Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Yellowjackets is het beste vliegtuigcrashmysterie sinds Lost

Vijfentwintig jaar geleden stortte er een vliegtuig met tienermeisjes neer middenin de wildernis. Nu worstelen de vrouwen van middelbare leeftijd met de geheimen van toen die dreigen onthuld te worden.

Yellowjackets heeft alles in zich om een van de meest besproken series van het jaar te worden. Verspreid over twee periodes legt de reeks mondjesmaat het mysterie bloot achter een brutale overlevingsstrijd en hoe de meisjes van toen erdoor gevormd zijn. Het eerste seizoen laat je niet op je honger zitten en houdt toch meer dan genoeg plek over voor een tweede gang.

In een besneeuwd bos rent iemand voor het leven. Als een prooi wordt ze op de hielen gezeten door een bende wilden tot ze nogal onaangenaam struikelt in een val. Een medaillon glinstert in het maanlicht, houten staven doorprikken een levenloos lichaam. Even later sist haar vlees op het kampvuur. De jacht is voorbij en de primitievelingen vullen de buik. Hoe komt het dat deze tieners zich ontpopt hebben tot kannibalen en wie ligt er te verteren in hun maag?

yellowjackets
© Showtime

Yellowjackets verdeelt zich over twee tijdslijnen

We spoelen terug. In 1996 lacht het geluk dezelfde jonge vrouwen toe. Met veel duwen en trekken heeft hun voetbalploeg het geknokt tot het kampioenschap dat slechts een vliegtuigvlucht verwijderd is. De noodlanding nadien wordt een crash die de ploeg halveert en van de overschot het ware gezicht blootlegt. De verhoudingen in de vriendschap tussen Shauna (Sophie Nélisse) en Jackie (Ella Purnell) worden omgedraaid, het buitenbeetje Misty (Samantha Hanratty) kan zich voor het eerst nuttig maken en de tienerhormonen welen tierig onder het voltallige gezelschap.

En we spoelen door. In 2021 hebben minstens vier overlevenden het overleven nooit echt opgegeven. Iedereen zit in een crisis: de timide Shauna (Melanie Lynskey, Don’t Look Up) in een midlifecrisis, politica Taissa (Tawny Cypress) in een carrièrecrisis, Natalie (Juliette Lewis) probeert af te kicken en Misty (Christina Ricci) ruikt opportuniteiten in andervrouws problemen. Het viertal komt na jaren van stilzwijgen samen wanneer iemand de bloederige rituelen van toen bekend wil maken.

yellowjackets
© Showtime

Een smakelijke mix van gruwel en zwarte humor

Tussen al de dodelijke ongevallen, het bloedvergieten en de geheimzinnige praktijken – speuren we daar een hint van bovennatuurlijke krachten? – sijpelt een vleugje zwarte komedie die Yellowjackets iets gemakkelijker te verteren maakt. Ricci en haar jonge imitator scheppen een heerlijk personage met Misty, terwijl Lynskey haar droge humor bovenhaalt op de donkerste momenten. Het is een stijlbreuk die onverwacht welgekomen komt.

Yellowjackets is het – toegegeven, zoveelste in parallelle tijdslijnen vertelde – verhaal van hoe mensen allemaal verschillend reageren op een levensverscheurende ramp. Het schermkluisterend melodrama wordt gebracht door ijzersterke acteurs waarvan de gelijkenissen tussen de jonge en volwassen rollen griezelig goed zitten. Nog griezeliger zijn de geheimen die aan het licht komen.

Die geheimen pruttelen nooit langer in de pot dan nodig. Een groot verschil met hoe zoveel televisiereeksen gewoonlijk het ene mysterie na het andere op je afvuren om daarna maar halfhartig en veel te laat op te lossen. Yellowjackets doet het anders en kiest vaak nog eens voor de simpelste oplossingen als die eindelijk worden voorgeschoteld.

Het eerste seizoen van Yellowjackets start woensdag 16 februari om 20.40 uur op VTM 3 en is ook te bekijken op VTM GO.

Een mysterie dat lang mag duren

Yellowjackets
4 5 0 1
Yellowjackets is een groot mysterie waarin alles een uitleg heeft die klopt. En nu maar hopen dat de vlucht onderweg niet neerstort.
Yellowjackets is een groot mysterie waarin alles een uitleg heeft die klopt. En nu maar hopen dat de vlucht onderweg niet neerstort.
4/5
Total Score

Raak

  • Veelzijdige personages
  • Gruwelijk (mooi) in beeld gebracht
  • Verrassende humor

Braak

  • De ommekeer in toon is soms onwennig
Total
5
Shares
Gerelateerde artikels