Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Road to Endgame: trailer 1 spoilerbijbel – overanalyse kan nooit kwaad

Marvelfans, rejoice! Eindelijk weten we hoe Avengers 4 echt zal heten: Avengers: Endgame. Alsof dat nog niet genoeg was, werd dat meteen onthuld in een eerste trailer. Die brak al records en werd op 24 uur tijd maar liefst 289 miljoen keer bekeken. Niet alleen om de eerste beelden te zien, maar natuurlijk ook om mogelijke hints over het verhaal te ontdekken. Geekster zorgde voor een aanzienlijk deel van de views en verzamelde al wat theorieën.

Tony

© Marvel Studios

We beginnen de trailer waar het eigenlijk ook allemaal voor het MCU begonnen is: met Tony Stark. Hij zit in een ruimteschip en heeft de helm van zijn Iron Man-pak bij zich. Hij gebruikt die, net als in Iron Man 3, om een boodschap naar Pepper te sturen. Daaruit komen we te weten dat hij adrift is in de ruimte, dat zijn eten en drinken al een paar dagen op zijn en dat dat morgen ook met de zuurstof het geval zal zijn. Voor hij afsluit, zegt hij nog dat hij altijd aan haar denkt.

Het ziet er dus niet erg goed uit voor Tony in Endgame. Hij zal vast niet aan het begin van de film sterven, maar nadat hij tegen alle verwachtingen in Infinity War overleefde, lijkt het zo goed als zeker dat deze film zijn zwanenzang wordt. Toch gaan we ervan uit dat hij toch een actievere rol zal hebben in het verhaal. Tenzij de Russo’s zich houden aan hun belofte dat de personages met veel screentime in Infinity War nu minder te zien zullen zijn en vice versa. Maar laten we daar nog niet te veel over nadenken. Want je kan namelijk best veel afleiden uit de omstandigheden van Tony.

Zo is het wel duidelijk dat hij sinds Infinity War Titan verlaten heeft met het schip waarmee de Guardians aangekomen waren, de Benatar. Het had ook niet zo veel zin om op een dode planeet te blijven wachten tot iemand hem kwam redden. Het is nog onduidelijk of Nebula ook op het schip zit (later meer daarover), maar het lijkt eerder dat hij alleen is. Anders zou zij tenslotte het schip kunnen besturen. We weten niet hoe veel tijd er verstreken is sinds ze vertrokken, maar het zal toch over minstens een aantal weken of zelfs maanden gaan als alle voorraden op zijn. Alleszins blijft hij boodschappen opnemen voor Pepper terwijl hij niet eens weet of ze nog leeft. #Pepperony #otp

De vraag is nu hoe Tony uit deze benarde situatie zal geraken. Daar zijn wel mogelijke oplossingen voor.

  • De eerste is Captain Marvel, waarvoor we nog maar net de tweede trailer hebben gekregen (die epic was!). Aangezien de film zich zal afspelen in de jaren 90 vallen er niet veel hints uit die trailer te rapen. Wel lijkt het duidelijk dat ze ook in de ruimte zal vertoeven. Als ze dat twintig jaar later nog doet wanneer ze Fury’s bieperberichtje krijgt, kan zij de eerste zijn die Tony tegenkomt en terug meeneemt naar de aarde.

Pepper lijkt namelijk de meer voor de hand liggende oplossing. In een gelekte foto van vorig jaar konden we Gwyneth Paltrow namelijk zien in een kostuum dat verdacht veel weg heeft van een Iron Man-pak. Dit betekent waarschijnlijk dat Pepper de mantle van Rescue zal opnemen zoals ze dat ook deed in de comics. Daar bouwde Tony het pak in het geheim voor Pepper en was het bedoeld voor reddingsmissies, zoals de naam al doet vermoeden. In het MCU kan Tony hetzelfde gedaan hebben, vooral na Iron Man 3, en ontdekt Pepper het na zijn verdwijning. Tony redden kan dan ook haar eerste missie zijn.

  • Een derde mogelijkheid is dat Thor hem gaat halen met Stormbreaker, als ze weten waar hij is. Maar Rocket is natuurlijk nog op aarde en probeert misschien signalen op te vangen van de Benatar om te weten wat er met zijn vrienden is gebeurd. Misschien kan hij dan ook eentje van Tony onderscheppen.
  • Een vierde kans is dat Scott hem helpt door hem te bereiken via het Quantum Realm. Als hij weet hoe hij daarin moet navigeren en dat Tony überhaupt nog leeft natuurlijk.
  • Een vijfde is de NASA.

Grappig, jongens

© Marvel Studios

Marvel is wel heel meta en laat hun logo’s ook beïnvloeden door de Snap. Dit draagt niks bij aan het plot, maar het is wel een goeie plaats om te vermelden dat Marvel een officiële naam heeft gegeven aan de Snap. Het is dus niet de Snap, zoals velen onder ons al gewend waren, maar The Decimation, wat wel iets dramatischer klinkt. De term komt uit een officiële prelude-comic voor Endgame. Of de personages er ook zo naar zullen verwijzen, valt nog te bezien.

Thanos

Thanos geniet nog steeds van zijn succes en neemt het ervan op zijn pensioen. Hij heeft zelfs letterlijk zijn kostuum aan de haak gehangen. Dit is een beeld recht uit de comics, meerbepaald The Infinity Gauntlet, alleen stond de vogelverschrikker daar symbool voor zijn verlies en niet zijn overwinning. Door zijn Decimation is er vanaf nu “genoeg voedsel” en we zien hem dan ook door een rijk veld lopen. Kijkers merkten ook al op dat Thanos de gauntlet aanheeft, maar dat die nog altijd verschroeid is, zoals aan het einde van Infinity War.

Home sweet home

Credit: Marvel Studios

Daarna komen we eindelijk meer te weten over hoe het de overlevende Avengers is vergaan. De basis bestaat nog maar zal vermoedelijk redelijk leeg zijn en ziet er ook wat vervallen uit. Tot hiertoe waren alle beelden redelijk duidelijk, maar met nog maar een minuutje trailer te gaan, volgen de beelden elkaar steeds sneller op. Ook kunnen we ervan uitgaan dat ze, net als bij Infinity War, zelfs wat beelden misleidend hebben geplaatst of zelfs gemanipuleerd. Onthou dat best even voor de volgende scènes.

Steve

© Marvel Studios

Dit beeld van een huilende Steve lijkt wel echt en deed veel mensen toch opkijken. Steve is een van de meest empathische Avengers, maar tranen zien we zelden. Hij had natuurlijk nog maar net zijn beste vriend Bucky terug om hem daarna tot stof te zien vergaan. Yikes. Of komt dit beeld eigenlijk aan het einde van de film en is niet alles volgens plan gegaan? Of mist Steve gewoon zijn beard, die zoveel beroering veroorzaakte voor Infinity War? (Mop over Sharon Carter.)

Natasha

© Marvel Studios

Natasha herhaalt nog even wat het publiek al wist, maar waar de Avengers vermoedelijk nog niet zeker van waren: 50% van de bevolking is verdwenen. Het feit dat ze nog steeds blond is en dat haar haar nog steeds dezelfde lengte heeft, doet vermoeden dat dit niet lang na The Decimation is. Uit gelekte concept art zagen we namelijk al dat ze misschien een ander kapsel zou hebben. Maar het is wel al lang genoeg dat ze met de hele wereld tot die conclusie zijn gekomen, wat toch wel onderzoek zal gevergd hebben. Het is dus mogelijk dat we vlak of kort na Infinity War beginnen en dan misschien een time jump maken zoals eerst gedacht werd.

Bruce

© Marvel Studios

Bruce Banner, m’n favoriet, is gelukkig terug van de partij. Hij kijkt redelijk radeloos naar alle collega’s die verdwenen zijn. Hij wist dan ook nog maar pas dat er zowel een Ant-Man als een Spider-Man was. Zij weten natuurlijk niet wat er precies met iedereen gebeurd is. Ook Shuri zien we op een van de schermen verschijnen, wat kan betekenen dat zij ook slachtoffer is geworden van The Decimation. Zou Ramonda dan nu koningin van Wakanda zijn of toch M’Baku of misschien zelfs Okoye? Of misschien is ze toch niet vergaan, maar is ze onderdoken om de mantle van Black Panther op te nemen en onder de radar te laten voortleven.

Thor

© Marvel Studios

We kunnen maar een glimp opvangen van Thor, maar ook hij ziet er allesbehalve vrolijk uit. Waarschijnlijk voelt hij zich schuldig dat hij niet voor het hoofd van Thanos is gegaan. Mensenkleren gaan hem alvast wel goed af.

Nebula

© Marvel Studios

Haar lot is iets minder duidelijk. We kunnen wel redelijk zeker zijn dat ze in deze beelden op de Milano zit. Maar de vraag is dus of ze bij Tony blijft of niet. Aan zijn bericht te horen, leek hij alleen, hoewel Nebula niet veel aan zijn situatie zou kunnen veranderen. Ze zou het schip misschien wel kunnen besturen, maar dan nog zijn ze ver van de aarde verwijderd. Als de Benatar net zoals de Milano de technologie heeft om space jumps te maken krijgen we een ander verhaal, maar dan is het nog niet zeker dat zij weet hoe ze die moet gebruiken.

© Marvel Studios

Vooral dit beeld vind ik intrigerend. Sommigen denken dat ze gewoon een oud uniform van de Guardians aanraakt, maar voor zover ik weet, hadden zij niet echt uniformen. Daarnaast lijkt het toch alsof je in de hoek van het beeld een nek kan zien. (Overanalyse, zeg je? Nee, toch.) De kans is dus groot dat dit Tony is van wie ze misschien afscheid van neemt. Maar waar is ze dan daarna naartoe gegaan?

Hawkeye

© Marvel Studios

Het was al even geleden dat we onze goeie vriend Clint Barton nog gezien hadden. Hij heeft ondertussen zijn pijl en boog ingeruild voor een zwaard en werkt tegenwoordig op verplaatsing. Zoals al gezegd in de Infinity War-spoilerbijbel waren er destijds setfoto’s verschenen van Jeremy Renner en Scarlett Johansson in Japan. Het wordt nu bijna bevestigd dat Hawkeye voortaan de gedaante Ronin aanneemt en een soort vigilante wordt. Hier zien we hem vermoedelijk een paar Yakuza aanpakken. Deze beelden, waarin Natasha hem vindt, spelen zich waarschijnlijk wat later af dan de rest van de trailer, want hij komt vast niet in een vingerknip terug uit zijn pensioen. (See what I did there?) De dood van meerdere of zelfs alle leden van zijn gezin lijken een goeie reden om het slechte pad op te gaan.

Steve & Natasha

Ook deze scène komt waarschijnlijk later in de film voor. In de Infinity War-spoilerbijbel gaf ik al een paar redenen mee waarom tijdreizen een belangrijk deel van het verhaal zal zijn en dit is daar misschien een eerste indicatie van. Welke manier ze ook vinden om terug te gaan (later meer), dit lijkt vlak voor ze vertrekken. We hebben het kompas van Cap met Peggy’s foto erin wel al in verschillende films zien terugkeren, maar dit lijkt een specialleke te zijn. Thanos is voor het eerst beginnen zoeken naar de Infinity Stones in The Avengers, waar de Tesseract belangrijk was. Maar die kon natuurlijk alleen opduiken doordat Howard Stark hem destijds vond in The First Avenger. Als dat het eerste is dat ze ongedaan willen maken, verandert de tijdlijn aanzienlijk. Het hoofddoel kan zijn om de Tesseract ergens veilig op te bergen, maar Steve kan er zelfs voor kiezen om zijn dood te voorkomen en bij Peggy te blijven. Dat wordt ongetwijfeld nog interessant.

Geen Avengers 4 meer

© Marvel Studios

Meteen werd ook eindelijk de titel van de film onthuld. Endgame is goed gekozen en erg symbolisch om meerdere redenen. De Russo’s hadden al gezegd dat de titel zeker vermeld werd in Infinity War en dat was ook het geval dankzij Doctor Strange. Maar mensen merkten meteen al op dat die term ook eerder in het MCU al gevallen was. Tony Stark zegt het namelijk in Age Of Ultron:

De regisseurs hadden zelf ook al een teaserfoto gepost die op het eerste gezicht onschuldig leek, maar dat achteraf gezien toch niet was:

Verder is endgame blijkbaar ook een verontrustende schaakzet.

Dat lijkt dan weer te stroken met de aanname dat sommige originele Avengers, zoals Tony en Steve, het MCU zullen verlaten na deze film. Symboliek, yay.

Scott

© Marvel Studios

Toch wel een van de grootste bombshells in deze trailer is de ogenschijnlijke terugkeer van Scott Lang, die aan het einde van Ant-Man and The Wasp vast kwam te zitten in het Quantum Realm. Op het eerste gezicht is hij er dus uitgeraakt en staat hij voor de deur. Maar dan is Steven zijn zin “Is this an old message?” wel iets heel raars om te zeggen als het echt om een bewakingscamera gaat. Eagle-eyed fans hebben dan ook meteen opgemerkt dat er in de linkerbovenhoek van het beeld “Archive” staat en als je heel ver inzoomt, zou je links het jaar 1983 kunnen onderscheiden. (Zet de trailer dus op groot scherm en kijk zelf maar.) Steve en Natasha lijken dus niet zozeer verbaasd omdat een vermiste vriend terug is, maar omdat het een archiefbeeld is.

Hoe kan dat nu? Wel, in Ant-Man zegt Hank Pym dat de Avengers-basis destijds een opslagplaats was van Howard Stark. Als Scott dus door een time vortex is gegaan (zie de AMATW-spoilerbijbel), is hij zo misschien in 1983 beland. Zijn eerste gedachte was dan om de Avengers te proberen vinden en zo werd hij gefilmd door de oude bewakingscamera’s. Toen was er natuurlijk niemand, maar het beeld is bewaard gebleven. Hij heeft ook duidelijk het busje mee met de Quantum Tunnel zoals we die aan het einde van Ant-Man and The Wasp zagen. Hoe dat busje er komt, is nog een ander raadsel. Scott is namelijk het QR ingegaan zonder (obviously). Is het dan een oudere versie, maar zonder tunnel? En als Scott dus niet in het heden is, vraag ik me af hoe de huidige, overgebleven Avengers dan teruggaan naar het verleden. Misschien laat Scott het busje ergens in het gebouw achter zodat zij het kunnen gebruiken in de toekomst. (Al hoofdpijn?)

© Marvel Studios

Daarnaast is er over dit beeld nog wat discussie geweest online. Velen denken namelijk dat dit misleidende montage is en dat ze eigenlijk naar het bericht van Tony kijken, vooral omdat het antwoord van Natasha off-screen komt. Steve zijn zin “Is this an old message?” zou dan nog steeds kunnen kloppen als ze zich afvragen hoe lang geleden het opgenomen is. De eerste theorie is veel waarschijnlijker maar je weet maar nooit.

Conclusie

We komen eigenlijk nog meer te weten uit deze trailer dan we op het eerste gezicht zouden denken. Avengers 4, de titel die we al bijna gewoon waren, heet nu Avengers: Endgame. Tony zit vast in de ruimte, Nebula was ooit bij hem, Hawkeye is terecht, de meeste overgebleven Avengers zijn samen, Thanos geniet van zijn pensioen en Scott zit niet meer vast in het Quantum Realm. We kunnen ook redelijk zeker zijn dat het Quantum Realm en tijdreizen het verhaal zullen beïnvloeden. Toch hebben we van bijvoorbeeld Rhodey, Rocket, Okoye en M’Baku helemaal geen informatie en krijgen we niks nieuws over het lot van andere personages. Alles al op voorhand weten, is natuurlijk niet leuk, maar speculeren met kleine beetjes is dat wel. Reken dus maar dat dit niet het laatste artikel van zijn soort is, vooral met Captain Marvel in aantocht.

Bekijk de trailer nog eens en laat het ons vooral weten als jij nog iets gevonden hebt.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels