Two Point Studios brengt na Hospital en Campus nu ook Museum naar de management scene. De ontwikkelaar is dus niet aan hun proefstuk toe. Museum heeft dezelfde cartoonstijl en is doorspekt met droge Britse humor. Waar Hospital een echte micro-management sim was, werd Campus eerder een bouwwerfsimulator met minder uitdaging. Hoe stelt deze Museum de speler op de proef terwijl ze als curator de boel moeten gaande houden?
Ontwikkelaar: Two Point Studios
Uitgever: SEGA
Release: 4 maart 2025
Platformen: PC, PS5, Xbox Series X|S
Aantal spelers: 1
Review exemplaar verkregen via de uitgever.
In Two Point Museum ben je curator van… een boel museums!
In Two Point Museum start je met het cureren van een natuurhistorisch museum met fossielen en dinosaurussen. Die dinosaurussen hebben wel grappige, niet-paleontologische namen, maar so far, so normal. Tot je ook delen voor een ijstentoonstelling krijgt en plots bevroren frigo’s en oermensen in je museum mag zetten! Al snel zie je de soms absurde stukken – een plant die je bezoekers opeet en in clowns transformeert bijvoorbeeld – maar ook hoe je die moet verzorgen. Ijsstukken hebben koeling nodig, planten warmte en vochtigheid. Die twee kunnen in hetzelfde museum, maar je moet goed indelen. Je kunt muren zetten en zo opdelingen te maken. Maar echte ruimtes moet je niet meer maken. Enkele ruimtes zijn wel noodzakelijk, zoals toiletten, trainingsruimtes, analyseruimtes en een ruimte waar het personeel kan ontspannen.

Als speler beheer je al je museums tegelijk, maar het spel begeleidt je daar rustig naartoe.
Maar er zijn ook volledig andere themamuseums. Naast het natuurhistorische zijn er nog onderwaterwereld, bovennatuurlijke, heelal en wetenschap. Deze bevinden zich telkens op een andere locatie. Het museum over het heelal ligt aan een crashsite in de boomtoppen met alien-artefacten en je experten gaan op buitenaardse excursies. Als speler beheer je ze allemaal en tegelijk, maar Two Point Museum begeleidt je daar rustig naartoe. Op zich zijn de verschillen niet groot: tentoonstellingstukken vragen bepaalde types omgevingen of decoratie, bezoekers hebben noden en behoeften en een specialist kan een rondleiding aanbieden die je uitstippelt. Maar hoe de museums eruitzien en wat de tentoonstellingen voorstellen, zijn erg anders. Die variëteit is vooral erg leuk wanneer je tussen de museums wisselt, maar ook in de decoratie die je kunt neerzetten. En daar zit het grootste verschil met Campus en Hospital.

Expedities en decoratie – graaf jezelf een gat in de aarde

Decoratie is even belangrijk als wat je in je tentoonstellingen hebt staan. Omdat je minder ruimtes moet zetten, ben je vrijer in hoe je je museum vormgeeft. De stukken die je neerpoot, vragen echter ook bepaalde decoratie die ‘buzz’ veroorzaakt bij de bezoekers. Verschillende soorten bezoekers hebben verschillende wensen. Meer buzz zorgt voor een hogere rating van de bezoekers. Andere decoratiestukken erbij zetten helpen die buzz nog te verhogen. Niet alle stukken in de tentoonstelling zijn volledig wanneer je ze krijgt, en om de buzz te verhogen moet je de andere delen vinden. Dat doe je door expedities uit te sturen. Elk thema heeft zijn eigen regio waar je kunt gaan ‘opgraven’, met enkele gebieden daarbinnen die weer andere stukken opleveren. De expedities kosten geld, dus ook dat moet je in het oog houden.

Nieuwe stukken decoratie kan je vinden tijdens expeditities.
Zo kun je voor het kunsthistorische museum dino’s opgraven, en wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je weer ijsstukken opgraven. Elke plek toont je wat je er kunt opgraven nadat je er bent geweest en je eerste stuk hebt opgegraven. Het spookmuseum heeft bijvoorbeeld de Nether, een soort van onderwereld, en het onderwaterwereldmuseum heeft een oceaan om in te gaan vissen. Duplicaten kun je laten analyseren en daarvoor krijg je kennis. Kennis betekent dat je bepaalde spullen vrijspeelt omdat je meer weet over het thema, maar ook dat je infopanelen over het geanalyseerde stuk beter worden. Bezoekers vinden kennis namelijk ook belangrijk, dus er is een verscheidenheid aan infopanelen die geplaatst moeten worden.

Leg je personeel in de watten
De experten van je museum zijn extra belangrijk omdat ze niet alleen de tentoonstellingen proper houden, zij zijn het ook die op expedities gaan. Dat wil zeggen dat hun speciale vaardigheden, naast aangeleerde skills, van pas komen. Deze vaardigheden zijn bijvoorbeeld minder hoge salarisverwachtingen, snellere recuperatie of vuilnis laten vallen. Ze doen ervaring op wanneer je ze erop uit stuurt en dan kun je hen training in campeerskills geven, beter leren surveyeren of toeren in het museum laten begeleiden. Deze skills en vaardigheden zijn noodzakelijk om sommige negatieve effecten van de expedities tegen te gaan. Het ergste daarvan is dat het personeel MIA gaat, missing in action, en ze dus niet meer terugkomen. Hen tevreden houden met een goed loon en voldoende trainen is dus aan de orde.

Beveiliging!
Daarnaast moeten de tentoonstellingen ook beveiligd worden. Er zijn beveiligingsagenten die je kunt inhuren, en trainen, om de bezoekers en de stukken in de gaten te houden. Je geeft hen een zitje om vandaar te observeren. Je kunt ook bewakingscamera’s plaatsen en een beveiligingsruimte inrichten. Vandaar uit kan iemand een oogje in het zeil houden. Nadeel is wel dat de bezoekers minder gediend zijn van camera’s die hun doen en laten in het snotje hebben. Aangezien er dieven zijn die stukken zullen stelen, is het wel nodig om beveiliging te hebben. Er moet dus een beetje een middenweg gevonden worden tussen veiligheid en bezoekerscomfort. Bewakers legen ook donatieboxen, naast tickets en de giftshop de belangrijkste bron van inkomsten. Je kunt ook stukken verkopen om snel geld te verdienen. Het nadeel is dat je museum dan minder aantrekkelijk is voor bezoekers. Bij bankroet (-30.000) krijg je nog een kans en worden je schulden vereffend en delen van je museum weggehaald.
Bouw het zelf in Two Point Museum
Ook het schoonmaakpersoneel heeft meer in hun mars. Ze maken niet enkel schoon maar werken ook in de workshop. Dat wil zeggen dat ze nieuwe interactieve voorwerpen voor de bezoekers maken. Er komen namelijk ook een boel kinderen naar het museum, en die willen entertainment! Door expedities komen blauwdrukken terug waarmee een conciërge aan de slag kan. Naast entertainment maken ze ook voorwerpen die eenmalig bruikbaar zijn op expedities. Bijvoorbeeld een bepaalde sleutel om verder te raken in expedities in de Nether-regio. Of visnetten waarmee je twee vissen in één keer kunt vangen. Ook gaan conciërges, net als bediendepersoneel en beveiligers, mee op sommige expedities. Conciërges hebben zelfs hun eigen expedities voor materialen voor de workshop.

Manage je een weg naar de sterren
Er zijn voldoende micromanagement-taken zoals het opzetten van perfecte rondleidingen met gekwalificeerd personeel. Of het checken of je vissen de juiste decoratie hebben om de meeste buzz te krijgen en genoeg infopanelen hebben staan zodat bezoekers kennis opdoen. Daarnaast ben je als curator steeds bezig met de expedities en POI (points of interest) daar uit te breiden. Aangezien sommige plekken voorwaarden hebben voor je erheen kan, moet je eerst voldoende bezoekers hebben gehad, of bijvoorbeeld een hell spray meenemen op expeditie om negatieve effecten af te weren. Je zet je giftshop zo op dat het genoeg mensen aantrekt. Two Point Museum weet het zo uit te spelen dat je telkens wat te doen of op orde te stellen hebt (brand bijvoorbeeld – help!) zonder dat het overweldigend wordt. Je wil telkens aan de voorwaarden voldoen om een volgende ster voor je museum te halen.
Two Point Museum weet het zo uit te spelen dat je telkens wat te doen of op orde te stellen hebt zonder dat het overweldigend wordt.
Daar verschilt Museum nog het meeste van Campus. Waar je in die laatste in één keer tot 3 sterren kon gaan, moet je in Musuem naar de andere museums gaan om verder te komen. Niet alleen omdat je een meta Curator-level hebt dat je toegang geeft tot meer museums maar ook omdat je bepaalde uitvindingen, objecten en experts nodig hebt. Dit maakt Museum uitdagender en met meer afwisseling. Het is erg leuk om terug te komen naar je eerste museum en plots veel meer decoratie te hebben en toegang tot andere expeditiezones. Het is een beetje gelijkaardig aan de onderzoeksvelden van Hospital, waar je onderzoek moest doen om nieuwe en betere machines te hebben. De tutorial doet een excellente job om je alles bij te brengen en de moeilijkheidsgraad verhoogt langzaam maar zeker. Hierdoor heb je als speler een goede vat op wat er te doen is, zonder dat je te veel bij de hand genomen wordt.

UI en overzicht
Als speler is het overzicht merkbaar gericht op je museum zelf. De gehele UI is minimalistisch maar duidelijk. Je ziet een maandoverzicht en je snelheden aan de rechterkant. Maanden hebben invloed op de gevaren van een expeditie, zoals verhitting of meer slangen, en zijn daarom belangrijk. Jammer genoeg geen veranderende omgeving bij die maanden. Zo er is geen sneeuw in de winter. Je taken voor een ster, of iets wat je zelf gepind hebt, staan rechts en kun je gemakkelijk kleiner maken als je wil. Je hebt nu een optie om meteen naar de decoratie voor een ruimte te gaan in plaats van de ruimte zelf te moeten aanpassen. Voor de rest vind je alles mooi onderaan weggestoken. Wanneer er nieuwigheden zijn zoals iets dat in je inventory komt, dan staat er een nummertje bij die tab. Meestal duurt het niet lang voor je vindt wat je zoekt. De symbolen doen hun werk goed en maken duidelijk wat wat is.

Exit through the giftshop
De stijl en gevoel van deze iteratie van Two Point Museum zijn meer van hetzelfde, met iets meer afwerkingen. Maar de vele dingen waarmee je je als museumcurator kunt bezighouden, zijn uniek. Ze spelen mee in hoe de bezoekers hun bezoek ervaren. En dat terwijl je probeert om met expedities nieuwe vondsten te doen om de boel gaande te houden zonder dat je personeel in de problemen komt. Door de humor en artstijl maar ook de vrijheid aan creativiteit voor het inrichten, is dit een ideale om als nieuwkomer uit te proberen. De tutorial draagt daar in grote mate aan bij. Als oudgediende deed het goed om weer meer met kleine details te moeten min-maxen en tegelijk goede vooruitgang te zien op de museumkaart. Er zijn ook enkele challenge-levels beschikbaar met een thema zoals ‘houd de dieven’ om je uit te dagen.
Door de humor en artstijl maar ook de vrijheid aan creativiteit voor het inrichten van de museums, is dit ook een ideale om als nieuwkomer uit te proberen.
Het is minder gewoon op het gemak een gebouw neerploffen en zien wat er gebeurt, zoals bij Two Point Campus. Museum laat je als speler echt ontdekken, en dan trots een stierhaai tentoonstellen. En ja, dat is een vis met een stierenkop. In plaats van dat je alles al in je inventory hebt en het maar moet unlocken met kudosh (extra munt speciaal om dingen te unlocken). Je balanceert de nieuwe vondsten en wat expedities van je vragen, naast de taken voor een nieuwe ster. Deze mengelmoes zorgt ervoor dat je als speler steeds wil uitproberen. Voor een prijs van 29,99 euro en een speeltijd van gemakkelijk 30+ uren, zeker in sandbox mode, is dit een goede deal als je van het genre houdt, of het eens wil uitproberen.

Meer over Two Point Museum vind je hier, kopen kun je het bijvoorbeeld bij bol.com.
We ontvangen een kleine commissie als je iets koopt via onze partnerlinks.
Meer lezen over management simulators of gewoonweg goede games doe je hier:
- Frostpunk 2 review
- War Hospital review
- Baldur’s Gate 3 review na 100 uur
- Kingdom Come: Deliverance II review
- Elden Ring Nightreign network test
Two Point Museum brengt management samen met decoratie en ontdekking
Two Point MuseumRaak
- Humor en positiviteit
- Excellente tutorial
- Goede graad aan (micro)management
- Overzichtelijke UI
- Voor beginnende en ervaren spelers
Braak
- Soms te snel moeten wisselen tussen museums