Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Avengers: Endgame spoilerbijbel – easter eggs deel 4

Nu Avengers: Endgame 2 maanden uit is, en we eindelijk wat bekomen zijn, wordt het tijd om eens met een loep over de film te gaan en alle callbacks en easter eggs op te lijsten. Deel 1, deel 2 en deel 3 hebben we al gehad, maar daarmee is nog niet alles gezegd.

Asgard en verder

© Marvel Studios

Thor en Rocket gaan terug naar Asgard in 2013. Daar willen ze de Aether stelen uit het lichaam van Jane Foster, die hem destijds per ongeluk had opgenomen. De ruimtegroep komt intussen aan op Morag. Rhodey en Nebula blijven daar terwijl Natasha en Clint verdergaan naar Vormir. Nebula vertelt dat zij, Gamora en Thanos in 2014 ook zoeken naar de stenen. Zij onderscheppen het zicht van 2023-Nebula. Thor komt op Asgard zijn moeder tegen, die weet dat hij uit de toekomst komt. Terwijl zij praten, kan Rocket de Aether bemachtigen. Thor neemt nog Mjölnir mee en dan gaan ze terug naar 2023.

 • © Marvel Studios

  Thor en Rocket komen om een of andere reden aan in de kerker waar de gevangenen worden vastgehouden. Dat lijkt me toch een riskante plek om binnen te komen als daar constant gevangenen zitten. Daar komen ze bijvoorbeeld voorbij de cel van Loki, waar hij in The Dark World vastzat voor zijn daden uit The Avengers. Naast nieuwe scènes mocht Tom Hiddleston dus ook wat royalties ontvangen, want deze scène komt recht uit The Dark World. Alleen hebben ze er nu dus Thor en Rocket aan toegevoegd.

 • Wanneer Thor en Rocket aankomen in Asgard krijgt Jane net een andere outfit om minder op te vallen. We zien haar alleen van ver omdat Natalie Portman niet echt teruggekomen is om nieuwe scènes te filmen. Als ze in beeld te zien of te horen is, zijn dat weggelaten scènes uit The Dark World of een body double. Ze was wel op de première van Endgame en dat was ook al even geleden.
 • Wanneer Thor aan zichzelf begint te twijfelen, herinnert Rocket hem eraan dat hij bijna iedereen kwijt is geraakt: “Quill, Groot, Drax, the chick with the antenna”. Op dat moment kent hij Mantis natuurlijk nog niet zo goed als de rest. Ook Gamora vermeldt hij niet omdat hij waarschijnlijk van Nebula te weten is gekomen dat zij al voor de Snap gestorven was.
 • © Warner Bros.

  Eerst ging de scène op Morag er lichtjes anders uitzien. Volgens de Russo’s zou de planeet onder water staan als ze aankwamen. Omdat ze te vroeg aangekomen waren, was er een verschillend tij en stond het gebied onder water, een beetje als de planeet in Interstellar eigenlijk maar met veel hoger water. Maar dat zou te moeilijk zijn om te filmen en dus werd het idee geschrapt.

 • Terwijl Clint en Natasha in de Benatar op weg zijn naar Vormir zegt Clint: “We’re a long way from Budapest.” Na de beroemde quote uit The Avengers krijgen we weer een verwijzing naar de missie van Clint en Natasha in Boedapest. Jammer genoeg zullen we in deze tijdlijn niet meer te weten komen wat daar precies gebeurd is. Misschien wordt het wel uit de doeken gedaan in de Black Widow-film die eraan komt. Er is onlangs namelijk een setvideo opgedoken, waarin de stunt double van Scarlett met een motor door Boedapest rijdt.
 • Wanneer we overschakelen naar 2014-Nebula, Thanos en Gamora zegt Thanos dat Ronan de Power Stone gelokaliseerd heeft. Aangezien dit moment zich bijna gelijktijdig afspeelt met Peter die de Power Stone steelt, is dit vlak voor Gamora hem achterna gaat naar Xandar. Vlak voor Gamora geïntroduceerd werd in het MCU was ze dus al op zoek naar de Infinity Stones en eigenlijk nog trouw aan Thanos.
 • © Marvel Studios

  Ook hier werd er een beeld uit de trailer gemanipuleerd. Nebula heeft daar ineens haar oude outfit uit de eerste Guardians of the Galaxy terug aan, iets wat me toen niet echt was opgevallen. Ze hebben echter de achtergrond compleet vervangen. Achteraf bekeken lijkt het in de trailer alsof ze meevecht tegen Thanos op het einde maar de pose is die die ze aanneemt in de flashbackscène.

 • Rene Russo, die Frigga speelt, is wel echt teruggekomen voor haar scènes. Aangezien ze in de Thor-films zelf amper iets te doen had gekregen, is het wel leuk dat ze zo nog eens kan terugkeren. We leren dan ook dat ze door heksen werd opgevoed, waardoor ze direct doorheeft dat Thor uit de toekomst komt. Hij kan zijn hart luchten over Thanos en door haar krijgt hij wat zelfvertrouwen terug. De scènes met Frigga waren trouwens heel mooi voor Thor z’n arc doorheen de films, maar meer daarover in een later artikel.
 • Wanneer Frigga vraagt wat er met zijn oog is gebeurd, verzint hij een smoesje en zegt hij dat hij een zwaard in z’n oog kreeg bij de Battle of Harokin. Die veldslag werd al vermeld in een gesprek in tussen Thor en Sif in The Dark World:

Thor: “I remember you celebrating the battle of Harokin so much that you nearly started a second.”
Sif: “Well, the first was so much fun.”

 • Thor wil haar waarschuwen voor het feit dat ze die dag sterft maar ze houdt hem tegen. Als ze “met meer dan alleen ogen kan zien” weet ze waarschijnlijk zelf al wat er zal gebeuren.
 • Zodra Rocket de Aether heeft bemachtigd, komen de Asgardiaanse soldaten achter hem aan. Eentje roept: “Get that rabbit!” In een leuke voortzetting van de running gag in Infinity War is het dus niet alleen Thor, maar echt alle Asgardianen die nog nooit een wasbeer hebben gezien.
 • Door het wegnemen van de Aether ontstaat er tijdelijk een nieuwe realiteit die het verloop van The Dark World verandert. Frigga wordt namelijk vermoord door de Dark Elves omdat ze Jane probeerde te beschermen, die toen de Aether nog in zich had. Ook kan Malekith nooit de Aether bemachtigen dus zou Loki nooit “sterven”, waardoor hij niet de plaats van Odin zou kunnen innemen. Odin zou daardoor misschien niet sterven waardoor Hela niet wordt losgelaten en Asgard niet wordt vernietigd.
 • Vlak voor Rocket en Thor terugkeren, roept Thor Mjölnir naar zich en ontdekt zo dat hij nog steeds “worthy” is. Aangezien hij nog altijd Stormbreaker heeft als wapen, was dat waarschijnlijk de enige reden waarom hij Mjölnir opriep. En ook al wordt hij later teruggebracht, toch creëert dit tijdelijk een nieuwe realiteit waarin Thor zijn grootste wapen niet heeft. Aangezien hij toen nog geen bliksem kon oproepen zonder hamer, moest hij dus op een andere manier tegen de Dark Elves vechten.

Eerste afscheid

© Marvel Studios

Op Morag wachten Nebula en Rhodey op Peter Quill, die op dat moment de Power Stone kwam halen. Ze gebruiken zijn gereedschap om de tempel binnen te gaan en de Power Stone te stelen. Net wanneer ze terug willen keren, krijgt Nebula een soort kortsluiting. Thanos ontdekt wat er in de toekomst gebeurt met hem. Wanneer 2023-Nebula terug wakker wordt, wil ze Clint en Natasha waarschuwen maar ze wordt gevangen door Thanos. Nebula uit het verleden gaat in haar plaats terug naar het heden. Op Vormir krijgen Clint en Natasha te horen wat ze moeten doen om de Soul Stone te krijgen. Ze vechten om zichzelf op te offeren en uiteindelijk valt Natasha van de klif. Clint wordt wakker met de steen en keert ook terug.

 • Nog een toffe callback naar een van de beste openingsscènes ooit in het MCU. Wanneer Thor en Rocket vertrekken, begint Come And Get Your Love al te spelen. Dan krijgen we een stukje van de oorspronkelijke scène maar wanneer we aan het refrein komen, verschuift het perspectief naar Rhodey en Nebula die zitten te kijken hoe Peter meezingt met het liedje. We kunnen altijd rekenen op de geweldige Don Cheadle voor een droge opmerking en ook hier stelt hij niet teleur wanneer hij Peter ziet: “So he’s an idiot?” Bonus is Nebula die bevestigend antwoordt.
 • Ze slaan Peter bewusteloos om zijn apparaatje te pakken om zo de tempel open te krijgen. Ik vroeg me al af waarom ze precies dit moment namen als de Stone daar al de hele tijd lag. Maar waarschijnlijk is er geen andere manier om de tempel te openen of kennen ze die alleszins niet waardoor ze Peter zijn apparaatje wel nodig hadden.
 • Nebula haalt de Power Stone gewoon zelf uit de beschermingskoepel maar door haar robotarm houdt ze er niks aan over. Wanneer ze Rhodey ziet kijken, zegt ze, “I wasn’t always like this.” Maar Rhodey kan zich natuurlijk wel inleven in haar situatie: “Me neither, but we work with what we got, right?” Eigenlijk hebben we sinds de laatste scène van Civil War niet veel meer gezien over hoe Rhodey zich heeft moeten aanpassen aan zijn ongeluk. Daarom zijn deze twee personages bijzonder goed bij elkaar gezet.
 • Net wanneer ze terug willen keren naar 2023 krijgt deze Nebula ook te maken met “Dubbele Nebula-kortsluiting”. Op dat moment zitten 2014-Nebula, Thanos en Gamora op het schip van Thanos en kijken ze naar eerdere herinneringen van 2023-Nebula. Zo komt Thanos te weten dat de Avengers iets proberen ongedaan te maken dat hij veroorzaakt heeft. Hij noemt hen dan ook  “unruly wretches“. Dit is een directe verwijzing naar de end-creditsscène uit The Avengers, waarin The Other een kleine monoloog afsteekt tegen Thanos: “Humans. They are not the cowering wretches we were promised. They stand. They are unruly and therefore cannot be ruled. To challenge them, is to court death.” Het is dus een blij weerzien.
 • © Marvel Studios

  Net als bij Thanos ligt het pad van Clint en Natasha naar de Stone helemaal open op Vormir. Maar dat was eerst niet zo. Er zijn foto’s van achter de schermen waarop Captain Marvel te zien is op Vormir. Oorspronkelijk zouden Thanos en zijn leger Clint en Natasha staan opwachten op Vormir, waarop ze versterking kregen van Carol. Omdat de schrijvers en de regisseurs te veel gevechten wilden vermijden maar wilden focussen op de personages, werd deze scène geschrapt.

 • Er ontbreken waarschijnlijk een paar scènes in het stuk van Clint en Natasha. In een van de trailers zagen we hen namelijk praten in het ruim van de Benatar, het beeld bij de korte samenvatting. Dit is mogelijk vlak voor ze het schip verlaten op Vormir. Misschien zit die wel al in de verlengde versie van de film die vandaag uitkomt.
 • Wanneer Clint en Natasha de top bereiken, staat Red Skull al klaar om zijn party trick te doen. Hij spreekt Natasha aan als “dochter van Ivan” en Clint als “zoon van Edith“. Daarna legt hij uit hoe ze de Stone kunnen krijgen. Clint gelooft hem niet helemaal maar Natasha wel, aangezien ze zelf de naam van haar vader niet kende. Ivan Romanoff komt niet recht uit de comics, waar Ivan Petrovich Bezukhov de naam was Natasha’s pleegvader. Misschien komen we over hem ook meer te weten in de Black Widow-film. Edith Barton komt dan wel uit de comics, waar ze in 1988 geïntroduceerd werd.
 • Hoewel ik nog altijd niet echt tevreden ben met hoe dit afloopt (meer daarover in een later artikel), toch vind ik deze scènes tussen Clint en Natasha geweldig. Hier zien we nog maar eens hun hechte band: ze zijn er allebei van overtuigd dat de ander het meer verdiend om te blijven leven.

Clint: “Natasha, you know what I’ve done. You know what I’ve become.”
Natasha:Well, I don’t judge people on their worst mistakes.”
Clint:Maybe you should.”
Natasha:You didn’t.”

Hiermee verwijst ze nog eens naar hoe ze bij S.H.I.E.L.D. is terechtgekomen, zoals ze aan Loki vertelde in The Avengers. Clint was gestuurd om haar te doden nadat ze het te bont had gemaakt (al dat red in haar ledger), maar in plaats daarvan besloot hij haar te rekruteren. Daarop volgt een gevecht over wie zichzelf mag opofferen, dat Natasha uiteindelijk “wint”. Dat was eigenlijk ook de enige logische uitkomst want Natasha was een veel betere vechter dan Clint.

 • Jeremy Renner zette een mooie post op Instagram over deze scène.
 • Net als Thanos wordt Clint wakker in het water met de steen in zijn hand. Ik vraag me wel af of hij net als Thanos ook een glimp van de Soul World kon opvangen en wat hij dan precies zou gezien hebben.

Hoop

© Marvel Studios

Wanneer iedereen terugkomt, beseffen ze dat Natasha het niet gehaald heeft. Iedereen is erg van slag maar ze besluiten door te gaan met het plan zodat haar dood niet voor niks is. Ze maken een nieuwe gauntlet en Bruce neemt het op zich om hem te gebruiken om iedereen terug te brengen. Hij houdt er verwondingen aan over maar als Clint z’n vrouw belt, is dat bevestiging dat het gelukt is. Ondertussen heeft de Nebula uit het verleden de tijdmachine geactiveerd. Het schip van Thanos komt zo naar het heden komt en bombardeert het hoofdkwartier.

 • De rest van de originele 6 (alleen nog maar mannen nu, maar dat is een heel ander artikel) rouwt buiten om Natasha. Tony vraagt of ze familie had en Steve antwoordt dat zij haar familie waren. Hij heeft haar dat dan ook als enige (voor zover we hier zien) letterlijk horen zeggen toen hij op bezoek kwam.
 • Hoewel de meeste beelden in de trailers uit het begin van de film kwamen, zat het beeld van Steve die huilt er toch ook in. Toen had ik al gezien dat het dezelfde achtergrond had als een shot van Clint maar alleen het waarom had ik dus verkeerd.
 • Thor stelt voor om de stenen te gebruiken om haar terug te halen, maar zoals Clint zegt, is dat inderdaad geen optie. De Stone blijft verborgen tot iemand zichzelf opoffert. Vermoedelijk verdwijnt die dan weer als dat ongedaan gemaakt wordt.
 • https://www.google.com/url?sa=i&source=images&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj2udyj94TjAhVR3KQKHeXcBewQjhx6BAgBEAM&url=https%3A%2F%2Fmcufam.tumblr.com%2Fpost%2F177205161034%2Fthor-ragnarok-2017-dir-taika-waititi&psig=AOvVaw00PI0hfCgXpDrnAZHkBEWj&ust=1561559588297044Thor wil koste wat het kost degene zijn die de stenen gebruikt en opnieuw is zijn schuldgevoel overduidelijk. Maar voor iedereen deze keer want ze laten hem niet zomaar begaan. Hij noemt zichzelf ook weer “the strongest Avenger” terwijl we uit Ragnarok weten dat Tony daar toch anders over denkt. Volgens hem was dat Bruce, waardoor die quote van Thor nu eigenlijk ook al wat foreshadowing was.
 • Bruce staat ondertussen zwijgend te kijken. Voor hem is het al duidelijk dat alleen hij het kan zijn. Ook al omdat de straling die vrijkomt vooral gammastralen zijn, waardoor Hulk is ontstaan. “It’s like I was made for this“, zegt hij daarop. Hier kreeg ik meteen flashbacks naar een gesprek tussen Tony en Bruce in The Avengers:

Tony: “That much gamma radiation should’ve killed you. But yet, here you are.” (Hiermee bedoelde Tony de avonturen van Bruce toen hij nog Ed Norton was.)
Bruce: “So you’re saying that the Hulk… the other guy… saved my life? That’s nice. It’s a nice sentiment. Saved it for what?”
Tony: “I guess we’ll find out.”

Blijkbaar voor dit. Het is dan ook symbolisch dat eigenlijk echt deze versie van Hulk nodig was. De kracht van Hulk om het te overleven en het verstand van Bruce om de opdracht specifiek genoeg te maken.

 • Ook hier krijgen we een beeld uit de trailer. Ik dacht dat Scott en Rhodey zich klaarmaakten voor een gevecht maar het was dus bescherming tegen de kracht van de stenen.
 • Bruce houdt net als Thanos zware verwondingen aan zijn arm over door de Gauntlet aan te doen. Wanneer hij met z’n vingers knipt, worden die dan ook nog erger. Tony kan het verzachten met dezelfde spray die hij voor zichzelf gebruikte op Titan in Infinity War.
 • Het resultaat is meteen te zien aan het binnenkoertje van HQ. Daarop zijn vlinders te zien en vogels te horen, terwijl de wereld daarvoor nogal somber leek.
 • Het echte bewijs is wanneer Clint gebeld wordt door zijn vrouw Laura. Haar nummer heeft het zonenummer 573. In Amerika wil dat zeggen dat ze belt vanuit het oosten van de staat Missouri. Dit zou ook bevestigd worden in de film want er zou ergens een truck te zien zijn met een nummerplaat met aanduiding Missouri.

Lees verder in deel 5.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels