Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Avengers: Endgame spoilerbijbel – easter eggs deel 2

Nu Avengers: Endgame meer dan 6 weken uit is, en we eindelijk wat bekomen zijn, wordt het tijd om eens met een loep over de film te gaan en alle callbacks en easter eggs op te lijsten. Deel 1 hebben we al gehad, maar daarmee is nog lang niet alles gezegd.

Knappe koppen

© Marvel Studios

Nadat Tony weigerde om mee te werken aan de time heist gaat het team op bezoek bij Bruce Banner, die intussen Professor Hulk is geworden, een mix van de kracht van Hulk en het verstand van Bruce. Hij zal hen helpen om een tijdmachine te bouwen. Maar Tony beseft dat hij meer geluk heeft gehad dan anderen en komt er uiteindelijk ook achter hoe tijdreizen werkt. Bruce gebruikt intussen de Quantum Tunnel als tijdmachine maar die werkt niet helemaal. Tony komt ter hulp met zijn uitvinding en geeft Steve zijn schild terug. Nu moeten ze alleen het team terug bij elkaar krijgen.

 • Mark Ruffalo heeft een film zijn mocap-pak amper aan moeten doen maar dat is vanaf nu verleden tijd. Ergens in de voorbije 5 jaar heeft Bruce geëxperimenteerd in het lab om het beste van beide persoonlijkheden te bekomen. Meer, zoals de reden waarom, komen we eigenlijk niet te weten maar het resultaat mag er zijn. De CGI van bedrijf Framestore is de hele tijd voortreffelijk en zeker het beste werk dat ze al voor Hulk gedaan hebben.
 • Bruce is intussen ook beroemd geworden, te zien aan de kinderen die om een foto komen vragen en de “Hulk out!” die ze gebruiken. Hoe dat komt, weten we ook niet. Je hoort me al komen: iets meer over hoe Bruce die vijf jaar beleefd heeft, had wel gemogen.
 • Ook de fans van de verkeerd aangepakte relatie tussen Bruce en Natasha komen er in deze film wel mager vanaf. Wanneer Bruce vertelt dat tijdreizen onmogelijk is, antwoordt ze dat Bruce z’n huidige vorm ook ooit onmogelijk leek. Daarbij delen ze een veelzeggende blik en dat is het enige wat nog tussen hen gebeurt. Ook een gemiste kans.
 • Bruce dabt naar de kinderen maar ik hoop denk dat het binnen vijf jaar toch niet meer in de mode zal zijn.
 • De kinderen hier zijn meer Russo’s: het meisje heet Lia Mariella Russo en is de andere dochter van Joe Russo, en de oudste jongen is Julian Russo, ook zoon van.
 • © Marvel Studios

  Tijdens het afwassen valt Tony z’n oog op een foto van hem en Peter Parker. Daarop geeft hij Peter een certificaat van de beurs die hij zogezegd kreeg in Spider-Man: Homecoming. Op datzelfde schap staat trouwens ook een foto van Howard Stark, gespeeld door John Slattery.

 • A Möbius strip. (Wikimedia/David Benbennick/CC BY-SA)Tony vindt de oplossing voor tijdreizen via een “inverted Möbius strip”. Een Möbius-band is een oppervlakte met maar een kant. In de wiskunde heeft die veel toepassingen, maar hij wordt ook gebruikt om het zogenaamde Grootvader-complex in het tijdreizen uit te leggen.
 • I love you 3000” is waarschijnlijk een van de meest memorabele quotes uit de hele film. Dat getal lijkt op het eerste gezicht willekeurig maar er doet ook een theorie over de ronde. Als je namelijk de runtime van de MCU-films uit de eerste drie fases bij elkaar optelt, zou je aan 3000 minuten komen. Dat de runtime van Spider-Man: Far From Home voorlopig op 135 minuten staat, zullen we maar even vergeten. Blijkbaar was de quote een idee van Robert Downey Jr., wiens kinderen soms iets soortgelijks tegen hem zeggen.

 • Zelfs wanneer Tony de oplossing voor tijdreizen vindt, is hij er niet helemaal van overtuigd dat hij het wel zou moeten vrijgeven. Hij denkt dat hij het beter voor zich zou houden, maar Pepper vraagt: “But would you be able to rest?” Deze zin krijgt een ontroerende payoff.
 • De auto waarin Tony aankomt bij het hoofdkwartier is een Audi E-Tron GT. Deze auto is vorig jaar uitgekomen en velen vonden het raar dat Tony over 5 jaar nog altijd met deze auto zou rondrijden. Maar wie weet is de wereld gewoon niet meer zo bezig met nieuwe wagens en is dit dus nog altijd het meest prestigieuze model.
 • Er is trouwens ook wat gesleuteld aan de geluiden van de auto voor het effect. Een van de verkoopsargumenten van de auto, vooral elektrische als deze, is dat de motor amper geluid maakt. Dat geldt ook voor de E-Tron maar voor het komische effect werden er dus luidere motorgeluiden overgezet.
 • Tony geeft Cap z’n schild terug nadat hij het terugnam na Civil War. Het schild dat Steve van T’Challa kreeg in Infinity War heeft hij precies niet bijgehouden. Tijdens dat moment kan je trouwens de score uit The First Avenger horen.
 • Terwijl er gewerkt wordt aan de tijdmachine gaat Scott buiten zitten om zijn taco op te eten. Net wanneer hij wil bijten, wordt de taco weggeblazen door het schip van Rocket en Nebula, die terugkeren vanuit de ruimte. Ook Rhodey komt aan en noemt hem “regular size man”, een verwijzing naar de laatste keer dat Rhodey Scott zag als Giant Man in Civil War. Daarop komt Bruce voorbij met zijn eigen lunch en wanneer hij Scott ziet, geeft hij hem een van zijn eigen taco’s. Samen met de vrolijke muziek die begint, is dit toch een van de meest aandoenlijke scènes. (En een van m’n persoonlijke favorieten.)

Herenigd

© Marvel Studios

Rocket en Bruce gaan naar New Asgard om Thor te halen. Hij is zwaar depressief door zijn schuldgevoel en heeft zichzelf wat laten gaan. Uiteindelijk lukt het hen toch om hem mee te krijgen. Natasha gaat naar Japan om Clint terug te halen. Nu het team weer volledig is, bedenken ze een plan om de stenen uit het verleden te halen. Clint doet eerst een testrit om te zien of Tony’s apparaat werkt. Omdat ze via het Quantum Realm reizen, moeten ze ook opletten met hun Pym Particles want die zijn opeens eindig. In hun eigen verleden zijn alle stenen terug te vinden: de Mind Stone, Space Stone en Time Stone zijn in New York in 2012, de Reality Stone op Asgard in 2013 en de Power Stone en Soul Stone in de ruimte in 2014. Het team deelt zich op in groepen met elk hun eigen missie: Steve, Tony, Scott en Hulk gaan naar New York, Rocket en Thor naar Asgard, Rhodey en Nebula naar Morag en Natasha en Clint naar Vormir. Steve spreekt de groep nog eens toe voor ze terugkeren in de tijd.

 • Thor en de andere overgebleven Asgardianen wonen nu in New Asgard, een Noors stadje dat voorheen Tonsberg heette. Dit is eigenlijk een callback naar Captain America: The First Avenger. Daar haalde de Red Skull namelijk de Tesseract uit de muur aan het begin van de film.
 • Veel mensen gingen na de film blijkbaar op zoek naar het Noorse stadje dat dienst zou doen voor New Asgard, maar die scènes werden eigenlijk gefilmd in het Schotse St. Abbs, die er zelfs een speciaal bord voor gehangen hebben.
 • Valkyrie is terug, net als Korg en Miek, maar het is niet echt duidelijk hoe ze daar gekomen zijn. Toch waren er een paar theorieën voor: aan het begin van Infinity War is het Asgardiaans schip uit Thor: Ragnarok in twee gesneden, dus waarschijnlijk zaten zij op het andere stuk en hebben ze hun weg naar de aarde gevonden, aangezien dat toch al hun bestemming was.
 • Ook hier werd een beeld uit de trailer uit de trailer gemanipuleerd: in de film is het niet alleen Rocket die voor Thor zijn deur staat, maar is Bruce er natuurlijk ook bij.
 • Korg heeft de ananasoutfit aan waar Taika Waititi zo veel succes mee had op SDCC in 2017.
 • Korg, Miek en Thor zijn trouwens Fortnite aan het spelen, wat betekent dat het spel in het toekomstige MCU nog steeds populair is.
 • Rocket ziet niet meteen wat er met Thor aan de hand is maar Bruce duidelijk wel. Hij herinnert Thor er dan ook aan dat Thor degene was die Bruce hielp toen hij het zelf moeilijk had. Waarschijnlijk heeft hij het hier over dezelfde periode die Natasha ook al aanhaalde. Ik denk dat we met Bruce stilaan een patroon beginnen te zien. Geef ons die Hulk-film, lafaards!
 • Clint zat inderdaad in Japan, zoals setfoto’s al aangaven, waar hij leden van de Yakuza een kopje kleiner maakte. Er wordt ook echt Japans gesproken, onder andere door acteur Hiroyuki Sanada, bekend van Westworld en The Wolverine, die het personage Akihiko speelt. Het wordt wel duidelijk dat Amerika niet veel ervaring heeft met ondertitels, dus worden ze hier gebruikt als in comics. Akihiko komt trouwens uit die comics, waarin hij een robotsamoerai-armour had en een kanon probeerde te bouwen op de maan waarmee de Yakuza aardbevingen zou kunnen veroorzaken.
 • Tony noemt Thor “Lebowski” en hierdoor krijgen we de terugkeer van die pesky Celebrity Paradox. De hoofdrol in The Big Lebowski wordt dan ook gespeeld door Jeff Bridges, die villain Obediah Stane speelde in Iron Man. Daarnaast hebben we ook nog wat paradoxen door de tijdreisfilms die door de personages opgenoemd worden:
  • Sebastian Stan (Bucky) doet namelijk mee in Hot Tub Time Machine.
   • Als ze de nieuwste films meerekenen, is er dankzij Star Trek een paradox voor Chris Hemsworth (Thor), Zoe Saldana (Gamora), Benedict Cumberbatch (Doctor Strange), Idris Elba (Heimdall) en Karl Urban (die Skurge speelde in Thor: Ragnarok).
  • Michael Peña (Luis) speelt mee in A Wrinkle In Time.
 • © Sony

  Tony noemt Rocket “Ratchet“, waarschijnlijk een verwijzing naar het personage uit het spel Ratchet and Clank, dat er een beetje uitziet als een wasbeer.

 • Bruce en Nebula halen de werking van tijdreizen in de meeste films volledig onderuit: tijd is lineair, wat wil zeggen dat je dus niet kan teruggaan in de tijd en daarmee je eigen toekomst veranderen. Wanneer je naar het verleden reist, wordt dat je nieuwe heden en dus bestaat je vorige toekomst niet meer. Daarom moeten ze dus iets veranderen in het heden, 2023, om het gewenste effect te bekomen. Voor wie nog niet helemaal mee is, wordt het hier nog eens uitgelegd aan de hand van Back To The Future.
 • Ondanks het feit dat Natalie Portman niet meer in de films zat sinds The Dark World, is Jane wel nog verschillende keren vermeld. Thor en Tony hebben het over haar en Pepper in Age of Ultron en de vrouwelijke fans in Ragnarok voelen met hem mee dat hij gedumpt werd door haar. Daarnaast is het best grappig dat een van de minst populaire MCU-films eigenlijk superbelangrijk is voor dit plot.
 • De brainstormscènes zijn het soort scènes dat ik al lang in het MCU wil zien: de Avengers die gewoon rustig wat tijd met elkaar doorbrengen. Want dat is de grote kracht van deze personages. Tijd voor nog meer fanfiction.
 • Wanneer alle Avengers aan het eten zijn, zie je Hulk een pot Ben & Jerry’s eten. Het ijs lijkt groen waardoor het wel zou kunnen dat dat de smaak “Hulk of Burning Fudge” is die in Infinity War door Wong werd vermeld.
 • Mark Ruffalo heeft ook een foto van achter de schermen gepost van de eetscène.
 • Zoals ik al vermoedde uit de trailers zijn de nieuwe pakken wel degelijk gemaakt voor het Quantum Realm. En ook hier zijn er weer wat beelden gemanipuleerd. We merkten al op dat Hulk en Thor niet in het groepsshot uit de trailer zaten waarin iedereen rechtstaat, maar nu is het wel duidelijk waarom. Ook wanneer ze door de loods wandelen in hun pakken zijn ze daarom weggelaten: zelfs hun silhouet zou al te veel verraden.

Best of New York

© Marvel Studios

Tony, Scott, Steve en Bruce arriveren dus in New York in 2012. Bruce probeert om de Time Stone te bemachtigen van de Ancient One terwijl Tony, Scott en Steve de Mind en Space Stone gaan zoeken. De Ancient One geeft hem niet zomaar mee en legt uit welke invloed de stenen hebben op de realiteit. Bruce kan uiteindelijk de Ancient One overtuigen door te beloven dat ze de stenen terug zullen zetten wanneer ze klaar zijn.

 • Vanaf hier beginnen de callbacks en worden de long-time fans pas echt beloond. Zo krijgen we als eerste het iconische groepsshot terug uit The Avengers, en het blijft nog steeds een kippenvelmoment.
 • Om niet de hele tijd in het rood en wit te moeten rondlopen veranderen de Quantum Realm-pakken in aangepaste kledij. Handig.
 • Ik had al gespeculeerd dat de groep verschillende gebeurtenissen zou herbezoeken op basis van setfoto’s die verschenen waren. Vooral de scène waarin de groep net aankomt in 2012-New York was daarvoor een belangrijke aanwijzing door de aanwezigheid van Scott. Maar daarop kan je op de spacetime-gps zien die Tony heeft uitgevonden. Achteraf is het dan ook best grappig om de foto’s nu te bekijken.
 • Wanneer Bruce de Ancient One bezoekt op zoek naar Doctor Strange, zegt ze dat hij zo’n vijf jaar te vroeg is. Daarmee krijgen we wat meer duidelijkheid (of verwarring) over de tijdlijn. Want op het scherm verschijnt 2012 dus wil dat zeggen dat Doctor Strange in 2017 in het Sanctum Sanctorum zit. Aangezien de film is uitgekomen is 2016 lijkt het weer een retcon maar er gaat in het verhaal zelf wel enige tijd voorbij vooraleer hij de Sorcerer Supreme wordt, dus kan dit wel kloppen.
 • Hier zet de Ancient One trouwens de tijdreisregels en de gevolgen uiteen van hun acties in het verleden. Er is één prime tijdlijn waarin altijd hetzelfde gebeurt. Als ze in 2012 de Time Stone weghalen (om over de rest nog maar te zwijgen) verandert de loop van die tijdlijn en ontstaat er dus een andere realiteit zonder de steen. Om ervoor te zorgen dat die nieuwe realiteit niet blijft bestaan, moeten ze de stenen dus terugzetten op het moment waarop ze weggenomen werden. Bruce belooft dat hij daarvoor zal zorgen en dat leek echt alsof hij zijn doodsvonnis getekend had.
 • Ook krijgen we de bevestiging van wat ik en vele anderen al dachten: dat Doctor Strange de Time Stone echt moest geven om zo die ene toekomst te bereiken waarin ze winnen. Waarschijnlijk omdat Tony uiteindelijk degene is die de wereld redt en anders had Thanos hem vermoord en hadden ze nooit kunnen tijdreizen. Foei dus, iedereen die aan hem twijfelde.
 • Callback: Het MCU kan ook best met zichzelf lachen want we krijgen te zien wat er eigenlijk gebeurde tussen het moment waarop Loki gevat werd door de Avengers in Stark Tower en het moment waarop hij en Thor teruggaan naar Asgard. Net na hun iconische groepsshot bij Loki zegt Tony: “We can continue posing up a storm later.” Want inderdaad, van achteraan gezien is iedereen wel heel goed geplaatst.
 • Ook van deze scène in Stark Tower waren er al gedeeltelijk setfoto’s waardoor we wisten dat Tom Hiddleston al zeker terugkwam en ook Thor en Tony hun oude kostuum zouden aanhebben.
 • 2012-Steve loopt logischerwijze rond in zijn oude pak, waarop Tony reageert: “Mr Rogers, that old suit design really did nothing for your ass.” Dat leek voor sommige fans waarschijnlijk heel random, maar is eigenlijk een in-joke naar de interesse van de fans voor het achterwerk van Chris Evans sinds The Avengers en zijn eigen ongenoegen met het vroegere kostuum.
 • Scott is zoals altijd weer geweldig enthousiast en antwoordt daarop: “As far as I’m concerned, that’s America’s ass.” Dit wordt waarschijnlijk een van de meest geciteerde quotes uit de film.
 • Naast Tom Hiddleston komen nog meer personages terug: het bekende STRIKE-team met Crossbones (Frank Grillo) en zijn handlanger zonder naam (Callan Mulvey) onder leiding van Jasper Sitwell (Maximiliano Hernández) komt de scepter halen. Ook al zullen de puristen dit misschien als retcons beschouwen, als fan vond ik het leuk dat de gaten opgevuld werden met dingen die we herkenden.
 • Cap gaat vroeger weg om de reddingsoperatie te leiden. Loki transformeert in hem om te lachen met de manier waarop hij praat. Dat zou hij later weer doen in Thor: The Dark World.
  Afbeeldingsresultaat voor thor dark world loki captain america tumblr

Lees verder in deel 3.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels