeau die naar binnen wordt gestuurd? En waarom is S.W.O.R.D. erbij betrokken, want hier is op het eerste gezicht niks buitenaards aan. Volgens onze eigenste Dennis zou het wel eens kunnen te maken hebben met die andere MCU-reeks die er zit aan te komen: Secret Invasion. Zoals ik bij de eerste aflevering al zei, kan het zijn dat Fury een S.W.O.R.D.-basis leidt die bevolkt wordt door Skrulls. Misschien zijn die verantwoordelijk voor de toestand van Wanda en is Vision een Skrull die mee de krachten van Wanda moest ontketenen. Alleen leken de Skrulls tot nu de goeieriken te zijn dus dat zou dit wel een koerswijziging zijn. Ofwel wonen er een paar Skrulls in het stadje dat werd overgenomen door Wanda en werd de organisatie zo op de hoogte gesteld.

Anderen denken dan weer dat het einde van de reeks verregaande gevolgen kan hebben. Als S.W.O.R.D. er niet in slaagt om Wanda te helpen, kan de stress van alle gebeurtenissen haar te veel worden en zouden haar krachten een scheur in de realiteit kunnen veroorzaken. Dat zou kunnen verklaren waarom de derde Spider-Man-film ineens alle vroegere Spider-Man-acteurs bevat. En aangezien Wanda ook in de tweede Doctor Strange zal voorkomen, zou hij misschien moeten helpen om de schade te herstellen. Dat klinkt alleszins wel heel aannemelijk. In de volgende aflevering zouden er nog meer aanwijzingen zitten dus ik ben alvast benieuwd.

 ^ Terug naar boven

 

© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 4: “We Interrupt This Program”

Korte samenvatting

Na gesnapt te zijn, keert Monica Rambeau bij de Blip terug in het ziekenhuis waar ze destijds ook zat. Haar moeder Maria is intussen overleden. Monica keert terug naar haar job bij S.W.O.R.D. Ze krijgt de zaak van een vermiste toegewezen samen met de FBI in New Jersey. Daar blijkt de zaak raarder dan gedacht. Monica wordt een krachtveld binnengetrokken. S.W.OR.D. probeert uit te zoeken wat eraan de hand is en roept daarvoor de hulp in van onder andere Darcy Lewis. Zij ontdekt het signaal van de tv-uitzendingen. S.W.O.R.D. probeert allerlei zaken om meer info te krijgen uit het stadje terwijl ze de uitzendingen volgen. Uiteindelijk wordt Monica eruit gegooid en zal S.W.O.R.D. beter moeten proberen.

Theorieën en easter eggs

Omdat in deze aflevering zoveel plot belangrijk was, is er een licht andere indeling: een korte recap van een bepaald plotdeel met de easter eggs en theorieën.

© Marvel Studios

Monica lijkt ergens wakker te worden maar dan wordt duidelijk dat ze terugkeert na gesnapt te zijn in Infinity War. Toen ze verdween, zat ze in het ziekenhuis bij haar moeder Maria die geopereerd moest worden. In het ziekenhuis zelf heerst chaos nu alle patiënten die toen verdwenen waren ook terugkeren, waardoor er niet genoeg plaats is. Monica vindt de dokter van haar moeder, die zegt dat ze drie jaar geleden overleden is, twee jaar nadat Monica verdween. Monica snapt het niet want voor haar is er geen tijd voorbijgegaan, maar de dokter zegt dat de kanker terug is gekomen en ze het niet overleeft heeft.

 • Geen intro deze keer want de focus ligt niet echt op Wanda en Vision. Er is daarom trouwens ook geen commercial in het midden.
 • © Marvel Studios

   

  Wanneer ze terugkeert, hoort Monica de stem van haar moeder toen ze klein was en daarna ook die van Carol Danvers, allemaal fragmenten recht uit Captain Marvel, waaronder de bijnaam Lieutenant Trouble. Die zitten er waarschijnlijk ook in om kijkers die nog niet van de echte casting wisten, te laten weten wie Monica eigenlijk is. Of gewoon omdat ze dat nu kunnen in Marvel-reeksen.

 • Als je bedenkt dat Infinity War zich afspeelde in 2018 en Captain Marvel in 1995, waar ik Monica toen ongeveer 10 jaar schatte, moet Monica hier (in 2023 dus) ongeveer 38 zijn. Ik zeg 2023 omdat de Blip, de officiële naam voor de Snap die iedereen weer terugbracht, in Endgame plaatsvond en dus in 2023 want die gebeurt vijf jaar na de Snap. De hele reeks speelt zich dan ook af voor Spider-Man: Far From Home, dat al maanden later is. 
  • Dat wil dan weer zeggen dat het voor Wanda dus ook pas enkele weken geleden is dat ze terugkeerde en herinnerd werd aan de dood van Vision, en dan ook die van Tony en Natasha te verwerken kreeg. Misschien moeten we dus helemaal niks anders zoeken voor de oorzaak van dit alles dan verdriet.
 • De meeste mensen beseften het wel toen ze aan het verdwijnen waren maar omdat Maria sliep, had ze niet door dat er iets gebeurd is. Iemand heeft trouwens deze scène gesynct met de nasleep van de Snap in Endgame:

   

 • Het is wel groot nieuws dat Maria Rambeau, de rechterhand van Carol Danvers, er intussen niet meer is. We weten dat Carol niet op aarde was tot ze door Fury werd opgepiept. Ze is waarschijnlijk ook niet veel op aarde geweest na de Snap want ze zegt tijdens de teamvergadering in Endgame dat wat er op aarde gebeurt, ook op andere planeten gebeurt. Dus is het goed mogelijk dat Carol nog niet weet wat er haar beste vriendin overkomen is. Dat is zeker voer voor Captain Marvel 2 want we weten al dat Monica daar ook in zal meedoen.
  • © Marvel Studios

    

   Anderen denken dan weer dat Carol wel op aarde moet geweest zijn door de trailer voor Ms. Marvel. Daarin zien we namelijk dat Kamala een poster van Captain Marvel heeft ophangen. Om fans te hebben, moet je wel op aarde geweest zijn. Ofwel is ze bekend geworden door haar hulp bij het verslaan van Thanos.

 • Deze scène toont nog maar eens het effect van de Blip op de gewone samenleving. Voorlopig hebben we dat enkel kort gezien in Spider-Man: Far From Home. Ik blijf erbij dat ze met een minireeks over de Snap en de Blip en de impact op allerlei mensen heel interessante dingen zouden kunnen doen. Make it happen, Marvel!
 • De actrice die de dokter van Maria speelde, Lana Young, speelde ook een rechercheur in aflevering 10 van seizoen 1 van Jessica Jones dus eigenlijk zat ze al in het MCU. Dit is niet zozeer een Celebrity Paradox maar een Actor Paradox™.
wandavision spoilers
© Marvel Studios

Drie weken later is Monica klaar om weer aan het werk te gaan bij S.W.O.R.D. Haar baas vertelt haar hoe het intussen bij de organisatie verlopen is terwijl ze weg was.

 • Het acroniem van de organisatie wordt zo ook onthuld: Sentient Weapon Observation and Response Division. Daarmee wijken ze wel af van de comics, waar het dus Sentient World… was. Ook sneuvelt de theorie dat de Skrull-basis in de ruimte in Spider-Man: Far From Home het hoofdkwartier van S.W.O.R.D. kon zijn. Een latere easter egg op de whiteboards draagt daar ook nog aan bij. 
 • Hier krijgen we een blik op het hoofdkwartier van S.W.O.R.D. Ik zag niet meteen waar het hoofdkwartier was maar blijkbaar is dit het Kennedy Space Center Lanceercomplex 39A in Florida. Je kan dan ook een lanceerplatform zien in de voorgrond, wat zegt dat S.W.O.R.D. toch af en toe naar de ruimte is gegaan of nog gaat. In het echte leven wordt dat platform gebruikt door SpaceX om hun raketten te lanceren. Het bedrijf bestaat dus blijkbaar niet in het MCU of is moeten verhuizen, want Elon Musk dook destijds wel op in Iron Man 2.

   

  • Er waren trouwens plannen om S.W.O.R.D te introduceren in de vroegere seizoenen van Agents of S.H.I.E.L.D., maar daarvoor kregen ze geen toestemming van Marvel Studios. En ook in de series finale moesten mogelijke verwijzingen naar de organisatie uit het script, aldus visiual effects-wizard van de reeks Mark Kolpack. Nu weten we dus waarom. (Toch blijf ik geloven in m’n theorie van aflevering 1 want ik ben bitter.)
 • Binnen in het hoofdkwartier hangen schermen waarop festiviteiten te zien zijn voor de mensen die terugkeerden met de Blip. De zender op die schermen is WHIH News. Die dook voor het eerst op in The Incredible Hulk en is sindsdien ook in Iron Man 2 en meerdere Marvel-series voorgekomen, waaronder The DefendersAgents of S.H.I.E.L.D.Inhumans en Runaways. De zender werd ook gebruikt in speciale promo’s voor Ant-Man en Civil War.
 • De opvolger van Maria bij S.W.O.R.D. is Tyler Hayward. Hij is op het eerste gezicht geen personage uit de comics. Hij deelt wel een achternaam met het personage Brian Hayward, die een Centipede-soldaat speelde in seizoen 1 van Agents of S.H.I.E.L.D., maar er is vast geen connectie.
 • Hier wordt dus ook officieel bevestigd dat Monica voor S.W.O.R.D. werkt, en dat al deed voor de Snap. Ze is trouwens “captain” dus het lijkt wel dat ze pilote is. De reden wordt ook al snel duidelijk: haar moeder heeft de organisatie opgericht. Hayward zegt dan ook dat Monica opgegroeid is bij S.W.O.R.D. dus kan ze die kort na de gebeurtenissen in Captain Marvel opgericht hebben.
 • The Direct / © Marvel Studios

   

  Monica heeft trouwens een ketting aan waarvan de hanger wel heel erg lijkt op het teken van Captain Marvel.

 • De focus van de organisatie lag eerst op “manned missions” maar “refocused on robotics, nanotech, A.I. Sentient Weapons, like it says on the door.” “Sentient weapons” wordt dan weer letterlijk vertaald als “bewuste” wapens, een object met een zekere intelligentie dat menselijk, robotisch of magisch is. Het wordt veel gebruikt in games maar er zijn er ook al veel opgedoken in het MCU. Ultron, Jarvis, Mjölnir, het nanotechpak van Tony, de cloak van Doctor Strange etc. Waarom ze precies zijn overgeschakeld, zal misschien later aan bod komen of in Captain Marvel 2 want het is niet alsof de buitenaardse dreigingen geminderd zijn.
 • © Marvel Studios

   

  Nu we weten dat Maria de organisatie heeft opgericht, is het ook logisch dat er een herinneringsplaatje voor haar hangt met het opschrift Maria “Photon” Rambeau. Die Photon is hier een verwijzing naar het call sign van Maria, dat we ook al zagen op haar straaljager in Captain Marvel. In de comics is het wel Monica die de superheld Photon wordt. Het kan nog altijd dat Maria in het MCU ooit krachten krijgt en dan de inspiratie voor haar naam bij haar moeder haalt.

  • Er zijn trouwens veel mensen die een gelijkenis zien tussen Maria en Peggy Carter:
   • Ze moeten allebei afscheid nemen van een dierbare met superkrachten die weggaat voor het algemeen belang.
   • Ze moeten daarna jarenlang zonder hen leven.
   • Ze stichten allebei een overheidsbedrijf dat de wereld moet beschermen tegen bijzondere bedreigingen.
   • Ze worden een gewaardeerd en belangrijk persoon in dat bedrijf.
   • Ze waren alle twee vrouwelijke trailblazers.
   • Peggy werd later herenigd met Steve en het zou kunnen dat dit ook met Maria en Carol is gebeurd.
    Kortom, we stan badass ladies.
 • Monica vraagt naar de staat van het astronautenprogramma. Samen met de referentie naar de “manned missions” en het lanceerplatform lijkt het wel duidelijk dat de organisatie toch al in de ruimte opereerde. Hayward zegt dan ook aan Monica dat zij voorlopig niet mag vliegen, op orders van haar moeder. Zij is dus vast echt in de voetsporen van haar moeder getreden en piloot geworden. Of is ze nog een stap verder gegaan en astronaut geworden zoals ze zei in Captain Marvel? “Or maybe I’ll build a spaceship. You don’t know.” Ik denk zelf dat laatste aangezien ze interesse toonde in het programma en Hayward zegt ook dat ze nu “terrestrial missions only” mag doen. Dat woord gebruik je meestal alleen als daar extraterrestrial tegenover staat. Of ze zelf een call sign heeft, weten we voorlopig nog niet. Misschien Captain Trouble nu.
  • Dat astronautenprogramma doet velen trouwens denken dat dit de manier is waarop de Fantastic Four zullen geïntroduceerd worden in het MCU.
   © Marvel Comics

    

   • Ten eerste is het kleurenschema  van S.W.O.R.D. blijkbaar blauw, zwart en wit, en dus hetzelfde als dat van de F4.
   • Daarnaast kan je in het gesprek tussen Hayward en Monica zien dat er een raket gebouwd wordt. Is dit voor een nieuw team dat toch weer naar de ruimte zal gaan en werkt Reed Richards misschien al voor S.W.O.R.D.?
   • Hayward zegt op dat moment ook dat ze de helft van hun personeel verloren hebben bij de Blip. Ik dacht dat hij daarmee bedoelde dat veel mensen nog niet terug aan het werk gegaan zijn. Maar aangezien iedereen terugkeert waar hij was bij de Snap, wil dit volgens anderen zeggen dat er nog astronauten in de ruimte zijn gestrand zonder manier van contact. Geldt dat ook voor de F4 en komen ze zo aan hun krachten? Het kan zeker.
wandavision spoilers
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aangezien Monica niet mag vliegen, stuurt Hayward haar naar New Jersey om een vermiste persoon te helpen opsporen met de FBI. Dat blijkt uiteindelijk in WestView te zijn. Daar ontmoet ze FBI-agent Jimmy Woo die haar vertelt dat de vermiste in de getuigenbescherming zit in WestView maar zich niet gemeld had. Toen hij bekenden van de getuige over hem ondervroeg, zeiden ze hem niet te kennen. En ook de sheriffs van EastView hebben geen weet van de stad. Ze vragen zich af waarom zij er wel nog van weten terwijl Monica een drone de stad in stuurt, die opeens verdwijnt. Ze zien het krachtveld waarna Monica naar binnen wordt gezogen.

 • De volledige naam van Woo is dus James E. Woo. Dit is zijn eerste verschijning in het MCU sinds Ant-Man and the Wasp. Het lijkt wel zeker dat hij geen slachtoffer was van de Snap aangezien hij de vermiste in de getuigenbescherming heeft geholpen. Hij is vijf jaar later dan ook nog altijd bij de FBI. En hij heeft bovendien tijd gehad om de volgende easter egg te leren.
 • Wanneer hij zich voorstelt, haalt hij een speelkaart uit het niets naar boven. Dit is een callback naar de running gag in Ant-Man and the Wasp, waarin Scott zich tijdens zijn huisarrest had verdiept in “close-up magic” en zo Woo van zijn sokken had geblazen. Hij wilde het ook graag leren en heeft het vijf jaar later dus zelf onder de knie.

   

 • Een grote toevoeging aan het mysterie rond Wanda en Vision is het feit dat er nu ook iemand in het stadje eigenlijk een vermiste is die in de getuigenbescherming zat. Ze verwijzen wel de hele tijd naar “him” maar dat kan je ook onzijdig opvatten. Er komen later nog mogelijke aanwijzingen. Agnes is een van de kandidaten want er klopt nog altijd iets niet aan haar. Dottie wordt ook nog verdacht. Het kan ook wel zijn dat we de getuige nog niet hebben leren kennen natuurlijk, aangezien nog niet alle inwoners in de sitcom zijn geweest. Die getuige kan dan uiteindelijk een aandeel hebben in de situatie van Wanda.
 • © Marvel Comics

   

  Een van de sheriffs noemt Woo “G-Man“, wat een bijnaam is voor een overheidsagent. Maar het kan ook een verwijzing zijn naar de comics want daar was Woo lid van het superheldenteam de G-Men, oftewel Department Zero, dat later hernoemd is naar Agents of Atlas.

 • Volgens Den of Geek is de sheriff nog een verwijzing naar de aanwezigheid van Mephisto. Het nummer van de auto is namelijk 1966. Dat is geen speciaal jaartal maar er lijkt qua layout niet veel verschil te zitten tussen de 9 en de 6. Als die 9 dus een omgekeerde 6 is, krijgen we weer 666, wat sommigen ook al in de broodrooster zagen uit de eerste aflevering. Aangezien 666 het teken is van de duivel en Mephisto de Marvelversie is van de duivel, kan het subtiele foreshadowing zijn.
 • WestView is dus in het MCU een echt stadje in New Jersey. In de comics is dat ook vaak waar Vision and Wanda gaan wonen. Dat in de buurt niemand zich iets lijkt te herinneren van WestView komt vast door de betovering van Wanda. Om ervoor te zorgen dat niemand in de buurt komt om de rust te verstoren, is het natuurlijk een slim afleidingsmanoeuvre om iedereen te laten denken dat er niks is.
 • Volgens Woo en het bord wonen er 3892 mensen in WestView. Voorlopig is er nog niks speciaals aan dit cijfer maar het is wel opvallend vermeld.
 • Woo had blijkbaar posters van Eliot Ness aan z’n muur als kind. Ness was een beroemde agent tijdens de drooglegging die achter Al Capone aan zat. Hij is dan ook bekender als de leider van The Untouchables en werd in de gelijknamige film vertolkt door Kevin Costner.
 • © Marvel Studios

   

  De drone die Monica WestView instuurt, heeft hetzelfde kleurenpalet als het kostuum van Captain Marvel. Dit is waarschijnlijk een eerbetoon want zij heeft de kleuren mee helpen kiezen destijds. De S-57 hebben we al uitgelegd bij de helikopter in de tweede aflevering.

© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Een dag later laat S.W.O.R.D. allerlei wetenschappers naar een nieuwe basis buiten WestView komen, onder wie Darcy Lewis. Zij pikt straling op samen met andere golven waarvoor ze een oude tv nodig heeft. Daarmee pikt ze een oude sitcom op met Wanda en Vision in de hoofdrol. Ze proberen te achterhalen wat er aan de hand is. Ze sturen ook iemand langs de riolering het stadje binnen. Uiteindelijk zien ze ook Monica ook in de reeks terug. 

 • Kat Dennings keert voor het eerst sinds Thor: The Dark World terug als Darcy Lewis. In de MCU-tijdlijn is dat intussen 10 jaar later, dus is ze intussen geen stagiair meer maar in de voetsporen getreden van Jane Foster en dokter in de astrofysica geworden.
 • © Marvel Studios

   

  Wanneer Darcy arriveert op de basis spreekt een agent haar aan als “Ms Lewis“. Ze corrigeert hem snel met “Dr Lewis”. Dit is een comeback die wel vaker gemaakt wordt wanneer het gaat over vrouwelijke personages en hun titels. Hetzelfde gebeurde in Agents of S.H.I.E.L.D. met Jemma SImmons of wanneer Peggy in Agent Carter gevraagd werd “What’s your name, darling?” En prompt antwoordde met “Agent”.

 • Agent Franklin van S.W.O.R.D. wordt in een hazmatpak de riool ingestuurd om zo WestView binnen te geraken. Hij is dus de mysterieuze imker uit de tweede aflevering en net als de drone is z’n pak aangepast om binnen de sitcom te passen. Wat er met hem gebeurde nadat Wanda de tijd terugdraait, is wel nog niet duidelijk.
  • De acteur die Franklin speelt, Zac Henry, is trouwens stunt rigger voor de reeks maar was dat ook voor Agents of S.H.I.E.L.D., Runaways, Infinity War, Black Panther en Civil War.
 • © Marvel Studios

   

  De apparaten van Darcy detecteren Cosmic Microwave Background Radiation of komische achtergrondstraling. Dit bestaat ook echt en is straling die vrijgekomen is bij de Big Bang. Het lijkt me dus niet vreemd dat dat opgepikt wordt in de buurt van de krachten van Wanda. In Infinity War vertelt Wong namelijk hoe de Infinity Stones ontstaan zijn: “The big bang sent six elemental crystals hurtling across the virgin universe. These Infinity Stones each control an essential aspect of existence.” Net als de straling komen ook de Infinity Stones uit de Big Bang. En aangezien Wanda haar krachten van de Mind Stone komen, is die straling er misschien ook wanneer ze haar krachten gebruikt.

  • Sommigen zien hierin ook een verwijzing naar een mogelijke verschijning van Galactus, aangezien z’n originverhaal vaak te maken heeft met de Big Bang.
 • Darcy ontdekt dat er tussen de straling ook televisiesignalen zaten. Wanneer ze dus een oude tv met antenne halen, pikken ze de sitcomafleveringen op die wij ook gezien hebben. Daar krijgen we nog eens de bevestiging van Darcy dat Vision echt dood is in het MCU en dat hij dus waarschijnlijk niet terug tot leven is gekomen. Daar komt later nog wat extra bevestiging voor. Hier krijgen we dus ook te zien dat Darcy degene is die in aflevering 1 naar het scherm zat te kijken.
  • Hier ben ik weer, maar in seizoen 7 van Agents of S.H.I.E.L.D. werd iets gelijkaardigs gedaan als in WandaVision. *spoilers, dus* Toen ging het team terug in de tijd om Hydra aan te pakken en daarbij kwamen ze in alle tijdperken terecht, waaronder een noiraflevering en de 70s. Er zijn dan ook al een aantal crossoverfilmpjes gemaakt die ik andere fans niet wil onthouden.

    

 • Net als wij gaan ze de afleveringen analyseren. Wong zegt: We’ve successfully identified two individuals inside the Westview anomaly.” We gaan ervan uit dat dit Wanda en Vision zijn aangezien zij als eerste op het bord hangen. Andere inwoners worden ook geïdentificeerd:
  • Naast een afbeelding van mezelf is dit ook een goed screenshot. © Marvel Studios

    

   Mr. and Mrs. Hart: Todd and Sharon Davis.

  • Norm: Abhilash Tandon.
  • Jones: Harold Copter.
  • Beverly: Isabel Matsueida.
  • Hebr: John Collins.
   • Sharon Davis en John Collins zijn waarschijnlijk onschuldige personages aangezien hun namen hetzelfde zijn als de art directors van de reeks. 
  • Later komen we nog terug over hoe Darcy en Woo niet de hele momenten krijgen te zien waarop Wanda de realiteit beïnvloedt, maar de hele “Stop it”-scène staat wel op het blad van Mrs Hart dus hebben ze die alleszins meegemaakt. Daar gaat dus m’n theorie dat ze haar krachten gebruikte op iemand bij S.W.O.R.D. Wat er dan wel gebeurde, is voorlopig nog een mysterie maar lijkt precies minder belangrijk.
  • Er zijn twee mensen die wat verdacht worden na de stand van zaken op het bewonersbord. Agnes heeft geen identiteitskaart bij haar blad hangen dus lijkt ze niet uit WestView te zijn. De Agatha Harkness-theorie kan dus nog steeds kloppen. Dottie is iets raadselachtiger. Eerst dacht ik dat ze misschien nog niet aan de tweede aflevering waren gekomen bij dit bord maar Beverly en Herb staan er wel op. Later maakt Darcy er ook nog een opmerking over.
  • Daarnaast blijft Ralph, de man van Agnes, maar vermeld worden maar hebben we hem nog steeds niet gezien. Sommigen denken dat hij misschien de getuige is die Jimmy zoekt en dat Agnes hem heeft gevangen genomen zodat hij niet gevonden kan worden.
  • Woo schrijft ook enkele vragen en theorieën op een whiteboard. Bedankt Marvel, want niks is leuker dan je beeld pauzeren om te zien wat erop staat.
   © Marvel Studios

    

   • Terwijl Woo schrijft kunnen we het deel “What is behind this?” zien. Daar staat vermoedelijk “Extraterrestrials: Skrulls?”. Dit ontkracht m’n theorie dat Fury op een S.W.O.R.D.-basis zit aan het einde van Far From Home. Anders zouden ze hun eigen collega’s niet verdenken. Verder kan je ook nog “Audience?”, “commercials?” En “are they aware?” Zien. Daar hebben wij misschien wel al de antwoorden op. Het publiek hoort gewoon bij de sitcomsetting en is er niet echt volgens mij. De commercials horen er ook bij maar zijn wel gebaseerd op trauma’s van Wanda. Op de laatste vraag weten wij ook al wat meer door Agnes en Herb in de vorige aflevering. Sommigen beginnen wel al te beseffen dat ze vastzitten en Wanda weet het natuurlijk ook. De rest zit mee in de betovering.
   • In het deel “What don’t we know” staan enkele zaken die elke fan zich afvraagt:
    © Marvel Studios

     

    • © Marvel Studios

      

     Why hexagonal shapes?” De theorie is nog steeds dat A.I.M. iets met dit alles te maken kan hebben. Eigenaardig genoeg lijkt ook het krachtveld een hexagonvorm te hebben. Dit kan je zien wanneer S.W.O.R.D. een voorstelling maakt van de stad.

     • Sommigen denken trouwens dat Hayward een louche figuur is omdat er rond hem een aantal hexagonen te vinden zijn. Eerst dus dat scherm maar in z’n kantoor staan z’n oorkondes ook in een hexagon, en heeft z’n tapijt die vormen in het motief. Heeft hij misschien iets te maken met A.I.M. en heeft hij nog andere bedoelingen? Of zijn we ook allemaal in collectieve paranoia verzonken?

       

      © Marvel Studios
    • Why sitcoms?” Daar probeer ik later een antwoord op te geven.
    • Same time & space?” Ja, want daar komen ze even later zelf achter wanneer Monica verbannen wordt.
    • Is Vision alive?” Ik denk het niet, later meer daarover.
   • Er is ook een deel “Failed attempts at communication“, denk ik dan. Onder andere telefoonlijnen, digital iets en drones staan erbij. Naar binnen bellen lukt dus ook niet, en we hebben al gezien wat er met drones gebeurt.
   • Dit hele bord leek dus wel een knipoog van Marvel:

     

 • Wanneer ze Geraldine zien als personage in de reeks sneuvelt ook de theorie dat Monica controle had over haar eigen gedrag. Ze zat gewoon onder de betovering met de rest van de stad. Ze is dan ook niet naar binnen gestuurd door S.W.O.R.D. om Wanda eruit te krijgen dus deed ze niet alsof zoals ik eerst dacht.
© Marvel Studios

Darcy en Woo zien de drone opduiken in een andere vorm. Tijdens de tweede aflevering proberen ze om Wanda te bereiken via de radio. Agent Franklin duikt op in WestView. Darcy en Woo zien ook de derde aflevering, waar ze Monica de verwijzing naar Ultron zien maken, waarop ze verdwijnt uit de aflevering en even later buiten de basis belandt. Ondertussen krijgen wij te zien hoe ze precies verbannen werd en wat er daarna gebeurde.

 • De drone van Monica is dus inderdaad de helikopter die Wanda vond in de tweede aflevering. Dit samen met agent Franklin die eerst een hazmatpak draagt en dan een imkerpak, bevestigt de theorie dat Wanda met haar betovering alles van buitenaf aanpast aan de tijdsperiode om het niet te laten opvallen. Maar de kleur van die vreemde zaken wijst erop dat Wanda er niet volledig in slaagt om alles goed te mengen.
 • Woo voegt zich terug bij Darcy wanneer ze kijkt naar de tweede aflevering en Wanda met Dottie staat te praten. Darcy zegt dat het een nieuw personage is en Woo vraagt of het een echte persoon is, maar hij krijgt geen antwoord. Zoals ik al zei bij het deel over het bord vond ik dit net wat te veel “onder de mat geveegd”. Ze hebben blijkbaar nog niet gevonden welke inwoner van WestView zij echt is. Hebben ze nog niet gekeken of is ze geen inwoner? En wie is ze dan wel? Misschien zal zij Mephisto blijken te zijn. Uit een interview met Emma Caulfield blijkt namelijk dat haar casting goedgekeurd moest worden door Kevin Feige zelf, wat kan aangeven dat het best een grote rol is.
  © Marvel Studios
 • Wanneer ze voor het eerst met Wanda proberen praten via de radio bij Dottie, denken ze dat het niet gelukt is. Als je kijkt op de beelden, zien ze ook niet alles wat wij gezien hebben. Wij zagen hoe Wanda de stem kon horen en Dottie het glas kapotdrukte maar dat deel werd voor hen overgeslagen. Darcy merkt het wel maar zegt er verder niks van. Wanda is hier vast verantwoordelijk voor om hen niet te laten merken dat ze kort de controle verloor.
 • Ook Darcy vraagt zich af waarom er iedere keer van tijdsperiode wordt veranderd, net als de vraag “Why sitcoms?” op het bord maar ook dat blijft nog een vraag. Een alternatieve realiteit waarin Vision nog leeft, had zich even goed in het heden kunnen afspelen. In andere reeksen wordt soms vermeld dat veel buitenlandse kinderen Engels leren door de herhalingen van oude Amerikaanse programma’s die ze in hun kindertijd wel konden ontvangen. Dus misschien is dat voor Wanda ook zo en heeft ze daar de inspiratie uit gehaald.
 • © Marvel Studios

   

  Wanneer Wanda Ultron vermeldt, zijn Darcy en Woo ook verrast. Monica begint hier dus uit de betovering te komen en haar eigen herinneringen terug te krijgen. Maar ook hier zien ze alleen dat Monica opeens weg is en Vision meteen binnenkomt. Wat er precies met Monica gebeurde zagen wij in de vorige aflevering ook niet, maar wel het deel van Herb en Agnes. Die informatie krijgen zij dus ook niet mee. Ze hebben wel door dat er gecensureerd wordt.

 • Wanneer Wanda Monica over Ultron hoort praten, zegt ze expliciet dat ze een buitenstaander is en er dus niet mag zijn. Daarop stuurt Wanda haar letterlijk door de muren van het huis door het krachtveld naar buiten. Ze lijkt daarna wel een beetje geschokt door zichzelf. Is dit misschien toch de invloed van Mephisto die haar geholpen heeft om deze realiteit te creëren?
 • © Marvel Studios

   

  Voor Vision terugkomt, herstelt ze de schade. Maar wanneer ze zich omdraait om naar hem te kijken, is zijn gezicht hetzelfde als toen hij door Thanos gedood werd: grijs en zonder Mind Stone. Ook dit is een voorbeeld van de echte wereld die door de realiteit begint binnen te sijpelen. Maar wil dat dan zeggen dat Vision geen creatie is maar dat ze eerder zijn lijk nieuw leven inblaast? En dat ze even uit de betovering was en hem daarom ziet zoals hij echt is? Dat zou super dark zijn, maar het lijkt waarschijnlijker.

 • Vision zegt dat ze eender waar naartoe kunnen gaan maar Wanda houdt vol dat dit hun thuis is en dat ze alles onder controle heeft. Toch lijkt die controle meer en meer te vervagen. Alsof we nog meer bevestiging nodig hadden, zegt ook Monica dat Wanda achter alles zit. Maar is dit niet wat te opvallend dat de serie het ineens met ons eens is? Probeert iedereen de aandacht af te leiden van wie er echt achter zit?
 • Er komen ook credits voor de derde sitcomaflevering en die zit ook vol met medewerkers van de reeks. LeeAnn Patrick is post-production coordinator, Chikako Suzuki is art director en Amanda Weir is post-production supervisor.
  © Marvel Studios
 • Aan het einde van de aflevering speelt het liedje Voodoo Child van The Jimi Hendrix Experience. Ook dit liedje is weer toepasselijk gekozen dankzij de lyrics I said I didn’t mean to take up all your sweet time/I’ll give it right back one of these days” en “If I don’t meet you no more in this world then uh/I’ll meet ya on the next one.” Ook wordt er I don’t take no for an answer.” gezongen en dat blijkt wel uit de ijzeren hand van Wanda. Technisch gezien kan je Billy en Tommy ook Voodoo Children noemen want ze zijn niet echt. 

Recap

Dit was een lang deel dus misschien even een snelle recap van waar we nu staan.

Tot nu toe

De Blip en haar verdriet zijn waarschijnlijk de aanleiding waardoor Wanda wil ontsnappen uit de echte wereld. Wanda heeft de realiteit zelf gecreëerd om Vision terug te krijgen en misschien helpt iemand daarbij. Daarvoor houdt ze WestView en z’n inwoners gevangen. Dat beginnen ze langzaam te beseffen. In het stadje zit een getuige in getuigenbescherming. Agent Woo kwam zo op het spoor van de anomalie en riep de hulp in van S.W.O.R.D. Monica Rambeau is een agent van S.W.O.R.D., de organisatie die door haar moeder Maria werd opgericht, en gaat helpen. De drone die ze stuurt, wordt opgeslokt. Wanneer ze het wil onderzoeken, wordt ze zelf binnen gezogen en wordt ze ook een personage in de sitcoms.

Woo en Darcy Lewis proberen intussen Wanda te bereiken om te achterhalen wat er gebeurt. Al die tussenkomst van buitenaf veroorzaakt de rare glitches. Monica verwees naar de realiteit en werd daarom verbannen. S.W.O.R.D. zal blijven monitoren om aanwijzingen te vinden om alles te verklaren en zal nog proberen om contact te maken. Voor Wanda is het enige einddoel om in deze realiteit te blijven.

Open vragen

 • Waarom koos ze WestView?
 • Wie is Agnes nu precies? Is ze toch Agatha Harkness die Wanda helpt?
 • Is Dottie wel een echte inwoner of Mephisto?
 • Wie is de getuige van Woo?
 • Wat is Vision precies?
 • Wat zal er met Wanda en Vision gebeuren als het krachtveld neergaat? Komt het toch tot House of M?
 • Heeft Wanda wel de volledige controle of heeft Mephisto er toch iets mee te maken?
 ^ Terug naar boven

Toekomst

In dit deel kunnen spoilers zitten voor toekomstige afleveringen aan de hand van promo’s en interviews.

Sneak peek

Ondertussen is er een sneak peek vrijgegeven voor de komende afleveringen. Als je die niet wil zien, lees dan de analyse hieronder ook niet.

Daarin zien we namelijk dat Monica meer licht zal werpen op wat er binnen de stad gebeurt en terug naar het krachtveld zal gaan. Er komen meer glitches rond de inwoners en ook Agnes blijft van de partij. In een later tijdperk, misschien een sitcom uit het heden, lijkt Wanda meer en meer te veranderen aan de realiteit. Vision probeert door het krachtveld te gaan en vraagt wat er buiten WestView is. S.W.O.R.D. zal een of ander voertuig gebruiken om binnen te geraken maar er zal ook iemand zelf naar buiten komen uit het krachtveld. Door de tussenkomsten van S.W.O.R.D. zal Wanda meer en meer controle verliezen waardoor ook Vision begint te twijfelen aan alles.

Extra aflevering?

Er gaan ook al geruchten dat er misschien een extra tiende aflevering zal komen die dan de echte finale is. Volgens een castingagentschap doet een van hun actrices, Selena Anduze die agent Rodriguez speelt, mee in afleveringen 4, 5, 7, 8, 9 en 10 van WandaVision. Alleen zijn er maar 9 aangekondigd. Dit kan een fout zijn maar het zou niet buiten Marvel gerekend zijn om een verrassing in petto te hebben. Die post is intussen ook vervangen door een andere afbeelding, dus hmmm.

Voorlopig zijn er dus 9 aangekondigd, wat wel een raar getal is, en ervoor zorgt dat WandaVision eindigt op 5 maart. Zo zit er een lege week voor Falcon and the Winter Soldier begint. Met die extra aflevering zou dat direct in elkaar overgaan. Make of it what you will.

Cameo *spoilers voor The Mandalorian*

In een interview zei Elisabeth Olsen dat er nog een personage in de serie moet komen wiens verschijning gelijk zal staan met Mark Hamill die zijn opwachting maakte in The Mandalorian. Ook Paul Bettany heeft al gezegd dat hij een scène heeft met een acteur met wie hij al lang wou werken. Er gaat dus al speculatie rond over wie het zou kunnen zijn. Ik dacht aan Benedict Cumberbatch aangezien Elisabeth Olsen toch al in de tweede Doctor Strange-film zal zitten en hij toch nog altijd wat excitement meebrengt. Dit zou ook kunnen verklaren waarom Spider-Man alleen moest afrekenen met de Elementals in Far From Home. Maria Hill zegt namelijk dat hij “unavailable” is. Is hij nog met de gevolgen van WandaVision aan het afrekenen in z’n eigen film?

Maar anderen gaan al verder en denken aan een mogelijke introductie van de X-Men door een cameo van ofwel:

 • Ian McKellen als Magneto, aangezien hij in de comics de vader is van Wanda en Pietro. Naar hem gaan de meeste stemmen dan ook.
 • James McAvoy of Patrick Stewart als Professor X, of misschien Hugh Jackman als Logan. Als de verhaallijn toch richting House of M gaat, komt er misschien iemand belangrijk de impact ervan aankondigen.
 • Evan Peters als Quicksilver, van wie al bevestigd is dat hij een rol heeft in de reeks.

Ik weet een ding: er komen nog spannende tijden aan waarin we trouw op post blijven om alles te onderzoeken.

 ^ Terug naar boven

 

© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 5: “On A Very Special Episode”

Theorieën en easter eggs

We zitten nu in de jaren 80. Billy en Tommy zijn iets groter maar huilen constant. Wanda en Vision proberen wat ze kunnen om hen stil te krijgen maar het lukt niet. Tot Agnes komt helpen, maar er iets raars gebeurt wat Vision van de wijs brengt. Net wanneer ze beslissen dat ze wat meer tijd nodig hebben om te wennen aan de baby’s zijn Billy en Tommy ineens 5-jarigen geworden. Daarna begint een nieuwe intro.

 • © Marvel Studios

   

  Er werd een nieuwe poster uitgegeven voor de serie met alle hoofdpersonages erop. Tussen Vision en Agnes kan je een gezicht zien in het behang dat wel heel erg lijkt op dat van Mephisto.

 • Nu beginnen we zelfs vóór het echte begin van de aflevering. Er kan namelijk iets speciaals zijn aan de recap. De scène vlak nadat Wanda Geraldine/Monica wegstuurt, is lichtjes anders dan in de derde aflevering zelf. Daar zegt Wanda daarna tegen Vision “Oh, she left, honey. She had to rush home.” Maar in de recap aan het begin van deze aflevering is dat fragment zo: “She’s gone. She didn’t belong here.” Het kan altijd een continuity error zijn maar toeval lijkt niet te bestaan in deze show. Daarom denken sommigen dat de recaps misschien ook voor S.W.O.R.D. bedoeld zijn. En maakt ze hen hier nog eens duidelijk wat er gebeurt met ongewenste mensen.
 • De titel van deze afleveringOn A Very Special Episode” verwijst naar een term die in de 80s gebruikt werd in promo’s voor afleveringen van een sitcom waarin controversiële thema’s aan bod kwamen zoals drugs, racisme, seksisme etc. Op Wikipedia staan enkele voorbeelden van zulke afleveringen. Achteraf gezien past deze titel ook bij de aflevering want het wordt allemaal redelijk dark.
 • © NBC

   

  Een nieuw tijdperk, een nieuw huis. Dit keer is het gebaseerd op het huis van het gezin in de sitcom Family Ties. Dat was de grote doorbraak van acteur Michael J Fox.

 • Vision probeert de baby stil te krijgen door voor te lezen uit Charles Darwins The Descent of Man. In dat boek heeft Darwin het verder over de evolutietheorie uit On the origin of species, maar beschrijft hij ook de seksuele selectie. Het heeft geen speciale connectie met WandaVision, al worden de wetten van de evolutie wel getart in deze aflevering door het verouderen van de jongens.
  • Paul Bettany heeft wel Darwin al eens gespeeld in de film Creation, waarin verteld wordt hoe Darwin de theorie ontwikkelde.
 • Wanda probeert de kinderen te doen slapen door haar krachten te gebruiken, maar het lukt niet. Daarop zegt ze “Why won’t you do what I want?” Dit is het eerste teken dat, in tegenstelling tot de andere inwoners van de stad, Wanda haar kinderen niet echt kan controleren. Later wordt dat nog duidelijker.
 • © Marvel Studios

   

  Wanneer Wanda zich afvraagt wat ze verkeerd doen, zegt Vision dat ze gewoon nog wat meer tijd nodig hebben. Maar Wanda zegt dat ze misschien gewoon hulp nodig hebben. Daarop belt Agnes aan om te komen helpen. Vision heeft echter liever dat ze dat niet doet, waarop Agnes aan Wanda vraagt of ze dat eens opnieuw moet doen? Aangezien Wanda wou dat ze met de baby’s hielp, stelt ze voor om de scène vanaf het begin te doen. Hier gaan we verder op het bewijs dat vooral Agnes doorheeft dat Wanda de touwtjes in handen heeft, dat ze de tijd kan terugdraaien of er dingen uit kan knippen, en dat er bovendien een sitcom aan de gang is.

  • Agnes noemt zichzelf “Auntie Agnes“. Dit lijkt nog meer steun voor de theorie dat ze Agatha Harkness is want zij heeft in de comics de bijnaam “Aunt Agatha” toen Wanda bij haar inwoonde. Daar paste ze in een andere verhaallijn ook soms op Billy en Tommy.
 • Vision heeft ook opgemerkt dat er iets raars was met Agnes maar Wanda probeert het onder de mat te schuiven. Wanda wordt hier ook wel wat slordiger want nu draait ze de tijd niet terug maar laat ze alles gewoon z’n gang gaan. Vision blijft doorvragen over wat er net gebeurde maar Wanda probeert hem gerust te stellen. Vision z’n paranoia zal alleen maar groter worden vanaf hier.
 • Agnes spuit wat lavendelgeur op de baby’s omdat dat een kalmerend effect zou hebben en Ralph dat altijd bij haar doet. Opnieuw een vermelding van hem zonder dat we hem zien. Ik blijf erbij dat hij belangrijker is dan hij lijkt. En anders is hij misschien zoals Marlèneke in Samson en Gert: vaak vermeld maar uiteindelijk nooit gezien.
 • © Marvel Studios

   

  De baby’s zijn opeens stil omdat ze in vijfjarigen veranderd zijn. Daarop zegt Agnes: “Kids. You can’t control ’em. No matter how hard you try.” Dat samen met de vorige vermelding en het feit dat Wanda ook verbaasd is, is niet subtiel meer. Dat zien we later in de aflevering nog terugkomen. Is dit nog een aanwijzing dat we op House of M afstevenen? Als de kinderen een stuk van de ziel van Mephisto zijn, lijkt het wel logisch dat ze er geen controle over heeft.

  • Agnes is helemaal niet verbaasd dat de jongens ineens gegroeid zijn. Ze maakt er zelfs een grapje over. Verdacht!
  • Den of Geek merkte ook een paar gelijkenissen op met de Dark Scarlet Witch-verhaallijn uit Avengers West Coast. Daarin is de eerste aanwijzing dat er iets mis is met Wanda het feit dat de tweeling verdween wanneer Wanda niet naar hen keek. Dat gebeurde ook veel wanneer Agatha Harkness op hen paste. Wanneer ze meer richting villaingedrag ging, werd ze ook steeds losser met het gebruik van haar krachten. Beide dingen gebeuren ook in deze aflevering.
  • Het verouderen kan ook een verwijzing zijn naar de time skips die een vaak voorkomende trope zijn in tv-programma’s. Vooral wanneer er veel jonge kinderen in de serie zitten durven ze wel al eens een paar jaar overslaan, omdat ze zo de lastige periode kunnen overslaan. Baby’s en kleuters zijn dan ook redelijk onvoorspelbaar om mee te werken.
  • Het kan ook wel verklaren waarom er geen kinderen zijn in Westview. Ofwel wilde ze bewust geen kinderen erbij betrekken, ofwel deed ze dat niet omdat ze sowieso geen controle heeft over hen.
  • De jongens zijn vaak gekleed in rood en groen. Dit zijn de kleuren van hun ouders in de comics maar wanneer de jongens zelf groot worden, gebruiken ze deze kleuren voor hun superheldenpersona. Billy wordt Wiccan met dezelfde krachten als Wanda en een voorkeur voor rood, terwijl Tommy supersnel wordt als Speed, net als z’n oom Pietro, en groen verkiest.

    

   © Marvel Comics
 • Daarna krijgen we een nieuwe intro, gebaseerd op die van de jaren 80, dus met een nieuw liedje van Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez. Bekijk hem hier.
  • Ook nu zitten er weer subtiele verwijzingen in naar wat er gaande is: “Forces may try to pull us apart“, “We’re making it up as we go along“.
  • © NBC

    

   In het begin van de intro wordt er een tekening ingekleurd. Dit is overgenomen van de intro van Family Ties.

  • Er worden ook jeugdfoto’s getoond van Wanda en Vision. Die van Wanda zijn ook echt van Elizabeth Olsen maar beter is nog dat ze die van Vision allemaal speciaal gemaakt hebben. Te goed.
  • Het gezin loopt een heuvel op waar ze dan later zitten te picknicken. Dit is een hommage aan Full House, de reeks waarin de bekende zusjes van Elizabeth Olsen meespeelden.
© Marvel Studios

Bij S.W.O.R.D. vertelt Monica over haar ervaringen binnen. Aan de hand van Wanda’s geschiedenis proberen ze te achterhalen wat ze gedaan heeft. Zo komen ze erachter dat ze Visions lichaam gestolen heeft.

 • Monica beschrijft hoe het voelde om onder de controle van Wanda te staan. “Pijnlijk, een hopeloos gevoel zoals verdrinken”. En dan zegt ze wat we allemaal al dachten: “Het is verdriet.” Hoewel Wanda zelf gelukkig en opgewekt is aan de buitenkant, komt haar betovering dus toch vanuit een gevoel van verdriet en dat voelen alle bijna 4000 inwoners van Westview dus constant. We dachten al dat het verlies van Pietro en Vision de oorzaak was van dit alles maar het lijkt ook niet echt te beteren als Monica dit nog voelde.
 • © Marvel Studios

   

  Monica ondergaat allerlei onderzoeken om het effect van de betovering na te gaan. Maar de scans die genomen zijn, lijken wel leeg te zijn. Dat kan een gevolg zijn van de CMBR die Darcy vorige aflevering oppikte, die misschien ruis veroorzaakt op de scans. Of het kan toch een teken zijn dat Monica haar comic alter ego toch achterna gaat. Misschien heeft de invloed van Wanda haar krachten ook die van Monica losgemaakt. Zoals we vorige aflevering al zeiden, hebben haar krachten te maken met energie, dus kunnen de lege scans een eerste teken zijn daarvan.

  • Het S.W.O.R.D.-team buiten Westview vergadert over de informatie die ze hebben na de terugkeer van Monica. De officiële naam voor de situatie is de “Westview Anomaly”, maar later spreekt de e-mail van de “Maximoff Anomaly”.
 • We leren tijdens deze briefing ook wat meer bij over Wanda zelf.
  • Ze is geboren in 1989, waardoor ze nu 34 zou zijn maar door de Blip is ze vijf jaar verloren en dus 29. Elizabeth Olsen zelf is geboren in 1989.
  • Haar ouders zijn Irina en Oleg Maximoff. Meer weten we niet, maar het gaat nog altijd de ronde dat de acteurs in de commercials hen zouden voorstellen. In de comics heetten hun ouders dan weer Django en Marya. Voorlopig is het nog niet duidelijk waarom die namen anders zouden zijn.
  • Wanda en Pietro waren 10 toen hun ouders gedood werden. Dat is dezelfde leeftijd als Billy en Tommy hebben aan het einde van de aflevering. Misschien wil ze hen dus de jeugd geven die ze zelf niet heeft gehad.
  • Tijdens de presentatie zien we krantenartikels met foto’s van de aanslagen. Die foto’s zouden echte foto’s zijn van de belegering van Sarajevo. Dat is een bezetting waarmee de Joegoslavische burgeroorlog begon.
  • Er worden ook opnieuw beelden gebruikt van WHIH World News, net als in het hoofdkwartier van S.W.O.R.D. in de vorige aflevering.
  • Hayward vraagt of Wanda geen alias of grappige bijnaam heeft. Dit is natuurlijk een verwijzing naar het feit dat de naam “Scarlet Witch” nog nooit gevallen is in het MCU.
  • Op de beelden van Wanda is ook A113 te zien. Die aanduiding is iets wat Pixar in bijna al hun films stopt: 

    

   The Direct / © Marvel Studios
 • Hayward wil duidelijk een negatief beeld schetsen van Wanda.
  • Hij benadrukt dat ze eerst haar krachten gebruikte tegen de Avengers. Hij vermeldt ook Lagos, waar Wanda per ongeluk een ontploffing veroorzaakte, en Duitsland, waar de Avengers natuurlijk tegen elkaar streden over de Sokovia Akkoorden.
  • Daarna beschrijft hij haar als een terrorist, maar Monica is het daar niet mee eens.
  • Toch gooit Hayward al snel in haar gezicht dat ze de mind control beschreef als “ondraaglijk, angstaanjagend en een inbreuk”. Monica gelooft toch dat ze geen politieke agenda heeft of de bedoeling om vernietiging te veroorzaken. Hayward reageert dat Wanda haar er wel met geweld heeft uit gegooid. Monica antwoordt dat ze het dan ook overleefd heeft omdat Wanda haar beschermde.
  • Dan haalt hij nog uit de kast dat ze duizenden mensen gijzelt, maar Monica wijst hem erop dat er dat veel meer hadden kunnen zijn. Ze gelooft niet dat het met voorbedachte rade was.
 • © Marvel Studios

   

  Maar dan komen we te weten wat er precies aan de hand is met Vision. Hayward komt met beelden uit het S.W.O.R.D.-hoofdkwartier, waar tot voor kort het lichaam van Vision lag. Niemand wist daarvan maar 9 dagen daarvoor is Wanda het complex binnengedrongen en heeft ze zijn lijk meegenomen en tot leven gewekt.

  • En zo klopt onze theorie uit de vorige aflevering toch. Vision is dus eigenlijk zijn dode zelf die door Wanda leven is ingeblazen. Toen ze vorige aflevering afgeleid was, kon ze haar volledige betovering niet volhouden waardoor ze zijn “echte” gezicht zag. Dit is wel een heel donkere richting die ze zijn uitgegaan, maar het klopt ook wel met alle aanwijzingen voor de toestand van Wanda die we tot nu toe hebben. 
  • De inval is 9 dagen geleden.
   • Als je denkt dat elke sitcomaflevering een dag duurt, dan zijn er nog 5 dagen vóór de Anomaly waarvan we niks weten. Ik gok dat we delen ervan ook nog te zien zullen krijgen om ons uit te leggen hoe ze precies in Westview terecht is gekomen.
   • Maar ook daarvoor blijven er nog grote vraagstukken over: Wanda leek triest maar wel aanvaardend toen ze met Clint stond te praten na de begrafenis van Tony. Als we rekenen dat de Blip drie weken geleden is (want zo lang duurde het voor Monica terugkwam), dan is er nog ongeveer een week voor Wanda Vision gaat halen. Ik geloof nog steeds in de Mephisto-theorie dus gok ik dat het in die week met haar van kwaad naar erger is gegaan onder de invloed van iemand anders. Het moet alleszins iemand geweest zijn die kon achterhalen waar Vision was. Zo wordt Hayward ook al snel een verdachte.
  • © Marvel Studios

    

   Vision was dus bij S.W.O.R.D. Ik was het al even vergeten maar Vision was al dood in 2018, dus kan het zijn dat S.W.O.R.D. vijf jaar op hem geëxperimenteerd heeft. Hij was immers een Sentient Weapon. Als Wanda dat te weten is gekomen, is het ook niet verwonderlijk dat ze woedend is. In de beelden kan je namelijk zien dat Vision z’n lichaam niet meer in een geheel was.

   • Het feit dat Vision bestudeerd werd in een lab en dat zijn lichaam gered werd door Wanda komt ook voor in de Vision Quest-verhaallijn uit de comics. Daar komt Vision daarna wel weer tot leven. Hij wordt herbouwd en geheractiveerd maar hij is daar volledig wit en heeft geen gevoelens meer, dus ook niet voor Wanda. Later werd hij wel terug normaal.
  • Woo zegt dat het in strijd is met sectie 36 B van de Sokovia-Akkoorden. De Akkoorden gelden dus nog steeds, al weten we niet hoe ze veranderd zijn sinds Civil War, vooral in de vijf jaar na Thanos. Wat er precies in die sectie van de Akkoorden staat, weten we ook niet maar het zal wel iets te maken hebben met inbraak in overheidsinstallaties of androids.
   • Dat dat laatste deel uitmaakt van de Akkoorden hoorden we voor het eerst in Agents of S.H.I.E.L.D. In seizoen 4 is het personage AIDA een android maar daar was niet iedereen van op de hoogte. Wanneer Jeffrey Mace daar achter komt, zegt hij in de aflevering The Laws of Inferno Dynamics dat androids bouwen ingaat tegen de Akkoorden.
  • Blijkbaar had Vision ook een testament, waarin hij had gezet dat hij geen wapen wou zijn. Hayward zegt dat Wanda die wens in de wind had geslagen door haar verdriet, maar je ziet op de beelden dat S.W.O.R.D. ook op hem geëxperimenteerd lijkt te hebben. Hayward staat dus nog altijd op de verdachtenlijst.
   • Volgens onze eigen Dennis zou hij wel Henry Peter Gyrich kunnen zijn, en hij heeft nu net een link met de X-Men. 
Chuck Zlotnick © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Terug in Westview hebben Billy en Tommy een hond gevonden. Ze proberen Wanda en Vision te overtuigen om hem te houden wanneer Agnes weer binnenkomt. Opnieuw gebruikt Wanda haar krachten in de buurt van Agnes dus wijst Vision haar daar opnieuw op. Hun discussie wordt onderbroken door de jongens. Wanda en Vision zeggen dat ze moeten wachten tot ze 10 zijn om een hond te hebben dus verouderen de jongens zichzelf weer. Ondertussen proberen Monica, Woo en Darcy een manier te vinden om in Westview binnen te geraken. Ze gokken dat alles wat ze zien in de sitcoms niet echt is, dus testen ze dat uit op de kleren van Monica. Die blijken van hetzelfde materiaal als de kleren waarmee ze binnen ging, dus hebben ze een aanwijzing.

 • Vision komt de kamer binnen in zijn menselijk uiterlijk. Hij voorzag het al dat er iemand zou kunnen binnenkomen met iets wat ze net nodig hadden. En net op dat moment komt Agnes binnen met een hondenhok. Hij begint de patronen dus nog meer door te hebben. Agnes zegt ook dat ze door het venster zag dat ze een nieuwe hond hadden. De vraag is wel of Wanda haar “oproept” of ze zelf inderdaad constant een oogje in het zeil houdt, of wordt ze misschien door iemand anders gestuurd om te weten wat er gaande is?
  • Vlak voor Agnes binnenkomt, is Vision de krant aan het lezen met de kop “LOCAL HOMEMAKERS INNOVATING RECIPES.” Even later vouwt hij de krant op waardoor er alleen nog HOM te zien is. HOM is de afkorting voor de House of M-verhaallijn. Te geobsedeerd, zeg je?
 • © Garbiel Hernández Walta

   

  Ze besluiten de hond Sparky te noemen nadat hij een schok kreeg van het stopcontact. Dit is een verwijzing naar de comics, meer bepaald de reeks Vision van Tom King and Gabriel Hernandez Walta, waar we al een paar keer naar verwezen hebben. Daar was Sparky een groene robothond gebouwd door Vision zelf voor zijn nieuwe gezin. De hond deelde een aantal krachten met Vision waaronder het phasen. Tekenaar Garbiel Hernández Walta deelde naar aanleiding van de aflevering nieuwe concept art voor de hond die je kan zien in de afbeelding.

 • Wanda gebruikt haar krachten waar Agnes bij is en daar is Vision niet mee opgezet. Maar Wanda minimaliseert het allemaal want ze wil zich niet meer verstoppen en hij zou dat ook niet mogen doen. Vision antwoordt daarop: “Wanda, we are usually so much of the same mind. But right now… What aren’t you telling me?” Die eerste zin springt er wel uit omdat Vision natuurlijk ook onder de invloed stond van Wanda aangezien zij hem opnieuw tot leven heeft gebracht. Maar er is dus iets aan het veranderen waardoor hij weer meer en meer zichzelf wordt en voor zichzelf kan denken.
  • Een theorie die ik hiervoor gezien heb op Reddit is dat het misschien het Jarvis- of Ultron-deel in Vision kan zijn. Vision is dan ook gebaseerd op Jarvis, Ultron en de Mind Stone. Dat was ook de theorie om de steen te scheiden van Vision zonder hem te vermoorden. Het kan dus best zijn dat Wanda’s krachten de Mind Stone vervangen en Vision dus langzaam weer echt wordt. Sommigen denken dat toen Vision Ultron uit het internet brandde, Ultron een deel van zichzelf in Vision heeft opgeslagen dat ook langzaam weer wakker wordt en er uiteindelijk voor kan zorgen dat Vision slecht wordt. Hier kan je de aanwijzingen bekijken.

   Not my video but Wandavision untron theory? from WANDAVISION

    

 • Maar ze worden afgeleid door de jongens die uiteindelijk in 10-jarigen veranderen om de hond te mogen houden. Ook nu kijkt Agnes niet verbaasd op.
  • Naast de time skip kan het verouderen van de kinderen ook een verwijzing zijn naar een andere trope namelijk de plot-relevant age-up. Die wordt vaak gebruikt als een bepaalde plotlijn nog niet past omdat de kinderen te jong zijn. Het is ook wel zo dat er met Tommy en Billy niet veel gedaan kon worden als ze baby’s bleven. 
   • Een voorbeeld daarvan vind je in de reeks Growing Pains, waar deze aflevering ook inspiratie uithaalde. Daarin verouderde een kind (Chrissy Seaver) zo snel dat ze in twee seizoenen naar school kon gaan.
 • Monica bedenkt dat een wagen van lood, cadmium en tantium het mogelijk zou moeten maken om door het krachtveld te geraken. 
  • Ze zegt dat ze wel een ruimtevaartingenieur kent die die wagen zou kunnen maken. Velen zagen hierin een subtiele verwijzing naar Reed Richards, die onder andere daar een diploma in heeft. En dat na de mogelijke verwijzing naar de Fantastic Four in de vorige aflevering.
  • *Spoilers voor de sneak peek*: In de sneak peek van vorige week zien we dat ze de wagen uiteindelijk echt bouwen en ermee proberen binnen te geraken. Of het lukt was nog niet duidelijk.
 • Darcy noemt de Anomaly de Hex, naar het Engelse woord voor betovering maar ook omwille van de hexagon die het krachtveld vormt.
 • © Marvel Studios

   

  Het trio vraagt zich daarna af of de kinderen al geïdentificeerd zijn, maar Darcy zegt dat de kinderen van Wanda zijn. Toch zijn ze verbaasd want als alle sets en props echt zijn, dan is Wanda veel sterker geworden. Monica countert dat ze bijna eigenhandig Thanos had uitgeschakeld. Woo antwoordt dat Captain Marvel in de buurt kwam en dat haar krachten ook van een Infinity Stone komen. Maar Monica verandert al snel van onderwerp.

  • Hier krijgen we dus bevestiging van het S.W.O.R.D.-team dat Billy en Tommy geen inwoners zijn van Westview. De Mephisto-theorie lijkt dus nog steeds te kunnen kloppen.
  • De precieze gebeurtenissen van het laatste gevecht tegen Thanos lijken bekend te zijn bij het grote publiek aangezien ze alle drie wisten dat Wanda Thanos bijna had verslagen. Daarnaast weten ze hetzelfde van Captain Marvel. Dat de dood van Tony, Steve, Vision en Natasha bekend gemaakt werd, is wel logisch maar hoe de rest naar buiten is gekomen, is nog een raadsel.
  • Wanneer Woo over Captain Marvel begint, trekt Monica een heel raar gezicht. Ze wil precies liever niks over haar horen. Dit kan erop wijzen dat ze toch wrok koestert voor Carol. Mogelijk omdat ze dus niet meer teruggekomen is nadat ze vertrok in de jaren 90. Maar ook omdat Maria haar misschien niet meer gezien heeft voor ze stierf. Dat antwoord zal ongetwijfeld volgen in Captain Marvel 2.
 • Monica wil bewijzen dat haar theorie klopt en alles binnen de Anomaly dus echt is. Ze gaat naar de kleren die ze aanhad in Westview en schiet erop, maar de kogels vallen op de grond. Haar kogelvrije vest is omgezet in de kleren die ze aanhad waardoor die nu kogelvrij zijn. Ze herschrijft dus de realiteit. Zo komen ze erachter om iets naar binnen te proberen sturen dat niet veranderd moet worden omdat het al in de tijdsperiode past.
  • Het moment waarop Monica drie schoten lost naar de kleren, lijkt wel heel erg op dat van Peggy Carter toen ze naar het schild van Steve schoot om het te testen.

    

   © Marvel Television / ABC
  • Na al dat gepraat over Wanda die enorm krachtig is geworden en het feit dat ze de realiteit herschrijft, neigen we nu wel heel erg naar een House of M-einde.
Chuck Zlotnick. © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Vision zit op het werk waar hij Norm helpt met z’n computer. Er komt een mail binnen van S.W.O.R.D. die vertelt over de Anomaly. Vision beseft dat er iets niet klopt en bevrijdt Norm van de betovering. Die slaat meteen in paniek waardoor Vision het snel ongedaan maakt. De jongens zijn Sparky trucjes aan het leren die ze aan Vision willen tonen. Ze vragen zich af waarom hij werkt op een zaterdag. Wanda stelt hen gerust dat het niet door hem komt maar dat zij en Vision het soms oneens zijn. Opeens loopt Sparky naar buiten. Hij blijkt een drone te hebben gehoord van S.W.O.R.D. Monica probeert met Wanda te spreken maar Hayward beveelt om te schieten. Daarop komt Wanda buiten het krachtveld en eist ze dat ze met rust gelaten wordt.

 • Visions computer op het werk is een Commodore 64, de meest populaire computer uit de jaren 80.
 • © Marvel Studios

   

  In de e-mail die Vision onderschept, staat:
  S.W.O.R.D. Top secret communiqué. Authenticate. Doctor Darcy Lewis’ findings regarding Maximoff’s Anomaly. High levels of radiation present at perimeter. Effect on Westview residents unknown. Please advise.

  • We zijn niet te weten gekomen hoe deze mail tot in Westview is gekomen. Waarschijnlijk is dit stuk niet in de uitzending gekomen. Al zijn collega’s lijken hem namelijk ook gekregen te hebben. Heeft iemand van S.W.O.R.D. die opzettelijk weten te versturen om Vision wakker te schudden? Misschien hebben ze daarvoor ook een oude computer gebruikt zodat die zeker niet veranderd zou worden. Ofwel is het per ongeluk goed terechtgekomen? Het mist alleszins z’n effect niet.
  • De mail spreekt ook van het hoge stralingsniveau net buiten het krachtveld. Ze gaan ervan uit dat er ook binnen Westview straling is maar ze kennen het effect niet. Er wordt al gespeculeerd dat deze straling misschien iets speciaals zou kunnen worden dat het X-gen activeert bij mensen.
 • Wanneer Norm uit de Hex komt, is z’n reactie heftig.
  © Marvel Studios

   

  • Hij weet niet welke dag het is of hoe lang hij al onder de betovering is. Hij heeft ook niet meer naar zijn zus kunnen bellen, die voor hun zieke vader zorgt. De Hex geeft hen dus echt geen keuze over wat ze doen. Ik dacht dat ze misschien nog zelf wat vrije keuze hebben maar als ze zelfs niet weten hoe lang het al duurt, blijkt dat niet zo. Zeker dingen die te maken hebben met de buitenwereld, zoals bellen, zal Wanda wel willen vermijden.
  • Net als Monica zegt ook Norm dat de Hex pijn doet. Het is me niet helemaal duidelijk of ze daarmee fysieke pijn bedoelen of de emotionele pijn die Wanda voelt.
  • Ook zegt hij “She’s in my head“. Iedereen gaat ervan uit hij het over Wanda heeft maar sommigen twijfelen bij deze vage taal. Er zijn namelijk nog twee kandidates. Agnes kan mee geholpen hebben aan de spreuk als Agatha Harkness, want ze is zelf een krachtige heks. Maar ook Dottie, die al 2 afleveringen niet gezien is, blijft verdacht. Als zij Mephisto blijkt te zijn, kan zij verantwoordelijk zijn voor de Hex en heeft Wanda niet alleen de schuld. Later zegt Wanda dan ook dat ze niet meer weet hoe het begonnen is.
  • © Marvel Television / ABC

    

   De acteur die Norm speelt, Asif Ali, had trouwens ook al een rol in Agents Of S.H.I.E.L.D. In seizoen 1 speelde hij Jesse Fletcher, een man die door Cybertek gerekruteerd werd om de Centipede-soldaten te sturen. Die mensen werden overgehaald door het “incentives program” wat uiteindelijk betekende dat er dierbaren van hen gegijzeld werden. Het is al bevestigd dat hij hier een ander personage speelt, maar ook hier hebben we dus te maken met een Character Paradox in het MCU.

 • Wanda zegt tegen de kinderen dat Vision op het werk is maar volgens hen is het zaterdag. Zij antwoordt dat het maandag is maar ze herhalen dat het zaterdag is. Normaal zou wat Wanda zegt waarschijnlijk waarheid worden, en zou het opeens maandag zijn, maar dit is nog meer bewijs dat ze de kinderen niet kan controleren met haar krachten.
 • De jongens vragen ook of Wanda een broer had. Ze zegt van wel maar dat hij ver weg is, wat haar verdrietig maakt. Is dit al een soort wens die ze doet waardoor de cameo op het einde gebeurt? Dit is wel de eerste normale vermelding van Pietro, na het debacle met Geraldine. Later meer daarover.
 • S.W.O.R.D. is Westview binnen geraakt met een drone uit de jaren 80 omdat die niet aangepast moest worden door de Hex. De drone heeft ook het logo van Stark Industries. Dat is niet verwonderlijk want wapenindustrie was lang hun hoofdactiviteit.

   

  © The Direct / Marvel Studios
 • Monica probeert met Wanda te praten via de drone maar ze kan hem plots niet meer besturen. Wanda’s ogen worden rood. Daarop besluit Hayward te schieten. Meteen raken ze het beeld kwijt en kort daarna horen ze een alarm aan het krachtveld. Wanda komt zelf naar buiten met de kapotte raket.
  • Wanda heeft haar eigen “kostuum” nog aan van in Endgame. Toen Monica uit de Hex kwam, had ze nog de 70s kleren aan dus geldt dat principe niet voor Wanda.
  • Ze heeft hier trouwens ook meer een Oost-Europeaans accent dan in de sitcom dus is dit echt de realiteit.
 • De S.W.O.R.D.-agenten richten massaal wapens op WandaZe zegt dat ze hen met rust zal laten als zij dat ook doen maar Hayward antwoordt dat ze een hele stad gijzelt. Zij zegt dan weer dat zij geen wapens vast heeft waarop Hayward zegt dat zij wel degene is die de controle heeft. Ik vond het zelf wat raar dat ze daar geen antwoord op gaf. Natuurlijk zag ik dat meteen als bevestiging van m’n theorie dat zij niet alleen verantwoordelijk is.
 • © Marvel Studios

   

  Wanda merkt Monica op, waarop zij op Wanda probeert in te praten. Ze zegt dat Wanda wel weet dat Monica geen bedreiging is aangezien ze telepatisch is. Ze heeft haar dus vrijwillig binnengelaten en vertrouwde haar met haar kinderen. Monica verandert zelf van onderwerp dus we weten niet echt wat Wanda hiervan denkt. Het kan wel dat Wanda later nog op haar rekent aangezien Hayward niet de beste contactpersoon is.

 • Wanneer Monica vraagt wat Wanda eigenlijk wil, zegt ze dat ze alles heeft wat ze wil en dat niemand het meer van haar zal afnemen. Daarop neemt ze de controle over van de wapens van de soldaten en richt ze ze op Hayward. Maar uiteindelijk gaat ze er niet mee door en keert ze terug.
  • Met de latere cameo in gedachten is er veel mensen opgevallen dat Wanda haar krachten gebruikt op een manier die wel heel erg lijkt op die van Magneto.

    

   Daarnaast keerde Ian McKellen als Magneto ook de eigen wapens van de soldaten tegen hen in de eerste X-Menfilm. Michael Fassbender deed hetzelfde met de raketten in X-Men: First Class.

   © Fox
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

We krijgen reclame voor het keukenrolmerk Lagos. Na het incident is Sparky ineens weg. Agnes blijkt hem dood gevonden te hebben in haar struiken. De jongens willen weer verouderen maar Wanda houdt hen tegen. Ze vragen aan haar om Sparky terug tot leven te wekken. Wanda legt hen uit dat dat niet zomaar kan. Vision confronteert haar met Norm. Wanda wil het er niet over hebben waardoor het uitmondt in een ruzie. Ze worden onderbroken door een andere versie van Pietro die voor de deur staat. 

 • De commercial prijst het keukenrolmerk Lagos aan. Bekijk hem hier.
  • In de commercial doen weer dezelfde acteurs mee als bij de rest. Zoals al gezegd zouden dit wel eens voorstellingen kunnen zijn van de ouders van Wanda.
  • De slogan van het merk is “For when you make a mess you didn’t mean to.” Het is dus wel duidelijk dat Wanda nog steeds een schuldgevoel heeft over wat er in Lagos gebeurd is. Het kan ook verwijzen naar de huidige situatie in Westview natuurlijk. Daarnaast wordt er ook gezegd: “Husbands can use it too.” Vision zou waarschijnlijk wel graag het ongeluk van Rhodey uitwissen.
  • © Reddit / Marvel Studios

    

   Er zijn ook mensen die een patroon beginnen zien in de commercials: elk van hen kan verwijzen naar een Infinity Stone. The broodrooster kan verwijzen naar de Mind Stone, het horloge naar de Time Stone en het badpoeder had de vorm en kleur van de Tesseract dus de Space Stone. In deze commercial wordt er rode vloeistof gemorst, wat kan staan voor het bloed dat vergoten werd, maar het is ook een eigenschap van de Aether of Reality Stone. Thor zegt zelf nog in Endgame dat de Aether meer een “angry sludge” was. Als dit klopt volgen er nog twee commercials voor de Power en Soul Stone.

 • In de reeks zelf zien we niks van het incident met de drone. Het wordt allemaal wat weggemoffeld door het feit dat Sparky weg is. Uiteindelijk blijkt Agnes hem dood gevonden te hebben in haar struiken na het eten van de bladeren. Maar ze wou niet tevoorschijn komen voor ze hem bedekt had.
  • © Marvel Studios

    

   Alles wat Agnes doet is verdacht, maar zeker dit. We krijgen de hond niet te zien, zogezegd voor het goed van de kinderen maar toch. Sparky is wel heel plots dood. Zegt ze dit misschien omdat ze Sparky zelf bijhoudt om zo iets uit te lokken bij de kinderen? Wil ze Wanda zo aanmanen om iemand terug te brengen uit de dood? Want dat is wel wat de jongens vragen na de dood van Sparky. Wil Agnes zelf iemand terugbrengen en wil ze bewijs dat Wanda dat kan?

  • Screenrant ziet iets meer sinister in het gedrag van de hond. Wanneer hij voor het eerst in beeld komt, krijgt hij een schok van een stopcontact, wat tot zijn naam leidt. Daarvoor vonden de jongens hem terwijl hij zat te huilen op de straat. En nu eet hij bladeren waardoor hij dood zou zijn. Screenrant denkt dat de hond zichzelf probeerde om te brengen om te ontsnappen aan de Hex van Wanda. Als mensen al pijn hebben, zal dat voor dieren ook wel zo zijn, en die kunnen daar vast minder goed mee om.
 • De jongens vragen haar om Sparky terug te brengen omdat ze “de doden kan helpen”. Maar ze zegt hen dat er regels zijn in het leven. Zo kan je niet verouderen omdat het gemakkelijk is of iemand terughalen uit de dood. Sommige dingen zijn voor eeuwig. Dit is natuurlijk heel tegenstrijdig met wat ze doet voor Vision. 
  • Op het eerste gezicht lijkt dit een bewijs van hoe ver heen Wanda is dat ze dat zelf niet ziet. Maar m’n paranoïde gedachten draaien dan ook op volle toeren want het lijkt te makkelijk. Opeens vraag ik me af of het Wanda wel was die Vision tot leven heeft gewekt. Ze heeft zijn lichaam gestolen maar deed ze dat voor zichzelf of niet? Misschien heeft iemand anders er baat bij dat Vision terug leeft én bovendien zich tegen Wanda keert. Vision is dan ook een krachtig wezen om aan je kant te hebben.
 • Eenmaal binnen krijgen ze ruzie.

   

  • Dingen die we uit hun ruzie leren:
   • Keigoed geacteerd door Elizabeth Olsen en Paul Bettany.
   • © Marvel Studios

     

    Wanda gebruikt het televisieformat nog altijd voor haar voordeel. Om de ruzie met Vision te ontlopen, doet ze de credits over het scherm rollen om aan te duiden dat de aflevering afgelopen is, maar Vision houdt haar tegen. De namen in die credits zijn trouwens ook de echte namen van de crew van WandaVision.

   • Vision herinnert zich alleen Westview en niks daarvoor. Dat is waarschijnlijk opzettelijk zodat hij zijn eigen dood niet zou herinneren, maar het feit dat hij zich dat al herinnert betekent toch dat de Hex minder effect op hem heeft.
   • Net als wij vraagt Vision zich af waarom er geen kinderen in Westview zijn. Hij zegt zelfs dat de speeltuin aan z’n werk altijd leeg is. Wonen er toevallig geen kinderen in die buurt? S.W.O.R.D. heeft dat vast ook nog niet kunnen uitvissen want er zijn nog geen andere kinderen in de sitcom geweest. *Mogelijke spoilers voor aflevering 6* De volgende aflevering zou de Halloween-aflevering zijn dus als we ergens kinderen verwachten is het daar wel. Dan kan er al veel duidelijk worden.
   • Ofwel speelt Wanda goed komedie ofwel heeft ze echt zelf niet goed door dat ze iedereen binnen Westview in haar macht heeft, zelfs wanneer ze niet met haar omgaan.
   • Wanda weet zelf niet hoe dit alles begonnen is. Het kan zijn dat ze dit zomaar zei maar dat leek niet zo. In dat geval kan iemand anders ervoor gezorgd hebben dat de Anomaly begon en dat zij ermee door is gegaan. Ik heb al vermeld dat Agnes en Dottie (aka Mephisto misschien) de meest waarschijnlijke kandidaten zijn daarvoor. Maar ook Hayward is opeens een kandidaat. *Spoilers uit de sneak peek* Ook in een van de latere afleveringen herhaalt ze dat ze het niet weet dus is het waarschijnlijk waar.
 • © Marvel Studios

   

  Opeens wordt er aan de deur geklopt. Wanda is zelf stomverbaasd wanneer Pietro daar staat, maar dan gespeeld door Evan Peters. Vision vraagt wie het is waarop Pietro antwoordt op een 80s nonchalante manier: “Long lost bro get to squeeze his stinkin’ sister to death or what?” Ook bij S.W.O.R.D. zijn ze verrast dat Pietro “gerecast” is. Pietro ziet Vision en vraagt wie de ijsco is.

  • Dit was natuurlijk dé bombshell van de aflevering. Voor wie de latere X-Menfilms niet gezien heeft (zelfs Days of Future Past niet??) is dit niet zo speciaal. De anderen weten dat Evan Peters de X-Menversie van Pietro speelde. Net daarom is dit zo speciaal, want iedereen denkt dan meteen aan de introductie van de X-Men. Sinds de overname van Fox zijn de mutanten namelijk ook eigendom van Disney. Er werden destijds al mopjes gemaakt dat de twee franchises allebei een Pietro Maximoff hadden maar dat hun origin volledig anders is. Voor de overname mocht er met geen woord gerept worden over “mutants” in het MCU hoewel Wanda en Pietro dat altijd geweest zijn in de comics. Veel mensen wilden al langer een cross-over tussen de X-Men en het MCU, dus misschien is dit de eerste aanzet. Hopelijk is het dan ook niet gewoon een leuke cameo maar stevenen we misschien echt af op een versie van House of M.
  • Het is ook bevestigd dat Peters niet echt de Pietro uit het MCU moet vervangen. In de audiodescriptie stond namelijk “the version of Pietro from the X-Men films“. 
  • Dat klopt ook wel met het feit dat Vision hem niet herkent en Pietro herkent Vision ook niet. Dat terwijl ze elkaar wel nog ontmoet hebben in Age Of Ultron.
  • Darcy zegt dat Pietro gerecast is maar het is de vraag of ook zij hem zullen herkennen als iemand uit de X-Menfilms. Als die bestaan in het MCU natuurlijk.
  • Het bleef altijd grappig dat Aaron Taylor-Johnson en Evan Peters allebei Pietro speelden omdat ze samen in de film Kickass zaten.

Hoe kan het verder?

X-Men

Het is ook wel duidelijk dat Wanda hier niet achter zit. Ze is zelf verbaasd en had het duidelijk niet zien aankomen. Hij is door iemand anders hier gebracht, en ook van buiten, want alles wat Wanda van slag bracht, werd naar binnen gestuurd. De vraag is natuurlijk van waar hij nu komt. Ik hoop alleszins dat hij echt Pietro is want nu verwacht iedereen wel een link met de X-Men. Als hij dus echt een versie van Pietro is, wil dat dan zeggen dat hij uit een andere dimensie is gekomen.

Dan zitten we al in de richting van mijn theorie. Ik gok namelijk nog altijd dat op het einde van de reeks, wanneer het doek valt over Westview, Wanda breekt en met haar krachten een scheur in de realiteit veroorzaakt. De volgende Spider-Manfilm zou namelijk allemaal acteurs uit de vroegere films bevatten en daar moet toch een reden voor zijn. Wanda zal ook voorkomen in de tweede Doctor Strange, getiteld In the Multiverse of Madnesss. Er kan nog veel gebeuren tot dan maar het einde van WandaVision lijkt er toch mee te maken te hebben.

Dit opent volgens sommigen ook de deuren voor multiverse-interpretaties van de MCU-acteurs en personages zelf. Zo zouden Mark Ruffalo en Edward Norton alletwee een versie van de Hulk kunnen zijn om zijn recasting te verklaren. Iets gelijkaardigs zou kunnen voor Terence Howard en Don Cheadle voor Rhodey. Michael B Jordan zou naast Killmonger ook als een versie van Johnny Storm kunnen opduiken. Hetzelfde geldt voor Chris Evans, waarvoor al geruchten zijn. 

© Marvel Studios / Fox

Wat Pietro precies komt doen, is wel nog niet duidelijk. Is dit dan echt de introductie van de X-Men? Of zal het ook een illusie blijken te zijn die opgezet werd door iemand om Wanda op stang te jagen? Ik ben benieuwd hoe groot z’n rol zal worden. Het is ook de vraag of hij de cameo is waarvan Elizabeth Olsen en Paul Bettany spraken. Ik dacht het niet maar het kan wel. Als dit een inleiding is voor de X-Men in het MCU lijkt een cameo van Ian McKellen of Michael Fassbender, of Patrick Stewart of James McAvoy nog mogelijk. Misschien zou zelfs Hugh Jackman kunnen. Zo denkt Reddit er toch ook over:

Westview

Het blijft ook afwachten hoe het verdergaat met Vision. Hij zal vast meer en meer beseffen dat Wanda controle heeft over Westview. *Spoilers van de sneak peek* We zien ook dat hij later zal proberen om door het krachtveld te gaan. Komt hij echt terug tot leven en wordt hij dan een villain gedreven door frustratie over Wanda?

Ook de kinderen zullen denk ik belangrijker worden dan ze op het eerste gezicht leken. Wat als de realiteit bedoeld was om Wanda kinderen te doen krijgen? De zin “For the children” en iedereen die Wanda vroeg of ze nog geen kinderen hadden, lijkt daar wel naartoe te wijzen. Wie er ook mee controle heeft over de Hex, misschien willen ze uiteindelijk Wanda’s kinderen voor zichzelf? Dat zal ze niet zomaar laten gebeuren.

Komen er meer aanwijzingen over wie Agnes, Dottie en Ralph zullen zijn? Blijft Hayward zo verdacht? Hoelang duurt het voor alles echt begint in te storten? Met nog 4 afleveringen te gaan zal het wel allemaal op gang beginnen komen.

Wil je ook eens andere theorieën horen die niet van mij zijn? Of heb je alles liever op een rijtje in audiovorm? Beluister dan zeker de afleveringen van Castard waarin we de eerste twee afleveringen en daarna de 3 volgende bespreken. 

 ^ Terug naar boven

 

wandavision spoilers
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 6: “All-New Halloween Spooktacular!”

We zitten inmiddels in vroege jaren 2000 met bijpassende intro. Het is Halloween, dus praten de jongens over hun kostuum. Ze kijken op naar hun nonkel Pietro maar zijn hem ook nog niet gewend. Wanda en Vision hebben ook een kostuum aangedaan maar Vision gaat mee met de buurtwacht in plaats van trick-or-treaten met het gezin.

 • De intro geeft al meteen de eerste hint van waar de inspiratie deze aflevering gehaald wordt. Het lijkt namelijk heel erg op die van cultserie Malcolm In The Middle. Bekijk de intro hier.
 • Marvel heeft trouwens ook een officiële playlist gemaakt voor de reeks: WandaVision Official Playlist
 • Op Reddit is er iemand die ook aanwijzingen voor Mephisto ziet in een terugkerend motief in de intro. Ik kan het niet beter omschrijven dan hijzelf:

  I noticed within each of the theme songs there is a repeated musical phrase, being a tritone. This is essentially one half-step away from a perfect fifth, meaning it’s a harsh sounding interval. This was known as the devil’s interval back in the day, as it went against the “traditional purpose” of music. Given that this is a recurring motif in all four theme songs so far and is not very prevalent in much modern music, this could be hinting at a darker entity pulling the strings. I plan on making a video that goes more in-depth on this as I found it very interesting. Let me know what you think, especially if you’re familiar with music theory.

 • Er werd gedacht dat deze aflevering zich zou afspelen in de jaren 90 na vorige week maar het zal eerder de vroege jaren 2000 aangezien Malcolm in the Middle begon in het jaar 2000. De serie liep tot 2006 en was ook de grote doorbraak van Bryan Cranston.
 • Opnieuw werd het liedje geschreven door Kirsten Anderson-Lopez en Robert Lopez, en zijn er verwijzingen naar wat er gebeurt:
  • Don’t try to fight the chaos / Don’t question what you’ve done / But if it’s all illusion / Sit back, enjoy the show / Though there may be no way of knowing / Who’s coming by to play
   Dat laatste maakt nog eens duidelijk dat Wanda Pietro niet bewust naar Westview heeft gehaald.
 • De zangeres bij deze intro is Kathleen Hanna, de pionier van de feministische punk riot grrrl-beweging.
 • Pietro krijgt zijn eigen plek in de intro, wat vast wil zeggen dat hij wel even blijft. Ze leggen wel heel hard de nadruk op het feit dat hij zichzelf speelt. Later meer daarover.
 • Billy breekt “the fourth wall” door rechtstreeks tot het publiek te praten. Ook dat komt van Malcolm In The Middle want Malcolm/Frankie Muniz deed exact hetzelfde.
 • © FOX

   

  Het huis is opnieuw lichtjes aangepast aan de tijdsperiode om op dat van Malcolm In The Middle te lijken.

 • Billy heeft z’n kostuum voor Halloween al aan. Dat lijkt heel sterk op dat van zijn ouder alter ego Wiccan in de comics.
 • In een flashback zien we Billy en Tommy het spel Dance, Dance Revolution spelen. Dat spel was belangrijk tijdens een aflevering van Malcolm In The Middle. Als je Bryan Cranston wil zien dansen, is dit het moment.
 • Het is vier uur in de namiddag maar Pietro ligt nog steeds te slapen. Tommy grapt dat hij misschien een vampier is. Peters is bekend geworden door zijn rollen in American Horror Story, waar hij al veel bovennatuurlijke personages speelde maar een vampier was hij nog nooit.
 • © Marvel Comics

   

  Wanneer Wanda naar beneden komt in haar kostuum vraagt Billy of ze een oude versie is van roodkapje maar Wanda antwoordt dat ze een Sokoviaanse waarzegster is. Voor comicfans was het nochtans meteen herkenbaar. Het is eigenlijk een deftigere versie van wat ze in de comics meestal aan heeft.

 • Pietro zegt dat haar kostuum nog slechter is dan die die hun moeder hen deed dragen toen ze tyfus hadden. Dan volgt er een flashback van de jonge Wanda en Pietro. Er wordt door velen opgemerkt dat de kostuums nogal lijken op Black Widow en Fury, door de lange vlecht van Wanda en het ooglapje van Pietro. Het is waarschijnlijk geen toeval maar kan aan de andere kant ook niet. Wanda en Pietro waren hier namelijk dan jonger dan 10 als hun ouders nog leefden maar voor 2000 was er nog geen sprake van Natasha en Fury. De vraag is dan waarom er precies zo’n beeld in de sitcom zit. Is dit een manipulatie van Pietro?
  © Marvel Studios
 • Wanda zegt dan ook dat ze zich haar dat moment zo niet herinnert, waarop Pietro antwoordt dat ze waarschijnlijk veel van het trauma onderdrukt heeft. Door nu terug met Pietro te praten door het hele sitcomgebeuren, lijkt Wanda inderdaad meer en meer te gaan verwerken. Toch lijkt het sterk dat zij die herinnering erin gestoken heeft, want anders had het wel haar versie geweest. Is er toch iemand die hier ook controle over heeft?
 • © Marvel Comics

   

  Ook het kostuum van Vision is gebaseerd op dat van de comics. Zelfs Wanda noemt het belachelijk.

 • Wanda bedankt hem om het te dragen, maar Vision antwoordt droogjes dat het de enige kleren waren die in z’n kast hingen. Wanda kijkt hem even vreemd aan waarop Vision een grapje maakt. Hij heeft duidelijk geleerd uit de vorige aflevering. Hij is nog steeds achterdochtig maar speelt toch het spelletje mee hier.
 • Wanneer Vision zegt dat hij met de neighbourhood watch meegaat, zegt Wanda: “No, that’s not what you’re supposed to” Vision reageert snel en lijkt haar wat uit te dagen. Dat hij niet meegaat is natuurlijk tegen haar eigen plannen in. Pietro lijkt wat de bemiddelaar voor de situatie want hij stelt voor om in zijn plaats mee te gaan. Is dat waarom Pietro toegevoegd is? Omdat de relatie tussen Vision en Wanda steeds meer onder spanning kwam omdat hij bewuster werd?
 • Pietro en Tommy hebben nog geen kostuum dus neemt Pietro hem supersnel mee. Wanneer ze terugkeren hebben ze allebei een versie aan van het kostuum van Quicksilver uit de comics. Lijkt hun haar alleen niet een beetje op dat van Wolverine?
© Marvel Studios

Bij S.W.O.R.D. is het intussen nog maar net na de interventie met Wanda. Monica is kwaad over de raket en ook Darcy en Woo geven hun mening erover. Hayward is ervan overtuigd dat ze Wanda moeten uitschakelen om alles op te lossen maar Monica ziet dat anders. Hij verwijt Monica dat ze partij trekt voor superhelden en stuurt haar, Woo en Darcy van de basis. Maar ze kunnen hun wachters overmeesteren en blijven.

 • De quote van de aflevering gaat naar Darcy wanneer ze tegen Hayward zegt: “The guy who almost got murdered by his own murder squad.”
 • Hayward gaat direct weer in klootzakmodus wanneer hij vraagt wie ze eigenlijk is. Monica zegt dat Darcy bij haar hoort waarop hij antwoordt: “And which one of you is the sassy best friend?” Dat hij dat onder andere tegen Monica zegt, is een verwijzing naar de trope Token Black Friend, het feit dat een zwarte acteur vroeger vooral de beste vriend(in) speelde van het witte hoofdpersonage en meestal ook nog “sassy” was. Cringe, nog meer klootzakpunten gescoord dus.
 • Woo daarentegen blijft een ally en reageert dat er geen tijd is om collega’s te kleineren wanneer je net een oorlog bent begonnen die je niet kan winnen. Hayward is ervan overtuigd dat alles opgelost wordt als ze Wanda uitschakelen maar Monica is daar niet zo zeker van. Zij denkt dat Wanda de oplossing zal blijken voor dit alles.
  • We weten inderdaad niet echt wat er zou gebeuren met iedereen in Westview als Wanda vermoord werd. Zou de betovering plots over zijn of zou het nog nadeliger zijn als die niet op een goeie manier wordt weggenomen? Zowel bij Norm als later bij Agnes zien we dat het plots opheffen van de betovering de mensen volledig in paniek doet slaan. Wanda herschrijft wel de realiteit maar als er nog iemand achter zit, zoals we denken, zou niet alles voorbij zijn. Bovendien is Wanda empathisch genoeg om misschien het geheugen van de inwoners aan te passen als alles voorbij is.
 • Hayward vindt Monica een belemmering geworden voor het onderzoek omdat ze het altijd opneemt voor mensen met krachten. Hij begint over haar geschiedenis met Carol Danvers. Hayward zegt dat degenen die weg waren in de vijf jaar na Thanos, geen idee hadden hoe moeilijk het was geweest.
  • Ik vraag me af of we ooit meer over die periode te weten zullen komen. Het zou alleszins ook niet misstaan als serie.
 • Daarna trapt hij nog wat na door te zeggen dat het maar beter was dat ze er niet was toen haar moeder stierf omdat ze de job duidelijk niet aan kan. Daarop stuurt hij hen weg. Net wanneer je dacht dat hij geen grotere klootzak kon worden, verrast hij nog.
 • Maar ook Woo blijft verrassen maar in positieve zin wanneer hij en Monica de soldaten overmeesteren. Ze vermommen zich op de typische Marvel-manier. Met een petje of een kap.
© Marvel Studios

 

© Marvel Studios

Wanda, Pietro en de jongens gaan van huis tot huis. Wanda probeert uit te vissen of het echt de Pietro is die ze kent. Terwijl hij de jongens helpt om snoep op te halen, komt Wanda Herb tegen die zegt dat Vision niet met de buurtwacht meeloopt. Vision stapt rond in een verder deel van Westview waar hij een vrouw ziet vasthangen in een moment terwijl er een traan van haar wang rolt. Er volgt een commercial voor de yoghurt Yo-Magic. Wanda en Pietro kibbelen wat over de kinderen maar ook over waarom hij er nu is. Het blijkt dat Billy ook krachten heeft en supersnel is.

 • Billy en Tommy willen om ter eerst het meeste snoep inzamelen. Pietro roept om hen aan te moedigen: “Unleash hell, demon spawn.” Is Marvel ons stilaan aan het trollen? Dit is namelijk nog maar eens een verwijzing naar het originverhaal van de tweeling bij House of M, waar ze dus fragmenten zijn van de ziel van Mephisto. En hij is nu net de duivel van Marvel. Er zit stilaan te veel in dat ik begin te twijfelen. Damn you, Marvel!
  • Toen de casting van Evan Peters bekend raakte, gingen er al geruchten de ronde dat hij wel eens Mephisto kon spelen, aangezien hij al redelijk wat villains had gespeeld. Het is niet omdat hij nu Pietro speelt dat dat niet meer kan. Later meer.
 • © Marvel Studios

   

  Terwijl Wanda alleen is met Pietro vraagt ze hem naar een jongen uit het weeshuis waar ze zaten na de dood van hun ouders. Pietro heeft door dat ze hem probeert te testen maar vindt het niet erg. Hij weet dat hij er anders uitziet maar ze weten allebei niet waarom. Pietro zegt wel dat als hij Shangri-La had gevonden, dat hij ook niet aan het verleden zou herinnerd willen worden.

  • Zowel Pietro als Wanda weten niet waarom Pietro er nu anders uitziet. Dit is nog meer bewijs dat zij hem dus niet bewust naar Westview heeft gehaald, en hem ook niet van uiterlijk veranderd heeft. Pietro zelf weet wel dat hij er vroeger anders uitzag dus dan lijkt het erop dat hij toch de versie uit het MCU moet voorstellen. Tot nu toe zijn er dus nog geen echte aanwijzingen dat hij iets met de X-Men te maken heeft.
  • Shangri-La heeft meerdere betekenissen, buiten en binnen het MCU.
   • Het is naast een hotelketen in het echte leven, ook de naam die auteur James Hilton gaf aan het aards paradijs dat hij beschreef in z’n boek Lost Horizon. Het is sindsdien een algemeen synoniem geworden voor een aards paradijs.
   • In de wereld van Marvel Comics bestaat het ook. Daar zou het gesticht zijn door Vision, die heerste over de bevolking die er woonde. Volgens de comics zou Shangri-La er voor iedereen anders uitzien en de vorm aannemen van wat iemand verdiende te vinden. Dit alleen maar om te benadrukken dat Westview echt het leven is dat Wanda altijd al wilde.
   • Het kwam ook voor in een issue van Tales of Suspense van Marvel Comics. Dat specifieke stukje heette The Man Who Found Shangri-La.
   • © Marvel Television

     

    Een spoileraflevering van mij is niks zonder een verwijzing naar Agents of S.H.I.E.L.D. Ook daar werd Shangri-La namelijk vermeld, en wel als gesloten basis van S.H.I.E.L.D. Dat is te zien in de aflevering T.A.H.I.T.I. uit seizoen 1, in een document met informatie over de basis The Guest House. Een duidelijker document vind je hier.

  • Hij zegt ook wel dat hij ook niet aan het verleden zou willen herinnerd worden. Dat klopt inderdaad met alle verwijzingen naar de echte wereld die werden uitgewist, zoals toen “Geraldine” de dood van Pietro vernoemde. Het staat wel haaks op de commercials die altijd iets met het verleden van Wanda te maken hebben. Zou de theorie dan toch kloppen dat iemand anders deze ertussen steekt?
 • Pietro gaat de jongens helpen om meer snoep op te halen. Dat vindt Tommy “kick-ass“, waarop ook Wanda het herhaalt. Dit is vast een verwijzing naar het feit dat Aaron Taylor-Johnson en Evan Peters allebei in de film Kick-ass zaten, voordat ze allebei Quicksilver speelden. En te zeggen dat ik het bijna niet in de vorige aflevering had gestoken omdat dat te obvious leek.
 • I feel the need for speed” is een quote uit Top Gun, die in 1986 is uitgekomen. Het verwijst natuurlijk ook naar de krachten van Pietro. Grappig feit: Jennifer Conolly, de vrouw van Paul Bettany, doet mee in het vervolg Top Gun: Maverick dat dit jaar moet uitkomen.
  © Paramount Pictures
 • Wanda ziet Herb en gaat vragen hoe de patrouille verloopt. Hij krijgt meldingen binnen van snoep dat verdwijnt, pompoenlantaarns die worden vernield en mensen die onder de silly string komen te zitten. Dit is allemaal het werk van Pietro en de kinderen met hun super speed.
 • Herb vertelt Wanda dat Vision niet van wacht is. Daarop vraagt hij of hij iets kan doen voor Wanda, of ze iets veranderd wil zien. We zouden het bijna vergeten maar hij en Agnes leken het meeste op de hoogte van wat er aan de hand was, zoals we zagen in aflevering 4, en ze willen allebei Wanda gelukkig houden.
 • De jonge acteurs hebben trouwens setfoto’s gedeeld waaruit blijkt dat deze aflevering deels tijdens de coronacrisis werd opgenomen.
 • © Marvel Studios

   

  Vision loopt rond in Westview, waar hij een vrouw in een loop ziet zitten terwijl ze Halloweenversieringen probeert op te hangen. Ook haar man achter haar zit vast terwijl hij een pompoen buiten zet. De vrouw huilt ook. Er komen later nog voorbeelden van zulke glitches maar het moet vast redelijk eng en pijnlijk zijn om de hele tijd dezelfde beweging te moeten doen. Door de traan lijkt het er wel op dat deze inwoners wel beseffen dat ze vastzitten.

 • Er volgt een spotje voor de yoghurt Yo-Magic. Daarin zit een jongen alleen op een onbewoond eiland met honger. Een haai komt hem vergezellen en zegt dat hij dat ook altijd had vroeger. De jongen vraagt wat hij deed om dat op te lossen. “Snacked on Yo-Magic.” Daarop geeft de haai yoghurt aan de jongen, maar hij krijgt het potje niet open waardoor hij toch nog uitgemergeld omkomt. Daarop volgt de slogan “Yo-Magic, the snack for survivors“.
  • Ik en jij ook waarschijnlijk na deze spot:
   © NBC
  • Deze is toch anders dan de andere commercials: zo komen de acteurs (/ouders?) er niet in voor en is het niet echt superduidelijk naar welke gebeurtenis uit Wanda’s verleden er hier wordt verwezen.
  • Mij lijkt dit meer op een aanwijzing voor hoe Westview ontstaan is. Later deze aflevering zegt Wanda namelijk dat ze zich totaal alleen voelde vlak voor Westview. De jongen stelt dus Wanda voor volgens mij. De haai is dan iemand die haar een oplossing of hulp bood. Onze voornaamste kandidaat daarvoor is nog steeds Mephisto. Wanneer de jongen dan vraagt wat de oplossing is voor dat gevoel, zegt de haai dan “snacked on yo-magic”. Dit wil dan toch zeggen dat die persoon die haar geholpen heeft, nu teert op de magie van Wanda? Als we dan het spotje mogen geloven, lijkt ze alleen maar zwakker te zullen worden hoe langer het duurt. Voorlopig hebben we daar geen bewijs van gezien, integendeel gezien het einde van de aflevering, maar het is toch raar.
  • Of moet het Wanda voorstellen toen ze jong was en ingelijfd werd door Hydra voor de experimenten? Daarbij kreeg ze haar krachten en waren zij en Pietro de enige overlevers.
  • Anderen zien hier dan weer een vergelijking met de angst die Wanda had na Lagos. Daarna heeft ze haar magie wel meer aanvaard.
  • © Marvel Studios

    

   De slogan is “Yo-Magic, the snack for survivors”. Dit zou wel op Wanda kunnen slaan want ze gebruikt haar magie om haar verdriet te overleven, maar als zij de haai is, weet ik niet wie de jongen moet voorstellen. De inwoners van Westview misschien? Hadden zij problemen waar we nog niet van weten, die Wanda mee heeft opgelost?

  • Hier zie ik ook niet meteen een verwijzing naar een Infinity Stone zoals bij de rest. Misschien de Power Stone omdat het gaat over kracht? Volgens sommigen doet het skeletuiterlijk van de jongen wat denken aan de Red Skull, die de Soul Stone bewaakte.
 • Wanda, Pietro en de jongens lopen voorbij een bioscoop waar The Incredibles en The Parent Trap op de marquee staan.
  • © Marvel Studios

    

   Als we ervan uitgaan dat het jaartal uitmaakt, dan moet de aflevering zich in 2004 afspelen aangezien The Incredibles dat jaar uitkwam. The Parent Trap zal gewoon een oude release zijn dan.

  • Beide films zijn ook wel toepasselijk. The Incredibles gaat over een superheldenfamilie die zich als gewoon gezin probeert voor te doen. In The Parent Trap wordt een identieke tweeling van elkaar gescheiden waarna ze elkaar ontmoeten en van plaats wisselen om hun ouders samen te brengen. Dit kan verwijzen naar Billy en Tommy omdat ze een tweeling zijn en ze later proberen om Wanda en Vision weer samen te krijgen. Maar Wanda en Pietro zijn ook een tweeling, van elkaar gescheiden en nu herenigd. Of het kan meer meta zijn en verwijzen naar de twee Pietro’s in de filmwereld die nu van plaats gewisseld zijn. De ouders van Wanda en Pietro zijn ook al een paar keer vermeld dus misschien verwijst het naar hen?
 • Wanda zegt tegen Pietro dat hij een slechte invloed is. Maar hij antwoordt dat hij gewoon zijn taak komt doen: “Onverwacht opduiken, voor spanning zorgen met de schoonbroer, onrust stoken met de kinderen en het lastig maken voor Wanda.” Want dat is toch wat ze wou?
  • Hij lijkt dus toch onbewust door Wanda naar hier zijn gebracht? Maar waarom zou zij dan willen dat hij er anders uitziet terwijl Vision er wel gewoon hetzelfde uitziet? En waarom moest hij specifiek die dingen komen doen? Vooral omdat Wanda zelf al spanningen had met Vision. Als het niet door Wanda is, en ik iemand moet bedenken die daarvoor zou willen zorgen, is het misschien Hayward. Later leren we namelijk dat hij Vision volgt. Hij kan er dus wel baat bij hebben dat Wanda afgeleid is.
 • Ze vraagt hem ook wat er met zijn accent gebeurd is, wat hij ook aan haar vraagt. Daarop vertelt hij wat hij zich nog herinnert: hij werd zomaar neergeschoten op straat en daarna hoorde hij haar roepen. Dit lijkt wel op hoe Pietro in Age of Ultron is omgekomen, alleen is hij niet zomaar op straat neergeschoten maar probeerde hij een vrouw en kind te beschermen. Het was wel redelijk uit het niets, en bovendien werden de beelden getoond in de recap. Ofwel zoek ik er gewoon te veel achter. Later meer.
 • Tommy toont voor het eerst z’n krachten: hij heeft ook superspeed net als Pietro. Dit is dus ook zo in de comics waar hij het alter ego Speed opneemt. Wanda is er ook enthousiast over.
 • Ze zegt hen ook dat ze niet voorbij Ellis Avenue mogen gaan. Later meer daarover.
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Darcy, Woo en Monica geraken terug een van de S.W.O.R.D.-tenten binnen waar Darcy probeert om het netwerk binnen te geraken. Ze ontdekken dat Hayward binnen de Hex kan kijken en bovendien Vision volgt. Vision loopt ondertussen in een buurt aan de rand van de stad waar veel mensen zijn maar ze staan allemaal stil. Hij gebruikt zijn krachten om van bovenaf te kijken wat er aan de hand is. Zo valt hem een auto op die stilstaat aan de rand van het dorp, bestuurd door Agnes. Ze ziet er verward uit, dus wanneer hij haar uit de betovering haalt, hebben ze een gesprek dat hem in de war brengt. Monica ontvangt een bericht van de persoon die haar terug naar binnen kan brengen. Darcy raadt dat haar af omdat haar cellen al veranderd zijn door naar binnen te gaan. Maar haar besluit staat vast. Darcy blijft daar om verder de computers uit te kammen, waardoor ze uiteindelijk een verdacht bestand vindt.

 • Het vreemdste is dat Hayward Vision volgt door het verval van vibranium te tracken. Hoe lang doet hij dat al? Als hij dat bijvoorbeeld pas is gaan doen nadat Vision twijfels begon te krijgen, lijkt het nog logisch aangezien hij meer informatie kon geven. Al het al langer is, is de reden iets moeilijker te zien. Is het dan omdat S.W.O.R.D. experimenteerde op Vision en nu de resultaten daarvan wil zien? Zochten ze zelf naar een manier om hem terug te brengen en wil hij nu kijken of Wanda dat al voor hen gedaan heeft? Het feit dat hij specifiek het verval van het vibranium in Vision volgt, sluit daar wel al wat meer bij aan.
  • Maar wat wil hij dan precies van Vision. Is het toch de Ultron-theorie die ik aanhaalde in de vorige aflevering of heeft het iets te maken met de speech die hij tegen de rest deed over de vijf jaar na Thanos?
 • © Marvel Studios

   

  Vision loopt door een buitenwijk van Westview waar alle mensen, inclusief kinderen, gewoon stilstaan. De kinderen staan ook met hun hoofd naar beneden, wat zou kunnen beteken dat ze in een soort “slaapmodus” zijn. Ze hebben wel allemaal een Halloweenkostuum aan dus moeten ze toch al bewogen hebben. Het zal dus niet zo zijn dat ze al dagen stilstaan. Ze kunnen ook niet antwoorden wanneer Vision hen iets vraagt.

  • Het lijkt dat hoe verder van Wanda vandaan, hoe minder de betovering vat over hen heeft omdat ze niet echt in het verhaal van Wanda voorkomen. Daarom gaan ze maar stand-by. Hopelijk geldt dat ook voor hun geest want anders is het wel redelijk traumatisch om zo vast te zitten in je eigen lichaam.
 • Vision gebruikt de Mind Stone om zijn kostuum te veranderen in zijn eigen Visionkostuum. Daarop gebruikt hij zijn krachten om boven het stadje te vliegen.
  • Dit is wel wat verwarrend. We weten allemaal dat de Mind Stone intussen vernietigd is. Het is één ding dat Wanda het er laat uitzien alsof de steen nog in Vision z’n hoofd zit maar een ander dat hij ook “echt” werkt. Vision heeft er ten slotte ook controle over want hij gebruikt hem. Misschien hoort dit allemaal bij de illusie van Wanda maar dan is ze inderdaad heel sterk geworden. Ofwel heeft ze zelf de Mind Stone kunnen terugbrengen? Haar krachten zijn dan ook gelijkaardig aan die van de steen. Vision zelf heeft op dit punt ook door wat zijn krachten vroeger waren en hoe hij eruitzag. Betekent dit alles echt dat hij terug tot leven aan het komen is?
 • © Marvel Studios

   

  Vision ziet een auto stilstaan. Agnes blijkt erin te zitten verkleed als heks en zit doelloos voor zich uit te staren. Ze reageert ook heel raar op Vision, als een depressieve versie van haar sitcompersonage. Ze zegt dat ze een verkeerde afslag had genomen en verloren is gereden en dat in de stad waarin ze opgroeide. Ze zit ook met tranen in haar ogen. Daarom maakt hij haar ook wakker uit de betovering. Daarna herkent ze hem als Vision, een van de Avengers en vraag of hij hen komt helpen. Hij bevestigt dat hij Vision is en wil helpen maar weet niet wat een Avenger is. Agnes weet niet waarom hij dat niet weet en panikeert. Ze vraagt zich af of ze dood is, maar Vision snapt niet waarom ze dat zegt. Ze zegt omdat hij ook dood is.

  • Opnieuw denk ik dat Marvel ons stilaan begint te trollen want Agnes is verkleed als heks, wat dus klopt met de Agatha Harkness-theorie.
  • Nog wat aanwijzingen dat wie verder van Wanda af is, minder onder de betovering staat en dus niet meer weet wat gedaan of geen eigen beslissingen kan maken. Spooky.
  • De echte Agnes herkent Vision als een Avenger. En ze weet bovendien dat hij dood is. Wie ze dus echt is, ze heeft wel kennis van de echte wereld en is geen mystieke figuur die nooit op aarde is. Agatha Harkness kan dus nog steeds.
  • We wisten dus al dat Vision zich niks meer herinnerde voor Westview, dus blijkbaar zijn dood ook niet. Voorlopig reageert hij er niet echt op, maar het valt nog af te wachten wat hij daarover tegen Wanda te zeggen heeft.
 • Vision zegt dat hij de mensen buiten Westview wil bereiken om te weten te komen wat er aan de hand is. Maar Agnes weet niet hoe omdat de inwoners er zelfs niet aan mogen denken van Wanda om weg te gaan. Daarna zegt ze verloren “All is lost” en begint ze maniakaal te lachen. Vision brengt haar terug in de betovering, waarna ze wegrijdt.
  • Heksenlach, oké, we snappen het, Marvel. Hebben we trouwens al genoeg lof gegeven aan Kathryn Hahn? Ze heeft ook een heel goeie heksenlach.
  • Het is natuurlijk ook wel de vraag of dit allemaal echt is. Agnes leek zich in vorige afleveringen meer bewust te zijn van wat er gaande was dan Vision, dus misschien deed ze hier alsof om hem te kunnen vertellen dat hij dood is en zo conflict te zaaien. Want daarna wordt ze wel heel snel terug haar oude zelf.
 • We zien dat Vision op het kruispunt van Ellis Avenue en Rolling Hill Drive staat.
  © Marvel Studios

   

  • Ellis Avenue was de straat waar Billy en Tommy niet voorbij mochten gaan. Nu weten we waarom: die ligt aan de rand van het krachtveld.
  • Ellis Avenue kan vernoemd zijn naar Matthew Ellis, de president van de VS in het MCU. In de time line werd hij technisch gezien het laatst gezien in Agents of S.H.I.E.L.D. In de films zelf werd hij het laatst vermeld in Winter Solider dus weten we niet of hij in het heden, 2023, nog steeds president is.
  • Sommigen zagen in deze straatnaam dan weer een connectie met X-Men. Ellis Island is waar Magneto in de eerste X-Menfilm een machine had geplaatst om mensen die geen mutanten waren, te vernietigen. Dit staat bekend als het Liberty Island Incident.
 • Darcy is nog steeds in de persoonlijke bestanden van Hayward aan het neuzen. Daar ziet ze dat hij het medisch dossier van Monica heeft. Monica en Woo willen vertrekken om de persoon te ontmoeten die de wagen heeft gebouwd die ze nodig hebben om de Hex terug binnen te gaan. Darcy wil haar tegenhouden omdat haar cellen al herschreven zijn en ze aan het veranderen is. Maar Monica wil Wanda toch helpen. Darcy blijkt om verder te kraken.
  • © Marvel Studios

    

   Terwijl Darcy door het mapje medische dossier gaat, zien we heel kort ook de naam Ray Johnson. In de comics is dat dat de echte naam van een mutant met de codenaam John Wraith. Hij kon teleporteren en maakte deel uit van Team X. In X-Men Origins: Wolverine komt Wraith ook voor, gespeeld door rapper Will.i.am. Alleen is zijn alter ego daar Kestral en niet Ray Johnson. En hij overleefde de film niet, net als die vreselijke versie van Deadpool. Nog een link met de X-Men en Wolverine dus.

  • Monica zegt dat het ergste dat kan gebeuren als ze teruggaat, is dat Wanda haar ultra low-rise jeans geeft. Inderdaad, ik snap je, Monica.
  • Monica zegt dat ze al genoeg bloedonderzoek heeft gezien en cellen die uitzaaien of in remissie zijn. Dit is natuurlijk een verwijzing naar de ziekte van haar moeder Maria. Ook wanneer ze zegt dat ze weet wat Wanda voelt, verwijst ze naar het verlies om een dierbare. Toch blijven sommigen denken dat Monica hier al weet dat ze krachten heeft.
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Pietro praat met Wanda over haar betovering en tot haar verbazing steunt hij haar. Hij vraagt ook hoe ze het gedaan heeft, maar ze herhaalt weer dat ze dat niet meer weet. Ze weet alleen dat ze zich compleet alleen voelde. Wanneer ze terug naar Pietro kijkt, ziet ze hem ook weer zoals hij echt is. Vision probeert door het krachtveld te geraken terwijl de S.W.O.R.D.-troepen zich klaarmaken. Ook Darcy wil helpen maar ze wordt vastgebonden aan een auto. Hoe langer Vision buiten het krachtveld blijft, hoe meer hij begint af te takelen. Billy merkt op met z’n krachten dat er iets scheelt met Vision en dat hij omsingeld wordt door soldaten. Om hem te redden bevriest Wanda de bevolking van Westview en breidt ze de Hex uit zodat de S.W.O.R.D.-basis, en Darcy, ook onder de betovering komen. Woo en Monica zijn ver genoeg om er buiten te blijven terwijl Hayward en een paar soldaten proberen te vluchten en hulp inroepen.

 • © Marvel Studios

   

  Wanda zegt tegen Pietro dat ze wel doorheeft dat ze “full soccer mom” is gegaan. Die term wordt in Amerika veel gebruikt voor een moeder die alleen maar met haar huishouden en kinderen bezig is.

 • Pietro zegt dat hun ouders Westview geweldig hadden gevonden en Wanda gaat akkoord. Dat is nu al de tweede keer dat Pietro hen vermeldt, en dat in de aflevering waarin de vaste acteurs niet verschijnen in de commercial. Moeten we hier toch meer achter zoeken zoals ik al zei?
 • Pietro zegt dat de Hex een heel eind is van de “wiggly-woos” die ze uit haar handen schoot. Dit is een verwijzing naar de term die Elizabeth Olsen zelf gebruikte tijdens Age Of Ultron voor de bewegingen die Wanda maakte wanneer ze haar magie gebruikte.
 • Hij vraagt haar ook waar de kinderen tot nu toe waren. Vast aan het slapen omdat ze hen niet nodeloos wou traumatiseren behalve voor een cameo in de feestdagaflevering. Zij was dan ook altijd de meest empathische van de twee. Wanda wil protesteren maar hij noemt meer ethische vraagstukken die ze opgelost heeft: gezinnen en koppels bleven samen, hun persoonlijkheid lijkt zo veel mogelijk op de oude en iedereen heeft een betere job en beter haar.
  • Hoe heeft hij dit allemaal zo snel door? Het was tot nu toe alleen Vision opgevallen dat er geen kinderen waren. Het lijkt mij toch verdacht. Stilaan begin ik me dus toch af te vragen of hij niet Mephisto zal blijken te zijn. Door zich als Pietro voor te doen, kan hij makkelijk dicht bij Wanda geraken. Als hij de aanzet heeft gegeven voor Westview weet hij ook hoe alles in elkaar zit. Hij zou dan naar Westview kunnen gekomen zijn om Wanda in de gaten te houden.
   • Mogelijke spoilers: De Funko’s voor de reeks zijn intussen ook aangekondigd en daarbij zit ook een mogelijk aanwijzing. Op de doos van die van Pietro staat namelijk “Pietro Maximoff”. De aanhalingstekens kunnen erop wijzen dat hij toch iemand anders zal blijken te zijn. De andere personages hebben dat namelijk niet.
 • Pietro is ook niet tegen de betovering, integendeel, hij is onder de indruk. Hij vraagt dan ook hoe ze het gedaan heeft. Maar ze weet het niet meer. Ze weet alleen dat ze zich totaal alleen voelde. Leeg, en “endless nothingness”.  Wanneer ze terug kijkt naar Pietro ziet ze hem net zoals Vision, dood en met drie schotwonden.
  • Het gevoel dat ze hier beschrijft, past dus perfect bij de jongen uit het Yo-Magicspotje. Het bevestigt ook nog eens de emotionele aanleiding voor dit alles.
  • © Marvel Studios

    

   Not again! Ze ziet Pietro dood met drie schotwonden. Opnieuw valt ze dus wat uit de betovering en ziet ze de realiteit, vlak nadat ze terugdacht aan die realiteit. Maar kan dit wel helemaal? Zou ze dan niet de echte Pietro moeten zien in plaats van deze voorstelling? Rabbit hole alert: Als Pietro niet Pietro blijkt te zijn, kan hij dit zelf gedaan hebben om haar van de wijs te brengen.

 • Darcy vindt een map met de naam Cataract, die alleen door Hayward gezien kan worden. Bij de naam staat Classified Weapons Intel. Ze verstuurt het via e-mail naar Woo.
  • © Marvel Studios

    

   Cataract is op het eerste gezicht geen begrip uit de comics. Het heeft blijkbaar wel iets te maken met wapens, aan de beschrijving te zien. De naam geeft misschien ook een tip. Cataract zorgt er namelijk voor dat het oog troebel wordt, wat in het Engels leidt tot “blurred vision”. En van wie zagen de ogen er nogal troebel uit? Vision en Pietro toen ze dood waren. Is Cataract het programma waar ze aan werkten om Vision terug tot leven te wekken, tot ze onderbroken werden door Wanda? Het lijkt wel waarschijnlijk.

  • Terwijl ze het e-mailadres van Woo intypt, komen er nog namen tevoorschijn: James D Gadd, James J Alexander en James X Seckler – No. Die eersten zijn S.W.O.R.D. maar die laatste is FBI. Woo stond trouwens niet bij zijn contacten.
   • Die eerste twee namen zijn trouwens van medewerkers: Gadd is een post-production medewerker bij Marvel en Alexander is visual effects producer bij WandaVision. Voor die laatste is er voorlopig nog geen echte mens gevonden.
 • En dan nu de spannende eindscène.
  • Het zijn dus toch blijkbaar alleen Woo, Darcy en Monica die niet wisten dat Hayward Vision volgde, want andere soldaten staan ook allemaal rond het scherm.
  • Het feit dat Vision begint af te takelen wanneer hij buiten het krachtveld is, komt natuurlijk omdat hij buiten de Hex niet meer leeft.
  • Billy lijkt dus inderdaad de krachten van z’n moeder te hebben want de visioenen laten zijn dat hij ook telepaat is.
  • © Marvel Studios

    

   De film die in de achtergrond speelt op het dorpsplein, is The Night of the Living Dead. Ook wel toepasselijk in een stadje waarin Vision en Pietro rondlopen.

  • De S.W.O.R.D.-agenten helpen Vision duidelijk niet. Heeft dat een bepaalde reden of wilden ze gewoon zien wat er zou gebeuren? Vision lag natuurlijk ook redelijk in stukken in hun gebouw. Mogelijk zien ze hem dus het liefst zo.
  • Wanda kan het mopje van Pietro over Vision duidelijk niet appreciëren en gebruikt haar krachten op hem. Het ironische is natuurlijk dat hij in Infinity War wel twee keer gestorven is. Het valt nog af te wachten welk effect dat zal hebben op hun relatie maar ook op het gedrag van de kinderen nu ze dat met hun oom gedaan heeft.
   • Pietro valt over enkele grafzerken door de spreuk. Op een ervan staat Janell Sammelman, een first assistant director bij de reeks.
  • Het lijkt erop dat Vision inderdaad wel hersteld is zodra hij weer binnen de Hex is. Nu is het hek wel van de dam natuurlijk: Vision heeft gezien wat er buiten is en dat hij niet meer leefde. Benieuwd of dat weer zal uitgewist zijn bij het nieuwe tijdperk.
  • Darcy wordt opgeslokt in de Hex maar we zien nog niet hoe dat haar veranderd heeft. De S.W.O.R.D.-basis daarentegen veranderen in circustenten en de agenten zelf in artiesten zoals mimespelers. Dat is vast ook om in de Hex te passen maar misschien ook een subtiele sneer naar de organisatie. Misschien beseft Wanda ook dat Darcy niet bij hen hoort en is ze dus niet ook in een circusartiest veranderd. Het zou wel geweldig zijn, mocht ze veranderd zijn in haar personage van Two Broke Girls. Want volgende aflevering zouden we in de jaren 2010 moeten zitten en die serie begon in 2011.

Wat nu?

De Maximoffs

Er zijn nu dus wel een aantal dingen gebeurd die het gezin nog meer aan wankelen kunnen brengen. Hoe zullen Pietro en de jongens reageren op het geweld van Wanda tegenover hem? Evolueren de krachten van de jongens nog verder en verouderen ze nog eens? Er waren geen beelden meer van hen voorbij deze aflevering dus we kunnen alleen maar afwachten. In de comics groeien ze wel op tot leden van de Young Avengers.

En zal Pietro zijn wie hij zegt? Ik denk het niet, als we alle aanwijzingen op een rijtje zetten. Hij kwam toch te plots opdagen om Wanda en Vision nog meer uit elkaar te drijven. Hij weet ook hoe het er in Westview aan toe gaat. Het andere gezicht blijft ook nog iets verdachts. Voorlopig zijn er ook niet meer aanwijzingen dat hij iets met de X-Men zal te maken hebben. Zelfs als hij niet Mephisto is, klopt er toch iets niet.

Wat zal er nu gebeuren met Vision nu hij hoorde dat hij een Avenger is, dat hij dood was, en dat er buiten Westview een organisatie hen in de gaten houdt? Hij zal vast niet milder worden tegenover Wanda, zeker niet nu ze de Hex nog heeft uitgebreid. Wanda zelf wist dan wel niet meer hoe alles begonnen is, ze heeft wel genoeg kennis om te weten hoe ze de Hex kan vergroten. Er zal dus langzaam wel meer en meer uit elkaar beginnen te vallen.

Darcy, Woo, Monica & S.W.O.R.D.

Darcy zal nu dus binnen de Hex zitten. Zij heeft gelukkig nog de info over Cataract kunnen doorsturen naar Woo, maar ze kan hen wel niet vertellen wat er met Vision gebeurd is. Het is ook de vraag wat zij zich nog zal kunnen herinneren nu ze binnen is.

Woo en Monica zullen volgens mij wel buiten de Hex blijven en zullen ook op hun afspraak geraken met de persoon die hen terug naar binnen zal brengen. Benieuwd wie dat zal zijn. Spoilers voor de sneak peek: daarin zagen we inderdaad een wagen die probeert om het krachtveld binnen te rijden. Als ze nog eens door de Hex gaat, zal dat waarschijnlijk wel tot haar krachten leiden die we uit de comics kennen. Het effect daarvan zal waarschijnlijk voor Captain Marvel 2 zijn.

Hayward is nog steeds met enkele louche zaakjes bezig. Het is nu wel duidelijk dat hij het niet zo zeer op Wanda heeft gemunt maar op Vision. Het programma om hem te volgen is het grootste bewijs maar ook die geheime map genaamd Cataract zal wel met hem te maken hebben. Wat hun volgende stap is, valt nog te bezien. Er zijn sommigen die toch denken dat het iets met Ultron te maken heeft. Er liep namelijk een verhaallijn in de animatiereeks Avengers Assemble die gelijkaardig is. De tweet zelf is intussen verwijderd maar dit stond erin:

Daarnaast

Hoe ver zal de Hex uiteindelijk gaan? En hoe komt het dat alleen S.W.O.R.D. dit tot nu toe opgemerkt had? We zijn het al een paar afleveringen uit het oog verloren maar hoe zit het nu met die getuige? Veel betere kandidaten zijn er nog niet opgedoken. Was Dottie ook maar een random personage of heeft Mephisto gewoon een ander uiterlijk aangenomen waardoor hij dichter in de buurt van Wanda kon zijn? En is Agnes nu Agatha Harkness of niet?

Wie zal uiteindelijk de grote slechterik blijken te zijn? Het halve internet denkt nog steeds aan Mephisto maar er zitten nu al zo veel “toevallige” verwijzingen in dat ik bijna begin te twijfelen. Anderen op Reddit beginnen dan weer te denken aan een villain die meer bij Doctor Strange past: Baron Mordo. Aan het einde van de eerste Doctor Strange leek hij namelijk het slechte pad op te gaan. Mordo zelf is ook magisch, heeft ervaring met het multiverse en kan blijkbaar magie van anderen absorberen. Hij zou dus wel de haai uit het spotje kunnen zijn. Wanda zit ook in Doctor Strange 2 zoals we al een paar keer zeiden. Heeft hij haar nodig om krachtiger te worden en zo zijn doel te bereiken? Met nog maar drie afleveringen te gaan, komen we steeds dichter bij het antwoord.

 ^ Terug naar boven

 

wandavision spoilers
© Marvel Studios

Aflevering 7: “Breaking The Fourth Wall

Wanda wordt alleen wakker in de jaren 2010 zonder Vision. Ze voelt zich schuldig over de avond voordien en beslist dat ze even thuis blijft. De jongens komen klagen dat hun spelcomputers constant veranderen. Ook Wanda heeft er last van terwijl ze zich ontbijt maakt. Ze weet zelf niet hoe dat komt. Daarna volgt de intro. Hayward en zijn deel van S.W.O.R.D. hebben een nieuwe tijdelijke basis opgezet buiten Westview en zijn iets van plan. Vision wordt ondertussen wakker tussen het circus van S.W.O.R.D.-agenten. Hij ontmoet Darcy daar maar ze kent hem niet. 

 • Net zoals in andere afleveringen krijgen we niet te zien hoe het na het einde van de vorige aflevering is afgelopen. Dit is wel de eerste keer dat Wanda zichzelf wel aan de vorige aflevering laat denken.
 • Wanda breekt de “fourth wall” door rechtstreeks tegen de camera te praten. Dit is een trope die al bestaat sinds de tijd van Shakespeare maar was eerder een uitzondering op tv tot de jaren 2000.
 • Dit is een techniek die veel gebruikt wordt in mockumentaries. Dat zijn series met een script maar die moeten lijken alsof ze documentaires zijn. Het concept bestond al langer maar werd pas echt populair vanaf de jaren 2000, met de sitcom The Office als een van de bekendste voorbeelden in 2005. Vier jaar later had je ook Parks & Recreation en Modern Family. Op die laatste is het meeste van deze aflevering gebaseerd. Wanda praat net als de gezinsleden uit die serie vanuit een bleke zetel met de makers.
 • Op het dekbed van Wanda lijken weer hexagonen te staan. Heeft die vorm nu een speciale betekenis behalve de vorm van het krachtveld?
  • Waren de links naar AIM om ons op het verkeerde spoor te zetten of heeft Hayward er toch iets mee te maken?
  • © Marvel Studios

    

   Sommigen zien ook al even een connectie met de jump points uit de Guardians of the Galaxy-films. Die hebben dezelfde vorm op het moment dat er een schip doorheen gaat. Misschien toont dit dus dat Westview iets te maken kan hebben met andere realiteiten. Zeker later met de Nexus-onthullingen.

 • De mockumentarystijl past wel heel erg bij het doel van de aflevering want dit is de eerste keer dat Wanda echt dingen toegeeft. Zo maakt ze tegen de makers, en dus tegen het publiek, een grapje over het feit dat ze bewust de grenzen van de valse wereld die ze gecreëerd had, had verlegd. Ze vermeldt hier wel dat zij de wereld gemaakt heeft, maar later komt daar toch weer twijfel over.
 • De jongens komen zeggen dat hun console aan het flippen is. De controller verandert namelijk: van een Wii naar een GameCub naar een Atari en ten slotte Uno-kaarten.
 • © Marvel Studios

   

  Billy en Tommy dragen ook weer hun respectievelijke kleuren groen, en rood en blauw naar hun Halloweenkostuums en comic-personages.

 • Billy zegt tegen Wanda dat er veel lawaai is in z’n hoofd en dat hij het niet leuk vindt. Hij heeft het hier over z’n krachten als telepaat en dat hij duidelijk gedachten kan lezen. Dit is iets wat Wanda niet expliciet kan volgens mij want ze heeft het alleszins nog nooit vermeld. Toch zegt ze er niet veel over.
 • Als straf voor wat ze gedaan had, beslist Wanda dat ze een “quarantine-style staycation” neemt. Haha, ja, dat kennen we intussen ook wel. -_-
 • Het huis is ook deze aflevering weer veranderd voor de aflevering. Nu is het gebaseerd op dat van Phil en Claire Dunphy in Modern Family, vooral te zien aan de trap.
 • Terwijl Wanda ontbijt pakt, staat de radio aan op de zender W.N.D.A. Die moeten we je vast niet uitleggen.
 • Wanda’s amandelmelk verandert naar gewone melk. Het merk van cornflakes dat ze neemt, is Sugar Snaps.
  • De titel kan verwijzen naar Thanos en z’n snap.
  • Op de doos staat een clown, misschien als verwijzing naar de transformatie van de S.W.O.R.D.-agenten.
 • Op de radio zegt de presentator: “Er weegt niks op je geweten.” Het geeft dus de gemoedstoestand van Wanda weer. Ook vermeldt hij dat het altijd leuk is om de kinderen een keer op het jaar te zien buitenkomen. Dit slaat op wat Pietro ook al zei vorige aflevering. Het was namelijk de eerste keer dat er kinderen gezien werden in Westview.
 • Op de melk die Wanda vast heeft, staat een vermiste jongen. Misschien is dit foreshadowing van wat er met Billy en Tommy gebeurt later.
  © Marvel Studios
 • De intro heeft geen liedje deze keer maar bestaat uit de naam Wanda in verschillende vormen. 
  • De intro haalt inspiratie uit drie verschillende sitcoms:
   • De verschillende vormen komen van de sitcom Happy Endings, waarvan WandaVision-regisseur Matt Shakman een aflevering regisseerde.
   • De muziek is gebaseerd op die in de intro van The Office. In dit filmpje kan je de vergelijking zien tussen de drie: WandaVision Episode 7 Intro || The office || Happy Endings
   • Het logo op het einde is in hetzelfde lettertype als dat van Modern Family.
  • Op een van de bordjes met Wanda op staat 122822. Dit is eigenlijk 28/12/1922, de geboortedatum van Stan Lee.
  • © Marvel Studios

    

   In een bepaald moment zijn de letters van Wanda uitgeknipt zoals in een ouderwetse dreigbrief. Dat beeld vergroot tot op de brief staat “I know what u are doing Wanda”. Dit kan een boodschap van het publiek zijn, van Vision, van Wanda zelf of van onze onthulling op het einde.

  • Op het einde verschijnt er ook “Created by Wanda Maximoff”. Alle pogingen tot verhullen zijn nu dus echt weggevallen, hoewel ik toch nog denk dat er een co-creator zal zijn.
 • Hayward heeft een nieuwe S.WO.R.D.-basis opgezet buiten de nieuwe perimeter.
  • Hij vraagt naar de uitzending maar Rodriguez antwoordt dat het signaal weggevallen is. Zij weten dus niet meer wat er zich binnen afspeelt.
  • Hayward zegt dat ze ervoor moet zorgen dat het team alles heeft wat ze nodig hebben, want ze zullen vandaag “launchen“. Dat kan verschillende dingen betekenen: dat ze vandaag iets lanceren of dat ze vandaag met iets beginnen. Ik gok op dat laatste want later leren we meer over project Cataract.
 • Vision ligt nog steeds op dezelfde plek als waar hij bijna terug dood ging maar is intussen hersteld. Hij ligt vlak aan het circus dus ziet iemand hem aan als clown. Hij moet gaan oefenen met de ontsnappingsartieste. Dat blijkt Darcy te zijn.
  • De S.W.O.R.D.-agenten maken nu dus deel uit van het circus. Blijkbaar hebben ze ook een ander logo en een nieuwe acroniem “Spectacular World Of Rapturous Diversions”.
  • De artiest die Vision aanspreekt is agent Monti, die Darcy niet wou helpen met haar appatuur en haar ook geen koffie wou halen.
  • Voor ze door het krachtveld ging, was Darcy vastgeketend aan een auto en daarom is ze nu ontsnappingsartiest.
   • Volgens Kat Dennings zijn bijna alle kostuums van Darcy in appelblauwzeegroen. Dit was een idee van costume designer Mayes Rubeo omdat die kleur bij haar ogen past.
  • In een mockumentary-interview zegt ze dan ook dat ontsnappen niet tot haar skillset behoort. Ze rekende dan ook op Woo en Monica om in de vorige aflevering uit de handen van de S.W.O.R.D.-agenten te ontsnappen.
  • Ze is dan toch niet haar personage uit Two Broke Girls.
 • Vision herkent haar van de vorige avond en staart wat naar haar. Daarop zegt Darcy: “Can I help you, creeper?” Hij probeert haar eraan te herinneren met de meest foute woorden ooit: “You don’t remember me from last night? We locked eyes. We had an unspoken understanding.” Darcy reageert meteen met “Uh, hard pass”, laat haar kettingen vallen en loopt weg. Darcy krijgt echt alle beste oneliners en Kat Dennings vertolkt ze ook perfect.
© Marvel Studios

Wanda geeft niet veel om het feit dat Vision weg is. De jongens vragen naar Pietro maar ze waarschuwt voor hem. Ze vertelt hen dat ze geen antwoorden heeft en gaat wat de donkere toer op. Agnes komt de jongens halen om Wanda wat tijd alleen te geven. Wanneer ze weg zijn, begint alles weer te veranderen.  Woo ontvangt de info over Cataract van Darcy. Ze komen aan bij de soldaten die de wagen hebben waarmee ze hopen terug binnen te geraken.

 • Billy vraagt aan Wanda of ze Vision wil gaan zoeken. Maar Wanda antwoordt dat als hij er niet wil zijn, dat zij daar niks aan kan doen. Dit is wel anders dan voorheen natuurlijk, toen ze Vision nog onder controle probeerde te houden en hem ook te misleiden. Bijna alles aan Wanda deze aflevering toont dat ze alles een beetje aan het opgeven is en er wat blasé over doet.
 • De jongens vragen naar wat Pietro zei, dat Vision geen twee keer kon sterven. Wanda kapt hen snel af door te zetten dat ze hem niet mogen geloven en hij niet hun echte oom is. Pietro is wel onverklaarbaar afwezig voor het grootste deel van de aflevering. Waar hij dan uithangt, is nog maar de vraag, maar we weten wel waar hij op het einde is. Wanda twijfelde al aan hem, want ze probeerde hem steeds te testen maar door de slechte mop die hij maakte, is ze er plots zeker van dat hij niet echt haar broer is.
 • © Marvel Studios

   

  Maar als ze vragen wie hij dan is, zegt ze dat ze ook niet alle antwoorden heeft. Geen zelfs. Ze begint te denken dat alles zinloos is. De reacties van de jongens zijn goud waard. Zo kijk je inderdaad als je ouders zoiets zeggen. Niks is dus meer te voorspellen voor haar omdat ze niet meer de volledige controle heeft.

  • Wanneer Wanda tegen de jongens zegt dat ze geen antwoorden heeft, gebruikt ze de zin “zero, zip, zilch, nada, niente”. Dit is een exacte quote van het personage van Kevin Kline uit de film A Fish Called Wanda.
  • Wanda geeft in het interview toe dat ze misschien wat dark is gegaan maar zegt dan: “Vision is made of vibranium. They literally inherited tough skin.” Maakt Wanda hier een grapje of is het echt zo dat de kinderen zogezegd biologische kinderen zijn? Want daar denken we liever niet te veel over na.
 • Wanda doet de deur open voor Agnes, die zoals altijd binnenkomt wanneer ze nodig is. Wanda zegt dat ze zou opstaan maar gewoon geen zin heeft. Agnes kijkt naar de camera en zegt dat ze net op tijd was voor Wanda haar eigen pony begon te knippen. Ze neemt de jongens mee om Wanda wat tijd alleen te gunnen.
  • Wanda die geen zin heeft om iets te doen, is echt wel “a mood” in deze coronatijden.
  • Agnes verwijst naar de trope die zegt dat een pony bij vrouwen vaak symbool staat voor emotionele stress. Een pony is namelijk een redelijk grote verandering die niet altijd doordacht wordt genomen, of een teken is van iets anders. Lees hier meer, dan weet je dat ook.
 • © NBC

   

  Terwijl ze zit te eten, veranderen weer een paar objecten in huis op magische wijze. Zo wordt de haard een oude kachel, de tv wordt er terug een met antennes. Wanda tovert ze terug. In de zetel overtuigt ze ons en zichzelf dat ze “fine” is. Deed dit nog iemand keihard denken aan Ross?

 • Woo ontvangt de mail van Darcy met info over project Cataract. Daaruit blijkt dat Hayward niet probeerde om Vision uit te schakelen maar om hem terug tot leven te wekken. Niks werkte tot Wanda z’n lichaam stal. Daarom volgde hij Vision binnen de Hex, omdat hij z’n sentient weapon terugwilde.
  • Het doet deugd om ook eens gelijk te hebben. Cataract heeft toch te maken met Vision, en dus ook echt om hem terug te brengen en hem als wapen te gebruiken. Hayward was dus echt shady en de naam van het project was toch niet subtiel genoeg. Hij wil nu dus zien hoe Wanda heeft kunnen doen waar zij na 5 jaar nog niet in geslaagd waren.
  • Hoe hij Vision dan precies levend wil overnemen van Wanda valt ook nog te bezien. Het project houdt natuurlijk iets in en is waarschijnlijk wat ze vandaag launchen. Is het een machine waarmee ze controle willen krijgen over Vision, of heeft Agnes er iets mee te maken? Later meer.
 • De mysterieuze persoon die Monica ging ontmoeten, is majoor Goodner. Op haar uniform staat dat ze van de Amerikaanse luchtmacht is. Monica bedankt haar voor haar trouw namens haar moeder. Goodner antwoordt dat ze niet alleen aan haar trouw zijn. Dit verwijst naar het feit dat Maria en Carol testpiloten waren voor de luchtmacht.
  • Daar gaan al onze theorieën over Reed Richards. Ofwel is hij de maker en kan hij nog altijd opduiken. (Misschien waren we toch een klein beetje teleurgesteld.) 
 • Goodner brengt een wagen waarmee ze de Hex terug binnen kan. Die heeft wel het S.W.O.R.D.-logo dus misschien heeft de luchtmacht die nog net van onder Hayward z’n neus gejat.
  • De wagen lijkt een beetje op de rovers uit The Martian. Die waren gebaseerd op input van NASA dus deze heeft misschien dezelfde lijn gevolgd.

    

   © 20th Century Fox
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

In het circus probeert Vision nog steeds door te dringen tot Darcy. Wanneer het niet lukt, haalt hij haar uit de betovering. Ze ontsnappen uit het circus om naar Wanda en de kinderen te gaan. Bij Wanda verandert er intussen nog meer maar ze weet niet hoe ze het kan oplossen. Er volgt een spotje voor Nexus-antidepressiva. Bij Agnes zegt Billy dat hij haar niet hoort. Ze stelt hen gerust over hun moeder.

 • Darcy zei dat ze wel een gastrol op de show wilde maar dat het toch suckte. Ze voelde dus duidelijk ook het verdriet waar Monica over sprak maar omdat ze er nog niet zo lang in zat, is het effect misschien minder. Ze is namelijk nogal snel de oude.
 • Vision vraagt naar haar naam en net als Woo respecteert hij titels want hij zegt meteen Dr Darcy Lewis. Hij herkent haar naam van de e-mail die hij onderschepte op kantoor. 
 • Vision wil weten of zijn kinderen veilig maar dat weet Darcy niet. Hij vraagt ook wie die “imposter” Pietro is, dus net als Wanda verdenkt hij hem toch sterk. 
 • Op het dashboard staat een Hawaiiaans hula-meisje. Het heeft nog lang geduurd voor de eerste verwijzing kwam maar dit viel Agents of S.H.I.E.L.D.-fans meteen op. Zo’n beeldje hoorde namelijk altijd bij het personage Skye, later Daisy. Het stond eerst op het dashboard van haar busje en kwam daarna nog een paar keer voor. Ofwel is het hier weer toeval maar er zitten nu toch al toevallig veel verwijzingen naar de reeks in.
 • Bij Wanda veranderen er weer van alle meubels van tijdperk. De plant verandert naar die die ze van Agnes kreeg in de eerste aflevering. Het behang verandert en het huis flitst ook naar hoe het was toen het gebouwd werd. Of is dit de illusie die tijdelijk verbroken wordt en is het eerder een bouwval die herschreven werd? De trap keert terug naar de jaren 70. Ook de ooievaar die ze niet onder controle had verschijnt weer. Wanda zelf weet ook niet waarom alles in elkaar begint te stuiken en waarom ze het niet kan oplossen. Is het misschien omdat Vision er niet is en ze meer en meer geconfronteerd wordt met de buitenwereld en dat daarom de betovering minder sterk is? Of zit Agnes er ook voor iets tussen?
 • Daarop vraagt de interviewer of ze denkt dat dit is wat ze verdient? Wanda antwoordt dat die niet hoort te praten. Het sitcomformat is dan blijkbaar wel nog altijd de wil van Wanda want ze vermeldt dat hij iets doet wat hij eigenlijk niet hoort te doen. Op de vraag zelf antwoordt ze niet. Eerst dacht ik dus dat dit een uiting was van de gedachten van Wanda zelf. Maar je kan hier al horen dat de stem lichtjes vervormd klinkt. Later komen we dan ook te weten wie tegen haar sprak.
 • Dan volgt een nieuwe commercial voor Nexus-pillen.
  • © Marvel Studios

    

   Het heeft het typische format waarin er symptomen worden voorgesteld om te zien of de kijker die ook heeft. Hier vragen ze of je depressief bent en het gevoel hebt alsof de wereld doorgaat zonder jou? Wil je gewoon met rust worden gelaten? Dan is Nexus iets voor jou. Een antidepressivum dat je terug brengt naar de realiteit, of de realiteit die jij wil. De bijwerkingen zijn je gevoelens voelen, jezelf confronteren met de waarheid, controle nemen over je lot en misschien meer depressieve gevoelens. Je mag Nexus niet nemen voor je dokter heeft bepaald dat je door mag gaan met je leven. En dan de slogan: “Nexus, omdat de wereld niet om jou draait. Of misschien wel?”

   • Er gingen al theorieën de ronde dat de afleveringen de rouwfases van Wanda volgden en dat lijkt meer en meer te kloppen.
    • De eerste afleveringen waren dan ontkenning toen ze de verwijzingen naar de echte wereld nog wiste.
    • De derde aflevering en vierde zijn dan woede met de uithaal naar Monica en S.W.O.R.D.
    • De vijfde en vorige aflevering is onderhandelen wanneer ze Vision probeert te sussen en wanneer Pietro haar bijvalt dat ze mensen probeert te helpen en het niet allemaal zo slecht bedoeld was.
    • En in deze zitten we duidelijk in de depressieve fase. Hierna volgt normaal aanvaarding maar dat zie ik nog niet meteen gebeuren.
   • Alle symptomen slaan dan ook op Wanda deze aflevering. Het verdriet is er altijd maar ze trekt zich minder aan van alles rondom haar, maar niet op een gezonde manier.
   • Door Nexus te nemen kom je terug naar de realiteit. Aangezien Wanda deze realiteit gecreëerd heeft om te ontsnappen aan de echte wereld hebben we al gezien dat ze niet zo happig is om terug te keren. Dit is dus duidelijk geen commercial die Wanda er zou insteken. Maar wie dan wel? Later meer.
   • De naam Nexus is redelijk random tenzij je wat kennis hebt van de comics. De Nexus is een poort die toegang geeft tot alle mogelijke realiteiten, en de plaats waar alle multiversa samenkomen. In de comics ligt de Nexus in een moeras in New Orleans and wordt het bewaakt door Man-Thing. Wanda zelf is ook vaak een “Nexus being”, een anker dat ons moet beschermen tegen dreigingen van buiten onze realiteit. Ze zijn ook uniek in het multiversum en kunnen mogelijk de Universele Tijdsstroom aanpassen.
    • © Marvel Studios

      

     Nexus Beings worden in de gaten gehouden door de Time Variance Authority, een groep mensen die de tijdlijn bewaakt. In de trailers voor die andere Disney+-serie Loki zaten al verwijzingen naar die organisatie. Op een gegeven moment heeft Loki een gevangenispak aan met de letters TVA. Mogelijk heeft het einde van WandaVision iets te maken met de avonturen van Loki.

   • In Age of Ultron kwam de Nexus dan ook weer voor. Daar was het de naam van de internethub in Oslo waar Tony Ultron wil tegenhouden. Daar ontdekt hij dat Jarvis de aanval van Ultron overleefde door zichzelf te verspreiden over het internet.
 • Bij Agnes zit Billy te spelen met Señor Scratchy, het konijn van Agnes dat in de tweede aflevering voorkwam. Toen dachten we nog dat hij iets met Nicholas Scratch en de Satan Seven te maken had, maar het is waarschijnlijk gewoon een verwijzing naar hem. Hij kan wel nog altijd de dierlijke vorm van iemand anders zijn. Later meer.
 • Billy vindt het leuk bij Agnes omdat het er stil is, meer specifiek omdat zij stil is, vanbinnen. Wanneer we dit samenleggen met zijn opmerking tegen Wanda aan het begin, wil dit dus zeggen dat hij de gedachten van Agnes niet hoort. Dit is nog een aanwijzing dat er iets anders is aan haar. Eerst had ze geen identiteitskaart bij S.W.O.R.D. waardoor ze geen inwoner van Westview was, en nu is ze immuun voor de krachten van Billy. Aangezien die bijna identiek zijn aan die van Wanda kunnen we misschien hetzelfde afleiden voor haar.
 • Wanneer Tommy vraagt aan Agnes of hun moeder wel oké is, stelt ze hen gerust. Maar in het mockumentaryinterview zegt ze dat ze hen moeilijk kon zeggen dat Wanda gek is.
  • Hier vermeldt ze dat Ralph zegt dat ze dingen verbloemt. Opnieuw die verdomde Ralph, die zoals ik al zei de langste running gag ooit is, ofwel nog steeds kan opduiken als Mephisto.
  • Agnes gebruikt de zin “cuckoo for Cocoa Puffs” om te zeggen dat Wanda gek is. Die uitdrukking komt van een reclame voor de Cocoa Puffs-ontbijtgranen van het Amerikaanse merk General Mills. In die reclame kwam een cartoonmascotte voor genaamd Sonny the Cuckoo Bird, een koekoek dus. Maar hij was verzot op Cocoa Puffs en “cuckoo” is slang voor gek dus werd de slogan ook al snel een synoniem.
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Monica maakt zich klaar om met de wagen terug in de Hex te gaan. Wanneer de wagen in aanraking komt met het krachtveld begint het te veranderen. Monica moet vluchten en gaat op eigen houtje door het veld. Ze maakt een verandering door en komt eruit met krachten. Darcy en Vision zijn nog steeds onderweg. Ze vertelt hem over zijn echte leven. Ze hebben door dat Wanda obstakels neerzet zodat ze niet snel thuis geraken. Ondertussen praten ze verder. Monica komt aan bij Wanda en wil haar waarschuwen voor Vision. Wanda gebruikt haar krachten op haar. Ze probeert haar te overhalen om met alles te stoppen. Agnes ziet wat er gebeurt. Monica vertelt Wanda over haar verdriet maar Agnes komt tussen en neemt haar mee. Vision en Darcy worden nog steeds opgehouden dus gebruikt hij zijn krachten om weg te gaan.

 • Monica heeft een astronautenpak aan om in de rover te stappen. Ze weet ook goed hoe ze ermee moet omgaan. Dat is duidelijk niet vreemd voor haar dus is ze, zoals we al vermoedden sinds aflevering 4, dus wel degelijk astronaut voor S.W.O.R.D.
  • Paul Bettany zette trouwens op Instagram dat de soldaat die de helm van Monica opzet, Tony Almarez is, zijn vriend en specialty costumer voor de show.
 • Monica is dus de enige die vrijwillig door de barrière kan gaan. Terwijl ze erdoor probeert te geraken, hoort ze opnieuw flarden van haar moeder, Carol en Fury uit Captain Marvel.
 • Ze dreigt te worden verscheurd in versies van zichzelf in de verschillende tijdsperiodes tot opeens haar ogen beginnen te gloeien. Zodra ze binnen is, ziet ze de omgeving als rare kleuren en hoort ze elektriciteit kraken.
  • Photon of Pulsar is geboren! Alle aanwijzingen leken er toch niet zomaar ingestoken maar waren dus foreshadowing. In de comics krijgt ze verschillende energiegerelateerde krachten. Zo kan ze zichzelf in elke vorm van energie veranderen, zoals gammastralen, elektriciteit, microgolven etc. Ze kan die energievormen ook allemaal controleren. Uit dit stukje weten we voorlopig alleen dat ze energie kan zien, maar later krijgen we nog meer te zien.
  • Teyonah Parris zei zelf in een interview met Marvel dat dit een fysieke voorstelling is van hoe Monica door haar verdriet heen werkt en er sterker uit komt aan de andere kant. Nu zal ze ongetwijfeld hetzelfde proberen doen voor Wanda.
 • Darcy is Vision aan het vertellen over zijn leven voor Westview. Zo weet hij nu dus dat:
  • Wanda hem vermoord heeft, op zijn vraag, om het halve universum te redden
  • Het gelukt was tot Thanos de tijd terugdraaide en het ongedaan maakte
  • Hij gestorven was en daarna terugkwam en weer stierf, en dat Wanda moest toekijken
 • Darcy en Vision staan alweer voor een rood licht. Vision zegt daarom dat hij denkt dat Wanda obstakels opzet zodat hij niet naar huis kan. Daarop komen werkmensen hun weg versperren. Op dit moment lijkt het inderdaad alsof Wanda verantwoordelijk is want ze gaf er niet om dat hij er niet was. Maar met wat we later weten, is er toch een andere verdachte. Later meer.
  • © NBC / Marvel Studios

    

   Hier kijkt Vision ook recht in de camera. Dit is vast een verwijzing naar het personage Jim Halpert uit The Office, die dit ook constant deed.

 • Daarna leert Vision nog meer:
  • Zijn originele code komt van het AI Jarvis
  • Zijn lichaam werd gemaakt door Ultron voor zijn kwaadaardige plan
 • Wat hij nu is, weet Darcy ook niet. Door haar achtergrond in STEM (en dus praktische wetenschappen) dacht ze dat ze een schakelaar in zijn hoofd had aangezet (omdat hij half robot was) waardoor hij terug tot leven was gekomen. Maar Darcy begrijpt niet waarom hij niet buiten de Hex kan.
  • Hoe Vision precies tot leven is gekomen, weten wij ook nog niet zeker. Ik speculeerde al dat ze misschien de Mind Stone hersteld heeft, of Vision gewoon zelf tot leven bracht met haar krachten. Dat alles lijkt me in stand gehouden door de Hex, aangezien hij waarschijnlijk daarvoor teruggebracht is.
 • Darcy zegt ook dat ze de voorbije week naar WandaVision heeft gekeken en zeker is dat hun liefde echt is, en dat ze samen horen te zijn. Same, Darcy, same.
 • Er speelt nog vrolijke muziek wanneer Monica het huis van Wanda ziet. Ze komt binnengelopen en probeert Wanda te vertellen dat alles om Vision draait en dat Hayward hem tot leven probeerde te brengen. Maar Wanda snapt niet hoe ze er gekomen is en wil dat ze vertrekt. Ze wil niks horen over Hayward z’n plannen dus gebruikt ze haar krachten om Monica buiten te zetten. 
  • © Marvel Studios

    

   Binnen lijkt Monica de Nexus-pillen te nemen. Dat kan verklaren waarom ze ineens een heel andere houding had deze aflevering. Ze zat minder in de wereld die ze had gecreëerd en was eerder depressief, exact het effect dat de pillen hebben volgens de reclamespot. Maar hoe is ze daaraan gekomen? In het filmpje werd er ook gezegd dat een dokter die alleen mag geven als je kan verdergaan met je leven. Een dokter hebben we hier nog niet gezien, maar Wanda kan natuurlijk doen wat ze wil. Of heeft een bepaalde goeie vriendin de pillen aangeraden?

 • Ze zegt dat S.W.O.R.D. verantwoordelijk was voor de drones, de raket en Pietro maar Monica ontkent dat van Pietro. Wanda zegt dat ze alleen maar liegt. Wanneer Monica neerkomt, gloeien haar ogen weer. Monica werpt terug dat ze alleen leugens vertelde toen ze onder Wanda’s betovering stond. Daar is Wanda niet mee gediend dus activeert ze haar krachten maar ze doet er niks mee. Monica zegt dat dat haar anders maakt dan Hayward, die Westview zou vernietigen om zijn zin te krijgen.  Ze mag hem niet toelaten om van haar de villain te maken. Wanda antwoordt dat ze dat misschien al is. 
  • Het kan Wanda ook niet veel meer schelen dat anderen haar haar krachten zien gebruiken. Dottie en de postbode zijn namelijk net buiten wanneer ze de confrontatie met Monica aan gaat, en ook andere mensen aan de overkant staan te kijken. In de tweede aflevering probeerde ze de krachten van Vision nog te verbergen maar daar zit ze nu duidelijk ook niet meer mee.
   • Dottie duikt terug op voor het eerst sinds de tweede aflevering. Als ze niet meer in de volgende afleveringen komt, was haar rol toch niet zo groot als gedacht. Maar het kan nog. Later meer.
  • Wanda schrikt even wanneer ze ziet dat Monica krachten heeft. Ik ben benieuwd of ze weet dat zij deels verantwoordelijk is.

Agnes ziet alles gebeuren. Monica vertelt Wanda dat ze ook de persoon die ze het liefste zag, verloren is. Ze kan er ook niks aan veranderen. Ze kan de pijn niet meer onder controle houden en wil dat ook niet, omdat het een deel van haar is. Agnes komt tussen om Monica weg te sturen want Wanda heeft al genoeg meegemaakt. Monica zegt dat Wanda de Hex weg moet halen maar dat wil ze niet. De andere bewoners worden daarna weer normaal.

 • Monica leek zeker tot Wanda door te dringen, tot Agnes kwam. Het valt Monica ook niet op dat Agnes lijkt te weten wat Wanda allemaal heeft meegemaakt. Dat is toch ongewoon voor een van de “personages”.
 • Wanneer Agnes en Wanda wegwandelen en Monica over de Hex begint, maakt Wanda zich kwaad en keert ze terug naar Monica. Blijkbaar lijkt de framing van dit moment heel erg op de zogenaamde “two ladies yelling at the white cat” meme. En ja, ik zie het wel.

   

  © Marvel Studios
  •  
  •  
 •  
 • Vision en Darcy zijn verlost van de werkmannen maar nu steken er kinderen over. Vision vertelt in het interview dat hij nu beseft hoeveel Wanda enkele weken nog maar heeft meegemaakt. Hij besluit om weg te gaan en gebruikt z’n krachten om uit het busje te vliegen.
  • Hij komt alleszins niet aan voor het einde van de aflevering. Werd hij weer tegengehouden?
© Marvel Studios

Wanda komt mee met Agnes naar haar huis. Terwijl Agnes thee haalt, vraagt ze zich af waar de jongens zijn. Ze vermeldt de kelder dus gaat Wanda kijken. De kelder ademt boosaardigheid. Agnes onthult dat ze ook magisch is en Agatha Harkness heet. Ze betovert Wanda waardoor ze onder haar macht lijkt te komen. Er volgt een liedje waarin we zien waarvoor Agnes allemaal verantwoordelijk is. In een post-creditsscène ontdekt Monica de rare kelder van Agnes en raakt ze onder de betovering. Pietro betrapt haar.

 • Binnen in het huis van Agnes is het wel wat creepy. Wanda ziet de boterhammen en de tekenfilm nog aanstaan op tv. Ze ziet ook het konijn en hoort dan een dikke vlieg op de gordijnen. Wanneer ze vraagt waar ze zijn, zegt Agnes dat ze in de kelder spelen.
  • De tekenfilm die speelt, isYo Gabba Gabba!, een Amerikaanse kinderserie die begon in 2007 en dus perfect in de tijdsperiode past.
  • Hoewel er later iemand anders naar voren wordt geschoven als de villain blijf ik toch ook bij m’n Mephisto-theorie. Hij verscheen namelijk voor het eerst als vlieg in de comics en kan hier dus best op de loer liggen in die vorm.
 • In de kelder lijkt het wel een halve Dexter-setup met al dat plastiek dat omhoog hangt.
 • Agnes heeft een klimop-probleem in de kelder want die hangt vol dikke takken. De planten leiden tot in een gang. Aan het einde komt ze in een grote kamer met hoge plafonds en bogen. Er is ook een luguber verlichte kast en een magisch uitziend boek op een altaar. Agnes komt binnen met Señor Scratchy. Ze vraagt of Wanda toch niet dacht dat ze de enige magische vrouw was in het stadje. Daarna doet ze de deur dicht met haar krachten. Ze stelt zich voor als Agatha Harkness. Daarna lijkt ze Wanda onder een betovering te plaatsen, want haar ogen kleuren paars, net als de krachten van Agnes/Agatha.
© Marvel Studios
 • De klimop kan een soort magische plant zijn want later gloeit die met de magie van Agnes. Mij deed het wat denken aan Devil’s Snare uit Harry Potter.
 • Die tekens schreeuwen magie of duivelverering, maar er is voorlopig niks voor gevonden.
 • De kast bevat precies schedels en kristallen maar geen concrete aanwijzingen.
 • Het boek is duidelijk magisch maar heeft wel een andere kleur dan de krachten van Agnes. Het lijkt mij dus dat het niet echt van haar is, of toch nog een ander soort magie bevat dan die van haar.
  • Sommige Agents of S.H.I.E.L.D.– en Runaways-fans moesten meteen aan de Darkhold denken. Dat was een boek gemaakt van “dark matter”, of “zero matter” of “darkforce”. Dat had dan weer banden met Agent Carter. De Darkhold zelf kwam uit de Dark Dimension, die in Doctor Strange voorkwam. Het boek bevat spreuken waarmee de lezer zijn diepste verlangens waarheid kan laten worden. In die zin zou het wel binnen WandaVision passen, als iemand de Darkhold ook gebruikt had om de Hex mogelijk te maken. Het moet wel gezegd dat de buitenkant er anders uitzag.
  • Daarnaast zien sommigen een connectie met Doctor Strange. In de film ontbrak er namelijk een boek uit de bibliotheek. Aangezien Wanda dus zal opduiken in Doctor Strange 2 denken sommigen dat de makers van dat moment gebruik maken om Agnes er ook aan te linken.
 • Het is toch wat raar dat ze het konijn mee heeft om Wanda te confronteren. We zien er verder niks meer van maar misschien blijkt het in de volgende aflevering nog de dierlijke vorm van een personage te zijn, zoals een Animagus uit Harry Potter?
 • AGATHA HARKNESS, eindelijk! Ik was bijna afgeweken van het pad waar ik al de hele tijd op zat. Als je naar Agnes of Agatha zoekt in dit artikel, kan je zien waar ik allemaal twijfels had. Hiernaar waren er toch wel het meeste subtiele verwijzingen en die blijken dus waar te zijn:
  • In de eerste aflevering was er die verwijzing naar de heksenprocessen in Salem.
  • In de tweede zat Señor Scratchy, een mogelijke verwijzing naar Nicholas Scratch, de zoon van Agatha in de comics.
  • In de derde aflevering bleek Agnes geen bewoner van het stadje, en leek ze al meer bewust samen met Herb.
  • In de vijfde vroeg ze om de scène opnieuw te doen. Opnieuw te veel kennis van wat er gaande was. Ze noemde zich ook “Auntie Agnes” naar “Aunt Agatha” in de comics.
  • In de zesde aflevering was er het heksenkostuum.
  • En dan is er nog het verdachte gedrag in die vijfde en zesde aflevering.
 • Er volgt een liedje of eigenlijk een soort intro voor Agatha All Along:
  • Daarin worden alles tussenkomsten van Agnes onthuld.
   • Aflevering 1: Agatha is zelf naar Westview gekomen waar ze een rol heeft aangenomen.
   • Afl 2: Vision gebruikte z’n krachten niet echt maar het was Agatha die zat te stoken.
   • Afl 3: Zij zorgde ervoor dat Herb volledig of toch deels uit de betovering gehaald werd waardoor ook hij doorhad dat er iets niet klopte.
   • Afl 5: Zij is verantwoordelijk voor de komst van Pietro.
   • Afl 6: Ze speelde dus inderdaad een rol toen Vision haar tegenkwam in de auto.
   • Afl 7: Zij was de stem die in het interview aan Wanda vroeg of ze dit verdiende.
   • En zij heeft Sparky vermoord!

    • Die zin “And I killed Sparky too!” gevolgd door de lach zou een hommage zijn aan een gelijkaardig moment in The Wizard of Oz, waarin de Wicked Witch of the West tegen Dorothy zegt: “I’ll get you, my pretty, and your little dog too!”.
    • Er zijn uit die zin ook al heel wat memes voortgekomen, zoals je hier kan zien.
  • Het liedje zelf is gebaseerd op de intro van The Munsters. Het is weer geschreven door het gezin Lopez maar ingezongen door Kathryn Hahn zelf, die als musicalactrice is begonnen.
   • Sinds het officieel gereleaset is door Marvel stond het blijkbaar op 1 in iTunes. Beluister het nog eens hier: Agatha All Along
 • Na de credits is er nog een korte scène. Monica gaat naar het huis van Agnes. Ze doet het luik naar de kelder open en ziet alle planten die gloeien met paarse magie. Pietro duikt achter haar op en zegt “Snooper’s gonna snoop“. Monica haar ogen gloeien ook paars.
  • Het huis is blijkbaar hetzelfde als dat van Samantha in Bewitched. De vroegere afleveringen hadden al verwijzingen naar haar, maar hier is het nog een easter egg naar het feit dat Agnes een heks bleek.
  • Nu zitten Monica en Wanda onder betovering van Agnes. Het doel daarvan moet nog duidelijk worden.
  • Pietro zit dan toch in een schuitje met Agatha als hij op de uitkijk staat.

En nu

Agatha

De grote onthulling is toch dat Agnes Agatha Harkness blijkt te zijn en zich blijkbaar meer gemoeid heeft dan we dachten. 

Tot nu

Het verklaart ook wel veel uit de afleveringen tot nu toe. Ze leek altijd meer kennis te hebben dan een ander van wat er gebeurde en nu weten we ook waarom. Ze woonde inderdaad niet in Westview maar kon met haar eigen magie de betovering van Wanda vermijden. Ze zette Wanda ertoe aan om meer haar krachten te gebruiken en zo onrust en twijfels te zaaien bij Vision. Ze was ook niet verbaasd door de krachten van de kinderen. In de vorige aflevering acteerde ze dus inderdaad om Vision te vertellen over zijn vroegere leven. Verrassender is dat zij iets te maken heeft met Pietro, wat ik niet echt verwacht had.

Vanaf nu

Maar de toekomst is iets onduidelijker. Deze aflevering haalde ze de kinderen weg bij Wanda en zijn ze ogenschijnlijk verdwenen. Wil ze daarmee dan toch de House of M-verhaallijn inluiden die we allemaal verwachten? Heeft zij Wanda daarom ook de Nexus-pillen gegeven? Om zo een reden te hebben om ze even op te vangen? De vroegere afleveringen dreven Wanda ernaartoe om kinderen te krijgen, en dat gebeurde ook. Wanda kan dus leven creeeren met haar magie, en dat wil Agatha misscjien ook kunnen.

Maar waarom zou ze dat doen? Waarom is ze überhaupt naar Westview gekomen? Ze lijkt zelf toch redelijk krachtig te zijn dus waarschijnlijk is het specifiek iets van Wanda dat ze nodig heeft. Dan heeft het vast iets te maken met Vision of toch hoe ze hem tot leven heeft gebracht. Ze was namelijk toch verantwoordelijk voor de dood van Sparky. Was dat dan toch om iets uit te lokken over het terugbrengen van de doden waar de kinderen bij waren? Zou ze het wel opnieuw willen doen om hen terug te brengen?

Dan is er ook nog het feit dat Wanda niet meer weet hoe dit allemaal begonnen is. Agnes lijkt maar later te zijn aangekomen, dus dan moet er wel nog iemand zijn die hier een aandeel in heeft. Ook de verwijzingen van Norm naar “zij” en niet Wanda die alles onder controle heeft, kan dus best op Af-gatha slaan. 

Nexus

We hebben de theorieën hierover al overlopen. Door alle connecties met het multiverse lijkt het toch te toevallig om niet over de Nexus in de comics te gaan. We moeten nog wat meer informatie krijgen over wat het hier precies zal betekenen, maar ik verwacht dat Doctor Strange toch nog zijn opwachting zal maken.

Pietro

En wat heeft zij met Pietro? Ik denk nog altijd dat de Mephisto-theorie kan kloppen. De commercials zijn nog niet helemaal verklaard zoals de Yo-Magic en ook de Nexus nu. Agatha heeft er wel voor gezorgd dat Pietro de rol van haar dode broer overnam maar er kan nog iemand mee in het complot zitten. Zeker aangezien hij Monica betrapt, lijkt hij ook wel meer bijbedoelingen te hebben dan een leuke cameo. Dat was namelijk “de rol die hij moest vervullen”.

Maar nu die Nexus in het spel is, kan het ook zijn dat Agatha er misschien toegang toe wil krijgen via Wanda. Zo kan ze door dicht bij Wanda te zijn de X-Men Pietro uit zijn eigen realiteit geplukt hebben.

Vision

Zoals ik al zei, was Vision nog niet aangekomen bij het huis voor het einde van de aflevering. Nu hij alles weet, zal hij Wanda wel willen beschermen, zeker tegen Agatha. Daarom denk ik eerder dat zij verantwoordelijk is voor alle obstakels die hij en Darcy onderweg tegen kwamen.

Monica

Nu zei ook krachten heeft, is er een andere sterke kracht in het spel gekomen. Het effect van de betovering van Agatha valt wel nog te bezien. Ik denk wel dat zij degene zal zijn die Wanda uiteindelijk redt. Misschien heeft zij door haar krachten de mogelijkheid om uit de betovering te breken.

Darcy & Woo

Op dit moment lijken zij niet zo veel meer betrokken te zullen zijn. Darcy kan misschien proberen om de info naar buiten te krijgen, terwijl Woo andere manieren zoekt om binnen te komen. Hij zal misschien de plannen van Hayward proberen te verhinderen.

Hayward

We weten nu wat hij met de experimenten op Vision wilde bereiken maar wat is het ding dat ze vandaag “launchen”. Een poging om Vision over te nemen, om de Hex binnen te geraken of stop te zetten, of om Wanda te vermoorden?

Overig

Dan zijn er nog wat openstaande vragen:

 • Als de cameo niet Evan Peters is, blijft de vraag nog open. Ian McKellen is het waarschijnlijk niet, maar Michael Fassbender, Patrick Stewart of James McAvoy kunnen nog als we de X-Mentoer op willen. Het kan ook iemand compleet anders zijn. Zo gaan er theorieën de ronde dat het ook Al Pacino zou kunnen zijn, een acteur waar Bettany grote fan van is. Hij heeft ook al zijn interesse in een Marvelrol laten blijken.
  • Gerelateerd aan die cameo is een gerucht over Doctor Strange and The Multiverse of Madness het vermelden waard. Volgens de site Giant Freaking Robot zou de sequel namelijk de Marvel Illuminati gaan introduceren. Dat is een groep helden die informatie delen om gebeurtenissen te vermijden die het multiverse kunnen bedreigen. Tot de groep behoren in de comics onder andere Professor X, Mister Fantastic en Namor. De eerste twee waren al kandidaten voor een cameo en er werd altijd gedacht dat er naar Namor verwezen werd in Endgame toen Okoye sprak over de zeebeving. Toch het onthouden waard.
 • Zal Dottie dan toch een gewone burger blijken te zijn? Als Pietro niet Mephisto blijkt te zijn, is Dottie de volgende kandidate die wat meer onder de radar vliegt.
 • Ik ben de getuige nog niet uit het oog verloren. Woo kan nog altijd wat onderzoek doen buiten. Ik gok nog op iets dat te maken heeft met de vele vermeldingen naar Ralph.

Ik denk dat er in de volgende aflevering geen sitcomformat meer zal zitten, want met twee afleveringen te gaan begint alles in een stroomversnelling te komen naar het einde.

 ^ Terug naar boven

 

© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 8: “Previously On”

Agatha Harkness staat terecht tijdens de Heksenprocessen in Salem in 1693. Haar coven beschuldigt haar ervan zwarte magie te gebruiken. Ze wordt op een brandstapel gezet maar Agatha houdt vol dat ze geen controle heeft over haar krachten. Maar de heksen onder leiding van haar moeder proberen haar toch te executeren door lichtstralen af te vuren. Maar Agatha kan met haar magie het effect omkeren waardoor de heksen sterven. Haar moeder probeert het dan zelf maar wordt ook zelf gedood net als de rest. In het heden probeert Wanda Agatha aan te vallen maar dat lukt niet. Agatha wil weten wie Wanda echt is en hoe ze Westview heeft gemaakt. Maar Wanda weet niet hoe dus besluit Agatha haar terug brengen naar het verleden.

 • Het Marvel Studios-logo wordt paars en verdwijnt in een zwarte wolk, om aan te tonen dat heel deze aflevering in de greep is van Agatha.
 • De titel doet de aflevering wel eer aan want het is eigenlijk een recap van het leven van Wanda.
 • De openingsscène speelt zich af in Salem in het jaar 1693, tijdens de heksenprocessen dus. In aflevering 1 hadden we al een mogelijke verwijzing gevonden daarnaar. Agnes vertelde toen namelijk over haar huwelijksverjaardag met haar man Ralph op 2 juni. Dat was de dag waarop de heksenprocessen begonnen. Deze scène was dus een jaar later.
 • Misleidingalarm: Eerst moet het lijken alsof Agatha net ontdekt werd als heks maar al snel wordt ze ervan beschuldigd haar coven verraden te hebben omdat ze zwarte magie beoefende. Ze zegt dat ze de regels niet brak maar dat de regels bogen onder haar kracht. Niet de beste verdediging natuurlijk.
  • Voor mensen die niet fan waren van Charmed of andere heksenreeksen: een coven is een heksengemeenschap die regelmatig samenkomt om aan magie te doen en te leren van elkaar.
 • Wanneer ze een spreuk beginnen op te zeggen, zegt Agatha dat ze het niet onder controle heeft en vraagt ze aan hen om het haar te leren. Ze smeekt haar moeder om haar te helpen. Maar de heksen vuren lichtstralen op haar af die haar moeten uitschakelen. Met haar krachten keert ze de spreuk echter om.
  © Marvel Studios

   

  • Zelfs Agatha’s eigen moeder was duidelijk bang van haar. Volgens de credits heet ze trouwens Evanora. In tegenstelling tot Agatha is dat geen personage uit de comics en dus gecreëerd voor de serie.
  • De lichtstralen zuigen blijkbaar de levenskracht op maar dat zien we inderdaad maar wanneer Agatha met haar krachten de spreuk kan omkeren. Bij haar is het dan ook wel heel doeltreffend.
 • Agatha kan haar handen bevrijden en schakelt zo met volledige kracht de heksen uit. Alleen haar moeder blijft over. Agatha zegt dat ze het goede pad zal opgaan maar Evanora gelooft haar niet. Ze gebruikt dezelfde spreuk terug op Agatha. Daarbij vormt er zich een soort kroon rond haar hoofd. Ze blijkt toch niet sterk genoeg voor Agatha en bezwijkt aan de spreuk. Agatha pakt de broche van haar moeder mee en vliegt weg.
  © Marvel Studios

   

  • De kroon die zich rond het hoofd van Evanora vormt lijkt wel heel erg op die uit het kostuum van Scarlet Witch in de comics. Met wat we aan het einde van de aflevering leren, zal Evanora misschien wel de eerste Scarlet Witch geweest zijn.
  • De broche die Agatha hier meeneemt is die die ze al sinds de eerste aflevering zelf draagt. Er gingen ook al veel theorieën de ronde over wat er precies op staat. De courantste is dat er drie heksen opstaan die zouden verwijzen naar de heksen uit Macbeth.
 • In het heden probeert Wanda haar krachten te gebruiken op Agatha. Blijkbaar om haar ook onder haar controle te krijgen zoals de rest van Westview want Agatha zegt snel dat haar gedachten nooit binnen bereik waren. Daarmee wil ze dus duidelijk maken dat zij nooit onder een betovering zat maar gewoon het spel meespeelde om het vertrouwen van Wanda te winnen. Op een of andere manier heeft zij zich dus afgeschermd en dat is ook wat Billy vorige aflevering zei.
 • Ze bindt Wanda vast met magie en onthult dat de vreemde tekens in de muur runen zijn. Binnen de runen kan alleen de heks die de spreuk deed, magie gebruiken. Die rare tekens die we in de vorige aflevering al zagen, hadden dus inderdaad een betekenis. Maar het was niet voor duivelverering zoals velen dachten.
 • Agatha bekent dat zij voor de valse Pietro of Fietro gezorgd heeft en dat hij haar spion was om meer over Wanda te weten te komen. Dat deed ze via een “crystalline possession”, wat gok ik een speciale vorm van bezitting is. Ze zegt ook dat ze geen necromantie kon gebruiken om de echte Pietro tot leven te wekken omdat zijn lichaam op een ander continent ligt. En vol gaten zat. Maar Wanda twijfelde zo aan zichzelf dat ze het geloofde.
  • In dit stukje zit al redelijk wat informatie. Eerst en vooral dat zij dus wel degelijk voor de komst van Pietro heeft gezorgd. Daar was ik na vorige week toch niet helemaal zeker van. Maar ik geef m’n ongelijk toe.
  • Al de rare vragen die hij dus stelde aan Wanda was Agatha’s manier om meer over haar en over Westview te weten te komen. Maar hij deed duidelijk zijn job niet goed genoeg.
  • Pietro is dus bezeten. Dat wil zeggen dat hij niet echt onder controle stond zoals de rest van de inwoners maar dat Agatha hem echt bestuurde. Daarom doken ze natuurlijk ook nooit samen op.
  • © Marvel Comics

    

   Agatha dacht eraan om necromancy te gebruiken om Pietro terug te brengen. Dat is magie die doden terug leven moet wekken en de heks controle moet geven over wat ze doen. Die komt ook in de comics voor. Maar de afstand was te groot omdat de echte Pietro dus niet in Amerika is. Zijn lichaam is nochtans mee teruggebracht met de helicarriers die iedereen redden van een neerstortend Sokovia. Misschien is Wanda teruggegaan met zijn lichaam om het ergens dichterbij Sokovia te begraven.

   • Het feit dat Wanda hem dan zag zoals dode Pietro komt dan eerder door de manipulatie van Agatha. Tenzij de echte persoon die Pietro speelde op exact dezelfde manier om het leven is gekomen.
  • Het is nu wel redelijk zeker dat de casting van Evan Peters eerder een leuke knipoog was voor fans van de X-Men-films dan echt een poging om iets te introduceren. Tenzij hij in de finale van volgende week nog een double-cross bovenhaalt, zijn eigen agenda heeft en hij toch nog Mephisto blijkt te zijn. (Maar die kans is klein denk ik.)
  • Wat zijn rol vanaf nu zal zijn is ook nog onduidelijk. Ik denk niet dat hij bezeten werd toen hij Monica ontdekte in de tuin want Agnes was toen al bezig met Wanda. We zien het vervolg nog niet dus dat blijft een vraag. We weten nu ook wel het verhaal van Fietro niet. Dat van dat beschoten zijn, zal dan misschien niet kloppen dus wie is hij dan wel echt?
 • Agatha kwam naar Westview omdat ze de effecten voelde van ontzettend veel spreuken die allemaal tegelijk uitgesproken werden.
  • Dat samen met de gebeurtenissen uit de flashback toont dat het motief van Agatha dus eigenlijk was om zo veel mogelijk kracht te ontwikkelen. Ze zoekt dus krachtige heksen op om van hen te leren, onder dwang weliswaar. Voorlopig lijkt ze geen andere agenda te hebben voor de dingen die ze Wanda aandoet.
 • Ze toont ook twee voorbeelden van spreuken die ze kan. De eerste is mind control, die ze gebruikt op een vlieg om die op Wanda’s gezicht te doen rondlopen. De tweede is transmutation, waarmee ze de vlieg verandert in een vogeltje. Daarvoor had ze jaren moeten studeren voor ze dat kon. Maar Wanda kon honderden mensen controleren en illusies opzetten aan de rand van de stad. Daarom wil ze haar geheim weten.
  • © Warner Bros.

    

   Deed de truc met de vlieg nog iemand keihard denken aan de scène met de Imperius curse denken in Harry Potter and the Goblet of Fire? Toen Moody de spin bezweerde en die op het hoofd van Ron en Malfoy deed kruipen. Gekken houden daar blijkbaar van.

  • Dit leek wel hetzelfde insect als in de vorige aflevering. Toen leek het nog een aanwijzing naar Mephisto maar als dit dezelfde vlieg was, dan is onze Mephisto nu opgegeten door Señor Scratchy.
  • Wanda kijkt telkens heel verbaasd wanneer Agatha haar magie gebruikt omdat ze zelf niet echt geleerd heeft hoe het moet. Bij haar lijkt alles meer intuïtie. Dus Agatha haar frustratie is wel te begrijpen. Het is net als op school met de mensen die nooit leerden en toch op alles geslaagd waren.

    

   © VRT
 • Wanneer Wanda zegt dat ze niks gedaan heeft, gooit Agatha haar tegen de muur. Ze zegt dat ze haar vriendelijk uit haar fantasie probeerde te halen maar ze stortte liever in dan de waarheid te aanvaarden. Daarom wil ze vertrekken van het gevoel dat ze waarover ze tegen Pietro vertelde. “Endless nothingness”. Ze neemt een haar van Wanda en opent er een deur mee. Ze zegt dat ze nu naar enkele echte heruitzendingen gaan kijken. Ze bevrijdt Wanda en wanneer ze weigert te gaan, herinnert ze haar eraan dat ze haar kinderen heeft. Daarop gaat Wanda toch door de deur.
  • We weten al dat Agatha niet verantwoordelijk was voor zaken als de helikopter of de stem van Woo uit de radio, maar ze heeft dus ook wel degelijk geprobeerd om Wanda uit de betovering te halen. Daarbij denk ik dan aan aflevering 5 waar ze vroeg of ze die scène opnieuw moest doen en zo Wanda aan de realiteit herinnerde. Of dat met Sparky waarmee ze Wanda haar magie al wilde laten gebruiken. Of in de vorige toen ze als interviewer vroeg of Wanda dacht dat ze dit verdiende.
  • De vraag blijft nu wel of de kinderen nu echt zijn of niet. Want ze beginnen ook wel op een heel gepast moment te roepen. Of heeft Agatha hen toch gedeeltelijk in haar macht? Later meer.
© Marvel Studios

Eerst gaan ze terug naar haar kindertijd in Sokovia. Haar ouders en zij en Pietro spreken Engels om te leren. Daarvoor kijken ze ook samen naar Amerikaanse sitcoms. Opeens is er een explosie die het appartement vernietigt. Wanda en Pietro verstoppen zich onder tafel maar plots valt er een raket die elk moment kan ontploffen. Net wanneer het lijkt alsof Wanda iets probeert te doen, wordt ze uit de herinnering getrokken. Agatha wil weten hoe ze het overleefd hebben maar ze krijgt niet waar ze naar zocht.

 • Wanneer we het einde van dit fragment nog niet wisten, konden we al afleiden dat Wanda en Pietro hier jonger waren dan 10 omdat hun ouders erin kwamen. Daarmee gaat ook wel een van m’n langstlopende theorieën ten onder: de acteurs in de commercials waren dan toch niet hun ouders. Ik dacht dat ze misschien dezelfde mensen zouden nemen om een connectie te hebben maar dat was dus een verkeerd spoor.
 • Agatha vermeldde de Koude Oorlog toen ze binnenkwamen maar hier zitten we al in 1999. Tijdens de Novi Grad Bombings werd Novi Grad, de hoofdstad van Sokovia, onder vuur genomen door de Amerikaanse luchtmacht. Daarover hoorden we dus voor het eerst in Age of Ultron, maar is hier toch lichtjes herteld. Een aanleiding voor de luchtaanvallen hebben we eigenlijk nooit geweten, en hier trouwens ook niet. 
 • © Marvel Studios

   

  Haar vader heeft een koffer vol Amerikaanse sitcoms. Daartussen zitten onder andere Malcolm In The Middle, Bewitched, I Love Lucy, I Dream Of Jeannie, The Addams Family en Who’s The Boss?. De eerste drie zijn duidelijker in de sitcomafleveringen aan bod gekomen (aflevering 6, 2 en 1). De andere drie zitten er waarschijnlijk eerder tussen omdat het iconen zijn van de Amerikaanse tv.

  • Technisch gezien kan hij geen DVD hebben van Malcom In The Middle. Als Wanda en Pietro 10 waren, en we weten al dat ze geboren werden in 1989, dus speelt het zich af in 1999. Maar Malcom In The Middle is pas begonnen in 2000.
  • Ook de complete boxset van The Dick Van Dyke Show is pas in 2005 uitgekomen.
 • Haar moeder is ongerust omdat hij die allemaal heeft meegebracht, maar hij belooft om ze de volgende dag te verkopen. Waarschijnlijk is dit ook omwille van de Amerikaanse invloed. Je wil vast niet betrapt worden met iets dat zegt dat je van Amerika houdt terwijl dat land je stad aan het bombarderen is.
 • Tijdens hun tv-avond spreekt het gezin alleen Engels zodat ze de taal kunnen oefenen.  En heb ik nu niet net hetzelfde gezegd in aflevering 4 om de setting te verklaren?!
 • Wanda mag de serie kiezen en haar keuze zit niet in de koffer maar zit verstopt in de muur: The Dick Van Dyke-show. Meer bepaald aflevering 21 van seizoen 2. In die aflevering zijn Rob (Dick Van Dyke) en Laura (Mary Tyler Moore) naar een horrorfilm aan het kijken in hun bed. Laura durft echter niet te kijken. Daarop vertelt Rob haar het hele plot, ook al wil ze dat niet want ze vreest dat ze niet gaat kunnen slapen. De volgende dag lijkt het alsof de film echt begint te gebeuren en alles wordt vreemder en vreemder tot hij wakker wordt. Hierdoor wordt het ook wel toepasselijk voor later.
 • © Marvel Studios

   

  Visueel gezien heeft de aflevering ook veel gemeen met de eerdere afleveringen. Zo valt Dick over een poef en dat doet ook Vision in de eerste aflevering. Dick en Mary liggen ook in aparte bedden en dat deden Wanda en Vision ook in aflevering 2.

 • De ouders zijn op slag dood maar Pietro haalt Wanda om zich te verstoppen onder tafel. Daarna slaat de raket in van Stark Industries terwijl het lampje nog staat te knipperen. Dit is dus duidelijk waar de broodrooster-commercial op sloeg. 
  • De beschrijving uit Age of Ultron is zo wel wat geretconned. Daar zeiden ze namelijk dat het gezin zat te eten toen de bom insloeg. Hun ouders gingen toen overlevenden zoeken in het puin waar ze geraakt werden door een tweede inslag.
 • De tv speelt nog steeds The Dick Van Dyke Show af. In die scène wordt Dick wakker van de nachtmerrie die hij had. Wanda ziet het en probeert zichzelf van hetzelfde te overtuigen. Normaal is dat een van de irritantste tropes die een tv-serie kan hebben, maar hier wens je bijna hetzelfde als je weet wat Wanda nog allemaal te verduren krijgt.
 • Dan steekt ze haar hand uit naar de raket die staat te knipperen. Pietro roept dat ze dat niet mag doen maar Wanda wordt terug in haar huidige zelf getrokken. Agatha vraagt of ze de bom gestopt heeft want ze gebruikte een probability hex. Maar Wanda zegt dat ze niks deed en hij gewoon nooit afging. Ze hebben twee dagen moeten wachten tot er hulp kwam. Agatha vindt het raar dat zij en Pietro ongedeerd waren terwijl alles verwoest is. Zij komt dus tot de conclusie dat Wanda een kleine heks was.
  • Hier was ik ook even in de war. Want we gingen er altijd van uit dat Wanda haar krachten pas kreeg na de experimenten bij Hydra. Het kan dat Wanda hier probeerde om haar verleden te veranderen maar dat denk ik niet want ze doet dat later ook niet. Had ze dan toch al een vorm van krachten maar bleven die onder de radar? Agatha denkt alvast van wel.
© Marvel Studios

Daarom gaan ze door de volgende deur naar toen Wanda bij Hydra zat. Daar moet ze de scepter van Loki aanraken. Maar de steen vliegt eruit en wanneer ze hem aanraakt, barst de Mind Stone los. Hij ontploft en in de energie ziet ze een figuur. Wanda valt neer en zit daarna alleen in een cel. Op de bewakingsbeelden is niks te zien van wat zich afspeelde. Daarmee weet Agatha nog niet genoeg dus gaan ze verder.

 • Wanda komt binnen en ziet er redelijk slecht uit. Ze bevestigt wel nog eens dat ze echt als vrijwilliger er is. Maar met volle overtuiging is het toch ook niet. Ze heeft ook dezelfde kleren aan als in de post-creditsscène van Winter Soldier, waarin we de tweeling voor het eerst zagen.
 • Om het gevaar nog eens te benadrukken zegt een van de Hydra-henchmen dat nog geen enkel proefpersoon direct contact heeft overleefd, maar door de andere weten we meteen wat dat inhoudt: Wanda moet de steen aanraken. Wanneer Wanda dichterbij komt, vliegt de steen uit de scepter en naar Wanda toe. Als ze haar hand uitsteekt, barst het blauwe omhulsel open en zien we de Mind Stone in al z’n glorie. Wanneer die ontploft, wordt Wanda door de energie omgeven. In de energie van de steen ziet ze een mysterieuze figuur. Daarop valt Wanda bewusteloos neer. De henchmen zijn wel verbaasd dat ze nog leeft en stoppen haar in isolatie.
  • Bij Hydra gingen ze er dus vanuit dat er wonderlijke dingen zouden gebeuren als de proefpersonen de steen zouden aanraken. We weten al uit ervaring van andere Marvel-films dat dat niet zo is: de Power Stone vernietigt de mens die dat doet en de Aether wordt opgezogen.
  • Opnieuw is er dus een bizarre connectie tussen Wanda en de steen. Het lijkt wel alsof die haar herkende, of toch iets in haar, waardoor die vanzelf uit de scepter loskwam. 
  • Achteraf gezien weten we nu dat de figuur die ze ziet in de Mind Stone de Scarlet Witch is. Maar zitten die krachten dan in de steen of ziet Wanda wie ze wordt dankzij de steen? Later meer.
 • In isolatie zit Wanda te kijken naar The Brady Bunch. De henchmen kijken ondertussen naar het filmpje van Wanda en de steen maar ze zien haar alleen ineens neervallen. Agatha en Wanda gaan daarna verder naar de volgende herinnering.
  • Zoals al gezegd haalde aflevering 3 veel inspiratie uit The Brady Bunch.
  • © Marvel Studios

    

   In dat fragment zit er trouwens een hond die wel heel goed op Sparky lijkt.

  • Dan lijkt er al iets te gebeuren zoals in Westview. Het beeld van de bewakingscamera lijkt namelijk ook gecorrigeerd net als de afleveringen. Is het Wanda of de steen of de Scarlet Witch, dat is nog maar de vraag.
  • De pop die Cindy vast heeft, is trouwens dezelfde pop waar Vision op oefende in aflevering 3.
  • Agatha denkt ook dat de steen de krachten van Wanda heeft versterkt, en anders zou er niks van haar krachten gekomen zijn. Ze dacht toen al te weten hoe het zat met Wanda maar wacht nog af. Zouden haar krachten misschien ook van een Infinity Stone komen? De paarse kleur komt alleszins als overeen met de Power Stone. Misschien zal de oorsprong van hekserij ook wel van de stenen kunnen komen.
© Marvel Studios

In de Avengers-basis na Age of Ultron komt Vision binnen om met Wanda te praten. Ze legt hem uit hoe een sitcom werkt. Hij wil vooral weten hoe ze zich voelt. Ze vertelt aan hem hoe het voelt om te rouwen en denkt dat ze het niet te boven zal komen. Maar Vision denkt van niet. Hij probeert zich in te leven in hoe het voelt om iemand te verliezen. Ze voelen zich duidelijk op hun gemak bij elkaar. Na wat ze al weet, vraagt Agatha zich af wat er gebeurde toen Vision er niet meer was om haar te helpen. Ze wilde hem terug.

 • Wanda zit naar Malcom In The Middle te kijken, de serie die dus in de koffer van haar vader zat en aan bod kwam in aflevering 6.
 • Wanda zegt tegen Agatha dat de Avengers-basis de eerste thuis was van haar en Vision. We zagen in Civil War al dat er wat meer gaande was tussen de twee maar dat ze het zo zag, is toch nog emotioneler.
 • Deze scène speelt zich dus af niet lang na Age of Ultron want ze zegt dat Pietro net dood was en ze in een nieuw land was. Ook aan de rest van hun gesprek is dat duidelijk te merken.
 • Ze voelt dat Vision buiten staat en vraagt naar hem. Hij wilde niet storen maar Wanda twijfelde daaraan. Hij zegt dus dat hij wel degelijk binnen wilde komen. Nu hij binnen is, vraagt hij aan haar wat ze het liefste heeft. Ze doet teken dat hij naast haar moet komen zitten. Deze scène doet wat denken aan die in Civil War, wanneer Vision gewoon door de muur komt gelopen zonder te kloppen. Zo is het dus begonnen.

   

  © Marvel Studios
 • De aflevering van Malcom In The Middle die opstaat, is trouwens Health Insurance
 • Deze scène doet me trouwens ook nadenken over sitcoms. Vision vraagt dan ook of het grappig is omdat Hal zich verwondt. Maar Wanda antwoordt dat hij niet echt gewond is want het is niet zo’n show. Heel veel zaken die inderdaad in een drama zouden passen, worden vaak voor de lach gebruikt in sitcoms. Wat voor mensen zijn we eigenlijk??
 • Vision probeert haar tegen hem te doen praten over de dood van haar broer, maar daar heeft zij niet veel zin in. Het enige wat haar zou helpen is om hem opnieuw te zien. Ze zegt dat ze moe is. Haar verdriet is als een golf die haar telkens opnieuw overspoelt. Net wanneer ze terug recht krabbelt, slaat de golf opnieuw in. Ze denkt dat ze erdoor zal verdrinken. Vision zegt van niet, omdat niet alles verdriet kan zijn. Hij weet alleen maar hoe het is om alleen te zijn, dus hij weet niet wat hij mist. Hij heeft nog nooit een geliefde gehad om te verliezen dus weet hij niet hoe verlies voelt. Maar volgens hem is rouwen is toch gewoon liefde die verdergaat. Wanda lijkt erdoor aangedaan maar Vision moet lachen met de tv. Hij zegt sorry maar Wanda moet er ook door lachen. Ze staren een klein beetje naar elkaar.
  • © Marvel Studios

    

   Kunnen we nu alvast de Emmy-campagne starten voor scenario? Want dit moet een van de mooiste scènes zijn uit heel het MCU. Dit laat zien hoe goed opgezet het hele concept van WandaVision is en wat ze hiermee wilden doen. De verhaallijn van Wanda was altijd maar een zijsprong in de films en zeker over haar verdriet werd veel te licht overgegaan. In deze scène verwoorden de schrijvers perfect hoe rouwen voelt, en de zaadjes daarvoor zijn al jaren geleden gelegd, waardoor dit helemaal verdiend voelt. Alles wordt perfect samengevat in die ene quote. *chef’s kiss* en *sobbing my eyes out*

  • Kunnen we dan ook een tweede Emmy-campagne starten voor Elizabeth Olsen en Paul Bettany? Ze leveren al heel de serie uitstekend werk maar hier zijn ze toch echt weer top.
 • Agatha pinkt een traantje weg (voice of the people!) en ook Wanda heeft het lastig. Zeker wanneer Agatha opnoemt wie ze allemaal verloren heeft. Ze wil weten wat er gebeurde toen ook Vision haar niet meer kon helpen. Wanda wil niet meer verder gaan maar Agatha dringt aan. Ze herinnert haar aan het moment waarop Vision er niet meer was en ze hem terug wilde. Daarop opent een deur naar S.W.O.R.D.
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Daarop opent er een deur naar S.W.O.R.D. Wanda komt aan om Vision te zien. Ze willen haar eerst niet binnen laten, maar ze ontmoet Hayward. Hij laat haar zien wat ze met Vision gedaan hebben. Wanda wil hem begraven maar Hayward laat dat niet toe. Ze breekt binnen in de kamer maar beseft dat hij er niet meer is. 

 • Wanda ziet zichzelf binnen stappen naar het onthaal. Ze weet dat ze hem hebben. Toen zij terugkwam, was zijn lichaam weg. Ze wil een begrafenis voor hem geven. Dan krijgt de medewerker telefoon over haar. Hij legt haar uit hoe ze er kan geraken. Hij wil haar binnenlaten maar ze gebruikt haar krachten.
  • Hier zijn we dus weer in het S.W.O.R.D.-hoofdkwartier dat we al zagen in aflevering 4.
  • © Marvel Studios

    

   Op de schermen waar toen de zender WHIH speelde, zijn nu nieuwsberichten te zien over vieringen voor “The Returned” en gezinnen die herenigd zijn.

  • Het eerste dat we van Wanda zagen nadat ze terugkwam in Endgame was natuurlijk dat ze Thanos aan het inmaken was. Daarna zagen we haar alleen nog op de begrafenis en daar leek ze wel al redelijk verslagen. Sindsdien is ze dus op zoek gegaan naar Vision. Ze weet dat S.W.O.R.D. zijn lichaam heeft. Hoe ze dat te weten gekomen is, is nog maar de vraag. Vóór deze serie wist nog niemand van de organisatie af dus vraag ik me af of we dat misschien in de finale te weten komen.
  • Voor deze scène gingen er op Twitter ook storyboards rond waaruit blijkt dat de dialoog hier lichtjes anders was. Ze zegt namelijk dat Tony de enige was die herdacht wordt, terwijl Natasha maar zeker Vision vergeten werden.
   • Hieruit blijkt ook dat de productienaam van de serie “Big Red” was, toepasselijk.
  • Hier krijgen we dus al de eerste aanwijzing dat Hayward de camerabeelden verdraaid heeft om Wanda zwart te maken. Ze stormt de gang namelijk niet zonder toestemming binnen zoals het leek in aflevering 4.
 • Wanda komt binnen in het kantoor van Hayward. Hij vindt het een eer om haar te ontmoeten. Hij weet dat ze er is om Vision op te halen en wil haar iets laten zien. Daarom noemde ze hem dus director bij hun confrontatie in aflevering 4. Ze kende hem al en wist toen al wat hij met Vision gedaan had en waarom. Geen wonder dus dat ze hem zo aanpakte.
 • Vision z’n lichaamsdelen liggen verspreid op tafels maar Wanda heeft het niet door. Ze kijkt nog eens goed en ziet de S.W.O.R.D.-mensen Vision uit elkaar halen met machines. Hij zegt dat ze het meest gesofisticeerde sentient weapon ooit ontmantelen. Ze zegt dat Vision geen wapen is en ze dit niet kunnen maken. Maar volgens Hayward is het hun wettelijk en ethische verplichting. Wanda wil hem alleen begraven maar Hayward gelooft dat ze hem terug tot leven wil brengen. Maar daarvoor is Wanda niet gekomen. Maar hij kan niet toelaten dat ze 3 miljard aan vibranium zomaar meeneemt. Het enige wat hij kan doen, is haar hier afscheid laten nemen. Ze zegt dat hij alles is wat ze nog heeft, maar hij antwoordt dat hij niet van haar is. Wanda breekt met haar krachten het raam en daalt af. Soldaten richten meteen wapens op haar maar Hayward roept hen terug zodat ze het zelf kan zien. Ze gaat naar het hoofd van Vision en gebruikt haar krachten, maar ze voelt hem niet. Daarop gaat Wanda weg.
  • Wat is Hayward toch echt een ongelofelijke klootzaaaaak.
   • Eerst is er het feit dat hij deze hele situatie verdraaid heeft om de rest van S.W.O.R.D. ervan te overtuigen dat Wanda slecht is. Hij gebruikte stukken van de bewakingsbeelden om zijn eigen verhaal te spinnen. Ze brak helemaal niet in en heeft z’n lichaam niet gestolen. Integendeel, dat was zelfs nooit haar bedoeling. Ze wilde hem gewoon een deftig afscheid gunnen. Waarom hij dat deed, zien we op het einde van de aflevering.
   • Daarnaast is de taal die hij gebruikt ook weer zo kleinerend. Het feit dat hij wel naar Vision verwijst als haar “soulmate” maar vlak daarna spreekt hij van hem terug “online” te krijgen. Voor hem is Vision alleen een wapen en reduceert hij z’n lichaam tot de waarde van de vibranium waaruit hij bestaat.
  • Hayward spreekt van een “wettelijk en ethische verplichting” om Vision te ontmantelen. Dat is vast door het artikel van de Sokovia Accords waarover Woo ook sprak in aflevering 4.
  • De shots van Wanda die het uiteengehaalde lichaam van Vision ziet, lijken op de panels van West Coast Avengers 43 en 44.

    

   © Marvel Comics
  • Deze scène heeft natuurlijk ook een intrieste verwijzing naar scènes uit Infinity War. Toen Wanda en Vision in Schotland zaten en hij last kreeg van de steen vroeg hij aan haar om te zeggen wat ze voelde in de steen. Toen zei ze “I only feel you“. Toen hij aan het einde van de film aan haar vroeg om de steen te vernietigen, zei hij “I only feel you“. Nu, wanneer ze haar magie weer gebruikt aan z’n hoofd zegt ze: “I can’t feel you.” En brak m’n hart in duizend stukken. Hier kan je de drie momenten bekijken.
© Marvel Studios

Ze gaat weg en rijdt naar Westview. Daar lopen veel bekende gezichten rond tot ze stopt bij een stuk grond. Vision blijkt dit gekocht te hebben voor hen. Haar verdriet wordt haar te veel en ze ontkent een explosie van haar krachten. Het huis wordt opgebouwd en de betovering komt over de stad. Vision komt weer tot leven en ze zijn herenigd in een sitcom van de jaren 50. Wanda ziet de set en Agatha verdwijnt. Wanda hoort Billy en Tommy roepen. Agatha houdt hen in haar greep. Ze weet wat Wanda is: ze gebruikt chaosmagie en is dus de Scarlet Witch. Na de credits zien we wat Hayward probeerde te launchen. Ze hebben Vision heropgebouwd en wekken hem met energie van de drone terug tot leven. Alleen is hij nu wit en lijkt hij niet zichzelf.

 • Wanda stapt in haar auto en ziet een papier op de passagiersstoel liggen. Eerst weten we niet waar Wanda naartoe rijdt maar dan zien we dat ze in Westview aankomt. Daar ziet ze
  • de echte “versie” van Herb,
  • rijdt ze voorbij het plein waar ze de goochelshow gaven in de tweede aflevering,
  • de echte “versie” van Phil,
  • de echte “versie” van Mrs Hart en
  • de echte “versie” van de postbode Dennis.
 • Op de nummerplaat van haar auto staat “Excelsior”, nog een verwijzing naar Stan Lee.

   

  © Marvel Studios
 • Ze stopt uiteindelijk bij een stuk grond waar alleen de eerste rij van de fundering ligt. De stenen zijn al helemaal overgroeid met gras, en Wanda heeft een rare uitdrukking op haar gezicht terwijl ze naar de grond kijkt en het papier vast heeft. Wanneer ze het opent, blijkt het een eigendomsakte te zijn van de grond. Er staat een hartje opgetekend met erin de tekst “To grow old in V.” Wanneer ze verder het huis in loopt, overmant haar verdriet haar en valt ze huilend neer. Even later breekt ze en al schreeuwend zorgt ze voor een explosie van haar krachten. Dat blijkt een spreuk te zijn die eerst het huis opbouwt en uiteindelijk heel Westview in de jaren 60 doet belanden. Daarna ontstaat ook Vision terug uit haar krachten. Wanneer de spreuk is uitgewerkt, wordt ze zelf zwart-wit en stapt ze op Vision af. Hij zegt “Welcome home”, gaan samen in de zetel zitten en kussen.
  • © Marvel Studios

    

   Toch nog een easter egg: links heeft Kate Weddle de akte getekend. Zij is een medewerker van de show in het art team. Open de afbeelding om het te zien.

  • In dit stuk zit meteen de tweede mooiste scène. Het huis werd dus gekocht door Vision als een cadeau voor hem en Wanda om samen in te wonen en oud te worden. De aanloop naar deze scène is weer zo goed gedaan dat het moment waarop ze het document open doet al een eerste emotionele punch in the face is.
  • Vlak daarna volgt dan de genadeslag. Door alle ingrijpende momenten in Wanda haar leven net op een rij gezien te hebben, besef je pas echt hoe tragisch haar verhaal is en komt dit extrahard binnen. Ik hield het hier zeker niet droog. Elizabeth Olsen is dan ook wederom geweldig.
  • De ontploffing van haar krachten lijkt goed op die die ze had in Age of Ultron toen Pietro stierf.

    

   © Marvel Studios
  • Er zijn drie “hotspots” van waaruit de spreuk komt: haar handen en haar hart. Haar handen gebruikt ze altijd en haar hart laat zien van waar de spreuk echt komt.
  • Hier krijgen we ook meteen het antwoord hoe Vision is kunnen terugkeren. Wanda heeft hem zelf “gecreëerd” met haar krachten. Het is dan ook toepasselijk dat de spreuk daarvoor uit haar hart kwam. Er was wel iets speciaals aan: dat deel van de spreuk was namelijk geel. Als we terugdenken aan de Hydra-flashback gok ik dat dit pure energie of invloed van de Mind Stone was. Het lijkt me dus wel mogelijk dat de hele betovering op Westview zich anders zal gedragen dan die voor Vision. Hij zou dus best wel eens kunnen blijven bestaan wanneer Westview terug normaal wordt.
   • Langs de andere kant is er dan weer het feit dat hij begon af te brokkelen toen hij uit de Hex kwam. Dus misschien is hij dan toch verbonden aan de spreuk. Dan ziet het er niet zo goed uit.
  • © Marvel Studios

    

   Terwijl de spreuk over Westview gaat, zien we een billboard voor keukenpapier van het merk Super veranderen naar Lagos. De slogan daarvoor is “Make cleaning up a snap!”. Haha, ja. Wanneer de bioscoop verandert, staan er twee films op de marquee: Kidnapped en Big Red.

 • Wanda ziet opeens de filmset en de tribune voor het publiek. Agatha doet een slow clap en verdwijnt. Hiermee weet ze dan ook genoeg.  Dan hoort Wanda Billy en Tommy naar haar roepen. Wanda verlaat het huis en ziet hoe Agatha een magisch, vast scherp, touw rond hun nek heeft. Ze ziet er ook meteen heel anders uit en zegt dat ze weet wie Wanda is. Ze weet zelf niet hoe gevaarlijk ze is. Ze zou een mythe moeten zijn, een wezen dat zomaar kan creëren. De kinderen, Vision en het hele leven in Westview is “chaos magic”. En dat maakt van haar de Scarlet Witch.
  • De kleren die Agatha aan heeft, lijken sterk op wat het personage draagt in de comics.

    

   © Marvel Studios / Marvel Comics
  • Veel revelaties hier. Door de opmerking van Agatha denk ik dat de kinderen misschien op dezelfde manier zijn ontstaan zoals Vision, via de Mind Stone. Hopelijk kunnen zij dan ook blijven bestaan, want anders staat ons nog een zware aflevering te wachten. En volgens Teyonah Parrish wordt dat ook wel zo…
  • Dan “chaos magic“. Dit is een term uit de comics. Chaosmagie is zo’n krachtige vorm van magie dat zelfs de Sourcerer Supreme dacht dat die niet bestond. Dat sluit ook aan bij de mythe waarover Agatha het had. Met chaosmagie kan je de realiteit zelf manipuleren en heropbouwen, maar ook de volledige verwoesting van de cosmos veroorzaken.
   • De oorsprong ervan zal in de comics wel net iets anders zijn dan hier. De Elder God en aartsdemon Chthon gebruikte chaosmagie om over de aarde te heersen als de God van de Chaos. Maar hij werd uiteindelijk in een berg opgesloten waar Wanda later geboren werd. Daardoor kreeg zij ook chaosmagie, anders zouden haar krachten gewone energiemanipulatie gebleven zijn. Met training van Agatha leerde ze de magie uiteindelijk te gebruiken.
   • Hier gok ik dat die energie van de Mind Stone zal komen. Het was dan ook geen toeval dat Wanda het silhouet van de Scarlet Witch in de gele energie zag.
  • Als ze chaosmagie gebruikt, maakt dat dus van haar de Scarlet Witch. Er is dus een reden waarom de naam nooit gevallen is. Hier is Scarlet Witch een soort mantle blijkbaar, net als de Sorcerer Supreme of Black Pather. Dat is wel anders dan in de comics, waar de bijnaam alleen voor Wanda gold.
   • Agatha wist wat Wanda was omdat ze die magie waarschijnlijk herkende van bij haar eigen moeder. Dat denk ik toch door de Scarlet Witch-kroon die zich vormde rond haar hoofd toen ze de spreuk deed.
   • We spraken eerder al van de figuur die Wanda zag in de Mind Stone. Nu heeft iemand dat beeld gefotoshopt en kan je eigenlijk duidelijker zien dat het eigenlijk Elizabeth Olsen is, en dat Wanda dus inderdaad een toekomstige versie van zichzelf ziet.
   • Daarnaast heeft iemand op Reddit opgemerkt dat het promomateriaal voor de serie mogelijk een nieuw kostuum voor Wanda verstopte.
     
 • Buiten Westview is het team van Hayward klaar om op te starten. Hij zegt dat ze het uit elkaar gehaald hebben en een miljoen keer heropgebouwd hebben. En elke vorm van energie werkte niet, tot ze wat energie van de bron kregen: de drone die Wanda terug meebracht uit Westview. De energie wordt naar een machine geleid waarin een witte Vision staat die weer wakker wordt en naar z’n hand kijkt. 
  • Nu weten we ook meteen wat Hayward wilden “launchen“. Hij wilde Vision zogezegd ontmantelen voor de mensheid maar ook gewoon om hem zelf weer op te bouwen. Hij kon dus zijn sentient weapon niet zomaar afstaan.
  • Er had dus niks gewerkt om hem terug te kunnen brengen, maar met de energie van Wanda dus wel. Daarom was hij zo geïnteresseerd in alles wat ze deed.
  • De Vision die hier wakker wordt, is nu wit. Dat was ook een verhaallijn in de comics, waar we al naar verwezen hadden in aflevering 5. In de Vision Quest-verhaallijn was dat net hetzelfde, met wat meer info: Vision had namelijk geen gevoelens meer. Dat wordt leuk volgende week. Ook de confrontatie met de twee Visions.
  • Ik ben nu wel wat in de war over hoe Hayward Vision dan kon tracken. Dat was namelijk via het verval van vibranium. Maar bestaat hij technisch gezien wel uit dat materiaal, of werd hij door de spreuk perfect nagemaakt zoals hij was? Dat zal dan wel het laatste zijn.

Wat we al weten

In deze aflevering kwamen we best veel te weten. 

 • Agatha loopt als sinds eind jaren 1600 op de aarde en is waarschijnlijk de villain van de show (al blijft de Mephisto-theorie ergens in m’n achterhoofd nog geldig). Ze is duidelijk op zoek naar meer kracht en kwam Westview op het spoor door de kracht van de spreuk die Wanda daarvoor gedaan had.
 • Wanda had waarschijnlijk altijd al krachten, die werden “aangewakkerd” door de experimenten met de Mind Stone.
 • Hayward bevestigt zijn positie als meest hatelijke personage ooit. Hij verdraaide de beelden van het S.W.O.R.D.-gebouw om het te doen lijken alsof Wanda Vision z’n lichaam had gestolen. En dat allemaal omdat hij zelf Vision aan het heropbouwen was.
 • De witte Vision van Hayward is wakker dankzij Wanda’s magie op de drones.
 • Westview is de plaats waar Vision een huis had gekocht voor hem en Wanda om de rest van hun leven te spenderen. 
 • De aanleiding voor dit alles was op die grond te staan vlak nadat ze echt besefte dat Vision er niet meer was.
 • Wanda is zelf verantwoordelijk voor de situatie in Westview wanneer haar verdriet haar krachten doen ontploffen.
 • De sitcomsetting is er omdat Wanda al van jongs af aan fan was.
 • Wanda blijkt chaosmagie te gebruiken en zou daardoor de Scarlet Witch zijn.

Wat met de finale?

Met nog een aflevering te gaan, valt het dus maar te bezien hoe alles afloopt. Er zijn alleszins nog wat vragen.

 • Komen we nog te weten wat Agatha al die tijd gedaan heeft?
 • Als haar moeder een Scarlet Witch was, waarom zij dan niet?
 • Als zij de magie van Wanda kon voelen, konden anderen dat dan ook? Doctor Strange bijvoorbeeld?
 • Wat was dat mysterieuze boek in haar kelder?
 • Wat zal het lot van Agatha dan zijn? Zien we haar na de finale niet meer terug?
 • Krijgen we Wanda in al haar glorie als Scarlet Witch te zien? En wat houdt dat dan in?
 • En gebeurt dat wanneer ze de betovering rond Westview moet beëindigen en ze Vision en misschien haar kinderen opnieuw verliest?
  • Mogelijke spoilers: er zouden aanwijzingen zijn dat de kinderen toch blijven leven. De jonge acteurs die Billy en Tommy speelden postten in november en december foto’s in Windsor, Engeland terwijl Doctor Strange 2 voornamelijk gefilmd wordt in Pinewood, amper een kwartier van Windsor. De foto’s zijn sindsdien ook verwijderd, dus er is misschien wel wat van aan.
 • Was die Nexus-verwijzing dan niet expliciet? Of is ze dat ook nog?
 • Wat voor gevolgen zal dat hebben? Zal ze dan toch een soort scheur in het multiversum veroorzaken, wat haar aanwezigheid in Doctor Strange 2 verklaart?
  • Of trekt al die magie misschien toch Baron Mordo aan, die zijn queeste aan het einde van de eerste film verder zet? Daarin zei hij namelijk dat er te veel sorcerers zijn, dus de krachtigste uitschakelen lijkt wel logisch dan.
 • Zal Wanda misschien de eerste mutant blijken te zijn? Als haar krachten al bestonden, is dat nog een mogelijkheid.
 • Wat zal er gebeuren met de twee Visions? Het zal vast wel tot een confrontatie komen maar hoe die zal verlopen of opgelost worden, is moeilijk te zeggen. Zal een versie van Vision blijven bestaan?
 • Wat is het doel van die witte Vision? Wilde hij gewoon een krachtig wapen?
 • Kan iemand Hayward dan eindelijk tegen de grond slaan?
 • Waarom probeerde hij Wanda voor alles de schuld te geven? Gewoon om te verhullen waarmee hij bezig was, of zit er meer achter?
 • Wat gebeurt er met S.W.O.R.D. na de finale? Zal Monica de nieuwe director worden en voor een nieuwe richting zorgen?
 • Is Pietro echt iemand random? Waarom helpt hij Agatha dan?
 • Wat is er met Monica gebeurd ondertussen? Zal zij met haar energiekrachten helpen om witte Vision uit te schakelen?
 • Wat zal het aandeel van Darcy en Woo nog zijn in de aflevering? Roept Woo via z’n goeie vriend Scott misschien de hulp in van Doctor Strange?
 • Waren die geruchten over de casting van Emma Caulfield als Dottie dan toch vals en is ze gewoon een burger? Of is zij nog iemand anders?
 • Is de getuige nog belangrijk, of was dat gewoon iemand die ervoor zorgde dat de FBI betrokken raakte?
 • En hoe zit het nu met die cameo? Hebben we onszelf te veel gehypet, of komt er echt nog iemand op de proppen? Of doelde Paul Bettany op de witte Vision en bedoelde hij dus zichzelf?
 • Hetzelfde voor Mephisto? Was Marvel ons aan het trollen, of volgt er toch nog een onthulling?
 ^ Terug naar boven

 

© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Aflevering 9: “The Series Finale”

Agatha had net de onthulling over chaosmagie en de Scarlet Witch gedaan en heeft nog steeds Billy en Tommy in haar greep. Als Agatha hen tegen de grond gooit, valt Wanda haar aan met haar krachten. Wanda stuurt de jongens naar hun kamer. Agatha blijkt de krachten van Wanda te kunnen absorberen, waardoor Wanda’s handen lijken te verdorren. Agatha raadt Wanda aan haar krachten op te geven aan Agatha omdat zij weet wat ze ermee moet doen. In ruil mag Wanda Westview houden. Daarop stuurt Wanda een auto op Agatha af. Maar alleen de laarzen van Agatha liggen er nog, en ze is kunnen ontkomen.

 • Net als ze in de flashback van de vorige aflevering deed, gebruikt Agatha hier haar krachten om de levenskracht en blijkbaar ook magie van Wanda op te zuigen. Was die commercial voor Yo-Magic dan foreshadowing naar Agatha? De haai had toen namelijk honger en ook de jongen herkende dat. Wanneer de jongen vroeg wat hij daar aan gedaan had, zei de haai “snacked on Yo-Magic.” De jongen werd dan uiteindelijk een skelet omdat hij het potje niet openkreeg. Later zien we hetzelfde gebeuren met Wanda door de invloed van de krachten van Agatha voor ze haar Scarlet Witch-kracht ontdekt.
 • De laarzen die achterblijven, is een verwijzing naar The Wizard of Oz. Zo blijft de Wicked Witch of the East achter nadat ze verpletterd is door het huis van Dorothy.
  © Marvel Studios / MGM
© Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Achter haar verschijnt de witte Vision. Ze kan niet geloven dat hij er is maar hij begint in haar hoofd te knijpen. Op dat moment arriveert kleuren-Vision en hij houdt witte Vision tegen. Wanda zegt dat ze hem had moeten zeggen wat er gaande was, zodra ze wist wat ze gedaan had. Maar hij begrijpt het wel. Toch wil hij dat ze het ongedaan maakt en dat kan ze. Agatha duikt weer op en geeft sarcastische commentaar op de twee Visions. Wanda zegt tegen Vision dat dit hun thuis is en daarop antwoordt Vision dat ze er dus voor moeten vechten. Hij neemt het op tegen witte Vision en zij volgt Agatha.

 • Er is een heel goeie Mean Girls-meme gemaakt over deze scène die ik jullie niet wil onthouden:
 • Al snel wordt het doel van witte Vision duidelijk: toch al zeker Wanda proberen uit te schakelen. Het is wel een beetje in strijd met wat hij later zegt maar misschien beseft hij dat Wanda hem in de weg kan staan.
 • Het conflict tussen Wanda en Vision uit de 5e en 6 aflevering (over het feit dat Westview niet is wat het lijkt) is wel redelijk snel opgelost maar dat komt waarschijnlijk door de mockumentarygesprekken. Toen besefte hij wel wat Wanda had meegemaakt.
 • Er valt voor de rest ook niet zoveel te rapen in deze scène, behalve dat ze Westview nu wel allebei hun thuis noemen, ook zonder betoveringen.
© Marvel Studios

Monica zit ondertussen opgesloten bij Pietro. Wanneer ze probeert te ontsnappen, gebruikt hij zijn krachten. Ondertussen vechten de twee Visions. Hayward trackt hen terwijl Woo binnengebracht wordt. Hij zegt dat Hayward dit nooit in de doofpot zal kunnen stoppen maar daar denkt hij anders over. Woo zegt dat de FBI er binnen het uur zal zijn. Hij heeft een gsm weten te bemachtigen en belt daarmee naar de FBI om ervoor te zorgen dat ze ook komen. Wanda gaat naar het centrum waar Agatha haar aanvalt. Ze haalt de Darkhold boven en leest het stuk over de Scarlet Witch voor. Maar Wanda ontkent nog steeds. Agatha haalt daarop Dottie uit haar betovering. Wanda denkt dat Agatha haar dat doet zeggen. Daarom haalt ze iedereen uit de betovering en ze stappen op Wanda af. Monica ontdekt wie Pietro echt is en haalt ook hem uit de betovering en ontsnapt.

 • Daarom is Monica dus de kelder niet binnengegaan om Wanda te helpen, PIetro moest dat net voorkomen.
 • Het doel dat Hayward voor Witte Vision gesteldheeft, is bevestigd: hij moet de andere Vision zien te vernietigen en Wanda te neutralizeren.
 • Daarna komen we ook te weten dat hij “bediend” wordt door Hayward. Ze hebben hem duidelijk kunnen overnemen met technologie en van hem een echte robot gemaakt. Hij moet namelijk een instructie opvolgen die S.W.O.R.D. hem opdraagt. Ze kunnen het niet naar hem doorsturen om te bevestigen omdat zijn systeem overloaded is.
 • Sympathieke Hayward doet zijn evil plan uit de doeken tegen Woo. Omdat de “show” van Wanda niet meer uitgezonden wordt, is er geen bewijs meer dat er een andere Vision bestaan heeft. Maar Woo herinnert hem aan de bewakingsbeelden van S.W.O.R.D. Hayward antwoordt dat niemand daar om zal geven zodra hij Wanda uit de weg heeft geruimd. Iedereen zal namelijk geloven dat de Vision die straks overblijft, dezelfde is die ze op illegale wijze terug tot leven probeerde te brengen. En ze zullen hem bedanken om hij zo’n kostbare aanwinst heeft teruggebracht. Daarmee doelt hij natuurlijk op de beelden die hij zelf gemanipuleerd heeft. Hij wil Wanda alleen uit de weg zodat ze geen roet in het eten kan gooien van zijn Vision-plan.
  • © Marvel Studios

    

   Hij zegt tegen Woo dat hij deel kan uitmaken van dat plan als hij maar wat meer “visie” had. Ha. Ha. Nee. Dit is ook het gezicht van een man die niet meent wat hij zegt.

 • Woo heeft stiekem een gsm van tafel gepakt en gebruikt daarna een veiligheidsspeld om zijn boeien los te maken. Hij zegt “Flourish“. Dat zei Vision zelf ook toen hij dronken was en de trucjes deed voor de goochelshow in aflevering 2.
  © Marvel Studios
 • Terwijl Wanda in het centrum loopt, passeert Dennis de postbode haar en zegt: “Don’t shoot. I’m just the messenger.” Hij heeft de hele serie dit soort flauwe mopjes lopen maken.
 • Dat mysterieuze boek uit de kelder bleek dan toch de Darkhold te zijn. Zoals we toen al zeiden is dit een boek uit de duistere dimensie. Blijkbaar heeft het ook een hoofdstuk over de Scarlet Witch. Agatha noemt het “het boek der verdoemden” en haalt het boven. Ze leest een stuk voor: “De Scarlet Witch wordt niet geboren maar gevormd. Ze heeft geen coven maar hoeft ook geen spreuken te gebruiken. Haar kracht is groter dan die van de Sorcerer Supreme. Het is haar lot om de wereld te vernietigen.” Maar Wanda zegt dat ze geen heks is, geen magie heeft geleerd en ook niet de Scarlet Witch is.
  • Ik denk dat we er ook moeten van uit gaan dat hier geen rekening wordt gehouden met de vorige verschijningen van het boek in de Marvel-series. Zowel de binnen- als buitenkant ziet er heel anders uit. (Zie de verschillende covers hier.) Maar er is ook het feit dat in Agents of S.H.I.E.L.D. Ghost Rider het meenam naar de Hell Dimension. In Runaways dook het weer op maar het is onduidelijk wat er daarna mee gebeurde. Alleszins lijkt het hier alsof Agatha het al even in haar bezit heeft, dus wordt de continuiïteit vast niet aangehouden. Ghost Rider-acteur Gabriel Luna maakte er op Twitter wel een leuk grapje over.
  • Wanneer Agatha de pagina openslaat over de Scarlet Witch zou de pagina links ervan een verwijzing bevatten naar het multiverse. De verschillende cirkels zouden volgens sommigen voor de verschillende universa staan.
   © Marvel Studios (klik om de foto groter te zien)
 • Agatha haalt Dottie uit haar betovering. Haar echte naam blijkt Sarah te zijn, en uit de credits later Sarah Procter. Ze heeft een dochter van 8 die vrienden zou kunnen zijn met Billy en Tommy, of de pestkop op school, afhankelijk van welke verhaallijn Wanda het liefste heeft. Ze wil gewoon dat haar dochter uit haar kamer mag zodat ze haar kan vasthouden.
  • Oké, dan moeten we nu wel onder ogen zien dat Dottie toch een gewone burger is. Hoewel ik haar een goede keuze had gevonden voor Mephisto. Dan vraag ik me wel af waarom ze niet op het bord van bewoners hing bij S.W.O.R.D. Waarschijnlijk om ons theorieën te laten verzinnen, tss.
  • Sarah Procter is trouwens een vrouw die echt bestaan heeft en wel in de jaren 1600. Ze was een inwoner van Salem die werd beschuldigd van hekserij. Nu zijn ze echt met onze voeten aan het spelen.
  • Hier is er nog een bevestiging van het feit dat Wanda de kinderen inderdaad buiten schot liet van de betovering. De dochter van Dottie zat namelijk al de hele tijd in haar kamer. Betekende die “For the children” voor de anderen dan misschien dat ze meededen met de act zodat hun kinderen terug buiten zouden kunnen komen?
 • Monica zit gevangen in de “man-cave” van Pietro. Hij zegt dat hij daar relaxt “while the missus is stirring up trouble“. Nu, “missus” is toch een verwijzing naar echtgenote? Ik dacht dat hij hier verwees naar Agatha, maar dat kan eigenlijk niet want zij woonde niet in Westview. Heeft hij dan echt een vrouw die ergens in de stad loopt of is het gewoon door de betovering van Agatha dat hij dat is gaan denken? Aan deze man-cave te zien, denk ik het laatste.
 • © Marvel Studios (klik op de foto)

   

  Monica neemt een rekening van hem vast en ziet dat zijn echte naam Ralph Bohner is. Zo ontdekt ze dat hij eigenlijk in dat huis woont en niet Agnes. Ze gooit hem neer en ziet met haar krachten dat Agatha haar magie op de ketting rust dus trekt ze die los.

  • Eindelijk is het mysterie van Ralph opgelost en deze had ik niet zien aankomen. De mysterieuze echtgenoot waar Agnes sinds de eerste aflevering over sprak, bleek Evan Peters te zijn. Hem verstopte ze natuurlijk tot op het juiste moment om hem als Pietro te laten opdraven. Niet voor een X-Menconnectie dus, maar waarschijnlijk omdat hij ongeveer dezelfde leeftijd als Wanda heeft. Ik ben allang blij dat het geen onopgeloste vraag blijft maar toch is hij een beetje de Trevor Slattery van WandaVision.
  • Oké, de naam Bohner is toch alleen gekozen zodat hij er een grapje kon over maken? In dat geval aanvaard ik het nog, maar dit is toch scenaristisch gezien een serieuze downgrade van de “what is grief, if not love persevering”-quote.
  • Hij had die ketting trouwens inderdaad al vanaf zijn eerste scène aan en ook in de rest van zijn scènes.
   © Marvel Studios
© Marvel Studios

Billy en Tommy zien de twee Visions vechten. Billy krijgt visioenen van Wanda die in de problemen zit, dus snellen ze ter hulp. Ondertussen krijgt Wanda alle bewoners over zich heen. Wanda denkt dat ze hen een vredevol leven heeft gegeven maar niets is minder waar. Het wordt haar wat te veel, waardoor er weer een ontploffing van haar krachten ontstaat. Dit keer houdt ze alle bewoners in een wurggreep. Ze maakt het snel ongedaan maar ze vragen haar om hen te laten gaan. Daarop gebruikt ze haar krachten om de Hex te openen. Maar nu de Hex open is, verzwakt Vision. S.W.O.R.D. maakt van de gelegenheid gebruik om de Hex binnen te gaan. Wanda ziet wat er met hem en de kinderen gebeurt dus herstelt ze de Hex weer. Agatha absorbeert nog meer van haar krachten. S.W.O.R.D. komt aan en het gezin is klaar voor de strijd. Maar dan komt ook witte Vision terug. Hij en kleuren-Vision vechten het uit in de bibliotheek. Agatha “helpt” met S.W.O.R.D. maar Wanda beschermt hen. Ze laat de jongens op hen los terwijl zij het weer opneemt tegen Agatha.

 • Billy blijkt meer te kunnen zien in z’n visioenen dan alleen het heden. Als je terugkijkt, zie je namelijk dat hij al een flits te zien krijgt van Wanda die de wurgspreuk gebruikt over de inwoners. Hij is dus niet gewoon een telepaat.
 • Wanda wordt ondertussen ingesloten door de bewoners van Westview die vrij zijn van de betovering.
  • Herb zegt dat hij zijn eigen gezicht en stem niet herkende onder de betovering. Eerst probeerde hij zich nog te verzetten maar nu niet meer en hij weet niet meer waarom. Heeft hij het hier over het moment waarop Agatha hem even uit zijn betovering haalde om zo Vision wantrouwig te maken?
  • Beverly haar man was op zakenreis toen de Hex kwam. Wanda moet hem zeggen dat ze hem graag ziet en dat hij niet naar Westview moet komen.
  • Dennis de postbode is uitgeput. Hij moest inderdaad wel veel in beeld lopen om zijn flauwe mopjes te maken.
  • Norm zegt dat ze haar nachtmerries hebben wanneer ze mogen slapen van haar. Maar Wanda besefte hier duidelijk niks van want ze zegt dat ze hen veilig heeft gehouden en dat ze rust voelen. Dottie antwoordt dat ze haar pijn voelen. Duidelijk is Wanda de enige die zich zo voelde, want iedereen voelde blijkbaar wat Monica en Darcy ook al zeiden.
 • De productie van de show is enige tijd in hiatus moeten gaan voor Covid en blijkbaar is deze confrontatie een van de scènes die aangepast werd. Volgens showrunner Jac Schaeffer was de originele scène meer een aanval, maar dat kon niet meer met de maatregelen.
 • Ze vragen haar om hen te laten gaan maar het wordt haar te veel waardoor er weer een spreuk losbarst. Er zijn dus echt momenten waarop Wanda geen controle heeft en de effecten zijn meestal nadelig zonder dat ze het doorheeft.
 • © Marvel Studios

   

  Mrs Hart vraagt om hen te laten sterven als ze hen niet wil laten gaan. Een beetje extreem maar oké. Ze belooft om hen te laten gaan maar Agatha daagt haar uit om het nu al te doen want “helden martelen mensen niet”. Wanda maakt zo een deel van de Hex open waardoor alle inwoners wegrennen. Vision verliest hierdoor wel van witte Vision omdat de Hex hem dus bij elkaar houdt. Hetzelfde geldt voor de kinderen. Ook Agatha legt uit waarom: haar gezin is verbonden met de Hex dus het ene kan nu niet meer bestaan zonder het andere. Daarom sluit ze de Hex weer.

 • Bij Woo is intussen de FBI aangekomen, maar S.W.O.R.D. is intussen al de Hex ingereden. Waren ze er ook binnen het uur? We zullen het nooit weten.
 • Wanneer Agatha Wanda, Vision en de jongens wil aanvallen, beschermt Wanda hen met een schild. Daardoor kan Agatha wel haar krachten absorberen en worden haar handen zwart.
 • Als zowel Agatha, witte Vision als S.W.O.R.D. hen omsingelen, neemt het gezin een superhero pose aan. Deze deed wel heel erg denken aan een ander superheldengezin.
  © Marvel Studios

   

 • Vision zegt nog tegen de kinderen dat ze hier niet voorbereid voor zijn, maar Wanda vult aan dat ze ervoor geboren zijn. Bedoelt ze daarmee geboren met krachten of toch om te vechten? Want dat is wel wat dark.
 • Witte Vision zegt nog eens dat zijn opdracht is om de Vision te vernietigen. KleurenVision antwoordt daarop dat hij niet de echte Vision is, maar een conditionele Vision is. Geheel toepasselijk wil witte Vision meer uitleg daarover. Later meer.
 • Wanneer de S.W.O.R.D.-agenten op Agatha richten, heft ze hen op met haar krachten. Ze zegt “same story, different century” en dat er altijd toortsen en hooivorken zullen zijn voor vrouwen als zij. Daarmee verwijst ze natuurlijk naar de heksenvervolging en de woedende menigten die daarbij hoorden. Maar ook voor Wanda is het niet onbekend na de gebeurtenissen in Lagos en de Sokovia Accords.
 • Wanneer Agatha de soldaten wil neergooien, laadt Wanda hen zachter landen met haar krachten. Monica krijgt zo gelijk toen ze zei dat ze verschilde van Hayward. Tot nu toe heeft ze namelijk twee keer medeleven getoond, eerst bij de bewoners, die ze echt geen kwaad wou doen, en nu bij S.W.O.R.D. En ze heeft niet echt veel redenen waarom ze de soldaten zou moeten beschermen.
© Marvel Studios

Hayward schiet op de jongens maar Monica beschermt hen met haar krachten. Hayward wil wegvluchten maar wordt klemgereden door Darcy. Vision schotelt witte Vision een filosofisch dilemma voor en brengt de herinneringen van witte Vision terug, die daarop verdwijnt. Wanda veroorzaakt een flashback/visioen bij Agatha. Ze keren terug naar de brandstapel waar de dode heksen terug tot keven komen. Ze gaan echter niet op Agatha af maar op Wanda, en zeggen dat ze de Scarlet Witch is. Agatha belooft om haar spreuk over Westview te herstellen als ze haar haar krachten geeft. Wanda breekt uit het visioen en gooit haar krachten naar Agatha. Vision probeert haar tegen te houden maar ze blijft energie in het rond gooien. Wanda verzwakt meer en meer maar blijft gooien tot Agatha haar krachten zelf begint te absorberen. Wanneer Wanda verslagen lijkt, wil Agatha haar krachten gebruiken maar het lukt niet. Opeens herstelt Wanda weer en zien we runen op de Hex. Agatha moet haar niet vertellen wie ze is want dat weet ze al. Ze neemt haar magie terug van Agatha en wordt de Scarlet Witch.

 • Billy en Tommy gebruiken hun krachten om alle wapens van de S.W.O.R.D.-agenten af te nemen. Tommy neemt daarnaast ook iemand zijn pet af. Dit moment deed mij wel heel hard denken aan het moment van Quicksilver in Days Of Future Past. Toen hielp hij om Magneto te bevrijden uit het Pentagon en verhinderde hij ook met z’n krachten dat de agenten Charles, Erik en Logan neerschoten. Misschien is dit dan toch een kleine hommage aan de X-Men.
  • © Marvel Television

    

   Dit zou geen spoilerbijbel zijn zonder een Agents Of S.H.I.E.L.D-verwijzing. In de serie is er namelijk ook een speedster, Elena “Yoyo” Rodriguez, die ook heel vaak de slechteriken te slim af is met haar krachten.

 • Hayward bereikt echt nieuwe klootzakhoogten wanneer hij op Billy en Tommy schiet. Het zijn wel illusiekinderen maar toch. Bij deze is hij gepromoveerd tot Keizer Klootzak.
 • © Marvel Studios

   

  Ook Monica maakt haar heldenstatus waar wanneer ze de kinderen met haar krachten beschermt. Ze wordt doorzichtig wanneer de kogels door haar lichaam gaan en gloeien geel op, daarna vallen ze op de grond. De kogel die ze mist, kan Billy neerslaan. Ik gok dat Monica hier misschien de kinetische energie aanpast van de kogels waardoor ze vertragen.

 • Als de laffe hond die hij is, probeert Hayward te ontkomen in een wagen. Maar dan is Darcy eindelijk aan de obstakels op de weg ontsnapt, en rijdt ze hem net op tijd klem. “Have fun in prison,” zegt ze nog al grijnzend. Classic.
  © Marvel Studios
 • Dan legt Vision aan witte Vision uit wat hij bedoelde aan de hand van de theorie van het Schip van Theseus.
  • Het schip is een artefact in een museum. Na verloop van tijd rotten de houten planken waardoor die vervangen worden door nieuwe planken. Wanneer er geen enkele originele plank meer overblijft, is het dan nog steeds het  Schip van Theseus? En daarnaast, als de verwijderde planken hersteld worden, en hun rot dus verwijderd werd, en heropgebouwd, is dat dan het Schip van Theseus? Geen van beiden zijn het echte schip, en beiden zijn het echte schip.
  • © Marvel Studios

    

   Hoe zit die theorie dan met de Visions? Witte Vision zegt dat hij de Mind Stone niet heeft, en kleuren-Vision zegt dat hij niks van origineel materiaal heeft. Hij denkt dat het rot zijn herinneringen zijn, en de slijtage is zijn verleden. Het hout dat door Theseus zelf is aangeraakt. Maar witte Vision heeft geen herinneringen meer. Vision antwoordt dat hij wel de data heeft maar die wordt voor hem verborgen. Daardoor werd hij een wapen dat makkelijker is om te controleren. Maar dan moet kleuren-Vision de echte Vision zijn want hij gelooft dat hij dat is. Ooit dacht hij dat inderdaad maar sinds hij de witte Vision gezien had, denkt hij dat niet meer. En als synthezoid op basis van koolstof kunnen zijn herinneringen niet zo makkelijk uitgewist worden. Kleuren-Vision heractiveert zo de herinneringen van witte Vision, en vooral die van hem en Wanda springen eruit, maar ook zijn eigen dood. Daarop worden de ogen van witte Vision meer zoals die van de andere Vision. Hij beseft dat hij de echte Vision is en verdwijnt.

   • Wanneer je de theorie voor het eerst hoort, moet je er wel even over nadenken. Maar Vision is natuurlijk altijd heel reflectief geweest dus het past wel perfect bij hem. Alleszins had ik niet verwacht dat witte Vision het zou overleven eigenlijk. Het is nog een raadsel waar hij nu zou kunnen opduiken. Later meer.
   • © Toho

     

    Zelf deed het gevecht tussen de twee Visions me denken aan dat tussen de twee Pikachu’s in de eerste Pokémon-film. Ook dat waren klonen van elkaar, gemaakt door Mewtwo. Maar de echte Pikachu wilde niet tegen z’n kloon vechten omdat ze allebei echt waren. Gemiste kans, jongens.

   • Of je kan het ook zien als een recreatie van die bekende Spider-Man-meme.
    Spider-Man Pointing at Spider-Man | Know Your Meme
   • Deze scène werd trouwens gefilmd met de stunt double van Paul Bettany. Hij stond altijd in voor de ene Vision terwijl Paul Bettany de andere speelde.
 • Agatha staat te kijken naar Vision, Monica en de kinderen wanneer Wanda opduikt achter haar en haar Jedi-mindtrick doet. Zo komt ze terug terecht op de brandstapel waar alle heksen liggen die ze vermoord had. Wanda benadrukt dat ze verschillen omdat zij die mensen met opzet pijn deed. Ineens komen ze terug tot leven door Wanda, waardoor Agatha denkt dat ze haar zullen aanvallen. Maar opeens beginnen ze “Wanda” te roepen en te zeggen dat ze een heks is. Daarna dat ze de Scarlet Witch is, dat het zo geschreven stond en ze een “Harbinger of Chaos” is. Ze zetten Wanda op de brandstapel in plaats van Agatha. Ze zegt dat kracht niet Wanda’s probleem is maar kennis. De rode kroon van de Scarlet Witch vormt zich rond Wanda’s hoofd. Agatha wil haar krachten en in ruil zal ze de gebreken in de spreuk van Westview herstellen zodat zij en haar gezin en de mensen van Westview in vrede kunnen leven. Wanda gebruikt haar krachten om los te breken en haalt hen uit de herinnering.
  • Hier doet Wanda net als in Age of Ultron weer dat enge zweefachtige ding om bij Agatha in de buurt te komen. Toen deed ze dat bij de deuren van het fort. Ik denk dat ze op de een of andere manier haar eigen bewegingen manipuleert om zo snel en onopgemerkt bij iemand te komen.
 • Dan de confrontatie. Wanda besluit haar krachten af te staan en begint energieballen naar Agatha te gooien, die zij absorbeert. Vision wil haar helpen maar ze houdt hem tegen met haar krachten. Soms gooit Wanda echter mis en belandt de energie op het krachtveld. Door alle energie die ze afstaat, beginnen haar handen weer zwart te worden en lijkt ze ook “leeggezogen” te worden, net als de heksen uit de flashback. Uiteindelijk kan Agatha zoveel energie opzuigen dat Wanda redelijk levenloos achterblijft. Nu ze de krachten van Wanda heeft, komt Agatha terug op haar woord en zegt dat een spreuk die al uitgesproken was, niet meer veranderd kan worden. De wereld die ze gemaakt heeft, zal dus altijd gebroken blijven. Net als zij. Wanneer ze Wanda wil aanvallen, gebeurt er echter niks. Wanda wordt ondertussen terug normaal: haar gezicht en handen zijn de terug de oude. Op de “muren” van de Hex staan ineens grote tekens. Het blijken runen te zijn.
  © Marvel Studios

   

  Wanda herinnert Agatha aan haar eigen woorden: alleen de heks die ze heeft uitgesproken, kan magie gebruiken binnen de runen, en dus binnen Westview. Wanda bedankt haar voor de les maar zij hoeft haar niet te vertellen wie ze is. Ondertussen vormt de rode Scarlet Witch-kroon zich weer rond haar hoofd. Wanda neemt haar krachten terug van Agatha. Terwijl dat gebeurt, krijgt ze ook een ander kostuum. Uiteindelijk wordt zo de Scarlet Witch geboren.

  • EPIC. Dit moment bezorgde me echt kippenvel. De opbouw ernaartoe was voor mij dan ook heel goed gedaan. Net wanneer je denkt dat ze opgeeft, bleek het een fake-out om Agatha af te leiden.
  • Wanda bewijst zo dat ze als heks een heel goeie leerling is. Ze hoefde de runen maar een keer te zien om te weten hoe ze ze moest laten verschijnen. Dat blijkt later ook nog.
  • Het moment waarop Wanda tegen Agatha zegt: “Thanks for the lesson. But I don’t need you to tell me who I am” mag zo aansluiten in de mooie rij van andere power-momenten van vrouwen in het MCU:
   • Wanneer Carol Danvers losbreekt uit de Supreme Intelligence en zegt “My name is Carol. I’ve been fighting with one arm tied behind my back. But what happens when I’m finally set free.” Bekijk het hier.
   • Wanneer Agent Carter de eer niet krijgt en zegt “I know my value. Anyone else’s opinion doesn’t really matter.” Bekijk het hier.
   • Wanneer Daisy Johnson door de inhibitor van haar krachten breekt en zegt: “I’m the destroyer of worlds.” (en eigenlijk nog honderden andere momenten uit die serie.) Bekijk het hier.
  • Iets heel handigs dat meer en meer voorkomt in het MCU: wanneer Wanda echt haar krachten gebruikt, verschijnt haar kostuum ook meteen. Dat was hetzelfde bij Thor in Endgame en Tony in Infinity War (hoewel dat nanotech was maar kom).
  • Haar nieuwe kostuum is trouwens zó goed! Het gaf me wel een Magneto-vibe met die vorm van haar kroon en de bordeaux-kleur. En ik was niet de enige:
  • Het was dan toch zo dat de posters haar kostuum al onthulden. Die kan je trouwens ook zien bij de header van de serie op Disney+.
© Marvel Studios

Wanda besluit Agatha in Westview achter te laten. Wanda, Vision en de kinderen gaan naar huis want Wanda heeft besloten om de Hex ongedaan te maken. Thuis nemen zij en Vision afscheid nemen van de kinderen, en daarna neemt Wanda ook afscheid van Vision voor hij verdwijnt. Ze gaat terug naar het centrum, waar de inwoners haar niet graag zien komen. Wel neemt ze afscheid van Monica voor ze Westview verlaat. In een mid-creditsscène Monica wordt benaderd door een FBI-agente die een Skrull blijkt te zijn. In een post-creditsscène leeft Wanda afgezonderd terwijl een tweede Wanda als Scarlet Witch in de Darkhold leest.

 • © Marvel Studios

   

  Na het gevecht dalen Wanda en Agatha terug neer. Agatha vraagt wat Wanda nu met haar gaat doen, of ze ergens opgesloten wordt. Maar Wanda zegt dat dat niet ergens zal zijn maar hier. Ze krijgt de rol die ze zelf gekozen had: de bemoeizuchtige buurvrouw. Agatha zegt nog dat ze geen idee heeft wat ze ontketend heeft en dat Wanda haar nodig zal hebben. Als dat zo is, weet Wanda haar te vinden. Wanda raakt haar aan en Agatha verandert terug in Agnes, de moderne hypervrolijke buurvrouw. Wanda zegt tegen haar dat ze nu in Westview woont en niemand haar ooit zal lastig vallen. Ze nemen nog redelijk vriendschappelijk afscheid.

  • Agatha breekt toch de traditie van de villains in de meeste Marvel-films door niet te sterven aan het einde. Haar lot lijkt nog het meeste op dat van Zemo in Civil War. Dat laat inderdaad nog dingen open voor de toekomst. Zo zegt ze zelf dat Wanda haar nog zal nodig hebben. Misschien zal ze ook in Doctor Strange 2 opduiken of later om toch nog mentor van Wanda te worden.
  • Even een randvraag: hoe zit het dan met Ralph? Het huis waar Agnes woonde, was namelijk dat van Ralph. Heeft Wanda haar dan ook meteen een ander huis gegeven? Dat zijn dus praktische dingen die ik graag weet.
  • De marquee van de bioscoop waar Wanda voor staat, toont Oz: The Great and Powerful. Dit is waarschijnlijk ook een verwijzing naar de regisseur van die film Sam Raimi. Hij is namelijk ook de regisseur van Doctor Strange in the Multiverse of Madness.
 • Vision vreest dat hun droomhuis wat opgeknapt moet worden. Hij vertrouwt erop dat Wanda dat wel zal doen. Maar niet voor hen. Ze schudt inderdaad van niet waarop Vision zegt dat het tijd is. Ze besluiten naar huis te gaan.
  • © Marvel Studios

    

   Vision had al meteen door dat Wanda Westview los zou laten. Paul Bettany is zo goed in die zachtere momenten maar ook Elizabeth Olsen haar reactie hier zegt zo veel. Deze acteurs, *chef’s kiss*

  • Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit niet zou aankomen. Wanda maakt namelijk zelf de Hex ongedaan ook al weet ze wat dat betekent. Later hebben we het er uitgebreider over.
 • De Hex begint terug te krimpen. Zo wordt het circus terug de tenten van S.W.O.R.D. Wanneer ze binnen gaan, laten Vision en Wanda hun kostuums achterwege voor iets meer casual. De Hex komt steeds dichterbij terwijl ze Billy en Tommy in bed stoppen. Vision wil eerst iets anders zeggen maar vertelt hen dan dat hij en Wanda heel trots op hen zijn. Wanda zegt dat een gezin voor eeuwig is, en ze elkaar nooit echt kunnen verlaten. De jongens knikken, krijgen nog elk een kus van hun ouders en zeggen slaapwel. Als Wanda zich omdraait aan de deur ziet ze de Hex door het raam. Ze bedankt hen omdat ze haar gekozen hebben als moeder. De jongens lachen en gaan slapen.
  • O jongens, hier hield ik het toch weer niet droog, hoor. Naast Vision waren de kinderen wat ze het liefste wou, dus om ook hen te laten gaan, getuigt toch van groei. Maar daarnaast is het ook zo mooi en understated geschreven en geacteerd.
  • In hun kamer zijn ook wat verwijzingen te vinden.
   • © Marvel Studios

     

    Zo merkten sommigen dat er op een tekening precies “Demiurge” te zien is. Dat kan een verwijzing zijn naar een recente verhaallijn van de Young Avengers-comics. Daar is Billy, of Wiccan, de magische Messias, die voorbestemd was om Demiurge te worden. (Het staat wel bij een tekening van een dinosaurus dus het lijk me iets minder waarschijnlijk. Ze hebben trouwens ook een vette Transformers-achtige lamp.

   • Billy heeft weer een rode pyjama en Tommy een groene, net als hun kleren in de hele reeks.
 • © Marvel Studios

   

  Meer en meer dingen in Westview veranderen terug naar hoe ze oorspronkelijk waren. Beneden kijkt Wanda naar een foto van haar gezin. Wanda doet de lichten uit maar Vision doet er eentje terug aan, want hij heeft ergens gelezen dat het ongeluk brengt om afscheid te nemen in het donker. Wanda heeft door dat het een grapje is. Hij wou haar gewoon duidelijk zien. Ze horen en zien de Hex door hun straat komen. Vision weet dat hij niet kan blijven maar voor hij gaat wil hij weten wat hij is. Ze zegt dat hij het stuk is van de Mind Stone dat in Wanda leeft. Hij is een lichaam van draden, bloed en botten dat zij gecreëerd heeft. Hij is haar verdriet en hoop maar hij is vooral haar liefde. Ze kussen nog een laatste keer. Vision zegt dat hij een stem is geweest zonder lichaam, dan met een lichaam maar geen mens, en nu een herinnering die is echt is geworden. Wie weet wat hij hierna zal zijn? Hij zegt dat ze al zo veel afscheid hebben genomen dus kunnen ze wel stellen dat ze elkaar terug zullen begroeten. De Hex bereikt het huis en Vision verdwijnt in de gloed van de Mind Stone. Wanda staat weer in het stuk grond dat Vision had gekocht.

  • Over deze show schrijven is net al ajuinen snijden voor mij. Opeens beginnen je ogen te prikken en ben je weeral aan het huilen. Het is natuurlijk een groot verschil met het begin van de reeks dat Wanda nu kan toegeven dat zij deze Vision terugbracht. Om dan weer afscheid te moeten nemen, is hartverscheurend. Maar het is wel mooi aangepakt nu. Nu kunnen ze tenminste in alle rust afscheid nemen, in plaats van de horrorshow die hun afscheid was in Infinity War. Ze nemen hun tijd ervoor en kunnen nog alles zeggen wat ze willen. Hier maakt de chemie tussen Elizabeth Olsen en Paul Bettany de scène weer helemaal af.
  • © Marvel Comics

    

   Vision laat ook een traan, wat een verwijzing was naar de comics die er door Paul Bettany zelf was ingestoken:
   “I realized [the scene] was missing a trick, which was the [reference], ‘Even the androids can cry,’ which is this famous frame from a VISION [comics run] where he realizes that he’s crying,” elaborated Bettany. “I thought, if his journey has always been a journey towards humanity, the realization that he is crying is ‘I’m a real boy.’ Jac loved the idea of it.” In Avengers #58 moet Vision huilen omdat de Avengers hem unaniem opnemen in het team omwille van zijn heroïsme en menselijkheid.

  • Maar het is ook niet allemaal doom & gloom. Beiden hebben toch een gevoel van hoop om elkaar terug te zien. Vision overloopt daarbij nog eens wat hij allemaal al geweest is, en het herinnert je aan Jarvis, de oorspronkelijke Vision en nu deze versie. Je beseft ook dat Paul Bettany een van de weinige mensen is die al sinds de eerste MCU-film meedraait, vooral nu Robert Downey Jr. z’n exit gemaakt heeft. Ik hoop dus ook wel dat we hem nog terugzien. En dat zal ook haast zeker zo zijn, met de witte Vision die nog rondloopt. Dat is iets wat Wanda ook niet weet, gok ik.
  • Terwijl de Hex over het huis gaat, keert het even terug naar hoe het eruit zag in de verschillende tijdsperiodes. Kudos aan de production designers nog eens, want alle interieurs met hun eigen easter eggs waren toch cruciaal om het plaatje af te maken.
  • Als Vision en het huis weg zijn, lijkt het wel alsof er niks gebeurd is. Ze staat terug op exact dezelfde plek als waar ze stond in aflevering 8, inclusief kleren en haar. Op dat vlak lijkt het een beetje op die “It was all a dream“-trope die iedereen zo haat, alleen lijkt het alleen voor de wereld buiten Westview alsof er niks gebeurd is.
 • © Marvel Studios

   

  Wanda zet haar kap op en gaat naar het centrum. Daar ziet ze Norm, Mrs Hart, Beverly, Dennis, Phil en Dottie, die haar allemaal scheef aankijken, net als de andere bewoners. Ze stopt uiteindelijk bij Monica. Ze zegt tegen Wanda dat ze nooit zullen weten wat ze heeft opgegeven voor hen. Ze antwoordt dat het toch niet had veranderd wat ze van haar vonden. Ze vraagt ook of Monica haar niet haat maar met haar krachten had zij haar moeder teruggebracht. Wanda biedt haar excuses aan voor alle pijn die ze heeft veroorzaakt. Ze zegt dat ze haar kracht niet begrijpt maar dat ze dat ooit wel zal doen. Wanneer ze sirenes hoort, nemen ze afscheid van elkaar. Monica wenst haar geluk terwijl Wanda haar kostuum weer laat verschijnen en wegvliegt. Aan de rand van de stad kijkt ze nog een keer om naar Westview en trekt ze verder.

  • Ik vond het ook wel leuk dat Wanda en Monica nog een scène samen kregen. Monica had het dan ook altijd voor Wanda opgenomen omdat ze zich verwant voelde. Ze geeft ook eerlijk toe dat ze misschien hetzelfde had gedaan om haar moeder terug te brengen. Wanda haar verontschuldigingen is ook best een grote stap. We kunnen wel zeggen dat ze geen idee had van wat ze de inwoners echt deed. Zij voelde rust en geen pijn meer dus dacht ze dat dat voor iedereen zo was. Wel had ze die excuses ook aan de inwoners moeten richten want zij begrijpen helemaal niks van wat er gebeurde.
  • Zo komen we bij een volgend heikel punt. Op dit moment zijn er eigenlijk geen gevolgen voor Wanda. Ze is haar gezin kwijt, maar dat weet eigenlijk niemand echt behalve Monica, Darcy en Woo. Ze gaat natuurlijk lopen voor de FBI er is, en die zou haar wel meegenomen hebben. Niet dat ik dat per se wil maar de mensen van Westview blijven waarschijnlijk toch met heel wat problemen achter, dus een beetje meer verantwoordelijkheid had het wel nog iets “geloofwaardiger” gemaakt. De kans is wel groot dat het in de doofpot gestoken wordt omdat S.W.O.R.D. er ook voor iets tussen zat dus dan kunnen er wel moeilijk gevolgen zijn.
  • Over de eerste credits zijn nu beelden te zien van leuke momenten in de serie tussen Vision en Wanda, om het er allemaal nog wat meer in te hameren.
   © Marvel Studios
 • Na de credits is Woo de FBI in goede banen aan het leiden in Westview, wanneer hij Monica terugziet. Darcy is intussen weg want debriefen is voor zwakke mensen. Maar ze hebben aan haar te danken dat Hayward weggevoerd wordt door de FBI. Een agente zegt dat ze Monica verwachten in de bioscoop. Maar daar is niemand behalve de agente zelf. Ze zegt dat ze gestuurd is door een oude vriend van haar moeder en verandert ineens in een Skrull. Hij had gehoord dat ze niet meer mocht vliegen en wil haar spreken. Waar, vraagt Monica en de agente wijst en kijkt naar boven.
  • Woo is duidelijk een onderzoek aan het opstarten, want hij zegt om bewijs beginnen te verzamelen in de in de winkel. Wordt Wanda zo een tweede Scott voor hem, die hij altijd probeert in te rekenen maar er nooit echt in slaagt? Als dat betekent dat er meer Jimmy Woo volgt, graag dan.
  • Ik vind het wel jammer dat Darcy maar enkele seconden in deze aflevering zat en we ook geen afscheid hadden. Misschien is er meer gefilmd dat de aflevering niet gehaald heeft want nu voelt het wel een beetje onaf. Zij was een van de leukste personages om terug te zien dus had het wel net wat meer mogen zijn. We weten ook niet wat er nu voor haar volgt. Wel heeft ze ervoor gezorgd dat keizer klootzak Hayward in de boeien geslagen is, dus dat is wel een grand exit.
  • © Marvel Studios

    

   Wanneer Monica naar de bioscoop gaat, staat de film Tannhauser Gate op de marquee. Dat is geen echte film maar velen herkenden het wel als een verwijzing naar de “tears in the rain”-monoloog uit Blade Runner. Het personage Roy Batty (gespeeld door Rutger Hauer) is een replicant die Deckard moet doden maar kiest om het niet te doen. Voor Batty zelf sterft, reflecteert hij over z’n keuzes in die monoloog:
   “I’ve seen things you people wouldn’t believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.”
   Blade Runner
   , die films over robots vermomd als echte mensen, I see what you did there.

  • © Marvel Studios

    

   De grote verrassing was wel de plotse verschijning van agente Skrull. Ik dacht dat de krachten van Monica het enige zou zijn dat opgezet werd voor Captain Marvel 2, maar toch niet. Die oude vriend van haar moeder is toch Fury gok ik en niet per se Talos. Want van Fury weten we dat hij in Spider-Man Far From Home in de ruimtebasis zat met Skrulls, en dat Talos toen op aarde was. Maar die film speelde zich natuurlijk zo veel maanden later af dan WandaVision dus misschien liep Monica daar ook wel al rond toen. Ik gok dat dat, en de superheldennaam van Monica, voer zal zijn voor Captain Marvel 2.

   • Sommigen zagen nog een mooie parallel: de eerste Disney+-reeks van het MCU eindigt met Nick Fury die een superheld rekruteert, net zoals in de eerste MCU-film met Iron Man gebeurde.
 • © Marvel Studios

   

  In nog een scène zien we een grote vallei in de bergen aan een meer. Daar zit Wanda op de trap van een huisje. Ze gaat binnen de ketel van het vuur halen maar dan gaat de camera in een andere kamer waar de Scarlet Witch in de lucht zweeft, allerlei krachten gebruikt en in de Darkhold leest. Dan hoort ze opeens Billy en Tommy om hulp roepen en krijgt ze een vastberaden uitdrukking op haar gezicht.

  • Hier wordt het iets meer speculatie. Het lijkt wel alsof Wanda zich afgezonderd heeft, waarschijnlijk om meer te leren over haar krachten. Op de een of andere manier heeft ze wel de Darkhold kunnen bemachtigen. Was dat ook in het gevecht met Agnes? We weten ook wel niet wanneer dit zich precies afspeelt dus misschien heeft ze het op een andere manier in haar bezit gekregen.
  • © Marvel Studios

    

   Alleszins lijkt ze nu ook astral projection te beheersen. Dat is iets wat Doctor Strange ook deed, waardoor hij zo veel over de Mystic Arts kon leren. Alleen leert Wanda over dingen uit de Darkhold, wat meestal zwarte magie is, dus dat belooft niet veel goeds.

  • Wanneer ze Tommy en Billy hoort roepen, vraag ik me ook af of dat een herinnering is van toen Agatha hen gevangen had genomen, of dat de Hex zich eerder als een Soul Stone zal gedragen? En dat Vision en de kinderen misschien op een ander “plane” zijn. Waarschijnlijk zullen we de tweeling wel nog terugzien, waardoor de geruchten over hun rol in Doctor Strange 2 waar ik vorige aflevering naar verwees, weleens waar kunnen zijn.
  • Volgens sommigen zou die berg in de achtergrond trouwens Mount Wundagore zijn. In de vorige aflevering vertelde ik al over chaosmagie in de comics, en hoe de Elder God Chthon chaosmagie had tot hij opgesloten werd in een berg. Later werden Wanda en Pietro daar geboren, waardoor Wanda ook chaosmagie kreeg.
  • Je kan ook het theme van Doctor Strange horen in deze scène maar dan wat darker, rond 46:40 voor de nieuwsgierigen.

Hoe moet het nu verder?

Er zijn dus nog een aantal eindjes niet helemaal aan elkaar geknoopt:

 • Witte Vision is nu de enige Vision die overblijft, maar waar hij heen is, valt nog te bezien. Wanda weet trouwens nog niet dat die niet gedood werd, dus kunnen ze elkaar inderdaad nog tegenkomen in de toekomst.
 • Agatha zit in Westview onder de betovering van Wanda. Als Doctor Strange zich geen raad weet met de nieuwe krachten van Wanda kan het zijn dat hij bij haar te rade gaat. De sequel was voor corona dan ook gepland om direct op deze reeks te volgen. Alleszins hebben we niet het laatste gezien van Kathryn Hahn, denk ik, en gelukkig maar.
 • Monica gaat waarschijnlijk naar de ruimte om Fury en de Skrulls te vervoegen op de basis. Haar rare reactie op de naam van Captain Marvel zal in Captain Marvel 2 wel onder de loep genomen worden.
 • Wat er dan met S.W.O.R.D. zal gebeuren is ook nog maar de vraag. Nu Hayward geen director meer is, moet er een nieuwe komen. Monica leek de logische kandidaat maar nu vast niet meer. Hoe zal de organisatie dan nog in het MCU voorkomen? Misschien maakt Woo wel een overstap.
 • En Wanda ten slotte is er dus redelijk vanaf gekomen. Ze heeft nu haar volledige kracht als Scarlet Witch ontketent maar wil ook meer leren. Een deel lijkt ze dus zelf al gedaan te hebben, maar wel zwarte magie uit de Darkhold. Brengt dit haar op de radar van Doctor Strange of Baron Mordo en zal ze zo betrokken zijn bij Doctor Strange 2? Of rommelt ze toch nog wat met het multiverse om de jongens terug te halen en is dat de aanleiding? Volgend jaar in maart zullen we het weten.

Horen jullie liever nog andere meningen dan die van mij? Luister dan zeker naar Castard waarin we de 4 laatste afleveringen bespreken.

Eindbalans

Aan het einde van de vorige aflevering had ik een paar openstaande vragen. Even kijken of die nu beantwoord zijn.

 • Komen we nog te weten wat Agatha al die tijd gedaan heeft? Niet echt, het enige wat we weten is dat ze steeds grote kracht gevolgd heeft.
 • Als haar moeder een Scarlet Witch was, waarom zij dan niet? Weten we ook niet zeker, maar het is waarschijnlijk toch iets dat aangeboren is, zoals bij Wanda.
 • Als zij de magie van Wanda kon voelen, konden anderen dat dan ook? Doctor Strange bijvoorbeeld? Dat zal voor volgend jaar zijn.
 • Wat was dat mysterieuze boek in haar kelder? Dat bleek dus toch de Darkhold te zijn.
 • Wat zal het lot van Agatha dan zijn? Zien we haar na de finale niet meer terug? Zij is dus achtergebleven in Westview en zal vast nog wel opduiken.
 • Krijgen we Wanda in al haar glorie als Scarlet Witch te zien? En wat houdt dat dan in? Ja, het was glorieus. Het betekent dat haar krachten bijna eindeloos zijn, maar wat ze precies allemaal kan, zullen we misschien volgend jaar te weten komen.
 • En gebeurt dat wanneer ze de betovering rond Westview moet beeindigen en ze Vision en misschien haar kinderen opnieuw verliest? Ze koos er dus voor om de Hex te beëindigen en moest daardoor inderdaad afscheid nemen van haar gezin. Haar kinderen zouden nog terug kunnen komen.
 • Wat voor gevolgen zal dat hebben? Zal ze dan toch een soort scheur in het multiversum veroorzaken, wat haar aanwezigheid in Doctor Strange 2 verklaart? Nee, een directe aanleiding hebben we nog niet gekregen, alleen sterke hints.
  • Of trekt al die magie misschien toch Baron Mordo aan, die zijn queeste aan het einde van de eerste film verder zet? Daarin zei hij namelijk dat er te veel sorcerers zijn, dus de krachtigste uitschakelen lijkt wel logisch dan. Ditto.
 • Zal Wanda misschien de eerste mutant blijken te zijn? Als haar krachten al bestonden, is dat nog een mogelijkheid. Nee, voorlopig niet.
 • Wat zal er gebeuren met de twee Visions? Het zal vast wel tot een confrontatie komen maar hoe die zal verlopen of opgelost worden, is moeilijk te zeggen. Zal een versie van Vision blijven bestaan? Ja, de echte Vision is out there somewhere.
 • Wat is het doel van die witte Vision? Wilde hij gewoon een krachtig wapen? Ja, zijn doel was om kleuren-Vision en Wanda uit de weg te ruimen en met de eer te gaan lopen.
 • Kan iemand Hayward dan eindelijk tegen de grond slaan? Gebeurt jammer genoeg niet.
 • Waarom probeerde hij Wanda voor alles de schuld te geven? Gewoon om te verhullen waarmee hij bezig was, of zit er meer achter? Hij wilde dus inderdaad verhullen dat hij met Vision had zitten knoeien.
 • Wat gebeurt er met S.W.O.R.D. na de finale? Zal Monica de nieuwe director worden en voor een nieuwe richting zorgen? Over S.W.O.R.D. weten we nog niet echt iets. Monica gaat vast naar Fury in de ruimte.
 • Is Pietro echt iemand random? Waarom helpt hij Agatha dan? Ja, hij is inwoner Ralph Bohner en bleek betoverd door Agatha.
 • Wat is er met Monica gebeurd ondertussen? Zal zij met haar energiekrachten helpen om witte Vision uit te schakelen? Zij zat gevangen bij Ralph. Ze helpt niet om Vision uit te schakelen maar redt wel Billy en Tommy.
 • Wat zal het aandeel van Darcy en Woo nog zijn in de aflevering? Roept Woo via z’n goeie vriend Scott misschien de hulp in van Doctor Strange? Nee, jammer genoeg komen geen van beiden veel aan bod. Woo brengt de FBI naar Westview.
 • Waren die geruchten over de casting van Emma Caulfield als Dottie dan toch vals en is ze gewoon een burger? Of is zij nog iemand anders? Nee dus, gewoon een burger.
 • Is de getuige nog belangrijk, of was dat gewoon iemand die ervoor zorgde dat de FBI betrokken raakte? Over de getuige is geen woord meer gerept. Ik had wel graag geweten wie het was, maar hij was dus niet belangrijk.
 • En hoe zit het nu met die cameo? Hebben we onszelf te veel gehypet, of komt er echt nog iemand op de proppen? Of doelde Paul Bettany op de witte Vision en bedoelde hij dus zichzelf? Antwoord B dus. 🙂 
 • Hetzelfde voor Mephisto? Was Marvel ons aan het trollen, of volgt er toch nog een onthulling? Antwoord A dus. 🙂

Nu we het verloop van de hele reeks kennen, klopte ook de theorie dat de afleveringen de verschillende rouwfases volgden. Toen zei ik nog dat ik de aanvaardingsfase ver weg was, maar ik was dus verkeerd. Velen waren wat teleurgesteld dat sommige theorieën niet bleken te kloppen. Een overzicht:

 • Er is geen Mephisto geïntroduceerd, wat ik zelf ook wel wat jammer vond.
 • Evan Peters bleek geen inleiding van de X-Men te zijn.
 • Dottie was ook niet Mephisto of iemand die een grote rol in de toekomst van het MCU zal spelen, ondanks de geruchten over Kevin Feige.
 • De aerospace engineer bleek niet Reed Richards te zijn, of er werd toch niet naar hem verwezen.
 • House of M bleek toch een no-go.
 • De cameo waar we allemaal enthousiast over waren, bleek een mopje van Paul Bettany te zijn.

Maar waarschijnlijk hebben we die teleurstelling meer aan onszelf te danken dan aan de makers. En in de plaats daarvan kregen we een reeks die uniek was, en tegelijk ook een van de beste character studies was over een personage dat inderdaad wat meer eer en ademruimte verdiende. Daarnaast heeft WandaVision ook rouwen behandeld maar met een MCU-sausje en eerbetonen aan de televisiegeschiedenis. Ook kregen Elizabeth Olsen en Paul Bettany hier toch wel de verhaallijnen van hun leven en In het algemeen ben ik na de finale dan ook nog steeds enthousiast en durf ik te zeggen dat dit hoog op de MCU-rangschikking mag staan voor mij.

Maar de makers zagen niks liever dan alle theorieën. Daarom sluiten we af met een quote van showrunner Jac Schaeffer:

What was that like for you week to week, watching everyone speculate and theorize about X-Men and Mephisto?

It was crazy! [Laughs] It was so much more than I anticipated. The theorizing just got bigger and bigger and bigger. That was a little dizzying and disorienting, but by and large, it was incredible. People were so invested, and their passion was so evident. And people are so creative! The fan art, the memes, the TikToks… I can’t describe the pleasure that I feel and that all of my writers feel poring over all this content. We made a thing, and it’s out in the world, and now people are making things on top of it. It’s hard to find a sense of community in today’s world, and this has been a really incredible gift in that way. It’s a way of feeling a bizarre togetherness while we’re so isolated.

En dat was inderdaad wel zo. Ook bedankt aan jullie om 9 weken mee te lezen! En maak jullie alvast klaar voor een nieuwe spoilerbijbel voor The Falcon and the Winter Soldier, misschien wel vroeger dan je denkt.

Wandavision spoilers

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels