Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Tien om te zien – septemberspecial: Wildlife, The Dark Crystal, Durf te vragen en meer

Het is tegenwoordig moeilijk om bij te houden wat er qua popcultuur allemaal beschikbaar is, met de verschillende platformen en een groot aanbod. Wij grasduinen door die brede waaier en geven jullie onze aanraders van de week. Volgende week draait de programmatie bij de meeste zenders weer op volle toeren, vandaar deze septemberspecial.

Film

Spy

Onlangs zeiden we nog dat Jason Statham in Hobbs & Shaw ons hard deed denken aan zijn vertolking in Spy. Zijn Rick Ford is zo absurd, maar zo glorieus dat hij de film bijna steelt van Melissa McCarthy in een van haar beste komische rollen. Regisseur Paul Feig lacht met alle clichés uit het spionnengenre door ze volop te gebruiken, en de cast met Jude Law, Alison Janney en Rose Byrne maakt dit een van de beste actiekomedies van de laatste jaren.

Vrijdag 30 augustus op vtm

Mulholland Drive

In deze klassieker van David Lynch volgen we een vrouw die hulp zoekt na een ongeval omdat ze geheugenverlies heeft. Ze gaat een willekeurig huis binnen en samen met de vrouw die ze daar aantreft, gaat “Rita” op zoek naar wat er gebeurd is. Uiteindelijk blijkt haar verhaal veel ingewikkelder dan gedacht. Ik heb deze zelf nog nooit gezien, dus heb ik zo weinig mogelijk van het verhaal gelezen. Je kan het samen met mij ontdekken deze week.

Vrijdag 30 augustus op Canvas

Wildlife

Soms zie je films die onverwacht veel impact op je hebben. Tijdens het filmfestival van vorig jaar was dat voor mij Wildlife, het ijzersterke regiedebuut van acteur Paul Dano. Wanneer een vader zijn gezin achterlaat om bosbranden te bestrijden en zijn plaats in de wereld opnieuw te vinden, moeten moeder en zoon hetzelfde doen zonder hem. De uitstekende cast met Carey Mulligan en Jake Gyllenhaal doen je meeleven tot op het einde én daarna.

Vrijdag 30 augustus op Play More

Cold War

Deze zwartwitfilm van Pawel Pawlikowski stond eind 2018 op zo goed als elke best of-eindejaarslijst. In dit romantisch drama van amper anderhalf uur probeert een koppel hun relatie in stand te houden tijdens de Koude Oorlog. De realistische vertolkingen van de twee hoofdrolspelers en de unieke sfeer die het zwartwit met zich meebrengt, zorgen voor een liefdesverhaal dat blijft hangen.

Zaterdag 31 augustus op Play More

Camp Rock

De Jonas Brothers hebben in de lente de muzikale comeback van het jaar gemaakt, en zangeres Demi Lovato maakt binnenkort haar opwachting in de Eurosong-film van Will Ferrell. Reden genoeg dus om de doorbraak van al die Disney-alumni te herbekijken. De hedendaagse tienermusical Camp Rock speelt zich af op een kamp (Had je niet verwacht, hé?) en is verre van hoogstaande cinema, maar zal voor veel twintigers een speciaal plekje in hun hart hebben.

Zaterdag 31 augustus op Disney Channel

War For the Planet of the Apes

De Apes-reboot van regisseur Matt Reeves is één van de beste trilogieën in de recente geschiedenis. In deze afsluiter wordt de relatieve rust die Caesar en zijn familie gevonden hebben na het conflict uit Dawn tragisch verstoord door een op macht beluste generaal, gespeeld door Woody Harrelson. Caesar moet opnieuw worstelen met zichzelf en zijn wereld om hen te redden en in veiligheid te brengen. Een prachtig en emotioneel einde voor één van de zeldzame geslaagde reboots in de filmindustrie.

Zaterdag 31 augustus op vtm

Their Finest

Ook tijdens WOII bleef de filmindustrie op volle toeren draaien. Propaganda werd al dan niet subtiel verstopt in drama’s, en voor het scenarioschrijven werden vaak vrouwen ingehuurd. Catrin wordt als secretaresse in de rol geduwd bij gebrek aan betere kandidaten. Haar frisse kijk op het onderwerp levert haar eerst vooral vijanden maar daarna ook veel bondgenoten op. Their Finest is een kleinschalig maar pakkend romantisch drama dat hier helaas onder de radar bleef.

Zaterdag 31 augustus op BBC Two

The Shallows

Nog zo’n kleine maar fijne film is The Shallows. Deze haaienfilm met Blake Lively focust meer op het hoofdpersonage dan op de actie of horror, en dat is hier zeker een goede beslissing. Surfer Nancy wordt op een afgelegen strand aangevallen door een haai en moet zichzelf zien te redden van de rondcirkelende mastodont. Spannender dan je zou vermoeden.

Zaterdag 31 augustus op Q2

Untouchable

Als je niet weet wie Harvey Weinstein is, heb je wellicht onder een steen geleefd de afgelopen twee jaar. Sinds zijn machtsmisbruiksschandaal losbarstte, is de filmindustrie een verandering aan het ondergaan. De documentaire Untouchable vertelt het verhaal achter het schandaal en laat Weinsteins slachtoffers, onder wie Rosanna Arquette, aan het woord.

Zondag 1 september op BBC Two

Louis Theroux: Mums On the Edge

Postnatale depressie is een aandoening waarmee steeds meer vrouwen in onze maatschappij kampen, maar waar soms weinig begrip en oplossingen voor zijn. Dat konden we afgelopen week nog horen in het nieuws. Deze film van de geweldige Britse documaker Louis Theroux toont hoe extreem dat kan gaan, en waarom het een fenomeen is dat we wel degelijk meer onder de aandacht moeten brengen.

Dinsdag 3 september op Canvas

Nieuwe programma’s

Styling Hollywood

Voor fans van reality, mode en de entertainmentindustrie is er deze nieuwe reeks over Jason Bolden en Adair Curtis. De een is een kledingstylist, de andere pakt interieurs aan. Samen houden ze naast een succesvol bedrijf ook hun huwelijk recht in een moeilijke en vaak bedrieglijke industrie. Een blik achter de schermen waarbij de mensen achter de glamour niet vergeten worden.

Vanaf 30 augustus op Netflix

The Dark Crystal: Age of Resistance

De geliefde fantasyfilm van Muppet-legende Jim Henson en Frank Oz wordt in het digitale tijdperk heruitgebracht als serie, maar aan de werkwijze wordt weinig aangepast. Opnieuw zijn de Gelflings poppen, want sinds 1982 is ook die sector er sterk op vooruit gegaan. Als op macht beluste opperheren het leven uit de planeet Thra zuigen, vechten de Gelflings terug om hun wereld te redden. De gigantische en uitstekende stemmencast, met onder andere Mark Hamill, Simon Pegg en Sigourney Weaver, doet alvast hopen op een geslaagde remake.

Vanaf 30 augustus op Netflix

Gina en Chantal

Tine Embrechts en Nathalie Meskens zijn na Beste Kijkers nu ook onafscheidelijk in fictie. Ze spelen respectievelijk de titulaire Gina en Chantal. De eerste een rijke huisvrouw die er een luilekkerleventje op nahoudt en samen met haar vriendinnen met volle teugen geniet, de tweede een poetsvrouw met schulden die haar werk hard nodig heeft. Maar zoals vaker schuilt er een schandaal achter de schone schijn, waardoor de man van Gina uiteindelijk in een coma belandt. De serie verscheen eerst op VTM Go maar nu dus ook gewoon op antenne.

Vanaf 2 september op vtm

Durf te vragen

Het concept van deze reeks in alleszins intrigerend: elke week komt iemand aan bod die tot een bepaalde doelgroep behoort waarover mensen stiekem veel vragen hebben die ze nooit durven te stellen. Zo passeren onder andere mensen met dwerggroei, priesters, moslima’s en mensen met een fysieke beperking de revue. Ik hoop toch het niet zo cringey is als het op het eerste gezicht lijkt, want er kunnen wel interessante gesprekken door op gang komen.

Vanaf 3 september op één

Studio Stan

Stan Van Samang krijgt ook voor het eerst een eigen show. Daarin nodigt hij mensen uit die verzot zijn op muziek en een bijzonder verhaal hebben, dat ze dan omzetten in een liedje. Ik voorspel alvast dat we de zakdoeken af en toe zullen mogen bovenhalen.

Vanaf 3 september op vtm

Sharp Objects

Zoals al eerder gezegd verscheen een van onze favoriete reeksen van vorig jaar twee weken geleden op VRT NU. Ook de minder on-demandingestelde mens kan de reeks nu volgen in verteerbare porties van twee afleveringen per week.

Vanaf 4 september op Canvas

Terugkerende programma’s

Victoria seizoen 3

Het vorige seizoen van de historische reeks rond de Engelse Queen Victoria is ondertussen al anderhalf jaar geleden. Het nieuwe seizoen maakt dan ook een tijdssprong. Victoria is intussen 29, heeft nog twee kinderen gekregen en is zwanger van haar zesde kind. Verschillende monarchieën in Europa zitten in de problemen en ook het Engelse koningshuis blijft niet van protesten gespaard.

Vanaf 31 augustus op NPO2

Het gezin

Ook het gezin keert terug maar wel iets anders. Nieuwe gezinnen maken hun opwachting (wel jammer dat we nu niet weten hoe het bijvoorbeeld met de bejaarde Jef is gesteld en of Jossue nog steeds bij de jonge Rode Duivels zit) zoals het gezin van een jongen die gaat meedoen aan de Special Olympics en een vrouw die naast haar eigen kinderen ook nog vier pleegkinderen opvangt. Ook nieuw is dat de gezinnen zelf terugkijken op hun seizoen en we dus weten hoe het hen vergaan is.

Vanaf 4 september op één

Bake-Off Vlaanderen

Het ultieme feelgoodprogramma keert ook terug om onze herfstavonden op te fleuren. 10 bakkers nemen het weer tegen elkaar op om de beste bakker te worden van Vlaanderen. Lachen met misbaksels, honger krijgen door de succesgebakken en gniffelen bij de presentatie van de zalige Wim Opbrouck en de commentaar van juryleden Herman Van Dender en Regula Ysewijn, we zijn er klaar voor.

Vanaf 4 september op VIER

Over winnaars

Koen Wauters, zo wat het boegbeeld van vtm, is terug met een nieuw seizoen van Over winnaars. Daarin gaat hij met mensen met een beperking een fysieke uitdaging aan. Aan de eerst beelden te zien wagen de straffe deelnemers zich dit jaar aan onder andere kanoën, parachutespringen en ijsklimmen.

Vanaf 5 september op vtm

Callboys

Tenslotte krijgt een van de meest gewaagde fictiereeksen van het moment een tweede seizoen. We volgende perikelen van de mannelijke escorten na de dood van Jay Vleugels. Maar Rik Verheye zit toch in de trailer? Inderdaad, maar nu speelt hij de broer van Jay. De Callboys lijken daarnaast met hun bedrijf een versnelling hoger te willen schakelen maar niet zonder de nodige groeikwalen.

Vanaf 5 september op VIER

Herkansingen

Game of Thrones seizoen 1

Het einde van de serie liet sommige fans ontevreden achter. Als jij je in die groep bevindt, krijg je nu de kans om dat even te vergeten en nostalgisch terug te kijken op hoe het allemaal begon. Sean Bean en vele andere personages leefden nog, Bran kon nog lopen en de White Walkers waren nog een verborgen angst. Dat waren nog eens tijden.

Vanaf 2 september op CAZ

Howards End

Deze miniserie is gebaseerd op het bekende, gelijknamige boek van E. M. Forster en werd bijna twee jaar geleden uitgezonden op de BBC. Centraal staan de eigenzinnige zussen Margaret en Helen Schlegel. Die laatste is de jongste van de twee en laat haar zus per brief weten dat ze haar verloving met de zoon van de rijke familie Wilcox ongedaan heeft gemaakt. Maar de familie blijft in het leven van de zussen wanneer Margaret de zieke Ruth Wilcox ontmoet. Ruth laat Margaret tot ieders verbazing het ouderlijk huis Howards End na en zo beginnen de intriges. Het script is van Kenneth Lonergan (Manchester By The Sea) en Hayley Atwell is opnieuw top.

Vanaf 1 september op BBC First

The Office seizoen 1

Ook zo veel keuzestress bij alle nieuwe content tegenwoordig dat je uiteindelijk toch weer je lievelingsdingen herbekijkt? Dat kan je nu ook bij The Office, want de comedyreeks herbegint vanaf seizoen 1. De Amerikanen moeten dan wel afscheid nemen van de reeks op Netflix, maar wij kunnen voor onze Office-fix rekenen op die goeie ouwe lineare tv.

Vanaf 1 september op VICELAND

Agents of S.H.I.E.L.D. seizoen 3

We schreeuwen het wel vaker van de daken dat meer mensen naar Agents of SHIELD zouden moeten kijken. Q2 verhoort onze gebeden en zendt seizoen 3 van de reeks opnieuw uit. Persoonlijk is dit een van mijn favoriete seizoenen dus is dit het perfecte moment om ook eens te kijken.

Vanaf 1 september op Q2

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels