Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

HBO's Watchmen Header

HBO’s Watchmen tikt op z’n scherpst als het de originele personages loslaat

Wie zich al ooit eens af vroeg wat de meest herdrukte comic aller tijden is, weet dat Alan Moores Watchmen de absolute kroon spant. Het verhaal dat het superhelden-genre deconstrueerde, is intussen opgenomen in de annalen van de geschiedenis als een absolute must-read voor zowel fans als critici van het genre. Buiten een prequel-reeks in stripvorm en een filmadaptatie bleef het epos voornamelijk onaangetast. Tot nu, want Damon Lindelof, showrunner van The Leftovers, brengt de wereld van Watchmen naar het heden. We hadden het geluk de eerste 6 afleveringen te kunnen bekijken en het doet absoluut het origineel eer aan!

Het absorberen van fictie, en dus ook comics, is een subjectief gegeven. Hoe graag we ook recensies schrijven en onze insteek delen, het blijft niets meer dan de totaalsom van positieve en negatieve gevoelens. Zaken die óns storen/plezieren en we op digitaal papier typen. We zijn allemaal niets meer dan bubbels van eigen smaak. Mochten die bubbels in een ven-diagram komen, dan zijn er verhalen die ons allemaal samenbrengen. Waar we het over eens zijn dat die tot de klassiekers behoren: Watchmen is zo’n verhaal.

7th Cavalry in HBO's Watchmen
De terroristen van 7th Cavalry gebruiken masker geinspireerd op Rorsarch © HBO

Waar het origineel zijn mosterd haalde uit de angst voor een nucleaire oorlog, focust deze reeks zich op de terugkeer van blanke suprematie.

Damon Lindelof moet dat ook gedacht hebben, want hij gaf zichzelf de opdracht om een vervolg te schrijven op het verhaal van Alan Moore. Dat doet hij met een hedendaagse katalysator. HBO’s Watchmen is gegrond in een pijnlijk realisme. Waar het origineel zijn mosterd haalde uit de angst voor een nucleaire oorlog, focust deze reeks zich volledig op de terugkeer van blank suprematie (of white supremacy zo u wil). Het is om die reden dat de reeks zich niet afspeelt in New York, maar in het zuiderse Tulsa. Daar is er een groep gemaskerde fascisten (gehuld in zelfgemaakte Rorsarch-maskers) die aanslagen plegen op zowel andere rassen als de politie. Om de identiteit van de agenten te beschermen, moet elk lid van het politiekorps een felgeel masker dragen.

Het zorgt voor een verlengde van de originele opzet van Watchmen: gewone mensen die zich verkleden in uniformen om te vechten tegen onrecht. Alleen, de vijand draagt uiteraard ook een masker. In hoeverre verschillen beide zijden van elkaar? Het verkleden en bevechten van misdaad is niet het enige dat overgenomen wordt van het origineel. Het jaar is 2019 maar de technologie staat dankzij Doctor Manhattan een pak verder dan in onze wereld, net zoals in de strip. Het is duidelijk dat Lindelof Moores verhaal in ere wil houden. HBO’s Watchmen is in alle interpretaties een vervolg op de comic, niet Snyders verfilming. Wat er gebeurd is op het einde van de strip, zindert hier nog heel hard na. De vreselijke (en absurde) aanslag van Ozymandias met de gigantische, interdimensionale inktvis wordt tot op heden nog steeds herdacht. Sterker nog, het is een nationaal trauma. Het stopt echter niet daar, voor zover ik kon zien, haalde het ook enkele zaken uit de Before Watchmen-reeks en zet het in een nieuw daglicht. Je hoeft het niet gelezen te hebben om het te snappen, het is er als extra beloning voor de fans.

Je merkt gewoon doorheen het seizoen een oeverloos respect voor het bronmateriaal.

Je merkt gewoon doorheen het seizoen een oeverloos respect voor het bronmateriaal. Wat een verademing. Over verademing gesproken: de soundtrack voelt heel verfrissend aan. De laatste tijd werden we om de oren geslagen met violen en strijkers, maar in HBO’s Watchmen krijgen we strakke duistere electro verzorgd door Trent Reznor & Atticus Ross. De invloeden van Nine Inch Nails zijn tastbaar en dat kan ik enkel maar toejuichen.

Looking Glass in HBO's Watchmen
Looking Glass in HBO’s Watchmen ©HBO

De reeks evolueert naarmate je verder gaat in het seizoen. De focus ligt in het begin heel hard op Angela Abar, gespeeld door Regina King. Wat op zich helemaal niet erg is, haar personage is boeiend genoeg om je de eerste afleveringen mee op sleeptouw te trekken, maar Watchmen gaat verder dan haar. De rest van het ensemble wordt met mondjesmaat in latere afleveringen verder uitgediept, met nieuwe personages zoals Looking Glass die elk hun moment hun origin story krijgen.

Oude personages komen ook terug maar die voelen op dit moment heel hard losgekoppeld van het hoofdverhaal. Jeremy Irons brengt een heerlijke Ozymandias maar zijn verhaallijn voelt de eerste afleveringen behoorlijk ontwricht. Ook Laurie, die origineel Silk Spectre vertolkte, is terug, deze keer als FBI-agent. Maar ook haar personage voelde anders aan dan de rest van de cast. Watchmen is op zijn boeiendst wanneer ze het verleden loslaten. De nieuwe personages en setting zijn daarvoor boeiend genoeg. Ik ben op dat vlak echt benieuwd hoe Lindelof de verschillende verhaallijnen als tandwielen zal samen krijgen tot een perfect tikkende klok. De eerste afleveringen smaken alvast naar meer, maar het grootste vraagstuk wordt natuurlijk wat Lindelofs boodschap zal worden met deze reeks. Alleen tijd zal het ons zeggen. Tik tok tik tok.

Watchmen is vanaf 21 oktober te zien via Telenet Play.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels