Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Spider-Man: Far From Home spoilerbijbel

Na het spektakel en de emoties van Avengers: Endgame is Spider-Man: Far From Home een welkome rustpauze, tot op het einde. Want de film zet dan nog even de wereld op z’n kop. Hier gaan we daar dieper op in samen met de gebruikelijke weetjes.

© Marvel Studios

De film begint in een stadje in Mexico, waar Maria Hill en Nick Fury aankomen. Een cycloon zou er verwoesting gezaaid hebben maar die zou ook nog eens een gezicht gehad hebben. Een aardemonster verschijnt maar ook een vliegende man die het monster bevecht. In New York zien we Peter Parker en Ned terug op school aan het einde van het jaar. Zijn klas gaat op uitstap naar Europa en op die reis wil hij MJ vertellen hoe hij zich voelt en voor even een gewoon level leiden. Later is hij op een benefiet voor daklozen wanneer Happy aankomt en Peter waarschuwt dat Fury hem zal bellen. Hij neemt echter niet op. Uiteindelijk vlucht hij overstuur weg van het evenement nadat de reporters vragen stellen over Tony en de Avengers. Terwijl Peter inpakt voor de uitstap beslist hij om zijn pak niet mee te nemen, maar op de luchthaven ontdekt hij dat May z’n oude pak toch in z’n koffer heeft gestoken. Op het vliegtuig probeert Peter om naast MJ te zitten maar zijn plan mislukt waardoor MJ de hele vlucht naast de aantrekkelijke Brad zit. Na de vlucht zijn daarnaast ook Ned en Betty een koppel.

Wanneer de groep in Venetië aankomt, koopt Peter een ketting van de Black Dahlia om aan MJ te geven. Hij kan even wat tijd met haar doorbrengen tot een waterwezen aanvalt. Opnieuw verschijnt “de ruimtevaarder” en verslaat hij het wezen met behulp van Peter, die z’n identiteit verbergt met een Venetiaans masker. ‘s Avonds duikt Fury op in Peters hotel om hem mee te nemen naar een geheime basis. Onderweg geeft Fury hem wat Tony nagelaten had: zijn bril die uitgerust is met EDITH, een nieuwe AI. Op de basis vinden we Maria Hill met de alien, wiens echte naam Quentin Beck is. Hij is van een andere aarde die al verwoest werd door de wezens genaamd Elementals. Fury vraagt Peter om mee te gaan naar Praag, waar de wezens de volgende keer zullen toeslaan. Maar hij weigert omdat hij gewoon eens bij zijn vrienden wil zijn.

De klas zou naar Parijs gaan, waar Peter MJ de ketting zou geven, maar Fury kaapt hun reis om Peter toch naar Praag te krijgen. Tijdens een plaspauze geeft een medewerker van Fury Peter een nieuw incognito kostuum. Wanneer hij het wil passen, komt Brad net binnen en neemt hij een foto die hij aan MJ wil laten zien. Op de bus probeert Peter EDITH uit waardoor hij per ongeluk een drone op Brad afstuurt. In Praag wordt hij dan ook terechtgewezen door Fury. Ze werken een plan uit om de Elemental te vernietigen. Peter doet met tegenzin mee en Fury raadt hem streng aan om te beslissen of hij in Tony z’n voetsporen zal treden of niet. Peter is van slag maar Beck spreekt hem moed in. Uiteindelijk doet hij dan toch mee met het plan, maar daarvoor moet hij MJ laten zitten in de opera. Beck en Peter kunnen de Elemental verslaan en de rest beschermen. Omdat Peter gewoon wil leven, geeft hij EDITH aan Beck. Hij blijkt uiteindelijk een oplichter te zijn die voor Tony werkte. Samen met andere misnoegde werknemers heeft hij Mysterio bedacht om iedereen te misleiden. Ze gebruikten drones en projectoren om de Elementals te creëren en zo een held te worden.

Ondertussen keert Peter terug naar het hotel, waar ze de volgende dag naar huis zullen vertrekken. Hij vraagt MJ om nog even in de stad te gaan wandelen zodat hij toch z’n ketting kan geven. Wanneer hij wil opbiechten dat hij haar leuk vindt, onthult zij dat ze weet dat hij Spider-Man is. Om dat te bewijzen heeft ze een stuk steen meegenomen waarop zijn webben zitten. De steen blijkt uiteindelijk een projector te zijn en Peter beseft wat hij gedaan heeft. Hij gaat naar Berlijn, waar Fury en Beck naar Europol gingen. Eenmaal in het gebouw blijkt het een illusie te zijn van Beck te zijn, die wist dat Peter het wist. Fury komt hem uiteindelijk redden en hij vraagt hem wie er nog van weet. Zodra Peter vertelt dat Ned, MJ en Betty het weten, blijkt ook Fury een illusie te zijn. Terwijl hij probeert te ontsnappen, wordt Peter gegrepen door een trein. Beck wil intussen dat de schoolreis wordt omgeleid naar Londen, zodat hij MJ, Ned en Betty kan doden.

Peter wordt wakker in een cel in Nederland dus belt hij Happy om hem te komen helpen. Peter heeft het lastig omdat hij het nalatenschap van Tony zomaar weggaf maar Happy beurt hem op. Hij laat hem de machine zien van Tony waarmee hij een nieuw pak kan maken. Peter en Happy komen net aan in Londen wanneer Beck een nieuwe Elemental-illusie opzet. Peter probeert om de illusie van binnenuit te ontmantelen door de drones aan te vallen. Ondertussen stuurt Beck drones achter MJ, Ned en Betty aan, waarop Happy hen in veiligheid brengt door hen naar de Tower of Londen te leiden. Beck probeert Peter weer in de val te lokken door illusies van zichzelf op te zetten maar Peter heeft ze door. Beck wordt uiteindelijk neergeschoten door een van zijn eigen drones en sterft. MJ en Peter zien elkaar terug op Tower Bridge. Happy gaf haar de ketting, die intussen gebroken is maar ze is er weg van. MJ geeft toe dat ze ook gevoelens heeft voor hem en ze kussen elkaar. We zien een van Becks assistenten een bestand op een USB-stick zetten. Wanneer ze terug in Washington komen, vertelt Ned dat hij en Betty uit elkaar zijn.

Endcreditsscène

Als date neemt Peter MJ mee op een slingertocht door New York, maar het bevalt MJ niet echt. Op de reclameborden verschijnt een speciaal nieuwsbericht waarin het lijkt alsof Spider-Man de droneaanvallen organiseerde. Bovendien wordt onthuld dat Peter Spider-Man is.

Postcreditsscène

Terwijl Maria en Fury terugrijden van Europol krijgen we te zien dat ze eigenlijk al de hele tijd gesimd werden door Talos en zijn vrouw Soren. Hij belt naar Fury om te vertellen hoe alles gegaan is. Zo komen we te weten dat Fury op een ruimteschip zit met andere Skrulls.

Weetjes & easter eggs

 • Na de openingsscène gaan we een heel onverwachte toer op: terwijl het Marvel-logo in beeld komt, begint I Will Always Love You van Whitney Houston te spelen. Na het logo gaan we over naar een filmpje met de titel “In memoriam“, waarin we foto’s zien van Tony, Steve, Natasha en Vision. Qua openingsmuziek neemt deze film voor mij de fakkel over van Iron Man 3 als origineelste intromuziek. Het getuigt ook wel van wat zelfrelativering van Marvel dat ze de eerste film na Endgame, waarin we emotionele klappen te verwerken kregen, met bijna een parodie beginnen. (Want wie was er Vision ook een beetje vergeten?) Iets wat wel intrigerend is, is dat Steve ook bij de gesneuvelden staat. Voor de buitenwereld is hij dus dood. Hebben de Avengers dat zo bekend gemaakt om niet te hoeven uitleggen dat hij nu oud is of is oude Cap gestorven in de 8 maanden die verstreken zijn sinds Endgame?
 • Het filmpje maakt deel uit van de presentatie van Betty en Jason, die we voor het laatst zagen in Homecoming. Daarin vertellen ze dus dat het 8 maanden geleden is sinds iedereen terugkeerde. Die terugkeer wordt trouwens de Blip genoemd. Kevin Feige heeft in een interview ook het verschil gemaakt tussen de Snap en de Blip.

The Snap is when everybody disappeared at the end of Infinity War. The Blip is when everybody returned at the end of Endgame… 

Of ze daarmee alleen dat ene moment bedoelden of ook de nasleep ervan is minder duidelijk want Happy zegt later dat hij een baard gekregen heeft tijdens de Blip? Dat was snel. Ook de quote van Betty zaait daar wat verwarring rond:

They called it The Blip. Those of us who blipped away came back the same age. But our classmates that didn’t blip, had grown five years older.

Dus zij noemen het allebei de Blip. Marvel, volgen jullie je eigen regels wel?

 • We krijgen de Blip ook te zien dankzij camerabeelden tijdens een wedstrijd. Daarin komen kinderen die in de sportzaal verdwenen ook op die plaats terug. Er waren al vragen rond de veiligheid van de mensen die terugkeerden. Er waren namelijk die mensen in de post-creditssène van Infinity War die in de auto zaten en crashten of die arme stakker in die helikopter die neerstortte. Als iedereen dus op dezelfde plaats terugkomt, is er wel een probleem. Gelukkig is daar Kevin Feige met het antwoord: tijdens een reddit-AMA zei hij dat Smart Hulk zijn naam eer aandeed en dat hij veiligheid dus in zijn opdracht aan de stenen verwerkt heeft. Alle mensen zijn dus in een veiligere positie teruggekeerd dan ze verdwenen.
 • Ook wordt het “mysterie” uitgelegd van waarom Peter en zijn vrienden nog steeds op school zitten. Aangezien ze in het midden van het jaar verdwenen, moesten ze hun jaar opnieuw doen. Hoewel ze technisch gezien, volgens hun geboortedatum, vijf jaar ouder zijn, zijn ze vijf jaar kwijt. Om een diploma te halen, moeten ze dus wel hun gemiste jaren inhalen. Daardoor zitten ze nu samen met kinderen die technisch gezien jonger zijn. In Infinity War zijn Peter en zijn vrienden ongeveer 16 of 17. In deze film verraadt MJ op het vliegtuig dat Flash eigenlijk niet mag drinken hoewel er op zijn paspoort dus waarschijnlijk staat dat hij 21 is. Wat een administratieve nachtmerrie!
  Peter z’n paspoort in Civil War geeft ons zijn echte leeftijd. © Marvel Studios
 • Wanneer Peter bij Ned komt zitten op school kan je in de achtergrond tekeningen van Iron Man aan de muur zien. Maar wie goed oplette tijdens het copyrightgedeelte van de credits kon zien dat er een schilderij van Magritte bijstaat. Dat hangt in deze scène net achter Ned boven het bord. Dat schilderij heet The False Mirror en is al wat foreshadowing naar het feit dat Beck een vals spiegelbeeld is van Tony.
 • Peter zegt dat hij voor MJ een ketting van een Black Dahlia wil kopen “omwille van de moorden”. Als ze ook de film gezien hebben, komt die verdraaide Celebrity Paradox weer in beeld want daarin deed Scarlett Johansson mee. Maar voor het eerst hebben we ook een acteur die zelf een Celebrity Paradox veroorzaakt: wanneer Fury de bril geeft aan Peter zegt hij dat hij de quote “Uneasy lies the head that wears the crown” niet zou begrijpen omdat het geen Star Wars-verwijzing is. Sam Jackson vertolkte Mace Windu in de Star Wars-prequels. Tenzij ze die weer negeren. Die quote is trouwens van Henry IV.
 • Ned vindt dat Peter z’n plan moet laten varen omdat ze vrijgezellen in Europa zullen zijn en “Europeanen van Amerikanen houden“. Deze quote werd in onze zaal alvast op hoongelach onthaald.
 • Op het benefiet van Aunt May zien we de gevolgen van de Snap op gewone mensen. Ook May zelf zegt dat ze gesnapt werd en toen ze terugkwam, woonde er iemand anders in haar appartement. Zo zijn er veel mensen dakloos geworden. Later vermeldt Peter z’n leerkracht ook dat sommige mensen misbruik gemaakt hebben van de Snap om ervandoor te gaan, zoals zijn vrouw. Naast dit en het plots verouderen van familieleden, vrienden… zijn er veel interessante problemen om te verkennen, zelfs zonder superhelden. Ik roep Marvel dan ook op om hierover een serie te maken op Disney+.
 • In de comics leidt Aunt May trouwens ook een goed doel, genaamd FEAST, een acroniem voor Food, Emergency Aid, Shelter and Training.
 • Happy komt naar het benefiet met een cheque van Pepper op naam van de Stark Relief Foundation. Zijzelf komt niet meer voor in de film dus weten we niet echt hoe het met haar en Morgan gaat. Happy hebben ze blijkbaar wel al veel gezien want er hangt wat chemie tussen hem en May.
 • Ook backstage is er een poster te zien voor een worstelmatch van Crusher Hogan. In de comics was dat een worstelaar waartegen Peter het opnam in de ring in Amazing Fantasy #15, het debuut van Spider-Man.
  © Marvel Studios/Marvel Comics/reddit
 • Wanneer Peter wat overweldigd is door alle vragen, vlucht hij naar een nabijgelegen dak. Daar kijkt hij uit op een graffitischilderij van Iron Man met het woord “invincible” onder. En ook later zien we nog herdenkingen via posters en muurschilderingen met kaarsjes. Dit doet een mens toch denken aan de “wens” die Thanos in Infinity War tegen Tony uitspreekt. “I hope they remember you.” En dat blijkt acht maanden later nog steeds zo te zijn.
  © Marvel Studios
 • Op Peter z’n koffer staan de initialen BFP, die verwijzen naar Benjamin Franklin Parker oftewel Uncle Ben, die we in het MCU nooit te zien gekregen hebben.
 • Een foto van Ned z’n paspoort onthult dat zijn volledige naam eigenlijk Edward is.

 • © Marvel Comics

  Volgens Peter z’n paspoort is z’n verjaardag 10 augustus. De eerste keer dat Spider-Man in de comics opdook was in Amazing Fantasy #15 dat uitkwam op 10 augustus 1962. Deze week nog wordt een exemplaar van dat issue geveild.

 • Op het vliegtuig kijkt Peter even door het in-flight entertainment-aanbod. Daarbij zitten allemaal titels die met het MCU te maken hebben: een Tony Stark biopic genaamd Heart of Iron, een documentaire Discovering Wakanda en de wetenschapsserie Nova met als presentator Erik Selvig.
 • Nadat de klas aankomt aan het hotel in Venetië en rondloopt in de stad kan je op een bepaald moment Jake Gyllenhaal zien rondlopen in de achtergrond. Weliswaar vermomd in een “Dad-outfit” zoals de acteur het zelf noemt. Ook een paar andere handlangers zijn in dit stuk in de achtergrond te zien, waaronder de Britse scenarioschrijver wanneer Peter en MJ naar de krabben gaan kijken.
 • In Venetië zijn er veel verborgen verwijzingen naar verschillende Spider-Man-auteurs. Het vervallen hotel waarin de klas verblijft heet DeMatteis naar J.M. DeMatteis, schrijver van Spider-Mancomics sinds de jaren 80. Daarnaast zijn er verschillende straatnamen te zien die gebaseerd zijn op schrijvers:
 • Aan de hand van het nieuws bedenken Peter z’n klasgenoten de naam Mysterio van het Italiaans L’uomo di misterio, wat eigenlijk de mysterieuze man betekent. In de comics komt de naam van de film Il Mysterio, de laatste waaraan het idool van Beck, Ray Bradhaus, meewerkte.
 • © Marvel Comics

  Na de aanval van de Elemental in Venetië praat de klas na op het hotel. Flash vermeldt een Buzzfeed-artikel over een matroos genaamd Morris Bench, die waterkrachten zou hebben. In de comics is Morris Bench de echte naam van de superheld Hydro Man.

 • Wanneer Peter op z’n hotelkamer komt, zit Nick Fury op hem te wachten. Hoewel dit er allemaal heel echt uitziet, is het shot van Sam Jackson CGI.
 • Wanneer Peter Mysterio voor het eerst ontmoet, zegt die dat hij van Earth-833 komt en dat dit Earth-616 is. Dit nummer komt vaak terug in de films en verwijst naar de prime-tijdlijn van de comics.
 • Wanneer Peter naar andere Avengers vraagt om hem te vervangen, vraagt hij naar “Captain Marvel“. Dit is de eerste keer in het MCU dat iemand die naam gebruikt.
 • Tijdens een plaspauze op de busreis door Oostenrijk ontmoet Peter een “collega” van Fury die hem een icognitoversie van zijn kostuum geeft. De actrice is het Duitse topmodel Toni Garrn.
 • © Marvel Studios

  De bril die Tony aan Peter heeft nagelaten, is die die hij zelf droeg in Infinity War. Alleen heeft hij er voor Peter een AI in gestoken met de naam EDITH. Dat is zoals altijd een acroniem en staat voor Even Dead I’m The Hero. De stem van EDITH is trouwens ingesproken door Dawn Michelle King, de montageassistente voor verschillende MCU-films waaronder Iron Man en Spider-Man: Homecoming.

 • Op het moment dat de groep aankomt in Praag vindt het Lichtfestival plaats. Dat bestaat trouwens echt en vindt dit jaar plaats in oktober.
 • Comicfans hadden de Mysterio-twist waarschijnlijk al zien aankomen want in de comics is hij ook een villain. Daar is hij echter een stuntman en illusionist, terwijl hij hier een tech-uitvinder is. Hij vond namelijk het BARF-systeem uit dat Tony in Civil War voorstelde. Maar hij werd door Tony ontslagen en dus wou hij samen met andere werknemers wraak nemen.
 • Een daarvan is zelfs een oude bekende: een wetenschapper genaamd William Ginter Riva, die voor Tony werkte in Iron Man. Hij zat zelfs in een scène in de film, die ze in Far From Home ook herhalen. Deze man heeft dan ook vast een record beet voor het spelen van hetzelfde personage maar met een onderbreking van meer dan 10 jaar.
 • De acteur is trouwens een vriend en mede-producer van Jon Favreau en werd gekend door zijn hoofdrol in A Christmas Story. Dat maakt de mop van Tony in Iron Man 3 tegen de jongen ook wel net iets grappiger.
  © Marvel Studios
  © MGM
 • Volgens storyboardartiest Jeffrey Henderson zou Mysterio de villain geweest zijn voor Sam Raimi’s Spider-Man 4. Hij zou naar verluidt gespeeld worden door Bruce Campbell, die cameo’s had in alle drie van Raimi’s Spider-Manfilms. De acteur zelf zegt echter dat dat nooit officieel op de planning stond.
 • Net wanneer Peter MJ wil zeggen dat hij haar leuk vindt, vult ze zelf aan en denkt ze dat hij wou zeggen dat hij Spider-Man is. Maar hij ontkent en dus haalt ze bewijs boven.

MJ: Well, do the Night-Monkey and Spider-Man use the same webs?
Peter Parker: I mean, maybe. Maybe he’s a Spider-Monkey. Who knows?

© Summit Entertainment

Spider-Monkey komt niet uit de comics maar iedereen die ooit geobsedeerd was door Twilight of de film gezien heeft, moest toch meteen denken aan die rare quote uit de film.

 • © Marvel Comics
  Peter gaat naar Berlijn om Beck tegen te houden. Hij denkt dat hij het gebouw van Europol binnengaat maar dat blijkt allemaal een illusie te zijn. Daarop belandt hij in een opeenhoping van illusies waarmee Beck probeert om Peter uit te schakelen. Een van de illusies die hij gebruikt, bestaat uit een zombieversie van Iron Man die uit het graf van Tony komt. Dit kan een knipoog zijn naar de comicreeks Marvel Zombies, die geschreven werd door Robert Kirkman (van The Walking Dead). Daarbij komt nog dat er spinnen over het pak kruipen. Die spinnen blijken zwarte weduwen te zijn. Beck probeert dus duidelijk een gevoelige snaar te raken.
 • Hier zijn we Beck trouwens voor het eerst zonder zijn Mysterio-kostuum. Door de illusies blijken zijn gewone kleren een motion capture-pak te zijn. Die worden door bijzonder veel acteurs in het MCU gedragen maar dan worden ze vervangen door een Iron Man-pak of de Hulk. Het is dus best grappig om dat nu zonder CGI te zien.
 • Nadat Peter wordt aangereden door de trein wordt hij wakker in Nederland. Of dat hadden toch alle Belgen meteen door door de truitjes en de gezichtsverf. En natuurlijk door het feit dat ze Engels spreken met een voor ons overduidelijk Nederlands accent en later ook echt Nederlands spreken. Een van de acteurs is trouwens komiek Jeroen van Koningsbrugge, die in Vlaanderen ook al op tv is geweest.
 • Het stadje waar hij uiteindelijk beland is, heet Broek op Langedijk en bestaat ook echt. De scènes zijn echter wel opgenomen in Tsjechië. Dat zie je ook aan de overdaad aan klompen. Toch is de toeristische dienst van de stad erg blij met de vermelding want naar het schijnt is er sinds de film veel interesse van Amerikaanse toeristen.
 • Als nog een extra kers op de taart wandelt Peter ook nog eens door een tulpenveld aan een windmolen op weg naar het vliegtuig van Happy. Ook dat tulpenveld is niet echt, maar de molen verrassend genoeg wel.
 • Op het vliegtuig naar Londen toont Happy de machine waarmee Peter een nieuw kostuum kan maken. Tussen de mogelijkheden zien we verschillende kostuums van andere versies van Spider-Man: een andere site heeft die al handig opgesomd.
 • Wanneer hij de holografische handschoen op zijn arm neemt, lijkt dit shot exact op dat uit Iron Man. Happy zet daarna nog muziek op, Back to Black van ACDC, ook uit de eerste Iron Man.
 • De klas raakt van de brug waar hun toerbus vaststond en kijkt vanaf de pier naar hoe de drones samenwerken om de illusies te maken. Mr Dell zegt dat ze net zijn als de Power Rangers, waarop Mr Harrington antwoordt dat hij eigenlijk aan Voltron denkt. Ze hebben allebei gelijk: de Power Rangers voegen namelijk samen tot een Megazord en Voltron is intussen een hele franchise waarin afzonderlijke robots samenvoegen tot een grote.
 • © Marvel Studios

  Op de brug maakt Peter een wapen dat een beetje op een hamer lijkt en neemt hij een stuk autowrak als schild. Daarmee leek hij wel erg op Steve in Endgame wanneer hij Mjolnir en z’n schild vasthield.

 • © Marvel Comics

  MJ, Flash, Ned, Betty en Happy zijn intussen op de vlucht voor Beck z’n killer drones. Ze zoeken dekking in de Tower of Londen. Op weg naar de kluis zou je een harnas kunnen zien dat lijkt op dat van het personage Black Knight.

 • Happy probeert een drone af te weren door er een stuk metaal naar te smijten dat hij daarvoor als schild gebruikt had. Maar dat mislukt hopeloos en hij zegt: “How does Cap do it?
 • Flash wordt op de luchthaven afgehaald door een chauffeur en niet zijn moeder. Ook als Peter EDITH op heeft in de bus naar Praag zien we hem een bericht naar zijn ouders sturen dat hij al even niet meer van hen gehoord heeft. Sommigen denken dat zijn ouders weleens de link met de film Venom zouden kunnen zijn en dat ze meewerkten aan de experimenten die Carlton Drake deed om de symbioot te maken.
 • Er zaten heel wat nummerplaten met een speciale betekenis in de film:
  • De auto waarin Maria en Fury rijden had de nummerplaat MTU83779, een verwijzing naar issue 83 van de reeks Marvel Team Up uit 1979, waarin Peter en Fury ook samenwerken.
  • Op het einde van de film zien we nog een auto met de nummerplaat AMF 1562, wat zou staan voor de comic Amazing Fantasy #15 dat in August 1962 verscheen en waarin Spider-Man zijn debuut maakte.
  • In Venetië zien we geen auto maar een boot met de tekens ASM212 erop, die staat waarschijnlijk voor Amazing Spider-Man #212 uit 1981, waarin Hydro-Man voorkwam.
  • Wanneer de Vuur-Elemental aanvalt, staat er een auto met de nummer plaat 2865SEP, gebaseerd op Amazing Spider-Man #28 van september 1965, waarin Molten Man voor het eerst opduikt.
  • Op de brug op het einde van de film heeft een auto de nummerplaat TASM 143, wat waarschijnlijk verwijst naar Amazing Spider-Man #143 van April 1975. Daarin zie je zowel de villain Cyclone als de eerste kus van Peter and MJ.
 • Dit is de derde opeenvolgende verschijning van Samuel L. Jackson als Nick Fury, na Captain Marvel en Endgame. Dit is ook de eerste keer dat een MCU-personage in drie films voorkomt in hetzelfde jaar.
 • Samuel L. Jackson en Jon Favreau maakten voor het eerst hun opwachting in het MCU in de eerste film van de Infinity Saga, Iron Man, en nu zitten ze allebei in de laatste film van de saga.
 • Nu Jake Gyllenhaal ook deel is geworden van het MCU hebben we drie acteurs uit de film Zodiac gehad na Robert Downey Jr. en Mark Ruffalo.
 • In de eerste mid-creditsscène neemt Peter MJ mee op slingertocht door New York. Op een gegeven moment neemt hij een selfie. De pose die hij daarvoor aanneemt, is dezelfde als wanneer je een selfie neemt in de PS4-game Spider-Man (2018).
 • Het t-shirt dat MJ draagt in deze scène heeft trouwens een afbeelding van Jeanne D’Arc. Zendaya haar look voor het MET-gala was geïnspireerd op die outfit.
  © Marvel Studios/JustJared
 • Tijdens het slingeren zie je in de achtergrond een spandoek met daarop de tekst “We can’t wait … to show you… what’s next.” en daaronder  “1…2…3…4”. Dit was waarschijnlijk een verwijzing naar de presentatie van Marvel over Phase 4 die niet lang na de film gehouden werd. Volgens anderen staat dat spandoek dan weer op de plaats van het Baxtergebouw en is het dus een verwijzing naar de Fantastic Four.
 • De gemanipuleerde beelden waarin het lijkt alsof Peter de opdracht gaf voor de drone-aanvallen werden onthuld door niemand minder dan J. Jonah Jameson, opnieuw gespeeld door J.K. Simmons uit de originele Spider-Manfilms. Daarmee is hij de enige die terugkeert uit de vorige films.
 • The Daily Bugle bestaat dus ook in het MCU maar als website en niet meer als krant. Zo lijkt het nieuwsbericht wel heel goed op het programma InfoWars, dat eenzelfde stijl heeft. Het is alleszins een realistische evolutie van het personage. JK Simmons belde voor hij het aanbod aannam wel naar Sam Raimi om te vragen hoe hij er zich bij voelde als hij het zou doen, maar die was meteen enthousiast.
 • Zowel Far From Home als Homecoming eindigen met de woorden “What the f—.” (Want vloeken is echt erg voor Amerikanen.)
 • Dit is de eerste MCU-film zonder een Stan Lee-cameo (sniff!) maar hij krijgt wel een tribute op het einde samen met Spider-Manbedenker Steve Ditko.
 • In de post-creditscène zien we hoe Fury en Maria de hele tijd al vervangen waren door de Skrulls Talos en zijn vrouw Soren. De echte Fury zit ondertussen op een ruimtestation. Maar eerst leek het alsof hij op een tropisch eiland zat. Velen zagen hierin een verwijzing naar de visioenen van Phil Coulson over het eiland Tahiti en het bijhorende project in de reeks Agents of S.H.I.E.L.D.
  © Marvel Television/ABC

Verhaal

Mysterio

Het hoofdverhaal zal met name voor comicfans niet heel verrassend geweest zijn. Mysterio is in de comics namelijk ook een slechterik. Iets verrassender wel is hoe ze de stuntman en special effects-maker gemoderniseerd hebben en verweven met het MCU. Drones zijn de rage tegenwoordig en dat zal in de toekomst nog meer het geval zijn. De film speelt zich dan namelijk nog altijd af in 2023.

Daarnaast is het gedachtegoed van Mysterio ook wel een beetje een commentaar op de huidige filmindustrie. Beck klaagt aan dat de mensen nu alleen nog maar luisteren naar superhelden of mensen met krachten. Dat is precies wat sommige mensen in de filmindustrie ook blijven herhalen. Mensen gaan alleen nog maar naar superheldenfilms kijken en laten de originele films links liggen. Dat is soms wel zo maar ik ga niet kijken omdat het superhelden zijn. Ik ga kijken omdat het goeie personages zijn waar ik mee meeleef.

© Marvel Studios

Daarnaast is er ook wel wat fake news-commentaar. Beck zegt dat de meeste mensen gewoon ergens in willen geloven en dat ze tegenwoordig alles geloven. Dat is zeker waar in tijden van Trump en de zever die hij spuit. Maar zijn aanhangers voelden zich vroeger in de steek gelaten en dus geloven ze alles wat hij hen zegt. Ook de terugkeer van J Jonah Jameson sluit daarbij aan. Vroeger was hij een eerder komisch personage omdat de waarheid heel ver lag van hem. Tegenwoordig is het iets ontnuchterender omdat zulke figuren echt aandacht krijgen en veel mensen bereiken met hun ideeën.

Mid-creditsscène

Maar de grootste bombshells voor het verdere verloop van het MCU komen eigenlijk na de film. In de mid-creditsscene wordt Spider-Man als de slechterik afgeschilderd. Beck en Riva hebben de beelden zo gemanipuleerd dat het lijkt alsof Peter de droneaanvallen op de gewone mensen had bevolen. Alsof dat nog niet genoeg was, onthult Jameson ook nog eens dat Peter Parker Spider-Man is. Die twee feiten samen zullen wel een schokgolf door zijn verhaallijn doen gaan. De hele film werd al de nadruk gelegd op het feit dat Peter misschien in de voetsporen van Tony moet treden. Niet in het minst door Tony zelf omdat hij EDITH aan Peter geeft. In veel opzichten liep deze film erg gelijk met Iron Man. Beide personages hebben iets tragisch meegemaakt, moeten ermee leren omgaan en worden uiteindelijk verraden door iemand die een soort mentor voor hen wordt. Ook hun intelligentie hebben ze gemeen.

De onthulling van Peter z’n identiteit zal waarschijnlijk een nachtmerrie voor hem zijn aangezien hij die koste wat kost verborgen wou houden. Daarin verschilt hij van Tony, die hij zou moeten opvolgen.

Maar een belangrijk verschil is zelfvertrouwen: waar Tony steeds zekerder werd dat hij Iron Man moest worden om mensen te beschermen, was dat bij Peter net omgekeerd. Het werd steeds minder vanzelfsprekend of hij wel geschikt is voor het superhero-life. Peter wil zijn gewone leven prioriteit geven terwijl Tony in het begin niets liever deed dan zijn leven achterwege laten. Op een fundamenteel vlak zijn ze dus verschillend en dat geeft het einde ook weer. In Iron Man onthulde Tony zelf wie hij was. Peter wil dat koste wat kost verborgen houden en dus wordt het voor hem waarschijnlijk een nachtmerrie dat iedereen het nu weet. Daarbij komt nog dat het imago van Iron Man dat van Tony ten goede kwam. Hier zal dat nu net het tegenovergestelde zijn. Door Spider-Man in een kwaadaardig daglicht te stellen, zal dat voor Peter zware gevolgen hebben. Wanneer we zullen weten wat die zijn, is voorlopig een groot raadsel. Er staat namelijk in de volgende twee jaar geen nieuwe Spider-Manfilm op het programma. Maar we kunnen wel al speculeren.

© Marvel Studios

Hoe Peter de beelden van Beck zal kunnen weerleggen, is nog maar de vraag want Beck is dood. Misschien zien we Riva dus nog terug aangezien hij nu als enige kan bewijzen dat de beelden vals zijn. Daarnaast ben ik wel benieuwd naar de reactie van Flash, die zo gek is op Spider-Man maar Peter niet kan uitstaan. Op een grotere schaal kunnen we misschien wel backlash krijgen tegen de Avengers. Ze hebben iedereen wel teruggebracht maar zijn blijkbaar niet zo bezig met de gevolgen op aarde. Dat kunnen we toch afleiden uit de vragen van de journalisten over waar de Avengers zijn en wie er hen nu leidt.

De post-creditsscène van Homecoming wordt ineens wel interessant.

Ook wanneer Peter vraagt of niemand hem kan vervangen zien we dat er minder mogelijkheden zijn. Tony en Natasha zijn er niet meer, volgens de In Memoriam Steve ook niet, Thor is “off-world” wat dus waarschijnlijk wil zeggen dat hij wel degelijk met de Guardians is mee gegaan zoals we op het einde van Endgame zagen. Doctor Strange is “unavailable” en als de pas aangekondigde sequel zich vlak na Endgame afspeelt, kan dat dus ook kloppen. Over Captain Marvel weten we niet echt iets maar we kunnen ervan uitgaan dat zij en de andere overgebleven Avengers ook hun eigen weg zijn gegaan. De nieuwe line-up lijkt ons ook niet snel een antwoord te geven.

Het wordt alleszins interessant wanneer ze de volgende Spider-Manfilm aankondigen. In Homecoming kregen we namelijk een post-creditsscene waarin Vulture in de gevangenis benaderd werd door een man met een schorpioentattoo en hem vroeg of hij wist wie Spider-Man was. Hij zei toen niks, misschien omdat hij Peter wilde beschermen, maar dat zal nu dus geen zin meer hebben. Alle slechteriken weten nu wie hij is en dus is Peter niet meer veilig. Misschien krijgen we dus toch nog die Sinister Six-film waar toen naar gehint werd. 

Post-creditsscène

Aanwijzingen

De tweede revelatie volgt dan na de credits. Daaruit blijkt dat Fury en Maria de hele tijd niet zichzelf waren, maar dat Talos en zijn vrouw Soren zich voordeden als hen. Daarbij komt nog dat de echte Fury in de ruimte zit op een station vol Skrulls. Voor we in de “hoe, huh wat” duiken, kijken we even naar de aanwijzingen die je achteraf in de film kan opmerken.

 • Het begint eigenlijk al bij de eerste scène. Het eerste stukje dialoog van de film is Maria die “Nick.” zegt. In Captain Marvel horen we Fury tegen Carol zeggen dat iedereen hem Fury noemt, waardoor dit al een aanwijzing zou kunnen zijn. Aan de andere kant weet ik niet of die wel nog zo betrouwbaar is. Want Captain Marvel speelt zich af in de jaren 90 toen Fury zelf nog maar net begon bij S.H.I.E.L.D. En door de jaren heen hebben wel een paar mensen Fury “Nick” genoemd, onder wie Maria en Natasha. Het zou dus logisch zijn dat hij door de jaren heen wel wat minder wantrouwig is geworden ten opzichte van de mensen die hij goed kent.
 • Een meer obscure tip is de medewerker Dimitri. In de comics is er namelijk ook een Dimitri met de bijnaam Chameleon. Hij is een spion en meester der vermomming. Misschien is hij wat geüpdatet om ook een Skrull te zijn. Bovendien zou het reptielachtige uiterlijk van de Skrulls perfect bij zijn bijnaam passen.
 • Daarnaast zijn er ook nog enkelen uitspraken van Fury zelf.
  • Wanneer Beck iets zegt over zijn wereld en Peter verbaasd is, antwoordt Fury: “Oh, Mr. Beck is from Earth. Just not yours.” in plaats van “ours”.
  • Ook wanneer Peter vraagt naar Captain Marvel antwoordt Fury nogal sterk: “Don’t invoke her name.” Dat leek voor Fury ook wel logisch gezien de goeie band die ze hadden, maar is nog logischer voor Talos. Zij heeft er namelijk voor gezorgd dat hij zijn familie terugzag en ze heeft hen geholpen om een nieuwe thuis te vinden.
  • Wanneer Beck een drone op Fury afstuurt in Londen, gaat Maria naar het dak om de drone tegen te houden. Fury vraagt “You got me?” en Maria antwoordt: “I got you.” Het is wel iets wat Maria en Fury zouden kunnen zeggen maar het is nog meer gepast voor een getrouwd koppel.
  • Daarnaast hebben ze het op een bepaald moment ook over groepen Kree die undercover zijn. De Kree zijn de vijanden van de Skrulls dus is het logisch dat Talos en Soren hen in de gaten houden.
© Marvel Studios

Het zou ook kunnen dat Happy het weet. Wanneer hij tijdens het laatste gevecht naar Fury belt om hem te waarschuwen, hangt hij een heel verhaal op:

Over at Mr. Stark’s, going through his belongings, apparently there was this surfboard that you left behind. People over there said “They didn’t think that Nick Fury was a surfer”. And I said “Appearances can be deceiving”.

Natuurlijk gaat dit in eerste instantie over Beck, maar misschien gebruikt hij die woorden omdat ze zelf maar al te goed weten dat dat klopt als Skrull. Hij gebruikt ook een verwijzing naar een surfplank en wat was de eerste mens die Talos op aarde imiteerde? Een surfer, ja. Maar als Happy het wist, zou Tony het dan ook geweten hebben? Volgens actrice Cobie Smulders was de hele Skrull-twist alleszins een late toevoeging, want zij wist van niks toen ze scènes filmden.

Gevolgen

Hoe dan ook weten we waar de echte Fury zit. Sommige fans denken dat het ruimtestation wel eens Alpha Flight Station zou kunnen zijn uit de recentere Captain Marvel-comics. Dat is een ruimtestation onder leiding van Captain Marvel dat dient als de eerste beschermingslinie van de aarde. Een andere mogelijkheid is dat S.H.I.E.L.D. eigenlijk al geëvolueerd is tot S.W.O.R.D., het Sentient World Observation and Response Department. Het hoofdkwartier van S.W.O.R.D. is dan ook een ruimtestation genaamd de Peak. De kans is groot dat Carol het station heeft helpen opzetten aangezien zij aan het einde van Captain Marvel vertrokken is met de Skrulls. Wanneer het opgezet is, is iets minder duidelijk. Een mogelijkheid is dat het na de gebeurtenissen van The Avengers was, toen er voor het eerst echt aliens in het MCU opdoken. Ofwel is het nog voor de eerste Iron Man aangezien het zo goed verborgen gebleven is.

Het grootste mysterie is echter hoe lang Fury en Maria al vervangen worden door Skrulls. Van Fury weten we waar hij nu is maar van Maria weten we helemaal niks. Fury zou daarboven op missie zijn, volgens wat Talos zegt, dus komt hij af en toe naar beneden. Maar wat zou Maria op hetzelfde moment dan doen? Het kan goed zijn dat zij ook op het station zit natuurlijk. We kunnen ook redelijk zeker zijn dat ze zichzelf waren in Infinity War en Endgame. Als ze in Infinity War al vervangen waren, zouden ze allicht niet als mensen maar als Skrull gedust zijn. Dat ze in Endgame zichzelf zijn, werd bevestigd door Far From Home-regisseur Jon Watts:

First of all, to clarify the timeline, that’s real Nick Fury at Tony’s funeral at the end of [Avengers: Endgame]. So it’s not like he’s been a Skrull forever or like, it’s not like he’s been a Skrull since Captain Marvel.

En gelukkig maar want dat zou zelfs Fury toch niet over zijn hart gekregen hebben.

© Marvel Studios

Maar vóór die films kunnen we wild speculeren over wanneer Fury en Maria echt waren en wanneer niet:

 • Als het station al enige tijd bestaat, lijkt de periode na The Avengers een goed moment om van plaats te verwisselen. Hij wist dat er een team superhelden gevormd was om de aarde te beschermen en dus kon hij zich met de ruimte bezighouden.
 • Toch denk ik dat hij in Winter Soldier gewoon zichzelf was. Fury werd toen immers neergeschoten en we weten uit Captain Marvel dat Skrulls in zichzelf veranderen als ze dood zijn. Oké, hij was zwaar schijndood maar toch zouden de chirurgen wel iets raars opgemerkt hebben wanneer ze Fury opereerden. Ook gebruikt hij zijn kapotgekrabde oog om de beveiliging te omzeilen en de vraag is of de Skrulls ook iets kunnen imiteren wat ze niet echt zien. Maar aan het einde van Winter Soldier is S.H.I.E.L.D. niet meer en laat hij zijn bekende look achterwege. Dat lijkt het ideale moment om naar het station te gaan.
 • Dat Fury in Age of Ultron mogelijks niet zichzelf was, zeiden we al in de Captain Marvel-spoilerbijbel maar dat lijkt nu zo goed als zeker. Nog even ter herhaling: wanneer de Avengers allemaal ondergedoken zijn op de boerderij van Clint staat Fury op een gegeven moment zijn toast diagonaal te snijden. Tegen Carol zei hij echter dat hij dat niet kan eten als het zo gesneden is en dat dat dus een goeie manier was om te weten of hij een Skrull was of niet. Natuurlijk kan dat ook toeval zijn geweest maar door een uitspraak van Jon Watts wordt dat minder waarschijnlijk:

“We were going to have him eat toast cut diagonally,” he said, referencing the Captain Marvel dialogue in which Fury says he never cut his toast diagonally. “You know that one? That would’ve given it away.”

 • Tussen Age of Ultron en Infinity War hebben we Fury niet meer gezien dus het kan zijn dat hij al een hele tijd daarboven zit. Voor Maria zou hetzelfde kunnen gelden. Tenzij zij met nog iets heel anders bezig is.

De Secret Invasion-arc die we voor Captain Marvel voorspelden kan dus nog altijd uitkomen. Ook hier weten we niet wanneer we meer zekerheid zullen krijgen. Misschien in de Black Widow-film aangezien zij toch altijd het meeste te zien had met Fury. En is het beperkt gebleven tot alleen Fury en Maria, of zijn er ook een aantal Avengers in de ruimte bezig? Alleszins wordt de toekomst nog zeer interessant en onvoorspelbaar.

Hebben we nog iets gemist? Laat het ons zeker weten. De volgende spoilerbijbel kan je verwachten in mei volgend jaar voor Black Widow.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels