Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Marvel Studios’ Moon Knight laat niet in z’n kaarten kijken

Dat ik reikhalzend uitkeek naar de nieuwste Marvel Studios-reeks Moon Knight is een understatement van het kaliber dat Elon Musk de laatste tijd ook goed zijn boterham verdient. Dat is zowel een zegen als een (Egyptische) vloek want wanneer je iets na aan het hart ligt, is het moeilijk om dat objectief te bekijken. Gelukkig zijn meningen resoluut subjectief dus bij deze mijn onverbloemde mening van de eerste aflevering: het is… oké?

Dit is niet de Steven Grant zoals in de comics.

We maken kennis met Steven Grant, de ogenschijnlijk eenzame verkoper in de souvenirwinkel van een museum, zo timide als een schichtige veldmuis. Eeuwig voorovergebogen loopt hij van hot naar her, vechtend tegen de vermoeidheid. De man heeft namelijk slaapproblemen. Hij voelt dat zijn lichaam precies heel actief is ‘s nachts en ter bescherming slaapt hij met zijn enkel vastgeketend. Hij strooit zand rond zijn bed, de voordeur is vastgeplakt met tape en zorgvuldig vastgemaakt met verschillende sloten. Paranoia is Steven duidelijk niet vreemd.

Het is moeilijk om niet te hervallen in de Comic Book Guy van The Simpsons waar ik meewarig en met gekruiste armen sakker naar het televisiescherm dat “dit niet de Steven Grant is zoals in de comics!” Dit persona is normaliter veel vlotter in de omgang, eentje met een elegante suave die menig man of vrouw in zwijm zou brengen. Het effect dat Oscar Isaac eigenlijk van nature al heeft op zijn medemens, quoi.

moon knight
Oscar Isaac overtuigt als de timide Steven Grant © Marvel Studios

Voor een held volledig gehuld in de nacht, voelt de reeks momenteel nog vrij luchtig aan.

We zetten dat dus even ter zijde en nemen deze adaptatie zoals die op ons afkomt. Het is ergens wel logisch dat ze Moon Knight op deze manier brengen. Het geeft ons de kans om samen met Steven Grant te ontdekken hoe de vork in de steel zit. Hij weet namelijk niet wat er gaande is. Op willekeurige momenten verliest hij het bewustzijn en wordt hij wakker in vreemdere situaties. De sprongen in tijd doen heel hard denken aan Christopher Nolans Memento, waarin het hoofdpersonage geen kortetermijngeheugen meer had en zo zelf de puzzel in elkaar moest steken.

Het zou moeten geruststellen dat Marvel Studios inspiratie haalt uit de juiste bronnen maar de eerste aflevering wist me nog niet te overtuigen. Voor een held volledig gehuld in de nacht, voelt de reeks momenteel nog vrij luchtig aan. Wat bijna contradictorisch is want wanneer we de Egyptische God zien, is die best eng. Het is alsof ze een laag van luchtigheid hebben gelegd tijdens de post-productie. Zeker ook de stem van Khonshu heeft niet de dreiging die ik had verwacht. Was ik de enige die hoopte op een grimmige reeks die inspiratie haalde uit Daredevil? Ik was daar misschien wel wat naïef in. Door de verschillen in tonen voelt alles nogal wat rommelig aan.

moon knight
Khonshu werd uiterlijk perfect vertaald voor de reeks © Marvel Studios

Ook kregen we een eerste blik op Moon Knights tegenstander: Arthur Harrow, vertolkt door Ethan Hawke. Het was gissen hoe het personage zou werken binnen de reeks. In de stripwereld was de man een wetenschapper maar hier wordt hij toch initieel opgesteld als een soortgelijk figuur als Moon Knight. We moeten natuurlijk in het achterhoofd houden dat dit nog maar de 1e aflevering is, maar het is toch vrij spijtig dat ze hier gaan voor dezelfde template zoals we die zagen in onder andere Iron Man, Ant-Man en een handvol andere oorsprongverhalen. De schurk heeft meestal dezelfde krachten, maar een tegenpool qua karakter. We zagen het al duizenden keren eerder, ik kan enkel maar hopen dat we meer diepgang krijgen deze keer.

Meer kunnen we momenteel niet vertellen. De eerste aflevering voelde aan als een extensie van de trailer die we kregen, wat me zeker positief stemt. Het zorgt ervoor dat we behoorlijk in het duister tasten van wat er nog komen gaat. Hoewel we dus alles uit deze aflevering al wel eens eerder hebben gezien en de toon inconsistent is, voel je wel dat er behoorlijk wat potentieel zit in de reeks. Laten we hopen dat ze het er weten uit te halen de komende weken!

Een nieuwe aflevering van Moon Knight is elke week te zien op Disney+.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels