De timing van Marvel Comics lijkt even fenomenaal te zijn. Vorige week bespraken we op deze website nog de Avengers By Busiek & Perez omnibus. En deze comic haakt daar op in. Stiekem dient het echter ook als introductie tot het personage Wonder Man want later dit jaar verschijnt een tv-serie die is gebaseerd op het personage.
In de review van de omnibus was te lezen dat Wonder Man uit de dood wordt opgewekt door Scarlet Witch. Deze comic bevat de driedelige miniserie die in het jaar 2000 verscheen en inhaakte op The Avengers. Wonder Man is het alter ego van Simon Williams, een ondernemer en succesvol acteur. Hij is dus terug en reist naar Los Angeles om daar de scherven van zijn leven weer te lijmen. Onderweg in het vliegtuig zit hij, zonder het te weten, naast een oude bekende: de vrolijke, blauwe Beast van de X-Men (en tevens Avenger trouwens).
Wonder Man gaat gebukt onder zijn wederopstanding en beseft dat hij bij heel wat vrienden en collega’s door het stof moet gaan om zich te verantwoorden voor zijn eerdere gedrag. Beast gaat met hem mee en probeert hem te overtuigen van het feit dat Wondy alles iets teveel door een zwarte bril ziet. Ondertussen heeft het nieuws van Wonder Mans terugkeer ook zijn opponent Lotus bereikt.
Wonder Man ontleed
Het schrijfwerk is van Roger Stern. Hij is geen onbekende voor de Avengers want in de jaren ’80 had Stern samen met John Buscema een gevierde run op deze serie waarin onder andere een nieuwe Captain Marvel werd geïntroduceerd. Stern is ook iemand die bekend is met de rijke historie van Marvel.
In dit verhaal laat hij Wonder Man in het reine komen met zichzelf en gebruikt de schrijver Beast als de komische noot die voor afleiding moet zorgen. Stern geeft een gedegen introductie van het personage, die begint met zijn debuut in Avengers #9 uit 1964 tot zijn op dat moment meest recente overlijden in de vergeten comic Force Works. Gelukkig is er ook nog de nodige actie.
Het tekenwerk is van Mark Bagley die hier eens zijn tanden in iets anders dan Spider-Man kan zetten. Het valt vooral op dat er bepaalde grafische elementen op de pagina staan die we niet meer zien anno nu. Een goed voorbeeld zijn de zwevende hoofden die bijvoorbeeld bepaalde stukken verhaal uit het verleden toelichten.
Is het een aanrader?
Het is een sympathieke comic. Simon Williams of Wonder Man is natuurlijk iemand met links naar de showbusiness en daar kun je in theorie best leuke dingen mee. Deze comic laat dat soms zien en de kans is groot dat de tv-serie zich op dit aspect zal focussen.
Als je iets over Wonder Man wil lezen, dan is deze comic een aanrader. Later dit jaar zal Marvel Comics een Wonder Man-omnibus uitbrengen waarin de meeste verhalen staan waarnaar verwezen wordt in deze comic. Deze comic erkent echter ook de wat sneue soloserie van Wondy uit de jaren negentig. Een serie die Marvel wil vergeten omdat de schrijver hiervan, Gerard Jones, een gevangenisstraf uitzit wegens het bezitten en verspreiden van kinderporno.
Wat deze vooral tof maakt, is de manier waarop het voortborduurt op de gebeurtenissen in The Avengers. Dat is iets wat we in 2023 nog steeds niet zien. Je krijgt met deze comic eindelijk weer eens het idee dat de wereld van de comics een gedeelde wereld is. Een universum.
Raak
- Typische layout van een pagina die je niet veel meer ziet
- Goed gebruik van de gedeelde wereld die deze comics hebben
Braak
- Het is erg overschreven