Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Prinses Disa in Rings of Power: Khazad dum

Mijn tolerantie voor elitaire standpunten als rookgordijn voor racisme is op

Het is 2022 en je kan me er moeilijker nog van overtuigen dat we niet in een eeuwige cyclus van verontwaardiging zitten. Als een sinusgolf zie ik bepaalde praatpunten telkens terugkeren en de frustratie is zó groot dat ik me gedwongen voel te doen wat ik even niet meer wou doen: nog een opinie in de mix gooien.

Sinds de promobeelden en de nieuwste trailer van Amazons nieuwste The Lord of The Ring: The Rings of Power is er een kleine, maar heel vocale groep van fans die aan de alarmbel trekken. Een schreeuw is hoorbaar tot aan de mijnen van Khazad-Dûm. Er is namelijk een elf met donkere huidskleur zichtbaar. Ook zal er een zwarte, vrouwelijke dwerg (zonder baard, nota bene) te zien zijn. Alle begrip als je nu moet bekomen van dit nieuws. Neem jezelf gerust een glas water, knuffel je geliefden en streel de lederen rug van je The Lord of The Rings Deluxe Editie. Om het met de gevleugelde woorden van Martine Tanghe te zeggen: “Het komt allemaal weer goed.”

Een vaak gebruikt argument is dat de beslissing om een diversere cast te introduceren alleen komt vanuit een woke, leftist propaganda. Gestuwd om het programma van de immer linkse media verder te duwen. De veranderingen stroken namelijk helemaal niet met wat beschreven staat in de Silmarillion, een postuum uitgebracht boek over het ontstaan van Midden-Aarde gebaseerd op teksten en notities van wijlen JRR Tolkien.

Zo zouden Dwergen allemaal afstammen van dezelfde 7 dwergen. De specifieke quote is: “Aulë created the Seven Fathers of the Dwarves, from whom all other Dwarves are descended…”. Als alle Dwergen wit zijn, hoe kan er dan in godsnaam opeens een zwarte dwerg zijn? Er is toch geen enkele wetenschappelijke manier waarop er opeens 1 zwarte dwerg is, zo beredeneert een Redditor, volledig negerende dat indien we alles vanuit een wetenschappelijke manier zouden benaderen, het Dwergenras over de verschillende generaties één incestueuze bedoening zou zijn.

(c) Amazon Studios

Dat is de moeilijkheid bij het introduceren van échte wetenschap binnen de regels van fictie. Op een bepaald moment ben je verplicht zelf een grens te introduceren van wat wel en niet kan in Midden-Aarde. Dat het Dwergenras na zoveel generaties nog oké is, dat is absoluut mogelijk. Maar dat een zwarte dwerg bestaat? Heiligschennis van jewelste!

Het maakt geen hol uit wat de ‘regels’ zijn binnen Midden-Aarde.

Het is een tendens die maar al te vaak terugkeert. Vechten tegen diversiteit omdat het volgens hen indruist tegen De Oorspronkelijke Visie Van De Maker. Het is je reinste onzin. Het is racisme gehuld in een deken van puriteins elitisme. Het gaat ervan uit dat jij, als zelfverklaard doctoraat in Tolkien, écht weet waar Midden-Aarde voor staat. Volledig van alle zelfreflectie verwijderd en de absurditeit niet voelend van het discussiëren over een bestaansrecht in een wereld vol draken, dwergen en elven.

Excuseer me voor de met momenten harde verwoording. Normaliter ben ik genuanceerder in mijn opinie. Het is echter al zó vaak de revue gepasseerd dat ik gewoon op ben. We zagen het bij de introductie van Miles Morales in Spider-Man, de biseksuele zoon van Superman, tijdens All-New All-Different Marvel, tijdens GamerGate en bij Star Wars. Het is al een decennium lang dezelfde onzin.

Ik wil hier trouwens niet opperen dat ik wél weet wat volgens Tolkien mogelijk is in Midden-Aarde. Ik besef ook dat er misschien een lapsus zit in mijn dwergen-analogie. Echter, en nu ga ik nog een heiliger huisje intrappen: het maakt geen hol uit.

Misschien moeten we erkennen dat alles een product is van zijn tijd. Dat we anno 2022 ons niet strikt aan de letter moeten houden van een boekenreeks geschreven in 1937. De wereld van Tolkien was toen anders en kleiner. Als ik het me nog goed herinner was Tolkien trouwens vrij ‘woke’ voor zijn periode. Zo wou hij in 1938 niet dat zijn boeken werden gepubliceerd in Duitsland omdat hij niet akkoord ging met hoe hij moest bewijzen dat hij van Arische afkomst was.

Galadriel in Rings of Power (c) Amazon Studios

Geef de makers van The Rings of Power de creatieve vrijheid om kleine aanpassingen te maken. Een adaptatie is op zijn best als het ingrediënten neemt van het origineel, er iets nieuws mee doet en een even mooie boodschap vertelt. Adaptaties kunnen je verrassen. Geef het tijd. Veel mensen waren ook niet overtuigd van de eerste beelden van Peter Jackson.

Bij wijze van protest zie je enkel nog maar één quote terugkeren bij de reacties onder de trailer op Youtube: “Evil is not capable of creating anything new, it can only distort and destroy what has been invented or made by the forces of good.”. De quote komt van JRR Tolkien. De boodschap is duidelijk: enkel malafide krachten kunnen niets nieuws maken, enkel iets origineel en prachtig veranderen of vernietigen.

De originele quote luidt echter: “The shadow that bred them, can only mock, it cannot make: not real new things of its own. I don’t think it gave life to the orcs, it only ruined them and twisted them; and if they are to live at all, they have to live like other living creatures.”

Een prachtige zin, enkel spijtig van die malafide krachten die het veranderd en vernietigd hebben.

Total
1
Shares
Gerelateerde artikels