Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

She-Hulk: Attorney At Law review – geen bezwaar

Als je me een beetje kent, dan weet je wel dat m’n favoriete MCU-personage Bruce Banner is, en vooral door acteur Mark Ruffalo. Volgens mij heeft nog steeds niet genoeg screentime gekregen dus was ik meteen enthousiast toen ik hoorde dat hij in She-Hulk zou opduiken. Maar natuurlijk niet alleen daarvoor: Tatiana Maslany als Jennifer Walters, met Tim Roth die zou terugkeren en bovendien in een comedyreeks? Laat maar komen.

Afleveringen gezien: 4/9

She-Hulk verwaarloost de Attorney At Law niet

Jennifer Walters (Tatiana Maslany, Orphan Black) is een jonge advocate die een slotpleidooi voorbereidt. Haar assistente Nikki (Ginger Gonzaga) heeft het over haar krachten, waardoor Jennifer zich opeens richt naar de camera en zegt dat ze al Hulk is. We krijgen meteen te zien hoe dat gebeurde. We zullen nog niet te veel onthullen maar haar neef Bruce (Mark Ruffalo) heeft er natuurlijk iets mee te maken. Hij helpt haar om om te gaan met haar nieuwe krachten maar heeft eigenlijk vanaf het begin al meer controle dan hij had. Al snel besluit ze dan ook terug te keren naar haar leven.

she-hulk
Photo courtesy of Marvel Studios. © 2022 MARVEL

Andere mensen zijn al snel op de hoogte. Wanneer ze tijdens een proces in Hulk verandert, wordt ze opeens beroemd. Daardoor verliest ze wel haar job, maar het brengt ook kansen. Ze mag het hoofd worden van een nieuwe superhuman law division, dus de afdeling voor rechtszaken voor mensen met krachten. De eerste zaak die ze voorgeschoteld krijgt, is de voorwaardelijke vrijlating van Emil Blonsky (Tim Roth). Daarnaast volgen we ook de andere zaken van de afdeling, probeert Jennifer een gewoon leven te leiden en te daten, maar lijkt nog iemand anders het op haar gemunt te hebben.

Familietrekjes

Tatiana Maslany is vooral bekend van de dramareeks Orphan Black, maar het wordt al snel duidelijk dat ze ook komisch talent heeft.

Het MCU staat eerder bekend om de combinatie van humor en drama, maar voorlopig blijft na 4 afleveringen in She-Hulk de focus vooral op de humor liggen. Het is nog wat afwachten waar het verhaal precies naartoe gaat, maar ondertussen amuseer je je wel. Ik kan me inbeelden dat ze wat naar Fleabag (of die ene aflevering van WandaVision) hebben gekeken, want al van bij het begin wordt de fourth wall vaak gebroken en praat Jennifer tegen de camera. Die truc wordt goed gebruikt want het doet alles sowieso al wat lichter aanvoelen. Tatiana Maslany is vooral bekend van de dramareeks Orphan Black, maar het wordt al snel duidelijk dat ze ook komisch talent heeft. Ze is dan ook al snel op weg om een van m’n favoriete personages te worden.

Iets anders wat de reeks wel goed doet, is eens een ander soort originverhaal tonen. Jennifer krijgt niet haar krachten op dezelfde manier als in de comics, maar het is wel goed gedaan. We hebben ook veel “found families” zoals dat heet in het MCU, maar een echte familieband (behalve Thor en Loki) zien we niet zo vaak. Maslany en Ruffalo zijn ook een bijzonder fijn duo en hun relatie komt ook heel goed over. Hij krijgt ook al meer screentime dan hij tot nu toe gehad heeft en terecht, want de mentorrol die hij hier krijgt, past hem perfect. Er valt ook veel te lachen met het verschil in Hulk-traject tussen hem en Jennifer maar ook wel wat serieuze bedenkingen over hoe zijn leven gelopen is. Verder vallen er ook wat MCU-nuggets te rapen, zoals een verklaring voor Bruce z’n niet-Hulk uiterlijk in Shang-Chi, wat trieste callbacks naar de ScienceBros en een grappige discussie over Steve.

she-hulk
Photo courtesy of Marvel Studios. © 2022 MARVEL

Een normaal leven? Vergeet het

Geef mij nog maar wat meer reeksen waarin we het “dagelijkse” leven van gewonere mensen te zien krijgen.

Door Jennifer al Hulk te laten worden voor de reeks begint, kunnen ze, nadat het verhaal uit de doeken is gedaan, vrij snel verder gaan. De obstakels om te proberen een normaal leven te leiden als superheld worden hier wel duidelijk, ook als vrouw. Wanneer Bruce de krachten van Jennifer wil uitlokken bijvoorbeeld, zegt hij dat angst en woede meestal de trigger zijn, waarop Jennifer al lachend antwoordt: “Those are the baseline of any woman just existing.” Nu al een geweldige zin. Met Jessica Gao (Silicon Valley, Rick and Morty) als hoofdschrijver en regisseurs Kat Coira en Anu Valia is dat niet verwonderlijk.

Nog een voordeel van familie te zijn van de Hulk is dat haar familie al weet hoe het is om een superheld te kennen, wat ook heel verfrissend is. Haar assistente en vriendin Nikki, gespeeld door Ginger Gonzaga, en collega Pug (Josh Segarra) zijn nu al heel goede nevenpersonages. Verder focust de reeks ook echt op hoe rechtszaken nu gaan in het MCU. Geef mij nog maar wat meer reeksen waarin we het “dagelijkse” leven van gewonere mensen te zien krijgen. Zo is er bijvoorbeeld een zaak met een shapeshiftende elf uit New Asgard, waarbij redelijk onverwacht een bekende rapper betrokken is. (En een grappige quote van een rechter oplevert over speeches.)

she-hulk
Photo courtesy of Marvel Studios. © 2022 MARVEL

Enkele mogelijke valkuilen

Door het wettelijk aspect van She-Hulk krijgen we een bijrol voor Wong (de ook geweldig grappige Benedict Wong) maar ook de terugkeer van Tim Roth. Hem had ik nog nooit comedy zien doen maar het gaat hem bijzonder goed af. (En o ja, er is zoals ik hoopte een mop over de “lichtjes” andere Bruce.) Van Jameela Jamil (The Good Place) als influencer-villain Titiana hebben we voorlopig nog niet veel gezien en ook over het (eventuele) grotere verhaal is er nog niet veel duidelijkheid. Maar op zich moet dat er niet altijd zijn en zou ik net zo goed de zaak van de week willen blijven zien.

De CGI leek al beter in de eerste aflevering maar dan weer minder tegen de vierde, maar dat kan nog verbeteren tegen de release.

Ik hoop wel dat ze niet gaan overdrijven met de fourth wall of de metamopjes want sommige voelden misschien een beetje geforceerd. En nu is het zo uitgedraaid dat ik de olifant in de kamer tot het laatste heb gehouden. In de eerste aflevering was de CGI voor She-Hulk al duidelijk beter dan in de trailers. Maar in de vierde vond ik dat dan weer minder. Die zal wel pas binnen 3 weken voor iedereen te zien zijn dus kan het ook nog verbeteren. Er is toch iets aan het gezicht en haar dat minder succesvol is dan bij Mark Ruffalo’s Hulk. Misschien is het omdat we hem al gewend zijn, maar toch haalt het me soms wat uit het verhaal en zie ik liever gewoon Maslany zelf bezig. Het kan ook een teken aan de wand zijn van de behandeling van de VFX-artists door Marvel. We geven hen het voordeel van de twijfel, want er zijn veel andere dingen die van She-Hulk een succes kunnen maken.

She-Hulk: Attorney At Law is vanaf 18/08 te zien op Disney+ met elke week een nieuwe aflevering.

Veelbelovende comedy

she-hulk: attorney at law
3 5 0 1
Tatiana Maslany is een plezier om naar te kijken als Jennifer Walters. Haar relatie met Bruce Banner is nu al een van de tofste familiebanden in het MCU. Het advocatenaspect geeft een leuke, nieuwe blik op het gewonere leven in het MCU en het script houdt er de humor in. De CGI lijkt beter maar is toch nog een pijnpunt. Hopelijk gaan ze ook niet te ver met het metagehalte van de reeks en komt er nog een duidelijker groter verhaal maar het is nu al veelbelovend.
Tatiana Maslany is een plezier om naar te kijken als Jennifer Walters. Haar relatie met Bruce Banner is nu al een van de tofste familiebanden in het MCU. Het advocatenaspect geeft een leuke, nieuwe blik op het gewonere leven in het MCU en het script houdt er de humor in. De CGI lijkt beter maar is toch nog een pijnpunt. Hopelijk gaan ze ook niet te ver met het metagehalte van de reeks en komt er nog een duidelijker groter verhaal maar het is nu al veelbelovend.
3/5
Total Score

Raak

  • Tatiana Maslany
  • Meer screentime voor Mark Ruffalo 😉
  • Komische advocatenseries zijn zeldzaam
  • Nieuwe kijk op een aantal zaken

Braak

  • CGI blijft in latere afleveringen een pijnpunt (maar kan verbeteren)
  • Niet te veel leunen op de fourth wall
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels