Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Dumb Money review: Gamestop voor n00bs

Toen ik Dumb Money op de programmatie van Film Fest Gent zag staan, wist ik niet waar dit over ging. FFG vatte het zelf samen als “grappiger dan The Big Short, realistischer dan The Wolf of Wall Street en even sterk de tijdsgeest capterend als Wall Street” en daarbij heeft Paul Dano de hoofdrol. Mijn interesse was alvast gewekt.

David vs Goliath

Zijn vriend vertelt hem om nooit tegen de gevestigde orde van Wall Street in te gaan. Dus uiteraard gebeurt het omgekeerde.

Dumb Money is een term die grote beleggers gebruiken voor kleine beleggers. Het is een denigrerende term van de institutionele investeerders naar de individuele burger toe. Totdat Wall Street opeens zwaar in de verlegenheid komt door dit ‘dom geld’ begin 2021.

Keith Gill (Paul Dano) is een nerdy vlogger met de naam Roaring Kitty op Youtube, waar hij beleggingsadvies geeft. Zijn advies is altijd persoonlijk en met de boodschap dat het zeker niet altijd juist is. Zijn vriend vertelt hem om nooit tegen de gevestigde orde van Wall Street in te gaan. Dus uiteraard gebeurt het omgekeerde.

© Sony Pictures Entertainment

Gill koopt aandelen van GameStop, een videogame-keten uit de USA in financiële moeilijkheden, en kan een hoop volgers overtuigen dit ook te doen. Waar hij zijn volgers vooral in kan overtuigen is het behouden van de aandelen. De waarde van de aandelen blijven stijgen, waardoor het verleidelijker wordt om toch te verkopen. Maar door niet te verkopen komt Wall Street meer en meer in de problemen aangezien de grote reuzen besloten hadden om GameStop te shorten. Voor de exacte uitleg over shorten, moet je niet bij mij zijn en Dumb Money legt het zelf ook duidelijk uit. Het belangrijkste is dat een groep volhardende burgers die samenwerkt, in staat is om miljarden dollars weg te houden van van de investeringsreuzen.

Sympathieke hoofdpersonages

Paul Dano (The Batman, The Fabelmans) neemt de hoofdrol van Keith Gill op zich en doet dit voortreffelijk. De range van Dano is groot, zo kan hij een liefdevolle vader (zie The Fabelmans) en een beangstige villian overtuigend spelen (zie The Batman) en ook alles tussenin hebben we zien passeren op zijn palmares. Het is niet moeilijk om direct sympathie te hebben voor zijn personage dankzij zijn oprecht spel. Pete Davidson (SNL, Meet Cute, The King of Staten Island) vertolkt de broer van Keith, die nogal een licht pestend gedrag toont naar zijn broer. Dit werkt natuurlijk enkel in het voordeel van de sympathie naar Keith Gill toe. Davidson zijn acteerwerk komt heel naturel over en toont ook vaak dat hij zijn broer wel graag ziet. Zijn personage voelt realistisch aan door niet te vervallen in een karikatuur.

dumb money
© Sony Pictures Entertainment

De ‘anatagonist’ van Dumb Money is dan weer Gabe Plotkin, de oprichter van Melvin Capital Management die GameStop aan het shorten is. Seth Rogen (The Fabelmans, Superbad) neemt deze rol op zich en het is een plezier om te zien hoe Rogen de laatste jaren meer afstand neemt van de ‘stoner’-komedies en toont wat hij nog allemaal kan. Hij heeft uiteindelijk het uiterlijk van een verantwoordelijke veertiger, maar ook nog altijd zijn komische timing.

Verder zien we ook nog Nick Offerman passeren in een rol die zo ver afwijkt van Ron Swanson uit Parks and Recreation dat het even wennen wordt. Al doet het ontbreken van een snor al veel. Ook zien we nog Vincent D’Onofrio (Full Metal Jacket, The Kingpin uit Daredevil, Hawkeye en het naderende Echo), Sebastian Stan (I, Tonya, Bucky Barnes uit het MCU) en America Ferrera (Barbie, Superstore) passeren, waarmee we altijd alleen maar blij kunnen zijn.

Een tijdsdocument aan een minder leuke tijd

Binnen enkele jaren zijn we vergeten hoe de lockdowns voelden, waardoor Dumb Money minder en minder herkenbaar wordt en zo zijn kracht mogelijks zal verliezen.

Dumb Money speelt zich af in 2021, waardoor je als kijker ook sterk terug gekatapulteerd wordt naar een periode van mondmaskers en afzondering. We vonden deze periode allemaal niet leuk en GameStop was in der tijd een leuk verhaal over het gewone volk tegen de elite. Het feit dat we ons de lockdowns nog zo herinneren met zijn mogelijke eenzaamheid en radeloosheid (hoe lang gaat dit nog duren?) brengt Dumb Money dichter bij de kijker. Om deze reden komt de film ook zeker niet te vroeg uit. Binnen enkele jaren zijn we vergeten hoe de lockdowns voelden (of zijn we dat niet deels al vergeten?) waardoor Dumb Money minder en minder herkenbaar wordt en zo zijn kracht mogelijks zal verliezen.

Dumb Money speelt vanaf 29/11 in de bioscoop.

Dumb Money
4 5 0 1
Dat Dumb Money grappiger is dan The Big Short staat buiten kijf, maar aan The Wolf of Wall Street kan hij niet tippen. In Dumb Money volgen we de gewone man, de underdog. Het is veel meer een feelgoodverhaal dan beide andere films waardoor het gewoon een veel meer ontspannen kijkbeurt is. De sfeer van de pandemie is een belangrijk element waardoor Dumb Money sneller zijn relevantie en herkenbaarheid zal verliezen.
Dat Dumb Money grappiger is dan The Big Short staat buiten kijf, maar aan The Wolf of Wall Street kan hij niet tippen. In Dumb Money volgen we de gewone man, de underdog. Het is veel meer een feelgoodverhaal dan beide andere films waardoor het gewoon een veel meer ontspannen kijkbeurt is. De sfeer van de pandemie is een belangrijk element waardoor Dumb Money sneller zijn relevantie en herkenbaarheid zal verliezen.
4/5
Total Score

Raak

  • Paul Dano is weer fantastisch
  • Feelgood met voldoende humor

Braak

  • Niet grappig genoeg om echt een komedie te zijn en niet diepgaand genoeg om een drama te zijn
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels