Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Road to Endgame: de ultieme theorieënbijbel

Vlak na Infinity War bijna een jaar geleden vond ik dat er zo veel was om te bespreken dat ik mijn gedachten bundelde en neerschreef. Zo ontstonden de spoilerbijbels. We wisten ook dat Infinity War deel was van een tweeluik, waardoor elke film daarna wel iets zou bijdragen aan het plot van deel 2. Daarom deden we er ook een van Ant-Man and the Wasp, onlangs Captain Marvel en ook de twee trailers voor Endgame. Nu de langverwachte film bijna in de zalen komt, is het tijd om te zien wat er ondertussen al niet meer klopt, wat wel nog kan en gewoon all-round een compilatie te maken. Klaar voor een diepe duik in alle Endgame-theorieën.

Disclaimer: Onlangs is de volledige film online geleakt. Dit artikel werd ervoor al geschreven en bevat daar dus niks uit.
Om te voorkomen dat je meer leest dan je wil weten, zijn de verschillende theorieën opgedeeld per film, dan per promovorm en ten slotte concretere spoilers door setfoto’s. Die laatste zullen sowieso onder een uitklapmenu worden gezet.

Het team

Ik denk dat niemand nog het einde van IW uit zijn hoofd kan wissen, maar toch herhalen we het nog eens. Ondanks alle pogingen van de Avengers slaagt Thanos er toch in om alle stenen in de Gauntlet te krijgen en de Snap uit te voeren. Daarop beginnen mensen in stof te veranderen. Over de meerderheid van de personages kregen we in de film al uitsluitsel maar door de vervolgfilms, trailers en promomateriaal zijn daar nog wat mensen bijgekomen.

Wie is er niet meer?
 • Infinity War:
  Loki, Heimdall, Gamora, Bucky, T’Challa, Sam, Wanda, Vision, Groot, Mantis, Drax, Peter Quill, Peter Parker, Stephen Strange, Fury, Maria Hill
 • Ant-Man and the Wasp:
  Hank, Janet, Hope
 • Captain Marvel:
  Niemand extra
 • Trailer 1:
  Shuri
 • Superbowl-spot & trailer 2:
  Clint z’n gezin?
 • Posters:
  Niemand extra
 • Trailer 3 (special look):
  Niemand extra
Wie is er wel nog?
 • Infinity War:
  Tony, Natasha, Thor, Steve, Bruce, Rhodey, Rocket, Okoye, M’Baku, Nebula, Thanos
 • AMATW:
  Scott
 • Captain Marvel:
  Carol
 • Trailer 1:
  Hawkeye
 • Superbowl-trailer & trailer 2:
  Niemand extra
 • Posters:
  Valkyrie, Wong, Happy, Pepper
 • Trailer 3:
  Niemand extra

Aanwijzingen

Naast informatie over de personages kunnen we ook al wat zekerheden en voorspellingen uit de voorbije films en trailers halen. Per film en stukje promomateriaal lijsten we op wat zeker is en wat we verwachten.

Infinity War

Wat weten we zeker?

Naast wie er op het einde overblijft, komen we niet zo veel te weten. Wel is zeker dat Tony en Nebula gestrand zijn op Titan met niet veel manieren om terug te keren. Thanos zit rustig op een andere planeet, die leek op de aarde, te genieten van zijn pensioen. Daarnaast zagen we ook al de gevolgen op de gewone bevolking, die ook langzaamaan begon te verdwijnen. Zo leren we ook dat Maria Hill en Fury ook gedust zijn. Maar Fury had nog een laatste troef achter de hand: vlak voor hij verdween, haalde hij nog een gepimpte pieper boven en verstuurde hij een bericht naar Captain Marvel.

Wat verwachten we?

Het enige dat we na Infinity War konden verwachten was dat Captain Marvel haar opwachting zou maken en dat Tony en Nebula waarschijnlijk wel terug op aarde zouden geraken, en dat is nu ook bevestigd.

Ant-Man and the Wasp

Wat weten we zeker?

Aangezien de film zich afspeelde voor Infinity War was er niet zo veel overlap. Wat we er wel uit moeten onthouden, is dat de Snap gebeurde op het moment dat Scott in het Quantum Realm zat. Omdat Hope, Janet en Hank allemaal slachtoffer waren, heeft hij niet meteen een uitweg. Daarnaast zegt Janet nog iets terloops dat wel belangrijk kan blijken: “Don’t get sucked into a time vortex.” Dat klinkt alsof je binnen het Quantum Realm in andere tijden kan terechtkomen. Ook staat de Quantum Tunnel nu gewoon nog ergens op een dak.

Wat verwachten we?

Na de film speculeerde ik dat er verschillende manieren waren waarop Scott uit het Quantum Realm bevrijd kon worden:

 • Scott krijgt net als Janet speciale krachten in het QR waardoor hij er zelf uitraakt.
 • Hij kan een mentale verbinding met iemand leggen zoals Janet en zo misschien Ghost contacteren als zij nog leeft.
 • Het Quantum Realm zelf bevat alle mogelijke tijdlijnen en plaatsen waardoor hij een oudere versie van Janet kan gaan zoeken en zichzelf zo kan bevrijden.
 • Door een bepaalde quote dacht ik dat het Quantum Realm ook een rol zou spelen in Captain Marvel, waardoor ik dacht dat zij hem misschien ging halen. Dat lijkt nu eerder niet zo te zullen zijn.
 • Het Microverse bevindt zich in de het Quantum Realm en zo kan Scott naar andere beschavingen reizen.
 • Dan is er nog de time vortex die ik hierboven al vermeldde. Dit lijkt nu de meest waarschijnlijke uitweg te zijn.

Spoilers voor trailer 1: We weten dat Scott eruit geraakt maar totaal niet hoe, dus kunnen deze theorieën technisch gezien allemaal nog kloppen.

Captain Marvel

Wat weten we zeker?

Deze speelde zich nog verder voor Infinity War dus is er nog minder te vertellen. Wel komen we te weten dat de pieper die Fury activeerde een bereik heeft van “ten minste een paar melkwegstelsels”. Op de vraag of dat genoeg was toen Fury hem gebruikte, kregen we ook meteen een antwoord in de mid-creditsscène. Een paar van de overgebleven Avengers, Steve, Natasha, Bruce en Rhodey, zijn de pieper aan het monitoren wanneer hij plots stopt met uitzenden. Natasha blijft erbij dat ze moeten uitzoeken wat hij deed als Fury hem gebruikte. Wanneer ze zich omdraait, staat Carol plots voor haar neus en vraagt ze waar Fury is. De inspiratie voor de Avengers zal hen dus zeker helpen in de strijd tegen Thanos.

Wat verwachten we?

Waarschijnlijk zal de vermiste Skrull (zie spoilerbijbel) nog niet opduiken in Endgame. Wel hoop ik op een mooi moment waarin Carol beseft dat Fury de Avengers naar haar vernoemd heeft. Wat ik ook verwacht, is dat iemand wel zal uitvogelen dat Carols krachten ook van een Infinity Stone komen waardoor ze er ook kan vernietigen, net als Wanda.

Trailer 1

Wat weten we zeker?

Tony zit gestrand op de Benatar, die ergens rondzwerft in de ruimte. Hij neemt een soort afscheidsboodschap op voor Pepper. Nebula is op een gegeven moment ook in de Benatar, maar niet in hetzelfde beeld. Thanos loopt ondertussen op zijn gemak door een veld vol groenten en heeft zijn harnas aan de haak gehangen.

Natasha spreekt het uit: Thanos heeft 50% van de wereldbevolking gedood. Hierdoor kunnen we vermoeden dat de film vlak na Infinity War zal beginnen. Hawkeye is in Japan teruggekomen uit pensioen en zo te zien op het slechte pad gekomen. En als laatste krijgen we de bevestiging dat Scott wel degelijk uit het Quantum Realm ontsnapt en bij het Avengers-hoofdkwartier aan de deur staat.

Wat verwachten we?

De trailer herhaalt vooral dingen die we eigenlijk al weten. We kunnen wel iets nieuws afleiden van Hawkeye: hij is vermoedelijk in Japan onder de noemer Ronin. Dat was ook al uit setfoto’s gebleken van voor deze trailer (zie spoilerbijbel IW). Ronin is Japans voor meesterloze samoerai, dus waarschijnlijk verliest Clint zijn gezin en zocht hij daarna een ander doel in zijn leven: slechteriken vermoorden.

Daarnaast valt er ook over Scott z’n ontsnapping uit het Quantum Realm nog wat te speculeren, naast de manieren waarop die ik hierboven al aanhaalde. Het enige wat nog raar is aan de beelden, is dat er “Archive” in de hoek staat en ook het jaar 1983. Over wat dat verder kan betekenen, hebben we al volop gespeculeerd in de spoilerbijbel.

Superbowl-trailer & trailer 2

Wat weten we zeker?

Uit deze twee samen kunnen we afleiden dat er steungroepen zijn gekomen voor de overlevenden van de snap en dat Steve op zo eentje aanwezig is. Het wordt ook duidelijker dat Hawkeye waarschijnlijk zijn familie is verloren en daardoor rogue is gegaan. Natasha heeft hem gevonden om hem terug mee naar huis te nemen en probeert haar oude vriend te troosten. Ook zien we Scott geschokt kijken naar posters van vermisten in een verlaten buurt. Dit kan zich afspelen kort nadat hij uit het Quantum Realm geraakt. Het lijkt niet op de buurt waar Cassie woonde, maar er is veel kans dat hij naar hen op zoek zal gaan.

Verder toont het haar van Natasha aan dat de film zich op minstens twee momenten afspeelt: vlak na Infinity War maar ook enige tijd later omdat haar haar intussen lang is en het blond uitgegroeid is. Rocket was tot nu toe nog niet te zien maar duikt op in beide trailers. De grote revelatie uit de tweede trailer is dat Tony en Nebula wel degelijk terug op aarde geraken. Ook krijgen alle Avengers een nieuw kostuum en krijgen we nog een beeld van hoe Carol Danvers Thor ontmoet. Voor de kortere flitsen lees je best de spoilerbijbel.

Wat verwachten we?

Steve gaat naar steungroepen voor de overgeblevenen maar leidt er misschien zelfs eentje, net als Sam vroeger deed voor soldaten. Verder blijkt het Natasha te zijn die Hawkeye terughaalt. Zij kent hem het beste en zou dus beter weten wat ze precies moet zoeken. Het duurt wel even voor ze dat doet, want haar haar is intussen veel langer. Misschien heeft ze gewacht tot ze een echt plan hadden om hem geen valse hoop te geven. Dan zijn er nog Tony en Nebula die thuisgeraken. Daarvoor zijn ook een paar mogelijkheden:

 • Ze repareren het schip en raken zelf thuis.
 • Pepper krijgt de boodschap die Tony in de eerste trailer opnam en de Avengers gaan hen halen.
 • Captain Marvel komt hen tegen in de ruimte en neemt hen mee?

De nieuwe kostuums van de Avengers zouden ook al een indicatie kunnen geven van het plan van de Avengers. Ze lijken namelijk heel erg op het pak dat Hank aanheeft wanneer hij naar het Quantum Realm gaat. Als Scott inderdaad in een time vortex is gevallen, of gewoon nog weet dat Janet dat vermeld heeft, kan het hele team via het Quantum Realm teruggaan in de tijd. Hoewel, het hele team kunnen we ook niet zeggen want er ontbreken toch een paar mensen: Thor, Bruce, Rocket, Carol en Okoye. Waar zijn zij dan?

Posters

Wat weten we zeker?

Okoye is nergens in de trailers te zien, maar staat zowel op de groepsposter als op de individuele dus zal ze wel degelijk in de film zitten. Misschien is haar rol nog te spoilerig om te verklappen. M’Baku is daarentegen nergens te zien, dus hij zal waarschijnlijk geen grote of gewoon geen rol hebben.

Wat verwachten we?

Okoye heeft haar Dora Milaje-kostuum aan in de poster dus blijft ze waarschijnlijk in Wakanda nu zowel T’Challa en Shuri zijn verdwenen. Misschien zit Ramonda terug op de troon en wil ze haar en het koninkrijk beschermen. Maar ik vermoed dat ze zich toch nog bij de groep zal voegen want Danai Gurira is wel mee op press tour.

Trailer 3

Wat weten we zeker?

De Avengers lijken een plan te hebben bedacht en Bruce herinnert iedereen eraan dat ze onderbemand zijn. Rhodey antwoordt sarcastisch dat dat misschien komt omdat Thanos de helft van hun vrienden vermoord heeft. Rocket en Nebula zoeken troost bij elkaar. Tony benadrukt dat ze moeten denken aan wat ze wel nog hebben. Ondertussen zien we een beeld van Tony die Pepper omhelst. Alle overgebleven Avengers behalve Okoye verzamelen zich in het hoofdkwartier.

Tony en Steve maken het duidelijk goed want ze werken weer samen en vertrouwen elkaar weer. Rocket, Steve, Rhodey, Thor, Natasha en Carol gaan met een schip de ruimte in. Tony kijkt naar een foto van hem en Peter. Thanos gebruikt de Space Stone om zich naar een andere planeet te verplaatsen terwijl hij zijn volledige harnas weer aanheeft. Tony, Steve en Thor lopen naar hem toe.

Wat verwachten we?

Over het plan zelf wordt nog geen uitleg gegeven. Verder zien Pepper en Tony elkaar, na waarschijnlijk toch enige tijd, terug en dus bestaat er nog altijd de kans op een huwelijk. De hele groep zit in een ruimteschip met Carol en Natasha haar haar is nog kort dus speelt zich dit af aan het begin van de film. We zagen Carol al aankomen bij de Avengers. Misschien weten ze intussen waar Tony en Nebula zijn en gaan ze samen met Carol op zoek. Zij heeft dan ook het meeste ervaring met de ruimte.

Dan is er nog Thanos. Na Infinity War had ik de indruk dat de Gauntlet onbruikbaar was, want die leek verschroeid. Maar hier gebruikt hij duidelijk de Space Stone om zich te verplaatsen. Dus ofwel werken de stenen wel nog, of is het misschien een soort simulatie om te trainen voor het gevecht ofwel is dit een herkansing op het gevecht met Thanos als ze echt terug in de tijd zijn gegaan. De enigen die we in dit moment zien, zijn Tony, Steve en dan hoogstwaarschijnlijk Thor. Hoewel ik van die laatste nog niet zo zeker ben: als ze de Snap ongedaan gemaakt hebben, kan dit ook Doctor Strange zijn met zijn lange cape. Die van Thor leek namelijk veel korter na Ragnarok.

Conclusie

De recentere scènes en spots die zijn vrijgegeven, bekijk ik zelf nooit dus hier stopt het officiële promomateriaal. Heel veel zijn we er niet uit te weten gekomen over het verhaal zelf en daar ben ik wel blij om. Soms geven trailers gewoon te veel weg, maar daar wilde Marvel zich duidelijk niet aan wagen. De voornaamste dingen die we eruit kunnen onthouden, zijn dat:

 • De film zich in twee tijdsperiodes zal afspelen: vlak na Infinity War en enige tijd later.
 • Scott redelijk snel uit het Quantum Realm raakt.
 • Tony en Nebula op tijd gered worden en naar de aarde komen. Wanneer dit precies is, kunnen we wel nog niet afleiden.
 • Hawkeye terug is, maar waarschijnlijk zijn gezin verliest en een donker pad neemt als Ronin.
 • Carol Danvers zich bij de Avengers voegt.
 • De Avengers een ander kostuum krijgen, misschien speciaal uitgerust voor het Quantum Realm.
 • Over Okoye, Rocket, Thor en Bruce verder weinig geweten is.

Daarnaast denken we ook nog eens aan de woorden van Doctor Strange tegen Tony nadat hij de Time Stone had gegeven: “It was the only way.” Ik dacht destijds dat hij bedoelde dat Tony moest leven voor dat ene scenario, of de Gauntlet gebruikt moest worden zodat hij vernietigd werd, maar misschien was het een andere reden. Misschien moest Scott in het Quantum Realm terechtkomen of moest Carol naar de aarde komen. Dat zullen we vermoedelijk maar in Endgame te weten komen.

Bijkomende aanwijzingen en mogelijk verhaal

Maar eigenlijk komt de meeste informatie over het verhaal uit andere bronnen zoals setfoto’s en quotes. Die bespreken we nu: wie geen mogelijke spoilers wil weten, leest dit beter niet.

Setfoto’s

Rond de tijd van Infinity War waren er al setfoto’s opgedoken. Daarop is te zien hoe een scène uit The Avengers gerecreëerd wordt. Alleen waren sommige dingen ietsje anders: op de foto’s zijn een paar originele Avengers te zien in hun kostuum uit de eerste Avengers-film, behalve Tony, die zijn Infinity War-kostuum aanheeft en blonder haar lijkt te hebben. Daarnaast is Scott er deze keer bij.

Op andere foto’s is Tony dan weer te zien in het Black Sabbath-t-shirt dat hij in The Avengers aanhad en ligt zijn haar ook meer zoals toen. Wat meer is, ook Tom Hiddleston en Chris Hemsworth zijn in die foto’s te zien. Het lijkt er dus op dat ze teruggaan naar een aantal belangrijke momenten uit de geschiedenis van de Avengers, misschien om dingen te veranderen en zo een andere uitkomst te krijgen? Om daarin te slagen lijken de nieuwe pakken wel degelijk voor tijdreizen bedoeld.

Een andere mogelijkheid is dat het tijdreizen helemaal geen tijdreizen is. In Civil War zien we hoe Tony het BARF-systeem (Binary Augmented Retro Framing) gebruikt om een herinnering aan zijn ouders te veranderen. Op setfoto’s werd een crewlid gespot met een doos waarop deze naam te zien is. Dat kan betekenen dat de scènes uit het verleden niet echt in het verleden plaatsvinden.

Leaks

Verder deelde Gwyneth Paltrow ooit een foto van zichzelf in een Rescue-pak uit de comics. Dit betekent waarschijnlijk dat Pepper de mantle van Rescue zal opnemen zoals ze dat ook deed in de comics. Als dat waar is, duurt het waarschijnlijk wel even voor Tony terugkomt want anders zou ze het waarschijnlijk niet nodig vinden om zijn plaats in te nemen.

Daarnaast heeft acteur Sebastian Stan gezegd dat er een scène gefilmd is waarbij “echt iedereen er was. Er was maanden aan planning nodig geweest om dat te regelen. Je kijkt wat rond en ziet iedereen, van Samuel L Jackson tot Michael Douglas tot Michelle Pfeiffer.” Zowel Nick Fury als Hank Pym en Hope Van Dyne zitten dus wellicht in Endgame.

Feiten

Onlangs hebben de Russo’s bevestigd dat de scène waarin Thanos een jonge Gamora ziet na de Snap, zich wel degelijk afspeelde in de Soul World. In de comics is dat een soort dimensie in de Soul Stone waar de zielen naartoe gaan die door de Steen gevangen worden.

Verder zijn er een aantal acteurs van wie het contract afloopt, en sowieso werd Endgame aangekondigd als een einde. Er wordt al sinds Infinity War verwacht dat ten minste Tony en Steve geen deel meer zullen uitmaken van het team, dus dat belooft nu ook niet veel goeds.

Verhaal

Met dit in gedachten verwacht ik dat het verhaal zo zal verlopen:

De film begint vlak na Infinity War. Steve en Natasha proberen in kaart te brengen hoeveel mensen er verdwenen zijn. Bruce en Rhodey monitoren de pieper van Fury wanneer die stopt met uitzenden. Net wanneer ze het signaal opnieuw willen sturen, staat Carol Danvers voor hun neus. Zij zal zich waarschijnlijk bij hen aansluiten om Fury en de anderen terug te brengen. Scott ontsnapt uit het Quantum Realm, misschien via time vortex, en sluit zich ook aan bij de rest.

Ondertussen zitten Tony en Nebula in de Benatar maar raakt de zuurstof bijna op. Pepper of de Avengers ontvangen de boodschap van Tony. Iemand, waarschijnlijk Carol en de groep, gaat hen halen en brengt hen terug. De Avengers beginnen een plan te bedenken. Natasha probeert ook Clint op te sporen om hem terug bij het team te brengen. Aan het haar van Natasha te zien gaat enige tijd voorbij waarin het niet zeker is wat er gebeurt. Hun plan kan zijn om het Quantum Realm te gebruiken om zo terug te gaan in de tijd. Om daarin te slagen moet Scott, met behulp misschien van Tony en Bruce, pakken maken die daartegen bestand zijn. Het duurt waarschijnlijk even voordat die in orde zijn en ze een actieplan bedacht hebben.

Na die jump vindt Natasha alleszins Clint in Japan. Op het moment dat we de Avengers in hun nieuwe pakken zien, zijn een aantal teamleden al niet meer bij de groep. Thor, Carol, Bruce en Rocket zijn er niet en zouden een andere missie kunnen hebben, of ze zijn gewoon niet in beeld. Tijdens hun reis terug herbeleven ze momenten uit het MCU om zo misschien de Infinity Stones te vernietigen, of gewoon Thanos te beletten dat hij ze kan bemachtigen. Alle gesnapten zouden nog (of terug) leven. Uiteindelijk nemen ze het dan een laatste keer tegen Thanos op, met hopelijk een andere uitkomst. Wie er daarna overblijft, valt nog te bezien.

Hoeveel er van deze voorspellingen klopt, komen we pas te weten vanaf 24 april. Luister ook naar onze bespreking van de theorieën in de Castard van 22/04.

Lees ook onze andere artikels op de Road To Endgame.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels