Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Avengers: Infinity War spoilerbijbel – de impact op het MCU

Viel jij ook steil achterover bij het zien van Avengers: Infinity War? Wil je er met iemand over praten, maar hebben je vrienden de film na twee weken nog altijd niet gezien? Wil je weten wat wij over de gebeurtenissen denken en wat ze zouden kunnen betekenen? Lees je graag voorspellingen voor Avengers 4? Heb je op dit alles “ja” geantwoord, dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Eerst doorlopen we het eerste deel van wat er allemaal gebeurd is in Infinity War. Dan geven we enkele gedachten en weetjes mee. Daarna bespreken we het einde en blikken we vooruit naar Avengers 4. Laatste waarschuwing:

Legende:

 • 😭: Emotioneel moment
 • 🙌: Epic moment
 • 🤔: Eigenaardig
 • 🤓: Weetje
 • 😁: Luchtig moment
 • 😲: OMG

Wat ze ons hebben aangedaan

Asgard – the ship where it happened

Tom Hiddleston in Avengers: Infinity War (2018)
© Marvel Studios

Aan het einde van Thor: Ragnarok zagen we al het schip van Thanos opduiken. Infinity War begint dan ook amper enkele minuten later. Thanos en zijn consorten (Cull Obsidian, Ebony Maw, Proxima Midnight en Corvus Glaive) hebben al terreur gezaaid op het Asgardiaanse schip en Thor gevangen. Thanos wil de Tesseract, nadat hij offscreen al de Power Stone van Xandar had gehaald, en voelde/wist dat die op het schip was. Heimdall ligt gewond op de grond en kan alleen toekijken. Loki blijkt de Tesseract te hebben meegegraaid toen hij de schedel van Surtur moest halen (Damn it, Loki!), maar wil hem niet afstaan aan Thanos. Daarop neemt die Thor z’n hoofd in een houdgreep om Loki zo te overhalen. Net wanneer we denken dat de God of Mischief zijn broer voor een laatste keer verraadt, roept hij de Hulk. Wanneer die machteloos blijkt, laat Loki een mes verschijnen en probeert hij Thanos zelf neer te steken. Maar die had het zien aankomen en vermoordt Loki voor de ogen van Thor. Met zijn laatste krachten stuurt Heimdall Hulk naar aarde met de Bifröst, waarop hij door Glaive definitief uitgeschakeld wordt. Nu Thanos de Space Stone aan zijn Gauntlet kan toevoegen, vernietigen ze het schip met de Power Stone.

 • 😭: In deze sequence luidt Marvel al meteen een nieuwe fase in door twee personages te doden die er al vanaf het begin bij zijn. Niet alleen komt rots in de branding Heimdall om het leven (Ga niet weg, Idris!), maar ook de beste villain van het MCU tot dan toe moet eraan geloven. Dat wil ook zeggen dat we afscheid moeten nemen van Tom Hiddleston, die met Loki toch wel een van de rollen van zijn leven heeft neergezet. We hadden wel verwacht dat Loki deze film niet zou overleven, maar dat het zo vroeg en zo plots al zou zijn, sloeg ons toch wat uit ons lood. Loki heeft een mooie arc gekend die eindigt met het aanvaarden van zijn liefde voor zijn broer, een soort van redemption en het besef dat hij al die tijd al een echte Odinson was. (snif!) Veel kans dat deze twee ook echt niet terugkeren, en dat blijft toch jammer. Vooral Idris Elba had best wat meer gebruikt mogen worden.
 • 🙌: Net wanneer Thanos de Tesseract wil aannemen, luidt Loki nog een verrassingsaanval in met de woorden “We have a Hulk“. Symbolischer voor zijn evolutie kan het niet worden.
 • 🤔: Met de dood van Heimdall vroegen we ons meteen af of dat nu ook het einde van de Bifröst was, maar dat werd later in de film al opgelost.
 • 🤔: We zien of weten ook niks van de personages die in Ragnarok geïntroduceerd werden: favorieten Valkyrie, Korg en Miek. De Valkyrie-fans mogen alleszins opgelucht ademhalen, want onlangs bevestigde regisseur Joe Russo in een Q&A dat zij al zeker de slachtpartij heeft overleefd. Hoera! Over Korg wilde hij dan weer niks zeggen. Ook kon hij kwijt dat nog andere Asgardians de aanval overleefd hebben, aangezien sommigen met escape pods het schip verlieten voor de aanval. Dan blijft nog altijd de vraag waar Sif uithangt natuurlijk.
 • 🤓: De stem die aan het begin het noodsignaal verzendt, was niemand minder dan Thor-regisseur Kenneth Branagh. Aangezien een van zijn grootste bijdragen aan het MCU even later verdwijnt, was dit wel een leuke touch.

New York – the city that never gets some rest

Robert Downey Jr., Mark Ruffalo, Benedict Wong, and Benedict Cumberbatch in Avengers: Infinity War (2018)
© Marvel Studios

Na de title card zien we Hulk dankzij Heimdall vallen richting aarde. Hij stort neer in het Sanctum Sanctorum in New York, waar Wong en Stephen Strange op dat moment broodjes gaan halen. Ondertussen zien we Tony Stark samen met Pepper Potts tijdens een wandeling in het park. Ze worden gestoord door Doctor Strange, die Tony z’n hulp vraagt. Tony wimpelt hem een beetje af, maar hij beseft hoe ernstig het is wanneer ook Bruce helemaal aangeslagen opduikt. Het is dan ook al enkele jaren geleden sinds ze elkaar nog zagen. In het Sanctum waarschuwt Bruce de anderen voor Thanos en zijn plan om de Infinity Stones te verzamelen. Bruce verneemt wat er met de Avengers is gebeurd sinds Age of Ultron, maar vindt het maar nietig in vergelijking en spoort Tony aan om Steve te bellen met zijn klaptelefoon. Net op dat moment horen ze buiten lawaai en zien ze Maw en Obsidian aankomen op aarde. Zij willen de Time Stone die door Strange en Wong beschermd wordt. Peter Parker zit ondertussen op de bus richting een schooluitstap. Zijn spider sense waarschuwt hem voor het gevaar en hij schiet te hulp dankzij Ned. Bruce wil ook helpen om de steen te beschermen, maar hij kan niet veranderen in de Hulk. Maw krijgt Strange uiteindelijk te pakken, maar Tony en Peter verstoppen zich in het ruimteschip en gaan hen achterna. Wong blijft achter om het Sanctum Sanctorum te beschermen, terwijl Bruce Steve belt om de Avengers te verzamelen.

 • 😁: Wong is blijkbaar het soort vriend die altijd geld van je moet lenen, omdat hij zelf niks bij zich heeft. Hij woont natuurlijk wel al een tijdje in het Hong Kongse Sanctum en heeft daarom geen dollars. De Hulk verstoort wel zijn kans op een broodje tonijn.
 • 😭: Tijdens de wandeling hebben Pepper en Tony het over trouwen en misschien zelfs kinderen krijgen. Daarmee is die mindere periode uit Civil War wel goedgemaakt. Toch belooft het niet veel goeds: nooit plannen maken als je wil overleven!
 • 🤔: Waar is Happy? Normaal is hij niet weg te slaan van de zijde van Tony of Pepper, maar dat is waarschijnlijk veranderd door zijn nieuwe job in Homecoming.

Toch dook acteur Jon Favreau op in setfoto’s met Robert Downey Jr en Gwyneth Paltrow. Hoewel RDJ de hashtag #InfinityWar gebruikt, waren ze toen blijkbaar al aan het filmen voor Avengers 4, waardoor hij misschien pas de volgende film terugkeert. Aan de andere kant hebben RDJ en Gwyneth wel de outfits aan die ze in deze scène droegen. Het kan dus ook een deleted scene zijn. 

 • 😁: Zoals verwacht zijn zowel Tony als Doctor Strange aan elkaar gewaagd qua snappy comebacks, zoals de Doctor die de ijssmaak van Tony afkraakt en Tony die spot met het taalgebruik van Doctor Strange: “Did you seriously say hitherto undreamt of?” “Are you seriously leaning on the Cauldron of the Cosmos?” Die Ketel komt trouwens uit de comics. Daarmee kan Strange verschillende realiteiten en tijdlijnen zien en hij kan gebruikt worden om dingen op te sporen. De Ketel kan ook als een soort Siri informatie verschaffen. Als die ook door anderen gebruikt kan worden, biedt dat mogelijkheden voor de toekomst.
 • 😭: Tony ziet duidelijk wel af van de breuk met Steve. Hij heeft nog altijd de gsm die Steve hem gaf, maar durft hem zelfs op dit moment amper te gebruiken. Het feit dat hij hem blijkbaar op elk moment bij heeft, toont wel aan dat hij toch minder kwaad is dan vroeger.
 • 🙌: De eerste keer in het MCU dat we de spider sense te zien krijgen. We zijn intussen ongeveer 2 jaar na Homecoming, maar Ned is nog steeds geweldig en helpt voor afleiding te zorgen.
 • 😲: Meteen wordt duidelijk dat Ebony Maw erg sterke telekinetische krachten heeft. En dat hij van foute monologen houdt. En dat hij volgens Tony lijkt op Octo uit Spongebob.
 • 🤔: De relatie tussen Bruce en de Hulk lijkt niet helemaal normaal te zijn na Ragnarok. Hoewel Bruce toen dacht dat hij voor altijd de Hulk zou blijven als hij nog eens veranderde, wil dat nu zelfs niet meer lukken. Misschien voelt Hulk zich schuldig of onzeker omdat hij Thanos niet kon tegenhouden en wil hij daarom niet meer helpen?
 • 🙌: Peter krijgt het Iron Spider-pak van Tony zodat hij in de ruimte kan blijven ademen.

Schotland en Avengers HQ – romantische en teamuitstapjes

Paul Bettany and Elizabeth Olsen in Avengers: Infinity War (2018)
© Marvel Studios

In Scotland zijn Wanda and Vision ondertussen op romantische vakantie. Ze willen er graag met z’n tweeën vandoor, weg van alle ellende, maar de Mind Stone blijft Vision parten spelen. Vision en de Steen hebben ondertussen dezelfde relatie als Harry Potter en zijn litteken. Op wandeling zien Wanda en Vision de vernieling die gezaaid werd in New York en op dat moment worden ze gevonden door Proxima Midnight en Glaive. Vision wordt neergestoken, en de kinderen van Thanos proberen de Mind Stone te stelen. Ook Wanda krijgt het verrassend lastig. Ze worden net op tijd gered door Steve Rogers, Natasha Romanoff en Sam Wilson, maar Proxima en Glaive kunnen ontsnappen. Het drietal neemt Wanda en Vision mee naar het hoofdkwartier van de Avengers in New York, waar Rhodey hen opwacht. Ook Bruce is intussen gearriveerd en hij vertelt hen over Thanos en de Stenen. Vision stelt voor dat Wanda de steen in zijn voorhoofd vernietigt om te voorkomen dat Thanos die in handen krijgt. In plaats daarvan stelt Steve voor om naar Wakanda te gaan en daar de steen te laten verwijderen.

 • 😲: Paul Bettany, die zo lang alleen een stem was en daarna verstopt zat onder lagen prosthetics, is ineens te zien met z’n eigen gezicht. Vision en Wanda zijn ook duidelijk blijven werken aan hun relatie en zijn best wel een tof koppel nu er wat meer tijd aan besteed wordt. Voor later in de film is het uiteindelijk wel noodzakelijk dat hun relatie geloofwaardig was.
 • 🤔: Door de steekwonde kan Vision niet meer phasen, wat korte metten maakt met de mogelijkheid om Vision als een soort deus ex machina te gebruiken die overal kan opduiken.
 • 🙌: Wanneer een schim uit de schaduw stapt om Vision en Wanda te redden en het Steve Rogers blijkt te zijn, schreeuw je bijna “YAASSS”. Dit zat al in de trailer maar met het Avengers-theme erbovenop was dit een van de eerste grote kippenvelmomenten.
 • 🙄: General Ross komt nog wat moeilijk doen over de Accords en dreigt ermee de helden, en vooral Cap, opnieuw op te sluiten. Op een gegeven moment moet je toch je wrok laten varen als de wereld op het spel staat.
 • 😭: Op tv zien ze wat er gebeurd is in New York en dat Tony vermist is. Daarop zegt Cap: “Earth just lost its best defender.” Geen vrienden meer, dat zal wel.
 • 😭: Bruce en Natasha zien elkaar voor de eerste keer terug sinds Age of Ultron en lijken daar toch voorzichtig blij mee. Schattig.
 • 🤔: In dit stuk komen we te weten dat Hawkeye en Ant-Man na Civil War een deal hebben gesloten en huisarrest hebben. Dat verklaart waarom ze niet in deze film zitten, hoewel het toch raar is dat ze hun huisarrest niet zouden verbreken voor het einde van de wereld.
 • 🤔: Ook zien we dat Rhodey weer kan lopen met behulp van het harnas dat Tony voor hem gemaakt had aan het einde van Civil War.
 • 🤔: Bruce oppert het idee dat Vision nog kan bestaan zonder de Steen als ze hem succesvol kunnen verwijderen, aangezien het gewoon een element was dat heeft bijgedragen aan zijn brein.
 • 🤔: Steve denkt meteen aan Wakanda, aan de ene kant omdat hij na Civil War zijn goeie vriend Bucky daar heeft achtergelaten, en aan de andere kant omdat Wakanda zich sindsdien aan de wereld bekend heeft gemaakt. Dat bespaart een hele uitleg aan de rest van het team.

Ruimte – niet op aarde dus

Chris Pratt, Zoe Saldana, Chris Hemsworth, and Dave Bautista in Avengers: Infinity War (2018)
© Marvel Studios

De Guardians vangen het noodsignaal op van het Asgardiaanse schip en zetten koers ernaartoe. Tussen de brokstukken stuiten ze ineens op Thor. Hij vertelt de Guardians over Thanos en de Stones en verwacht dat hij nu op zoek zal gaan naar de Reality Stone, die destijds door Sif en Volstagg aan de Collector werd gegeven. Thor heeft ook weet van een wapen dat Thanos kan doden en besluit om naar Nidavellir te gaan en dat eerst in zijn bezit te krijgen. Rocket en Groot gaan met hem mee, terwijl Drax, Peter, Mantis en Gamora naar de Collector op Knowhere gaan.

We zien in een flashback hoe Gamora bij Thanos terecht is gekomen nadat hij de halve bevolking van haar planeet uitroeide. Gamora vraagt aan Peter om te beloven dat hij haar vermoord indien Thanos haar te pakken krijgt en hij gaat akkoord. Wanneer ze aankomen op Knowhere, zien ze hoe Thanos de Collector ondervraagt over de locatie van de Steen. De Guardians proberen om voorzichtig dichterbij te komen en een plan te bedenken, maar dat valt in het water wanneer Drax vooruit stormt om wraak te nemen. Gamora kan Thanos ogenschijnlijk vermoorden, maar Thanos had de Reality Stone inmiddels al en gebruikte die om de hele scène te simuleren en de Guardians in de val te lokken. Hij neemt Gamora gevangen, want zij zou weten waar de Soul Stone is. Als drukmiddel houdt hij op zijn schip Nebula gevangen terwijl ze langzaam uit elkaar wordt getrokken. Om haar te sparen gaat Gamora akkoord om Thanos naar de Steen te brengen. Ze komen aan op de planeet Vormir, waar de Red Skull bewaker blijkt te zijn van de Soul Stone. Ondertussen ontsnapt Nebula uit haar netelige positie en contacteert ze de andere Guardians om haar op te wachten op Titan. Op Vormir onthult de Red Skull dat de Steen alleen kan bemachtigd worden door iemand die een geliefde opoffert. Gamora denkt dat dat Thanos z’n ondergang wordt, aangezien hij van niemand houdt, maar dat zag ze verkeerd. Thanos gooit Gamora de afgrond in en krijgt zo ook de Soul Stone.

 • 😁: Groot is nog steeds de tiener die we aan het einde van Guardians 2 zagen en dat levert Vin Diesel weer wat goed materiaal op, met name Groot die Peter al spottend na-aapt. Hij is ook niet weg te slaan van zijn videospelletje.
 • 😁: Hoewel de ontmoeting tussen Tony en Doctor Strange al grappig was, kunnen we pas echt goed lachen bij de scènes met de Guardians en Thor. Met quotes zoals “He looks like a pirate made a baby with an angel” is dit een goudmijn aan oneliners die een perfecte balans geeft tussen de stijl uit Ragnarok en de Guardians-films. Daarnaast volgt nog een “sad-off” tussen Peter en Thor, die lacht met alle miserie die beide personages al hebben meegemaakt.
 • 🤓: Een nieuwe verwijzing naar Kevin Bacon, die volgens Thor mogelijk bij de Avengers kan zitten. Daarmee is het waarschijnlijk de eerste keer in het MCU dat een bestaand persoon meer dan een keer vernoemd wordt. Krijgen ze nu geen ereverkleining van hun Bacon number?
 • 😁: Op weg naar Knowhere laat Drax zich weer van zijn letterlijkste kant zien. Hij staat te kijken naar het gesprek van Peter en Gamora en denkt dat hij onzichtbaar is. Drax heeft echt een paar van de beste zinnen in de film en Dave Bautista speelt ze geweldig.
 • 😲: We krijgen een eerste glimp van de kracht en het gevaar van de Reality Stone op Knowhere. Hele gebeurtenissen, mensen of dingen kunnen anders zijn dan ze lijken.
 • 😲: Peter houdt zijn belofte aan Gamora om haar te doden als Thanos haar te pakken krijgt en haalt de trekker van zijn pistool over. Jammer genoeg is dat een illusie van de Reality Stone. Deze keuze is trouwens veranderd door Guardians-regisseur James Gunn en Chris Pratt. In het originele script kan Peter het niet opbrengen om haar te doden en dat vonden beiden niet kloppen met het personage.
 • 😲: Red Skull?! Al sinds Captain America: The First Avenger was er onduidelijkheid over het lot van de Red Skull. Voor sommigen was hij gewoon dood, anderen vonden dat zijn dood er opvallend veel uitzag als een rainbow bridge zoals de Bifröst. Die laatsten krijgen nu gelijk, en daarmee krijgen we een mooie throwback naar de eerste fase van het MCU. 🤓: Het is trouwens niet acteur Hugo Weaving die terugkeert in de rol, maar imitator Ross Marquand. Ik had niks door, dus was zijn imitatie wel geslaagd.
 • 🤔: De Soul Stone komt wel een beetje uit het niets en heeft niet echt iets te maken met enig verhaal in het MCU. Dat is wel een beetje jammer. Het is ook wel toevallig dat net Gamora degene was die de locatie kende. Velen dachten dat de Steen misschien in Heimdall zat (door de kleur van zijn ogen) of door hem gebruikt werd, of dat de Steen ergens in Wakanda zou liggen.
 • 😲😭: De dood van Gamora. Ik zag het al aankomen toen Red Skull het over een offer had, maar het kwam toch hard aan. Jammer dat we (waarschijnlijk) afscheid moeten nemen van de geweldige Zoe Saldana, die een geweldige performance geeft in deze film. Ook de muziek van Alan Silvestri was adembenemend mooi hier, de track Even For You. Het is ook opmerkelijk hoe goed de CGI voor Thanos wel is. Je kan echt alle nuance en emoties zien die Josh Brolin neerzet en dat geeft geloofwaardigheid aan het personage.

Titan – ontmoetingsplek voor helden

Robert Downey Jr., Chris Pratt, Dave Bautista, Pom Klementieff, and Tom Holland in Avengers: Infinity War (2018)
© Marvel Studios

Op een andere plek in de ruimte is Tony intussen het schip met Doctor Strange en Ebony Maw binnengedrongen. Daar komt hij Peter (Parker) tegen en daar is hij allesbehalve blij mee. Doctor Strange wordt intussen omgeven door naaldachtige energiestralen die langzaamaan in zijn huid dringen. Peter en Tony bedenken een plan om Doctor Strange te redden en slagen er uiteindelijk in om Maw uit het schip te slingeren. Ze zetten met het schip koers rchting Titan, waar ze stuiten op Star-Lord, Drax en Mantis. De groep brengt elkaar op de hoogte van wie ze zijn en wat Thanos wil doen, en ze vormen een plan om Thanos te overmeesteren. Doctor Strange gebruikt de Time Stone om alle toekomstmogelijkheden te zien en komt tot de conclusie dat er maar 1 scenario uit de 14 miljoen is waarin ze niet verliezen. Thanos teleporteert naar Titan, waar hij zijn plan uit de doeken doet om de halve bevolking uit te roeien en de overblijvers zo een beter leven te geven. De groep pikt dit niet en zet het plan in werking. Het lukt wonderwel en de groep kan Thanos in bedwang houden terwijl Tony en Peter (Parker) de Gauntlet proberen af te nemen. Maar dan duikt Nebula op. Wanneer Peter (Quill) aan Thanos vraagt waar Gamora is, ziet Nebula de Soul Stone en beseft ze dat Gamora dood is. Peter z’n hart wordt gebroken, waardoor hij zich niet meer aan het plan kan houden. De groep kan Thanos niet meer de baas en moet hem laten gaan. Hij steekt Tony neer en dreigt ermee hem te vermoorden als Strange de Time Stone niet geeft. Om Tony te sparen, gehoorzaamt hij dan ook. Thanos kan zo nog een steen toevoegen en vertrekt naar aarde voor de laatste steen.

 • 😁: Peter (Parker) zijn popcultuurkennis komt weer boven wanneer hij een plan bedenkt geïnspireerd op “die ouwe film Aliens“.
 • 😁🙌: Peter wordt officieel een Avenger.
 • 😁: Zelfs wanneer het er redelijk serieus aan toe gaat in de Mexican stand-off wanneer de twee groepen elkaar ontmoeten, is er toch plaats voor wat humor, dankzij Drax.
  “I’m going to ask you this once. Where is Gamora?” “Yeah, I’ll do you one better. Who is Gamora?” “I’ll do you one better. Why is Gamora?”
 • 😁: Tony beseft in wat voor rare groep hij terechtgekomen is en is voor een keer sprakeloos.
 • 😲: Net wanneer de groep er bijna in slaagt om de Gauntlet af te nemen, wijkt Peter van het plan af om wraak te nemen voor Gamora. Dat is natuurlijk begrijpelijk voor iemand die zo impulsief is als Star-Lord en ook echt van haar hield, maar het blijft toch wat pijnlijk ondoordacht. Nebula had ook wel even kunnen wachten natuurlijk.
 • 😲: Thanos geeft een indrukwekkende speech terwijl hij Tony neersteekt, waaruit toch blijkt dat Thanos hem respecteert. Vooral de woorden “I hope they remember you” klinken echt alsof hij het einde van Tony inluidt.
 • 🤔: Dan komen we bij een van de interessantste scènes uit de film. Na een eerdere waarschuwing dat Doctor Strange Tony of Peter zo zou opofferen voor de Time Stone, geeft hij de steen toch af om Tony te redden. Sommigen denken dat dat inconsistent of dom was, maar je kan erop wedden dat hij een goeie reden heeft. Hij heeft immers de enige toekomst gezien waarin ze winnen en dat wil waarschijnlijk zeggen dat Tony daar een cruciale rol in speelt. Meer daarover later in dit artikel.

Nidavellir – een ster die weer voor je straalt

Chris Hemsworth in Avengers: Infinity War (2018)
© Marvel Studios

Onderweg naar Nidavellir hebben Thor en Rocket een behoorlijk serieus gesprek. Nidavellir is de thuiswereld van de dwergen. Daar staat ook de grootste smeltoven van het universum, waarmee onder andere Mjölnir gemaakt werd. Op dit moment is de wereld echter verlaten en is de krachtbron, de stervende ster, gedoofd. De dwerg Eitri is als enige overgebleven en vertelt hen dat Thanos de dwergen verplichtte om de Gauntlet te maken in ruil voor hun leven. Hij hield zijn woord echter niet en vermoordde iedereen toch. Met de hulp van Eitri, Rocket en Groot wekt Thor de ster weer op en creëren ze Stormbreaker, een bijl waarmee Thor de Bifröst kan gebruiken en Thanos kan doden.

 • 🤔😁: Thor spreekt Groot aangezien dat een keuzevak was op Asgard.
 • 😭: Tijdens het gesprek tussen Thor en Rocket laat Chris Hemsworth zien wat voor een goede acteur hij wel niet is. Hij gaat moeiteloos over van grappig naar triest en melancholisch terwijl hij opsomt wat hij allemaal verloren heeft. Ook is het wel leuk om te weten dat Heimdall zijn beste vriend was.
 • 😲: Thor is 1500 jaar oud. Hij ziet er bijzonder goed uit voor zijn leeftijd.
 • 😲: Thor krijgt een oog van Rocket, met een andere kleur, en dus kan weer wat geld uitgespaard worden aan visuele effecten. Het doet dat moment uit Ragnarok wel een beetje teniet, maar het is een begrijpelijke keuze.
 • 😲: Peter Dinklage duikt op als Eitri met zijn Tyrion-accent uit Game of Thrones.
 • 😁: Eitri waarschuwt Thor dat hij de volledige kracht van de ster zal incasseren wanneer hij de ringen weer aligneert en dat hem dat fataal kan worden, maar hij antwoordt: “Only if I die.” Een perplexe Eitri reageert daarop met een geweldige blik en: “Yes, that’s what killing you means.
 • 🤔: De bijl Stormbreaker kan net zoals de Bifröst Thor naar een plaats naar keuze brengen. Daarmee is Heimdall meteen vervangen. Arme Idris.
 • 🙌: Wanneer het metaal voor de bijl gesmolten is en bijna gezet is in zijn vorm, zoekt Eitri wanhopig naar de handvat. Op dat moment kijkt Groot eindelijk op van zijn spelletje en gebruikt hij zijn arm als handvat voor Stormbreaker.
 • 🤓: Wij kunnen trouwens zweren dat Thor de hele tijd Nivadellir zegt in plaats van Nidavellir. Zeker op letten wanneer je nog eens gaat kijken.

Wakanda – zo weinig mogelijk nevenschade

Chris Evans, Scarlett Johansson, Chadwick Boseman, Sebastian Stan, Danai Gurira, Marie Mouroum, and Winston Duke in Avengers: Infinity War (2018)
© Marvel Studios

Op aarde zijn de Avengers intussen aangekomen in Wakanda, waar ze T’Challa ontmoeten en Steve Bucky terugziet. Ze vragen Shuri om de Mind Stone uit het voorhoofd van Vision te verwijderen, zodat hij kan vernietigd worden. Wanda blijft bij hen om dat te doen. Het laatste gevecht begint wanneer het leger van Thanos, de Outriders, Wakanda probeert binnen te vallen. T’Challa verzamelt het leger van Wakanda en de Avengers om een verdediging op te zetten. Om te voorkomen dat de Outriders Vision te snel bereiken, opent T’Challa het krachtveld rond Wakanda. Daardoor krijgen ze wel te maken met het volledige leger, dat hen langzaamaan onder de voet loopt. Op dat moment verschijnen Thor, Rocket en Groot op aarde via de Bifröst om versterking te bieden. De resterende leden van de Black Order worden gedood en even lijken de Avengers de overhand te halen, tot Thanos op aarde verschijnt. Wanneer ze beseffen dat de Steen niet meer beschermd kan worden, vraagt Vision aan Wanda om de steen te vernietigen. Vision sterft en Thanos zijn plan lijkt gedwarsboomd, tot hij de Time Stone gebruikt op Vision om de tijd terug te draaien. Hij trekt de steen uit het voorhoofd van Vision, waardoor hij een tweede keer sterft, en Thanos nu een volledige Gauntlet heeft. In een ultieme poging om hem te stoppen, steekt Thor hem neer met Stormbreaker. Het lijkt veel schade aan te richten maar toch kan Thanos de Gauntlet activeren en knipt hij met zijn vingers. Thanos krijgt een visioen van een jonge Gamora die vraagt of het hem gelukt is en hoeveel het gekost heeft. Hij antwoordt: “Alles.” Daarna komt hij terug in de realiteit en teleporteert hij weg.

 • 🤔: Volgens de Russo’s is het niet de eerste keer dat Steve en Bucky elkaar terugzien sinds hij beter is.
 • 🙌: Het wordt onmiddellijk duidelijk dat Shuri slimmer is dan Bruce wanneer ze hun manier van werken onderuit haalt en niemand gaat daar tegenin. Wat nog beter is, ze wrijft het er niet overduidelijk in en zegt gewoon: “I’m sure you tried your best.”
 • 🙌: De zin die T’Challa ook al zei in de trailer, “Get this man a shield“, blijft even epic in de film.
 • 🤔: W’kabi is nergens te bespeuren. Waarschijnlijk verwijst Okoye ook naar hem wanneer T’Challa vraagt of er nog mensen van de grensstammen zijn. Ook Nakia was spoorloos. Volgens actrice Lupita Nyong’o verbleef Nakia echter in het buitenland. Gelukkig is M’Baku er nog. 😏
 • 🙌: Bruce, die nog altijd zonder Hulk zit, maakt zich nuttig door de Hulkbuster van Tony over te nemen. In echte Bruce Banner-stijl struikelt hij bijna meteen en geeft Okoye hem side-eye.
 • 🙌🙌: Wanneer Thor met Rocket en Groot verschijnt tijdens het gevecht dankzij de Bifröst, werd er gejuicht en geapplaudisseerd in de zaal. Het was dan ook een episch moment, volledig afgemaakt door het Avengers-theme van Alan Silvestri. Dat fragment zal ik nog veel bekijken. Thor heeft trouwens een ander kostuum gekregen van Strombreaker.
 • 😁: Thor en Steve die elkaars nieuwe uiterlijk bewonderen en zeggen hoe wij ons daar allemaal bij voelen. Steve wordt door Thor ook voorgesteld aan Groot: “This is my friend Tree.” “I am Groot.” “I am Steve Rogers.”
 • 😁: Bucky neemt Rocket op en zwaait hem in het rond om zo veel mogelijk Outriders te raken. Daarna vraagt Rocket hoeveel Bucky wil voor zijn geweer, maar dat is niet te koop. Rocket volgt meteen op met “How much for the arm?” Bucky negeert de vraag en loopt weg. Rocket gniffelt in zichzelf en zegt: “I’ll get that arm.
 • 🙌: Het gevecht met Natasha, Okoye en Wanda gaf ons eindelijk de team-up van badass ladies waar velen al lang naar uitkijken. Geef ons dan meteen ook die Black Widow-film waar we allemaal op hopen en stop er voornamelijk vrouwelijke personages in, want daar is het MCU nu wel klaar voor.
 • 😭: Wanda moet Vision doden om de steen te vernietigen, wat al een hele tol eist, en moet hem daarna nog eens zien sterven. Dat is misschien het wreedste moment uit het MCU (tot dan toe). Elizabeth Olsen en Paul Bettany spelen deze scène bijzonder mooi.
 • 😲: Thanos krijgt een visioen van een jonge Gamora. Is dit nu zijn geweten, een bijwerking van het activeren van de Gauntlet of nog steeds een truc van de Soul Stone? De hele scène is namelijk erg oranje.

Eind goed, niks goed

Robert Downey Jr. in Avengers: Infinity War (2018)
© Marvel Studios

Alles wordt ijzig stil en we zien Thanos zijn wens uitkomen. Een voor een beginnen mensen in stof te veranderen. Bucky, Drax, Peter Quill, Mantis, Groot, Wanda, Peter Parker, Doctor Strange, T’Challa, en Sam. Degenen die nog overblijven, zijn verspreid: Nebula en Tony zitten vast op Titan, terwijl Steve, Thor, Bruce, Natasha, Rhodey, Rocket, Okoye en M’Baku in Wakanda achterblijven. Thanos zit intussen op een andere planeet en houdt niks aan zijn verwonding over. Op een erg groene, idyllische heuvel gaat hij zitten en geniet hij van de zonsondergang.

In de post-credits scène zien we Nick Fury en Maria Hill naar de verwoesting in New York rijden, maar hun weg wordt versperd door een auto die crasht. De bestuurder blijkt opeens verdwenen. Mensen beginnen te schreeuwen en een helikopter stort neer. Dan begint ook Maria te verkruimelen. Fury kan nog net een ouderwetse pieper tevoorschijn halen en een boodschap uitsturen voor hij zelf verdwijnt. Als bevestiging van het verzenden verschijnt een logo.

 • 😭😭😭😭😭: Dit hele stuk is gewoon een wreed huilmoment. Gaande van T’Challa, die nog zegt tegen Okoye “Come on, general. This is no place to die.” en dan meteen zelf sterft, over Bucky, die in paniek naar zijn boyfriend boezemvriend Steve roept, en Groot, die volgens James Gunn “Dad” roept naar Rocket, tot Peter Parker. Vooral die scène, met de woorden “I don’t wanna go” greep echt naar de keel en werd geweldig geacteerd door Tom Holland, die dit blijkbaar geïmproviseerd heeft. Uiteindelijk blijven degenen van wie we dachten dat ze zeker zouden sterven, zoals Tony en Steve, in leven. Sommige mensen waren niet blij met dit einde omdat er al een aantal films zijn aangekondigd, maar dat delen wij niet. Meer daarover in de vooruitblik.
 • 😲: Toen alles stil werd en we de wind hoorden, dacht ik even dat er nog versterking zou komen van bijvoorbeeld S.H.I.E.L.D.-helicarriers (ik ben dan ook een Agents of S.H.I.E.L.D.-kijker), maar dat was jammer genoeg niet zo. Ook toen Fury het over bellen had, doelde hij niet op Coulson (of Clint, zoals anderen dachten.
 • 🤔: Vlak voor Doctor Strange verdwijnt, zegt hij nog: “It was the only way.” Meer daarover bij de discussie van het einde.
 • 🤔: Tony blijft alleen achter met Nebula op Titan. Hopelijk heeft zij nog ergens een ruimteschip achter de hand om Tony terug naar de aarde te brengen.
 • 🤔: Waar bevindt Thanos zich op het einde? Titan was namelijk een woestenij en nu zit hij op een idyllische, groene planeet. Of was het ook een deel van zijn plan om Titan terug te herstellen naar hoe het vroeger was? Of is het gewoon een random planeet?
 • 😲: Het ongeloof en verdriet van de overlevers is compleet en wordt mooi(?) samengevat in de laatste zin van de film, gesproken door Steve: “Oh God.”
 • 😁: Ondanks alles kunnen we toch nog eens lachen na de credits. Fury gaat eruit in ware Samuel L Jackson-stijl, door nog eens goed te vloeken.
 • 🙌: Het logo is dat van het leger van de Kree en wordt gedragen door Captain Marvel. Brie Larson komt eraan!

Andere vragen en weetjes

De verantwoordelijke

Er is veel discussie over de vraag wie nu eigenlijk verantwoordelijk is voor de winst van Thanos. Hoewel deze vraag voor mij persoonlijk niet zo veel uitmaakt, wil ik ze toch behandelen. Thanos is natuurlijk het duidelijke antwoord, maar ook een aantal Avengers heeft een aandeel.

De grootste kandidaat is Peter Quill. Door zijn beheersing te verliezen, kan Thanos zichzelf bevrijden en de laatste Infinity Stones bemachtigen. Zijn reactie is natuurlijk begrijpelijk, maar Gamora had hem uitdrukkelijk gezegd dat ze bereid was om te sterven om Thanos te stoppen. Hierdoor doet hij haar intentie een beetje teniet. Hij heeft ook niet echt de tijd om de gevolgen van zijn actie in te zien. Anderen vermelden ook Doctor Strange, maar, zoals eerder gezegd, heeft hij waarschijnlijk een goede reden voor het opgeven van de Time Stone. Thor is ook een mogelijkheid. Hij had meteen Thanos in het hoofd moeten klieven, zo zou die zeker dood zijn geweest. Mensen die het echt ver zoeken, zeggen dat de schuld eigenlijk al bij Thor lag sinds het begin van het MCU: hij liet destijds Loki ontsnappen en wou de troon niet overnemen waardoor Asgard en alle Nine Realms kwetsbaar waren. Dat zegt Eitri eigenlijk ook. Dat alles gaat echter toch net iets te ver.

Weetjes

 • In de credits staat er een verwijzing naar Arrested Development. De Russo’s hebben namelijk aan die serie gewerkt en hebben er dan ook een Easter Egg aan gewijd. Bij de Collector kan je in een van de kasten een blauwe man zien. Dit is een verwijzing naar het personage Tobias Fünke, die vaak zo rondliep omdat hij bij de Blue Man Group wilde horen.
 • Dit is de negende keer dat Robert Downey Jr. en Chris Evans respectievelijk Iron Man en Captain America spelen. Hierdoor komen ze op gelijke hoogte met Hugh Jackman als personen die het meest dezelfde superheld hebben gespeeld. De tijd waarin ze dat bereikt hebben, verschilt wel wat: RDJ had er 10 jaar voor nodig en Chris Evans 7 jaar, terwijl Hugh Jackman 17 jaar Wolverine heeft gespeeld. Een perfecte som dus. In Avengers 4 zullen ze dat record verbreken.
 • Het toeval wil nu dat de originele Avengers, behalve Mark Ruffalo, vorige week samen een tattoo hebben laten zetten. Wie houdt nu niet van deze cast?
 • Vele fans vinden het jammer dat er geen “No shit, Sherlock” of andere referenties in de dialoog tussen RDJ en Benedict Cumberbatch zijn geslopen. Tom Holland heeft naar eigen zeggen nochtans zijn best gedaan.
 • Deze film werd vijf dagen voor de tiende verjaardag van Iron Man gereleaset.
 • De tijdlijn is iets wat het MCU al wat parten heeft gespeeld. Vooral na Spider-Man: Homecoming was de verwarring compleet, aangezien het heden van de film zich 8 jaar na de Battle of New York afspeelt, dus in 2020. Maar er werd altijd gedacht dat de films zich afspeelden in het jaar dat ze uitkwamen, tenzij anders vermeld. Via Tony wordt die “fout” uit Homecoming rechtgezet wanneer hij zegt dat Thanos al 6 jaar in z’n hoofd zit.
 • Marvel heeft er alles aan gedaan om zo weinig mogelijk te onthullen over deze film. Het gaat zelfs zo ver als valse of misleidende beelden in de trailers te stoppen. Zo is er in de eerste trailer het money shot van de hele groep die de strijd in loopt, waarbij ook Hulk te zien is terwijl die helemaal niet in de film zit. Het shot zelf komt trouwens ook niet in die vorm voor. In de tweede trailer lijkt het alsof Gamora Tony over Thanos vertelt, terwijl ze elkaar helemaal niet ontmoeten. Thor heeft ook zijn ooglapje nog in een shot dat op Nidavellir moet plaatsvinden. En misschien wel het opvallendste: Steve die de hand van Thanos probeert tegen te houden, maar waarbij de Gauntlet maar 2 stenen heeft in plaats van vier. Verder zijn er ook scènes die de film gewoon niet hebben gehaald. Dit zijn voornamelijk scènes tussen Bruce en Natasha.

Het einde en Avengers 4

Wat betekent dit nu allemaal voor Avengers 4?

Het einde

De doden

Veel mensen vonden het einde betekenisloos, maar daar zijn wij het niet mee eens. Natuurlijk blijft niet iedereen die dood is, dat ook echt. Wie dat verwacht, houdt zichzelf al een beetje voor de gek. Voorlopig zijn ze echter wel echt dood in het MCU, dus het hangt er ook van af hoe lang ze erover zullen doen om een oplossing te vinden. Tot die tijd zullen we de dode personages niet te zien krijgen. Als je daarover nadenkt en aan de huidige personages denkt, is dat best emotioneel.

Ook zou ik nu vooral bang zijn voor de mensen die nog leven. Het grootste deel daarvan zijn namelijk de originele Avengers, dus het is zeer waarschijnlijk dat zij hun leven nog geven om de doden terug te brengen. Daarnaast is het ook helemaal niet zeker dat personages zoals Black Panther en Spider-Man ook echt terugkeren. Dat zijn allebei titels en kunnen dus gemakkelijk door iemand anders opgenomen worden. (Shuri en Miles Morales bijvoorbeeld.) Er is al een derde Guardians-film gepland, maar het is niet zeker dat die over de huidige groep Guardians gaat. Technisch gezien kan ook die groep, net als de Avengers, anders ingevuld worden. Verder is er nog geen sequel van Doctor Strange aangekondigd, dus dat biedt ook geen zekerheid.

Dan is er nog de vraag: wilde je echt het einde dat je verwachtte? De Russo’s zeggen het zo: “The audience can tell you they love chocolate ice cream, but if you give it to them every day, they’re going to get sick of it real fast. You’ve got to stay ahead of them.

Daarnaast zijn er nog andere personages die in Infinity War te zien zijn, maar van wie we niet weten wat er met hen gebeurd is. We weten dus niet of de volgende mensen nog leven: Shuri, Wong, Pepper, Ned, General Ross, Red Skull en Eitri. Dan zijn er nog de mensen die niet in de film voorkomen: Sif, Happy, Sharon Carter, Jane Foster, Darcy Lewis en Professor Selvig. De volgende films in het MCU zijn Ant-Man and The Wasp en Captain Marvel. Velen speculeren al dat Ant-Man, Hope of de andere personages misschien ook verdwijnen in Ant-Man and The Wasp, maar het werd eerder al bevestigd dat de film vlak of kort na Civil War zou plaatsvinden en dit dus waarschijnlijk niet aan bod komt.

Ten slotte hebben de schrijvers wel degelijk nagedacht over wie zich naar de eeuwige stofvelden zou begeven. Ze kozen voor personages die sowieso meer screentime kregen in deze film of voorbije films. Degenen die overblijven, kregen in deze film over het algemeen wat minder te doen (Steve en Natasha bijvoorbeeld) en zullen, logischerwijze, meer aan bod komen in de tweede. Zij hebben ook bevestigd dat Hawkeye nog leeft en in de volgende film te zien zal zijn.

Kortom, je kan je vanaf nu zorgen maken over iedereen en je schrijf het einde ook best niet zomaar af als een fake-out.

Thanos en Doctor Strange

De scène met een triomfantelijke Thanos was om meerdere redenen interessant. Zo lijkt de Infinity Gauntlet weg te zijn nu hij alle mensen heeft weggevaagd. Door hem te gebruiken is de Gauntlet namelijk gebarsten. Of hij nog krachten bezit, is dus onduidelijk. Thanos heeft ‘m alleszins niet meer aan. Het kan natuurlijk altijd dat hij die intussen veilig heeft opgeborgen, maar dat weten we dus niet zeker. Als dat niet zo is, is Thanos nu wel weer een gewone Titan en dus kwetsbaar.

Dit zet ook de acties van Doctor Strange in een ander perspectief. Velen vragen zich af waarom hij niet gewoon de Time Stone gebruikte om even de tijd terug te draaien tot voor Peter zijn uitspatting toen ze de Gauntlet bijna hadden. Maar zijn laatste zin kan al bijdragen aan een verklaring daarvoor. “It was the only way.” Hij lacht daarbij zelfs een klein beetje. Dit wijst er nog maar eens op dat Strange de Steen voor een reden opgegeven heeft: hij zag de enige toekomst waarin de Avengers winnen en heeft de weg daarnaartoe al in gang gezet. Daarvoor is dus blijkbaar een levende Tony nodig en Thanos die ofwel de Time Stone had ofwel de volledige Gauntlet. Dat wil ook wel zeggen dat Strange wist dat hij zou sterven om die toekomst te doen uitkomen, wat ontzettend moedig en onzelfzuchtig is. Misschien wist de tovenaar dus ook dat de Gauntlet zou verdwijnen als hij alle stenen had en dat Thanos daardoor weer kwetsbaar zou zijn.

Theorieën voor Avengers 4

Het verhaal

De doden

De meest voor de hand liggende manier om de doden terug tot leven te wekken, is om op de een of andere manier terug te gaan in de tijd. De Time Stone is niet meer voorhanden maar er zijn nog andere manieren. Er is veel kans dat die onthuld worden in de twee volgende films: Ant-Man and The Wasp en Captain Marvel. In die eerste is Michelle Pfeiffer gecast als Janet Van Dyne, die dood gewaand werd maar waarschijnlijk ergens in het Quantum Realm gevangen zit. Dat Realm kan de sleutel zijn voor Ant-Man om terug te gaan in de tijd en alles helpen terug te draaien. Captain Marvel speelt zich dan weer af in de jaren ’90 en kan dus niet veel met de gebeurtenissen in Infinity War te maken hebben. Maar we zullen waarschijnlijk wel te weten komen waarom ze de eerste tien jaar van het MCU afwezig was en hoe die pieper precies werkt. Misschien reikt die wel door de tijd heen en schiet een jonge Carol Danvers te hulp.

Een theorie die nog steeds past bij de vorige: zoals ik al zei, is de kans groot dat de mensen die nu nog leven, uiteindelijk zullen sterven. Dan heb ik het vooral over de originele Avengers en niet personages zoals Okoye en Rocket. Het is al bekend dat onder andere Chris Evans en Robert Downey Jr aan het einde van hun contract zitten, dus zitten vooral zij in de gevarenzone. Ook Thor en Rhodey draaien intussen al lang mee, dus zijn zij ook niet veilig. Er werd al gezegd dat de line-up van de Avengers er helemaal anders zou uitzien na Avengers 4 en de oude garde uitzwaaien zou een manier zijn om dat te doen.

Een andere mogelijkheid is dat alle of sommige personages echt dood zijn en blijven en de rest gewoon verder doet. Zoals ik al zei, zijn sommige personages eigenlijk gewoon titels die overgenomen kunnen worden. Shuri kan de nieuwe Black Panther worden, Miles Morales kan een nieuwe Spider-Man zijn, de nieuwe Doctor Strange kan ook over Wong gaan, de Guardians kunnen eender wie zijn, etc. Ook Vision zou eventueel terug kunnen komen in een nieuwe versie. Sommigen denken dat Shuri een kopie heeft genomen van Vision zijn brein toen ze de steen loskoppelde, dus zou hij als een robot of ander wezen kunnen terugkeren.

Geekster-lezer Peter heeft een volledig andere theorie: hij denkt dat Doctor Strange een andere realiteit heeft gecreëerd toen hij de Time Stone gaf en zo Thanos om de tuin heeft geleid. De doden zijn naar die nieuwe realiteit getransporteerd toen ze verkruimelden en degenen die nog leven, blijven in de “echte” realiteit om Thanos te doen denken dat zijn plan gewerkt heeft.

De laatste optie hangt daar een beetje mee samen. Misschien zijn de doden zijn niet echt dood, maar opgeslagen in de Soul Stone. Er bestaat in de comics zoiets als de Soulworld, een soort dimensie in de Soul Stone waar de zielen naartoe gaan die door de Steen gevangen worden. Dat zou het visioen dat Thanos had van Gamora kunnen verklaren. En het geeft iets meer hoop voor alle stofmensen.

Het plot

Zoals we hierboven al aantoonden, is tijdreizen de waarschijnlijkste optie voor Avengers 4

Er zijn namelijk setfoto’s opgedoken van Avengers 4 die al een tipje van de sluier oplichten. Daarop zijn een paar originele Avengers te zien in hun kostuum uit de eerste Avengers-film, behalve Tony, die zijn Infinity War-kostuum aanheeft en blonder haar lijkt te hebben, en de toevoeging van Ant-Man. Op andere foto’s is Tony dan weer te zien in het Black Sabbat-t-shirt dat hij in The Avengers aanhad en ligt zijn haar ook meer zoals toen. Wat meer is, ook Tom Hiddleston en Chris Hemsworth zijn in die foto’s te zien. Het lijkt er dus op dat ze teruggaan naar een aantal belangrijke momenten uit de geschiedenis van de Avengers, misschien om dingen te veranderen en zo een andere uitkomst te krijgen?

Maar er zijn ook al een paar andere dingen geweten. Zo heeft Marvel Studios-baas Kevin Feige gezegd dat de film een soort van finale is voor het MCU zoals we het nu kennen. Daardoor verwachten we dat de samenstelling van de Avengers er helemaal anders zal uitzien. Ook is zeker dat Thanos terugkomt, dat vertelden de credits van Infinity War ons al. Als ze inderdaad terug in de tijd gaan, zullen de Avengers het dus opnieuw tegen hem opnemen. Of we zien hem gewoon nog wat verder genieten van zijn overwinning, dat kan ook. Tot slot wordt er ook verwacht dat de nieuwe film zal beginnen met een time jump. Daardoor zullen we pas echt de gevolgen zien van de vingerknip van Thanos. Dat zou namelijk betekenen dat de getroffenen al een tijdje dood zullen zijn, wat zeker voor een aantal pijnlijke momenten zal zorgen.

Door het tijdreizen kan natuurlijk iedereen terugkomen, zo ook Vision blijkbaar. Acteur Paul Bettany postte namelijk een foto van zichzelf in volledige make-up terwijl hij een pauze heeft op de set. Aangezien het filmen voor Avengers 4 al bezig was, wordt er verwacht dat hij dus terugkeert. Daarnaast heeft acteur Sebastian Stan gezegd dat er een scène gefilmd is waarbij “echt iedereen er was. Er was maanden aan planning nodig geweest om dat te regelen. Je kijkt wat rond en ziet iedereen, van Samuel L Jackson tot Michael Douglas tot Michelle Pfeiffer.” Zowel Nick Fury als Hank Pym en Hope Van Dyne zitten dus in Avengers 4. Daarmee lijkt hij toch net iets te veel gezegd te hebben.

Verder hebben de Russo’s al bevestigd dat Hawkeye in de nieuwe film zit, maar er is ook meer informatie over zijn verhaallijn. Hij zou namelijk de titel van Ronin hebben opgenomen zoals hij in de comics deed. Ronin is Japans voor een meesterloze samoerai en uit setfoto’s blijkt dat Jeremy Renner gezien is in het Ronin-kostuum uit de comics. Hij heeft ook wat scènes gedraaid in Japan, waar Scarlett Johansson ook aanwezig was. Waarschijnlijk verliest Hawkeye een aantal gezins- of familieleden door het einde van Infinity War en zoekt hij daardoor een nieuwe roeping.

Een andere mogelijkheid is dat het tijdreizen helemaal geen tijdreizen is. In Civil War zien we hoe Tony het BARF-systeem (Binary Augmented Retro Framing) gebruikt om een herinnering aan zijn ouders te veranderen. Op setfoto’s werd een crewlid gespot met een doos waarop deze naam te zien is. Dat kan betekenen dat de scènes uit het verleden niet echt in het verleden plaatsvinden.

De titel

Tot slot nog even over de titel van Avengers 4. Velen dachten dat die onthuld zou worden aan het einde van de credits, aangezien gezegd werd dat de titel een spoiler is voor Infinity War. Dat gebeurde echter niet en hij is intussen nog steeds niet bekendgemaakt. Nu Marvel in de zomer ook niet naar Comic Con gaat, is het niet echt duidelijk wanneer die precies zal komen. Een journalist van UpRoxx heeft de Russo’s naar de titel gevraagd. Zij hebben gezegd dat die alvast niet gezegd is in Infinity War en dat die ook zeker niet in de volgende weken onthuld zal worden, misschien zelfs maar na Ant-Man and The Wasp. Dit konden ze er wel nog over kwijt: “It’s certainly grounded in the narrative that we have been following throughout the MCU – very well grounded…” Wat dat dan weer wil zeggen, hebben wij het raden naar. Entertainmentsite Hypable had alvast een goede alternatieve titel voor Infinity War, namelijk Avengers: Infinite Tears. Misschien kunnen ze het tweede deel meteen ook zo noemen.

Nu weet je wat wij denken, maar wat vonden jullie van de film? Wat zijn jullie favoriete momenten? Wat denken jullie dat het allemaal betekent en wat verwachten jullie van Avengers 4? Laat het ons zeker weten in de comments, op Twitter of op Facebook.


Wil je nog meer lezen over Infinity War en de rest van het MCU? Bekijk dan zeker onze spoilervrije review en de Road To Infinity War-reeks.

Total
0
Shares
Een reactie achterlaten
Gerelateerde artikels