Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Captain Marvel spoilerbijbel – who run the world

Het is een feit: Captain Marvel, de eerste MCU-film met een vrouw in de echte hoofdrol, is er. We wisten al dat de film zich in de jaren 90 zou afspelen en misschien niet veel invloed op de huidige MCU-tijdlijn zou hebben, maar toch zijn er genoeg verrassende feiten aan het licht gekomen. We doken voor jullie in de easter eggs, weetjes en theorieën.

De reviews van de film waren grotendeels positief (die bittere mannen op Rotten Tomatoes vergeten we) en ook Geekster vond hem super. Een leuke, luchtige maar toch krachtige film over de jaren 90 was precies wat we nodig hadden voor Avengers: Endgame.

In 1995 wordt Starforce-krijger Vers wakker nadat ze geplaagd werd door dromen over een onbekende vrouw. Ze gaat dan maar met Yon-Rogg trainen, haar mentor en baas bij Starforce. Hij raadt haar aan haar emoties onder controle te houden. Ook de Supreme intelligence, de AI-leider van de Kree, doet dat. Vers herinnert zich niets van haar verleden voor ze op Hala, de thuisplaneet van de Kree, aankwam.

Al snel vertrekken ze op missie om een van de Kree-informanten te redden nadat hij geïnfiltreerd is bij de Skrulls, de vijanden van de Kree. Het blijkt een val te zijn en Vers wordt gevangengenomen door Talos, de leider van de Kree. Hij probeert met een machine iets in haar herinneringen terug te vinden. Maar Vers kan ontsnappen en komt terecht op aarde. Meteen stuit ze op agenten van S.H.I.E.L.D., meerbepaald een jonge Fury en de nieuwe Coulson. De Skrulls zijn haar wel naar de aarde gevolgd en wanneer ze aanvallen, zet ze meteen de achtervolging in. Ze bemachtigt uiteindelijk een kristal waarin haar bovengehaalde herinneringen werden opgeslagen. Zo komt ze de naam van de vrouw in haar dromen te weten: dokter Wendy Lawson. Talos heeft zich intussen vermomd als Keller, de directeur van S.H.I.E.L.D., en geeft Fury dan ook de opdracht om Vers te vinden.

Dankzij haar oude herinneringen vindt Vers een café waar ze vroeger vaak naartoe ging, in de hoop om meer over zichzelf te weten te komen. Daar stuit ze op Fury. Ze vraagt hem wat hij weet over Project Pegasus en hij vertelt haar dat het met de luchtmacht te maken heeft. Dus gaan ze naar de luchtmachtbasis om daar in het archief een kijkje te nemen. Ze ontdekken dat Lawson aan een experimentele lichtsnelheidsmotor werkte maar dat zij en een piloot omgekomen zijn bij het testen ervan. Ze besluiten om een bezoekje te brengen aan pilote Maria Rambeau, die de twee voor het laatst levend gezien heeft. Vers herkent haar uit haar herinneringen en ziet ook een foto van zichzelf in het dossier. Ondertussen is S.H.I.E.L.D. aangekomen nadat Fury hen een bericht stuurde. Zo ontdekken ze dat Keller eigenlijk Talos is. Ze kunnen uiteindelijk ontsnappen in een jet met Lawsons kat Goose dankzij Coulson, die hen niet verraadt.

Maria en haar dochter Monica herkennen Vers meteen als Carol Danvers, de beste vriendin van Maria en officieuze tante van Monica. Maria herinnert Carol aan haar leven op aarde wanneer de Skrulls aankomen. Talos onthult echter dat ze vluchtelingen zijn nadat de Kree hun thuisplaneet hadden vernietigd. Lawson was eigenlijk Mar-Vell, een Kree-wetenschapper die de Skrulls wou helpen om een nieuwe thuis te vinden. Talos laat een opname uit de zwarte doos van het gecrashte vliegtuig horen en zo herinnert Carol zich ook wat er gebeurd is. Het waren de Kree, meerbepaald Yon-Rogg die de jet had neergeschoten omdat ze de kern van Lawsons technologie in handen wilden krijgen. Aangezien Lawson dat wilde voorkomen, schoot Carol de motor zelf kapot. Die ontplofte en Carols lichaam absorbeerde de kracht waardoor ze haar krachten kreeg maar ook geheugenverlies.

Maar de energiebron voor de kern had Lawson al verstopt voor ze stierf. Talos, Maria, Fury en Carol kunnen de locatie van de kern achterhalen en reizen naar de ruimte. De locatie blijkt een gecamoufleerd ruimteschip te zijn, waarop niet alleen de kern zich bevindt maar ook het gezin van Talos en andere overgebleven Skrulls. De Kree hebben het schip ook gelokaliseerd en proberen Carol uit te schakelen. Het lukt hen tijdelijk en ze koppelen haar aan de Supreme Intelligence. Die probeert haar te ondermijnen maar uiteindelijk beseft ze hoe krachtig ze is en verwijdert ze het implantaat dat haar krachten in bedwang hield. Er breekt een gevecht uit waarin Fury ontdekt dat Goose mee op het schip zit. Hij blijkt een Flerken te zijn en eet de Tesseract op om hem veilig te houden. Daarnaast eet hij ook graag slechteriken en krabt hij Fury in het oog. Carol vernietigt een ruimteschip van de Kree waardoor Ronan The Accuser, die ook naar de aarde was gekomen, op de vlucht slaat. Daarna pakt ze Yon-Rogg aan en stuurt hem terug naar Hala met een waarschuwing.

Carol besluit om de Skrulls te helpen een nieuwe thuis te vinden. Ze geeft Fury een gepimpte versie van zijn pieper waardoor hij haar kan contacteren. Fury moet intussen leren omgaan met het verlies van zijn oog en besluit een programma op te starten om meer helden zoals Carol te vinden. In de mid-creditsscène zien we de pieper in het heden. Natasha, Steve, Bruce en Rhodey proberen erachter te komen wat hij doet tot Carol opeens arriveert. In de post-creditsscène hoest Goose in 1995 de Tesseract terug op.

Weetjes

© Marvel Studios
 • Net als de film kunnen we niet anders dan beginnen met Stan LeeCaptain Marvel is de eerste film na zijn overlijden en ze hadden meteen een prachtige ode voorzien. In plaats van het intussen bekende Marvel Studios-logo met de personages in de comics en films, waren ze allemaal vervangen door beelden van Stan Lee. Daarbij zaten zowel zijn cameo’s als beelden van hem achter de schermen met onder andere Robert Downey Jr. Dat was meteen de eerste keer dat ik tranen in de ogen kreeg. Ook de Thank you, Stan! aan het einde had gepast niet veel woorden nodig.
 • Zijn cameo mag natuurlijk ook niet ontbreken. Tijdens het gevecht op de metro probeert Carol een Skrull te spotten. Stan zit een script te lezen, van de film Mallrats van Kevin Smith, en oefent zijn legendarische catchphrase “Trust me, true believer”. Ze hebben niet zomaar een random film gekozen: Stan Lee had een van zijn eerste cameo’s in die film en speelde zichzelf. Dat wil dus zeggen dat Stan in Captain Marvel dus ook zichzelf speelde, aangezien hij oefende voor de cameo. Daardoor is het nu canon dat Stan Lee ook in het MCU bestaat. Daarnaast is Kevin Smith dus ook deel van het MCU en daar was de filmmaker helemaal door aangedaan.
 • Die vorm van Stan Lee-inception, of de Celebrity Paradox zoals het fenomeen ook genoemd wordt, heeft trouwens nog andere vergelijkbare gevallen opgeleverd in het MCU:
  • Naast Stan Lee doet ook Michael Rooker mee in Mallrats. Hij speelt dan weer Yondu in Guardians. De echte acteur bestaat dus in het MCU en hij heeft dus ook een blauwe, aliendubbelganger.
  • Op het inhaallijstje van Cap in Winter Soldier stond destijds Star Wars. Als ze hem ook de prequels aangeraden hadden en hij de tijd had om ook echt te kijken, keek Steve dus misschien wel even raar op toen hij Mace Windu zag. Hetzelfde kan trouwens gezegd worden van Jane Foster, gespeeld door Natalie Portman.
  • Wanneer ze in deze film Goose een muilkorf omdoen, zegt Fury dat hij een kat is en niet Hannibal Lecter. Anthony Hopkins speelde de gestoorde seriemoordenaar, maar dus ook Odin. De mensen in zorgcentrum Shady Acres zullen dus ook wel verbaasd geweest zijn om een dubbelganger van de acteur op hun stoep te krijgen.
  • In Infinity War verwijst Peter Parker naar Alien om Ebony Maw uit het schip te katapulteren. In Alien doet ook acteur Harry Dean Stanton mee. Hij speelde dan weer de bewakingsagent die Bruce Banner vond nadat hij als Hulk op een loods was neergestort in The Avengers.
  • Tenslotte bestaat de film True Lies in het MCU. Bill Paxton speelde daarin mee en speelde ook John Garrett in Agents of S.H.I.E.L.D.
 • Daarnaast was er nog een cameo tijdens de metroscène. Nadat de Skrull is uitgestapt, probeert Carol hem te vinden op het perron. Daar kan je schrijfster Kelly Sue DeConnick zien voorbijrennen om de metro te halen. Zij is verantwoordelijk voor de versie van Carol Danvers die we in de film zien.
 • Wanneer Carol op aarde aankomt, valt ze door een Blockbuster, de beroemde Amerikaanse videoverhuurketen. Daar schiet ze het hoofd van Arnold Schwarzenegger van een kartonnen standee voor de film True Lies. De acteur moest daar blijkbaar zelf toestemming voor geven en maakte daar dus geen punt van. Blijkbaar wilden de filmmakers eentje van Jim Carrey in The Mask zodat het leek op een Skrull, maar ze kregen de rechten niet.
© Marvel Comics
 • De kat Goose blijkt uiteindelijk een Flerken te zijn. In de comics zijn dat aliens die de vorm van katten aannemen maar speciale krachten hebben: ze leggen eieren(!), hebben tentakels in hun mond waarmee ze mensen kunnen opeten en hebben compacte dimensies in hun lijf. Alleen heet de kat van Carol in de comics wel Chewie, een verwijzing naar Chewbacca, terwijl ze in de film waarschijnlijk vernoemd is naar het personage Goose uit Top Gun, de beste vriend van Tom Cruise. In de film is het trouwens Talos die bang is van de Flerken, terwijl dit in de comics meestal een reactie van Rocket was.
 • Brie Larson is trouwens allergisch voor katten dus filmde ze haar scènes altijd met een pop of via VFX.
 • De bewakingsagent die Carol aanraadt om naar RadioShack te gaan, is Barry Curtis, de security manager van Marvel.
 • Het kostuum van Carol in de film is eigenlijk een combinatie van twee iteraties:
 • Wanneer Carol in de bar aankomt en er terug herinnering bovenkomen, ziet ze zichzelf op een arcadeconsole spelen. Het spel is blijkbaar Street Fighter 2 en de kast is nog steeds te koop. Maar als die herinneringen waren van voor ze “stierf” in 1989, dan zou dat niet kunnen, aangezien het spel blijkbaar uitgekomen is in 1992.
 • Daarnaast zijn er ook verwijzingen naar The Fresh Prince of Bel-Air, discmans, een tijd waarin Google nog niet de norm was maar ook AltaVista een zoekmachine was, trage computers en natuurlijk de vele geweldige 90s-muziek.
 • Vele mensen zien ook twee directe verwijzingen naar Pulp Fiction. Eerst hebben we de scène waarin Skrull!Coulson en Fury de achtervolging inzetten op Carol en de Skrull. De positie van de camera lijkt heel erg op de scène in Pulp Fiction.
 • Nog een gelijkenis is wanneer Talos binnenkomt bij Maria en Monica terwijl hij drinkt van een beker. Die beker lijkt wel heel erg op de Big Kahuna Burger-beker die Jackson had in Pulp Fiction.
 • Anderen dachten dan weer meteen aan Independence Day wanneer Carol Yon-Rogg meesleept.
 • Vanaf deze film zitten ook alle leden van de twee huidige Sherlock Holmes-duo’s in het MCU. Na Robert Downey Jr, Benedict Cumberbatch en Martin Freeman heeft Jude Law ook zijn opwachting gemaakt.
 • Lieutenant Trouble is eigenlijk een bijnaam uit de comics. Alleen wordt hij daar gegeven aan Kit Renner, een jong meisje dat een grote fan is van Carol.
 • De naam van de stamkroeg van Maria en Carol, Pancho’s Bar, is een verwijzinging naar de bar die werd uitgebaat door Florence Lowe “Pancho” Barnes. Die bevond zich dichtbij Edwards Air Force in Californië en was de vaste plek van veel testpiloten op de basis.
 • Brie Larson trainde maandenlang om in vorm te zijn voor de rol en vloog ook mee met echte testpiloten. Een van haar mentors, majoor Stephen Del Bagno, stierf in een crash en wordt herinnerd in de credits. De piloten gaven Brie trouwens de bijnaam Sparrow.

De twists

Zoals gezegd heeft de film zelf geen grote invloed op het huidige MCU maar toch zijn er een aantal dingen waar we kunnen induiken.

De Skrulls

Er werd dus verwacht dat de Skrulls de grote, nieuwe vijand van het MCU zouden worden. Dat is wel deels van tafel geveegd.

De eerste grote is de villaintwist. Toen de Skrulls werden aangekondigd voor Captain Marvel was iedereen ervan overtuigd dat ze een soort Secret Invasion-tijdperk zouden inluiden. Dat was een run in de comics waarin veel personages in het Marvel-universum helemaal zichzelf niet bleken te zijn maar vervangen waren door Skrulls. Er werd dus verwacht dat de Skrulls de grote, nieuwe vijand van het MCU zouden worden. Dat is wel deels van tafel geveegd.

Niet Talos en zijn soortgenoten waren de slechteriken maar wel Yon-Rogg (dus ook niet Mar-Vell) en de Kree. De Skrulls waren eigenlijk het slachtoffer van de Kree, die steeds meer werelden innamen waardoor ook zij moesten vertrekken. Het zijn dus vluchtelingen die op zoek zijn naar hun familie en een nieuwe thuis. De Kree zijn de leugenaars die die vluchtelingen proberen af te schilderen als terroristen en criminelen. Dat klinkt wel bekend in de oren. Het publiek verwachtte zich aan een film met een sterke feministische boodschap maar het is dus wel gedurfd van de makers om ook over de vluchtelingencrisis een punt te maken.

© Marvel Studios

Ik zei ook dat Secret Invasion dééls van tafel is geveegd omdat er we over één Skrull nog niks weten. Ze zijn op aarde aangekomen met z’n vieren. Een ervan was de dode kloon van Coulson, een andere was Talos, en dan had je nog de science guy, die Carol ook achtervolgde op de trein. Dan loopt er dus nog zeker eentje rond. Daarnaast kunnen er ook meerdere Skrulls naar de aarde zijn gevlucht aangezien Mar-Vells ruimteschip hier hing. Dus niks is zeker.

© Buzzfeed / Marvel Studios

Er is trouwens al een theorie opgedoken over wie de Skrull zou kunnen geworden zijn. In de scène waarin Fury aan Carol moet bewijzen dat hij geen Skrull is, zegt hij als vreemd feit dat hij geen toast kan eten als die diagonaal gesneden is. Maar oplettende MCU-fans kregen hier argwaan door. In Age Of Ultron zoeken de Avengers onderdak op de boerderij van Hawkeye. Fury zoekt hen daar ook op en snijdt een boterham diagonaal. Hierdoor denken sommigen dat hij hier vervangen is door een Skrull. Een mogelijke switch kan gebeurd zijn wanneer Fury dood was in Winter Soldier. Als dat niet voor de schijn was, kan een andere Skrull zijn plaats hebben ingenomen. Wat iets meer voor de hand ligt, is natuurlijk dat het gewoon een goeie, ouwe continuityfout is.

De Kree

Samen met die twist hangt dus het feit dat Jude Law helemaal niet Mar-Vell speelde zoals iedereen dacht. Als Yon-Rogg was hij wel de mentor van Carol maar tegelijkertijd manipuleerde hij haar ook. Dat was ook nodig want als Carol wist dat ze haar krachten niet van de Kree had gekregen, had ze waarschijnlijk niet zo goed geluisterd. De echte Mar-Vell werd gespeeld door Annette Bening. Als mens deed ze zich voor als wetenschapster Wendy Lawson, die een lichtsnelheidsmotor had ontwikkeld en er toen achterkwam dat haar mede-Kree geen goeie bedoelingen hadden. Die naam is trouwens gebaseerd op de eerste incarnatie van Captain Marvel, die toen nog een man was. Zijn echte naam was toen Walter Lawson.

Voor Agents of S.H.I.E.L.D.-fans was het trouwens geen verrassing dat de Kree de slechteriken waren.

Het is nooit expliciet gezegd maar waarschijnlijk werkte Mar-Vell in haar ruimteschip/laboratorium aan de kern voor de motor toen de gevluchte Skrulls daar ineens onderdak kwamen zoeken. Toen wilde ze de motor en haar schip waarschijnlijk overdragen aan de Skrulls zodat ze ver genoeg van de Kree konden vluchten en er zo een einde aan de oorlog kwam. Voor Agents of S.H.I.E.L.D.-fans was het trouwens geen verrassing dat de Kree de slechteriken waren, aangezien dat in de serie al jaren duidelijk is. Ze zijn verantwoordelijk voor de creatie van de Inhumans en in seizoen 5 hebben ze in de toekomst zelfs de aarde overgenomen.

De Kree in Agents of S.H.I.E.L.D. © ABC / Marvel Television

Plotgevolgen

De Tesseract en Project P.E.G.A.S.U.S.

In de post-creditsscène zien we hoe Goose de Tesseract terug ophoest op het bureau van Fury. Zo krijgen we dus iets meer informatie over de tijdlijn van de eerste Infinity Stone in het MCU, de Space Stone. Die ziet er nu zo uit:

 • Jaren 1940: Red Skull haalt de Tesseract uit een muur in Noorwegen.
 • 1945: Red Skull probeert er een wapen van te maken maar wordt ogenschijnlijk vernietigd door de Tesseract. Uiteindelijk blijkt hij getransporteerd te zijn naar Vormir om de Soul Stone te beschermen.
 • Diezelfde dag: De Tesseract is aan boord van Steves vliegtuig maar brandt erdoor en valt in de oceaan.
 • Later in 1945: De Tesseract wordt opgevist door Howard Stark tijdens zijn zoektocht naar Steve.
 • 1989: Mar-Vell heeft de Tesseract al een tijdje en heeft er een energiekern mee gemaakt. De Tesseract zelf is op het gecamoufleerde ruimteschip van Mar-Vell.
 • 1995: Carol neemt de Tesseract uit de houder en Goose slikt hem in.
 • Iets later?: Goose hoest hem uit op Fury’s bureau.
 • 2012: Fury heeft de Tesseract en laat hem zien aan Selvig in de post-creditsscène van Thor. Daar vraagt Selvig wat het is, waarop Fury “power” antwoordt. Daarbij voegt hij toe dat als ze een manier kunnen vinden om die kracht aan te boren, kan die misschien wel onbeperkt zijn.
 • Later in 2012: Loki steelt hem. De Avengers krijgen hem uiteindelijk in handen en Thor neemt hem mee naar Asgard. Daar ligt hij in de kluis tot Thor Ragnarok.
 • 2017: Loki gaat in de kluis om de Kroon van Surtur te halen en ziet de Tesseract liggen.
 • 2018: Thanos komt aan boord van het Asgard-schip omdat er een Infinity Stone is. Loki haalt hem tevoorschijn en Thanos voegt hem toe aan de Gauntlet.

Er zijn dus twee gaten. In de 17 jaar tussen Captain Marvel en The Avengers kunnen we ervan uitgaan dat de Tesseract bij S.H.I.E.L.D. gebleven is. Howard Stark was destijds een van de oprichters en zal het dus ergens veilig opgeborgen hebben. Stark zou zelfs Project P.E.G.A.S.U.S. opgezet hebben, een gedeeld project tussen S.H.I.E.L.D., NASA en de luchtmacht met als doel om de kracht van de Tesseract te gebruiken. Dat project wordt in Captain Marvel dan ook duidelijk vernoemd. Wendy Lawson was er projectleider en gebruikte de Tesseract dus voor haar lichtsnelheidsmotor.

© Marvel Studios

Nadat de Tesseract terug opgehoest is, zal Fury hem terug bij S.H.I.E.L.D. in bewaring hebben gegeven. Tony verneemt ook dat zijn vader aan het project werkte in Iron Man 2, toen hij naar een oplossing zocht voor zijn palladiumvergifiting door de arc reactor, en vraagt zelfs zijn onderzoek op. Het project werd heropgestart door de World Security Council na de aanval van de Destroyer in Thor. Daarvoor rekruteerde Fury dus Selvig, die uiteindelijk een beetje inzicht kreeg in de mogelijkheden van de Tesseract. Loki gebruikt hem met behulp van Thanos om een portaal naar de aarde te creëren, waardoor het gebouw instort. Wanneer het gebouw geëvacueerd wordt, zien we op de gevel de naam van het project staan.

Toch kan er nog iets zijn waardoor deze tijdlijn wat in de war gestuurd wordt. In de scène waarin Coulson valse ogen aan Fury bezorgt, zou het toetsenbord van Fury wit zijn, zoals in de jaren 90 het geval was. Maar in de post-creditsscène met Goose zouden het scherm en het toetsenbord zwart zijn, wat vooral voorkwam in de jaren 2000. Zelf heb ik het nog niet gezien dus dat is zeker eentje om naar uit te kijken. Dat zou betekenen dat Fury Goose waarschijnlijk een aantal jaar bij zich heeft gehouden.

Fury

Dankzij deze film komen we ook veel meer te weten over de zwijgzame Fury. De toasttheorie hebben we hierboven al gehad, maar er is nog meer.

 • Zijn tweede naam is Joseph, net als in de comics.
 • Volgens zijn S.H.I.E.L.D.-identificatiepasje heeft hij clearance level 3. Daaruit blijkt ook dat hij nog niet zo lang bij de organisatie zit, want in The Avengers heeft hij blijkbaar level 10.
 • Hij is geboren op 4 juli, de Amerikaanse nationale feestdag.
 • Hij behaalde de rang van kolonel in het leger en vocht dus waarschijnlijk in Vietnam, aangezien we ook leren dat hij in 1950 geboren werd.
 • Fury vermeldt ook dat hij graag op missie gaat naar plaatsen die beginnen met een B. In Winter Soldier heeft Pierce het over de missie die Fury leidde in Bógota.
Afbeeldingsresultaat voor fury winter soldier eye
© Marvel Studios

Maar het belangrijkste is nog dat we eindelijk te weten komen hoe hij zijn oog verloor. Niet in een of ander heroïsch gevecht maar door Goose. Het geduld van de kat raakt op en hij krabt Fury in z’n oog. Natuurlijk vertelt hij later iets helemaal anders aan Coulson waardoor de legende ontstaat. Hij blijft eerst volhouden dat het maar een schrammetje is maar later zit zijn oog helemaal dicht en zien we Coulson valse ogen brengen. Uiteindelijk ging hij toch voor het ooglapje, waarschijnlijk omdat zijn oog niet helemaal naar de vaantjes was. En maar goed ook, anders had hij Pierce nooit een hak kunnen zetten met die retinascanner in Winter Soldier.

Last time I trusted someone, I lost an eye.

Nu wordt een andere opmerking van Fury in Winter Soldier ook wel grappig. Steve is kwaad omdat Natasha een andere missie had op de boot en zegt dat soldaten elkaar horen te vertrouwen. Daarop antwoordt Fury: “Last time I trusted someone, I lost an eye.” Arme Fury. Hij zegt ook letterlijk tegen Goose: “I trust you won’t eat me.” De kat is dus de oorzaak van al Fury z’n trust issues.

De Avengers

Dan nog mijn favoriete onthulling: Carol was de inspiratie voor de Avengers. Fury beseft dat de Skrulls en Kree waarschijnlijk niet de laatste aliens zijn die hij zal tegenkomen dus bedenkt hij een plan om de aarde te beschermen. Op zijn oude computer typt hij zijn document voor het Protector Inititative. Maar dan kijkt hij nog eens naar de foto van Carol die in haar vliegtuig stapt en zijn oog valt op haar bijnaam: Avenger. Daarop delete hij Protector en het Avenger Initiative is geboren.

Het heeft lang geduurd voor een vrouw de hoofdrol kreeg in het MCU, maar weten we nu wel dat de Avengers naar die vrouw vernoemd werden.

Toen ik dat zag, kwamen de tranen spontaan terug op. Want hoewel het lang geduurd heeft voor een vrouw de hoofdrol kreeg in het MCU, weten we nu wel dat de Avengers naar een vrouw vernoemd werden. (Take that, bittere mannen!) En daarmee is het voor mij toch wat goedgemaakt. Het spreekt ook boekdelen over de goeie band die Fury en Carol hadden. Nog een leuk feitje: in zijn document heeft Fury het initiatief opgedeeld in fases, net als het MCU. Daarnaast is die bijnaam ook niet overgenomen uit de comics. Daar was haar bijnaam Cheeseburger. Geef toe, het Cheeseburger Initiative had toch echt niet goed geklonken.

Andere MCU-verwijzingen

Normaal stop ik deze altijd bij de weetjes, maar er zijn er meer dan genoeg voor een aparte lijst:

 • De planeet waar Starforce naartoe trekt om hun informant te redden, heet Torfa. In de comics is de atmosfeer van deze planeet vergiftigd door Vibranium. Sommigen denken dus dat de komeet met Vibranium die op Wakanda neerstortte, wel eens vandaar zou kunnen komen.
 • Fury gebruikt een stukje tape om een vingerafdruk te bemachtigen en zo de deur te openen. Dit doet denken aan hoe Scott Lang de kluis van Hank probeerde te kraken in Ant-Man.
 • In een bepaalde scène zien we Maria en Monica in een flashback naar een omhoogschietende ster kijken. Sommige fans denken dat dit het schip van de Ravagers is dat Peter Quill is komen halen. Dat was namelijk in 1988 en Carol is 6 jaar weggeweest, dus zou dat nog kunnen kloppen ook.
Afbeeldingsresultaat voor bruce banner swallow it
© Marvel Studios
 • Een andere leuk toeval heeft te maken met Bruce Banner en Goose. In The Avengers gaat Natasha Bruce zoeken in India om hem in te lijven. Ze vertelt daarbij over de Tesseract. Daarop vraagt Bruce: “What does Fury want me to do? Swallow it?” Nee, dank je, Bruce, dat doet Goose wel.
 • Iemand dacht ook even dat ze Maria Hill hoorden in de trappenhal toen Coulson Fury en Carol liet gaan. Maar dat klopt niet met de tijdlijn. In 1995 zou Maria een tiener zijn, of zoals iemand op Reddit zei: “She was in Canada busy being a pop-icon and touring local malls around that time.” Eentje voor de How I Met Your Mother-fans.
 • In de film wordt constant verwezen naar S.H.I.E.L.D. als acroniem voor de volledige organisatie. Voor sommigen zorgde dit voor een continuity error in Iron Man. Daarin gebruikt Coulson namelijk de volledige naam wanneer hij zich voorstelt aan Pepper. Wanneer ze zegt dat hij echt iets aan die naam moet doen, antwoordt hij dat ze ermee bezig zijn. Coulson en zijn flauwe mopjes kennende wou hij gewoon de volledige naam gebruiken.
 • Verder zijn er door de Kree nog wat connecties met Agents Of S.H.I.E.L.D. De meeste films negeren de serie compleet, maar dat was hier minder het geval. De Kree zijn dan ook al a big thing sinds het eerste seizoen. Spoilers voor de serie dus:
  • Het eerste puntje is wel meteen geen goed voorbeeld van It’s all connected. Er zitten namelijk twee acteurs in Captain Marvel die ook in de serie de revue gepasseerd zijn. De Skrull-lijkschouwer, Nelson Franklin, speelde in seizoen 3 de IT-verantwoordelijke bij het ATCU. De uitbater van de Pancho’s speelde dan weer Marcus Daniels in seizoen 1, de stalker van Amy Ackers celliste.
  • Het apparaatje dat de krachten van Carol bedwingt, lijkt op een lichtere versie van wat Daisy ook heeft in seizoen 5. Ook dat kwam van de Kree.
  • In het dossier van Lawson zitten notities in Kree-gliefen. Ook deze waren al eerder te zien in seizoen 2 van S.H.I.E.L.D., toen Coulson ze in de muren begon te kerven.
  • Terwijl Fury gevangenzit samen met Carol heeft hij het over de “welcome wagon“. Deze term wordt in de serie gebruikt voor het ontvangen of benaderen van een persoon met krachten.
  • Yon-Rogg zegt dat Carol genezen werd omdat hij haar een transfusie had gegeven met zijn eigen bloed. Een transfusie met Kree-bloed is ook de manier waarop Coulson door Fury werd teruggehaald nadat Loki hem vermoordde. Ook Skye werd zo gered. Wist Fury dat van Carol? Alleszins is project T.A.H.I.T.I. dus wel degelijk canon in het MCU nu.
© Marvel Studios

Endgame

Post-credits

Dan blikken we even vooruit. Als mid-creditsscène krijgen iets recht uit Endgame. Steve en Natasha kijken op schermen naar het aantal slachtoffers van Thanos dat oploopt. Rhodey komt hen waarschuwen dat het toestel ermee opgehouden is. Hij heeft het over de pieper die Carol gepimpt had voor Fury. In deze film leren we dat het bereik “een paar melkwegstelsels” is en dat het “alleen voor noodgevallen” gebruikt mag worden. Fury activeerde het natuurlijk vlak voor hij dustte en blijkbaar hebben de overgebleven Avengers het gevonden en bijgehouden.

© Marvel Studios

Bruce was de pieper aan het monitoren, maar wat er ook gebeurde, is plots opgehouden. Ze weten op dat moment niet waar het voor diende, maar Natasha houdt vol dat ze het moeten uitzoeken als het belangrijk was voor Fury. Als ze zich omdraait, staat Carol voor haar neus en vraagt waar Fury is. Marvel heeft bevestigd dat dit door de Russo’s geregisseerd is. Dit was de eerste bevestiging dat Carol wel degelijk zal opduiken in Endgame. Dat werd later ook nog eens duidelijk door de nieuwe trailer voor de film. We zijn alvast benieuwd welke rol ze zal opnemen in het team.

Aandeel

Wat we weten uit de eerste trailer is dat Ant-Man ook vroeg in de film moet opduiken, aan Natasha en Steve te zien. Scott is nergens te zien op de beelden waarin Carol voorkomt en omgekeerd ook niet, dus het is moeilijk om te zeggen wie eerst terugkomt. M’n theorie uit de Ant-Man and the Wasp-spoilerbijbel dat het misschien Carol zou zijn die Scott uit het Quantum Realm zou helpen, klopt dus wel al niet meer. Meer waarschijnlijk is dat Carol zal helpen om Nebula en Tony terug te halen uit de ruimte. Ofwel was zij het die digitaal verwijderd werd uit het groepsshot buiten het hoofdkwartier en is het toch nog iemand anders die hen terugbrengt.

Carols krachten komen van een Infinity Stone, dus kan ze vast, net als Wanda, andere Stones vernietigen.

Maar ze kan voor iets anders de geschikte persoon zijn: net als bij Wanda komen Carols krachten van een Infinity Stone. Wanda kon daardoor andere Stones vernietigen, wat wil zeggen dat Carol dat waarschijnlijk ook kan. Aangezien Wanda gesnapt werd, kan Carol dus die rol vervullen als ze teruggaan in de tijd. Als nieuw teamlid had ze ook het verrassingselement kunnen zijn tegen Thanos, maar dat gaat misschien niet helemaal meer op. Ronan The Accuser leert haar in deze film namelijk kennen, en we weten dat hij in contact stond met Thanos om zo de Power Stone te bemachtigen. Aangezien hij ooit wilde terugkeren voor Carol of “het wapen”, heeft hij Thanos misschien over haar verteld. Dat ze teruggekeerd is naar de aarde weten ze dan waarschijnlijk weer niet.

A whole new world

Alleszins zal de wereld er voor Carol helemaal anders uitzien dan in de jaren 90. We weten natuurlijk niet of ze intussen al eens teruggekeerd is, maar we gaan ervan uit van niet. Dan is Maria intussen 20 jaar ouder en zo ook Monica. Dat is wel interessant want zij zou in Endgame dan zo’n 30 moeten zijn. Misschien heeft ze echt naar tante Carol opgekeken en is ze een superheld geworden. In de comics heeft ze namelijk verschillende identiteiten gehad. Een daarvan was Photon. Hier is het de bijnaam van Maria als piloot maar dus waarschijnlijk ook een verwijzing naar Monica in de comics. Daarnaast is Monica ook zelf een tijdje Captain Marvel geweest. Als ze in Endgame voorkomt, zal het waarschijnlijk maar een korte cameo zijn, want ik betwijfel of ze tijd hebben om daar helemaal op in te gaan. Maar het kan zeker een rol spelen in de gegarandeerde sequel.

Monica als Photon en later Captain Marvel © Marvel Studios

Dan is er nog de vraag: waarom heeft Fury haar niet eerder opgepiept? Wel, we zien hem in deze film de Avengers bedenken, dus had hij waarschijnlijk door dat Carol niet altijd bereikbaar zou zijn. Daarom wilde hij zijn eigen team van helden en dat bleek altijd wel opgewassen tegen de nieuwe bedreiging. Zeker naarmate er meer en meer leden bijkwamen, leek de noodzaak om Carol terug te halen vast veel kleiner. Maar toen er overal mensen begonnen te verdwijnen, besefte hij dat ze het deze keer niet gered hadden en schakelde hij zijn ultieme troef in. Kevin Feige heeft ook al gezegd dat het geen zekerheid is dat Fury Carol nooit heeft opgeroepen, ze hebben het alleen niet laten zien. Als ze misschien regelmatig bericht aan elkaar uitbrachten, kon Fury op sommige momenten geweten dat ze meer dan “enkele melkwegstelsels” verwijderd was van de aarde en ze niet kon komen helpen.

Als we op deze film kunnen afgaan, zou Carol voor de toekomst dus de perfecte kandidaat zijn om de Avengers te leiden. Ze zou alleszins al de goedkeuring van Fury hebben. Ook al omdat ze de titel “sterkste Avenger” meer dan zeker kan overnemen van Thor Hulk. Ze heeft ook het hart op de juiste plaats en lijkt qua karakter wat op een combinatie van Steve en Tony. Een ding is zeker: er is een nieuwe, krachtige speler in het MCU en she’s here to stay.


In de komende weken kan je nog meer artikels verwachten in onze Road to Endgame:

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels