Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Avengers: Endgame spoilerbijbel – easter eggs deel 5

Nu Spider-Man: Far From Home al in de zalen is, wordt het tijd om onze periode van verstomming na Avengers: Endgame af te sluiten. Deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4 van onze easter eggs-zoektocht hebben we al gehad, maar nu hebben we het einde bijna bereikt.

 

© Marvel Studios

Te vroeg gejuicht

© Marvel Studios

Hulk, Rocket en Rhodey belanden onder water in de ruïnes van het HQ. Scott gaat naar hen toe om hen te proberen helpen en Clint wordt wakker in de buurt van de gauntlet. Terwijl hij vlucht van de Outriders komt hij Nebula tegen. Zij wil de gauntlet aan Thanos geven maar wordt gedood door de huidige Nebula en Gamora.  Steve, Tony en Thor gaan buiten het gevecht aan met Thanos. Ze zijn aan de verliezende hand wanneer Thanos ook zijn leger uit het schip roept.

 • Rhodey z’n pak is zodanig beschadigd dat het niet meer werkt. Om eruit te geraken roept hij dan ook “Canopy“. Rhodey is nog piloot geweest bij de luchtmacht en “canopy” is de naam voor het glas over de cockpit van een straaljager. Om uit uit het vliegtuig te geraken, moet je dus de canopy openen.
 • Ondanks z’n zware verwondingen houdt Hulk een groot stuk van de brokstukken van het hoofdkwartier omhoog zodat Rocket en Rhodey niet verpletterd worden. Dit kan een hommage zijn aan een issue uit de Secret Wars-reeks, waarin Hulk een berg opheft om de Avengers te redden.
  © Marvel Comics
 • Hier krijgen we terug een paar scènes die in de trailers zaten: Scott in kleine vorm die Hulk, Rhodey en Rocket te hulp schiet en Clint die in de tunnel achtervolgd wordt door de Outriders.
 • Clint heeft niet door dat 2014-Nebula eigenlijk voor hem staat tot ze Thanos contacteert. Wanneer 2023-Nebula en Gamora opduiken, probeert 2023-Nebula haar oude zelf ervan te overtuigen dat ze nog steeds kan veranderen in de toekomst en dat ze Thanos niet hoeft te volgen. Maar ze ziet geen ontsnappen aan hem en probeert Gamora te doden. Daarop schiet 2023-Nebula haar vroegere zelf neer. Ook hier krijgen we dus een nieuwe realiteit in 2014, eentje zonder Nebula.
 • © Marvel Studios

  Steve en Tony vinden Thor buiten, die Thanos staat gade te slaan. Hij zit gewoon te wachten. “You know it’s a trap, right?” vraagt Thor, maar Tony antwoordt: “Yeah, but I don’t much care.” “Good, so long as we’re all in agreement.” Thor is duidelijk gesterkt door het gesprek met zijn moeder en het terugkrijgen van Mjölnir. Hij roept zowel Mjölnir en Stormbreaker in z’n hand en wekt er bliksem mee op. Zoals dat handig genoeg altijd gebeurt, verschijnt zijn volledig armour maar ook zijn tot dan toe redelijk onverzorgd haar en baard worden gevlochten. En het resultaat is superbad-ass. Ik ben ook blij dat Thor niet ineens terug perfect afgetraind is, want dat toont aan dat zijn problemen echt vooral mentaal waren en niet zo makkelijk op te lossen. En dat is pas iets waar veel fans zich in kunnen vinden.

 • De drie grootste spelers uit de Infinity Saga stappen samen op Thanos af en dat levert meteen het eerste kippenvelmoment op. Dit moment zat destijds ook al in de laatste trailer, maar dan zonder Mjölnir.
 • Er breekt een gevecht uit tussen hen en Thanos. Daarbij vraagt Tony of Thor hem kan opladen voor een krachtige energiestoot te kunnen afschieten. Dit is een mogelijke callback naar het moment waarop Thor bliksem gebruikte in The Avengers om Tony te verslaan maar dat gaf zijn pak toen gewoon meer energie. Het was fans al opgevallen dat Tony zijn pakken vaak verbetert nadat hij iets onverwachts tegenkomt.
 • © Marvel Comics

  Thanos kan hen echter makkelijk de baas. Thanos gooit zijn zwaard naar Thor en dat zwaait rond als de wieken van een helikopter. Dit zou een verwijzing zijn naar de Thanoscopter. Dat is letterlijk een helikopter waarmee Thanos rondvloog in de comics. Er loopt al lang een campagne om de Thanoscopter in het MCU te krijgen maar dat is helaas niet gelukt.

 • © Marvel Studios

  Hij kan zelfs Thor in een hoekje drijven en probeert hem te doden met Stormbreaker. Op dat moment komt Mjölnir van de grond en vliegt hij tegen Thanos. Mjölnir vliegt terug naar de gooier, die niemand minder dan Steve blijkt te zijn. Kippenvelmoment twee! Daarop roept Thor: “I knew it!” Dit is natuurlijk een mooie pay-off van het moment in Age of Ultron waarin iedereen probeert om Mjölnir op te heffen en alleen Steve kan hem een beetje verschuiven.

 • Onlangs hebben de Russo’s en zelfs Kevin Feige gezegd dat Steve eigenlijk altijd al Mjölnir kon hanteren, maar dat wist hij gewoon niet. In Age of Ultron probeert hij het voor het eerst maar hij besluit om hem niet helemaal op te heffen. Dat sluit ook wel beter aan met de reactie van Thor in Endgame, die het waarschijnlijk ook vermoedde.
 • In de comics heeft Steve ook al enkele keren Mjölnir gehanteerd: in 1988 in The Mighty Thor, in het cross-over event Fear Itself in 2011, in de Secret Empire-reeks (waarin Steve dus een nazi was) en zelfs in het X-Menverhaal What If? X-Men: Age of Apocalypse.
 • Cap loopt vervolgens naar Thanos en geeft hem een uppercut met Mjölnir. Kippenvelmoment drie. Daarbovenop roept hij ook nog eens bliksem neer op Thanos met de hamer. Geen idee hoe hij wist hoe dat moest maar daar gaan we niet eens over nadenken.
  © Marvel Studios
 • Maar Thanos krijgt toch de bovenhand en kan met zijn tweedelig zwaard zelfs het schild van Cap breken. Als eerste deed dit veel fans denken aan het visioen dat Tony heeft in Age of Ultron van de dode Avengers. Daarin is Steve z’n schild ook gebroken. Maar dat onheilspellend voorteken is gelukkig toch ontweken. Ten tweede werd ook dit veranderd voor de trailers. Wanneer Steve namelijk zijn schild vastgespt om het tegen Thanos en zijn leger op te nemen, is het schild nog heel.
 • Het leger van Thanos bestaat uit de Children of Thanos, de Outriders maar ook de overgebleven Chitauri en zelfs Leviathans, de monsters uit The Avengers. (Nog iemand die trouwens dacht dat dat de Bilgesnipe waren waarover Thor vertelt? Maar die hebben geen gewei natuurlijk.) Die zouden er zo uitzien.

Portals

© Marvel Studios

Cap ziet zijn kansen slinken tot hij opeens Sam hoort in z’n oortje. Hierna openen er tientallen portals waardoor alle gesnapte personages terugkeren samen met legers uit Wakanda, het Sanctum Sanctorum en Asgard. Ant-Man wordt Giant Man en helpt daardoor ook Bruce, Rhodey en Rocket naar het slagveld. Met dit nieuwe leger gaan de Avengers de strijd aan met dat van Thanos.

 • Sam contacteert Steve met zijn oortje. ik ga ervan uit dat de Avengers een eigen frequentie hebben of zo en dat die in al die jaren niet veranderd is, want anders is dit wel heel veel geluk hebben.
 • Vlak nadat Sam zich bekendmaakt in het oortje van Steve, zegt hij “On your left.” en gaat de eerste portal open achter Cap. Dit is een leuke callback naar hoe Sam en Steve elkaar ontmoetten in Winter Soldier, toen Steve Sam steeds langs links voorbijstak tijdens het lopen. Dit zorgde meteen voor kippenvelmoment vier en leuke memes:
 • © Marvel Studios

  Uit de eerste portal komt niet Sam maar wel T’Challa, Okoye en Shuri. Steve kijkt opgelucht en ontroerd en dat is logisch aangezien alleen Clint echt zeker wist dat het gelukt was en Scott net de rest riep, die nog bij Bruce was, toen Thanos aanviel. Wanneer hij T’Challa dan uit de portal ziet komen, weet hij dat ze in hun opzet geslaagd zijn. Kippenvelmoment vijf.

 • Meteen beginnen er tientallen portals te openen. Als eerste zien we onder andere Sam terugvliegen uit Wakanda, terwijl we Titan zien op de achtergrond van de portal waaruit Doctor Strange, Mantis, Drax, Peter Quill en Peter Parker terugkomen. Daarna volgen
  • de verschillende legers uit Wakanda waaronder de Dora Milaje met Bucky en Groot.
  • de New Asgardians met Valkyrie, Korg en Miek. Valkyrie rijdt trouwens op een pegasus zoals ze dat destijds deed toen ze nog in het leger van Odin zat. Velen vroegen zich af waar ze die ineens haalde, maar het is niet omdat ze op Asgard niet meer bestonden, of toch niet getoond werden, dat ze niet op andere planeten bestaan.
  • Wanda, Wong & de tovenaars uit het Sanctum Sanctorum.
  • Hope en zelfs de Ravagers. Achter haar kan je trouwens heel snel Howard the Duck zien.
  • Pepper in haar Rescue-pak zoals we al voorspeld hadden dankzij Gwyneth. Tony zit op de grond verbaasd te kijken als ze arriveert, wat een verwijzing kan zijn naar een gelijkaardige scène uit Iron Man 3.
  • En Giant Man die Hulk, Rhodey (met een ander pak) en Rocket van onder het puin haalt.
   ASDLKJCFIORZ30PR%Dcs. Deze ganse scène veroorzaakt nog altijd kortsluiting in m’n brein.
 • Terwijl het leger van Wakanda uit de portal stapt, roepen ze de intussen iconische kreet “Yibambe“. Dit is een woord uit het Xhosa, de Afrikaanse taal die ze gebruiken voor de Wakandans en de moedertaal van John Kani, die T’Chaka speelde. Yibambe betekent trouwens “hou vol”.
 • Wanneer iedereen er is, krijgen we nog eens een straf groepsshot zoals dat in elke Avengers-film zat. Daarbij zien we ook M’Baku en Iron Man en Thor, die de groep vervoegd hebben. Daarop roept Steve: “Avengers…” en eindelijk kan hij de iconische zin uit Age of Ultron afmaken: “Assemble.”
  *is dead*

   

  © Marvel Studios

Estafette

© Marvel Studios

Tijdens het gevecht proberen ze eerst om de Gauntlet zo ver mogelijk van Thanos en zijn leger vandaan te houden, maar Bruce zegt hen dat hij beloofd heeft om de stenen terug naar hun tijdlijn te brengen. Nu de tijdmachine vernietigd is, is het busje van Scott de enige mogelijkheid om terug te reizen. Om dat te bereiken moeten ze de Gauntlet echter door het leger van Thanos krijgen.

 • © Marvel Studios

  Clint heeft nog steeds de Gauntlet vast nadat hij die van 2014-Nebula overnam. Hij vraagt dan ook wat hij er precies moet mee doen. Wanneer ze beslissen dat hij naar het busje moet, beslist T’Challa om als eerste te proberen om de Gauntlet daar te krijgen: “Clint, give it to me.” Het feit dat hij Clint bij z’n voornaam noemt, is ook al vooruitgang op Civil War. Toen probeerde Clint zichzelf voor te stellen aan T’Challa maar die antwoordde droogweg: “I don’t care.” Hij is dus bijgedraaid.

 • Scott moet de tunnel in het busje klaarmaken om terug te gaan in het verleden. Terwijl hij overlegt met Steve verschijnt Hope naast Scott om hem te helpen. Zij antwoordt: “Got it, Cap.” en de twee wisselen een veelzeggende blik. Een deel van hun ruzie in Ant-Man and the Wasp ging dan ook over het feit dat Scott haar niet had meegevraagd naar Duitsland om aan de zijde van Steve te vechten. Die is nu dan toch volledig opgelost.
 • © Marvel Studios

  Tijdens het vechten krijgt Steve op een gegeven moment Stormbreaker in handen, maar daar maakt Thor korte metten mee. Hij gooit hem Mjölnir toe en zegt: “You get the little one.” Steve kan dus ook Stormbeaker hanteren, wat ergens ook logisch is want daarvoor moet je niet “worthy” zijn. Bij Mjölnir was dat zo omdat Odin dat in Thor zo had uitgesproken.

 • © Marvel Studios

  We krijgen ook een machtig shot van Tony en Pepper die rug aan rug vechten. Het is super dat Pepper ook haar eigen Iron Man-pak heeft gekregen, want zij en Tony zijn ten slotte de langste spelers in het MCU. (Rhodey technisch gezien ook maar Don Cheadle dan weer niet.) Pepper heeft al eens een pak van Tony gedragen in Iron Man 3 en mocht daarin ook eventjes een superheld zijn maar voor de rest had ze soms maar weinig te doen.

 • Peter en Tony zien elkaar tijdens het gevecht ook eindelijk terug. Peter is natuurlijk nog niks veranderd, voor hem is er dan ook geen tijd voorbijgegaan, dus begint hij enthousiast te vertellen. Maar voor Tony was het vijf jaar geleden dus middenin zijn speech pakt Tony Peter stevig vast. Peter is verrast want een paar jaar eerder, in Spider-Man: Homecoming, wimpelde Tony een knuffel nog ongemakkelijk af. Een mooi moment voor de feels. Hiervan zijn trouwens beelden van achter de schermen.
 • Ook krijgen we door Peter zijn uitleg echt de bevestiging dat alles wat gebeurd is wel degelijk in de tijdlijn zat die Doctor Strange gezien had. Peter zegt namelijk: “But Doctor Strange was there, right? He was like, “It’s been five years. Come on, they need us!”” Stevige handel met voorkennis.
 • Die andere Peter – Quill – komt ondertussen zelf een geliefde tegen, namelijk Gamora uit 2014, maar dat weet hij niet. Zij heeft het dan ook niet zo voor onbekenden die haar aanraken en dus geeft ze hem twee kniestoten in de gonads. Hij heeft weer een snedige opmerking klaar, waarop Gamora bij Nebula haar keuzes in vraag stelt: “This is the one? Seriously?” Nebula antwoordt in ware Rhodey-stijl: “The choices were him or a tree.” En Rocket dan??
 • Tony komt onderweg Doctor Strange tegen. Hij vraagt bevestiging over deze tijdlijn.

Tony Stark: You said one out of fourteen million, we win, yeah? Tell me this is it.
Stephen Strange: If I tell you what happens, it won’t happen.
Tony Stark: You better be right.

Achteraf bekeken zit hier veel meer betekenis achter. Je kan het op twee manieren interpreteren:

  • Als hij vertelt wat er nog gebeurt, kan Tony per ongeluk iets anders doen waardoor het weer anders uitdraait.
  • Als hij aan Tony vertelt wat hij zal doen, is het geen spontaan idee zoals dat nu leek en doet hij het niet omdat hij meteen aan zijn dochter zou denken. Deze lijkt waarschijnlijker aangezien het immens is om van iemand te vragen.
 • © Marvel Studios

  Peter Parker neemt de Gauntlet over van T’Challa nadat die aangevallen werd. Daarvoor activeert hij de Instant Kill-modus van zijn pak. Die werd het laatst gezien in Spider-Man: Homecoming toen hij het per ongeluk activeerde terwijl hij wat mensen aan het bespioneren was. Toen weigerde hij nog omdat die veel te gevaarlijk was om te gebruiken. Maar nu komt die dus goed van pas.

Lees verder in deel 6.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels