Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

vlaamse tv-zenders

De inspiratie lijkt nu echt op bij de Vlaamse tv-zenders

September. Na een hete zomer zonder veel soeps op tv is daar weer het najaar. Met alle content op de streamingdiensten én een overaanbod op de Vlaamse zenders, met voor elk wat wils. Althans, dat zou het moeten zijn, met zoveel publieke en commerciële zenders. Tegenwoordig is dat precies één pot nat, terwijl de verschillen tussen de zenders verder vervagen.

Het bos met allemaal dezelfde bomen

Zelfs bij de zenders is er precies het besef dat er weinig nieuwigheid te rapen valt. VTM leidde hun najaarspresentatie er zelfs mee in, weliswaar verpakt als “Nooit eerder zo veel publiekslievelingen in één tv-seizoen bij VTM”. Meer van hetzelfde dus, zoals Blind Getrouwd, I Can See Your Voice en The Voice van Vlaanderen. En daarnaast natuurlijk die publiekslieveling van vroeger: de terugkeer van SOS Piet.

Bij de nieuwe programma’s zien we ook vooral dingen die al gewerkt hebben op andere zenders of tijdstippen maar met een lichte aanpassing.

Bij de nieuwe programma’s zien we ook vooral dingen die al gewerkt hebben op andere zenders of tijdstippen maar met een lichte aanpassing. Het Jachtseizoen? Dat is een ludiekere Klopjacht met BV’s en mildere speurders. Tiny House Battle? Klein Huis Gemaakt. De Schaal van Pascale is Bake-Off met klei in plaats van patisserie. In Back to the 90s blikt Paul Jambers terug op zijn vroegere uitzendingen, zoals Martin Heylen dat deed in Zelfde deur, 20 jaar later. Afwachten of Jambers’ versie even hartverwarmend blijkt.

Wie Zoekt, Die Wint is op het eerste gezicht nieuw, maar na een huis bouwen of verbouwen laat VTM gezinnen hun eigen huis (hopelijk licht) afbreken voor geld. Zelfs Out Of Office, een ‘baan-brekend’ experiment met Vlamingen met een burnout en personen met een beperking, doet zo erg denken aan De kemping en Down the Road. En ook dat soort programma’s is niet zomaar ‘hartverwarmend’, zoals William Boeva het zo raak en volledig verwoordde.

out of office vtm
© DPG Media

Op Play4 zijn er vier nieuwe programma’s, waarvan één ook echt die noemer verdient. Fear Factor wordt gepresenteerd door Alex Agnew, 16 jaar nadat de versie met Walter Grootaers eindigde op VTM. De Amerikaanse Extreme Makeover draaide jarenlang op VT4, nu komt er een Vlaamse versie. Over De Tafel van Vier is al veel inkt gevloeid de eerste week, en tot dusver heeft het actuaprogramma naast terechte controverse weinig anders interessants kunnen brengen. Dat krijg je natuurlijk als je in dezelfde beperkte Vlaamse gastenpoel vist als Terzake en De Afspraak. Kanshebber op enige glorie is Haren. In die gemeente komt een nieuwe gevangenis, waarvan de werking getest zal worden door ex-gedetineerden en 6 medewerkers van Justitie. Zo komt wellicht ook de zin en onzin van gevangenissen aan bod.

Zelfs Eén, dat lang weg bleef van veel commercie, tapt nu van dezelfde vaatjes.

Zelfs Eén, dat lang weg bleef van veel commercie, tapt nu van dezelfde vaatjes. De VRT haalde Hotel Romantiek met presentator en al weg bij Play4. Dit najaar brengen ze net als VTM een liedjeswedstrijd, voor Eurosong, en een danswedstrijd. Na o.a. So You Think You Can Dance en The Ultimate Dance Battle op de vroegere DPG-zenders en Dancing With the Stars en Come Dance With Me op Play4 is er binnenkort The Greatest Dancer op de publieke zender. ‘Nieuwigheid’? Het publiek in de auditieruimte bepaalt wie doorgaat. Een beetje zoals de televoting van vroeger, dus. En keken we deze zomer met Zomerhit ook al niet naar een wel heel opvallende rip-off van Tien om te zien?

De enige herwerking met meerwaarde lijkt De repair shop, een Brits format dat lijkt op een sympathiekere versie van Rijker dan je denkt en Stukken van mensen. Mensen willen er namelijk hun niet zozeer monetaire maar emotioneel waardevolle erfstukken laten herstellen. Ook De klim van je leven, waarin mensen met gezondheidsproblemen een sportieve uitdaging aangaan, heeft potentieel.

Zeg niet weer: er is niks op tv

Noem me ouderwets, maar het vroegere onderscheid tussen de Vlaamse zenders, dat had toch iets. Helemaal oké als je als kijker plezier haalt uit de eerder genoemde programma’s. Maar het tv-aanbod zou in zijn geheel toch veel origineler moeten zijn. Het enige restant van een te onderscheiden merk is Canvas, dat nog altijd garant staat voor documentaires, internationale BBC-fictie, een beetje cultuur met Thomas Vanderveken, realityreeksen die de VRT niet op Eén wil en De Ideale Wereld. Goh ja, als je het zo bekijkt, toch niet zo eenduidig.

Naar Vlaamse fictie moeten we goed zoeken momenteel.

Het meest opvallende is hoe sterk alle Vlaamse zenders inzetten op familie-entertainment en reality. Naar Vlaamse fictie moeten we goed zoeken. Eén heeft een paar kanshebbers, met drie nieuwe fictiereeksen: een tragikomedie, een dystopisch drama en een drama over De Bende van Nijvel. Op Play4 geen nieuwe fictie te bespeuren, en ook VTM lijkt voorlopig niks nieuws in het verschiet te hebben. Bij Canvas is het al zeker wachten tot 2023.

een nacht in het museum
© VRT

Sport komt dit najaar ook genoeg op de buis, dankzij Sporza en verschillende sportdocumentaires op de VRT. Ook de andere Vlaamse zenders hebben daar genoeg plaats voor. Wie zoekt naar programma’s over cultuur, kan zoals we al aanhaalden vrijwel enkel terecht bij Canvas. Thomas Vanderveken maakt Een nacht in het museum, een programma naar aanleiding van de heropening van het Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij keert terug met Alleen Elvis blijft bestaan. Maar mensen die begaan zijn met actua rond film, tv en muziek mogen alweer op hun kin kloppen.

Mensen die begaan zijn met actua rond film, tv en muziek mogen alweer op hun kin kloppen.

Zenders willen een brede groep lokken, maar cultuurliefhebbers zijn blijkbaar niet talrijk genoeg, net als de “specifieke communities” (vreselijke term) die de VRT wil bereiken via VRT Max. Met VTM Go en GoPlay hetzelfde verhaal. Ze willen jongeren lokken, maar nieuw talent krijgt enkel een kans online. Vlaamse streamingdiensten zijn bij jongeren nog altijd ondergeschikt aan de buitenlandse. En van de Vlaamse zenders denken ze vooral aan oubolligheid. Als je jongeren op de gevestigde kanalen negeert, werk je dat dan niet in de hand?

En nu?

Hoe moet het dan beter? Want ja, de zenders moeten besparen, zelfs de VRT. Eén makkelijke oplossing, die we een paar jaar geleden voorstelden: weg met dat constante opdraven van BV’s! Zelfs de meest sympathieke BV’s ben je na nóg een weinig baanbrekende verschijning in een spelprogramma beu gezien. De gemiddelde Vlaming is vaak minstens even interessant als een bekende kop die altijd hun reputatie in het achterhoofd houdt. En bonus: je moet ze niet betalen! Sommige mensen komen maar wat graag op tv, dus als je een bekwame redactie hebt met goede castingskills, haal je er zeker wat pareltjes uit.

In plaats van herhalingen waar je ook uitzendrechten voor moet betalen, geef eens wat vroege- of laatavondzendtijd aan dat nieuw talent van de streamingdiensten. Investeer in kleinere projecten en niet enkel gigashows met dure decors. Kijk iets verder dan je neus lang is. Of steeds meer mensen zullen gewoon overschakelen naar Netflix en co, of zoals voordat er Belgische tv was, de Nederlandse en Britse tv-zenders.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels