Her

0
Theodore (Joaquin Phoenix), een eenzame schrijver, koopt een nieuw ontwikkelde besturingssysteem, ontworpen om elke opdraht van de gebruiker te vervullen. Tot de verbazing van Theodore ontwikkelt er zich een romantische relatie tussen hem en het besturingssysteem.
Vanaf maart bij ons in de bioscoop!

“I think anybody who falls in love is a freak. It’s a crazy thing to do. It’s kind of like a form of socially acceptable insanity” zegt Amy, Theodore’s beste vriendin. Een filosofie waar ik me behoorlijk achter kan vinden, liefde ìs in wezen iets vreemds. Maar in die vreemdheid schuilt dan terug een zekere schoonheid en ‘Her’ bracht in mijn ogen beide perfect in beeld. Door het hoofdpersonage te laten vallen voor iets ongrijpbaar als een Operating System, krijg je die emotionele cocktail mooi te zien.

her-joaquin-phoenix-7

Tijdens de honeymoon-fase bijvoorbeeld zie je hoe Theodore intieme, grappige en vertederende momenten beleefd met z’n computer. De afwezigheid van een tweede persoon in die scénes accentueert het vreemde, maar vaak schuilde daar ook een zekere triestesse in. De depressieve schrijver valt gewoon voor zijn OS omdat die geprogrammeerd is om hem volledig van dienst te zijn, zowel productief als emotioneel. Dus rijst de vraag: hoe echt is de liefde tussen die twee? Samantha is een vergaande vorm van AI die continu bijleert en een eigen karakter kweekt, dus zo menselijk als maar mogelijk is. Het antwoord is dus helemaal niet zo simpel.

her

Maar dan wanneer die fase voorbij is, begint de relatie pas echt. Het is altijd eng om een echte verbinding te maken met iemand, dat is ook niet anders als die ‘iemand’ digitaal is. Joacquin Phoenix speelt de pannen van het dak en ondanks Theo’s gekke trekjes tijdens de honeymoon-fase, voel je echt met hem mee. Kan je Theo trouwens zijn gekheid kwalijk nemen? Wanneer Scarlett Johanson 24/24 in je oor fluistert zou ik toch ook lichtjes week worden. Maar ik zou me toch van die snor ontdoen, dat zeker.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties