Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Tunic is een vossig avontuur

Tunic is een lief spel waarin een vos op avontuur gaat in een vreemde wereld. Deze game die door één persoon gemaakt is, neemt je mee op een simpele, maar effectieve reis. Puzzelen en vechten worden afgewisseld met ontdekken en mysterie. De stijl is alvast eentje om van te genieten.

  • Ontwikkelaar: Andrew Shouldice
  • Uitgever: Finji
  • Platformen: Xbox consoles, PC
  • Datum: 16/03/2022
  • Disclaimer: Geekster had de game ter beschikking via Gamepass

Indiegames vinden al een tijdje hun weg naar het bredere publiek. En daar zitten soms pareltjes tussen die je tijd waard zijn. Deze valt zeker onder die categorie. De game duurt ongeveer 12 uur en is vooral heel gezellig om te spelen. Een vos op avontuur in een wereld van mysterie.

Er was al regelmatig een tijdelijke demo beschikbaar van de game over de voorbije jaren, waar het spel op verschillende platformen getest kon worden. Aangezien het spel door slechts een persoon gemaakt werd, zorgde dit voor de nodige feedback om het spel te verbeteren. Zo zagen wij het voor het eerst op E3 van vorig jaar, waarna de demo prompt gedownload werd. Het was lange tijd onduidelijk wanneer het eindelijk zou uitkomen maar hier is het dan, klaar om te ontdekken.

Potten zijn er om te breken. (c) Finji

Puzzels en mysterie

De inspiraties voor het spel zijn duidelijk. Het speelt op eenzelfde manier als het vernieuwende Link’s Awakening, en ook deze vos gaat aan de haal met zwaard en schild. Maar het heeft ook onmiskenbare invloeden van Dark Souls. Je hebt schijnbaar een eiland om te ontdekken, waar je aan de hand van puzzels nieuwe gebieden kunt bereiken. Je moet sleutels bemachtigen om deuren te openen. Maar andere deuren lijken voor altijd gesloten.

Sowieso is het een goed idee om overal te gaan kijken, want je kunt vaak iets vinden ook wanneer het op het eerste gezicht niet duidelijk is.

Het mysterie komt er vooral doordat er vreemde monumenten te zien zijn en een taal die zelfs onze vos niet lijkt te begrijpen. Onze stille protagonist heeft een healthbar en flesjes om die terug aan te vullen. Je hebt ook stamina om je zorgen om te maken. Door het oplossen van puzzels, of achter watervallen te zoeken, kun je extra middelen vinden om een van de twee te verbeteren. Sowieso is het een goed idee om overal te gaan kijken, want je kunt vaak iets vinden ook wanneer het op het eerste gezicht niet duidelijk is. Je krijgt meer mogelijkheden wanneer je verder speelt.

De grootste tip hier is om overal tegenaan te lopen en te kijken of er een verborgen weg is. Omdat er shortcuts zijn, maar die niet aangeduid worden, mis je ze soms, ook al kon je ze eigenlijk al veel eerder nemen. Het spel zit slim in elkaar en onderzoeken wordt altijd beloond. Je ziet namelijk dat de wereld uit verschillende hoogtes is opgebouwd, maar het is niet altijd duidelijk hoe je daar komt. Uitrpoberen is de boodschap.

Shortcuts verleiden je om verder op onderzoek te gaan. (c) Finji

Ontdekken op eigen risico

De wereld is wel degelijk gevaarlijk. Er zijn verschillende vijanden, die verbonden zijn aan verschillende gebieden. Sommige daarvan duiken plots op. Daarnaast kom je ook bazen tegen die je moet verslaan om verder te komen. Om dat allemaal aan te kunnen heb je shrines of standbeelden waar je dan terug komt als je door een vijand verslagen bent. Op die manier maak je vooruitgang. Wat je verzameld hebt, zul je terug moeten halen op de plek waar je verslagen bent. Vijanden zijn ook terug wanneer je aan een standbeeld gerust hebt. Je hebt altijd de mogelijkheid om godmode aan te zetten indien nodig in de opties.

Aan dit standbeeld kan je uitrusten. (c) Finji

De booklet is meer dan een handleiding, omdat het zowel meer vragen doet rijzen als helpt om te begrijpen hoe je de wereld het hoofd kunt bieden.

Er is zo goed als geen uitleg over wat er eigenlijk gaande is. Je ziet wel enkele elementen die interessant zijn, vormen en kleuren die je aandacht trekken. Maar dat is het ook. Je vindt verschillende pagina’s uit een kleine booklet waar informatie in staat die je voor het grootste deel niet begrijpt. De kaarten die je er in vindt, soms met interessante markeringen, helpen je om je eigen doelen te zetten. Samen met anderen over het spel praten kan dan ook nuttig zijn, want misschien zijn er wel interessante theorieën!

De booklet is meer dan een handleiding, omdat het zowel meer vragen doet rijzen als ook helpt om te begrijpen hoe je de wereld het hoofd kunt bieden. Het toont je ook interessante elementen die je misschien nog niet gezien had terwijl je rondliep. Die dingen kunnen uiterst belangrijk zijn om vooruitgang te maken, en nieuwe plekken te vinden. Deze vos op avontuur is heerlijk meeslepend. Terugkomen nadat je het hebt uitgespeeld is ook de moeite waard.

De lokale taal en kaart van je booklet. (c) Finji

Stijl en gevoel

De muziek op de achtergrond is een lowfy stijl, ook wanneer je gevechten doet. Het is erg dromerig en zorgt ervoor dat je meteen rustig bent en het puzzelen op het gemak aanneemt. De soundtrack zou je gerust voor een studeersessie of achtergrond tijdens het werken kunnen opzetten.

Je loopt doorheen verschillende delen van de wereld waar verschillende vijanden maar ook omgevingen zijn.

De kleuren zijn ook rustig, een beetje off maar vooral pastelachtig. De niet zichtbare zon maakt haar intrede door de schaduwen, maar wanneer je aan een standbeeld bent, vergaat er plots een heel groot deel van de dag. Het lijkt er dus op alsof je telkens een nachtje uitrust.

Er zijn contrasten tussen de mysterieuze elementen die door de heldere kleuren je aandacht trekken, en de normale wereld waar je doorheen loopt. Je loopt doorheen verschillende delen van de wereld waar verschillende vijanden maar ook omgevingen zijn. Het kleurenpalet en de muziek passen zich aan terwijl je de wereld ontdekt.

Verschillende omgevingen en vijanden. (c) Finji

Conclusie

Je begint dit spel als een lowfy avontuur, en het mysterie trekt je steeds meer hoe langer je speelt. Een vos op avontuur heeft het zeker niet gemakkelijk, sommige vijanden zijn gewoonweg moeilijk. Omdat je zo weinig begrijpt van wat er gebeurt, is het zowel interessant als soms frustrerend. De booklet is je vriend. Maar het spel doet niet aan handholding. Je staat er alleen voor. En dat maakt dat wat je ontdekt nog waardevoller.

Maar het is allemaal vooral enorm schattig en met oog voor detail gemaakt. Het is absoluut een aanrader voor wie eens wat anders wil spelen en de tijd wil nemen voor deze kleine vos en zijn avontuur. Het ontrafelen van het mysterie laten we aan jullie.

Tunic kan je hier kopen voor rond de 27,99 euro:

Steam

Gamepass en Xbox

GOG

Meer informatie over de game vind je hier: https://tunicgame.com/

Verder lezen kan hier:

Gezellig uitdagend

Tunic
5 5 0 1
Tunic is dan wel een lief spel, je hebt er toch voldoende uitdaging aan. Zowel de puzzels als de vijanden vragen tactisch nadenken. Je hebt niet het gevoel dat je jezelf er zomaar kan doorheen slaan. Je kiest welke gevechten je aangaat, omdat je vijanden telkens terugkomen. De stijl zorgt ervoor dat je er gemakkelijk een familiespel van kunt maken, want het is enorm schattig. Maar het is uiteindelijk ook gewoon leuk om samen met iemand de puzzels op te lossen en na te denken over de mysteries die je onderweg tegenkomt. Het is fleurig en mooi gemaakt. Het zal je dan wel niet al te lang bezighouden, maar er is veel dat je onderweg kan missen en kan daarom zeker voor meerdere keren spelen goed zijn. Je moet dit soort van spelletjes leuk vinden, maar zij die bijvoorbeeld Death's Door of Link's Awakening leuk vinden, zullen deze ook leuk vinden. Verwacht dus niet teveel van een kleine game, maar geniet van het avontuur.
Tunic is dan wel een lief spel, je hebt er toch voldoende uitdaging aan. Zowel de puzzels als de vijanden vragen tactisch nadenken. Je hebt niet het gevoel dat je jezelf er zomaar kan doorheen slaan. Je kiest welke gevechten je aangaat, omdat je vijanden telkens terugkomen. De stijl zorgt ervoor dat je er gemakkelijk een familiespel van kunt maken, want het is enorm schattig. Maar het is uiteindelijk ook gewoon leuk om samen met iemand de puzzels op te lossen en na te denken over de mysteries die je onderweg tegenkomt. Het is fleurig en mooi gemaakt. Het zal je dan wel niet al te lang bezighouden, maar er is veel dat je onderweg kan missen en kan daarom zeker voor meerdere keren spelen goed zijn. Je moet dit soort van spelletjes leuk vinden, maar zij die bijvoorbeeld Death's Door of Link's Awakening leuk vinden, zullen deze ook leuk vinden. Verwacht dus niet teveel van een kleine game, maar geniet van het avontuur.
5/5
Total Score

Raak

  • Mooi en met detail gemaakt
  • Leuk puzzelen

Braak

  • Sommige mysteries lijken onoplosbaar
Total
25
Shares
Gerelateerde artikels