Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

agents of shield ranked

Alle seizoenen van Agents of S.H.I.E.L.D. gerangschikt

Nu Disney+ beschikbaar is in ons land, kan je de eerste 5 seizoenen van Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D. bekijken op het nieuwe platform. Het laatste seizoen staat op Streamz (vroeger Telenet Play). Het zesde, tja, dat glipt voorlopig tussen de mazen van het net. Wij rangschikken voor de gelegenheid alle zeven seizoenen van de serie.

Na 136 afleveringen is het doek gevallen voor Marvels eerste – en langstlopende – tv-serie die nog gemaakt werd door de ondertussen opgedoekte afdeling Marvel Television. Enkele jaren geleden vertelden we al waarom Agents of S.H.I.E.L.D. meer aandacht en erkenning verdient, en ook in de drie seizoenen erna bleef de serie haar eigen ding doen voor en dankzij een trouwe fanbase. Nu kunnen jullie dit Marvel-pareltje naar hartenlust bingen en ons desnoods ongelijk geven.

Dit artikel bevat lichte spoilers voor elk seizoen.

agents of shield season 6
© ABC / Marvel

7. Seizoen 6

Om eerlijk te zijn, heeft AoS heeft geen slechte seizoenen, zoals de RottenTomatoes-score ook laat zien. Maar sommige seizoenen blijven minder hangen dan andere. Seizoen 6 is er zo eentje. Het was eigenlijk een seizoen dat niemand verwacht had, aangezien de toekomst na seizoen 5 zo onzeker was dat de finale toen ook als series finale kon dienen. Daarna moesten ze dus weer wat verhaallijnen opstarten en kreeg Clark Gregg onder andere een nieuwe rol.

Seizoen 6 begint dan ook een jaar later. Daisy en Simmons zitten in de ruimte op zoek naar Fitz terwijl de rest van het team op aarde te maken krijgt met een dubbelganger van Coulson. Hij leidt een team van huurlingen die realiteitsverstoringen lijken te veroorzaken om de aarde te verwoesten. Maar zoals wel vaker bij AoS is alles niet zoals het lijkt te zijn.

Seizoen 6 lijkt eerder een tussenseizoen op weg naar het laatste en daarom houdt dit seizoen misschien het minst goed stand in het hele verhaal.

Er zitten zeker goeie elementen in dit seizoen. Zo duikt er halverwege het seizoen ineens een soort ruimteparasiet op die voor echte horrortaferelen zorgt. Daarnaast komt er nog een vijand op de proppen die een lichamelijke stoelendans doet met spannende en dramatische gevolgen. Er zijn ook minstens twee afleveringen die tot de beste van heel de serie horen.

Het grootste probleem ligt eigenlijk bij de nevenpersonages en dan vooral het huurlingenteam rond Clark Gregg. Zij zijn soms redelijk irritant en nemen dan naar mijn zin nog eens te veel tijd af van de hoofdpersonages. Ook het uiteindelijke bereik van de main villain is eerder zwak in vergelijking met andere seizoenen. Vooral daarom lijkt seizoen 6 eerder een tussenseizoen op weg naar het laatste en daarom houdt dit seizoen misschien het minst goed stand in het hele verhaal. (Jana)

agents of shield season 5
© ABC / Marvel

6. Seizoen 5

Na ondergedoken nazi’s, andere planeten, virtuele realiteit, magie en superkrachten waren er nog maar een paar scifitropes over die S.H.I.E.L.D. nog niet gedaan had. In seizoen 5 combineerden ze twee van de meest geliefde: de ruimte en reizen naar de toekomst. Of toch in het eerste deel van het seizoen. Na hun verblijf in het virtuele Framework en het alternatieve universum dat erin schuilde, wordt het team (behalve Fitz) door een onbekende man ontvoerd en naar het jaar 2091 gestuurd. Daar is de Aarde zogezegd verwoest door Daisy en is het heelal in handen van de Kree. Het team moet uitzoeken wat er gebeurd is, hoe ze hun toekomst kunnen redden en hoe ze in godsnaam Fitz zullen terugvinden.

De 100e aflevering grijpt terug naar de eerste aflevering en bezorgt ons een paar van de mooiste emotionele momenten van de serie.

Iets wat S.H.I.E.L.D. altijd geweldig gedaan heeft, is scifi-elementen binden aan hun eigen verhaal en personages. Ook nu blijkt iemand van hun eigen team de spilfiguur, en misschien zelfs antagonist, dus de gemoederen lopen hoog op. In de latere helft van het seizoen worden elementen uit eerdere seizoenen gebruikt om verhalen verder te zetten. Het vorige seizoen had een groter effect op het team dan we konden verwachten, en het lot van het team, en dan vooral Coulson, lijkt bezegeld.

Seizoen 5 was er een met pieken en dalen. De 100e aflevering grijpt terug naar de eerste aflevering en bezorgt ons een paar van de mooiste emotionele momenten van de serie. De laatste aflevering van het seizoen is ook een van de beste van allemaal, waarbij zowel plot als emotie een hoogtepunt bereiken, maar de weg ernaartoe was in seizoen 5 niet altijd even meeslepend, waardoor dit seizoen in het geheel gezien niet heel erg bleef hangen. (Elien)

agents of shield season 7
© ABC / Marvel

5. Seizoen 7

Bitter weinig series weten op voorhand wat het laatste seizoen zal zijn, maar AoS kreeg die luxe wel en kon dus rustig het einde plannen. En net zoals het MCU de serie volledig negeerde, besloot de serie het MCU ook eens te negeren en trokken ze zich dus niets aan van de snap uit Infinity War en Endgame. Toch lieten ze zich er wat door inspireren. Wanneer het vliegtuig van het team vertrekt aan het einde van seizoen 6 belanden ze namelijk in de jaren 30. De missie is duidelijk: om de wereld te redden moet het team de Chronicoms (robots, basically) achtervolgen in de tijd om te voorkomen dat ze S.H.I.E.L.D. uit de geschiedenisboeken wissen.

Bij een laatste seizoen moet vooral dat einde een schot in de roos zijn. En gelukkig is dat ook het geval.

Deze opzet is perfect om door zowel de geschiedenis van de organisatie als de serie te kuieren. Daarbij komen een paar personages en concepten uit de comics aan bod maar ook uit voorbije seizoenen. En wat is er een beter cadeau dan dat voor fans die al vanaf het begin volgen? Er wordt zelfs een personage uit een andere Marvelreeks opgevist, waardoor ook dat voorbarig einde wat verzacht wordt. Dit seizoen vinken ze ook nog wat dingen af die ze nog niet hadden kunnen doen zoals een noir- en timeloopaflevering maken. Daarnaast zorgen tijdsperiodes als de jaren 30, 50, 70 en 80 altijd voor inventieve en komische taferelen, en dat is hier niet anders. Speakeasy’s, Area 51, foute kleren, het passeert allemaal de revue.

Maar bij een laatste seizoen moet vooral dat einde een schot in de roos zijn. En gelukkig is dat ook het geval. Maar waarom staat dit seizoen dan niet hoger? Omdat ook hier een villain nodig was om de verschillende afleveringen te verbinden en uiteindelijk te geraken waar we wilden zijn. En jammer genoeg was die toch het minst compelling aan dit seizoen. (Jana)

agents of shield season 1
© ABC / Marvel

4. Seizoen 1

Het is oprecht jammer dat zo veel mensen afhaakten tijdens het eerste seizoen van AoS omdat de torenhoge verwachtingen van Marvelfans niet ingelost werden. De herboren agent Phil Coulson krijgt van Nick Fury en Maria Hill de opdracht om een team te vormen in de nasleep van de invasie die Loki meebracht in The Avengers. Alles zou met elkaar verbonden zijn! Maar Marvel bedacht zich al snel, en deed de makers werken met een hand op de rug. Nee, er zouden geen Avengers opduiken, er werden nog geen nieuwe grote helden of villains geïntroduceerd. Hoogstens kregen ze wat gerelateerde objecten en concepten om mee te werken en dus moesten ze wat ter plaatse trappelen. “Daar kwamen we niet voor!!!”, zeiden velen.

Seizoen 1 is een beetje zoals terugkijken op pakweg 2015 nu we in 2020 leven.

Maar het zaak-van-de-weekformat dat de eerste helft van het begin van de serie opmaakte, zorgde wel voor een van de belangrijkste elementen van de serie: de kans om de personages te leren kennen. Voordat het team werd meegezogen in het ene langdurige avontuur na het andere, konden ze ook elkaar leren kennen.

De ontdekking dat HYDRA S.H.I.E.L.D. had geïnfiltreerd en dus ook Coulsons team deed de serie een versnelling hoger schakelen en had wellicht ook de grootste impact van alle andere plotwendingen in de serie. Maar ook daarvoor werden al verhaallijnen opgezet die later nog belangrijk zouden worden, zoals de identiteit van Skye en de betekenis van Tahiti voor Coulson. En veel van de vroege afleveringen zijn ook gewoon amusant en niet zo heavy als in de latere seizoenen. Het is een beetje zoals terugkijken op pakweg 2015 nu we in 2020 leven. Een rooskleurige bril met een explosief einde dat veel beter is dan velen beweren.  (Elien)

agents of shield season 2
© ABC / Marvel

3. Seizoen 2

Aan het einde van seizoen 1 nam AoS al een andere wending in het soort verhalen dat ze wilden vertellen. Aan het begin van seizoen 2 hadden ze pas echt vrij spel en dat merkte je meteen. Het team draagt de gevolgen van het ontmaskeren van Hydra. Zo stuurt Coulson S.H.I.E.L.D. in een nieuwe richting maar heeft Garrett iets in hem losgemaakt. Het vliegtuig werd ingeruild voor een serieuzere basis. Ook nieuwe personages deden hun intrede, waaronder sommige met een oorsprong in de comics. De verhaallijn van FitzSimmons start ondertussen met een dramatische wending terwijl Skye een volwaardige S.H.I.E.L.D.-agent is geworden. Zij zet de zoektocht naar haar ouders voort en wordt een belangrijke drijfveer voor het centrale thema van de rest van het tweede seizoen: de introductie van Inhumans.

Dit seizoen zette de toon voor welke verhalen de serie zou vertellen en ook op welke manier, en diepte de quirky personages uit seizoen 1 verder uit.

Vergeet dat je de gelijknamige serie van Marvel ooit gezien hebt, want in AoS werden ze pas echt eer aan gedaan. De emotionele impact van hun introductie komt echt binnen en zorgt zelfs voor verdeling binnen het team. De rest van het seizoen behandelt de impact van krachten waar je nooit om gevraagd hebt maar ook het onbegrip en de angst die die kunnen veroorzaken. Daarnaast wordt de organisatie ook opgeschud van binnenuit in de tweede helft van het seizoen. Het “echte” S.H.I.E.L.D. wil de fouten uit het verleden vermijden, waardoor het team keuzes moet maken.

Dit seizoen zette de toon voor welke verhalen de serie zou vertellen en ook op welke manier, en diepte de quirky personages uit seizoen 1 verder uit. De connectie met het MCU was minder uitgesproken dan in het eerste seizoen maar met guest stars als Kyle MacLachlan, Edward James Olmos en Reed Diamond was dat ook niet nodig. De centrale villain dit seizoen lijkt aan het begin vast te liggen maar langzaamaan wordt duidelijk dat goeie bedoelingen de verkeerde kant kunnen uitgaan. Dit seizoen zette de serie met de voetjes op de grond na het redelijk “lichte” eerste seizoen en dat bleek de juiste keuze. (Jana)

agents of shield season 3
© ABC / Marvel

2. Seizoen 3

Na de strijd voor en tegens Inhumans wordt al snel duidelijk dat er snel veel meer mensen met krachten ontdekt zullen worden. S.H.I.E.L.D. wil zich over hen ontfermen nu Daisy haar eigen gave beter beheerst. En het team kon de hulp goed gebruiken, want ze zijn niet de enige organisatie die naar Inhumans op zoek gaat. Op persoonlijker vlak heeft het team klappen gekregen: Bobbi is nog altijd getraumatiseerd, Jemma is maanden ervoor spoorloos verdwenen, en Fitz is sindsdien onvermoeibaar naar haar op zoek en gaat daarbij een duister pad op. Ook het conflict met Ward loopt uit de hand, met dodelijke en verregaande gevolgen.

Seizoen drie bevat verrassend veel materiaal uit de Marvel-comics. Een echte rollercoaster vol gewaagde en inventieve verhaallijnen.

Seizoen drie bevat verrassend veel materiaal uit de Marvel-comics: onder andere de ATCU, Hive, Lash, Yo-Yo Rodriguez en de oprichting van de Secret Warriors. De relatie tussen Fitz en Simmons wordt verder uitgediept en ook Coulson en May krijgen een leven naast S.H.I.E.L.D., al is dat maar tijdelijk.

Al die situaties leiden tot een reis naar een andere planeet, die een paar van de beste afleveringen van de serie opleveren. Elk castlid levert buitengewone acteerprestaties af doorheen ook onder andere mind control, liefde, toekomstvoorspellingen, verraad maar ook veel verlies. Alle personages worden gedwongen om zware keuzes te maken die nog lang zullen nazinderen. Een echte rollercoaster vol gewaagde en inventieve verhaallijnen. (Elien)

agents of shield season 4
© ABC / Marvel

1. Seizoen 4

Er kan er maar een het “beste” zijn en dat is voor ons seizoen 4. Op voorhand wisten we al dat dit seizoen verdeeld zou worden in 3 “pods” van elk ongeveer 7 afleveringen. Elke pod behandelt een andere verhaallijn, en dat bleek een gouden beslissing. Allereerst krijgen we de introductie van Ghost Rider, maar niet die van Johnny Blaze (zoals in de film met Nicholas Cage) maar in de incarnatie van Robbie Reyes. Die nam de mantle van Ghost Rider over in een nieuwe comicreeks van Felipe Smith en Tradd Moore. Hij wordt gespeeld door Gabriel Luna, die zich de rol volledig eigen maakt.

Allereerst krijgen we de introductie van Ghost Rider. Hij wordt gespeeld door Gabriel Luna, die zich de rol volledig eigen maakt.

Het luidt een donkere start van het seizoen in, nadat ook Daisy S.H.I.E.L.D. heeft verlaten en een eigen gewelddadig pad bewandelt. Ondertussen is het de organisatie zelf anders vergaan. Ze keren terug naar het spotlicht maar krijgen daarbij ook een nieuwe director. Ondertussen gaat het met FitzSimmons de goeie kant uit maar dan krijgt het team te maken met bijna magische tegenstand.

Daarna volgt de LMD-pod. Centraal staat Aida, de android gebouwd door Fitz en Dr Radcliffe. Zij wil graag de Darkhold bemachtigen, een magisch boek waarmee ze tot alles in staat is, geïnspireerd door Doctor Strange. Ook krijgt het team te maken met de Watchdogs, een groepering die radicaal tegen Inhumans is. Aan het einde van dit deel heerst paranoia met een van de beste afleveringen tot gevolg.

Meteen wordt dit gevolgd door de Agents of HYDRA-pod, waarin het team in een alternatieve wereld belandt. Hoe zou de wereld eruitzien als bepaalde dingen uit het leven van onze agents anders waren gelopen? Een daarvan is dat HYDRA het overwicht heeft in plaats van S.H.I.E.L.D. Een what if-verhaallijn is altijd interessant dus ook hier is dat niet anders. Oude personages keren terug op een totaal andere manier en het belang van de keuzes die je maakt, wordt maar al te duidelijk.

De podstructuur zorgt een seizoen met weinig overbodige momenten en een reeks straffe afleveringen die elkaar opvolgen.

Het is moeilijk om meer te zeggen over dit seizoen zonder te veel weg te geven. Maar door de podstructuur ligt het tempo hoog en komt er nog veel meer aan bod dan hierboven vermeld. Dit zorgt een seizoen met weinig overbodige momenten en een reeks straffe afleveringen die elkaar opvolgen, waardoor er minder uitschieters zijn dan in andere seizoenen met één verhaallijn. Ook de manier waarop alle elementen samengevlochten zijn en toch naadloos in elkaar overgaan, getuigt van klasse in de writers room. Maar alles staat of valt met de personages en die blijven het belangrijkst. Van iedereen worden nieuwe kanten belicht maar hun onderlinge band blijft de rode draad. Dit samen met de epische verhaallijnen is voor ons Agents of S.H.I.E.L.D. op z’n best. (Jana)

Seizoen 1-5 van Agents of S.H.I.E.L.D. zijn te bekijken op Disney+, seizoen 7 op Streamz (Telenet Play).

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels