Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

series 2022

40 series om naar uit te kijken in 2022

Onze must-seelijst is stilaan langer dan de lijst van series die we gezien hebben, en toch blijven we series toevoegen. De streamingoorlog zorgt dan ook bijna dagelijks voor nieuwe reeksen om te bingen of wekelijks vol spanning op te wachten. Hier vind je onze 40 aanraders voor 2022, en nog een paar data om in je kalender aan te kruisen. Series 2022

Search Party seizoen 5 (9 januari, Streamz)

series 2022
© Streamz

Search Party is waarschijnlijk de meest bingebare serie van de afgelopen jaren die ook nog eens steengoed is. In de serie geraakt een jonge vrouw (Alia Shawkat) geobsedeerd door de verdwijning van een oud klasgenootje en trommelt ze haar vriendengroep op om het mysterie te ontrafelen. Search Party gaat al snel een onverwachte kant op en raast daarna aan een sneltempo voorbij, met een heel donker vierde seizoen. Het allerlaatste seizoen schijnt nog beter te zijn en kan je vanaf nu streamen op Streamz. (Matti)

The Righteous Gemstones seizoen 2 (10 januari, Streamz)

Vergeet de familie Roy uit Succession, de boeiendste rijkeluisfamilie op het kleine scherm zijn de Gemstones. De televangelisten met John Goodman en Danny McBride aan het roer delven verder hun ondergang. Het vorige seizoen scheurde het gezin uit elkaar, maar het einde is nog lang niet in zicht want McBride wil er zijn meest langlopende serie ooit van maken (Eastbound & Down telde vier seizoenen). (Matti) Series 2022

Archive 81 (14 januari, Netflix)

© Netflix

True crime is superpopulair op Netflix, maar fictieve horrorseries mogen er altijd bij. Archive 81 is gebaseerd op de gelijknamige podcast over een videoarchivist die ingehuurd wordt om een mysterieuze set tapes te restaureren. De serie is deels opgezet als found footage-reeks en deels als bovennatuurlijke thriller. In de hoofdrol zien we Mamoudou Athie uit The Get Down en Sorry For Your Loss. (Elien)

As We See It (21 januari, Amazon Prime)

Van Jason Katims mag je altijd gevoelige, innemende tv verwachten die je bijblijft, zoals Parenthood en Friday Night Lights. Daarom zijn we heel benieuwd naar deze dramedy over drie huisgenoten die op het autismespectrum zitten. De reeks volgt hoe zij door het leven gaan, vrienden maken, werk vinden en verliefd worden. Samen en met de hulp van vrienden en familie. Katims heeft zelf een zoon met het aspergersyndroom, dus we kunnen er wel vanop aan dat As We See It hun hoofdpersonages met respect en een kwinkslag zal behandelen. (Elien)

The Afterparty (28 januari, Apple TV+)

series 2022
© Apple TV+

Op een reünie van het middelbaar wordt een celebrity vermoord. Het is aan rechercheur Danner om uit te zoeken wie het deed, maar alle aanwezigen herinneren zich de avond anders. Elke aflevering van dit komisch moordmysterie toont zo’n ander perspectief, compleet met eigen visuele stijl en fictiegenre om de persoonlijkheid van elk personage kracht bij te zetten. The Afterparty komt uit de geesten van Spider-Verse-makers Chris Lord en Phil Miller en onder andere Tiffany Haddish, Ike Barinholtz en Ilana Glazer in de cast. En zo schieten onze verwachtingen plots de hoogte in. (Elien) Series 2022

The Woman In the House Across the Street From the Girl in the Window (28 januari, Netflix)

© Netflix

Als deze titel je een beetje overdreven lijkt: dat is ook de bedoeling. Deze nieuwe serie van Netflix steekt namelijk de draak met de recente golf aan thrillers met onstabiele witte vrouwen in de hoofdrol, zoals Gone Girl en Sharp Objects. Kristen Bell speelt hier de hoofdrol als iemand die niet al te graag buitenkomt en dan plots misschien getuige is van een moord. Bell is altijd goed, maar het is vooral uitkijken naar wat deze serie kan zeggen over het genre dat het parodieert. (Elien)

Pam & Tommy (2 februari, Disney+)

Pamela Anderson is altijd spraakmakend geweest, ook als ze er zelf geen hand in had. Mensen die nog herinneringen hebben van de jaren 90 weten misschien nog dat ze toen een tumultueuze relatie had met Mötley Crue-drummer Tommy Lee. Het koppel trouwde nadat ze elkaar drie dagen kenden en filmden een sekstape op hun huwelijksreis. Toen een elektricien die ontdekte in hun kluis, verkocht hij ze aan een bedrijf die de tape lekte op internet. De video ging toen al viraal. Als je de popcultuur volgt, zag je ongetwijfeld de indrukwekkende transformatie van Lily James en Sebastian Stan. En ondanks hun aanwezigheid en die van I, Tonya-regisseur Craig Gillespie hou ik toch mijn hart vast. Een komische serie over een gebeurtenis die vooral Pamela Anderson veel leed bezorgd heeft, moet ook wel iets te zeggen hebben over het seksisme van die tijd. We zullen zien. (Elien) Series 2022

Twee zomers (6 februari, één)

series 2022
© Brecht Vanhoenacker / VRT

De samenwerking tussen Panenka en de openbare omroep is al een erg vruchtbare gebleken. Non-fictieprogramma’s zoals Taboe en Therapie zijn top, en nu komen ze met een nieuwe fictiereeks. In Twee zomers staat de relatie tussen een groep vrienden op springen nadat op vakantie een aantal gevaarlijke geheimen aan het licht komen. Op reis gaan met vrienden, is dat wel een goed idee? Deze groep had beter moeten weten, want 30 jaar eerder kwam een van hen om op reis… In de cast zitten onder meer Koen De Bouw, Kevin Janssens, Ruth Becquart, Inge Paulussen, Herwig Ilegems, An Miller en Tom Vermeir. De regie is van Tom Lenaerts, die ook het scenario schreef met Paul Baeten (Over water). Vlaamse kost om naar uit te kijken, dus. (Elien) Series 2022

Bel-Air (13 februari, Streamz?)

series 2022
© Peacock

Voorlopig is dit een vreemde eend in de bijt, want we hebben geen idee of we Bel-Air zelfs zullen kunnen zien. In de VS verschijnt de dramatische herwerking van The Fresh Prince of Bel-Air namelijk op streamingdienst Peacock, waarvoor nog geen equivalent is bij ons. Wat we wel weten is dat de reeks gebaseerd is op de virale ‘trailer’ die het internet rondging en Will Smith prompt in actie deed schieten om zo’n versie echt te producen. Geen lachsalvo’s en throwback naar de jaren 90 deze keer, want de serie toont hoe het echt zou zijn voor een zwarte jongeman om in een rijkere buurt terecht te komen. Een interessante premisse die rake maatschappijkritiek kan opleveren. (Elien) Series 2022

Severance (18 februari, Apple TV+)

Ben Stiller produceert en regisseert deze serie die zeker geen komedie wordt. In het geheimzinnige Severance tekenen werknemers een luguber contract: hun herinneringen tussen werk en erbuiten worden strikt gescheiden. De trailer ziet er redelijk waanzinnig uit met Adam Scott, Patricia Arquette, Christopher Walken en John Turturro. (Matti)

How I Met Your Father (9 maart, Disney+)

series 2022
© Hulu / Disney+

Kids, ik moet jullie iets vertellen: jullie vader zit al een tijdje te wachten op een nieuwe sitcom met herkenbare vrienden in de hoofdrollen. Na How I Met Your Mother is er nooit meer iets in de buurt gekomen, en daar zal nostalgie een grote factor in spelen, maar ik ben alleszins heel benieuwd of de langverwachte spin-off met Hilary Duff maar een beetje hetzelfde gevoel kan opwekken. (Matti) Series 2022 Series 202

Barry seizoen 3 (maart, Streamz)

© HBO / Streamz

Het is ondertussen van maart 2019(!) geleden dat het tweede seizoen van Barry op ons losgelaten werd. Eindelijk keert de geniale donkere comedyserie terug maar het wordt Barry vast heet onder de voeten. Hij dacht uit de wind te zijn voor wat hij aan het einde van seizoen 1 deed maar het einde van seizoen 2 gooit wat roet in het eten. Om helemaal mee te zijn, doen we best nog een rewatch maar we zijn wel helemaal klaar voor een nieuwe portie Bill Hader. (Jana)

Atlanta seizoen 3 (24 maart, Fox)

https://youtu.be/Gq9slWovcCc

Het lange wachten – vier lange jaren – is eindelijk voorbij. In het nieuwe seizoen van Atlanta stuurt Donald Glover zijn rappers en aanhangsels naar Europa voor wat opnieuw een reis door confronterende, introspectieve en vooral uitstekende storytelling wordt. (Matti)

Moon Knight (30 maart, Disney+)

Moon Knight is Marvels geflipte versie van Batman, maar met een dissociatieve identiteitsstoornis. Een valkuil om te schrijven, maar waarmee er in stripvorm al heel mooie dingen mee gedaan zijn die hard aan kwamen. Dat Oscar Isaac zich in het witte pak hijst, zorgt voor hoge verwachtingen. (Matti)

Russian Doll seizoen 2 (lente, Netflix)

series 2022
© Netflix

Het eerste seizoen van Russian Doll is ondertussen alweer drie jaar geleden. Dat was een parel die langzaam opgepikt werd en een vat aan originele storytelling bleek. Nadia komt op haar verjaardag in een tijdslus terecht en weet niet ze moet doen om eruit te raken. Net wanneer ze wanhopig wordt, ontdekt ze dat ze niet alleen is in de lus. Zelfs na die twist bleef de serie verrassen, ook dankzij de geweldige Natasha Lyonne in de hoofdrol. En dus zijn we benieuwd waar een tweede seizoen naartoe gaat. (Elien) Series 2022

House of the Dragon (voorjaar, Streamz)

© HBO / Streamz

Amper een paar maanden na het einde van Game of Thrones in 2019 werd deze prequelserie aangekondigd en dit jaar krijgen we dan het resultaat. Deze reeks is gebaseerd op het boek Fire & Blood van George R.R. Martin en speelt zich 200 jaar voor de gebeurtenissen van GoT af. Het ontstaan van de familie Targaryen zal uit de doeken worden gedaan, helemaal tot de zogenaamde Dance of the Dragons, een successieoorlog tussen de kinderen van Viserys I. Die laatste zal gespeeld worden door Paddy Considine en met andere castleden als Olivia Cooke, Matt Smith en Rhys Ifans ziet het er alvast veelbelovend uit. (Jana)

The Sandman (april, Netflix)

Al tientallen jaren in productie, tot 5 jaar geleden een film met Joseph Gordon-Levitt, en vorig jaar nog een audioverhaal met James McAvoy, maar nu is het zover. De waanzinnig populaire graphic novel van Neil Gaiman komt als serie naar Netflix. Daarin komt Dream of Morpheus, de personificatie van dromen, na een lange opsluiting vrij. Hij wil dan ook meteen zijn rijk opnieuw opbouwen. The Sandman is een ambitieus en diepgaand werk met een even complex hoofdpersonage, maar met acteurs als Tom Sturridge, Gwendoline Christie, Jenna Coleman en Charles Dance zit je alleszins al goed. (Elien)

Doe zo voort (voorjaar, Streamz)

series 2022
© Streamz

In de eerste comedyserie bedacht en geschreven door komiek Lukas Lelie volgen we een reeks oudercontacten van verschillende leerkrachten en ouders. Zo (h)erkennen we de bijzonderheden aan de enige ervaring die we allemaal gemeen hebben: school. Meer dan een paar beelden hebben we nog niet gezien, maar Lelie is een van de meest frisse comedytalenten van het land. We verwachten dus wel wat. (Elien) Series 2022

Peaky Blinders seizoen 6 (voorjaar, BBC)

Gedreven tot waanzin door familieverraad en visioenen van zijn overleden vrouw zette Tommy Shelby een geweer tegen zijn hoofd in de cliffhanger van het vorige seizoen. Cillian Murphy keert nu een laatste keer terug als meedogenloze maffiabaas op de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Het finale seizoen belooft een epische afsluiter te worden met de wederkeer van bekende koppen zoals die van Tom Hardy. (Matti)

Ms Marvel (zomer, Disney+)

© Disney+

Het wordt een groot jaar van Adil en Bilal. Naast twee nieuwe films maken ze ook hun debuut bij Marvel voor de reeks Ms Marvel. Die zal het personage Kamala Khan in het MCU introduceren, een van de populairste nieuwe personages van de laatste jaren, gespeeld door Iman Vellani. Bovendien is Khan een Pakistaans-Amerikaans meisje en ook het eerste hoofdpersonage dat moslim is. De reeks zal vooral haar origin story behandelen. Ze wordt namelijk Ms Marvel in navolging van haar idool Captain Marvel en zal daarna dan ook opduiken in de sequel The Marvels. Adil en Bilall nemen de eerste en laatste aflevering voor hun rekening en drukken daarbij hun stempel op het MCU. (Jana)

The Lord of the Rings: The Rings of Power (2 september, Prime Video)

series 2022
© Amazon

Lord of the Rings-fans houden misschien hun hart al vast, maar dit jaar is het eindelijk zover. Een prequelserie die zou plaatsvinden tijdens het zogenoemde Tweede Era, enkele duizenden jaren vóór The Hobbit en The Lord of the Rings. De reeks behandelt het smeden van de ringen, de opkomst van Sauron, het verhaal van Númenor en de laatste alliantie tussen elven en mensen. Een groep personages moet samenwerken om nieuw kwaad in Middle Earth de baas te kunnen. Eén personage keert al terug, want Morfydd Clark (Saint Maud) speelt een jongere Galadriel. (Elien) Series 2022

She-Hulk (TBD, Disney+)

Een aantal jaar geleden kreeg de nicht van Hulk een geweldig plezante stripreeks, een soort rechtbankdrama gemend met superheldenkomedie. Ik kan enkel maar hopen dat de tv-serie met Tatiana Maslany in de titelrol (dat belooft wel heel veel) zich inspireert op die comics. De veel te korte teaser doet vermoeden van wel. (Matti)

Better Call Saul seizoen 6 (TBD, Netflix)

© AMC / Netflix

Het einde van Better Call Saul komt eraan en ik ben nog niet klaar om afscheid te nemen van een van de beste tv-series ooit, een prequel die zijn voorganger al lang heeft overtroffen. De verwachtingen zijn torenhoog voor de finale transformatie van Jimmy in Saul. Onze ogen zijn evenveel gericht op de nakende val van Kim, een uiterst breekbare rol gespeeld door Rhea Seehorn. (Matti)

The Crown seizoen 5 (TBD, Netflix)

series 2022
© Netflix

De fictieserie over het Britse koningshuis is intussen al aan haar vijfde seizoen toe. Vooral het vierde seizoen ging over de tongen door het verhaal van Charles en Diana te behandelen. Dit seizoen zal zich afspelen in de vroege jaren 90 en brengt ook een heel nieuwe cast met zich mee. Imelda Staunton zal Olivia Colman vervangen als de queen en daarnaast duiken ook Elizabeth Debicki (Diana), Dominic West (Charles), Lesley Manville (Anne) en Jonathan Pryce (Philip) op. De kans is groot dat het seizoen zal eindigen met de dood van prinses Diana en het is nog maar afwachten hoe de reeks dat zal uitbeelden. (Jana) Series 2022

His Dark Materials seizoen 3 (TBD, BBC / Streamz)

© BBC / Streamz

Het derde en laatste seizoen van His Dark Materials wordt een verfilming van The Amber Spyglass, volgens de lezers het meest complexe en diepgaande boek van Phillip Pullman. In dit seizoen komen Lyra en Will terecht in een nieuwe wereld, en zitten ze eindelijk Lord Asriel (James McAvoy) op de hielen. Jammer genoeg wordt dit dus ook de laatste keer dat we de geweldige Ruth Wilson zien als Mrs. Coulter. (Elien)

Andor (TBD, Disney+)

series 2022
© Disney+

Voor mij persoonlijk was Rogue One een van de beste Star Wars-films van de afgelopen jaren. Daarom kijk ik ook uit naar Andor, een reeks die Cassian Andor zal volgen vijf jaar voor de gebeurtenissen van Rogue One. Veel meer is er nog niet geweten behalve dat het dus ook de beginjaren waren van de Rebel Alliance. Diego Luna keert al zeker terug, en ook Stellan Skarsgard en Fiona Shaw zijn van de partij. Ik ben een meer casual fan van Star Wars dus ik weet niet meteen veel over het ontstaan van de Rebellion, en ik ga me ook gewoon laten verrassen. (Jana)

The Midnight Club (TBD, Netflix)

series 2022
© Netflix

The Haunting of Hill House is voor mij een van de beste series aller tijden en sindsdien ben ik eigenlijk fan van alles wat Mike Flanagan doet. Na Midnight Mass waagt hij zich terug aan een horrormysterie gebaseerd op een boek van Christoper Pike. Centraal staan zeven terminaal zieke jongeren die samen in een hospice wonen. Elke dag om middernacht komen ze samen om elkaar enge verhalen te vertellen. Op een nacht sluiten ze een pact: de eerste van hen die sterft, wordt verantwoordelijk om vanuit het hiernamaals met de anderen te communiceren. Wanneer een van hen sterft, beginnen er inderdaad rare dingen te gebeuren. Er zijn niet zo veel klinkende namen in de cast maar dat is des te intrigerender. (Jana)

Obi-Wan Kenobi (TBD, Disney+)

Hij is terug! Na 17 jaar stapt Ewan McGregor opnieuw in de rol van Obi-Wan Kenobi. En meer nog, Disney heeft ook Hayden Christensen overtuigd om terug te keren als Anakin Skywalker/Darth Vader. De Star Wars-prequels zijn nog altijd een bron van polemiek (ik vond ze best oké, ondanks het bestaan van Jar Jar Binks), en deze serie speelt zich dan ook af na die films en voor Star Wars: Episode IV. Benieuwd of Obi-Wan Kenobi kan zijn wat Spider-Man: No Way Home was voor [redacted]. Nog in de cast zitten onder meer Kumail Nanjiani en Joel Edgerton. Interessant! (Elien)

Boo, Bitch (TBD, Netflix)

© Netflix

Lana Condor liet met de To All The Boys-trilogie een frisse wind waaien door het romcomgenre. Nu heeft ze opnieuw een hoofdrol beet maar in een volledig komische reeks deze keer. Daarin speelt ze een middelbare scholier die op het punt staat om af te studeren maar het altijd veilig heeft gespeeld. Daarom besluit ze naar een feestje te gaan, waar ze zich amuseert en heel wat succes oogst. Alleen wordt ze de volgende dag met een kater wakker en blijkt ze nu een geest te zijn. Een beetje een grappige Beau Séjour dus? Door de titel alleen al ben ik enthousiast. (Jana)

Cabinet of Curiosities (TBD, Netflix)

© HarperCollins Publishers Inc

Naast een nieuwe film heeft Guillermo del Toro ook een nieuwe horrorreeks in het verschiet. In Cabinet of Curiosities heeft de regisseur volgens Netflix “acht ongeziene en genre-overstijgende verhalen bedacht die ons begrip van horror overhoop willen halen”. Del Toro koos zelf acht schrijvers, regisseurs en acteurs. Zijn van de partij: Jennifer Kent (The Babadook), Andrew Lincoln, Tim Blake Nelson, David S. Goyer, Ben Barnes, Peter Weller, Catherine Hardwicke en Rupert Grint. Dat wordt sidderen, beven en smullen. (Elien)

The Changeling (TBD, Apple TV+)

© Lionsgate

In deze adaptatie van de horrorbestseller van Victor LaValle dondert een koppel met een pasgeborene al vlug van hun roze wolk. De mama lijkt niet geïnteresseerd in het kind en gedraagt zich alsmaar vreemder, tot ze de controle verliest en daarna verdwijnt. Het is aan de vader, gespeeld door LaKeith Stanfield, om haar te redden. Het boek is niet wat je meteen zou denken, en dat zal wellicht met de serie ook zo zijn. Kelly Marcel (Cruella) schrijft het scenario en Melina Matsoukas (Queen & Slim) kruipt in de regisseursstoel, en dat maakt het allemaal nog interessanter. (Elien)

The Last of Us (TBD, HBO Max / Streamz)

series 2022
© HBO

The Walking Dead lanceerde de zombiehype, The Last of Us toonde hoe het écht moest. De game plaatste twee diepe personages met een breekbare relatie in een setting die je zowel de stuipen op het lijf kon jagen als kon doen dromen van een groenere wereld. De televisieverfilming kan zich dus baseren op een stevige fundering en zal dat doen met Bella Ramsey en Pedro Pascal in de hoofdrollen. (Matti)

Conversations with Friends (TBD, BBC / Disney+?)

© Faber & Faber

Ik heb pas vorige week Normal People gezien, en dus wil ik nu zeker niet te laat zijn voor een mogelijke nieuwe parel. Dit jaar komt namelijk de verfilming van Sally Rooneys eerste boek op het kleine scherm. Conversations with Friends volgt twee studerende, vrijgevochten beste vriendinnen. Hun vriendschap komt onder druk te staan wanneer een van hen gefascineerd raakt door een getrouwde man. De makers van Normal People keren terug, en in de cast zien we onder andere Joe Alwyn en Sasha Lane. En nu zal ik mee zijn met de hype! (Elien)

Ook interessant om te weten:

  • Ozark seizoen 4 (deel 1 op 21 januari, Netflix)
  • Bridgerton seizoen 2 (25 maart, Netflix)
  • Stranger Things seizoen 4 (zomer, Netflix)
  • The Boys seizoen 3 (3 juni, Amazon Prime)
  • The Umbrella Academy seizoen 3 (TBD, Netflix)
  • Good Omens seizoen 2 (TBD, Amazon Prime)
  • Only Murders in the Building seizoen 2 (TBD, Disney+)
Total
1
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels