Blijf op de hoogte
Geekster nieuwsbrief

Inschrijven

H4Z4RD

H4Z4RD review: niet voorzichtig op de baan

Als je een bepaald idee hebt van hoe Vlaamse fictie meestal is, dan kan je altijd wel op Jonas Govaerts rekenen om dat beeld bij te stellen. Na zijn debuutfilm Welp, de reeks Tabula Rasa en de kortfilm Transfer uit de reeks Lockdown konden we Govaerts toch al als de Vlaamse horrorgoeroe bestempelen. Maar na ook F*ck You Very Much blijkt dus dat hij ook graag andere genres op z’n kop zet. Zo kan je de Vlaamse actiekomedies op een hand tellen. Met H4Z4RD verlegt Govaerts dus nog maar eens de grens van wat kan in Vlaanderen.

Een man en zijn auto

Noah Hazard (Dimitri Thivaios) is verzot en erg trots op z’n auto, een goudgrijze Lexus. Rijden kan hij als geen ander, en vooral in Antwerpen, dat hij kent als z’n broekzak. Op een ochtend brengt hij z’n dochter Zita (Mila Rooms) naar school en vriendin Lea (Jennifer Heylen) naar haar werk. Hij belooft ook om Zita terug van school te halen om half 4. Maar eerst heeft hij nog een “jobke” met z’n neef Carlos (Jeroen Perceval), die net vrijgekomen is. Lea is bezorgd maar Noah verzekert haar dat het snel afgehandeld zal zijn. Dat is toch buiten Carlos gerekend, want voor Noah het weet raakt een drugdealer betrokken en moet hij het zien goed te maken voor zijn gezin in gevaar komt.

H4Z4RD
© Kinepolis Film Distribution

Misschien omdat Thivaios net niet zoveel ervaring heeft, gaat hij er voor mij nooit over in deze rol.

Uit de trailer kon ik vooral veel chaos afleiden en die is er ook, maar er zit een verhaal in, waardoor de chaos een reden heeft. Eigenlijk gebeurt alles op een enkele dag, met af en toe wat versnelde beelden wanneer ze een groter stuk met de auto afleggen. Ook het feit dat er een soort van deadline over het verhaal hangt, zorgt ervoor dat het tempo hoog blijft. Al had dat zonder misschien ook wel het geval geweest.

Prettig gestoord

De energie van H4Z4RD is best wel hectisch te noemen. Op zich is Noah nog een rustige man en dus is het vooral Carlos die de boel op stang jaagt. Er is al veel geschreven over het feit dat Dimitri “Vegas” Thivaios de hoofdrol speelt. Ik ga ook niet degene zijn die daarom de film neerhaalt, want het is voor hem duidelijk meer dan een gimmick. Na zijn kleine rollen in Cool Abdoul en Jurassic World Dominion lijkt hij vooral een passie te hebben voor film. Hij liet zich dan ook begeleiden door mensen als Matteo Simoni en dat loonde wel. Het begint sowieso als een pasterachtige rol maar dat is Noah uiteindelijk niet echt. Misschien omdat Thivaios net niet zoveel ervaring heeft, gaat hij er voor mij nooit over en lijkt Noah eerder iemand die niet weet waar hij aan begonnen is. Jennifer Heylen zie ik zo graag acteren, maar zij krijgt jammer genoeg niet zoveel te doen.

De meest showy rol is eigenlijk weer weggelegd voor Jeroen Perceval.

De meest showy rol is eigenlijk opnieuw weggelegd voor Jeroen Perceval, want Carlos is een figuur. Ik weet niet of het in het script stond maar hij lispelt ook een beetje, en geeft in het algemeen niet zo’n slimme vibe af. Het is wel weer een speciale keuze, want ik moest er toch wat aan wennen. Wel zorgt hij echt voor de komische noot: Perceval z’n timing is geweldig en het script van Trent Haaga (mee geadapteerd door Govaerts) bevat meer humor dan verwacht. Bij een paar goed geplaatste mopjes (zoals eentje over Antigoon) en een paar verwijzingen (zoals de Achturenhond) die later terugkomen moest ik goed lachen. Luister en kijk ook goed voor een paar cameo’s van Vlaamse acteurs.

© Kinepolis Film Distribution

Over smaken en kleuren…

Het hoofdverhaal van H4Z4RD is wel wat voorspelbaar, maar de invulling toch niet. Zo zijn er natuurlijk heel wat stunts met de goudgrijze Lexus, waarvan je nog net gelooft dat een gewoon iemand die voor elkaar krijgt. Er waren er ook een paar waar ik toch met opgetrokken wenkbrauwen zat naar te kijken met het gevoel dat ik dit nog niet veel gezien had in België, zoals een passage met een ongeschikte tunnel. Het grootste deel van de film brengen we ook binnen de auto door, maar dat ging me nooit vervelen. Er worden daardoor ook wel interessante camerahoeken gebruikt, zoals de achteruitrijcamera van de Lexus.

Er waren er ook een paar stunts waarvan ik het gevoel had dat ik dit nog niet veel gezien had in België.

Niet alles is wel even succesvol. Zo is er een scène met Tom Vermeir die extreem raar is en je ook redelijk ongemakkelijk maakt. Dat is waarschijnlijk de bedoeling, maar draagt daarbuiten niet zoveel bij. Ook zal het aan je smaak liggen of de rol van Jeroen Perceval je bevalt of niet. De montage is soms wel redelijk flitsend maar minder afleidend dan ik verwacht had uit de trailer. En nog afhankelijk van je voorkeur, maar ik kon de soundtrack van Virtual Zone en soortgelijken wel smaken. En zelfs Helmut Lotti passeert de revue. Als je je verwacht aan iets prettig gestoords dat soms bijna op een comedy of errors lijkt en dus weer eens iets anders doet in Vlaanderen, zit je goed met H4Z4RD.

H4Z4RD is vanaf 20 juli te zien in de bioscoop.

Weer iets anders

H4Z4RD
3 5 0 1
Jonas Govaerts kan je op geen doorsnee project betrappen. Met H4Z4RD zet hij een echte Vlaamse actiekomedie neer die prettig gestoord is, met een best geslaagd hoofdroldebuut voor Dimitri Thivaios en weer een karakterrol voor Jeroen Perceval. Niet alle speciale dingen in het verhaal zijn even geslaagd, maar als je je aan een redelijk extreme comedy of errors verwacht met redelijk wat actie, zal je weer een ervaring achter de rug hebben.
Jonas Govaerts kan je op geen doorsnee project betrappen. Met H4Z4RD zet hij een echte Vlaamse actiekomedie neer die prettig gestoord is, met een best geslaagd hoofdroldebuut voor Dimitri Thivaios en weer een karakterrol voor Jeroen Perceval. Niet alle speciale dingen in het verhaal zijn even geslaagd, maar als je je aan een redelijk extreme comedy of errors verwacht met redelijk wat actie, zal je weer een ervaring achter de rug hebben.
3/5
Total Score

Raak

  • Inventieve autostunts
  • Grappig
  • Voor liefhebbers van iets raars

Braak

  • Soms wat te raar
Total
1
Shares
Gerelateerde artikels