Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

The Falcon and the Winter Soldier spoilerbijbel: boys for life

Het nieuwe televisieluik van Marvel Studios is met WandaVision als een speer uit de startblokken geschoten. Met de volgende serie in het rijtje, The Falcon and the Winter Soldier, landen we weer met onze voetjes op de grond in de wereld van spionage en actie… en bromance. Woohoo! We duiken in de afleveringen om easter eggs, verduidelijking en mogelijke theorieën te geven. Falcon and Winter Soldier spoilers

Waarschuwing: Sommige theorieën hieronder zijn fictief en (nog) niet gebaseerd op feiten, maar op flitsen in trailers, vage herkenning op setfoto’s of verhaallijnen uit de comics. Enige gelijkenis met echte verhaallijnen uit The Falcon and the Winter Soldier berust op louter toeval (of sterk voorspellende gaven van mijn kant). Noch Geekster, noch Marvel is verantwoordelijk voor geleden (emotionele) schade bij gebeurlijke vergissingen. Bedankt voor het begrip.

© Marvel Studios

Inhoud

Aflevering 0: trailers en promo’s

Vorige keer bij…

We zagen Bucky Barnes en Sam Wilson zoals bijna alle andere MCU-personages voor het laatst in Avengers: Endgame. Sam was als eerste te horen uit de portal toen Steve Rogers bijna het onderspit moest delven tegen Thanos, Bucky volgde met de rest van de Wakandanen. Als Cap daarna teruggaat in de tijd(lijnen) om de Infinity Stones achter te laten, neemt Bucky afscheid van zijn bae jeugdvriend, blijkbaar goed wetende wat hij ging doen. Sam daarentegen is verbaasd wanneer hij plots een bejaarde Steve ziet. Sam krijgt zijn schild overhandigd met de boodschap om zijn werk verder te zetten. He’s the Captain now…

the falcon and the winter soldier spoilers
© Marvel Studios

Or is he? De serie heet immers niet Captain America and the Winter Soldier. De trailers bevestigen min of meer dat Sam aan het begin van de serie niet in Steves voetsporen treedt, maar nog gewoon als The Falcon opduikt. Hij en Bucky lijken ook hun dynamiek nog niet gevonden te hebben. Misschien ligt het aan het ontbreken van Bucky’s lange haar en manbun—net als met Caps baard is dit een verlies dat iedereen voelt. In de trailers lijken de twee zelfs in duotherapie te zijn, al kunnen ze het niet laten om elkaar te overtroeven. Hoe dat precies in elkaar zit, kan ik zelfs nog niet raden. Een controle van General Ross voor de helden onder zijn Akkoorden-supervisie? Of zit er iets ingrijpender achter?

Exit Cap?

In Spider-Man: Far From Home werd duidelijk dat de bevolking denkt dat Steve Rogers dood is. In een van de trailers zien we Sam in een kostuum met een sombere blik, en is Bucky ergens omgeven door militairen. Is dit een late herdenking voor Captain America, of is het misschien Steves begrafenis? Hij was al behoorlijk oud toen hij terugkeerde uit het verleden/toekomst/andere tijdlijn, dus misschien nemen ze nu voorgoed afscheid. Het zou ook Sams neerslachtige blik verklaren bij de kleine tentoonstelling die we op andere beelden zien.

the falcon and the winter soldier spoilers
© Marvel Studios

Sam heeft tijdens de ceremonie het schild alleszins vast, dus misschien laat hij het daar (tijdelijk) achter omdat hij vindt dat hij er nog niet klaar voor is. En dat zet dan weer de deur open voor een andere verhaallijn die de keerzijde van de rood-wit-blauwe medaille toont…

Nalatenschap

In een andere promo komt de slagzinHonor the legacy sterk naar voren. Het gaat dan wellicht over die van Captain America. Maar die is niet allemaal even rooskleurig.

Een castingoproep doet namelijk vermoeden dat Isaiah Bradley in de serie zal opduiken. In de comics is hij een van de honderden zwarte Amerikanen die gedwongen werden om als testpersoon te dienen voor nieuwe pogingen om het supersoldatenserum na te maken. Hij is een van de enigen die dat overleefde en werd daarna Captain America. In een andere verhaallijn kwam hij later echter nog terecht in eenzame opsluiting na een gefaalde missie met een gestolen Cap-schild en -pak. De testpersoonverhaallijn is trouwens gebaseerd op een bestaand onderzoek, de Tuskegee Syphilis Study van de Amerikaanse overheid. Daarbij werd gezondheidszorg aangeboden aan Afro-Amerikanen, maar eigenlijk werd er vooral met hun gezondheid gespeeld.

Is die dubieuze geschiedenis de reden dat Sam het schild nog even links laat liggen? Of mág hij het schild niet opnemen? The Falcon and the Winter Soldier mag zich dan wel afspelen in de Verenigde Staten van de nabije toekomst, het reflecteert onze maatschappij. Reageert de bevolking verkeerd (lees: racistisch) op een zwarte Captain America na de blonde god met blauwe ogen? Componist Henry Jackman (die terugkeert na Winter Soldier en Civil War) sprak daarover misschien zijn mond voorbij in een interview:

“And in this particular series, there’s the very much untrivial and serious issue, particularly now more than ever, about what it means to hold that shield and what kind of a person should ultimately be holding that shield and with the history of this country and how African-Americans would feel about being a Captain America or not.”

Ambtenaar Cap

Als Sam het schild niet opneemt, wie dan wel? Wellicht krijgt de overheid het in handen, en die zal het natuurlijk geen stof laten vergaren. Zo komen we uiteindelijk bij een andere grote speler in de serie: John Walker, gespeeld door Wyatt Russell. Hij wordt de U.S. Agent, de nieuwe Captain America aangesteld door de overheid. In de trailers zien we een indrukwekkend grote scène in een stadion, en dat is waarschijnlijk zijn onthulling.

© Marvel Studios

In de comics is John Walker een voormalige militair die krachten kreeg om te kunnen worstelen en daarna maar held werd. Hij was eerst tegen Captain America, maar werd het uiteindelijk zelf. Toch bleef hij een gewelddadig kantje hebben, en nadat hij twee schurken verminkte, was hij Captain af, om later terug te komen als U.S. Agent en een deel van de Avengers te worden. Een ingewikkelde geschiedenis dus, maar naar verluidt zou Walker in TFATW in tegenstelling tot Steve Rogers geen menselijke labrador zijn. Of hij ook een echte tegenstander wordt, zal moeten blijken.

De onthulling van U.S. Agent zou overigens nog een op andere manier betekenisvol kunnen zijn…

Een nieuw tijdperk… met Inhumans?

Oké, dit is een riskante gok, aangezien we ernaast zaten bij WandaVision. Maar er zijn geruchten dat een van de verhaallijnen in The Falcon and the Winter Soldier te maken heeft met een biologisch wapen. En dat haalt mogelijk een vergeten plot point uit Civil War naar boven. Weet je nog toen Crossbones zichzelf opblies in Lagos, waardoor Wanda uiteindelijk ongewild de Sokovia Accords in een stroomversnelling deed belanden? Hij was er toen op zoek naar een biologisch wapen, een geel buisje met een rode substantie in het midden.

Verwijzingen naar Civil War en Agents of S.H.I.E.L.D.? © Marvel Studios

Het wapen is misschien Terrigen, de substantie die Inhumans, mensen met een speciaal gen, krachten geeft. Sommigen herinneren zich misschien met leedvermaak de schabouwelijke serie Inhumans. Daarin leren we hoe dat precies gebeurt: meng de zogeheten Terrigen Crystals met water, breng op temperatuur zodat het mist vormt en laat de (vermoedelijke) Inhuman erdoor gaan. Dat is Terrigenesis. Het is vooral opmerkelijk dat het Twitter-account van de serie voor het eerst werd gebruikt sinds de serie eindigde enkel en alleen om een teaser voor TFATWS te delen. Bij Agents of S.H.I.E.L.D. was de Terrigen-verhaallijn wel geslaagd en veranderde het de serie voorgoed. Ook die account deelde promo’s.

Als Terrigen tot een wapen gemaakt wordt, gebeurt het wellicht in de vorm van een Terrigen-bom. En er lijken wel heel wat mensen te zijn bij de heuglijke inhuldiging van U.S. Agent. Ideaal voor een testfase?

Enter Kamala?

Nog een pittig detail: Welke geliefde Inhuman komt er binnenkort aan? In de comics krijgt Kamala Khan of Ms. Marvel haar gaves nadat Terrigen-mist op een paar plaatsen ter wereld losgelaten wordt. Dat betekent niet dat ook zij meteen voorkomt in TFATWS, behalve als je bedenkt dat haar casting rond was nog lang voordat haar soloserie in de productie ging.

Er is mogelijk zelfs nog meer jeugd op komst: Eli Bradley, de kleinzoon van Isaiah, wordt in de comics The Patriot, een held die qua kostuum wat wegheeft van Cap. Bradley is een lid van de Young Avengers, misschien samen met Kamala, Billy en Tommy uit WandaVision, Cassie Lang uit Ant-Man en Kate Bishop uit de Hawkeye-serie? Je mag deze Patriot overigens niet verwarren met een andere, volwassen versie die eerder al opdook in Agents of S.H.I.E.L.D. Om het geheel nog wat ingewikkelder te maken, kreeg Eli zijn krachten in de comics door een mutantengroeihormoon te injecteren. Ja, mutanten én Inhumans? Dat lijkt te veel van het goede. Or is it? Later meer.

Maar waarom zou iemand de Terrigen-bom gebruiken om nog meer superhelden te creëren, terwijl de Sokovia Accords bestaan en gehandhaafd worden? En wie wil dat dan?

To see an empire fall

Al zeker niet Helmut Zemo, die terugkeert na zijn arrestatie in Civil War. Hij vernietigde de Avengers bijna door hen tegen elkaar op te zetten, en is ook in den bak niet van mening veranderd, verrassend genoeg. “Superheroes must not be allowed” roept hij nog steeds, nu in een kostuum met een soort paarse bivakmuts die recht uit de comics geplukt is.

En toch lijkt het alsof hij niet de hoofdantagonist van de serie zal zijn. Meer nog zelfs, microanalyse van de trailers en een paar setfoto’s wijzen erop dat Zemo zelfs met Bucky en Sam zal samenwerken. Maar als de Isaiah Bradley- en Terrigen-verhaallijnen waar zijn, is dat eigenlijk heel logisch. Hij is inderdaad de laatste die nog meer mensen met krachten wil, en al zeker niet onder dwang of zonder keuze, zoals bij Bradley of een Terrigen-bom.

Rechtsboven lijken Sam en Zemo toe te kijken hoe Bucky mensen aftuigt. © Marvel Studios

Ook John Walker lijkt niet de grote villain te worden, maar wel een organisatie met heel duidelijke connecties… in de comics althans.

Flag Smasher(s)

Terwijl in de realiteit nationalisme aanhang wint, steekt in TFATWS wellicht het tegenovergestelde de kop op. In de comics is er een groepering die af wil van landsgrenzen en een eengemaakte wereld tot stand wil brengen: U.L.T.I.M.A.T.U.M. (De letterwoorden worden er niet makkelijker op!) En bewijzen dat mensen meer gelijk zijn dan ze denken door willekeurig Inhumans te maken, is misschien een deel van hun strategie.

Zeker is dat de Britse actrice Erin Kellyman de leider van een groep gemaskerde bruten speelt. Haar personage Karli Morgenthau is een genderbent versie van Karl Morgenthau, die in de comics ook bekend stond als Flag Smasher. Hier lijkt het eerder de naam van de groepering te worden, aldus een beschrijving van bepaalde merchandise. Voor een bende die één wereld wil, lijken ze wel opvallend gewelddadig. In een aantal trailers duikt een actiesequentie steeds op: met twee vrachtwagens naast elkaar en een hele hoop vechtersbazen. Daarbij zien we ook John Walker, die in tegenstelling tot Bucky en Sam door de overheid gestuurd kan zijn om de Flag Smashers een halt toe te roepen.

© Marvel Studios

Wat zijn de plannen en beweegredenen van de groep? Er zijn alvast aanwijzingen voor hun plaats van oorsprong, en dat schept alweer onrealistische verwachtingen…

Wolverine… Lol

Setfoto’s en de Super Bowl-trailer tonen een bekend comicsymbool op de uitrusting van de Flag Smashers: het symbool van Ogun, een meester in de vechtsport, telepaat en een antagonist van Wolverine. Een deel van de serie speelt zich bovendien wellicht af in Madripoor, een fictief eiland in Zuid-Oost-Azië dat wordt gezien als een plaats voor de erg rijke en erg arme bevolking. We zien beelden van wolkenkrabbers en fancy nachtclubs (ken je die nog?), maar geen beelden van het arme deel. Misschien zijn de Flag Smashers kansarme Madriporianen die de ongelijkheid in hun land niet meer pikken. Ook Madripoor wordt vaak gelinkt aan Logan.

Madripoor, Ogun en Wolverine? © Marvel Studios

Wolverine en Steve Rogers hebben trouwens ook een persoonlijke connectie. De meesten onder ons weten ondertussen dat Logan Weapon X was in het programma van Stryker. X verwijst naar het Romeinse getal voor 10, en wie was Weapon 1? Juist, de Star-Spangled Man with a plan.

Nu, hoeveel ik het ook zou willen, ik drink me zat tijdens een livestream als Wolverine in The Falcon and the Winter Soldier verschijnt. Niet in het minst omdat Hugh Jackman niet makkelijk is om te hercasten, maar ook omdat Kevin Feige beweert dat de X-Men nog niet voor meteen zijn.

Sharon Carter

Iemand die wel terugkeert, is Sharon Carter, de gewetensvolle S.H.I.E.L.D.-agente en nichtje van Peggy Carter. We zagen haar voor het laatst in Civil War, toen ze Cap, Bucky en Sam hielp te ontsnappen. (Laten we die vreselijk rare kus tussen haar en Steve vergeten.) Ondertussen zijn we in het MCU zeven (7!) jaar later en lijkt ze nog steeds op de vlucht. Zij heeft toen ook de Sokovia Accords geschonden, en volgens WandaVision gelden die nog steeds. Dat verklaart wel niet waarom Bucky en Sam dan nog vrij rondlopen. Alleszins, hopelijk betekent dit dat ze eindelijk iets met haar personage gaan doen. Uit die nieuwe, niet-gereleaste tv-spot blijkt alleszins dat ze het goed zal kunnen vinden met Sam… en vooral Bucky? Voor sommigen is het schip daarmee de haven al uit. Er zit nog meer steun aan te komen voor de twee mannen, want in diezelfde spot is Sams zus Sarah te zien.

Where do we start?

Eindigen doen we met twee kleine throwbacks naar Captain America: The Winter Soldier. Herinneren jullie zich Aaron nog, de verkoper uit de Apple Store die wel iets van zichzelf zag in Steve? Uit een Xbox-reclame blijkt nu dat hij Noobmaster69 is, de gamer die Thor, Korg en Meek het leven zuur maakte in Endgame. Een schokkende onthulling.

En dan nog eentje om het af te leren. Na een trainingmontage, wat doet vermoeden dat Bucky Sam de kneepjes van het schild zal leren, vraagt Sam aan iemand buiten beeld wat hun volgende zet is. “Where do we start?” Aan het einde van The Winter Soldier staat Sam met Steve aan het ‘graf’ van Nick Fury, waar duidelijk wordt dat Steve achter Bucky aan gaat. “When do we start?” vraagt hij nog. Wel, het is bijna zover.

 ^ Terug naar boven
the falcon and the winter soldier spoilers
© Marvel Studios

Aflevering 1: “New World Order”

No rest for the wicked

Zes maanden na Avengers: Endgame zien we Sam Wilson, in een kostuum met das, terwijl hij het schild van Captain America opbergt.

 • De zak en voice-overs die we horen waarin Sam het schild krijgt, zijn natuurlijk uit die film.

In de volgende scène komt Sam in actie als de Falcon. Maar hij werkt nu onder goedkeuring van de Amerikaanse luchtmacht, met eerste luitenant Torres (Danny Ramirez) die hem grondsteun biedt. Sam moet namelijk nu de Sokovia Accords volgen, die nog altijd gelden. Om een legerkapitein te redden, moet hij zich wel in bochten wringen. Het gaat zover dat Sam de landsgrens naar Libië niet mag oversteken om een militair te redden van Georges Batroc (Georges St-Pierre) en de LAF. Sam kan het vindingrijk oplossen en laat serieus wat kunsten zien.

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.
 • Ultimate Fighting Champion Georges St-Pierre keert terug als Georges Batroc, de huurling die in opdracht van HYDRA de Lemurian Star had gekaapt in Captain America: The Winter Soldier. Om te vluchten gebruiken hij en zijn handlangers pakken die eruit zien als vliegende eekhoorns. Ik kan niet meteen een Marvel-link vinden, maar misschien een ode aan de Airbender-pakken van Avatar?
 • De Sokovia Accords zullen opnieuw een pijnpunt worden, hè?
 • De LAF is eigenlijk hetzelfde als de Flag Smashers. Later meer!
 • Bij deze scène moesten veel mensen denken aan de Mission: Impossible-films, maar persoonlijk kreeg ik ook Top Gun-vibes. Tom Cruise-films all around! Al denk ik niet dat Anthony Mackie die vliegstunts zelf mocht of kon doen.
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Sam vliegt dan wel alleen, hij kan wel nog altijd rekenen op zijn technologische sidekick Redwing. De drone/robot was in de comics eigenlijk een echte valk, maar in de films een upgrade van Tony Stark. Sam praat er wel tegen zoals een echte vogel en fixt hem ook na de missie.

 • Is luitenant Torres, de nieuwe kompaan van Sam, misschien Joaquín Torres? Hij heeft namelijk een oorsprong in de comics. Als kleine jongen kwam hij met zijn moeder de grens over uit Mexico op zoek naar een beter leven. Hij was wel altijd gekant tegen autoriteit en politie en dus geen militair zoals in de reeks (net zoals Sam geen militaire achtergrond had maar een sociaal werker was). In de reeks Serpent Society werd Torres ontvoerd en kreeg hij DNA ingespoten van Redwing (de valk), waardoor hij een mens-valkhybride werd. Dankzij die gaven nam hij over als de Falcon nadat Sam de rol van Captain America opnam.
 • De acteur die hem nu vertolkt, Danny Ramirez, had een gastrol in The Gifted, de Marvel-reeks over de X-Men. X-Men confirmed?!
the falcon and the winter soldier spoilers
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Tijdens de decompressie na de missie zien Torres en Sam een logo in het straatbeeld. Torres vertelt hem over de Flag Smashers, een organisatie die vond dat het leven beter was tijdens de Blip, toen iedereen solidair was en in hetzelfde schuitje zat. Ze willen dus een wereld zonder grenzen. Torres zegt dat hij ze in de gaten zal houden. Hij kan het toch niet laten om toch eens naar Steve te vragen, want volgens complottheorieën zou hij op de Maan verblijven.

 • Sam spreekt Arabisch! We houden Ik hou van een slimme man met een talenknobbel.
 • Hoera, een eerste theorie-overwinning! De Flag Smashers spelen dus een belangrijke rol in de serie en zijn dus wel degelijk een organisatie. Waarom ze voor hun objectief dan een kapitein willen ontvoeren, is me niet heel duidelijk.
 • Steve op de Maan! Wat een idee. Weten jullie wie er wel op de Maan zaten? Een deel van de Inhumans… Inhumans confirmed?!

Herdenking

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Sam neemt het woord op een herdenking voor Steve Rogers en Captain America. Hij wordt omgeven door banners met het schild en Steves gezicht op, en in het publiek zien we Rhodey (Don Cheadle). Sam spreekt over het belang van symbolen en hoe Steve het schild betekenis heeft gegeven. Voor hem zal het schild altijd aan Steve toebehoren. Hij laat het schild dan ook achter bij het Amerikaanse leger om tentoon te stellen in een museum.

 • Een oude generaal bedankt Sam “for coming forward with the shield”, alsof hij er clandestien mee aan de haal gegaan was. En dat foreshadowt natuurlijk het einde van deze aflevering…
 • Rhodey! In zijn militair (kolonels)uniform. Dat was alweer geleden van Iron Man 3. Zijn gezichtsuitdrukking tijdens Sams speech spreekt boekdelen. Wellicht denkt hij hier wel even aan Tony, zijn eigen beste vriend die een symbool geworden is. Maar hij heeft altijd al veel mensenkennis gehad, en hij hoort in Sams woorden dat er meer speelt. Hij vraagt na de speech waarom hij de rol niet opnam, maar Sam lost niet echt iets. Rhodey antwoordt dat de wereld ondersteboven is: bondgenoten zijn nu vijanden, allianties verbroken, en iedereen wil een snelle oplossing. Wat dat precies betekent, is nog heel onduidelijk. Ik vermoed dat Rhodey nog zal terugkeren, zeker wanneer hij verneemt wat er echt met het schild gebeurd is.

De Cap-tentoonstelling in het Smithsonian zit natuurlijk vol throwbacks en informatie:

 • Verwijzingen naar Captain America: The First Avenger, zoals de USO-rekruteringsposters, de motor, helmen en krant. De comic die we zien is ook echt het eerste Marvel-issue van Captain America.
 • Er valt ook wel nieuwe informatie te rapen. In de infoteksten van de tentoonstelling lezen we over Steve, Natasha en Sams tijd op de vlucht na Civil War tot aan het begin van Infinity War. Ook Wanda wordt bij hun groep gerekend. We wisten wel al dat ze die tijd contact hadden gehouden, maar het lijkt erop dat Wanda hen misschien ook geholpen heeft bij hun missies.
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Er is ook een stuk over ‘A final mission’ aka Endgame. Daarin leren we wat de gewone bevolking weet over Steve: “With the death of Tony Stark, Steve Rogers honored his friend by finally retiring and laying down his shield.” Zij denken dus dat Steve nog altijd jong is en met figuurlijk pensioen is in plaats van letterlijk. Of oude Steve nog leeft, is wel nog onduidelijk. Noch Sam noch Bucky reppen er met een woord over, maar zou de Steve die we kennen niet polsen naar hoe het met hen gaat? Wordt ongetwijfeld nog vervolgd…

Therapie

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

We zien Bucky Barnes voor het eerst terug in een nachtmerrie, een herinnering aan zijn tijd als de Winter Soldier. Hij valt een groep mannen aan in een hotel. Een jongeman in de buurt heeft alles gezien en smeekt voor zijn leven. Bucky wordt wakker op de grond. Meteen daarna zit hij bij de therapeut. Dat is verplicht door de overheid in ruil voor amnestie voor zijn daden als Winter Soldier. Hij wil niet toegeven dat hij nachtmerries geeft, totdat de therapeute ermee dreigt om hem te rapporteren als hij de regels niet volgt. Hij deelt dat hij een HYDRA-lid heeft laten arresteren dat hij destijds mee aan de macht had geholpen. Zo heeft hij nog een lijst met namen waarmee hij zijn verleden wil compenseren. De therapeute raadt hem aan om mensen toe te laten, aangezien hij geen contacten heeft in zijn gsm en Sams berichten negeert.

 • We horen het Winter Soldier-thema voor het eerst sinds Civil War. Ook RIP, Bucky’s lange haar. Ergens is het toch een gemis.
 • Bucky slaapt op de grond met zijn legerplaatjes aan. Hoe verder hij van de Winter Soldier staat, hoe dichter hij weer bij dat eervol verleden komt. Tegelijk doet het denken aan iets wat Sam tegen Steve zei in Winter Soldier: dat zijn bed te zacht was, alsof hij door een marshmallow zou vallen.
© Marvel Studios

De regels voor Bucky’s gratie:

 • #1: Doe niks illegaals. Dat slaat hij meteen in de wind wanneer hij de HYDRA-agente vindt.
 • #2: Verwond niemand. Ook dat negeert hij wanneer hij de kompaan van de vrouw ko slaat.
 • #3: Zeg de volgende woorden wanneer je het goedmaakt: “I am no longer the Winter Soldier. I am James ‘Bucky’ Barnes and you are part of my efforts to make amends.” Die respecteert hij wel, met een gemaakte glimlach als afsluiter. Hilarisch.
 • Ik hoorde mijn eigen hart breken toen hij zei dat hij naast zijn periode in Wakanda al 90 jaar gevochten heeft en geen rust meer heeft gekend.

Familiezaak

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Na de ceremonie keert Sam terug naar Louisiana, en daar heeft hij meteen een nieuwe missie gevonden. Zijn zus Sarah (Adepero Oduye) raakte tijdens zijn vijfjarige afwezigheid tijdens de Blip in financiële problemen met haar eetkraam in de haven. Om voor haar twee jonge kinderen te zorgen, wil ze daarom hun erfenis verkopen, de boot van Sam en Sarahs ouders. Daar wil Sam niets van weten, en hij is ervan overtuigd dat hij als Avenger toch kan helpen. Ze gaan bij de bank voor een lening, zodat ze boot kunnen opknappen en verhuren. De bankbediende is fan van Falcon, maar al snel wordt duidelijk dat ze toch geen lening krijgen.

 • Ook Sarah is een personage uit de comics, en net zoals daar is ze een weduwe.
 • Hoezo zijn de Avengers de grootste helden ter wereld en herkennen zo weinigen hen? Wat, een gezonde afstand bewaren naar celebrities toe? Wat een idee! Hier is er wel een leuke parallel met zowel Thor: Ragnarok als Endgame, in de scènes met fans van Thor, Bruce en Scott.
 • Kan Sam vanaf nu altijd met zijn handen wapperen als hij ergens opduikt als Falcon?
 • De bediende merkt op dat Sam al even geen inkomen heeft gehad, zelfs voordat hij weg was tijdens de Blip. Dat roept meteen een heel praktische vraag op: hoe verdienen de Avengers hun brood? Sam antwoordt: “There’s a tremendous amount of goodwill, and because of that, people are inclined to help.” Ik ging ervan uit dat Tony hen wel betaalde, aangezien hij zo rijk was als de zee diep is, maar blijkbaar toch niet?
 • De bediende antwoordt dat hij al die tijd niet heeft kunnen leven van goodwill. Zijn toon is meteen duidelijk, en ook Sarah heeft in de gaten wat hij bedoelt. Dat is een microagressie, een kleine, subtiele vorm van pestgedrag of discriminatie die gemakkelijk wordt weggewuifd. Het ongeloof dat Sam, een Avenger, een legitiem inkomen heeft, is er zeker zo een. Sam zegt dat hij een contract heeft met de overheid en dus betrouwbaar is, en dat hij al weet dat ze in aanmerking komen voor een bepaalde lening. Toch houdt de bediende vol dat na de Blip de voorwaarden strenger geworden zijn. Toevallig. De verslagenheid op Sams gezicht is zo groot dat ik op een muur wil slaan.
 • Zo wordt het meteen duidelijk dat FAWS racisme zal behandelen, en hoe het is om een zwarte burger en held te zijn in de VS. En dan hebben we het einde van de aflevering nog niet eens bereikt.

Boekje vol spijt

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Bucky gaat naar huis in Brooklyn en kan net een gevecht tussen zijn buurman Yori Nakajima (Ken Takemoto) en een andere buur vermijden. De twee eten samen, en Yori krijgt Bucky zover om op date te gaan met Leah, de serveerster uit hun favoriete restaurant. Yori krijgt zijn eten, dat hem doet denken aan zijn overleden zoon, die vermoord werd tijdens werk in het buitenland. Wanneer Bucky Leah ontmoet, heeft hij bloemen mee, en ook tijdens het gesprek moet hij eraan denken om te liegen over wie hij is. Wanneer Leah begint over Yori en zijn zoon, wordt Bucky stil en hij vertrekt abrupt. Hij klopt aan bij Yori, waar hij een herdenkingshoekje ziet voor zijn zoon. De foto maakt het duidelijk: hij was de jongeman die de Winter Soldier vermoordde om wat hij had gezien. Het lijkt alsof Bucky iets wil zeggen, maar de foto doet hem rechtsomkeert maken.

 • Bucky keert net als Steve terug naar Brooklyn, waar ze allebei opgegroeid zijn. 🥺 In tegenstelling tot Steve, lijken veel mensen niet te weten wie Bucky Barnes is.
 • Bucky heeft wel degelijk al pogingen gedaan om zijn leven weer op de rails te krijgen, maar is toch extreem begonnen: met online dating. We komen wel te weten dat hij nu 106 is, en dat hij een zus heeft. Heeft, in de tegenwoordige tijd? In de comics heet zijn jongere zus Rebecca en verscheen ze ook in het ‘heden’, dus je weet maar nooit.
 • Het kattenbeeldje dat Bucky probeert te stoppen, is trouwens een Maneki-neko. Dat beeldje komt vaak voor in Japan omdat het geluk zou brengen. De Pokémon Meowth is trouwens geïnspireerd op zo’n beeldje.
 • Toen Bucky het bewegende kattenbeeldje wou stilzetten, moest nog iemand denken aan Tony’s haat voor bewegende kunst of Thors overdreven nieuwsgierigheid in het Sanctum Sanctorum?
 • Bij Bucky’s opmerking dat hij sinds 1943 niet meer gedanst had, dacht je toch wel aan Steve en de dans die hij uiteindelijk wel gekregen heeft? Alleen ik? Of schoot Natasha’s opmerking tegen Steve in The Winter Soldier over hun kus je te binnen?
 • We roken al onraad bij Bucky’s schuldige blik toen Yori over zijn zoon vertelde, en dat bleek terecht: Bucky doodde hem, en daarom staat Yori’s naam nu in zijn boekje van mensen die deel uitmaken van zijn amnestieprogramma. Mijn hart brak opnieuw.
 • Op dat lijstje staan nog een paar opvallende namen:
  • Andre Rostov, ofwel de Red Barbarian, die in de comics te maken had met zowel Bucky als Iron Man. In de comics werd hij vermoord door een geheimzinnige scherpschutter… Wie zou dat kunnen zijn?
  • P.W. of Paul Walter Hauser, een acteur/komiek en een goede vriend van Sebastian Stan. Ze zaten samen in I, Tonya.
  • H. of Helmut Zemo. Deze is nogal voor de hand liggend, aangezien Zemo aan Tony onthulde dat hij verantwoordelijk was voor de dood van zijn ouders.
  • L. of Len Kaminski, een schrijver bij Marvel Comics en de bedenker van Bucky’s zus Rebecca Barnes.
  • C. Kusnetsov, een wetenschapper uit de comics die betrokken was bij het ruimteprogramma van de Sovjetunie.

Nog meer smashing

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

In Zwitserland is Torres de Flag Smashers weer op het spoor, maar hij komt nietsvermoedend terecht in een van hun flashmobachtige acties. Hij krijgt een masker overhandigd terwijl iedereen rondom hem er ook een aandoet. Plots komt nog een gemaskerde man uit de bank ernaast gesprongen, die hij net overvallen heeft. De man slaat een agent weg met meer kracht dan zelfs de grootste gewichtheffers hebben. Wanneer Torres probeert tussen te komen, wordt hij bewusteloos geslagen.

 • De persoon die Torres het masker geeft, is aan het haar te zien wellicht Karli Morgenthau. Ik dacht dat zij de leider van de organisatie ging zijn, maar het is blijkbaar die mysterieuze bruut. Is hij toch een supersoldaat die niet bij de groep zat die Zemo vermoordde?
 • We must protect Torres at all costs.

Le nouveau Cap est arrivé

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

De Wilsons hebben hun lening niet gekregen, en dus probeert Sam tevergeefs de boot zelf te herstellen. Een herstellende maar toegetakelde Torres belt hem op om te vertellen over de aanval van de Flag Smashers, maar Sarah trekt zijn aandacht en zet de tv aan. De Amerikaanse regering, vertegenwoordigd door de generaal van de herdenking, geeft een persconferentie. In zijn speech zegt hij dat het land een persoon nodig heeft die de mooiste waarden van Amerika belichaamt, een inspiratie, een nieuw symbool. Het departement van Defensie heeft die nieuwe held nu gevonden, een nieuwe Captain America: John Walker met het rood-wit-blauwe schild in zijn hand. Sam en Sarah kijken geëmotioneerd toe.

 • Daar hebben we opnieuw de terugkeer van WHiH News, de vaste nieuwszender van het MCU, die ook al in WandaVision verscheen.
 • Dat einde. Wow. Ik was er niet goed van. Wat een achterbakse vent is die generaal. Hij nam het schild van Sam over om het aan een andere witte man te geven, zonder eender wie op de hoogte te brengen. En John Walker krijgt zelfs niet de naam US Agent, gewoon de nieuwe Captain America. Wel, niet in dit huis.
 • Gelukkig waren de memes daarover al meteen geniaal. Enkele voorbeeldjes onderaan.
 • Hoe zal Bucky, en misschien nog andere Avengers, reageren op deze ontwikkeling? We zien het wellicht de volgende aflevering.

Credits

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Ook in de credits valt nog veel te rapen. Zo zit er een foto verstopt van iemand die heel goed lijkt op acteur Carl Lumbly, die deel is van de cast in een onbekende met een serienummer bij. Dit zou wel eens een verwijzing kunnen zijn naar Isaiah Bradley, over wie we het hadden in de vorige ‘aflevering’.

 • In de comics is hij een van de honderden zwarte Amerikanen die gedwongen werden om als testpersoon te dienen voor nieuwe pogingen om het supersoldatenserum na te maken. Hij is een van de enigen die dat overleefde en werd daarna Captain America. In een andere verhaallijn kwam hij later echter nog terecht in eenzame opsluiting na een gefaalde missie met een gestolen Cap-schild en -pak.
 • De testpersoonverhaallijn is trouwens gebaseerd op een bestaand onderzoek, de Tuskegee Syphilis Study van de Amerikaanse overheid. Daarbij werd gezondheidszorg aangeboden aan Afro-Amerikanen, maar eigenlijk werd er vooral met hun gezondheid gespeeld.
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Er is ook een verwijzing te spotten naar de Power Broker.

 • In de comics is hij een crimineel en degene die John Walker zijn superkracht gaf nadat hij het leger verliet.
 • Hij gebruikt medische en gruwelijke wetenschappelijke experimenten en zogenaamd stabiliserende drugs om zijn ‘klanten’ aan zich te binden.
 • Is Isaiah Bradley een van zijn voormalige slachtoffers? Misschien behoort de gewelddadige man van de Flag Smashers ook tot zijn cliënteel…
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Er is ook een foto van een mysterieuze gemaskerde man met het onderschrift ‘enemi d’état’. Geen idee wie dit zou kunnen zijn. Misschien Eli Bradley, die de Patriot wordt? Met heel wat voorbehoud zou hij kunnen lijken op Elijah Richardson, de acteur die die rol vermoedelijk zal spelen.

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Voor de naamkaartjes van de cast en crew verschijnen zinnen uit verschillende belangrijke teksten en wetten die nog in de serie aan bod kunnen komen.

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.
 • Een stuk uit een internationale wet over vluchtelingen, waarin staat dat geen enkel land een vluchteling naar een gebied mag sturen waar die in gevaar is. Gaat het hier om de teruggekeerden uit de Blip, de Flag Smashers (als die Madriporianen blijken te zijn), of gewoon wat maatschappijkritiek?
 • Een stuk uit het gedicht dat bij het Vrijheidsbeeld in New York staat, tegen een achtergrond van Sovjetposters. Wellicht een verwijzing naar Bucky’s verleden.

Het begin van de Selective Service and Training Act van 1940, een Amerikaanse wet die opnieuw de dienstplicht in het leven riep. Alle mannen van 18 tot 64 moesten zich laten registreren en konden dus uitgekozen worden om legerdienst te doen. De wet ging van kracht voordat de VS betrokken was bij WOII, maar uiteindelijk zouden via het systeem 10 miljoen mannen naar het front gaan. Uit The First Avenger leid ik af dat Bucky en Steve zich vrijwillig opgaven, maar wie weet ging het voor Bucky toch anders?

 • Een stuk uit een uitleveringsverdrag tussen de VS en het VK, dat voor controverse zorgde omdat Britten zelfs voor misdaden in het VK konden uitgeleverd worden en de rechtsbijstand in de VS niet altijd even eerlijk verliep.
 • De Sokovia Accords, voor overduidelijke redenen.
 • Een verwijzing naar de steungroep die Steve leidde in Endgame en die van Sam uit Winter Soldier.
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Krantenkoppen, zoals eentje over agenten in Madripoor die de mensenrechten schenden. Over Madripoor heb ik het al gehad, de stad in Azië waar de Flag Smashers wel eens vandaag zouden kunnen komen. Ook de skyline van Madripoor zelf is te zien in de credits. Een andere kop verwijst naar Steves bevrijding van de fabriek waar Bucky opgesloten zat tijdens The First Avenger.

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

De Amerikaanse Public Law 107-56: The nation is called upon to recognize the patriotism of fellow citizens from all ethnic, racial and religious backgrounds.

 • Dit is een deel van de Patriot Act, door president George Bush als wet ondertekend na de aanslagen van 9/11.
 • De Patriot Act is altijd erg controversieel geweest. Door die wet werd onder andere het doorgedreven surveillanceprogramma van de VS opgezet, met camera’s en het aftappen van telefoons in binnen- en buitenland en zonder weinig controle of regels. Door de Patriot Act konden verdachten met de meest vage link met terrorisme opgesloten worden, en nam het gebruik van marteltechnieken toe.
 • De zin in kwestie verwijst naar een opvallend stuk in het hoofdstuk over het verhogen van de binnenlandse veiligheid tegen terrorisme. Daarin verschijnt plots de boodschap van het Congres dat ze discriminatie van Amerikanen van Arabische oorsprong en Amerikaanse moslims ten stelligste veroordelen. Ze zijn een belangrijk onderdeel van de maatschappij. Alle Amerikanen moeten het patriottisme erkennen van burgers van eender welke achtergrond, ras of religie. Het stuk zorgt natuurlijk voor een wrange nasmaak in een wet die het racisme in de VS deed opflakkeren. Je moet niet ver zoeken naar de parallel met Sam, een van de grootste helden in het MCU, die zomaar aan de kant geschoven wordt om een Amerikaans symbool te zijn.
 ^ Terug naar boven

Aflevering 2: “Star-Spangled Man”

© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Kapitein John Walker wacht in de kleedkamers van zijn middelbare school op zijn grote introductie. Zijn vriend en legermaat Lemar Hoskins spreekt hem moed in. In een stadion is een grootse show opgezet die afgesloten wordt met een interview op Good Morning America. Walker blijkt een veelvoudig gelauwerde soldaat, maar worstelt toch met de verwachtingen en de betekenis van een symbool als Captain America. Bucky zit op dat moment te kijken en kijkt het gebeuren met lede ogen aan.

 • Walker zegt tegen Hoskins dat Captain America zijn tot dan toe vooral handjes schudden was en hoge piefen ontmoeten. Zijn vriend herinnert hem eraan dat dat deel van de job is. Ook Steve had het moeilijk met zijn rol als Captain America in het begin, voordat hij zelf de actie opzocht. Zo tekende hij zichzelf in The First Avenger als een showaapje.
© Marvel Studios

De promotour en show in het stadion zijn nog zo’n gelijkenis met de USO-tour die Steve deed om oorlogsobligaties te verkopen. De muziek die speelt terwijl Walker selfies neemt en handtekeningen uitdeelt, zou je overigens ook moeten herkennen. Het is een herwerking van Star Spangled Man, het liedje dat tijdens de theatermontage speelde in Captain America: The First Avenger. De melodie is van Alan Manken, de legendarische componist die een resem Disneyfilms van muziek heeft voorzien, waaronder Aladdin, The Little Mermaid en Beauty and the Beast.

 • De muziek overstemt ook de Marvel Studios-intro. Dat is nog maar twee keer eerder gebeurd sinds de intro werd uitgebreid: in Avengers: Infinity War en Endgame, toen Kenneth Branagh te horen was als Asgardiaan en Dear Mr. Fantasy van Traffic speelde over de Tony en Nebula’s tijd in de Milano.
 • Tijdens het interview kunnen we zien dat John naar Custer’s Grove High School in Georgia ging, wat recht uit de US Agent-comics komt.
 • John Walker is zo uitzonderlijk dat zijn lichaam bestudeerd werd door MIT… Oké dan? Maar hij antwoordt dat hij geen superkracht heeft maar wel lef. Volgens kolonel Phillips (Tommy Lee Jones) in The First Avenger is dat exact de manier om een oorlog te winnen. Volgens hem had Steve dat niet… totdat hij op een granaat sprong.
© Marvel Studios

Walker zegt ook nog dat hij Steve niet kende, maar hij bewondert hem en zegt dat hij daardoor aanvoelt als een broer. Cue Bucky’s gezicht die de vijf rouwfases doorloopt.

 • Ik vraag me af hoe hard de rol van de overheid en het leger nog besproken zal worden in de rest van de serie. De latere introductie van Isaiah doet me vermoeden dat de pro-militaristische toon van andere films toch wat weerlegd zal worden, en dat mag ook wel eens, vind ik persoonlijk.
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Sam heeft afgesproken met Torres in een luchtmachtbasis om achter de Flag Smashers aan te gaan. Zowel posters van de nieuwe Captain America als een kwade Bucky wachten hem op. Bucky wil weten of Sam wist dat de overheid Steves schild ging weggeven. Volgens hem had Sam sowieso het recht niet om die beslissing te nemen. Hij antwoordt dat het te laat is en dat hij nu andere dingen aan zijn hoofd heeft. De Flag Smashers zijn in München, en hij wil er naartoe. Bucky besluit hem te vergezellen. Ze kibbelen nog wat verder op het vliegtuig en vinden de Smashers in een verlaten pakhuis. Wanneer ze een gijzelaar spotten, zetten ze de achtervolging in. Al snel ondervinden ze dat Karli Morgenthau geen doetje is maar de vaccins bewaakt die de Smashers vervoeren. Zij is ook zo krachtig als de man die we vorige week zagen.

 • Tijdens hun discussie heeft Sam het over de Big Three: aliens, androids en wizards. Met de Chitauri en Thanos’ leger, Ultron en Vision, en Doctor Strange, Wong en Scarlet Witch hebben we ze alle drie al gehad (hoewel geen van hen tot nu toe een villain is). Hun vijand in FAWS lijkt dan eerder de wetenschap te worden, als het gaat om supersoldatenserum en “vaccins”.
 • Bucky is een grote geek, confirmed! Hij vraagt sarcastisch aan Sam of ze misschien tegen Gandalf gaan vechten. Zo komen we te weten dat Bucky The Hobbit gelezen heeft toen die voor het eerst uitkwam, in 1937. Maar The Hobbit was pas beschikbaar in Amerikaanse boekenwinkels in 1938, dus ofwel is dit slechte research, ofwel was Bucky een grote fantasyfan en liet hij een exemplaar importeren uit Groot-Brittannië. Ik wil alvast het tweede geloven.
 • Sam springt het vliegtuig uit zonder parachute, in een verwijzing naar Cap, die in The Winter Soldier het hulpmiddel ook achterwege liet. Beter zo, want Chris Evans kon er niet mee overweg in The Avengers. Bucky probeert hetzelfde, maar zijn arm is niet genoeg om zijn val te breken. Ouch.

Bucky sluipt achter de Flag Smashers aan, en Sam noemt hem spottend White Panther. Hij antwoordt dat het White Wolf was. Aan Sams uitdrukking te zien, weet wellicht niemand buiten Wakanda van zijn bijnaam. Dat is na Bucky’s verwijzing naar de rust die hij er vond al de tweede verwijzing naar het land. Het zou me dan ook niet meteen verbazen als hij nog terugkeert, zeker nu Black Panther 2 zonder Chadwick Boseman en dus ook T’Challa verdergaat. In de comics is de White Wolf trouwens een gestrande jongen die door T’Chaka geadopteerd werd. Voorlopig heeft Bucky enkel zijn liefde voor Wakanda overgenomen.

 • Tja, die vaccins, wat kan dat nu zijn? Gewone vaccins zoals die waar wij momenteel naar snakken, zullen het wellicht niet zijn, want dat lijkt me niet meteen in het plan van de Flag Smashers te passen. Het kan nog altijd Terrigen zijn, die ze willen testen in een vluchtelingenkamp. Dat kan nog steeds de gezamenlijke catastrofe zijn die de wereld opnieuw bij elkaar brengt… Toch kreeg ik later in de aflevering niet het gevoel dat ze keiharde villains zijn. Later meer daarover.
 • Je kan het logo van de later geïntroduceerde Global Repatriation Council trouwens zien op de dozen die de Flag Smashers gestolen hebben.
 • Er breekt een gevecht los op de trucks die de vaccins vervoeren tussen Sam, Bucky en de Smashers. De twee Avengers krijgen het serieus moeilijk: zo grijpt Karli Redwing zomaar uit de lucht en breekt ze hem in tweeën. Tot overmaat van ramp komen ook John Walker en Lemar Hoskins binnengevallen. Bucky en Sam hebben al snel door dat alle Flag Smashers supersoldaten zijn en houden het voor bekeken. “Captain America” en Hoskins proberen nog even, maar Karli en co zijn te sterk en kunnen ontkomen.
© Marvel Studios
 • Lemar Hoskins noemt zichzelf Battlestar, en beide aliassen zijn ook recht uit de comics. Lemar kreeg krachten samen met Walker van de Power Broker, en ook hij werd daarna worstelaar. Nadat Walker Captain America wordt, is hij de enige die hem mag vergezellen op missies. Hij neemt dan ook de identiteit Bucky aan, naar Bucky Barnes. Later zweert hij die af wanneer hij leert dat zwarte slaven vroeger “bucks” werden genoemd. Hij kiest daarom voor Battlestar. Wanneer de nieuwe Captain America ontvoerd wordt door de Flag Smasher (een mens nu, later meer), schakelt hij de oude Cap in om hem te bevrijden. Later helpt hij ook Falcon bij een aantal missies en strijdt hij tegen US Agent en verhindert hij dat de Power Broker zijn krachten steelt. Battlestar heeft dus een ingewikkelde en uitgebreide geschiedenis, en enkele elementen kunnen misschien opduiken in The Falcon and the Winter Soldier.
© Marvel Studios
 • In dit gevecht zien we al meteen een erg groot verschil tussen Walker en Steve Rogers: hij gebruikt een geweer om een Flag Smasher neer te halen. We hebben Chris Evans wel degelijk met een geweer gezien in het MCU, maar we moeten ver teruggaan. In The First Avenger zien we hem een wapen gebruiken tijdens WOII, maar na de oorlog stopte hij daarmee. In The Avengers neemt hij een wapen van een van Loki’s soldaten onder invloed om hen te verjagen van de helicarrier. Sindsdien heeft hij er geen meer in handen genomen. Hij had er eigenlijk ook geen meer nodig, om eerlijk te zijn.
© Marvel Studios
 • Een van de trucks heeft als nummerplaat “2011EKH”. Dat is dezelfde nummerplaat die Wanda op haar auto heeft in WandaVision. Toeval? In de VS kan een nummerplaat wel voorkomen in alle staten, dus wellicht wel.
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Sam en Bucky zijn het eens dat ze moeten te weten komen waar het supersoldatenserum vandaan komt. Walker en Hoskins komen aan in een legerjeep en stellen voor dat ze allemaal samenwerken. Bucky laat hem verstaan dat het schild niet betekent dat hij Captain America is, maar ze stappen toch in. Walker legt uit dat hij en Hoskins mee de orde handhaven in de wereld terwijl de Global Repatriation Council de geblipte vluchtelingen helpt. Sam herhaalt dat ze moeten achterhalen wat de Flag Smashers willen en waar ze nu heengaan, als de overheid hen toch kan tracken. Helaas, het was Sam die ze in de gaten hielden. Dat schept niet veel vertrouwen, maar Walker herhaalt zijn aanbod om samen te werken. Hij wil gewoon de best mogelijke Captain America zijn, en dan komt het van pas als zijn oude ‘wingmen’ hem steunen. En dat is de druppel voor Sam, die het duo in hun jeep laat zitten.

© Marvel Studios
 • Om Walker te treiteren, vraagt Bucky of hij ooit op een granaat is gesprongen. Walker antwoordt dat dat inderdaad iets is dat hij kan doen dankzij zijn versterkte helm. *facepalm* Bucky verwijst hier natuurlijk naar het moment in The First Avenger waarop Steve ieders hart veroverde door zichzelf op te offeren voor een valse granaat. Zou Bucky dat later zelf te weten gekomen zijn of heeft Steve het hem toch verteld?
 • We krijgen ook nog een tipje van de sluier opgelicht over de wereldwijde situatie na de Blip. De Global Repatriation Council regelt onder andere het hernieuwde staatsburgerschap van de teruggekeerden, hun sociale zekerheid en gezondheidszorg. Dat strookt natuurlijk met de gestolen vaccins, tenzij er bij de GRC iets louche gaande is. Ze zijn er alleszins niet zo goed bezig, aangezien Sam geen lening kon krijgen.
© Marvel Comics
 • Het wordt hier officieel bevestigd dat Erin Kellyman wel degelijk Karli Morgenthau is. In de comics had Karl Morgenthau trouwens een persoonlijke reden om de ideologie van een grenzeloze wereld te steunen: zijn vader, een diplomaat, kwam om tijdens een vredevolle betoging die uit de hand liep. In een eengemaakte wereld zou zoiets niet meer gebeuren, meende hij. Benieuwd of we ook dit zullen terugzien bij Karli. Voorlopig hebben de Flag Smashers nog niet letterlijk vlaggen neergehaald, zoals Karl wel deed in de comics. Marvel, toch zo subtiel soms.
 • Walker verwijst naar Sam en Bucky als Steves ‘wingmen‘, sidekicks eigenlijk. Daarmee raakt hij ook Sam in zijn eer. (#notmycaptainamerica) Sam was namelijk samen met zijn vriend Riley een echte wingman bij het leger met het prototype van zijn Falcon-vleugels.
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

‘s Avonds komen de Smashers aan op hun bestemming met de vaccins. Ze krijgen onderdak van een sympathisant die hen Robin Hood noemt. Minder sympathiek is de anonieme afzender van een bericht aan Karli met de mededeling dat ze zal sterven om wat ze gestolen heeft. Ondertussen zijn er beelden van hen gelekt en moeten hun identiteiten gewist worden. Karli herinnert haar kompanen eraan dat de GRC meer geeft om de teruggekeerden dan de mensen die achtergebleven waren, en dat er na morgen geen weg terug is.

 • De boodschap van Karli over de beweegredenen van de GRC doet me vermoeden dat ze geen “echte villains” zijn. Voor de achtergeblevenen moet de Blip eerst een ontzettend zware periode geweest zijn, maar daarna waren er ook wel voordelen, zoals we zagen in Endgame. Het milieu herstelde door de gehalveerde bevolking, en er was wellicht ook minder armoede en honger. Een eengemaakte wereld zonder oorlogen en conflicten lijkt op zich natuurlijk ook iets om naar te streven. Het verschil zal wellicht liggen in de manier waarop ze het aanpakken, net zoals bij een redelijk aantal van hun voorgangers in het MCU. Zelfs Thanos had een punt door te zeggen dat overbevolking een probleem is, maar dat los je niet op door de helft van de wereld te vermoorden. Allez, dat vind ik natuurlijk.
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Bucky en Sam overleggen op het vliegtuig over hun plan van aanpak. Bucky wil het schild in handen krijgen en gewoon zelf op de Flag Smashers afgaan, maar Sam antwoordt dat de gevolgen zwaar waren toen ze dat vorige keer zomaar deden: Sharon werd een staatsvijand en Sam en Steve moesten op de vlucht slaan. Sam besluit dat ze geen enkele aanwijzing hebben, maar dan valt Bucky iets in. Er is iemand die Sam moet ontmoeten. Ze reizen naar Baltimore, waar Bucky ergens aanklopt en een jongeman vraagt naar Isaiah, die hem enkel binnenlaat nadat hij verwijst naar ‘een bar in Goyang’. Bucky stelt Sam voor aan Isaiah Bradley, een supersoldaat die zo goed was dat hij HYDRA angst aanjoeg. Hij was in 1951 naar Vietnam gestuurd om de Winter Soldier uit te schakelen, en was er nog bijna in geslaagd. Bradley vraagt of Bucky gekomen is om hem te doden, maar Bucky zegt dat hij geen moordenaar meer is. Isaiah zegt dat sommigen die keuze kunnen maken, en anderen niet. Bucky vraagt hem hoe er nog meer supersoldaten kunnen zijn, maar Isaiah wil er niet meer over praten. Hij onthult dat ze hem 30 jaar hebben opgesloten en op hem hebben geëxperimenteerd, en dat ze hem dus vooral met rust moeten laten.

 • Daar wordt Sharon Carter eindelijk vermeld! Ik gok dan ook dat Emily VanCamp de volgende aflevering zal opduiken. Zoals we ook al vermoedden, is ze nu tot staatsvijand uitgeroepen. Toch blijft het vreemd dat ook zij geen amnestie heeft gekregen. Had het te maken met het feit dat ze werkte voor een internationale terreureenheid?
 • Een jongen in Baltimore noemt Sam “Black Falcon“, hij antwoordt dat het gewoon Falcon is. Dat is wellicht een verwijzing naar de namen die zwarte Marvelhelden vroeger kregen in de comics, zoals Black Panther, Black Lightning en Black Goliath. Black Panther en Black Lightning (die een tv-reeks heeft op de CW) is gewoon behouden, maar in Ant-Man and the Wasp kreeg Bill Foster gewoon de naam Goliath.
 • Nog een overwinning! Acteur Carl Lumbly vertolkt inderdaad Isaiah Bradley, een van de eerste testpersonen bij de ontwikkeling van een nieuw supersoldatenserum. Maar in plaats van gevierd en geliefd zoals Steve Rogers, werd Bradley in de vergetelheid geduwd, opgesloten en onderging hij opnieuw experimenten.
  • Opnieuw is dit een zaak waar de Amerikaanse overheid heel slecht uitkomt. Het roept ook de vraag op of Howard Stark betrokken zou geweest zijn bij dat vervolgproject. Laten we hopen voor Tony’s nalatenschap van niet.
© Marvel Comics
© Marvel Comics
 • Het verhaal van de zwarte Captain America uit de comics was ook in het echt nogal controversieel. De verhaallijn werd uit de doeken gedaan in Truth: Red, White & Black, een miniserie uit 2003 van schrijver Robert Morales en illustrator Kyle Baker in opdracht van de toenmalige uitgever. Wees gewaarschuwd, het is een duistere comic.
  • In Truth wordt dus onthuld dat er in 1942 op 300 zwarte soldaten was geëxperimenteerd om Rogers serum te kopiëren. Bradley overleefde als enige die oorlogsmisdaden en het racistisch gedrag van de legerofficieren. Hij was zelf een comicfan, en hij ontdekte de gelijkenis met Steve Rogers door de promocomics van de overheid. Hij wordt op een missie gestuurd waarvan niemand verwacht dat hij die overleeft: de basis vernietigen waar de nazi’s hun experimenten deden. Voor hij vertrekt, steelt hij een oud kostuum van Cap. Hij vernietigt de basis, maar treft er gruwelijke dingen aan zoals honderden lijken en opengesneden kinderen, en hij wordt zelf vergast met Joodse gevangenen. Maar door het serum overleeft hij dat, en voor de Nazi’s hem kunnen opensnijden en martelen, wordt hij gered door Duitse verzetsstrijders. Hij keert terug naar Amerika, maar wordt daar veroordeeld tot levenslang omdat hij Caps kostuum gestolen had. Opnieuw werd er op hem geëxperimenteerd. Na 17 jaar eenzame opsluiting krijgt hij stilletjes amnestie, maar dan heeft het gekunstelde serum ook al een tol geëist: Bradley werd dement. Geen van de (families van de) zwarte soldaten kreeg ooit erkenning of een schadevergoeding.
  • Morales wilde met de reeks eigenlijk aantonen dat de VS niet zo hard verschilde van nazi-Duitsland, want beide zijn eigenlijk een klassenmaatschappij waar de witte bevolking van profiteert. Het supersoldatenserum was dan ook oorspronkelijk bedoeld om ‘minder gewenste’ bloedlijnen uit te wissen en minderheden te steriliseren. Grotere maatschappijkritiek kan je bijna niet geven. Sommige fans vonden dat de reeks afdeed aan het nalatenschap van Steve Rogers. Het personage en de verhaallijn werd een voetnoot in de comics.
  • Toen Disney Marvel kocht in 2009, ging Truth uit druk en is dat nu nog steeds. De reeks is wel digitaal verkrijgbaar op Marvel Unlimited en ComiXology. Dat een versie van het verhaal nu opduikt in het MCU is een mooie erkenning van het lef dat Morales en co toen hadden. Hij heeft het helaas zelf niet meer gemaakt, want Morales overleed in 2013 op 55-jarige leeftijd.
  • Bradley is in de serie wel ouder dan Bucky of Steve, en ook Carl Lumbly zelf lijkt wat ouder gemaakt dan hij eigenlijk is. Kreeg hij hier dan het serum nog voor Steve? Bucky ontmoette hem in de oorlog in Korea, maar hij kan al even rondgelopen hebben. Bovendien is het niet ondenkbaar dat ze geen zwarte held naar voren wilden schuiven voor Project Rebirth. Misschien is het hele MCU dus wel gebouwd op de rug van een schandelijk behandelde zwarte man. De link met de geschiedenis van de VS, zelf opgebouwd door zwarte slaven en nu nog altijd een verdeelde maatschappij, is niet ver te zoeken.
© Marvel Studios
 • Ook het bestaan van Eli Bradley (Elijah Richardson) is bij deze bevestigd. Om nog eens samen te vatten: de zoon van Isaiah wordt in de comics The Patriot en is een deel van de Young Avengers. Gezien de wrok die zijn vader nog meedraagt, lijkt het me dat Eli nog geen krachten heeft. Mocht hij er in dit seizoen toch nog krijgen, zal het eerder onder dwang of per ongeluk zijn… door Terrigen?
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Buiten is Sam kwaad op Bucky omdat noch hij noch Steve ooit geweten hebben van Isaiah, een zwarte supersoldaat, en hun discussie trekt de aandacht van politieagenten in de buurt, die meteen vragen of Sam Bucky lastigvalt. Bucky komt in opstand en kalmeert pas wanneer de agenten doorhebben wie Sam is. Bucky wordt in de plaats gearresteerd omdat hij zijn therapie gemist heeft. “Captain America” komt ook hier binnengevallen. Bucky’s psychiater vertelt dat hij zijn vrijlating heeft geregeld. Als ‘straf’ moet Bucky zijn sessie inhalen samen met Sam. Eerst nemen ze het natuurlijk niet serieus en houden ze een staarwedstrijd, maar dan vraagt Bucky opnieuw waarom Sam het schild heeft afgegeven. Het was een teken dat Steve in hem geloofde. En als Steve fout was over Sam, dan ook misschien over hem. Sam deed wat hij goed achtte, en Bucky klapt opnieuw dicht en oppert om dan maar hun eigen weg te gaan als alles voorbij is.

 • De tussenkomst van de agenten is niet de meest subtiele scène die ze in het MCU al gedaan hebben. Dat maakt het niet minder realistisch, maar verschuift het perspectief van Sam en zijn gevoelens over het hele gebeuren meer naar Bucky, die met zijn neus op de feiten gedrukt wordt. Persoonlijk vond ik dat een jammere keuze.
© Marvel Studios
 • In het politiekantoor zien we trouwens een poster van de GRC met de boodschap “Rest. Restore. Rebuild”.
 • Wat me dan weer wel bijna vloerde, is Bucky’s verklaring waarom hij zo inzit met Sam en het schild. Natuurlijk wil hij liever Sam ermee zien dan Walker, maar dan komt de aap uit de mouw: hij denkt dat dit betekent dat hij niet het redden waard was, zoals Steve steeds volhield. “Steve believed in you. He trusted you. He gave you that shield for a reason. That shield is everything that he stood for. That is his legacy. He gave you that shield, and you threw it away like it was nothing. So maybe he was wrong about you. And if he was wrong about you, then he was wrong about me.” Zoals we zagen in de eerste aflevering, worstelt Bucky met zijn plaats in de wereld en hij projecteert zijn eigen twijfel op Sam. Niet gezond natuurlijk, maar wel begrijpelijk. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
 • Nu begin ik toch weer te twijfelen of oude Steve ondertussen niet heengegaan is. Bucky en Sam spreken echt constant in de verleden tijd over hem, en zou Steve de nieuwe “Captain America” niet willen bespreken met zijn beste vrienden?
© Marvel Studios 2021. All rights reserved.

Sam en Bucky vertrekken, maar daar duiken Walker en Hoskins opnieuw op. Derde keer is trakteren? Walker heeft Karli geïdentificeerd en meent dat de Flag Smashers de vaccins naar een vluchtelingenkamp hebben gebracht. Ze komen er wellicht snel achter welk kamp. Sam gaat akkoord met hun plan, maar wil nog steeds niet samenwerken omdat ze zo hard afhangen van de overheid. Zij niet. Walker antwoordt dat ze dan maar uit zijn weg moeten blijven. De Flag Smashers komen aan in Bratislava, Slovakije en laden de vaccins op in een privéjet. Ze slaan echter in paniek wanneer ze een sms krijgen dat de handlangers van de Power Broker onderweg zijn. Een van hen offert zichzelf op om hen meer tijd te geven. Sam en Bucky zien maar een optie meer om verder te kunnen: Helmut Zemo opzoeken. Hij wist immers bijna alle geheimen van HYDRA. Ze gaan op weg naar de Europese gevangenis waar hij opgesloten zit.

 • John Walker, your rage is showing. Daar komt het gevaarlijke kantje (herinner je je deze beelden van de set?) waar we voor vrezen, al boven. Yikes.
© Marvel Comics
 • Nog een overwinning, die ze zelf aangekondigd hebben in de credits! Binnenkort mogen we de Power Broker op ons scherm verwachten.
 • In de comics is dat Curtiss Jackson, een crimineel die zelf het serum probeert na te maken. Door hem werden ook John Walker en Lemar Hoskins supersoldaten. Voor zijn experimenten huurde hij een letterlijk gestoorde wetenschapper in, en veel slachtoffers kwamen om of bleven verminkt achter na de procedure. Als ze het wel overleefden, raakten ze verslaafd aan de drugs die zogezegd de krachten stabiliseerden. Wanneer Jackson zelf superkrachten wil, gaat het ook bij hem mis en is hij overdreven krachtig. Daarom moet de dokter op zoek naar een oplossing. Hij test krachtontnemende procedures uit op Battlestar, die gered werd door John Walker. Jackson blijft zo gespierd achter dat hij niet normaal kan bewegen.
 • De Power Broker was bedoeld als satire op de obsessie van de maatschappij met gezondheid en fitness. Er kwam later ook een tweede Power Broker, maar hij was vooral een Ant Man-villain.
 • Ik dacht vorige week nog dat de Flag Smashers cliënten van hem kunnen zijn, maar het blijken dus vijanden of tegenstanders. De vaccins die ze hebben gestolen, zijn dus wellicht van zijn hand. Nog een streepje bij voor Terrigen, dat krachten losmaakt in Inhumans, denk ik dan.
 • Daar komt ook Daniel Brühl aan! Helmut Zemo kent volgens Bucky alle geheimen van HYDRA. Zo herinnert hij Sam aan Siberië, waar hij in Civil War de rustplaats van andere supersoldaten vond en hen dood achterliet. Misschien weet hij dus ook meer over nieuwe pogingen om het serum na te maken.
  • Gelekte merchandise doet vermoeden dat ook Zemo’s boek uit Civil War opnieuw zal opduiken. Daarin stond de woordenlijst die Bucky herprogrammeerde in de Winter Soldier. Staan daar ook andere HYDRA-geheimen in, of heeft Shuri’s behandeling toch niet het gewenste effect gehad, en zien we Bucky binnenkort opnieuw verdwijnen? Flarden van de woordenlijst zijn ook wel te zien in de credits…
© Marvel Studios
 • We zien Zemo aan het einde van de aflevering in zijn cel. Aan de Siegessäule (‘overwinningszuil’) in het oriëntatieshot en de camera-interface te zien, zit hij nog steeds in Berlijn, waar Everett Ross hem aan het einde van Civil War had gebracht. Zijn celnummer is trouwens 2187, een verwijzing naar de cel van Princess Leia in Star Wars: A New Hope. Woo, crossovers!
 ^ Terug naar boven
© Marvel Studios

Aflevering 3: “Power Broker”

In een promofilmpje voor de Global Repatriation Council herhaalt de organisatie waar ze voor staan: de teruggekeerden helpen. Walker en Hoskins komen aan bij de man die de Flag Smashers onderdak had geboden, maar ze zijn ondertussen al weggekomen. De man is bovendien niet onder de indruk van de nieuwe Captain America en spuugt in Walkers gezicht. Die verliest opnieuw even z’n geduld en is nog meer vastberaden om de Flag Smashers te vinden.

 • Ze lichten nog een tipje van de sluier op over de staat van de wereld. Zo hebben ze het over “veranderde grenzen“. Zijn er na de blip conflicten uitgebroken tussen verschillende landen?
 • Man niet onder de indruk van Captain Fauxmerica is mijn nieuwe spirit animal.
 • Hoeveel afleveringen nog tot Walker helemaal loco gaat? Starten we een poll?
© Marvel Studios

Bucky en Sam komen aan in Berlijn, maar Bucky wil alleen bij Zemo gaan omdat Sam een Avenger is en hij hem misschien niet wil helpen. Zemo probeert meteen de Winter Soldier te activeren, maar dat lukt niet meer. Bucky komt meteen ter zake een vertelt hem over de supersoldaten. Nadien vertelt Bucky Sam over zijn plan om Zemo te bevrijden… Alleen heeft hij het al uitgevoerd. Zemo vertelt dat hij eerder niet voor niets alle supersoldaten had opgespoord. Sam gaat enkel akkoord met de samenwerking omdat hij Bucky vertrouwt en Zemo belooft om te doen wat ze zeggen. Hij onthult meteen ook dat hij rijk is, en zo kunnen de mannen vlug naar Madripoor, waar ze de criminele ladder op moeten om meer informatie te krijgen over de serums. Dat doet Sam vermomd als belangrijke crimineel en Bucky en Zemo als zichzelf.

 • Bucky en Sam werken inderdaad samen met Zemo, maar hoelang gaat dat duren?
 • Henry Jackman kon opnieuw wat van zijn muziek voor Civil War hergebruiken. Dit stukje werd eigenlijk niet specifiek aan Zemo gelinkt maar is wel memorabeler dan zijn theme. Sorry, Henry. Misschien besefte hij het zelf, want in The Falcon and the Winter Soldier begeleidt het Zemo nu wel.
 • Tot Sam het vernoemde, was ik eigenlijk een beetje vergeten dat Zemo in die film koning T’Chaka had vermoord. Mochten we hem te sympathiek beginnen te vinden, moeten we dat zeker in het achterhoofd houden. Damn him!
 • Daarna krijgen we Prison Break: Fast Forward, waarin Bucky uitlegt hoe hij een afleiding creëerde zodat Zemo kon ontsnappen. Dit leek een beetje op de heist-montages die sitcoms zoals Brooklyn Nine-Nine vaak gebruiken, maar ging misschien toch net iets te snel. 5 minuutjes langer had ook gemogen!
 • Na WandaVision ontsnapt ook The Falcon and the Winter Soldier niet aan een herwerking van de Woman Yelling at Cat meme.
 • Tijdens de vlucht bemachtigt Zemo Bucky’s boekje van spijt met slachtoffers van de Winter Soldier, waar Sam duidelijk niets van afweet. Maar hij herkent het boekje wel: het is het exemplaar dat Steve gebruikte om de popcultuur beter te snappen in The Winter Soldier. Ik ben de komende vijf uur niet bereikbaar voor commentaar.
 • Over Steve gesproken, of beter niet gesproken: er werd weer met geen woord gerept over de man zelf. Is hij nu dood of niet? Het blijft een mysterie voorlopig.
 • Sam neemt het opnieuw op voor de soundtrack van Trouble Man van Marvin Gaye. Zemo springt op de kar door te zeggen dat het album het leven als zwarte man goed beschrijft. Zemo weet nog niet goed wanneer hij moet zwijgen.
 • Hij raakt wel een gevoelige snaar als het over superhelden gaat. Leiderschap kan vlug uitdraaien in chaos, wanneer we helden op een voetstuk plaatsen en hun gebreken vergeten. Red Skull, Captain America… Foreshadowing voor John Walker?
© Marvel Studios
 • De vermommingen die ze gebruiken in Madripoor zijn een ode aan de comics. Zemo heeft zijn lange jas met bonte kraag, Bucky een aangepaste versie van de Winter Soldier-outfit uit CA:TWS, nu met coltrui voor de warmte, en Sam een… interessante outfit die doet denken aan outfits die Sam droeg in de comics in een slecht onthaalde verhaallijn uit de comics. Daarin bleek dat de Red Skull de pooier Sam “Snap” Wilson van straat had geplukt om hem de ideale partner van Captain America te maken en hem dan te verraden.
 • Conrad Mack, aka de Smiling Tiger, is ook een (obscuur) personage uit de comics. Mack was een mystieke mutant, de zoon van een soldaat die tijdens de Vietnamoorlog een deal sloot met een sekte, waardoor hij alles weg had van een tijger. Wanneer hij mensen vermoordde, glimlachte hij. Speciaal.
© Marvel Studios

In een herplaatsingskamp in Letland neemt Karli Morgenthau afscheid van haar adoptiemoeder. In Madripoor gaan de mannen een club binnen, waar ze op zoek gaan naar ene Selby. Om verder te raken doet Zemo alsof hij Bucky nog altijd onder controle heeft. Die slaat een paar mannen in elkaar, en Selby ontvangt hen graag. In ruil voor Bucky en zijn “activeringscodes” geeft ze de naam van de maker van het serum: dr. Wilfred Nagel, in opdracht van de Power Broker. Maar voor ze hen zijn locatie kan geven, krijgt Sam telefoon van Sarah en worden ze ontdekt. Selby wordt gedood en het trio moet vluchten. Ze krijgen hulp van een mysterieuze scherpschutter, die al snel Sharon Carter blijkt te zijn. Nadat ze Steves schild had gestolen, dook ze onder in Madripoor. Sindsdien heeft ze het ver geschopt, met een chic appartement en connecties, maar wel zonder vrijheid. Sam verzekert haar dat ze vrijgesproken wordt als ze hen helpt.

 • Ik wist even niet waar ik het had toen ik Latvia zag staan… totdat ik doorhad dat het thuisland van Dr. Doom Latveria is.
 • Madripoor! Net als in de comics is er een High Town en Low Town.
 • De mooie brug in Madripoor is de Troja-brug in Praag, Tsjechië.
 • De club waar Bucky losgeht, heeft een aap als logo. Dat is een verwijzing naar de Brass Monkey Saloon of the Bronze Monkey in Madripoor uit de comics.
© Marvel Studios
 • Op weg naar de Brass Monkey passeren ze nog een naambord, van de Princess Bar. In de comics is dat een bar in Madripoor waar ene Wolverine veel komt. Ze zijn goed aan het trollen!
 • De Power Broker is dus de hoge pief van Madripoor. Later meer over wie dat kan zijn.
 • Bucky is regel 2 (niemand pijn doen) van zijn amnestie al serieus aan het overtreden. Erger nog, er wordt wel wat afgefilmd door de toeschouwers, en dat zal wellicht snel gevolgen hebben.
© Marvel Studios
 • De eerste character paradox in The Falcon and the Winter Soldier! Selby wordt gespeeld door dezelfde actrice die al dr. Goodman speelde in Agents of SHIELD.
 • Selby is ook een personage uit de comics: daar was hij een man en een mutant die lid was van de Mutant Liberation Front.
 • Sharon Carter is terug en meteen badass.
  • Dat ze haar geld verdiend heeft met kunst, daar ben ik wel behoorlijk sceptisch over. Later meer daarover.
  • Aangezien ze al die tijd dus aanzien heeft opgebouwd, mogen we besluiten dat ze geen slachtoffer van Thanos was bij de Snap. In Endgame was haar foto te zien bij de rest, maar dat was wellicht omdat ze op de vlucht was. Scott stond er namelijk ook bij, en hij zat in het Quantum Realm.
  • Sharon is ook wel een stuk cynischer geworden, en vertelt Bucky en Sam dat het hele heldengedoe een klucht is. Ze noemt Bucky “Mr. America” (ik hoor al het geluid van honderden fanficschrijvers die spontaan ideeën krijgen), omdat hij altijd in de stars and stripes geloofde. We moeten wel niet vergeten dat Bucky natuurlijk uit de jaren 40 komt, toen heel veel mensen achter het leger en hun interventie in WWII stonden. Maar meer dan dat geloofde Bucky natuurlijk in Steve, en niet zozeer in Captain America. Het is Steves invulling van het symbool dat hij steunde.
  • Het feestje bij Sharon levert wel mooie outfits (dank voor Sams coltrui en Bucky’s blazer) en een legendarische dansbeweging op.
© Marvel Studios

Sharon brengt hen naar een scheepswerf, waar dr. Nagel in een container werkt. Nagel werd gerekruteerd door HYDRA voor het Winter Soldier-programma nadat de testpersonen uit Siberië loco werden en ingevroren werden. Toen HYDRA ten onder ging, lijfde de CIA hem in om hetzelfde te doen voor hen. Hij gebruikte een staal van een Amerikaan met stabiel serum in zijn bloed en maakte een nieuwe formule. Maar toen kwam de Blip. Toen hij terugkeerde, was het supersoldatenprogramma van de CIA afgevoerd en begon hij te werken voor de Power Broker. Hij kon 20 buisjes maken, tot de Flag Smashers ze stalen. Steeds meer premiejagers komen op de container af en Sharon waarschuwt hen. Zemo schiet Nagel daarop prompt neer en zijn lab wordt vernield. Zemo trekt zijn paarse masker aan en komt tot ieders verrassing terug met een vluchtauto. Hij vertrekt samen met Bucky en Sam uit Madripoor naar de VS, maar Sharon kan daarom niet mee. Ze stapt in een limo en rijdt weg.

 • Cijfers zijn altijd belangrijk in het MCU. De containernummer is 4261, en in de comics verwijst Earth-4261 naar een realiteit waarin in de Avengers sterven terwijl ze de wereld redden van aliens. Een alternatieve The Avengers, dus.
 • Wilfred Nagel is nog een bekende naam uit de comics.
  • Hij was een van de wetenschappers die meewerkten aan Project Rebirth en het supersoldatenserum ontwikkelde. Na de dood van dr. Erskine moest hij het serum opnieuw maken. Dat deed hij in het verhaal dat we vorige keer vermeldden, Truth: Red, White and Black, dat de geschiedenis van Isaiah Bradley in gang zette.
  • Ook in de serie heeft hij banden met Isaiah. Alle Madriporianen hebben dus de formule van Isaiah in hun bloed.
  • Mocht het lang geleden zijn dat je The First Avenger zag: dr. Erskine was het personage van Stanley Tucci, die Steve koos als testpersoon voor het serum.
  • Hij is wel niet de gekke geleerde die de Power Broker had ingeschakeld voor zijn experimenten op Walker en co. Die heette dr. Malus.
  • Er waren 20 doses, dus als we ervan uitgaan dat de Flag Smashers enkel de mensen van het truckgevecht er een hebben gegeven, dan blijven er nog een tiental over. Wellicht zullen Walker en Hoskins er binnenkort een nemen. Zal Sam volgen?
 • Sam en Bucky kibbelen over hun plan van aanpak tegen de premiejagers. De discussie deed me erg denken aan die van Star-Lord en de Guardians in Infinity War, maar dan zonder dodelijke afloop.
 • Een paar mooie actiescènes in deze aflevering, wat niet hoeft te verbazen: de schrijver van dienst is Derek Kolstad, die ook meewerkte aan de John Wick-films.
 • De ‘Move your seat up’-discussie die Sam en Bucky daarna hebben, is dan weer een verwijzing naar dezelfde discussie die ze hadden in het gestolen geitje in Civil War. Toch al tenminste een upgrade van de auto, nu. Ook weer een gouden meme van een grijnzende Zemo in zijn auto.
© Marvel Studios
 • Wanneer Sharon vertrekt, wordt ze opgehaald door iemand die in de credits staat als ‘Sharon’s bodyguard’ en zegt dat ze een groot probleem hebben. Heel verdacht allemaal. Sharon mag dan op de vlucht zijn, ze kan zichzelf genoeg verdedigen zonder bodyguard. Is Sharon misschien de Power Broker?
  • Het zou verklaren waarom dat de titel van de aflevering is terwijl het personage nog helemaal niet te zien was, maar Sharon wel.
  • Sharon kon ook wel goed overweg in de stad, waar de Power Broker “judge, jury and executioner” is. Ze kon Sam en Bucky alleszins in leven houden terwijl iedereen naar hen op zoek was.
  • Dr. Nagel vertelt dat hij gerekruteerd werd door de CIA. Wie werkte er na de val van SHIELD voor die organisatie? Sharon kan daar over het project gehoord hebben, en als bondgenoot van Cap (en nichtje van haar tante Peggy in Agent Carter), wou ze het zelf in de gaten houden. Daarna kon het nieuwe serum een afdingingsmiddel zijn in Madripoor, tot het gestolen werd.
  • Of werkt ze voor de echte Power Broker en heeft ze zo invloed vergaard? Misschien is er zelfs geen echte Power Broker en is het idee ervan genoeg om Madripoor onder controle te houden.
  • Of zie ik spoken: is Sharon undercover en contacteert ze een paar SHIELD/CIA-agenten die ze kan vertrouwen?
© Marvel Studios

In Litouwen rouwt Karli om haar moeder en bespreekt ze haar leven voor de Blip met mede-Flag Smasher Dovich. Ze houden een GRC-gebouw in de gaten en stelen de voorraden voor een ander kamp. Daarna blaast Karli het gebouw op met de medewerkers nog binnen. Volgens haar is dat de enige taal die ze kennen. Yikes. Walker en Hoskins komen eindelijk aan in Berlijn, om weer te ontdekken dat ze een stap achter lopen. Daar lijken ze nu iets aan te gaan doen. Op het vliegtuig bespreken Sam en Bucky opnieuw de waarde van het schild. Sam oppert om het te vernietigen, maar Bucky wil er niet van weten en besluit om het zelf van Walker af te nemen. Torres vertelt hen meer over Mama Donya, en zetten koers voor Riga, waar ze gestorven is. Daar zondert Bucky zich even van zijn kompanen af en volgt hij een spoor… van Kimoyo-kralen. Ayo van de Dora Milaje wil Zemo hebben. Cue het Wakanda-thema!

 • Zowel Dovich als Karli zijn na de Blip in Madripoor beland op zoek naar een thuis en werk, en Karli blijkbaar op zoek naar het serum. Dat heeft ze gebruikt om zichzelf te beschermen, tegen geweld en ziektes die welig tieren in de herplaatsingskampen, zoals tuberculose. Diezelfde bescherming willen ze nu geven aan de kinderen in bepaalde kampen. Want blijkbaar gaat het er niet in alle kampen even goed aan toe. Zoals we dachten: nobele doelen, maar te verregaande uitvoering.
 • Tijdens Sam en Bucky’s gesprek over het schild maakt Bucky duidelijk hoeveel het voor hem betekent en zegt Sam dat hij het niet aan een museum had mogen geven. Hierover is een stuk van Steves muziek uit The Winter Soldier te horen, dat terugkwam in Taking a Stand en End of the Line. Opnieuw niet bereikbaar voor commentaar.
 • Zemo heeft het over het lot van Sokovia, en hoe het land “gekannibaliseerd” is door de landen er rond. Sommigen denken dan ook dat Sokovia deels opgeslorpt is door Latveria (daar ben ik weer), dat ook in Oost-Europa ligt en geregeerd wordt door Dr. Doom. Zou hij misschien de Power Broker kunnen zijn die overal aan macht wint? Ik schat de kans misschien 12% in, maar ik wil me altijd achter een petitie scharen om Julian McMahon opnieuw de rol te laten spelen.
 • Die Kimoyokralen van Shuri herkennen we van ver! Ik was T’Chaka’s dood misschien vergeten, maar de Wakandanen duidelijk niet. Florence Kasumba keert terug als Ayo en heeft het op Zemo gemunt. Hebben ze Bucky laten schaduwen of zit er toch meer technologie in die vibraniumarm dan we dachten?
 ^ Terug naar boven
falcon and the winter soldier spoilers
© Marvel Studios

Aflevering 4: “The Whole World Is Watching”

Zes jaar geleden, toen Bucky nog in Wakanda zat, hielp Ayo om de invloed van zijn Winter Soldier-triggerwoorden weg te werken. Het lukt om erdoor te vechten en Ayo besluit dat hij vrij is. In het heden is Ayo kwaad omdat Zemo op vrije voeten is na de moord op T’Chaka. Ze geeft Bucky 8 uur voordat de Dora Milaje hem meenemen, omdat hij zegt dat ze gewoon een pion is die ze nodig hebben. Bucky vertelt hetzelfde aan Sam en Zemo, die besluiten dat ze snel moeten handelen. Hij leest het nieuwsbericht over de aanslag op de GRC-voorraadpost en dat er meer zullen volgen als hun eisen niet ingewilligd worden. Zemo meent dat Karli te ver heen is om rede te aanvaarden, maar Sam wil het toch proberen. Ze gaan naar het kamp waar Donya overleed om meer over haar te weten te komen.

falcon and the winter soldier spoilers
© Marvel Studios
 • Deze aflevering van The Falcon and the Winter Soldier opent en sluit met twee uitstekende scènes, maar om totaal verschillende redenen. We zien dat Bucky na de behandeling van Shuri nog hard heeft moeten werken. Als Ayo de triggerwoorden herhaalt, verschijnen flitsen van onder andere Zemo’s boekje, Bucky’s tijd als de Winter Soldier in The Winter Soldier en de dood van Tony’s ouders en zijn brainwashing. De meest opvallende is bij ‘homecoming’, dat het moment toont dat Steve hem herinnert aan hun vriendschap met “I’m with you till the end of the line”. I’m fine. Het acteerwerk van Sebastian Stan als hij beseft dat hij het overwonnen heeft, is overigens geweldig.
 • Ayo heeft zeker reden om boos te zijn, want zij namen Bucky op in hun gemeenschap en hij liet Zemo gaan om zijn kennis te gebruiken. Ik excuseer me nog eens omdat ik T’Chaka vergeten was.
 • Zemo zegt dat Karli een ‘supremacist‘ is omdat ze het serum gebruikt en het voor anderen wil. Zij is het vertrouwen in de autoriteiten verloren en wil er zelf iets aan doen. Ze vindt dat alleen zij dat kan. En dat is precies de definitie. Bucky antwoordt dat het serum Steve nooit bedorven heeft, en Zemo gaat akkoord, maar hij is dan ook het enige voorbeeld daarvan. Een supersoldaat zal mensen altijd verontrusten. Het leidde tot de nazi’s, Ultron en de Avengers. Dit is een moeilijke discussie, waarbij ze allemaal een punt hebben. Heel deze aflevering en serie worstelt met het idee van wat het is om een held te zijn in de wereld van vandaag. Later nog meer daarover.
falcon and the winter soldier spoilers
© Marvel Studios

De andere Flag Smashers kijken naar de beelden van de aanslag en lijken het te verregaand te vinden. Maar de GRC keurde wel snel een wet goed om de dingen sneller normaal te laten worden. Sam, Bucky en Zemo doorzoeken het kamp, maar niemand wil hen helpen. Een leraar vertelt dat ze geen vluchtelingen zijn maar daklozen en dat de GRC hen niet helpt zoals zou moeten. Zemo koopt een kind om voor informatie en waarschuwt haar om Bucky en Sam niet te vertrouwen. Terug in het safehouse zegt Sam dat hij de daklozen wel begrijpt, want de wereld was als één tijdens de Blip en daarna was het opnieuw ieder voor zich. Voor hen lijkt Karli de enige die hen helpt. Hij vindt haar geen slechterik want ze is gemotiveerd door andere dingen dan de anderen. Zemo wil de locatie van de herdenking niet geven, dus schakelt Sam Sharon in. Zij informeert hem dat de Power Broker gek werd toen hij hoorde van Nagels dood, en dat ze Karli en het serum dringend moeten vinden.

 • De wetgeving waarover de Flag Smashers het hebben is blijkbaar de Patch Act, om aangepaste grenzen te herstellen. Niet dat het probleem van de daklozen daarmee snel opgelost zal zijn…
 • De GRC begint ook meer en meer te lijken op een louche organisatie. De kampen worden duidelijk niet gelijk behandeld, en ik vraag me af onder welk orgaan ze vallen.
 • Zemo koopt de kinderen in het kamp om met de lievelingssnoepjes van zijn zoon. Ook hij heeft veel verlies gekend, maar heeft het net als Karli aangepakt op een manier die meer kwaad dan goed deed.
falcon and the winter soldier spoilers
© Marvel Studios
 • Een van de meest mysterieuze momenten van deze aflevering heeft opnieuw te maken met Sharon Carter. Wanneer Sam haar belt, loopt ze zomaar een hoogbeveiligde basis binnen waar ze blijkbaar de macht heeft over satellieten en trackingsystemen. Ze vertelt ook over de Power Brokers reactie op Nagels dood. Omdat zij het is, of omdat ze voor hem werkt?
© Marvel Comics
 • Het internet heeft ondertussen al een andere verdachte in het vizier: generaal Thaddeus Ross, die we voor het laatst zagen op Tony’s begrafenis in Endgame. Hij heeft namelijk een verleden met zowel het supersoldatenserum, de Avengers als hun rol met en voor de overheid.
  • Hij werkte samen met Bruce Banner aan het project in The Incredible Hulk en zorgde zo mee voor het ontstaan van Bruces alter ego en The Abomination. Daarna is hij Bruce altijd blijven afkeuren, en stilaan ook de rest van de Avengers, tot hij hen mee verplichtte om verantwoording af te leggen door middel van de Sokovia Accords.
  • Aangezien TFATWS amper zes maanden na de Blip gebeurt, is de Power Broker wellicht iemand die al van het project afweet. Zowel Sharon als Ross voldoen aan dat criterium.
  • Zijn hoge positie in de overheid en het leger hebben wellicht ook geleid tot veel connecties, die hem aan de nodige fondsen konden helpen na de Blip. Hij heeft een basis in Madripoor, een oord voor wettelozen, maar de agenten die de Power Broker op de Flag Smashers afstuurde op het vliegveld, leken eerder goed gecoördineerd en uitgerust… Een beetje zoals soldaten.
  • Waarom hij opnieuw supersoldatenserum zou willen maken, dat is wel moeilijker te raden, gezien zijn geschiedenis met de Avengers. Misschien wil hij voorkomen dat er nu weer mensen zijn die het heldenschap op zich nemen, en wilde hij de touwtjes zelf in handen nemen door het serum aan mensen van hun keuze te geven, net zoals Hayward Vision probeerde te gebruiken als wapen in WandaVision en zoals de overheid meteen zelf een nieuwe Cap koos.
  • Dat zet de deur misschien open voor de Thunderbolts. In de comics is dat de Suicide Squad van Marvel, een team van schurken die onder het bewind van de Amerikaanse overheid staan en voor hen werken. In dat team zaten onder meer Ghost (uit Ant-Man and the Wasp), Batroc, die we zagen in de eerste aflevering van deze serie, Taskmaster, de villain in Black Widow, maar ook Zemo, de Winter Soldier en Ross zelf als Red-Hulk. Die laatste twee zijn weinig waarschijnlijk, maar Ross zou wel kunnen dienen als temmer van dienst.
  • Ross duikt ook nog op in de Black Widow-film, die zich afspeelt voor Civil War. Voor een nevenpersonage blijft hij dus toch steeds relevant.
© Marvel Studios

De Smashers halen het serum op van een kerkhof, maar Karli vraagt zich af of ze wel het juiste doet. Nico verzekert haar dat zij net als Steve hem doet geloven dat er nog degelijke mensen zijn, en dat dat belangrijker is dan een schild. Het is een symbool van een ander tijdperk waarin sommigen vergeten werden. Met het serum willen ze daar verandering in brengen. Ze vertrekken naar de herdenking voor Donya. Op de weg ernaartoe komen Sam, Bucky en Zemo John Walker en Lemar Hoskins tegen. Walker wil Karli meteen aanhouden, maar Sam geeft niet toe en wil haar alleen spreken. Hij vertelt haar dat hij haar begrijpt en dat het geen oorlog moet zijn, dat mensen doden nooit een oplossing is. Als ze het serum wil gebruiken om meer aanhangers te krijgen en tegenstanders uit de weg te ruimen, is ze geen goed mens. Hij begrijpt wat ze wil, maar niet hoe. Hij lijkt tot haar door te dringen, totdat Walker binnenstormt en ze vlucht. Zemo vindt haar en de buisjes met serum. Hij kan ze op een na vernietigen voordat Walker hem buiten westen slaat en het laatste buisje meeneemt. Karli pikt zijn gedrag niet, en krijgt bovendien nog een dreigend bericht van de Power Broker. Ze wil Sam en “Captain America” doen opsplitsen zodat ze de nieuwe Cap kunnen uitschakelen.

 • Sam grijpt in deze aflevering terug naar hoe we hem leerden kennen, als begeleider, zoals in Winter Soldier met zijn soldatenpraatgroep. Hij wil ook Karli een luisterend oor bieden, en zijn aanpak werkt, totdat ze opnieuw met Walkers geweld geconfronteerd wordt.
 • Er viel me deze aflevering een gelijkenis tussen Karli en Steve te binnen die ik vorige keer had gemist. Karli vertelde dat Mama Donya gestorven was aan tuberculose. Ook Steve’s moeder overleed daaraan toen ze werkte als verpleegster op de tuberculoseverpleegafdeling. Net als hem nam Karli het serum in om anderen te beschermen en iets te kunnen betekenen. Alleen heeft zij onschuldige mensen gedood en lijkt ze dus al zeker afgeschreven als kandidaat-Captain America. Toch?
© Marvel Studios

Terug in het safehouse vraagt Zemo aan Sam of hij het serum zou innemen. Hij antwoordt meteen van niet, waarop Zemo herhaalt dat supersoldaten en dus ook de Flag Smashers niet mogen bestaan. Sam vraagt hem wat er dan met Bucky moet gebeuren. Net dan duiken opnieuw Walker en Hoskins op, op zoek naar Zemo. Er breekt een gevecht uit, maar voor dat beslecht is, komen de Dora Milaje binnenvallen, ook voor Zemo. Ze schakelen iedereen al snel uit, maar ondertussen is Zemo weggekomen. Walker kan moeilijk verkroppen dat hij verslagen werd door niet-supersoldaten en bespreekt het serum met Hoskins. Die zou het meteen nemen, maar Walker twijfelt over hoe het hem zou veranderen. Hoskins verzekert hem dat hij wel safe zit met zijn eremedailles.

 • Hahaha, Walker die tegen de Dora Milaje zegt dat ze geen rechtsmacht hebben in een land waar hij het evenmin heeft, en Ayo hem antwoordt dat ze dat altijd hebben, was een A+ burn. En ook wel pijnlijk:
 • Ook Bucky komt gevat uit de hoek, wanneer Sam zegt dat ze tijdens Walkers gevecht met de Dora moeten ingrijpen:
 • De Dora willen het schild meenemen omdat het van vibranium is en ze er niet achter staan dat Walker het heeft. Wanneer Bucky en Sam de Dora proberen tegen te houden, maakt Ayo Bucky’s arm los met een veiligheid, waardoor hij nog weinig tegenstand kan bieden. Over dit moment was er op internet wel wat te doen. Sommigen vinden dat het een schending is van Bucky’s vertrouwen in de Dora en Wakanda, dat ze hem ergens toch niet helemaal vertrouwden, vooral omdat hij er zelf niets van wist. Aan de andere kant hebben ze wel recht om dat te doen. Die arm is niet alleen vibranium, maar ook spitstechnologie. Mocht Shuri’s behandeling toch niet blijvend blijken, dan mag die technologie niet in verkeerde handen vallen. Dat wil Bucky vast ook niet.
 • Wanneer Walker vraagt of Hoskins het serum zou nemen, aarzelt hij niet. “Power just makes a person more themselves, right?” Die uitspraak doet denken aan een fragment uit The First Avenger, waarbij dr. Erskine uitlegt waarom hij Steve koos voor Project Rebirth.
© Marvel Studios
© Marvel Studios

Karli belt Sarah op om een nieuwe afspraak met Sam te regelen, en ze verzekert haar dat haar broer niet voor Cap werkt en dat ze haar begrijpt omdat de VS ook niet om haar geeft. Sarah geeft Sam de plaats en de bedreigingen door, en hij zegt haar dat ze moet onderduiken. Hij moet alleen naar Karli, maar Bucky gaat toch mee. Karli zegt dat ze hen nooit iets zou aandoen, maar dat ze Sam beter wilde begrijpen. Ze wil hem ook niet doden, want hij is slechts een pion in het regime dat ze wil neerhalen. Sam moet zich dus bij haar voegen of haar laten gaan. Sharon belt om te laten weten dat Walker en Hoskins hen weer op het spoor zijn. Ze vechten tegen de aanwezige Flag Smashers, Walker met opvallend meer kracht, maar wanneer Karli hen te hulp schiet, gaat het fout. Hoskins, die gegijzeld werd door de Smashers, raakt los en wil Walker helpen. Net dan schopt Karli hem tegen een pilaar, en hij is op slag dood. De Flag Smashers vluchten, en Walker haalt een van hen in. Wanneer die niets lost, gebruikt hij het schild om hem te doden. Omstaanders kijken hem geschokt aan en filmen alles. Zowel Sam, Bucky als Karli zijn te laat om iets te doen. Het schild van Captain America is besmeurd met bloed.

 • Sarah krijgt telefoon van Karli en maakt meteen duidelijk dat ze niks met de hele situatie te maken wil hebben: “America doesn’t care about me, why should I care about its mascot?” Sarah laat dus duidelijk verstaan wat ze denkt over Walker en hoe dat Sam benadeelt, maar in Sams hoofd hebben we nog steeds niet al te veel kunnen kijken. Ik hoop echt dat de laatste twee afleveringen daar verandering in brengen.
 • En dan een van de meest schokkende momenten in het MCU tot nog toe. Het zat eraan te komen, maar ik had toch niet gedacht dat Walker echt iemand ging doden met het schild. Hij heeft dan ook nog niet Karli iets aangedaan maar Nico, de man die eerder in de aflevering zei dat hij vroeger een fan was van Captain America. Pijnlijker kan niet.
 • Voor elk Walker-moment is er bijna een parallel met Steve. In Civil War gaat hij zijn meest onthutsende gevecht aan tegen Tony, nadat hij Bucky wil uitschakelen voor de moord op zijn ouders. Alleen geeft Steve de genadeslag aan Tony’s Iron Man-pak om het uit te schakelen en laat Walker zich door woede overnemen.
 • Sarah zei het en Sam eerder ook: als de situatie van de ene verbetert, is dat ongetwijfeld niet het geval voor bepaalde anderen. Dat punt maakt ook Zemo wanneer hij eerder de Avengers, Ultron en de nazi’s in dezelfde adem noemde als supremacists. Ze redden dan wel velen, maar mensen zoals Zemo moesten soms het gelag betalen. Hoe moet je dan een held zijn in de huidige maatschappij, en hoe past Captain America daarin?
  • Het kostuum en het schild staan symbool voor de waarden van de VS, maar hoewel hij het droeg, bracht Steve Rogers in het MCU meer tijd door vechtend tegen de overheid dan ze te steunen: in The First Avenger wanneer hij de bevelen van het leger negeerde en Bucky en co ging redden, de volledige duur van Winter Soldier en Civil War tot in Infinity War. Hij stond dus meer voor de idealen van het land en hoe het zou moeten zijn.
  • Walker ging het leger in voor zijn land, en neemt ook nu de rol op die de overheid hem toebedeelt. Een nieuwe strijd die hij zonder al te veel reflectie aangaat. Hij benadrukt zelf dat zijn acties in Afghanistan voor velen niet heldhaftig zouden lijken. Hij is vooral bang dat hij niet voldoet, en in zijn wanhoop wordt hij roekeloos. Daarom is hij nog geen slecht mens. Door het serum te nemen, hoopt hij nu wel te voldoen, maar we zien nu dat het eerder zijn grootste zwakte, zijn onzekerheid, is die nu uitvergroot wordt. In dat opzicht is Walker wel een goed symbool voor Amerika, de ingewikkelde realiteit van hun geopolitiek en hoe ver ze daarin willen gaan.
  • Sam daarentegen ging bij het leger om een vast inkomen te hebben, als we Sarah mogen geloven. Na de strijd legde hij zich toe op anderen te leren om met hun daden en ervaringen om te gaan. Hij wil Karli een kans geven om zichzelf te verbeteren. Hij liet het schild liggen omdat hij niet vond dat hij er klaar voor was, hij is bang om als minderwaardig gezien te worden. Zo is hij eigenlijk het ideaalbeeld van Amerika.
  • En laat dat net zijn wat er met Lemar Hoskins is gebeurd. Hij krijgt geen erkenning zoals Walker voor hetzelfde werk, zoals de scène met de handtekening aantoont. Hij wordt nu ongetwijfeld een excuus voor Walker om nog verder te gaan, en uiteindelijk zullen nog de daklozen, nog mensen zoals Sarah en Sam daarmee geholpen zijn, maar vooral het establishment. Daarnaast is er ook een hint van fridging in deze laatste scènes, waarbij de dood van een zwarte man de evolutie van een witte, machtigere man in de hand moet werken. Ik ben benieuwd hoe ze dat verder zullen aanpakken, zeker als ook Isaiah Bradley nog terugkomt.
  • Wat is dan de oplossing? Geen Captain America, of toch iemand die het beeld kan veranderen? Maar dan verander je ook het beeld van het land zelf, misschien ten onrechte. Daarom was het idee van de Avengers, losstaand van de overheid, eigenlijk ambitieuzer en oprechter. Maar als iemand een nieuw en eigentijds symbool kan worden, dan heeft deze aflevering wel bewezen dat het Sam Wilson is.
  • Al deze onderwerpen worden ook besproken in een uitstekende column van The Hollywood Reporter. Een aanrader.

Bonus 1

Naast onze meningen beginnen nu ook echte experten de serie te analiseren:

Bonus 2

© Marvel Studios

Marvel Studios loste net voor de vierde aflevering online kwam een speciale website: www.exploremadripoor.com. Deze promosite voor de fictieve stad bevat zoals verwacht menig easter egg, die ondertussen wel bijna allemaal offline gehaald zijn. Hmm…

 • Bij het deel over de nachtclub kan je de VIP-code ‘sharoncarter’ ingeven om door te gaan naar de kunstgalerij. Daar kan je bieden op een aantal schilderijen, waaronder de poster van The Falcon and the Winter Soldier. Als je een bod uitbrengt, zie je trouwens dat de verzending gebeurt via de Power Broker. Is Sharon toch de Power Broker of werkt ze voor hem?
 • Je kan ook kleine bootvaarten boeken via de tab over Buccaneer Bay, de haven van Madripoor. Helaas is die na de schermutselingen in aflevering 3 gesloten voor bezoekers. Onderaan kan je wel een toegangscode invullen, ‘powerbroker’, waardoor je op een zoekpagina voor containers komt, waarbij je weer ID-codes kan ingeven:
  • Code 0004 leidt naar een container die ‘Mystique‘ als naam heeft. Dat is natuurlijk een verwijzing naar het bekende en geliefde X-Men-personage, voorheen gespeeld door Jennifer Lawrence en Rebecca Romijn. Onthou wel: voorlopig zijn dit enkel toffe verwijzingen!
  • Code 0010 staat voor de container ‘Cromwell‘, aka Lily Cromwell aka Baroness Blood, een vampier uit de comics. Nog een vampier die er echt officieel zit aan te komen? Blade.
  • Code 4261, de container waar dr. Nagel zich verschool, leidt bij mij tot een incidentrapport, maar comicbook.com vond daar een container met de naam ‘Shang-Chi’, een verwijzing naar het personage dat binnenkort zijn eigen film krijgt.
  • Een andere is goed voor de container ‘Dragoness‘, aka Tamara Kurtz. Zij werd als mutant geboren nadat haar ouders werden blootgesteld aan straling van de atoombom in Hiroshima. Ze kon elektriciteit opslaan en uitsturen en vocht tegen Wolverine en de andere X-Men in Madripoor en werd even een vampier.
  • Code 6492 kan je gebruiken voor de container ‘Krakoa‘. In de comics is dat een levend geworden eiland in de Grote Oceaan, wellicht na nucleaire testen. Krakoa is officieel gezien dus geen mutant, maar werd toch opgemerkt door Cerebro van professor X. Het wezen heeft een lange geschiedenis verweven met de X-Men, en later werd het eiland ook een veilige haven voor mutanten.
  • Overal staan ook bestemmingscodes bij, maar sorry, ik ben te dom om ze te ontcijferen.
 • De tab over de Brass Monkey, de bar waar ze Selby wilden vinden, heeft een menu, waarop Sams nieuwe favoriete drankje te vinden is: de Smiling Tiger. Er zijn ook nog andere drankjes en gerechten met bedenkelijke smakelijk klinkende ingrediënten. Yum!
 ^ Terug naar boven

Aflevering 5: “Truth”

Na zijn gruwelijke daad van de vorige aflevering vlucht Walker, blijkbaar zonder tegenstand, naar een verlaten warenhuis. Sam en Bucky komen aan en willen dat hij zich overgeeft, maar hij houdt vol dat hij het juiste gedaan heeft en een moordenaar gedood heeft. Er breekt een gevecht uit waarbij Sam en Bucky het niet zo makkelijk hebben tegen de nieuwe supersoldaat. Uiteindelijk kunnen ze toch het schild bemachtigen, en Bucky laat het achter bij Sam, wiens vleugels beschadigd werden door Walker. In Riga valt de GRC het kamp van de daklozen binnen op zoek naar Karli, maar ze vinden enkel volgers van haar. Ze worden gearresteerd. In het kamp zijn ook Sam en Torres aanwezig. Sam vertelt dat de overheid het onderzoek naar Walker overneemt en dat Karli voorlopig onvindbaar is. Torres gaat akkoord dat ze wellicht meer handlangers aan het verzamelen is. Sam vertrekt met het schild en zegt tegen Torres dat hij zijn kapotte vleugels mag houden.

 • De muziek die Walker aan het begin van deze aflevering vergezellen, keert terug uit Civil War. Daarmee weerspiegelt het de verschillende paden van Walker, Sam en Bucky.
 • Het gevecht tussen Sam, Bucky en Walker heeft veel weg van het finale gevecht tussen Steve, Bucky en Tony Stark in Civil War. Daar werkten Steve en Bucky samen om Tony te overmeesteren, en ook hier krijgen Sam en Bucky zo de bovenhand. Ook de manier waarop Bucky op het einde het schild laat vallen en achterlaat is gelijkaardig, alleen laat hij het deze keer achter bij Sam.
 • Walker herhaalt hier voor een eerste keer “I am Captain America“. Zo heeft Steve zichzelf nooit voorgesteld in het MCU, hij gebruikte altijd zijn gewone naam.
  • Als Bucky wegstapt, horen we het stukje End of the Line uit The Winter Soldier, ook bekend als het thema van Bucky en Steve. Het schild is nu terug bij degene die het volgens hen verdient.
  • Nadat hij het schild oppakt, veegt Sam het bloed eraf dat zijn voorganger erop liet komen. Dat is al een letterlijke voorbode van wat hij aan het einde van de aflevering ook symbolisch doet. (Ja, ik ben in een filosofische bui.)
  • Sam bevestigt hier eindelijk dat Torres wel degelijk Joaquín heet en dus het personage uit de comics is. En dat is frappant nu Sam zijn vleugels bij hem achterliet, want Torres werd de nieuwe Falcon toen Sam de nieuwe Captain America werd. Yes, please, want ik wil meer Joaquín in de toekomst!

Walker verschijnt voor een overheidsraad, waar hij zijn daden wil uitleggen. De raad heeft er geen oren naar. Ze nemen de titel van Captain America weg, zetten hem uit het leger en nemen ook zijn pensioenrecht weg. Walker houdt vol dat hij Captain America is en hij enkel deed wat ze van hem vroegen. Buiten de rechtszaal komt een vrouw op hem af die zich voorstelt als Contessa Valentina Allegra de Fontaine. Ze betuigt haar steun aan Walker en zegt dat hij het juiste deed, ook het serum nemen. Daardoor is hij voor velen erg interessant geworden. Ze benadrukt dat ook het recht op het schild niet per se bij de overheid ligt, maar dat het een grijze zone is. Ze geeft hem een leeg visitekaartje en maant hem aan om op te nemen als ze hem belt.

 • Hoe goed is Wyatt Russell in deze rol? Hij slaagde er deze aflevering bijna in om me sympathie te doen voelen voor John Walker.
 • Tijdens de hoorzitting gaat hij opnieuw in de tegenaanval en bekritiseert hij het leger: “I did what you trained me to do. You built me.” En ergens heeft hij natuurlijk gelijk. Bij het leger wordt altijd de nadruk gelegd op geweld en vijanden uitschakelen, en daarna pas op herstel en vrede opbouwen. The Falcon and the Winter Soldier is na jarenlange promotie van het leger in het MCU de eerste die de andere kant toont. Tegelijkertijd zou Walker zelf moeten weten dat doden niet de rol van Captain America is, en al zeker niet op zo’n manier.
 • En dan wellicht de grootste verrassing van deze aflevering. Een cameo van wel degelijk een bekende actrice die nog niet meedeed in de serie of het MCU (take that, Paul Bettany!): comedylegende Julia Louis-Dreyfus als de villain Contessa Valentina Allegra de Fontaine, een serieuze mond vol.
  • Hier bewierookt ze Walker voor de keuzes die hij gemaakt heeft, zowel met het serum als zijn moord met het schild. Ze geeft hem een blanco kaartje, wat doet vermoeden dat ze ook nog later in het MCU zal opduiken, zoniet in de aflevering van deze week. Je cast Julia Louis-Dreyfus dan ook niet zomaar. Later meer.
  • In de comics heeft Valentina een aantal hoedjes gedragen:Ze was een voormalige agente van S.H.I.E.L.D. die indruk maakte op Nick Fury met haar vechtskills. Al snel werd ze een van de belangrijkste agenten in de organisatie. Later hadden de twee ook een relatie, tot tijdens de Secret Warriors-verhaallijn werd onthuld dat ze een dubbelspion was voor de Russische organisatie Leviathan.De organisatie Leviathan was een groot onderdeel van Agent Carter. Ze probeerden Howard Starks wapens te stelen om wraak te nemen op de VS voor oorlogsmisdaden. Leviathan had ook wel een hand in de opzet van de Red Room, waar ook Black Widow werd grootgebracht.
  • Ik wil nu al tekenen voor scènes tussen Samuel L. Jackson en Julia Louis-Dreyfus. Hopelijk gebruiken ze daarbij hun comicsgeschiedenis en gaan ze voor een soort Holt/Wuntch-vibe zoals in Brooklyn Nine-Nine. Stel je al dat komisch goud voor.
 • In een eerdere, andere belangrijke verhaallijn, Secret Invasion, was ze een van de eerste personages waarvan onthuld werd dat ze eigenlijk al een hele tijd een Skrull was. De ontdekking van haar dubbelganger zette Fury’s strijd tegen de invasie in gang. Secret Invasion wordt ook herwerkt tot een Disney+-reeks, met Jackson en belangrijkste Skrull-acteur Ben Mendelsohn, maar de kans lijkt kleiner dat zij daarin een rol zal spelen. Tenzij Marvel ons weer verbaast, natuurlijk.
 • Valentina heeft in de comics ook een tijd bekend gestaan als Madame Hydra. Die bijnaam werd gegeven aan de topvrouw bij HYDRA, en hoewel andere vrouwen de titel langer en prominenter gedragen hebben, kan het wel een piste zijn die het MCU zal bewandelen.
  • We zagen Madame HYDRA overigens ook al in twee eerdere Marvel-bewerkingen. In The Wolverine was het personage Viper (Svetlana Khodchenkova) eigenlijk ook Madame HYDRA, alleen liet het toen geldende rechtendispuut dat gebruik niet toe. Minder lang geleden kwam het personage ook in Agents of S.H.I.E.L.D. voor gespeeld door Mallory Jansen, in een alternatieve realiteit waarin HYDRA de oorlog had gewonnen en niet SHIELD.
 • Dat doet de vraag rijzen: hebben we onze Power Broker gevonden? Andere Madame Hydra’s hebben namelijk al het gezag gehad over Madripoor en aan het hoofd gestaan van terroristische organisaties. Dubbelcheck voor The Falcon and the Winter Soldier. Ze was op een bepaald moment ook lid van de ‘Femme Force’, een vrouwelijk gevechtsteam onder leiding van Sharon Carter.
  • Al deze elementen zijn natuurlijk aanwezig in de serie. Misschien vond Sharon in haar verbanning en vlucht steun bij Valentina en ging ze voor haar werken. Een connectie met Fury zou nog een extra factor kunnen zijn, want Sharon was een van de trouwste SHIELD-agenten, maar hij heeft haar niet geholpen toen ze het nodig had. Later nog meer over Sharon.
  • Vanity Fair meldde dat Louis-Dreyfus eigenlijk eerst had moeten opduiken in Black Widow. De pandemie gooide echter roet in het eten. Er moet dus wel degelijk een connectie zijn tussen de twee projecten:
   • Duikt Valentina op in de post-credits van de film om Yelena Belova (Florence Pugh) ook op te nemen in haar achterban, en zo (al dan niet voor Ross) de Thunderbolts te vormen? MCU-producer Nate Moore noemde haar in een interview een “soort Nick Fury”…
   • Of heeft ze misschien een link met de Taskmaster, die volgens de trailers een link heeft met de vader van Natasha Romanoff? En aangezien Valentina in de comics ook een Russische spionne was…
  • Ofwel zijn beide dames de naaste medewerkers van onze kandidaat van vorige week: generaal Ross. Hij zit zeker en vast in Black Widow, dus is een connectie tussen beiden niet meer zo vergezocht. We weten alleszins dat er nog een castlid moet opduiken in de laatste aflevering. Sinds het begin van de reeks zijn de credits in lengte onveranderd gebleven. Het enige wat week na week aangepast werd, waren de namen die verschenen op de verschillende afbeeldingen. Bij de andere castleden heeft de achtergrond altijd te maken met hun personage. De enige overgebleven afbeelding is er een waarop de woorden GRC, Power en een foto van een vluchtelingenkamp te zien zijn. Ik vermoed dus dat daar vrijdag ‘And William Hurt‘ zal verschijnen. (In de eerste aflevering was dat slotje bezet door ‘And Don Cheadle’, maar dat kwam niet echt overeen met Rhodey.)

In het GRC-kamp zijn Karli en de overige Flag Smashers kwaad over wat hen allemaal overkomen is, en ze besluiten dat het tijd is om snel meer volgers te verzamelen. In Sokovia kijkt Zemo naar het herdenkingsmonument, wanneer Bucky een wapen tegen zijn hoofd houdt. Zemo herhaalt zijn waarschuwing dat Karli te geradicaliseerd is om te redden, maar Bucky wil er niet van weten. Hij mikt, maar het wapen is niet geladen. Achter Zemo verschijnen de Dora Milaje, die hem meenemen naar de Raft. Ayo raadt Bucky aan om even weg te blijven uit Wakanda voor zijn rol in Zemo’s ontsnapping. Bucky vraagt eerst nog om een laatste gunst.

 • Zemo zegt nog tegen Bucky dat hij zichzelf uit zijn boekje heeft geschrapt, en dat hij geen wrok koestert voor wat hij gedaan heeft. Ik ga hem echt nog missen, damn you Daniel Brühl!
 • Zemo’s nieuwe thuis wordt de Raft, de gevangenis waar de helft van de Avengers opgesloten zat na het gevecht in Civil War. Steve heeft hen toen bevrijd.
 • Ayo’s opvallende verzoek betekent zo goed als zeker dat Sebastian Stan niet meteen zal opduiken in Black Panther 2.

Sam bezoekt Isaiah Bradley on meer te weten te komen over zijn verleden. Hij wil hem het schild aanbieden, maar daar heeft Bradley allesbehalve behoefte aan. Hij vertelt Sam dat hij deel was van een groep die een verschillende versie van het serum toegediend kregen. Bij velen was het instabiel, maar ze werden toch op missie gestuurd. Velen stierven, anderen werden gevangen door de vijand in kampen. De overheid wou die vernietigen om bewijs van het serum te vernietigen, maar daar stak Isaiah een stokje voor door ze zelf te bevrijden. Uiteindelijk bleek hij toch de enige overlevende te zijn, en toen nam de overheid hem gevangen om opnieuw te experimenteren. Dertig jaar lang zat hij alleen vast en kreeg hij zelfs de brieven van zijn vrouw niet. Hij kwam enkel vrij omdat een verpleegster hem valselijk dood had verklaard. Sam vindt dat de wereld zijn verhaal moet kennen, maar Bradley weigert omdat hij vreest dat ze hem dan zouden komen halen en de nachtmerrie opnieuw zou beginnen. Volgens hem laat Amerika nooit een zwarte man Captain America zijn, en moet een zichzelf respecterende zwarte man dat ook niet willen zijn. Sam neemt het schild weer mee en belt naar Sarah om te zetten dat hij naar huis komt.

 • Geef Carl Lumbly alsjeblieft wat prijzen voor deze scène alleen.
 • Isaiahs geschiedenis komt bijna volledig overeen met die uit de comics. De aflevering heet dan ook Truth, een verwijzing naar die controversiële comic. Mocht je je geheugen nog even willen opfrissen, scroll dan even terug naar aflevering 2.
 • Zijn verhaal over de reddingsmissie die hij zelf opzette om zijn medesoldaten te redden, heeft nog een pijnlijke gelijkenis met die van Steve in The First Avenger waarbij hij Bucky en de andere Howling Commandos redde. Hij deed dus exact hetzelfde, maar kreeg er een eremedaille voor in plaats van 30 jaar cel en marteling.
 • Hij vermeldt ook de Red Tails oftewel de Tuskegee Airmen, zwarte militaire gevechtspiloten die tijdens WOII vochten maar door segregatie in de VS dus een aparte groep moesten vormen. Zowel tijdens als na de oorlog werden ze beledigd en gediscrimineerd. Als je meer over hen wil leren, is er de film Red Tails, met onder andere Terence Howard, David Oyelowo en Cuba Gooding Jr. In aflevering 2 vermeldde ik ook dat Isaiahs verhaal deels geïnspireerd was op de Tuskegee Syphilis Experiment. Op Reddit verzamelde iemand een lijst van gelijkaardige wandaden tegen zwarte mensen. Hard om te lezen, maar zeker relevant als je Isaiah en de woede van veel zwarte mensen in de VS wil begrijpen.

Terug thuis in Louisiana hoort Sam dat zijn zus de boot van hun ouders niet kon verkopen omdat hij in te slechte staat is. De Wilsons hebben echter nog iets tegoed van veel buurtbewoners, en ze schakelen hen in om de boot samen nieuw leven in te blazen. Ook Bucky komt opdagen, met een kist van Ayo voor Sam. Ook Bucky gooit zijn gewicht in de schaal en helpt mee. Ondertussen bespreken ze Torres’ aankomende plan om Karli te verslaan en Zemo’s waarschuwing. Sam kan Bucky overtuigen om te blijven slapen. Walker gaat langs bij de ouders van Lemar, die hem vertellen hoe trots hun zoon was dat hij samen mocht werken met zijn beste vriend en held. Hij hoopt dat ze rust vinden in het feit dat “de moordenaar” zijn deel heeft gekregen. Op weg naar huis komt hij een muurschildering tegen van hem als Captain America. In Madripoor zien we Sharon opnieuw, aan de telefoon met Georges Batroc. Ze biedt hem een klus aan en belooft dat hij nu twee keer zoveel geld krijgt als vorige keer.

 • Bucky die aan boten kan werken, is misschien ook een easter egg. Op Tumblr en fanficsites beweren fans dat Bucky in de comics als jongeman in de haven werkte om geld te verdienen voor zichzelf en Steve toen hij ziek was. Maar het kan goed zijn dat dit een stukje verhaal is dat fandom canon (fanon) geworden is, want ik vind geen voorbeeld uit de comics terug.
 • Sam vraagt Bucky waarom hij niet meteen zijn vibranium arm gebruikt. Hij antwoordt dat hij er niet altijd aan denkt omdat hij rechtshandig is. Het is nog maar een reminder dat Bucky eigenlijk nog niet zolang zichzelf is geweest sinds hij die arm heeft. Nu heb ik mezelf triest gemaakt.
 • De scène met Walker en Lemars familie was best ontroerend. Je ziet hoe hard hij om zijn vriend gaf en hoe hij een steun was, dus het is mooi dat hij hen afsluiting wil geven, maar hij ontkent daardoor weer zijn eigen schuld.
 • Voor we Sharon zien bellen, verschijnt even een schilderij in beeld. Iemand op Reddit herkende het en kon het ook meteen linken aan de thema’s in de reeks. (Met dank aan Folker!)
  • The Raft of the Medusa van Theodore Gericault beeldt een schip uit dat vastliep na wanbeheer van de uit nepotisme aangestelde kapitein. Er waren niet genoeg reddingsboten voor iedereen, dus de ‘lagere’ crew moest een vlot bouwen om te overleven. De mannen werden pas na twee weken ontbering gered, nadat velen al gestorven waren.
  • Zei iemand daar uit nepotisme aangestelde kapitein? #notmycap
  • Het schilderij was controversieel toen het voor het eerst werd getoond in 1818, vooral omdat de witte en zwarte crewleden als een samenwerkten en een zwarte man de held is door de witte vlag omhoog te houden en zo de boot in de verte te waarschuwen. Maar vandaag is het een meesterwerk. Zo kan je de lijn doortrekken naar Isaiah en Sam: ten tijde van Isaiah was de maatschappij tegen een zwarte Captain America, maar vandaag misschien niet.
  • De koning die de kapitein aanstelde, was trouwens de eerste na de herintroductie van de monarchie. Velen voelden toen dat die de bevolking in de steek had gelaten, net zoals de Flag Smashers in de steek worden gelaten door hun symbool van autoriteit, Captain America en de GRC.
  • Het kan ook op Sharon zelf slaan, die in de steek werd gelaten door iedereen die ze kende na Civil War.

 • Kan Sharon nog steeds de Power Broker zijn? Naast het feit dat het er nu wel wat dik op ligt, twijfel ik of zij het is.
  • Wat we zeker weten, is dat de Power Broker het serum heeft besteld en het koste wat het kost terug wil van de Flag Smashers, en ze wil straffen voor de diefstal. Maar waarom zou Sharon dat serum willen? Tenzij ze echt power hungry en evil geworden is dat ze haar eigen leger wil, strookt dat nog niet.
  • We weten nu ook dat zij Batroc inhuurde om die legerdude te ontvoeren, maar waarom? En nu stuurt ze hem naar de Flag Smashers met die mysterieuze wapens, terwijl ze hen al zo lang op de hielen zit en hen zelfs met de dood heeft bedreigd?
  • Tenzij ze serieus aan het double agenten is, zijn er nog een aantal gaten in de theorie.

Bucky wordt wakker in de zetel terwijl Sams neefjes het schild willen bekijken. Hij wil Sam helpen met de boot, maar volgens Sarah doen ze het verkeerd en moeten ze iets anders gaan doen. Sam begint het schild uit te testen met de hulp van Bucky. Hij wil zich verontschuldigen omdat hij zo doordramde over Sams beslissing om het schild niet op te nemen. Noch hij noch Steve begrepen wat de titel van Captain America zou betekenen voor een zwarte man. Sam zegt dat het nalatenschap van het schild ingewikkeld is. Bucky zegt dat hij het begrijpt, maar door het af te staan, leek het alsof Bucky ook de laatste herinnering aan zijn familie verloor. Hij ging alles in vraag stellen, ook Steve. Hij dacht dat zijn boekje ook hem zou kunnen helpen. Sam zegt hem dat hij niet meer naar anderen mag kijken om te weten te komen wie hij is. Hij vraagt Bucky of hij nog steeds nachtmerries heeft. Bucky dacht dat het zou verbeteren omdat hij goed probeerde te doen met de lijst mensen in zijn boekje. Sam zegt dat hij eerder moet denken aan hoe anderen zich bij zijn boetedoenende daden voelen en hen proberen rust te geven. Bucky bedankt hem en maant hem aan om te bellen wanneer hij meer weet over Karli.

 • In de eerste aflevering zagen we dat Bucky nog constant nachtmerries had, en ook nu zegt hij hetzelfde tegen Sam. Op de bank bij Sarah thuis heeft hij blijkbaar wel een goede nachtrust. 🥺️
 • Bucky vertelt dat Steve hem in Endgame verteld heeft wat hij van plan was. Dat dachten we in die spoilerbijbel toen ook al, maar wat we niet wisten, was dat hij ook had gezegd dat hij het schild aan Sam ging geven. Zo kreeg hij al op voorhand de stempel der goedkeuring van beiden.
 • Het maakt Bucky’s woede in de eerste afleveringen nog steeds overdreven, maar wel iets begrijpelijker. Hij stond mee achter Sam, en toen hij het schild in een museum zag, voelde het alsof ook Steve niet langer nodig was. En als een held als Cap niet meer nodig was, welke plaats is er dan voor hem? Voor hem betekende het alsof hij de laatste herinnering aan zijn familie verloor. Dat was het geluid van mijn brekende hart.
 • Bucky’s verontschuldigingen aan Sam en erkenning van zijn white privilege is voor mij een van de meest memorabele momenten van de serie, en noodzakelijk als je racisme genuanceerd wil aanhalen.
 • Sam die Bucky raad geeft om verder te kunnen met zijn leven en opnieuw de rol van begeleider opneemt? Love it.
 • Sam en Bucky blijven ook maar over Steve als ‘gone’ maar nog niet dood. Wil iemand dat eens even expliciet maken, zodat we allemaal kunnen verdergaan met ons leven? Of zit hij toch op de Maan, zoals Torres dacht??
 • Als Bucky weggaat, hebben de twee nog een discussie over wat ze nu zijn. Collega’s, partners, mannen met een gemeenschappelijke vriend? Kunnen al die Avengers zich gewoon vrienden noemen en niet enkel friends from work, zoals Thor en Hulk in Ragnarok?

Sam bespreekt zijn bezoek aan Isaiah met Sarah. Hij wil niet dat ze net zoals hij een symbool van hun Afro-Amerikaanse geschiedenis verliezen, en ze besluiten om de boot niet te verkopen. Ook over het schild heeft hij nagedacht, en hij wil niet dat alle opofferingen en pijn van Isaiah voor niets waren, dat iemand moet blijven vechten. Hij begint te trainen, en dat werpt zijn vruchten af. In New York onthult Karli aan haar handlangers dat ze Batroc heeft ingehuurd. Hij krijgt de kans om Sam te vermoorden, en zij kunnen rekenen op zijn huurlingen. De GRC gaat namelijk stemmen over de Patch Act, waardoor miljoenen vluchtelingen verplicht terug moeten naar hun thuisland. Een paar Flag Smashers infiltreren het GRC-gebouw en stoppen het debat. Net voor dat incident kan Torres Sam nog inlichten over hun locatie. Sam opent de kist van de Wakandans, klaar voor de strijd met wat erin zit. In een post-creditsscène neemt Walker het advies van Valentina ter harte. Hij neemt zijn eremedaille en last het op zijn zelfgemaakt Captain America-schild.

 • Anthony Mackie geeft al het hele seizoen zo’n sterke, ingetogen vertolking als Sam, dus het is wel leuk dat we hier zijn volharding zien. Mackie is overigens 42, maar echt in topconditie 👀. Sorry, even een oppervlakkig intermezzo.
 • Wanneer Sam het schild vastheeft, kijkt zijn neefje hem vol trots en bewondering aan. Dat beeld doet denken aan het einde van Black Panther, waarbij een jongen uit Oakland T’Challa op eenzelfde manier bekijkt. Wat missen we Chadwick toch nu al.
 • De bijeenkomst van de Flag Smashers vindt plaats in hetzelfde park in New York dat we ook zagen in Infinity War. Daar vochten Tony, Peter Parker en Bruce Banner tegen Cull Obsidian.
 • Waarom wil Batroc Sam per se doden? Is zijn ego zo gekrenkt door die nederlaag van de eerste aflevering?
 • Om het met de woorden van Brad Pitt te zeggen; What’s in the booooooox?! Mijn gok gaat naar een nieuw kostuum met vibranium vleugels, misschien een ontwerp zoals in de comics.
 • Marvel heeft ons zo niet meer geteased sinds het einde van Age of Ultron met Steve’s “Avengers…!”
 • Die post-creditsscène… Walker waant zich de Tony Stark van den Aldi door zijn eigen schild in elkaar te knutselen. “Tony Stark built this in a cave“, weet je nog?
^ Terug naar boven

Aflevering 6: “One World, One People”

Nu de inval van de Flag Smashers in het GRC-gebouw begonnen is, schieten onze helden in actie. Sam komt New York binnengevlogen in zijn cadeau van Wakanda: een nieuw pak mét vleugels én een schild. Bucky benadert van op straat en krijgt versterking van Sharon. Karli ziet Sam en begint de senatoren te verzamelen om hen mee te nemen als onderhandelsmeerwaarde. Sam gaat het gebouw binnen om dat te verhinderen, maar wordt verhinderd door Batroc. Ergens anders in het gebouw belt Bucky met Karli, die haar probeert te overtuigen om te stoppen. Zij is ervan overtuigd dat de organisatie blijft bestaan wat er ook met haar gebeurt, en ze hangt op. De senatoren worden naar gepantserde voertuigen geleid, die een van de Flag Smashers met een speciaal toestel afsluit. Bucky gaat de voertuigen achterna op een motor, terwijl Sharon de saboteur uit de weg ruimt met kwikdamp. Een andere groep senatoren wordt in een helikopter geleid, bestuurd door een Flag Smasher. Sam schakelt Batroc voorlopig uit en gaat erachteraan. Een verbeterde versie van Redwing ontdekt dat een van hen met de helikopter kan vliegen. Samen kunnen ze Diego de Flag Smasher in de Hudson doen belanden en redden ze de senatoren. Even verderop deelt Karli aan haar kompanen mee dat ze de gijzelaars desnoods zal doden als ze niet krijgen wat ze willen. De anderen lijken verbaasd, maar gaan er toch in mee.

 • Sam is Captain America, y’all!!!!!!! En daar hoort natuurlijk een kostuum bij.
  • Zoals we voorspelden, komt Sams kostuum recht uit de comics, maar een versie eerder dan we dachten. Dit kostuum werd ontworpen door Carlos Pacheco voor de comicreeks All-New Captain America uit 2014, geschreven door Rick Remender (die seriefans misschien nog kennen van het te vroeg gecancelde Deadly Class). De vleugels in rood-wit-blauw zijn wel een aanpassing, maar zorgt voor een mooie symmetrie in het geheel.
  • Het is natuurlijk gebaseerd op het oude kostuum van Steve, maar met veel meer wit en iets lichter blauw. Zijn nieuwe vibranium Falcon-vleugels zitten in het kostuum verwerkt, net als een placeholder voor het schild.
  • Meteen valt op hoe hij het schild en de vleugels vooral gebruikt om zichzelf en anderen te beschermen, en niet als aanvalswapen zoals Walker.
  • Iets later zien we ook dat een nog betere versie van Redwing in het pak inbegrepen is, die nu zelfs deels dient als thruster en steeds meer wegheeft van JARVIS.
  • Ben ik te veel naar dingen aan het zoeken of lijkt Sam zo ook een beetje op een mengeling van Captain America en Iron Man?
 • Bucky wordt door de agenten ter plaatse “Sergeant Barnes” genoemd. Ik huil. De laatste keer dat iemand dat deed, was Howard Stark, net voordat de Winter Soldier hem vermoordde.
 • Sharon gebruikt de vermommingstechniek met het gezichtsveranderende masker die Natasha ook hielp in The Winter Soldier, en die ook een aantal keer voorkwam in Agents of SHIELD. Aah, een laatste referentie naar deze blijvend ondergewaardeerde serie, ik kan vredig afscheid nemen.
 • Opvallend: Bucky’s arm doet de metaaldetector niet afgaan. Shuri is natuurlijk slim genoeg om daar voor vibranium iets op te vinden.
 • Die kwikdamp… Gurl, een beetje overdreven, niet?
 • De stunts is deze aflevering vond ik echt schitterend. Het helpt natuurlijk als je acteurs hebt zoals Georges St-Pierre als Batroc, die een expert is in mixed martial arts en dus sowieso zijn stunts zelf doet. Helaas lijkt het er sterk op dat Batroc nu aan zijn einde is gekomen.
 • Bucky weerlegt Karli’s kritiek dat ze voor iets groters dan zichzelf vecht. “I did it twice and failed.” Daarmee verwijst hij naar WOII en de Infinity War tegen Thanos.
 • Bucky lanceert zich tegen de blokkade door er met zijn motor tegen te rijden. Dat is een mooie parallel met hoe Steve zichzelf lanceerde in The Winter Soldier.

Om de transporten te blokkeren, hebben de Smashers blokkades opgezet. Bucky probeert hen te dwarsbomen, maar wordt afgeleid wanneer ze een van de trucks in brand steken, waardoor hij hen eerst gaat redden. Hij krijgt onverwacht hulp van John Walker, die aan komt gelopen met zijn zelfgeknutseld schild… En het ook vlug verliest. Hij is erop gebeten om Karli te doden, maar wordt gauw overmeesterd. Zij probeert de andere truck het water in te rijden, maar Walker houdt het tegen, en redt zo ook haar. Toch wordt hij nog onderuit gehaald, en de truck valt… Tot Sam tussenbeide komt en de truck eigenhandig opvangt en in veiligheid brengt. Wanneer hij Walker en Bucky opnieuw tegenkomt, zetten Batroc en de Flag Smashers rookbommen in om weg te komen. Sam kan hen echter volgen met zijn hittezicht. In een verlaten gebouw wordt Karli uit haar kot gelokt door Sharon. Zij geeft haar de kans om opnieuw voor haar te werken. Batroc beseft dat zij de Power Broker is en Karli ziet in dat ze hem gebruikt heeft om dicht bij de Flag Smashers te komen. Batroc probeert Sharon te chanteren met haar identiteit, maar zij schiet hem dood en wordt daarbij ook geraakt.

 • Opnieuw bewijs ik dat de Marvel-films echt te veel gezien heb, of deed Bucky’s poging om die klemmen van de voertuigen te trekken je ook denken aan Steves poging om die helikopter tegen te houden in Civil War?
 • Bij Karli’s uitspraak “I don’t want to hurt people who don’t matter” weet je dat dat ze echt ver heen is. Ik kreeg een ‘mad with power‘-gevoel uit The Simpsons Movie.
 • In tegenstelling tot de vorige keer, wanneer Walker zichzelf niet kon beheersen met het serum, lukt het hier wel. De goede kant van zijn persoonlijkheid haalt hier de bovenhand en hij kiest ervoor om mensen te redden in plaats van de ultieme wraak te nemen op Karli.
 • Sam redt de dag en wordt door iedereen bewonderd, ook door Bucky, die hem voor de eerste keer in zijn cadeau ziet. Sorry, maar hij is inderdaad de definitie van heart eyes.
 • De twee zwarte mannen die aan de zijlijn staan, love them: “That’s Black Falcon.” “Nah, that’s Captain America.” Een mooie manier om die Black Falcon-grap te weerleggen.
 • Toen die rookbommen ingezet werden, dacht ik écht dat het moment van de Terrigen-bommen er eindelijk was. Helaas, nog geen Inhumans in het MCU.
 • Sharon is dus wel degelijk de Power Broker. Voor mij blijft het niet helemaal logisch. Want waarom zou ze bijvoorbeeld dr. Nagel het serum laten namaken om Sam, Bucky en Zemo daarna naar hem te leiden, waardoor hij uiteindelijk sterft? Zo is ze het voorgoed kwijt en dus ook een groot deel van haar invloed, zoals ook Karli aanhaalt.
 • Karli en co. werkten dus ook eerst voor haar, waardoor ze zich konden opwerken uit het kamp. Erin Kellyman bevestigde in een interview dat Sharon haar al jong rekruteerde om een legertje supersoldaten te maken en ze qua vechtstijl alles van haar geleerd heeft. Maar zij wou de wereld veranderen en niet enkel overheersen, en dus richtte ze de Flag Smashers op.
 • RIP Batroc, je zei niet veel maar liet je stunts voor zich spreken.

Walker en Bucky slagen erin om de andere belangrijkste Flag Smashers te misleiden, waardoor ze ingerekend kunnen worden. Ondertussen komt Sam aan bij Sharon en Karli. Hij probeert haar opnieuw te overtuigen om zich over te geven en het juiste te doen, maar zij probeert hem zover te krijgen dat hij met haar vecht. Hij weigert, maar wanneer ze een pistool op Sam richt, is Sharon haar voor. Voordat Karli sterft aan een schotwonde in de buik, zegt ze sorry tegen Sam. Hij brengt haar lichaam naar buiten, waar de pers, omstaanders en de senatoren toekijken. De senatoren bedanken hem, maar hij gaat tegen hen in. De Patch Act geeft volgens hem de verkeerde boodschap aan de daklozen, en helpt het label van terroristen al zeker niet. Hij weet zelf wat het is om het onderwerp van controverse te zijn, als zwarte Captain America. Hij moedigt hen dan ook aan om hun perspectief te begrijpen, en een oplossing te vinden die ook voor hen werkt, want daar hebben zij de macht en middelen voor. Anders zal er zeker een andere Karli komen. WHiH News zendt alles live uit, en onder andere Torres, Sarah en Isaiah en Eli Bradley zien de nieuwe Captain America zijn plek opeisen.

 • Sam en Karli’s gevecht lijkt wel heel erg op dat van Steve en Bucky op de helicarrier in The Winter Soldier. Beide Caps wilden niet tegen hun tegenstander vechten omdat ze vonden dat ze gered konden worden. Right in the feels.
 • Ik had eigenlijk niet verwacht dat Karli ging sterven, en vind het oprecht jammer dat we niet meer van Erin Kellyman zullen zien. Uiteindelijk kan Sam haar niet redden en vuurt Sharon, maar of het meer voor Sam is of om te verhinderen dat Karli haar verraadt, dat weten we nu niet zo zeker meer…
 • Sam die haar naar buiten draagt doet denken aan Superman bij de dood van Supergirl in de Crisis on Infinite Earths-comicreeks. Een iconische pose die sindsdien al veel nagedaan is, maar natuurlijk van de concurrent.
 • Sam zijn speech tegen de senatoren is absoluut goud.
  • Enkel over het gebruik van ‘terroristen‘ ziet hij blijkbaar over het hoofd dat ze wel degelijk mensen gedood hebben en van plan waren om er nog meer uit de weg te ruimen. Dat doen mensen die enkel de wereld ten goede willen veranderen niet. Verder heeft hij wel gelijk dat veel van de conflicten van vandaag vaak voortkomen uit onbegrip en angst, en dat we allemaal wat meer in elkaars schoenen mogen lopen.
  • Wanneer de senator tegen Sam zegt dat hij niet weet wat het is om zulke controversiële beslissingen te moeten nemen, heeft hij zeker iets te zeggen:

“I’m a Black man carrying the stars and stripes. What don’t I understand? Every time I pick this thing up, I know there are millions of people out there who are going to hate me for it. Even now, here, I feel it. The stares, the judgement, and there’s nothing I can do to change it, yet I’m still here. No super serum, no blonde hair or blue eyes. The only power I have is that I believe we can do better. We can’t demand that people step up if we don’t meet them halfway. You control the banks. Shit, you can move borders. You can knock down a forest with an email; you can move a million people with a phone call. The question is, who’s in the room with you when you’re making those decisions? Is it the people you’re going to impact? Or is it just more people like you? “I mean, this girl died trying to stop you and no one has stopped for one second to ask, ‘Why?’ You’ve gotta do better, Senator. You’ve got to step up. Because if you don’t, the next Karli will and you don’t want to see 2.0. People believed in her cause so much that they helped her defy the strongest governments in the world. Why do you think that is? Look, you people have just as much power as an insane God or a misguided teenager. The question you have to ask yourself is, ‘How are you going to use it?'”

 • Of Steve nu dood is of op de maan zit, die man zou trots zijn mocht hij dit gezien hebben. Als ik ergens een Chris Evans-cameo had verwacht, was het wel met de tv aan in zijn appartement, maar helaas. Joaquín Torres nam de bewonderende blik dan maar over.
 • Na afloop noemt Bucky Sam voor het eerst ‘Cap‘. Dat doet hij graag bij zijn favoriete Captains.

Sam knikt nog naar Walker, die geruisloos vertrekt. Sharon verontschuldigt zich bij Sam omdat ze Karli had gedood terwijl dat het laatste was dat hij wou. Hij belooft haar opnieuw dat hij haar amnestie zal bezorgen. Sam moet daarna nog een Flag Smasher uit de rivier halen voor ze overgebracht worden naar de Raft. Maar op weg wordt de truck opgeblazen. Iets verder zien we Zemo’s butler Oeznik, en daarna Zemo zelf, met een zelfvoldane lach en een boek in de Raft. Daarna kondigt de GRC aan dat ze voorlopig niet doorgaan met gedwongen herplaatsing. Hoewel de wereld dat niet doorheeft, beseft Valentina de Fontaine wel dat Zemo erachter zit. Walker voegt zich bij haar in… zijn Captain America-kostuum? Oh nee, het is nu zwart. Valentina zegt dat ze nu geen Cap meer nodig hebben, maar wel een US Agent. Terug in New York gaat Bucky langs bij Yori Nakajima, om hem te vertellen wat er echt met zijn zoon gebeurd is. Daarna ziet hij Leah die zich over hem ontfermd tijdens wat anders hun lunchtijd was. Hij laat Steves boekje achter bij dr. Raynor, nu met enkel doorgestreepte namen.

 • Komt Walker hier niet heel makkelijk weg? Hij heeft immers opnieuw het Captain America-kostuum aangetrokken en een schild gemaakt, hoewel hij dat absoluut niet meer mocht. Mocht je het nog weten, daarvoor werd Isaiah Bradley in de Truth-comic jarenlang opgesloten.
 • Opnieuw worden de baddies naar de Raft gebracht, tot ze opgeblazen worden, natuurlijk. Zelfs daar heeft Zemo dus connecties. Of kreeg zijn butler Evil Jarvis Oeznik hulp van Valentina? Alleszins hebben we wellicht het laatste nog niet gezien van deze gevangenis in het water.
 • Valentina weet dus wel veel over Zemo… Hij kreeg volgens haar “the last laugh”. Huh. “Couldn’t have worked better if I planned it myself”, zegt ze nog. “Oh, well, maybe I did. No, I’m kidding, I didn’t. Or did I?” Een web vol intriges, dit.
 • Daar is Walkers andere identiteit uit de comics al! Valentina zegt dat een US Agent nodig is omdat de wereld weldra “raar” zal worden. Zulke vage uitspraken alarmeren ons meteen. Wat kan dit in godsnaam betekenen? Skrulls? Inhumans? Meer speculatie onderaan dit artikel.
 • Ook Walkers kostuum lijkt nu bijna helemaal op dat uit de comics. En ons viel ook meteen op, is zijn masker minder vierkant? Nu hij geen Fake Cap meer is, mag hij er opnieuw goed uitzien, blijkbaar.
 • Walkers uitroep van “I’m back!” refereert naar de cover van Captain America #354, waar Walker voor het eerst US Agent was nadat Steve opnieuw Cap was geworden.
 • Deze scène lijkt trouwens opnieuw plaats te vinden in het gerechtsgebouw waar Walker van zijn Cap-titel ontheven werd. Budgetrestricties, of hadden ze ervoor of erna een afspraak met Sharon?
 • Het zat eraan te komen, maar Bucky’s onthulling aan Yori was toch emotioneel. Wel jammer dat het nogal in de rapte in de aflevering geschoven was, waardoor het wat minder ademruimte kreeg. Dat werd wel deels opgelost door de kleine scène daarna met Leah.
 • In Civil War hield Bucky nog vol dat hij dat al zijn daden als Winter Soldier wel degelijk gedaan had, of hij nu bewust was of niet, en dus ook mee verantwoordelijk was. Tegen Yori zegt Bucky voor het eerst dat hij de Winter Soldier was en dat hij letterlijk geen keuze had. Hiermee laat hij ook in zijn hoofd grotendeels de Winter Soldier en zijn schuldgevoelens daarrond los. Ze waren altijd al twee verschillende personen in een lichaam. Daardoor is een keuze op het einde van de aflevering wel wat vreemd, maar soit, vooruitgang!
 • Die evolutie bleek ook al uit een easter egg die we vorige week gemist hadden: Bucky is altijd rechtshandig geweest, terwijl de Winter Soldier linkshandig bleek.
 • Dr. Raynor verdient dat boekje eigenlijk niet, want zoals we eerder al meegaven, is ze volgens echte therapeuten rotslecht.

Sam gaat langs bij de Bradleys om zijn keuze voor Captain America verder uit te leggen. Zwarte mensen hebben de VS opgebouwd, zegt hij, dus dan kan niemand er hem van weerhouden om ervoor te vechten. Hij neemt Eli en Isaiah mee naar het Smithsonian, waar Sam een deel aan de tentoonstelling over Steve heeft laten toevoegen. Elke bezoeker krijgt nu een standbeeld te zien van Isaiah met tekst en uitleg, zodat iedereen weet wie de eerste Captain America was. Isaiah is zichtbaar ontroerd en omhelst Sam. Daarna keert Sam terug naar Delacroix, waar de gemeenschap viert met een feestmaal. Ook Bucky is erbij, en ze kijken samen naar de zonsondergang, letterlijk en figuurlijk mijlenver van waar ze elkaar voor het eerst opnieuw zagen.

 • Sam vertelt Isaiah waarom hij toch Captain America wil zijn, en daarmee gaat The Falcon and the Winter Soldier opnieuw veel verder in hun maatschappijkritiek dan ik op voorhand gedacht had. Hij haalt de slavernij aan door (terecht) te zeggen dat zwarte mensen de VS hebben opgebouwd en groot gemaakt, en daarom is hij het hen net verschuldigd om ervoor te vechten. Ook alles wat Isaiah doorstaan heeft, mag niet voor niets geweest zijn. En dat brengt ons bij…
 • Isaiahs deel van de tentoonstelling… MIJN. HART. Sam wil ermee verzekeren dat iedereen weet wat hij voor zijn land gedaan heeft. Op het paneel naast het beeld van Isaiah kunnen we een stuk van de tekst lezen:

Isaiah Bradley is an American hero whose name went unknown for too long. Isaiah was one of a dozen African-American soldiers who were recruited against their will and without their consent for participation in human testing in pursuit of the super-soldier serum. Most did not survive. The few who lived through the testing were sent on secret missions during the Korean War. During the conflict, against all odds, Bradley rescued his fellow soldiers and 26 others POWs from behind enemy lines. However, fearful of the ramifications of a black super-soldier, some individuals within the government tried to erase Isaiah’s story from history. His family was issued a falsified death certificate, and for decades the truth of his unflinching bravery was buried.

 • Sam maakt Isaiahs invloed en gruwelgeschiedenis bekend aan de wereld, net zoals Steve deed in Truth, de comicreeks die nu wellicht toch opnieuw gelezen zal worden.
 • Eli krijgt hier dus nog geen alter ego, maar ik vermoed dat we hem in de toekomst nog zullen zien als The Patriot bij de Young Avengers. Manifesting!
 • Die scènes op het einde in Delacroix, dat is het soort ‘domestic Avengers‘ waar ik meer van wil zien! Het doet altijd vreemd aan om eten te zien in het MCU. Het lijkt alsof ze overleven op pure wilskracht en af en toe shawarma.
 • Ook in de credits is er wat veranderd:
  • Ik moet mijn nederlaag toegeven, want het lege slotje dat ik reserveerde voor William Hurt aka General Ross is leeg gebleven. Dus ook Chris Evans daagde niet op in deze aflevering. Alhoewel… Zie verder.
  • Maar dan, de apotheose: byebye Falcon, nu is het Captain America and the Winter Soldier! Sam Wilson is nu officieel Captain America. Ook de Twitter-account is nu overgedragen, met een nieuwe profielfoto en ‘On your left’ in de bio. De hashtag #CaptainAmerica heeft nu ook Sam als emoji.
  • Bucky daarentegen heet en heeft nog altijd de hashtag The Winter Soldier (beetje vreemd), maar er is een verbetering: de emoji van Bucky lacht nu. :’)

In de mid-creditsscène staat Sharon voor een groep officials van de Amerikaanse overheid. Ze delen mee dat haar amnestie goedgekeurd is en dat ze zelfs haar oude CIA-job terugkrijgt. Zichtbaar tevreden gaat ze naar buiten, waar ze een contact opbelt in Madripoor en hen aanraadt om klanten aan te spreken, want binnenkort krijgt ze toegang tot hoogstaande overheidsmiddelen die ze kunnen verkopen aan de hoogste bieder.

 • Agent Carter“, HEILIGSCHENNIS! Het treft ook dat Peggy voor het eerst na The First Avenger in Agents of SHIELD verscheen (toch nog een gratuite verwijzing, woohoo!) terwijl ze wapens van SHIELD en de overheid terug veroverde van HYDRA. Ironisch.
 • Ik ben wel heel erg benieuwd waar ze met haar verhaallijn naartoe zullen gaan. Dit is ook op het einde de minst uitgewerkte, maar ik vind het niet onlogisch dat ze na het verraad door de regering waar ze zolang alles voor gaf, ze nu zelf gaat bedotten. Maar met wie belt ze? Haar handlangster/bodyguard die we in een eerdere aflevering zagen? Toch General Ross of Valentina? Of iemand helemaal anders?

Ook dat nog

En zo komen we aan het einde van Falcon Captain America and the Winter Soldier. Maar er gingen nog wat geruchten rond over de serie en de laatste aflevering…

 • Zo zou er wel degelijk een geschrapte verhaallijn geweest zijn. Ook wij dachten dat er een of ander biologisch wapen of virus in omloop ging zijn in de serie, maar die verhaallijn zou door de pandemie geschrapt zijn. Showrunner Malcolm Spellman bevestigde ook de serie van 8 naar 6 afleveringen is teruggedrongen, volgens hem door overbodige scènes te schrappen. Maar die twee elementen kunnen verklaren waarom het tempo van de serie soms vreemd aanvoelde.
 • Er zouden ook twee cameo’s geschrapt zijn.
  • Florence Pugh zou normaal in de serie opduiken als Yelena Belova, maar omdat Black Widow opnieuw uitgesteld was, willen ze haar debuut houden voor die film.
  • Volgens insiders zou ook Chris Evans geschrapt zijn uit de aflevering. Aldus Spellman: “There were a lot of people begging… I’ve gotta be careful… I’m not going to answer that”, maar hij liet wel vallen dat er nog “significant things” zullen voorvallen in het MCU. Interessant! Zit Steve dan toch op de maan?

En wat nu?

 • Ook nog niet genoeg van Sam en Bucky? Niet getreurd, want Sam en Bucky keren terug, en naar verluidt nog wel in Captain America 4!
  • Showrunner Malcolm Spellman keert alleszins terug als scenarist. Marvel heeft het nog niet bevestigd, maar dit moet gewoon gebeuren.
  • Al meteen speculeerden mensen dat Marvel nu misschien de populaire comicreeks Serpent Society zal verfilmen. Dat werd al gefluisterd since The Winter Soldier werd aangekondigd.
   • De Serpent Society is een crimineel bedrijfsgenootschap van wie de aliassen meestal gebaseerd zijn op slangen.
   • Tijdens de reeks Serpent War wilden ze chemicaliën in het water in Washington krijgen om mensen te laten muteren in slangenwezens. Dat laatste is misschien wat te veel van het goede, maar het is een manier om mijn Terrigen-piste nog steeds uit te voeren! In Serpent War komt Viper veel naar voren, en zij was in de comics het tweede alter ego van een vrouw die ook Madame Hydra was. Misschien lenen ze dit stukje comicgeschiedenis om aan Valentina te geven? Deze verhaallijn zou alleszins “weird” zijn.
 • Tijdens de mid-creditsscène van Sharon was ik eerlijk gezegd aan het wachten op een Skrull-onthulling. Nadat zowel in Far From Home als WandaVision een groene gedaanteverwisselaar opdook, leek dat logisch. Het zou wel vreemd aanvoelen om na Maria Hill nog een belangrijk vrouwelijk personage ‘fake’ te maken, maar aangezien de Skrulls in de comics echt een invasie voorbereiden, zouden wapens en het serum daarbij van pas gekomen zijn. Zien we Sharon misschien dus terug in Secret Invasion? Belde ze met Nick Fury? Is hij ook een Skrull? Hmmm.
 • Walker was in de comics even een cipier in de Raft. Het zou niet verbazen mocht de overheid hem daarvoor inhuren, nu ze weten dat hij het serum heeft en er niet voor terugdeinst om iemand te doden die iets misdaan heeft…
 • Nog een mogelijke piste voor Sharon, en misschien een terugkeer voor Joaquín Torres, is Armor Wars.
  • Die Disney+-serie wordt getrokken door Don Cheadle, die in FATWS een cameo had. Rhodey is niet meer teruggekeerd, maar het is niet onlogisch dat de serie een impact zou hebben op wat komt.
  • In de gelijknamige comicreeks komt opnieuw technologie van Tony Stark in verkeerde handen terecht. En aangezien Sharon aan de telefoon zegt dat ze nu toegang heeft tot overheidsgeheimen en prototypes van wapens, is er wel een aanknopingspunt. Sprak ze aan de telefoon met nog iemand anders, die zal opduiken in Armor Wars?
  • Sinds de cameo van Sam Rockwell in de One-Shot All Hail the King over Trevor Slattery (fake Mandarin, weet je nog?) in de gevangenis, denken sommigen dat het nu echt tijd is voor een terugkeer van Justin Hammer. Hij beloofde immers aan Pepper in Iron Man 2 dat hij nog wraak op haar ging nemen, en hoe kan hij dat beter doen dan het nalatenschap van haar man te bezoedelen? Echt iets voor hem.
  • Natuurlijk gaat het sinds Iron Man over veel meer dan wapens. Zo is er nu ook EDITH en andere Jarvis-achtige technologie zoals Redwing. Die technologie zal door de Sokovia Accords wellicht ook bij de overheid beland zijn. Het kan daar dus makkelijk in slechte handen vallen. *loert naar Sharon*
  • En wie kan Rhodey beter assisteren dan een militair die ook een held kan worden? Torres fixt die vleugels van Sam maar beter snel, want Armor Wars kan wel een Falcon gebruiken. Twee is beter dan alleen.

En zo is meteen de cirkel rond, want The Falcon and the Winter Soldier bewees ook dat Sam en Bucky een geweldig duo zijn. Bedankt om zes weken te blijven lezen! Wat zijn jullie ultieme conclusies, favoriete en minder favoriete momenten? Laat het zeker weten. Nu nemen we even pauze in mei, maar in juni zijn we terug met de spoilerbijbel voor Loki. Dat belooft een hele trip te worden. Tot dan!

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels