Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Captain Marvel begon het leven als man in de comic

Deze maand verschijnt de langverwachte Captain Marvel-film in de bioscoop. Hier maakt het grote publiek kennis met de koene heldin die de Avengers gaat helpen met hun strijd tegen Thanos. Wat niet veel mensen weten, is dat Captain Marvel het leven in de comics begon als man. Geekster neemt je mee op een rondreis langs enkele reeksen van deze superheld.

Hoe het begon

In december 1967 rolde Marvel Super-Heroes #12 van de persen, waarin Captain Marvel zijn debuut maakte. Het spreekt voor zich dat deze held een creatie is van de onvermijdelijke Stan Lee die hierbij werd geholpen door Gene Colan.

Een Kree-sterrenschip nadert de aarde. Aan boord bevindt zich een gezelschap dat onder hoogspanning staat. De jonge Mar-vell wordt door zijn leidinggevende naar de aarde gestuurd om te infiltreren en een oude robot te heractiveren. Wanneer Mar-vell tijdens zijn missie beschoten wordt door zijn eigen schip, begrijpt hij al snel dat zijn leidinggevende echt van hem af wil omdat ze allebei houden van dezelfde vrouw. Dat doet hem mede beslissen om zich bij de aardlingen aan te sluiten, omdat een terugkeer voor Mar-Vell niet meer mogelijk is. Toevallig maakt een zekere Carol Danvers haar debuut als hoofd van de beveiliging van de basis waar de robot ligt opgeslagen in Marvel Super-Heroes #13.

Hoewel Captain Marvel een eigen serie kreeg, waren mensen niet helemaal tevreden over de richting van het personage. Hij zag eruit als een astronaut uit comic van de jaren vijftig. En had Lee The Silver Surfer niet gebouwd rond hetzelfde principe van een alien die zich aansluit bij de mens?

Vanaf Captain Marvel 17 nemen Roy Thomas en Gil Kane de touwtjes in handen. Ze geven het personage een lichte makeover. Mar-vell is opgesloten in de negative zone en kan niet ontsnappen. Hij weet übersidekick Rick Jones ertoe te bewegen om twee negabanden te stelen. Wanneer Jones deze tegen elkaar slaat, wisselt hij van plaats met Cap en kan deze weer even rondrennen op aarde.

Wie nu meteen denkt aan de eerste Captain Marvel, tegenwoordig heet hij Shazam, heeft een punt. Thomas en Kane waren fans. Uiteindelijk zal de serie worden overgenomen door Jim Starlin en hij zal een blijvende invloed op het personage achterlaten.

The Death of Captain Marvel

En toch doet de hele eerste serie er helemaal niet toe. Mar-Vell staat vooral bekend als de held die overleed in deze bloedmooie graphic novel. Jim Starlins vader overleed eind jaren zeventig en in deze comic schreef Starlin dat van zich af.

Mar-Vell koos er lang geleden voor om zijn ras, de Kree, te verlaten en op te treden als een kampioen voor de aarde. Wat psychopaten, superschurken en ander tuig niet lukte, speelt een nare ziekte wel klaar. Mar-Vell heeft na een gebeurtenis in zijn lopende serie, langzaam maar zeker kanker opgelopen.

De knapste koppen in het Marvel-universum komen bij elkaar om een oplossing te vinden. Tevergeefs. Terwijl Mar-Vell langzaam maar zeker in het reine komt met zijn lot, schuifelt een rijke stoet aan vrienden langs die samen met hem terugkijken op zijn leven en wat hij voor hen betekent heeft. Een betere karakterstudie van de man is bijna niet mogelijk.

Als het einde daar lijkt, verschijnt Mar-vells grootste tegenstander aan zijn bed. De booswicht wiens plannen hij keer op keer dwarsboomde, daagt hem uit voor een laatste duel. Omdat echte helden niet sterven in bed.

Captain Marvel: Monica Rambeau

De naam Captain Marvel blijft natuurlijk nooit lang liggen. Roger Stern en John Romita Jr schiepen een nieuwe Captain Marvel en lieten haar debuteren in een annual van Spider-Man. Haar naam is Monica Rambeau. Ze is een politieagente die haar krachten krijgt doordat ze tijdens een undercover operatie een wapen saboteert en gebombardeerd wordt door buitenaardse energie.

Stern en John Romita Jr krijgen eigenlijk te weinig krediet voor deze Captain Marvel. Nu pakt Marvel Comics vaak luid uit met hun pogingen om hun universum diverser te maken. In 1982 deden beide heren het gewoon zonder veel commotie. Monica is niet alleen een Afro-Amerikaanse. Ze komt uit een stabiel gezin en is een succesvol agente. Niet alleen dat: Monica is ook de eerste Afro-Amerikaanse Avenger.

Haar probleem is alleen dat ze te perfect is. Er zit geen kreukje aan haar. De bundel die Marvel in januari over haar uitbracht, laat dat nogal pijnlijk zien. (Al krijgt een beetje comicliefhebber wel zin om de Avengers-run van Stern en John Buscema te herlezen.) Aan het einde van de rit staat ze de naam van Captain Marvel af aan Genis-Vell, de zoon van de eerste Captain Marvel. Zelf gaat ze vanaf dat punt verder als Photon en nog een hele riedel aan andere namen.

Genis-Vell kreeg begin jaren negentig een eigen serie. Deze was alleen dusdanig oninteressant dat we deze overslaan.

Avengers Forever

Een co-productie van Kurt Busiek met Carlos Pacheco. In dit verhaal worden een aantal Avengers uit verschillende tijdstromen geplukt voor een speciale missie. Over wie hebben we het dan? Een oude Captain America die gedesillusioneerd is na de gebeurtenissen uit Captain America #175. Dan zijn daar ook nog Wasp en twee versies van haar man Hank Pym als Yellowjacket en Goliath. (Pikant omdat Pym tijdens zijn Yellowjacket jaren psychisch ziek was en Wasp mishandelde.) En om het af te maken doen Genis-Vell, die de titel van zijn vader heeft aanvaard, en zijn geliefde Songbird ook mee.

Er volgt een wilde rit waarin Rick Jones centraal staat en onze helden het wilde westen aandoen, de verre toekomst en zelfs even het einde der tijden bezoeken. Het is getekend door Carlos Pacheco, die op dat moment zijn grafische hoogtepunt beleefde. Het is ook enorme continuity porn, maar dat maakt het juist zo lekker. Het is relevant omdat Genis-Vell hier dus eindelijk een echte rol in het Marvel Universum krijgt en een goed kostuum.

Captain Marvel

Na de gebeurtenissen in Avengers Forever was het vertrouwen van de editors in Captain Marvel dusdanig groot dat Genis-Vell voor de tweede keer een eigen serie kreeg. Marvels kosmische series hebben de neiging om in een eigen wereldje te blijven hangen. Dat vangt Marvel op door niemand minder dan Rick Jones aan Genis te koppelen. De man die verantwoordelijk was voor de geboorte van de Hulk en avonturen beleefde met Mar-vell neemt nu diens zoon bij de hand en leert hem de fijne kneepjes van het superheldenvak.

Marvel zet Peter David achter de schrijftafel. De schrijver had van 1986 tot 1998 de Hulk onder handen genomen en voor het eerst sinds zijn conceptie was diezelfde Hulk een verkooptopper. Aan alles komt een eind en David had behoefte aan een nieuwe reeks.

David haalt veel elementen uit Captain Marvels mythologie naar de aarde en maakt er een fris, herkenbaar geheel van. Los van al dat kosmische gedoe, is er ruimte voor een spook en een concurrentiestrijd tussen twee stripwinkels en laten we natuurlijk de lesbiennes niet vergeten. Hierbij wordt hij geholpen door de  tekenaar ChrisCross die alles in een heerlijk karikaturale stijl neerpent. De serie zou uiteindelijk na 35 issues stoppen en nog even een korte grim & gritty relaunch krijgen. Vergelijk dat maar met de derde Matrix-film. Wat mensen ook zeggen, ontken glashard dat het ooit bestaan heeft.

Er zijn helaas nog geen bundelingen, dus voor deze reeks wordt het een kwestie van parelduiken in de backissue mandjes.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels