Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

De 15 beste Vlaamse programma’s van 2021

Internationaal is er naar goede gewoonte zoveel goeds te zien dat we nooit meer mee kunnen zijn. Maar wie dit jaar de Vlaamse zenders en platformen links heeft laten liggen, heeft toch ook wat moois gemist. Daarom geven wij een overzicht van de beste Vlaamse programma’s van 2021.

Over de oceaan (Play4)

beste Vlaamse programma's 2021
© Woestijnvis

De meeste programma’s in Vlaanderen hebben BV’s centraal staan en soms zou je dat wel eens anders willen, zoals persoonlijk bij De Slimste Mens. Maar Over de oceaan is er eentje waarvoor ze mij nooit zouden moeten vragen. 6 BV’s varen namelijk de Atlantische Oceaan over in een zeilboot zonder dat ze enige zeilervaring hebben. Natuurlijk gaan er ook twee ervaren mensen mee maar toch, een maand op zee is niet voor iedereen weggelegd. Het kon uitgedraaid zijn op een veredeld reisprogramma waarbij ze zelf eigenlijk niet veel moeten doen, maar iedereen krijgt wel degelijk een essentiële taak.

Het programma staat of valt ook met de groep mensen die je daarvoor bij elkaar steekt. Met Imke Courtois, Dominique Persoone, Jani Kazaltsis, Otto-Jan Ham, Evi Hanssen en Charlotte Vandermeersch heb je verschillende karakters die elk op hun eigen manier met de moeilijkheden van de bootreis omgaan. Want die zijn er wel degelijk en de kleine kantjes van de BV’s worden niet verstopt. Elke aflevering staat iemand anders centraal en zo krijg je via een reisprogramma een onverwacht eerlijk portret van de mens achter de BV. (Jana)

Grond (Play4)

© SBS Belgium

Adil & Bilall, het meest iconische Vlaamse duo naast Clouseau (don’t @ me), zetten voor hun vertrek naar Hollywood nog mee hun schouders onder Grond. In deze tiendelige reeks worstelt Ismael/Smile met de tradities van de islam en zijn eigen opvattingen als Marokkaanse Belg. Hij wil het bedrijf van zijn vader, dat overleden Marokkanen repatrieert, dan ook omvormen naar een semi-traditionele begrafenisonderneming. Dat loopt alleen niet van een leien dakje.

Net zoals in het verhaal deed de serie wel wat stof opwaaien (hah). Niet iedereen was het eens met de manier waarop de Marokkaanse gemeenschap wordt voorgesteld, maar één verhaal staat voor ons niet symbool voor de volledige gemeenschap, en bovendien kan je voor elk personage supporteren. Op bepaalde momenten neigt het aantal misverstanden naar een aflevering van F.C. De Kampioenen, maar alle verhaallijnen komen op zijn pootjes terecht. En hou Yassine Ouaich ook maar zeker in de gaten. (Elien)

FC United (Canvas)

beste Vlaamse programma's 2021
© VRT / Deklat binnen

Racisme in het voetbal (en in de samenleving) is nog lang niet uitgeroeid. Het kwam nog maar een paar weken geleden in het nieuws toen nota bene Vincent Kompany, een nationale held zou je denken, nog racistische beledigingen naar z’n hoofd kreeg tijdens een match. Deze reeks wierp een half jaar geleden al een blik op hoe het racisme inderdaad nog welig tiert in de voetbalwereld.

In de eerste aflevering reageren spelers zoals Cyriel Dessers, Kassandra Missipo en Romelu Lukaku over hun ervaringen. Daarna wordt er gekeken naar hoe wit de structuren in het voetbal nog steeds zijn zoals scheidsrechters en bestuur, en wat eraan gedaan kan worden. Als laatste wordt ook de media niet ontzien, maar er komen ook positieve initiatieven aan bod. Een ontnuchterende reeks die iedereen gezien zou moeten hebben. Jammer genoeg hebben we de verwante reeks Het leven in kleur gemist, anders zou die hier waarschijnlijk ook tussen gestaan hebben. (Jana)

De mol (Play4)

© Woestijnvis

Elk jaar kijken we als Belgen uit op welke avontuurlijke bestemming de tien uitverkorenen van De mol nu weer begroet zullen worden door Gilles De Coster. Duitsland? Oei, dat zou misschien wel wat anticlimactisch zijn, ondanks corona. Niets was minder waar, want de makers bewezen weer eens waarom ze bij de beste van het land behoren.

Goede casting doet veel, en ook dit jaar was het een groep met voor elk wat wils. De proeven waren opnieuw inventief, zij het soms wat naar volksfeesten neigend (die videoclip die ze moesten maken, hilarisch). En ja, Duitsland heeft veel mooie plekken. Maar dé ster van dit seizoen was, naast de magistrale mol, ongetwijfeld de schattigste teckel uit Europa: Isidoor. Zo zie je maar weer, een hond is altijd een meerwaarde. (Elien)

Déjà Vu (Streamz)

beste Vlaamse programma's 2021
© Fobic Films / Toon Aerts

Ik blijf het zeggen: er is nog niet genoeg genrefictie in Vlaanderen. Déjà Vu verbrak dat patroon met een lowkey scificoncept dat prachtig uitgewerkt was. Flo Fierens (Natali Broods) is een radiopresentatrice, voorvechter van vrouwenrechten en moeder die het eigenlijk wel voor elkaar heeft. Wanneer er plots iets met haar dochter gebeurt, komt dat dan ook als donderslag bij heldere hemel. Via het bedrijf Reset Inc krijgt ze de kans om tot 10 jaar terug te keren in haar leven en vanaf dat moment verder te leven. Zo probeert ze om Louise te redden. Maar hoe verder ze teruggaat, hoe meer ze zich bewust wordt van welke gevolgen haar keuzes hadden op haar leven.

Dat tijdreiselement is eigenlijk het enige wat de reeks scifi maakt maar concepten moeten niet altijd groot zijn om geslaagd te zijn. Het indrukwekkende script haalt humor en drama uit die letterlijke trip down memory lane met soms verrassende wendingen. Je betrapt jezelf er soms ook op dat je nadenkt over hoe het bij jou zou zijn. Natali Broods schittert ook in de hoofdrol. Ik kan Déjà Vu gerust een van de beste Vlaamse reeksen ooit noemen. (Jana)

Red Light (Streamz, VTM)

© Maarten De Bouw / Streamz

In onze preview van Red Light waren we na de eerste twee afleveringen geïntrigeerd maar nog niet helemaal overtuigd. Dit is een serie die even op gang moet komen, maar zodra we de innerlijke levens van de hoofdpersonages induiken, levert dat heel erg boeiende karakterstudies op verpakt in een spannende drama-thrillerserie. Wat als je een ander leven wil maar je vastzit in je relatie? Wat als je twijfelt of je wel geschikt bent voor het moederschap? Wat als je rots in de branding iemand anders blijkt te zijn?

Hoofdactrices Maaike Neuville, Halina Reijn en Carice Van Houten zijn geweldig en tonen goed dat ook vrouwen uit verschillende werelden elkaar kunnen vinden. Er zijn ook schitterende bijrollen voor onder andere Geert Van Rampelberg, Joren Seldeslachts en Koen De Bouw, dus ga dat zien! (Elien)

Kinderen van de migratie (Canvas, VRT NU)

beste Vlaamse programma's 2021
© VRT

De Kinderen Van-reeksen zijn al jaren een sterkhouder voor de openbare omroep en ook dit jaar is dat niet anders. Deze keer staan de kinderen centraal van mensen die vooral destijds naar België gekomen zijn om hier te werken. Na de Tweede Wereldoorlog werden er dan ook volop buitenlandse arbeiders aangetrokken om de economie weer op te krikken, vooral uit Italië, Griekenland, Spanje, Marokko en Turkije.

De kinderen en kleinkinderen vertellen over het zware en vaak gevaarlijke werk dat hun ouders of grootouders moesten doen, de barre omstandigheden waarin ze soms moesten leven en hoe de Vlaamse samenleving zich langzaam tegen hen keerde. Daarnaast vertellen ook jongeren met een migratie-achtergrond hoe zij zich vandaag voelen en kijken experts kritisch naar hoe de emigratie geregeld werd. Net zoals andere jaren kijk je soms met plaatsvervangende schaamte naar hoe die mensen behandeld werd maar ik blijf het ongelofelijk belangrijk vinden dat zulke reeksen gemaakt worden, zodat we het hopelijk beter kunnen doen. (Jana)

Onder vuur (één, VRT NU)

© VRT

Een van mijn favoriete ontspanningsreeks is Chicago Fire, het soort werkplaatsdrama dat nooit prestigieus genoemd zal worden maar daarom niet minder goed is. Toen de VRT Onder vuur aankondigde, was het de vraag of ze dat concept ook konden vertalen naar een Vlaams budget.

De reeks zet vooral in het begin iets te veel in op het soapgehalte, waardoor je soms het idee hebt dat je naar een parodie van Helden van hier kijkt. Maar de productie is best indrukwekkend, met in de eerste afleveringen al kraanwerk en spectaculaire branden. Gaandeweg is er ook meer plaats voor nuance en komen de personages beter tot hun recht. Kijk op het einde van de reeks ook naar de special van achter de schermen. Je zal zien dat ook Belgische producties heel wat naar voren kunnen brengen. (Elien)

De Bende van Jan De Lichte (vtm, vtmGO, Streamz, Netflix)

beste Vlaamse programma's 2021
© Streamz

Deze kon eigenlijk al een aantal jaar op een paar lijsten opduiken, want de reeks werd eigenlijk al in 2016-2017 opgenomen en is sindsdien op verschillende plaatsen uitgezonden, zoals Film Fest Gent, Proximus en Streamz. Maar wij zagen ze dit jaar pas toen De Bende op VTM uitgezonden werd en ik vond het het wachten zeker waard. Ik denk dat dit zonder twijfel de meest ambitieuze reeks is die ooit in Vlaanderen is gemaakt, en die ambitie loonde wat ons betreft wel.

Historische drama’s zijn nog dun bezaaid in Vlaanderen maar voor De Bende van Jan De Lichte werd kosten nog moeite gespaard. De kostuums en het productiedesign zijn dan ook behoorlijk indrukwekkend. Het is even raar om zoveel beschaafd Nederlands te horen, maar door een topcast als deze waarin bijna elke Vlaamse acteur opduikt, wen je daar ook weer aan. Het verhaal van de Vlaamse Robin Hood is dus best episch te noemen, en wat mij betreft mag aan deze ambitie een voorbeeld genomen worden. (Jana)

Als je eens wist (Canvas)

© VRT

Het tweede seizoen van de documentairereeks van Hilde Van Mieghem (die vorig jaar ook in onze lijst stond) snijdt opnieuw een complex en soms stilgezwegen thema aan: partnergeweld. Vier afleveringen lang wordt de problematiek belicht vanuit verschillende hoeken. Er zijn pakkende getuigenissen van vrouwen én mannen, jong en oud. Maar ook daders komen aan bod, en ook de dochter van een gezin dat verscheurd werd door partnergeweld.

Ook experten nemen het woord, zoals onder andere een psychiater, experte seksueel geweld, expert daderpathologie, een jeugdrechter, enz. Zij kaderen bepaalde stigma’s zoals ‘Waarom verlaat je een gewelddadige partner niet?’, ‘Kan een gewelddadig iemand veranderen?’ of praktische vragen zoals ‘Welke juridische opties zijn er?’. Het resultaat is een emotioneel lastige maar ijzersterke en genuanceerde reeks die mogelijk mensen uit een gevaarlijke situatie kan halen. (Elien)

Als je ons kan horen (Canvas, VRT NU)

beste Vlaamse programma's 2021
© VRT

De naam Dutroux zal in België altijd synoniem staan met de meest beruchte en tragische strafzaak van de Belgische geschiedenis. Het is intussen 26 jaar geleden dat hij aan zijn gruweldaden begon met de ontvoering van Julie en Melissa, daarna An en Eefje, Sabine en Laetitia. Ik kende persoonlijk nooit het volledige verhaal maar het is ook niet echt iets waar je zelf al te veel over wil opzoeken. Deze vierdelige reeks blikt uitgebreid terug op hoe het onderzoek naar elk van de verdwijningen verliep, hoe de ouders zich voelden, en uiteindelijk hoe de gruwel aan het licht kwam en justitie zwaar onder vuur kwam te liggen.

Aan de hand van een tijdlijn worden de meisjes nooit uit het oog verloren en kan je je amper voorstellen hoe het is om zolang niet te weten wat er met je kind gebeurd is. Met beeldmateriaal van toen wordt het verloop geschetst en ook speurders vertellen wat ze zich herinneren. Dat het een harde reeks is, hoef ik je niet te zeggen, maar weer bijzonder goed gemaakt. (Jana)

De Rechtbank: Assisen (Play4)

© SBS Belgium

Na elf seizoenen is de rek er misschien wat af bij De Rechtbank, al was het soms grappig om corona-overtreders tijdens hun zitting de meest absurde excuses boven te zien halen. Maar de makers verrasten door er nog een uiterst interessant drieluik aan toe te voegen. Als kijker volg je het assisenproces van Alinda Van der Cruysen vanop de eerste rij. Ze stond terecht voor de dubbele moord op haar oom en tante. Jarenlang een cold case, maar dankzij DNA-bewijs kwam er een nieuwe wending.

De Rechtbank doet niets anders dan gewoon tonen hoe het er in de rechtszaal aan toe ging. Geen interviews met de advocaten, geen dramatisering van het leven van de hoofdverdachte. Enkel het proces van begin tot einde. Voor iemand die nog nooit een rechtszaak meemaakte, is die eenvoud wat het interessante tv maakt. Voor mensen die denken dat ze wel weten hoe ze zouden oordelen in zo’n zaak, is het misschien een herinnering dat niets zo zwart-wit is als het lijkt. (Elien)

LEEF (één)

beste Vlaamse programma's 2021
© VRT

Aan het begin van het jaar pakte één uit met het overkoepelende thema Gemaakt in 2020, die reeksen en kortfilms bundelde die in het vervloekte jaar 2020 gemaakt waren. Een ervan was LEEF, waar ik instant voor viel en daarom hier een plaats verdient. Joke Emmers speelt Anja, een visagiste in een funerarium. Haar baas Vincent (Michaël Pas) is met de zaak een beetje blijven hangen in het verleden waardoor het niet zo goed gaat. Door een bijna-doodervaring wil Anja haar droom om een eigen schoonheidssalon te openen, eindelijk verwezenlijken. De doden aan wie ze werkt en die rond haar tot leven lijken te komen, helpen haar daarbij. Maar is het wel helemaal wat ze wil?

Ik krijg nog altijd een glimlach op m’n gezicht als ik aan deze reeks denk. Het ontbrak hier niet aan originaliteit door de Pushing Daisies-achtige twist en uitgebreide droomscènes. Het verhaal is ook ontzettend innemend, mede dankzij het geweldige duo Joke Emmers en Michaël Pas. (Jana)

De tijd van ons leven (één, VRT NU)

© VRT

Vraag me niet om een docureeks te bekijken over het leven van een wielrenner. Daarvoor interesseert de sport me niet genoeg, tot de grote teleurstelling van mijn ouders. Maar laat twee (halve) leken proberen om een wielrenner te zijn — een tijdrijder dan nog — en ik ben geboeid. Fietsfanaat Otto-Jan Ham en olympiër Elodie Ouedraogo trainden maandenlang om zichzelf een afgang te besparen op het WK tijdrijden in eigen land.

Gretigheid maakt al gauw plaats voor frustratie, wanhoop en familiale spanningen. Het leven van een topsporter is hard. Dat wist Ouedraogo al, maar nu weten wij het ook opnieuw. Hulde ook aan de vrouw van Otto-Jan, die niet onder stoelen of banken stak dat ze haar man als atleet maar niets vond. En ook Jeroom stal de show met zijn ondersteunende functie binnen het gezin. Toffe tv. (Elien)

Albatros (Canvas, Streamz, Netflix)

beste Vlaamse programma's 2021
© VRT / De Wereldvrede / Eva Vlonk

Nog een reeks die in 2020 eigenlijk al te zien was maar nu ook voor het bredere publiek beschikbaar was. In de reeks van Wannes Destoop en Dominique Van Malder gaan tien zwaarlijvige mensen op kamp om proberen af te vallen. Oprichter Bart, therapeute Sybille en trainer Jurgen ontfermen zich over hen. Daar blijkt al snel dat meestal niet het fysieke maar wel het mentale hen soms vaker parten speelt. Ook onderling verloopt het niet altijd even vlot maar langzaamaan beginnen ze elkaar te vertrouwen en hun eigen demonen te aanvaarden of overwinnen.

Er rust nog altijd een taboe op zwaarlijvigheid en de kwestie van body positivity vs gezondheid is nog vaak netelig te noemen. Albatros behandelt ze toch, met de nodige ernst maar toch ook met wat humor. Voor de cast, met topnamen als Van Malder zelf, Ruth Beeckmans en Isabelle Van Hecke, moet het ook niet altijd evident geweest zijn om zichzelf zo bloot te geven maar het uitstekende scenario beloont hen daarvoor. (Jana)

Wat waren jullie favoriete Vlaamse producties van het jaar?

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels