Expelled! is de meest recente telg van ontwikkelaar inkle. Zij staan bekend om unieke games in verschillende genres met leuke en goedgeschreven verhalen. Denk aan 80 Days, Heaven’s Vault, A Highland Song en natuurlijk Overboard!, onze persoonlijke favoriet. Expelled! speelt zich af in hetzelfde universum als Overboard! en biedt je dezelfde soort narratief puzzelspel aan. We moeten deze keer echter in een meisjesschool onze onschuld bewijzen in plaats van op een schip naar Amerika. Heeft Expelled! net als zijn voorganger dezelfde mix van humor, puzzels en een zalige sfeer?
- Ontwikkelaar: inkle
- Uitgever: inkle
- Release: 12 maart 2025
- Platformen: iOS, pc, Switch
- Aantal spelers: 1
Reviewcopy op pc verkregen via uitgever.
Laag gevallen?
Jij moet je onschuld bewijzen nadat een medestudente uit een toren naar beneden is gedonderd.
In Expelled! speel je als Verity Amersham, een jong meisje op een Brits meisjesinternaat in 1922. Een van je medestudenten is uit een hoge toren naar beneden gedonderd en een kostbaar raam is stuk. Verre van ideaal, maar om het nog erger te maken, word jij ervan beticht schuldig te zijn aan deze misdaden. Niet enkel ben je dus van “lagere” komaf en wijst iedereen je er best vaak op dat je enkel op de school zit omdat je een beurs hebt, maar ook moet je je onschuld zien te bewijzen zodat je niet uit de school gesmeten wordt. Klein detail: je hebt maar tot het einde van de dag…

Expelled! is zeker in het begin meer een mysterie dan zijn voorganger. Waar je in het vorige spel wist dat jij de moordenaar was en je moest zien te ontdekken hoe je ermee weg kon komen, moet je in Expelled! naast iedereen van je onschuld overtuigen ook zelf een aantal belangrijke vragen oplossen. Waarom is je medestudente van die toren naar beneden geduikeld, hoe is het raam gesneuveld en waarom was jij ook in de toren op het kritieke moment? Dit zorgt er niet enkel voor dat de humor en dialogen nog steeds van hetzelfde niveau zijn als in het vorige spel, maar ook dat er nu een paar plot twists kunnen zijn die héél leuk overkomen. Je hoeft Overboard! trouwens niet gespeeld te hebben om van Expelled! te kunnen genieten, maar wie dat wel gedaan heeft, zal een of twee heel leuke verwijzingen krijgen, aangezien beide games zich in hetzelfde universum afspelen.

No good deed goes unpunished
Elke run bekom je nieuwe informatie.
Hoe kan je de hele school – of belangrijker, de directrice – overtuigen van je onschuld? Door ofwel getuigen te vinden die je vrijspreken, een alibi te hebben (of te creëren) of ander bewijsmateriaal te verzamelen. Net zoals in Overboard! krijg je een aantal uur (in het echte leven een twintig tot dertig minuten) om zoveel mogelijk te praten, onderzoeken, sluipen, chanteren, voorwerpen verbergen of andere acties voor de confrontatie komt. De andere personages (en ook bepaalde voorwerpen) hebben hun eigen schema dat bepaalt waar zij zich zullen bevinden op elk uur. Je acties kosten tijd, maar soms staat de tijd wel stil, bijvoorbeeld wanneer je kiest wat je volgende locatie zal zijn. Na een tijdje leer je dan of je erin geslaagd bent buiten schot te blijven, maar zelfs als je weggestuurd wordt – wat zo goed als zeker met iedereen zal gebeuren in het begin! – heb je toch als speler bepaalde details geleerd die je volgende run meer slaagkansen kunnen geven. Wie is waar op welk uur, en kan je dat beïnvloeden? Door welke acties zal je automatisch als schuldige aangeduid worden? Waar liggen handige voorwerpen? Hoe kan je bepaalde personages overtuigen, bespioneren of misschien zelfs uitschakelen? Zijn er grote geheimen te ontdekken?

Twee confrontatiemomenten en het verschil tussen goed en stout gedrag.
Waar je in Overboard! meestal de hele periode van de ochtend tot het einde van de namiddag aan één stuk kon spelen, speelt Expelled! zich wel voornamelijk af in twee delen: een korter eerste deel van een uurtje of twee, gevolgd door een langer tweede deel tot het einde van de schooldag. Wanneer je faalt in het eerste deel of het – wanneer dan ook – te bont maakt door bijvoorbeeld de directrice niet te respecteren, kan je schoolcarrière natuurlijk ook stante pede geannuleerd worden en moet je het opnieuw proberen. Hierdoor lijkt Expelled! soms moeilijker dan zijn voorganger en zal je in het begin vaker falen, hoewel je al snel met vallen en opstaan leert hoe je jezelf buiten schot kan houden. Net zoals je in Overboard! bijna verplicht je slaappillen moest grijpen voor het einde van de dag, zijn hier ook acties die je altijd (en soms heel snel) moet doen. Er zijn weer meerdere eindes en verschillende uitdagingen, gaande van je onschuld bewijzen of als head girl aangeduid worden op het einde van het schooljaar tot zoveel mogelijk mensen uitschakelen. Er is ook nog een nieuwe mechanic, waarbij acties je braver of stouter maken. Deze karakteristiek blijft bewaard voor een volgende run, wat belangrijk is omdat je soms naargelang je braver of stouter bent nieuwe acties kan ondernemen, zoals binnensluipen in het kantoor van de directrice. Neem het van ons aan, alleen maar braaf de regeltjes volgen maakt het heel moeilijk om heelhuids uit dit avontuur te raken…

Sfeer en gezelligheid
Amelia Tyler neemt de rol van het hoofdpersonage op zich.
De art style neemt je meteen mee naar het druilerige Engeland. De kleuren zijn sober en de lucht is grijs, maar alles is wel weer mooi getekend. Niet om te zeggen dat alles grijs is, maar het fellere kleurenpallet van het cruiseschip en haar passagiers uit Overboard! is het hier zeker niet. Net zoals in dat spel neemt Amelia Tyler de rol van hoofdpersonage op zich. In vergelijking met Overboard!, met Divinity: Original Sin 2 en met Baldur’s Gate 3 moet ze hier dus een jongere en meer onschuldige stem gebruiken, waar ze in slaagt. Nu ja, het beperkt zich tot hier en daar een paar woorden of zinnen, want 95% van het spel is zonder gesproken dialogen. Ten slotte gebruikt Expelled! bepaalde bekende muziek van bijvoorbeeld George Gershwin en Louis Armstrong alweer passend. Je kan het perfect met muis en keyboard of met een controller spelen, naargelang wat je voorkeur wegdraagt.

.
Geïnteresseerd in onze recente gamereviews?
- Two Point Museum is het beste Two Point-spel uit de reeks.
- Monster Hunter Wilds is de meest gestroomlijnde Monster Hunter ooit.
- Elden Ring Nightreign voelt aan als een bijzonder goede mod.
- Sniper Elite: Resistance blijft leuk, maar innoveert niet.
- Kingdom Come: Deliverance II is de beste (en traagste) simulator van de middeleeuwen ooit
- We lijstten nog de andere games om naar uit te kijken in 2025 op.
Heel leuk
ExpelledRaak
- Bedrukte schoolsfeer en goede dialogen
- Een paar heel leuke plot twists
- Fijn gebruikte muziek
- Mooie art
- Je blijft het herspelen
Braak
- Omdat er twee confrontatiemomenten zijn, lijk je in het begin iets beperkter te zijn in je acties dan in Overboard!
- Het sobere kleurenpallet past wel goed bij het regenachtige Engeland en de deprimerende school, maar na een tijdje wil je toch meer kleur