Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Avengers By Busiek & Perez Omnibus Vol. 1 review

In 2022 overleed George Pérez na een kort ziekbed. Pérez was populair vanwege zijn immense vriendelijkheid richting fans. Vriendelijk zijn wel meer mensen, maar George Perez was ook een fenomenale tekenaar die veel fraaie runs bij DC Comics en Marvel Comics op zijn naam heeft staan. Waaronder dus twee periodes op The Avengers.

Met de herdruk van deze eerste omnibus van The Avengers by Kurt Busiek and George Pérez komt er een wens van veel fans in vervulling. Deze run is het laatste grote werk dat Pérez voor Marvel heeft gemaakt. En daar komt nog eens bij dat dit de laatste periode is van de oldschool Avengers. Een paar jaar nadat Kurt Busiek stopte met zijn run zou Brian Michael Bendis de reeks overnemen en veranderen in het vlaggenschip van Marvel.

Even tijd voor wat meer context. Deze omnibus trapt af met Avengers #1 uit 1998 (het derde nieuwe nummer #1 van de serie). De serie had een woelige periode achter de rug. Marvel bevond zich in financieel zwaar weer en deed met het Heroes Reborn-event een poging om meer lezers te trekken door de Avengers-, Fantastic Four-, Captain America- en Iron Man-reeksen te herstarten en uit te besteden aan de studio’s van Jim Lee en Rob Liefeld. En dat was niet echt een succes. Aan Busiek en Pérez dus de eer om weer een normale Avengers-reeks op te zetten met een licht nostalgische insteek.

The Avengers zijn terug van nooit weggeweest

The Avengers bestaan niet meer. Maar wanneer enkele voormalige leden worden aangevallen door monsters uit de Noorse mythologie wordt het tijd om het team weer bijeen te roepen. De basis van de comic zijn de gebeurtenissen in het Avengers Mansion waar de teamleden in een informele setting met elkaar omgaan. Hier worden ook allerlei subplotjes opgezet zoals het alcoholisme van Ms. Marvel, het opduiken van de overleden Wonder Man die dus niet zo dood is als wordt gedacht, en het effect dat dit heeft op de verhouding tussen Vision en Scarlet Witch en natuurlijk de komst van de nieuwe, jongere leden Justice en Firestar.

©Marvel Comics

Maar kom op. Het is geen 500 pagina’s tellende soap. Er wordt natuurlijk ook serieus geknokt tegen allerhande opponenten en er is een gastoptreden van het Squadron Supreme. Het hoogtepunt van de omnibus is, en daar kan simpelweg niet over gediscussieerd worden, de Ultron Unlimited-verhaallijn. Wanneer je Avengers: Age of Ultron hebt gezien, dan staat de scène waarin de moordzuchtige robot een klein Oost-Europees staatje decimeert je waarschijnlijk nog op het netvlies gegrift. Drie keer raden uit welke Avengers-comic werd geput voor dat onderdeel van de film. Juist! Dat filmgeweld valt overigens in het niets bij de comic. Wanneer je het origineel hebt gelezen, dan begrijp je pas echt wat de dreiging van Ultron concreet inhoudt. De kille wreedheid van een machine met een vadercomplex.

©Marvel Comics

De stroom van comiclekkers houdt simpelweg niet op. Deze omnibus bevat ook nog de volledige miniserie Avengers Forever. Een coproductie van Busiek met de eveneens in 2022 overleden Carlos Pacheco. In dit verhaal worden een aantal Avengers uit verschillende tijdstromen geplukt (Captain Marvel en Songbird komen beiden uit de toekomst), Captain America is gedesillusioneerd na de gebeurtenissen uit Captain America #175, en dan zijn er nog Wasp en twee versies van haar man Hank Pym (als Yellowjacket en Goliath) voor een speciale missie. Er volgt een wilde rit waarin Avengers-samenbrenger en voormalige mascotte Rick Jones centraal staat en onze helden het wilde westen aandoen, de verre toekomst en zelfs even langs hoppen bij het einde der tijden. Het is een ware adrenalinerit op papier en getekend door Pacheco die op dat moment zijn grafische hoogtepunt beleefde. Het is ook enorme continuity porn, maar dat maakt het juist zo lekker.

Leuk maar niet perfect

Dan hebben we meteen de grote kracht en het grote minpunt van deze run te pakken. Busiek kent zijn geschiedenis en maakt hier gebruik van om zijn verhalen aan op te hangen. Het beste voorbeeld is Avengers Forever. Hierin bouwt Busiek op een interessante manier voort op klassiekers als de Kree-Skrull War. En hij heeft ook de oude comics gelezen waaruit hij inspiratie heeft geput om bijvoorbeeld juist deze interpretatie van Captain America en Yellowjacket te gebruiken. Hun typische trekjes van dat moment zijn belangrijk voor het verhaal. Maar hij heeft ook de neiging om alles uit te leggen. Hierdoor kun je als nieuwe lezer gewoon aanhaken omdat je niks mist, maar tegelijkertijd gaat het op den duur ook lezen als een college. Dat moet je als lezer liggen.

Ironisch genoeg is dit ook het laatste grote Marvel-werk van Kurt Busiek. Bij het schrijven van Avengers Forever is hij geholpen door Roger Stern. Dat had een reden. Bij Busiek manifesteerden zich de eerste symptomen van een kwikvergiftiging. Hierdoor kon hij zich gedurende langere periodes niet concentreren waardoor er een knak in zijn carrière is gekomen. Daarom heeft hij sindsdien geen grootschalige runs meer geproduceerd.

En dan George Pérez. Wie Sirens – zijn laatste serieuze werk – heeft gelezen, ziet dat de man op het laatst in een klare lijn-achtige stijl tekende. Als je dit werk naast deze omnibus legt, dan zie je hoe maniakaal gedetailleerd het is. Wat een krachtpatser. En je beseft ook dat de man letterlijk zijn handen heeft stukgetekend op dit soort werk. Een diepe buiging is gepast bij zoveel toewijding. Dit werk verdient veel lof.

Steun deze website en koop deze omnibus bij bol.com

Avengers By Busiek & Perez Omnibus Vol. 1 
4 5 0 1
Kurt Busiek en George Pérez waren eind jaren 90 verantwoordelijk voor de laatste (en grootste) ouderwetse run op Marvel’s The Avengers. Dit was uiteindelijk één van de beste Avengers-periodes ooit.
Kurt Busiek en George Pérez waren eind jaren 90 verantwoordelijk voor de laatste (en grootste) ouderwetse run op Marvel’s The Avengers. Dit was uiteindelijk één van de beste Avengers-periodes ooit.
4/5
Total Score

Raak

  • George Pérez tekent fenomenaal

Braak

  • Misschien soms te veel een college
Total
8
Shares
Gerelateerde artikels