Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

Best Served Cold review: beklonken en uitgeschonken

Zet je thinking cap maar op, ontgrendel je mind palace en duik in je beste notitieboekje, want in Best Served Cold word je een ware detective – die dan ook nog eens cocktails serveert in een illegale bar! In deze indiegame moet jij de daders opsporen van de moorden die de stad Bukovie teisteren.

  • Ontwikkelaar: Rogueside
  • Uitgever: Rogueside
  • Release: 5 mei 2025
  • Platformen: PC, PS4/PS5, Nintendo Switch, Xbox One/X/S
  • Aantal spelers: 1

Reviewcopy op PC verkregen via uitgever

Een koude, moordende stad

In Best Served Cold speel je een bartender in een speakeasy tijdens een periode van drankverbod in een fictief alternatief Europa van vervlogen tijden. De bar The Nightcap bevindt zich onder een boekenwinkel in Bukovie in het land Tsara. Jouw job is om je cliënteel hun favoriete drankjes te serveren in deze onzekere tijden.

Het verhaal zorgt ervoor dat je tegen het einde niemand meer vertrouwt.

Maar dan komt Detective Hugo Mertens langs in de bar en serveert hij je een deal: de speakeasy mag blijven bestaan, zolang je hem helpt bij zijn onderzoeken. Er is namelijk een moord gebeurd in Bukovie en de politie heeft geen idee wie de dader zou kunnen zijn. Door je klanten dronken te voeren en te ondervragen, moet jij de zaak oplossen en de moordenaar te pakken krijgen.

© Rogueside

In vijf cases ontdek je de levensverhalen van je klanten, wie een toch té duistere kant bezit en zie je zelfs enkele ontluikende romances. Hoe langer je het spel speelt, hoe meer de klanten je gaan vertrouwen en hoe meer je over hen te weten zal komen. Zijn ze onschuldig of niet? Maken ze zichzelf gewoon per ongeluk verdacht, of hebben ze echt iets op hun geweten? Het verhaal zorgt ervoor dat je tegen het einde niemand meer vertrouwt.

Een Perfect Mix is Best Served Cold

best served cold
© Rogueside

Het is de taak van de bartender om de ondervragingen subtiel te houden en ervoor te zorgen dat de klanten zaken vertellen die ze niet tegen de politie zouden zeggen, of zelfs tegen niemand anders. Gelukkig heb jij de perfecte manier om hen aan het praten te krijgen: alcohol! Wanneer er klanten in je bar zijn, kan je ze aanklikken om een gesprek te starten. Je kan hen gewoon meteen vragen beginnen stellen, maar je kan ze ook eerst een drankje aanbieden. Hoe meer alcohol, hoe losser de lippen, maar als je hen vooral wil paaien, moet je hun favoriete drankje weten te vinden tussen de selectie.

Hoe meer alcohol, hoe losser de lippen!

Het maken van het drankje gebeurt via een minigame, waarin je met je cursor een vastgelegd patroon moet volgen en de verschillende ingrediënten moet passeren voor de rode cursor je inhaalt. Zelf heb ik het hele spel gespeeld op de SteamDeck, waardoor de minigame heel vlot voor me ging – besturen deed je met de linkerjoystick. Je kan ook zelf de moeilijkheid kiezen van deze minigame. Hoe hoger de balk, hoe sneller de stalkende cursor je zal volgen. Er is geen extra reward als je voor moeilijker gaat. Het wordt gewoon iets moeilijker om je klanten in de juiste stemming te krijgen om zoveel mogelijk informatie van hen los te krijgen. Ik koos voor de traagste setting want ik haat verliezen.

Deze minigame blijft het hele spel hetzelfde principe volgen, maar het patroon dat je moet volgen verandert wel steeds, waardoor je toch niet volledig op automatische piloot kan gaan spelen. Hierdoor blijf je aandachtig, wat helpt bij een minigame die je zo goed als elke case meer dan honderd keer zal spelen.

© Rogueside

Ondanks dat ik het haat om te verliezen, zijn toch niet alle cases succesvol opgelost. Om een moordenaar op te sporen, moet je aanwijzingen verzamelen, die je krijgt door met mensen te praten. Soms geven ze je die in een gewoon gesprek, maar vaak moet je oude aanwijzingen aan hen presenteren en hen vragen wat ze hier over denken. Als reactie krijg je dan of een nieuwe aanwijzing, of de boodschap dat ze helemaal niet weten waar je het over hebt. Wanneer je vast zit met een aanwijzing kan je altijd Detective Mertens aanspreken, die je een hint geeft over wat je met deze informatie kan doen.

Detective Mertens en een clue board: alles wat je nodig hebt in deze game.

Aanwijzingen verzamel je op je clue board, een prikbord in je bevallig appartementje waar je met rode touwtjes alles kan verbinden en je gedachten kan ordenen. Veel aanwijzingen hebben namelijk een andere die je ermee kan verbinden, waardoor je nieuwe informatie krijgt die wel eens dé gouden tip kan zijn! De eerste reactie op dit bord was om alle aanwijzingen erop te gooien en willekeurige verbindingen te maken. Het was pas later in het spel dat het klikte dat het toch handiger is wanneer je bepaalde aanwijzingen in groepjes bij elkaar zet en zo probeert te verbinden – al waren er ook een paar verrassende duo’s!

best served cold
© Rogueside

Naast deze aanwijzingen heb je altijd enkele verdachten. Door informatie te verzamelen en voor te leggen aan anderen moet je hun motief, moordwijze/wapen en eventueel alibi verzamelen. Heeft een personage een alibi, dan kan je hen al afkruisen van de lijst. Wanneer je alles verzameld hebt en zeker weet wie de dader is – of als je aan het einde van je 16 dagen tijd zit – komt Detective Mertens langs om jouw case file op te vragen en beslis jij wie er aangewezen wordt als potentiële moordenaar. Het is echter absoluut mogelijk om het fout te hebben en toch verder te gaan met het spel. Je kan cases succesvol oplossen, maar dus ook het volledig bij het verkeerde eind hebben.

Een bonte cast vol persoonlijkheid

© Rogueside

Het is al duidelijk door de uitleg hierboven, dit spel draait om en door de kleurrijke cast van personages die de bar binnen- en buitenwandelen. Ieder stereotype is aanwezig en verrast soms toch met bepaalde uitspraken of handelingen. Elk personage komt wel eens in de spotlight en kan de perfecte informant vormen voor een bepaalde case.

Personages die ons hart stelen, check!

Door de juiste opties te kiezen in gesprekken met hen gaat hun vriendschapsbalk verder omhoog en gaan ze je leuker vinden en dus ook meer vertellen. Het is ook realistisch dat je na maanden werken in een bar en steeds dezelfde klanten te zien, zij jou ook als een deel van hun leven gaan beschouwen. Zelf had ik enkele uitgesproken favorieten, zoals bijvoorbeeld Killian, de charmante rijkeluisjongen die fan is van zoete drankjes, of Peter, de vriendelijke crimineel. En ook Reece Kenryd had mijn hart gestolen. Mensen die mij kennen zien aan de screenshot hieronder meteen waarom.

best served cold
© Rogueside

The Parting Glass

Best Served Cold is een mix van een detectiveverhaal, visual novel en die ene bartending game die je vroeger op spele.nl kon spelen. Een perfect mix, zoals ze in The Nightcap zouden zeggen, want het zorgt voor uren speelplezier. De cases zijn origineel en niet altijd even makkelijk te kraken, waardoor je echt begint na te denken hoe, wat, waar, wanneer en wie. Ik hield zelf notities bij op mijn gsm om te onthouden wie wat had gezegd en was zwaar aan het twijfelen om een effectief notitieboekje bij te houden zodat ik alles kon cross-referencen.

Om de cases al dan niet te kraken, had deze detective ongeveer 12 uur nodig, met de bekentenis dat er misschien een aantal gesprekstakken toch iets dieper konden uitgepluisd worden. Ondanks dat de uitkomst van de cases aan het einde ervan altijd bekend gemaakt wordt, prikkelt het toch licht om de game nog eens opnieuw op te starten. Vooral door de lichte learning curve in het spel zouden de eerste cases misschien wat vlotter verlopen bij het opnieuw spelen ervan. Zeker de laatste case is een interessante om opnieuw op te starten, want het spel heeft verschillende eindes naargelang welke keuzes je daar maakt!

Je voelt ook de liefde van de makers voor dit spel (Rogueside is trouwens een Belgische studio!) voor hun eigen kunst. Wat vooral opvalt is de prachtige tekenstijl van de geanimeerde case-openers waar de moord in ware film noir-stijl getoond wordt. Hierdoor sleurt het spel je meteen mee in de sfeer van Bukovie. Ook de personages en drankjes zijn allen uitvoerig uitgetekend. Zo krijgt bijvoorbeeld elk drankje een andere visuele invulling en hebben zelfs slecht gemixte drankjes een andere look. De personages hun gezichtsuitdrukkingen en houdingen veranderen naargelang wat zij vertellen of wat jij hebt geantwoord. Dit helpt om hun gemoed te peilen, want er is geen voice acting die hun emoties zou kunnen verraden. Op een bepaald moment lacht Lucas ons toe van de andere kant van de bar terwijl hij ons vertelt over een anecdote van een bevriende schrijver: “Never be afraid to write something people might actually enjoy“. En wel, de schrijvers van dit verhaal waren absoluut niet bang om dit te doen.

Geïnteresseerd in recente games?

Een perfect geserveerd drankje

best served cold
8 10 0 1
Best Served Cold is een perfecte mix van verschillende ingrediënten. Het detectiveverhaal blijft urenlang prikkelen en de speler wordt genoeg uitgedaagd om zelf linken te leggen tussen aanwijzingen. Ook de personages blijven boeien, met hun eigen specifieke persoonlijkheden en speciale hulp voor bepaalde cases. Deze persoonlijkheid wordt ingevuld door een specifieke tekenstijl die zich perfect leent voor het 'noir'-aspect dat in de hele game doorweven zit. Het visual novel-gehalte van de gesprekken helpt bij het samenleggen van informatie en de minigame waarmee de drankjes worden gemaakt, is makkelijk onder de knie te krijgen, maar verveelt niet door het steeds wisselende patroon. Het spel lonkt naar opnieuw spelen om de cases (beter) op te lossen en de verschillende eindes te ontdekken. Take me back to Bukovie!
Best Served Cold is een perfecte mix van verschillende ingrediënten. Het detectiveverhaal blijft urenlang prikkelen en de speler wordt genoeg uitgedaagd om zelf linken te leggen tussen aanwijzingen. Ook de personages blijven boeien, met hun eigen specifieke persoonlijkheden en speciale hulp voor bepaalde cases. Deze persoonlijkheid wordt ingevuld door een specifieke tekenstijl die zich perfect leent voor het 'noir'-aspect dat in de hele game doorweven zit. Het visual novel-gehalte van de gesprekken helpt bij het samenleggen van informatie en de minigame waarmee de drankjes worden gemaakt, is makkelijk onder de knie te krijgen, maar verveelt niet door het steeds wisselende patroon. Het spel lonkt naar opnieuw spelen om de cases (beter) op te lossen en de verschillende eindes te ontdekken. Take me back to Bukovie!
8/10
Total Score

Raak

  • Zalige personages die ik nu al mis
  • De cases zijn uniek en origineel genoeg om te blijven boeien
  • De minigame stoort niet, ook al is het vrij repetitief

Braak

  • Sommige cases/aanwijzingen zijn moeilijk te doorgronden
  • De game is niet superlang
Total
0
Shares
Gerelateerde artikels