Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Regisseur Tim Mielants over Tales from the Loop: “Een sensitieve vertelling met liefde voor cinema”

De nieuwe sciencefictionserie Tales from the Loop op Amazon Prime Video is een verzameling menselijke kortverhalen verteld door geprezen regisseurs, waaronder de Belg Tim Mielants. We kregen hem aan de telefoon voor een praatje over de inspiratie voor de serie en het contrast met gelijkaardige fictie.

Tim Mielants is een Belgische regisseur om naar op te kijken. In 2009 verrasten hij en Jonas Govaerts komedieliefhebbers met Super8, een absurde serie op tv-zender Acht (rust in vrede) die uit zijn boegen barstte van de filmliefde. Daarna blikte Mielants achtereenvolgens Code 37, Zingaburia, Cordon en enkele afleveringen van Professor T. in.

De Belgische regisseur hoorde de lokroep van het buitenland

Het buitenland riep hem met The Tunnel voor hij het volledige derde seizoen van Peaky Blinders op zijn cv mocht zetten. Daarna werkte hij samen met Noah Hawley (Fargo, Lucy in the Sky) voor Legion, voor mij de beste superheldenadaptatie ooit, en trotseerde hij winterse horror in The Terror. Vorig jaar verscheen met De Patrick de eerste langspeelfilm van Mielants (daarover zat Elien toen met hem en hoofdrolspeler Kevin Janssens samen), een surrealistisch portret over een man die zijn hamer verloor.

Dat Mielants op het verlanglijstje van Tales of the Loop-showrunner Nathaniel Halpern en producent Matt Reeves stond is geen wonder. Hij en Halpern werkten ook al samen voor Legion en Mielants bewijst keer op keer dat hij de menselijkheid in absurde scenario’s centraal kan stellen. En dat doet hij ook in zijn aflevering over een gezin dat uiteen aan het vallen is.

Opgehokt thuis is er geen beter moment voor de regisseur om telefonisch wat mensen op te bellen en ermee te praten over zijn werk voor Tales from the Loop. En dat ik kan thuiswerken in deze periode is al een geschenk, maar nog meer als ik zo wat tijd kan vrijmaken om kennis te maken de naam die maar blijft opduiken in de credits van televisieseries waarvan ik fan ben.

© Amazon Prime Video

De terugkeer naar Amerikaanse fictie

Na je langspeelfilmdebuut met De Patrick, en ik hoop dat het de eerste van vele was, keer je terug naar het Amerikaanse televisielandschap met Tales from the Loop. Wat heeft er je zo aangesproken aan het project?

TIM MIELANTS: “Het menselijke aspect van de serie sprak mij echt aan. En de zelfzekerheid ervan voor een sensitieve vertelling gecombineerd met de liefde voor cinema.

Showrunner Nathaniel Halpern schreef ook enkele van de afleveringen die je regisseerde voor Legion. Hoe heeft dat de samenwerking die jullie nu hadden als showrunner en regisseur versterkt?

MIELANTS: “De band met Nathaniel is heel vriendschappelijk. Hij heeft vertrouwen in zijn regisseurs die hun eigen ding mogen doen met hun aflevering. Nathaniel ziet Tales from the Loop dan ook als een verzameling films, niet echt als een serie die doorloopt. Elke regisseur geeft er zo zijn eigen draai aan. Jodie Foster, die ook een aflevering regisseerde, zou van het scenario dat ik kreeg iets helemaal anders gemaakt hebben. En ik ook van haar aflevering.”

© Amazon Prime Video

Tales from the Loop haalt de inspiratie uit oude sciencefictionfilms

Als je begint aan een sciencefictionproject zoals Tales from the Loop, welke films inspireren je dan?

MIELANTS: “In dit geval vooral Dekalog van Kieslowski (een Poolse anthologieserie uit 1989 gebaseerd op de tien geboden, nvdr.). We, de regisseurs en de showrunner, zijn cinefielen met een voorliefde voor Andrej Tarkovski en Ingmar Bergman. En natuurlijk de oersciencefictionfilm Metropolis. Enkele elementen van Tales from the Loop komen ook recht uit die films.”

Goeie kijktips. Wil je later nog meer sciencefiction doen?

MIELANTS: “Het zijn de projecten die ik in mijn schoot geworpen krijg. Als alles goed gaat, kan ik binnenkort beginnen aan een grote sciencefictionserie. Maar daarover mag ik nog niets verder vertellen.”

Fingers crossed! Wat me opviel na De Patrick en Tales from the Loop is dat je onopvallend kiest voor een nostalgisch sfeertje, maar zonder dat het zo opdringerig en goedkoop aanvoelt als in pakweg Stranger Things. Hoe komt dat nostalgie je zo aantrekt?

MIELANTS: “Ik gebruik nostalgie om verhalen te vertellen over hoe mensen en de wereld vandaag in elkaar zitten. Ik ben opgegroeid in de jaren 80. De Patrick was gebaseerd op een ervaring in mijn eigen jeugd, maar ook Tales from the Loop vindt plaats in die setting. Het is een populaire setting, maar we wilden ons echt afzetten van de commercialisering van de jaren 80 zoals je die in Stranger Things ziet.”

© Amazon Prime Video

Over het succes van de Belgen in Amerika en de plannen hierna

Jij met Peaky Blinders, The Terror, Legion en Tales from the Loop. Felix van Groeningen met Beautiful Boy, Adil en Bilall met Bad Boys for Life, Gilles Coulier met War of the Worlds. Hoe komt het dat Belgische regisseurs zo’n naam aan het maken zijn in de Engelstalige tv- en filmindustrie?

MIELANTS: “Je vergeet de grootste, Jakob Verbruggen (House of Cards, Black Mirror, The Alienist en The Twilight Zone, nvdr.). Maar hij en de anderen, ze zijn gewoon heel goed. De vraag naar de Europeaanse touch blijft, denk ik. Volgens mij is het begonnen bij het succes van Drive van Nicolas Winding Refn. Ik denk dat die tijd misschien wel eens voorbij is, of toch aan het verdwijnen is. Maar we hebben er wel van geprofiteerd.”

Is het hierna tijd om nog eens een volledige serie te regisseren of opnieuw zelfs een film?

MIELANTS: “Ik ben altijd met met mijn eigen ding bezig, maar dat kost veel tijd en energie om te ontwikkelen. Zoals De Patrick, dat lag al lang klaar maar het vroeg veel tijd om de financiering ervan rond te krijgen en alles af te werken.

Ik zal altijd terugkeren naar eigen gekweekte dingen, maar ondertussen ben ik een regisseur die graag werkt en regisseert. Er zijn regisseurs die dat niet leuk vinden, die liever vier jaar hun eigen ding schrijven en dan draaien. Maar ik houd daarvan, ik vind dat tof.”

Ik moet nog geregeld eens terugdenken aan Super8. Die serie was zo zijn tijd vooruit, zeker met alle short form content die nu gemaakt wordt voor YouTube en mobiel gebruik. Kunnen jij en Jonas Govaerts niet eens alles online zetten?

MIELANTS: “Wel, ik ga Jonas Govaerts nu bellen. Maar we moeten dat echt eens online gooien. Ik heb me toen echt heel goed geamuseerd.”

Tales from the Loop vind je vanaf vrijdag 3 april terug op Amazon Prime Video. De vijfde aflevering ervan werd geregisseerd door Tim Mielants.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels